Коментари - Студентите, завършили ”Информатика” в СУ, с най-висок доход | dnes.dir.bg
назад

Студентите, завършили ”Информатика” в СУ, с най-висок доход

Студентите, завършили "Информатика и компютърни науки" в СУ и "Администрация и управление" в АУБ, са с най-висок среден месечен доход - над 3000 и над 2750 лв.

Обратно в новината

Коментари - Студентите, завършили ”Информатика” в СУ, с най-висок доход | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи ся... Ко са правите, че много разбирате още повече ще си завършили средното с 3 ами и искате да сте дипломати айде да лягате...

Интересно защо има два софтуерни университета, щом СУ са толкова добри? А те включени ли са изобщо в проучването е въпроса? А дали завършилите Информатика в СУ не са учили програмиране и на друго място докато учат в СУ? Да бяха сложили поне че е платено съобщение под статията :)

ДА С СОФИЙСКИ УНЕВЕРСИТЕТ НЯКЪДЕ ТАМ МАКСИМУМ 3000 АКО СТАНЕ ТИМЛИДЕР В ГОЛЯМА ФИРМА ТАВАН 10 000 НА МЕСЕЦ.ЗА СВЕДЕНИЕ В ГУГЪЛ В СИЛИЦИЕВАТА ДОЛИНА НАЙ -НИСКОТО СТЪПАЛО Е ОКОЛО 2000 ДОЛАРА НА СЕДМИЦА ДОБРИТЕ 20 ООО АМА ТАМ С СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ НЕ ГИ ВЗЕМАТ ЩОТО Е ИЗВЪН ТОП 1000 И НИКОЙ НЕ ГО Е ЧУВАЛ.

Според НСИ, средната заплата в IT сектора е под 2000 лева.

Ха-ха, не само заплатите знаят в сивата икономика ами и къде са завършили?????????? Напоследък СУ непрекъснато се самочетка - що ли?

Това със средните заплати сме го гледали вече. Някои ядат месо други картофи средно статистически - мусака. В страната няма конкурентна икономика 20 работещи завода, колко технически кадри могат да поемат? - останалото е обслужващ сектор и търговия. Кал центровете не са IT! Средната заплата в София нето е около 800-1000лв. Нарушаването на трудовото законодателство е повсеместно - Единственото решение за младите е гурбет в чужбина. Не всички имат връзки да са държавни служители или полицай!

Този филм за големите заплати за трудещите се вече сме го гледали. също и за "качественото образование". един куп комунистически синчета с купени дипломи се обогатиха на държавната хранилка само с далавери и корупция. ето там са парите.

Има нещо гнило в ... МОН. Отворено общество на чичко Сорос, печално известно с далаверите в държавата и антибългарската си политика, прави консорциум и му дават европейски пари?!!! Нека ДАНС да си свърши работата и да ни изпише в прав текст, кои са тези чиновници в МОН решили в тяхна полза и колко парици са гушнали. Това с рейтинга е нещо полезно, но като гледам кой го е правил и какви милиони е взел за едно докладче, направено от едни наети анонимни пчелици гладни за всяко левче допълнително към заплатата. То така е и с "великите" международни одитори: КПМГ, Делойт и т.п. Наши момченца от люпилната УНСС правят одита, например на КТБ, а после биг бос го подвързва и слага скъпоценният си подпис. А какво стана с рейтинговата КТБ, всички знаем как балона се спука.

Друго си е с пробългарската политика да се захване руската партия "Атака", нали? И международните одитори да са руски? И най-добре под крилцето на "най-великия политик" седящ днес на императорския трон в Кремъл? (Е, като го напусне поради една или друга причина ще е най-омразният и най-зловредният като предшествениците си, ама нейсе...)

Да си дойдем на думата, то с плашилото "Русия" само РъБовете от "профанска мрежа", дето се нагушиха с паричките на Шорош и за награда Боко Тиквата им раздаде някой и друг пост, това си знаят и това си баят. И за малко цвят, слагат и Атака, дето им бръкна в здравето и ги разкри. Ха наздарве, пийте си уискито и пускайте партенки за Сидеров.

Кога в МОН ще прочистят преподаваната История на България от комунистическите, съветофилските и русофилските идеологеми? И се изучават поне станалите достояние напук на тях исторически факти и артефакти от нашата история? Кога ще си поискаме шумно (та цял свят да разбере!) българските исторически документи, задигнати от руснаците след "освобождението" през 1944 г. Пък и достъп до съветски (руски) такива, отнасящи се до българската история?

Е, не така! Чичко Сорос трябва да се уважава! Само заради факта, че по времето на Виденов изкупи държавния ни резерв по 30 лева за долар, а след 6 месеца ни го продаде по 3000 !

това ли е новата опорна точка? Не Сорос, а любимите другари направиха големия удар тогава.

