17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...едно недоумявам,защо когато се говори с гордост за славните ни победи през Балканската и Първата световна войни, все трябва да се каже нещо лошо по адрес на Русия и руснаците?? Били поробители, били сме ги размазали в Добруджа, забили ни били нож в гърба и прочее....Според мен, трябва да се гордеем с победите на българската армия, но да не пипаме Русия. Само да попитам разните патриотчета, АКО Русия не ни бе освободила, кО ПРАИМ, че нещо не се сещам?? Щеше ли да има наша, българска армия, наши генерали и т.нт?? Щяхме ли да "размажем" руснаците в Добруджа ? Щеше ли да има Дойран?? След 1908г., армията ни се оборудва преобладаващо с модерни за времето си германски оръжия. Имаме юнкерски училища, в които се обучават по немски образец, но това не пречи там да учат по учебника "Военна история на Руско-турската Освободителна война за юнкерските училища на негово величество" ?!? Ама си мисля,че такива простотии се плещят именно заради "журналисти" като Иво Инджев, който наскоро издаде "шедьовъра" си "Русоробската война". Тъжно и смешно. Ако не бяха освободителите, сега този и други подобни щяха да бъдат в редакциите на турски вестници и да славят военните победи на турската армия.А всеки наш "патриот" щеше да си има в къщи портрет на Кемал Ататюрк....През войните за национално обединение, нашата армия успява да се еманципира, да се превърне в самостоятелна и модерна въоръжена сила, с много добре обучен офицерски корпус и талантливи военачалници.Но е позор да се плюят онези, които поставиха основите, строшиха робския турски ярем, дадоха ни артилерия и оръжия, обучиха наши кадри и създадоха с ядрото на Българското опълчение, Българската земска войска!

АНГЛИЧАНИТЕ СВАЛЯТ ЗНАМЕНАТА КОГАТО МИНАВА ГЕН ВАЗОВ, А РУСНАЦИТЕ ГО ИНТЕРНИРАТ СЛЕД 1944. 36 СОУ СОФИЯ СЕ Е КАЗВАЛО ГЕН КОЛЕВ (РАЗБИЛ РУСНАЦИТЕ В ДОБРУЖА), СЛЕД 1944г СЕ КАЗВА МАКСИМ ГОРКИ!!! ЩЕ ДАДЕШ ЛИ ПРИМЕР ЗА СВЕДЕНИ РУСКИ ЗНАМЕНА В ЧЕСТ НА НАША ПОБЕДА?

Аре стига с това сваляне на знамена! Ако попрочетеш малко ще видиш, че такова сваляне е традиционно и всяка година се е чествало. Просто през онази година е бил поканен нашия генерал. Чудо не виждано!

Ще дам! Генерал Владимир Стойчев , - единствения поканен генерал на ПАРАДА НА ПОБЕДАТА през 1945г. на Червения площад в Москва от несъюзна армия !!!!! Историята трябва да се чете внимателно????!

Ще дам! Генерал Владимир Стойчев , - единствения поканен генерал на ПАРАДА НА ПОБЕДАТА през 1945г. на Червения площад в Москва от несъюзна армия !!!!! Историята трябва да се чете внимателно????!

Ще дам! Генерал Владимир Стойчев , - единствения поканен генерал на ПАРАДА НА ПОБЕДАТА през 1945г. на Червения площад в Москва от несъюзна армия !!!!! Историята трябва да се чете внимателно????!

СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ?

Каквото и да се е случило през и след тази война българинът е отдавал животът си с чест пред родината исвоите близки! В днешни времена ,никой няма да даде животът си за шепа олигарси и политическа сган.

За менека тиа образе от национално дружество "Традиция" са голяма работа! Да жертваш пари, време, нерви и др. за да пресъздадеш миг от българската история, на напомниш на дебилите като мен от къде идваме и какво е било. Хвала вам Дами и Господа, Господ здраве да ви дава! За мен вие сне новите Будители.

Дядо ми се е бил там. Казва се Дончо Маринов Гергов от с Горни Дъбник Плевенско Гордея се с неговата храброст при Дойран

Българските воини през всичките Балкански и ПСВ са се били геройски, като лъвове, защото са се били за своя земя и НА своя земя! Печелили са битки и сражения, но накрая винаги някой ни е забивал нож в гърба, под благия поглед и с подкрепата на нашият трижди проклет "двоен освободител"!

Но на другия край на България по това време ген Колев изгонва руснаците от Добружа. 6 СОУ до 1944г носи неговото име, а сега се казва - МАКСИМ ГОРКИ! СРАМ!

36 СОУ се нарича---МАКСИМ ГОРКИ!!!!

КГБ

За Дойран браво, но лошото е, че сме били на грешната страна и сме загубили войната. А още по-лошо е, че пак са на власт такива продажни елементи каквито са били и тогава.

Честване на героите - похвално!!! Трябва да ги помним и почитаме!!! А сега?! След соц-строя, нито имаме политици, нито народ... не че сме имали и по време на соц-строя, но той ни нанесе по-тежки вреди от османското владичество!!!

България над всичко :) Българи на три морета. Солун, Одрин, Македония, Западните покраинини, ДОбруджа, там живеят наши роднини Българи.

100 години са минали от ония Велики дни! Героите - ще ги помним вечно!!! Предателите - обаче дали са наказани ?? Защо при Дойран побеждаваме, а при Добро поле не ?! Защо при Добро поле са изтеглени почти всички офицери от линиите точно в навечерието на битката ? Защо е допуснато деморализрането на войниците там с призиви да оставят оръжието и да не се бият ? Защо пробивът не е запушен и овладян ? Защо войсковият резерв от 6 полка е пратен на смърт - един по един, за да могат да ги избият по-лесно ?? Защо на Генерал Вазов не е разрешено да удари французите във фланг ?? 600 000 армия е имала България тогава! Това са страшно много войници, обучени, въоръжени, нахъсани да се бият за Родината! Това е опропастено от национални предатели ..........

Гордостта на България от войните струва много на родовете ми по майчина и бащина линия.Убити двама прадядовци на Чаталджа и Люле Бургас,както и един жив дядо сражавал