Човече, всичко е ясно , но ние се правим на утрепани! Чичко Сорос, макар да е унгарец му е забранено да влиза в Унгария, а Отвореното му общество в Унгария не съществува! Я прочетете в Гугъл "черната сряда за паунда", когато този мошеник съсипва спестяванията на всички англичани! Какво остава за бедна България?

преди 7-8 год. най-добрия вуз в бг беше АУБГ с год. такса 8-9 х. долара. познавам младежи завършили аубг и всички са извън страната , но естествено трябва яко учене ,например за икономика трябва CFA и изобщо оставане в бг за млади хора не е препоръчително.

Eдно време имахме чуждестнарнни студенти, на които тати работеше цар. Сега те учат в АУБ. Защо ни занимават с рейтинга ВУЗ-овете?

щом задаваш такъв въпрос едва ли ще може да проумееш и отговора. Поне мнението ти беше отчетено ;)

Пропаганда и агитация. СУ лежи на стара слава и самохвалство. Всеки провинциален университет го разпъват на кръст щом се появи някакъв повод, за СУ поводи за журналистическо разследване дал господ, но всички си траят.

Учете руски язик, деца и после на километричната опашка пред руското посолство за работни визи, да работите в путлерастка Россия за 80 лева на месец при минус 50 градуса. Там е раят на земята, деца. При опуления Смийгъл, където за една седмица разгроми идил.

Глупости на търкалета! Открай време най-доходната професия е правото! Нали знаете онзи виц? - Един месар отишъл при съседа си - адвокат и го попитал: - Комши, ако едно куче ми отмъкне свински бут от месарницата, собственикът му трябва ли да го плати? - Трябва! - Добре, твоето куче днес ми отмъкна един свински бут. - Чудесно! Сега ако ми донесеш още един бут, ще си платиш консултацията !

Не е така, много станаха и повечето се занимават с кокошкарски истории като тази за бута. Умрели ли са от глад.

СУ е само марка! Компютърните специалисти от другите Вузове са по -добре подготвени, поне за по-голямо разнообразие от задачи.

Марка за какво?

Учете деца. Преди години дипломите даваха големи шансове за доходи. Сега е пълно с хора с дипломи. Дипломите не стигат. Демокрацията донесе модата на евро-американските дипломи. Но и тия дипломи напоследък се обезсмислят. Даже сега Европа се готви съвсем да затрие нуждата от дипломи. Внася си бедни сирийци и ги подготвя за бъдещи евтини работници. Внимавайте с инвестициите в университети в бъдеще.

Преди години дипломата за висше образование ти осигуряваше същата заплата като и на завършилия техникум (по същата специалност). Но техникът, завършил 4 (или 5) години по-рано е навъртял повече стаж, който пък му носеше повече доходи.

Само, че техника бъхтеше на поточната линия, а инженера стои в офиса. Е, някои бачкери вземаха повече от началника, но това беше известна практика от комунизма за подтискане на интелигенцията и учените хора. От тогава датира негативното отношение на българите към образованието. За щастие вече не е така.

....за съжаление, виждам голяма диференциация в доходите, да не кажа - направо несправедливост! Добре, ясно е, че във века на информационните технологии, тези знания ще са високо търсени и платени. Питането ми е - с какво точно са полезни тези специалисти на България, та взимат такива огромни заплати??? Отговорът си го давам сам - защото работят за чужди компании, които се обогатяват от труда на младите хора. Но този труд отива за тях, не за България. Тоест - у нас умните и кадърни специалисти работят или в чужбина, ли пак за чужденци, само че у нас. Защото държавата е опоскана и съсипана, уви. За сравнение - хора, които реално и на практика са полезни за обществото ни и за Родината взимат в пъти по-малко - визирам благородни професии като - учител, лекар, преподавател по хуманитарни дисциплини /моя приятелка, професор по философия е с "крупната" заплата от 700 лева/. да не говорим, че военните у нас би трябвало да са много високо платени. Като ще ги правят малочислена, но "професионална " армия", там висшистите взимат средно по хилядарка.трябва да има по-смислена държавна политика в образованието.такава обаче няма. Кара се на "модерни и престижни специалности" и такива, които са "демоде". През 90-те бе култово да следваш право. Като гъби след дъжд се нароиха десетки факултети по право и избълваха много повече юристи от реалната необходимост. След време така ще стане и с компютърните науки - всеки втори студент ще е завършил нещо подобно, но какво от това, когато няма да има работа, защото предлагането в пъти ще превишава търсенето?...

Ти даваш ли си представа, какви усилия се изискват, за да се стане програмист? Това, че ти щракаш на клавиатурата и си мислиш, че това е компютарна грамотност е друга тема. На всякъде по света програмисти, инженери, математици, физици и химици са много високо платени. Гавра е когато разни адвокти и икономисит, чиято дейност се изразява в писане на завоалирани писма, получават огромни заплати. Да не говорим, че информационните технологии са единствената чст на индустрията, която произвежда висока добавена стойност.

Само ,че пропускаш всички лекари ,както и още много.В тези държави си има минимално заплащане на труда и то започва от 10$на час.Така ,че няма какво да ни ги даваш тези сравнения.

първо- това, че "щракането по клавиатурата" било комп.грамотност, го казваш ти, не аз. Второ - усилията, които се полагат за да се стане програмист са като всички други усилия - да се стане лекар, учител, военен. През последните 20 години в работата си съм се сблъсквал с различни специалисти по ИТ. Повечето са били арогантни и високомерни. Гледат с насмешка на другите, които не разбират от предмета на работата им и даже се "учудват" ?! Дали всеки е нужно да разбира от тънкостите на софтуера и програмирането??? Та, четейки "между" редовете на поста ти, съзирам подобна надменност. Аз не деля хората и не ги противопоставям. Казвам, че системата за заплащане е обърната с "главата надолу". Колкото до адвокатите, които ти цитираш... не всички завършили право са адвокати, това известно ли ти е?? Правото е гръбнака на всяка държавност по Света, нищо, че у нас, държавността е сериозно пропукана. Същото е с хората в сферата на образованието, медицината и отбраната - много важни, но несправедливо оценени! Колкото до ИТ в индустрията.....едно време в България не е имало кьорав специалист по ИТ, но сме изнасяли продукция за целия Свят - от Южна Америка, Австралия, до Скандинавските страни и необятния руски пазар. Сега много разбирачи от ИТ, ама какво произвеждаме и изнасяме?? тук не визирам някакви малки фирмички, които правят разни заготовки....тъжна картинка сме. Може да имаме много добре подготвени кадри в тази област, но те не работят за България.Факт.

Така е, но ученето в СУ не прави студентите програмисти. Програмисти стават благодарение на собствената си мотивация.

Абсолютно съм съгласен, за какво ще ми е даден софтуер или програма,като примерно нямаме производство-следователно нямаме почти никакъв износ,само внос,внос,е като нямаш производство-нямаш хора които работят и взимат нормални заплати.То сега всеки иска да е директор,адвокат или тарикат с фирмичка по европроекти и подизпълнител дето не плаща заплати на работниците.Преди месец слушах разговор между работници на метрото ,коментираха ,че не са им изплатили заплатите от преди 2-3 месеца ,е за какво говориме .После чакай качество и сигурност в дадената сфера.Абе всичко е навързано ,ама никой не го интересува....

накрая вече стана малко кисело гроздето... Не си прав - в Индия и Китай има стотици университети, които бълват десетки хиляди програмисти ежегодишно и пак има остър недостиг. Няма да ти обяснявам защо и как. Прочее ако имаш заложби програмист може да станеш много лесно - за 3-4 години усилена работа. до тогава заплатата може още да е порастнала. но имай предвид, че работата на програмистите и тази на (примерно) професорите по философия е коренно различна.

....примерът ти въобще не е удачен. Естествено, че в Индия и в Китай ще има недостиг.....гигантски пазари, населението е от порядъка на милиард и половина!!! Колкото до разликите в професиите. Хайде сега....това да възпитаваш умение за мислене, мъдрост и изграждане на нравственост в младите хора е не по-малко достоен и сложен труд от този на програмиста.

става дума за търсене и предлагане. И никакви алогизми като "чужди компании, които се обогатяват от труда на младите хора" като им плащат "такива огромни заплати" не могат да обяснят същината на проблема! Истината е, че България е затънала в корупция, замислена преди повече от 26 години и реализирана (по съветски/руски образец) след "избухването" на "демокрацията" (пак по съветски/руски образец). Така държавата се ограбва в продължение на четвърт век от фирми и лица, генерирани от елита на БКП, ДС и ВКР. Които пък пропагандно (и по традиция) прехвърлят вината на "омразните западни капиталисти"...

... глупости. Една част от "демократите" бяха "пребоядисали" се комунисти, а останалите - криминален контингент. И всичките в купом, през времето на целия преход сочеха като виновни за разрухата и ограбването на Родината, не "западните капиталисти", а точно комунизма. Все той им е в устата. Затова си давам сметка,че няма никакво значение, дали е комунизъм, капитализъм или каквото си щеш. Хората са тези, които правят политики. Важни са хората, дали имат морал. Щото стотици хиляди редови и честни комунисти в продължение на много години съградиха нещо в тази страна. А после, други "комунисти" се заеха ударно да ограбват труда им - приватизация и т.нт...да не задълбавам, друга тема е.Така че, ако търсиш кой положи основите за ограбването на България - обърни се най-вече към СДС - те бяха ударниците. А това за западните компании не е"алогизъм". Просто сме колониална територия и колониалистите "инвеститори" раздават на едни повече "огледалца и гердани"....

В тая държава всичко е изкривено до н-та степен, е не може заплатата на един добър хирург да е примерно 1000 лв.,а не некакъв ИТ пъпчив пикльо със компютрите 3500лв,е ,сега кажете ми ,аз ли нещо не вдявам или тука ценностната ни система е тотална щета???

бе трудно ми е да повярвам, че има хирург който да вади по 1000 лева.

Въобще не взимат 1000 лв., повече е, отделно си докарват поне 100% отгоре на заплатата под масата. Казвам информативно, нямам против лекарите да взимат големи заплати, но реално е така, просто нещата не са в светлината. Сега относно ИТ-то, такъв е пазара, произвеждат се продукти, които достигат до милиони хора, инвестира се брутално, натоварването е огромно да не говорим за прекратяването на какъвто и да било личен живот. 3500 лв. е за човек със солиден 5-6 годишен опит, минимум, ако си мислите, че новоизлюпените взимат веднага по 2-3000лв. сте в заблуда.

"Пъпчивия пикльо" или работи за чужда фирма или има вуйчо владика за да взема такава заплата.

М да, Математика, Физика, ИТ - за да имате доходи над 3000лв учете там. Ако искате да нямате работа то тогава УНСС

това са пълни глупости - аз съм учил в унсс и за 3000 лева не бих станал от леглото сутрин. най-важното е да учите, това което ви харесва и имате страст, така ще станете първо добри специалисти, второ ще сте мотивирани и щастливи, защото само парите едва ли ше ви купят щастие.

out of curiosity - дали работиш това, за което си учил?

''Само 7 млн. българи имат ''щастието'' да живеят в България ,.....ОСТАНАЛИТЕ НЯМАТ ТОВА ЩАСТИЕ,НО ИМАТ ВСИЧКО ОСТАНАЛО....''.

Това е поредена PR акция в напън да се закрепи имиджа на отдавна прогнилия Софийски Университет (СУ). Не-държавни Университети предлагат по-добри условия за обучение, и съответно по-добри резултати при обучението на студентите. Затова определени кръгове вече истерично крещят в полза на СУ. Просто СУ вече не е най-добрият университет. Жалко е, но ако там не се направят радикални промени - ще става все по-зле.

Правят се промени - за по-лошо обаче.

Напускащите са един от големите проблеми. Иначе най-големият е раждаемостта на циганите. Това трябва да е първи приоритет да се отреже.

а бе то ние да си закрепим производителността на високо, пък никъв проблем нема ни е да изхранваме циганите.

Отново пример за грешна ...стратегия! Раждаемост при циганите няма нищо общо с ...останалите българи! Какво като вкараш китайски закон , всеки циганин да има едно дете? Ако останалите българи не започнат да раждат по три...пак ще изчезнем след стотина години!

''Неграмотните в България ,имат вишУ''.

Трябва да се закриват някои вузове и специалности.Има нулеви години без нито един студент.Трябва да има и съкращения на преподаватели които нямат студенти.На принципа пазарна икономика.Трябва да сме по гъвкави.

Странно разбиране за гъвкавост! Университета е учебно заведение, а не пазар! Според т.н. "рейтинг" , с най-висок успех /а следователно и знания/ са тези които учат медицина и фармация. В същото време, те са с три пъти по-малки заплати от компютърните специалисти на Софийския университет! Ако се следва тази логика / а тя се следва десетилтия наред/ в София вузовете ще получат отново повече пари и то не заради друго, а само зарафи това, че са ...в София!!! Така е от край време...всеки който работи в София, получава повече! В нормалните държави никой не дискриминира провинциалното образование и за това посвета има университети в Хайделберг, Станфорд и Бъркли, които са дали на света десетки нобелови лауряти!

Имах в предвид ,че някои специалности сами се закриват като няма търсене.Това е пазарна икономика.

освен гъвкави трябва да сме и далновидни и да проектираме профила на нацията си натам накъдето искаме - непазарни дисциплини като музика и въобще изкуство трябват ли ни в бъдещето? ами микробиология, химия? искаме ли нация от откриватели или ще се задоволим с аутсорснати айти? нека да позная студент от ту или унсс?

друг тъп въпрос - Моцарт, Бах, Да Винчи, Микеланджело в кой ВУЗ са учили?

Какво образование има разпопения поп , келявия фотаджия, нудист със бъзово листо отпред -перхидрол сидераста,че му е позволено да безчиства с уличниците си във вузовете и да тормози елита на нацията -студентите?

Учете руски, деца. После вървете да работите в Сибир в рая на другаря Смийгъл за 50 евро на месец.

извинявай, но ако заплатите в русия са по 50 евро как така в най-скъпия курорт в Швейцарските Алпи - сейнт мориц руснак е най-често срещания турист? как така руснаци изкупуват скъпите магазина на улица монте наполеоне ? тоо мач пропаганда

от 130 милиона руснаци все ще се намерят 1 милион дето щъкат напред назад по света .. " и не стават от леглото заран за по-малко от 100 000 долара"

хаха....ти за олигарси не си ли чувал/а? Лондон е изкупен от руски мафиоти.

Сам да се научиш на МЕДИЦИНА !!!

Мда...това е единствената добре платена - за стандарта на БГ - професия. Пълно е по интернет с програмисти за по 20$/час което е евтино за западняците но супер за хора от бедните страни! Уви, освен това друго няма.

В България не се зачитат знания и умения, а се зачитат дипломи, които в повечето случаи са само хартийки без никакво покритие. Господа работодатели престанете да имате прекомерно големи изисквания за неща, от които Вие самите не разбирате.

Странно?!?! Значи аз съм измамен, понеже винаги са ми проверявали знанията и уменията, и почти никъде не са ми искали дипломата.

Обикновено преди да извикат някого на интервю най-малкото се изпраща CV, в което доста подробно е описано всичко за образование, стаж, допълнителни умения, чужд език и пр. това при положение, че не е на шурея т.нар шуролинка. Като е на дЕдо Владиката човека го взимат за Поп и т.н.

СТИГА С ТЕЗИ КУХИ "СТАТИСТИКИ". С КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ПРЕДСТАВЯТ ТЕЗИ ЛЪЖИ? ПРЕДИ 3 ГОДИНИ, ПО КАНКУРС НА ГЕРМАНИЯ, ЗА 200 МЕСТА ИТ, ОТ БЪЛГАРИЯ ВЗЕХА "САМО" 12 ЧОВЕКА! ПОВЕЧЕТО БЯХА ОТ ИНДИЯ... НАВСЯКЪДЕ СТЕ НАДРИСКАЛИ "ИТ И КОМПЮТЪРНИ НАУКИ". ВИЕ СТЕ ЗАДМИНАЛИ КОЛХОЗНИКА ДЕНЧЕВ! ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ САМО СТУДЕНТИТЕ ОТ СУ "ФМИиКН", ФИЗИКА, ХИМИЯ И ТЕХНИЧЕСКИТЕ ВУЗОВЕ, МОГАТ ДА СЪСТАВЯТ БЪРЗО И ВЯРНО АЛГОРИТМИ И ДА РАЗЧИТАТ, И ОПРЕДЕЛЯТ БЕЗ ЗАТРУДНЕНИЕ КВАНТОРИ... МОЖЕ ЛИ ДА СЛЕДВАШ "МЕТАЛУРГИЯ" И "МАТЕРИАЛОЗНАНИЕ" С ДИПЛОМ- "ДОБЪР-4"!? КОЙ ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ ИЗПИТА ПО МАТЕМАТИКА И ФИЗИКА?, ПО "ТЕОРЕТИЧНА МЕХАНИКА "? ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИТЕ И ПИШЕТЕ? КОЙ ЩЕ ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА НА ВАШАТА ИНФОРМАЦИЯ? САМО ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ ГИМНАЗИИ ДАВАТ НЯКАКВА ДОБРА ОСНОВА ЗА ИТ И ДРУГИТЕ ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИ НАУЧНИ КЛОНОВЕ. ЩЕ ПРИБАВЯ И ИЗКЛЮЧЕНИЯ ОТ НЯКОИ ДОБРИ ГИМНАЗИИ В СТРАНАТА! В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИКОНОМИКА ЗА ЗАПЛАТИ НАД 2000 ЛЕВА, А ВСИЧКИ ИСКАТ ПО 3-5 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗАПЛАЩАНЕ! В БЪЛГАРИЯ НА ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО ВИСОКО ЦЕНЕНО И РЕАЛИЗИРАНО ОБРАЗОВАНИЕ СА СУ - "ФМИКН", ФИЗИКА , ХИМИЯ, БИОЛОГИЯ, ИНЖЕНЕРНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ ХТМУ И ТЕХН.УНИВЕРСИТЕТИ! ДА ОСТАВИМ МЕДИЦИНАТА, БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СЪБУДИМ!

Я чукни jobs bg - раздел IT и се осведоми какви заплати се дават в България бе моето момче.

ГОЧО, ти се събоди! Вярно е всичко дето казваш, но погледни реалността в България! Тя е в противоречие с всяка съществуваща наука! Няма икономика, но в София дават заплати не само по 3000-4000лв, но и по 15000-20000лв.!!! Така е, защото държавата ни е пълна с андрешковци други хитреци копя на бай Тошо и ба'т Бойко! Всичките недоучили и основно образование, но ...управляват! А защо са големи "инвестицийте" /разбирай в личните сметки/ именно в София, ами защото там е най-близко до милоните и дори милиарди европейски фондове за ...усвояване и много по-лесно се отклоняеат средства в един милионен град, отколкото в едно село с 200 човека и като пръдне един, всички научават защото са роднини. В столицата няма "конфликт на интереси", там има само ...интереси и птиятели спечелени с тлъсти комисиони!

е много ясно, че са взели индийските послушковци - ако бг програмистите са се предлагали за 3000 лева, индийците са се предлагали за 1500.

Всичките наши измислени Студенти са Тройкаджии,и никъде на запад не им признават дипломите точно поради тази причина,защото си плащат за да минат нагоре,за да може Мама и Тати да са доволни че селянина са го записали Софето да учи и да живее във Студенски Град без пари.Мийте си чиниите на Американците и да не ви пука,както и берете ягодите ГМО във Англия и си бийте гъза във стената да не ядете за да може да докарате някой лев после във България,след сумати месеци Мизерия и Глад.Мерси от такова забогатяване,че си търкаме картончетата и ще чакаме милионите:)

Защо не си пуснеш телевизия Алфа, да се изкефиш и да оставиш форума на мира.

Сега, само да отбележа, че отдавна виШУТУ Убразование няма значение като се наблюдава реално какви кадри излизат от него. Смята, че то дори вреди повече отколкото помага когато е завършено/незавършено/започнато и т.н. в БГ. Отдавна преподавателите в БГ нямат реална представа за новите тенденции и едно си баба знае от преди 50 години едно си бае. Извода е че излизаш не конкурентно способен от там и тепърва почваш реално да учиш с практиката, което обезсмисля висенето 5 години по катедрите. И който не си научи материала сам никой не може да му го преподаде в БГ. Пълна скръб е и бизнеса отдаван се оплаква от висшите учебни заведение какви кадри му се подават. Та туй то.

Ако ти самият нямаш желание да се научиш, няма кой да ти го набие в главата. За това използвай годините за 'виШето' на принципа - 30% от университета и 70% самообучение

бизнесът в България се оплаква от всичко. И правилно, какво е това висшист иска заплата 1 000 лв., при положение, че шефът вече втори месец не може да събере пари за нов автомобил? Наглост е това! А иначе действително нивото на висшето образование в хуманитарните науки падна доста. Но пък завършващите са повече. Така че, оптимизъм, другари, повече оптимизъм!

Да се закрият половината измислени университети и специалности! Срамота е в специалност "Математика" в СУ да приемат по десет, максимум двайсет студенти на година, а малкото оставащи в България деца да се прилъгват да се записват в измислени специалности в измислени университети, гарантиращи "диплома за безработен"! Аз безработни колеги от Факултета по математика и информатика на СУ нямам... А големият бонус е, че след това се изкарват нормални пари и в България, и извън нея.

До скоро Математика влизаха два потока от по 100 човека на випуск, два потока информатика . . . Колко излизаха е друг въпрос . . .

Колко скоро е било твоето "скоро"? Защото аз започнах през 2004-та, завърших 2008-ма, и действително започнахме 106 души в "Приложна математика", завършихме около 40 (е да, подарени или купени дипломи във ФМИ няма), но потокът "Математика" и тогава бяха малко, не повече от 25-30 души. А сега, десет години по-късно, за съжаление "Приложна математика" са 20-30, а "Математика" - десетина. Никой не ти гарантира, че ще завършиш успешно, ако не учиш, но със сигурност усилието си струва!

ХА-ха. Преподавател от СУ ли си?. Да се закрие всичко и да останем само ние на държавна хранилка щото сме велики и древни.

Завършили "Вишо" след 1989: 1.Самоковеца 2.Маргина 3. Трактора 4. Русата Златка 5 Лиляна Павлова 6.Черната Златка 7.Миските 8.Калканджиева 9. Красьо Черния 10. Комшията , бивш катаджия, понастоящем собственик на бензиностанция. Има голям проблем със запетайките в правописа. Аз , доцент Клатикуров , всичките тия си ги слагам на топора и му комадвам : Стани!!

Евала доценте. До година и професор да станеш.

Най-лесно си намира работа, този който не го мързи. Тези хора, независимо с какво се занимават, работата ги търси тях, а не те нея.

Смятам, че хората, които имат мозък, с който да мислят, на него му плащат. Във всяка нормална страна оценяват тежкия труд и умствения... ! Плаща се за акЪл !

плаща се за свършена работа...

Колко на сериозно коментирате.По леко.Мисля ако мога мисля и си мисля че полицаите като вземат властта ще се уредят 40 заплати след 20г.стаж.А да видим .Ама и те с висш.образование

Само за справка на списващите Дир-а - специалност "Информатика и компютърни науки" в СУ няма. Има две различни специалности - "Информатика" и "Компютърни науки". Малко от малко поне се ограмотете...

Забравят и другите две специалности Софтуерно инженерство и Информационни системи даващи подобни знания и реализация.

И всичките дават само тапия, знания и опит трупаш сам.

Който иска да забогатее да ходи във Америка да мие Чинии.

Като теб?

...

тъй, тъй, а тези от ФМИ сигурно и по повече могат... ама си намират по-доходна работа.

Не мога да си обясня какво е това схващане, че българите в Америка мият чинии. Има толкова преуспели хора, но за тях никой не смее да коментира. Миячите на чинии са хора без амбиция и желание за истинска работа, а не жертви на лошата Америка. Айде стига вече!

Еми започни да работиш щом мислиш така!

Най-трудно намират работа най-висококвалифицираните постоянни обитатели на кръчмите. Миличките за една минута могат да оправят икономиката на България, но пусто да остане - никой не се сеща точно в тяхната кръчма да влезе, пък да ги направи Премиери. Затова те активно оправят футбола, колите и жените. На ум, естествено.

На ум? Май не си посещавала скоро заведение от въпросния тип :)

Не съм стъпвала даже. Но сте прав - погледнах през прозореца към кварталната кръчма. Качили са на тротоара една кола и 6 човека й сменят някакви части. Не бях права, извинете!

Ако някой ме светне къде се добиват тези полезни изкопаеми и среден доход от 1000 лв се получава за това ще съм му много благодарен! Аз не се сещам.,....

Най-доходоносно е да си инженер...Особено, ако е хидро...Милион и половина за консултация..И то, само на един обект..Ашколсун,машала

завършили амер. ун. в благоевград взимат 60-70 х. евро годишно, но не в българия.

Дали пишат и те България с малка буква?

има един стил на писане само с малки букви и препинателни знаци по практично е просто.

И в България също... Естествено 80% от завършилите АУБГ не са в България, но малкото, които са останали тук са наистина на високи позиции и съответно много добре платени.

Само за сравнение. Стандартът който получаваш в Ню Йорк със заплата от 70 000 долара годично (приблизително 6 хиляди на месец) е този които получаваш тук ако изкарваш 3 000 лева!!! Та не гледай като пълен глупак количественото измерение на парите а количеството блага които получаваш за тах.

Още повече в Германия, където тези 60 К след данъци ще са ти 3000 Евро. Ако имаш жена и деца и трябва да плащаш 1000 евро наем . . . .

Само да вметна, с тази заплата в NY си ни жив, ни умрял. Просяк изкарва повече.

Ама с под 60-70 К в USA, GB, DE . . . едва ще връзваш двата края, ако си със семейство . . .

в NO със 120 к мямям пари да се подстрижa

В милата ни родина ако искаш високи доходи, трябва да стискаш здраво за шлифера я Боце я Гоце я Доганя и да си плащаш като поп за привилегията че работиш. Това с умните , талантливи те и работливите , тук отдавна не работи . Нищо лошо против университетското образование но то също не гарантира реализация . Друг е въпроса колко свръх висок доход са едни 1500 евро . И в различните географски ширини колко трябва да учиш и съответно да работиш за тази сума ???????

мислиш ли честно, че има место на света, на което т.нар нетуоркинг, лобизъм или понашенско връзкарство и шуробаждинащина не са жизненоважни?

Не! Ако искаш високи доходи трябва да работиш! Ако искаш високи доходи без да работиш тогава може да започнеш да крадеш! Дали чрез политици или частно вече си е твоя работа! Но не са всички маскари!

а относно дохода - номиналната му сума зависи от географията - тъй като в бг живота е все още не е скъп 1500 евро са средно добра заплата за сносен живот, докато пък в Западна Европа това са жълти стотинки.

Хората с най-високи доходи, които познавам са адвокати. Програмистите и капитаните на кораби могат само да си мечтаят за подобни доходи.

адвокатите с високи доходи в българия не са точно адвокати в истинския смисъл на думата, а просто свързващо звено между два субекта

и аз за тях си мислех. но рейтинга се прави за реализацията до 5 години след завършването - ако е по подобен модела на файнаншъл таймс, а докато стигнат до високите хонорари, адвокатите прекарват доста време в трупане на опит.

За да има качествени професионалисти, а не просто шафрантия с тапия, университетите трябва да бъдат сведени до минимум. И без друго България е толкова малка държава, че по един от всяка специалност и е напълно достатъчен. Това обаче никога няма да се случи, защото към момента висшите учебни заведения са прекрасен бизнес за властимащите, както и източник на доходи за сивия сектор

Докато някои учат и се квалифицират за по-платени работи, други се кланят на портрета на Путин и тролят из новинарските сайтове.............

Партиите спряха да плащат за рейтинги и продажните социолози се насочиха към университетите... ей продажно племе посрамило гилдията на статистиците...!!!

Само за преглед и добър ден ти взимат докторите и зъболекарите по 40 - 50 лв. в София, даже за паркинг на колата ти взимат по 2 лв./час в болниците, повече от МОЛ-овете. Нямам думи просто.... Българския народ е подложен на ГЕНОЦИД. В нормалните държави прегледите са безплатни, а лечението само се заплаща и е на нормални цени спрямо заплатата, която получаваш. А тук за една циркониева коронка ти искат от 700 лв нагоре /колкото една средна заплата/.

Явно само сте слушали "как е в чужбина". Безплатно, ама друг път. Месечната здравна осигуровка - ползвал не ползвал здравни услуги, е 120 ерво. А колко е в Българиа...

На мен ми е по 106 евро на месец. Не съм ползвал и стотинка откакто съществува ЗК.

в коя държава точно прегледа ти е безплатен?

Е как, северна Корея... И изобщо, навсякъде където има комунизъм.

По твоята логика и магазинерите да си сложат по 40 - 50 лв. вход на магазина за всеки влизащ за да огледат стоката му. То лекарите и зъболекарите станаха по-добри търговци и от самите търговци. За жалост повечето лекари и зъболекари са повече търговци отколкото здравни специалисти и третират хората не като пациенти, а като клиенти, които могат да изнудват.

Великобритания! Включително и всички изследвания! А рецептата е 8.20 за всички лекарства.

Ами сменете зъболекаря, незнам какъв е този, който ви взима 5о лева за паркинг. И за ваше сведение, паркингите в болниците никъде не са безплатни, както и прегледите, говоря за чужбина. Нямате личен опит, а само повтаряте едни и същи глупости...

* 50 лева за преглед имах предвид.

Oт всичките балкански страни ,даже и от някои страни на EO , Tурция притежава по добра здравна осигурителна система .B TR например всеки гражданин от раждането до завършването на университетско образование е здравно осигурен, т.е. може да се преглежда и лекува в държавните болници ,а също така да ползва държавно стоматологично лечение без да плаща и пукната турска лира, даже и за лекарствата.

Па те са социалистическа държава. И при нас беше така при соца.

Само дето там хората работят, произвеждат и продават. От което държавата има пари! А тука само скимтят по форумите и никой не ще да работи на село а явно че всички не стават за програмисти.....

не и в Гърция, за Турция не ти пожелавам да попаднеш в държавна болница, пък за болниците на бившя югославия да не говорим. Турция дори началното образование не дава безплатно тоя ми говори за болници.

В Германия даже е повече - доброволното самоосигувяване е 165 евро (защото ако те хванат, че не си си плащал през това време, могат да те накарат да им преведещ пълната стойност на здравната вноска), а при брутна заплата малко над 3000 евро, аз плащам около 300 евро на месец, без значение дали ползвам или не здравни услуги.

300 много бе. Смени касата, към 240-260 е нормално :)

и кои са тези "нормални дуряви"? ивно USA не е една от тях, шото тука пласташ 10 пути по толкова за тези неста които си изброил. един ден под наблудение в болница ако си влезул през ER е от $10K нагоре.

За тези, които се оплакват, че плащат много на докторите в България: Аз плащам по $210/месец (действието се развива в САЩ) и ми се наложи да ида на лекар. Направен ми беше скенер и изследване на бъбреците, за което получих сметка над $8,000. Аз дължах $800, което според мен пак не е малко като се има предвид колко плащам на месец, а и застраховката ми е възможно най-добрата. Така че следващия път като се оплачете, че давате много пари на чичо Доктор, замислете се колко плащате на месец от собствения си джоб и се радвайте, че не ви се налага да се лекувате в чужбина :)

правото и икономиката ги унищожиха и от грамотни кандидатстващи преди 15-20 г, сега са олигофрени

е те грамотните кандидатстващи излизат от сериозни учебни системи. но това не е само в бг - на всякъде в развития Свят се наблюдава т.нар либерализация на образованието - програмите стават все по-забавни, все повече незадължителни и избираеми за да продуцират все по-тъпи членове на обществото. истинската управляваща класа всъщност натиска децата си със пуританска строгост да учат.

последно чух, че химията и биологията ще са факултативни...... дано да не е истина

питай си личния зъбар с "практиката" на колко се осигурява! касова бележка получаваш ли от него, когато ползваш услугите му?

това беше към un*comunist, не знам защо системата го сложи тука!

Най-доходоносната специалност е хидроинженер от философския факултет на СУ, следва факултетът за огнеборци в Симеоново и на трето място ВИФ "Георги Димитров".

loyola

забрави библиотекарския

КОЛКО ВЗЕМАТ АКТЮЕРИТЕ?

В България почти няма никаква работа за момента, но според мен предстои бум на всички базирани на статистиката науки. В чужбина е точно обратното.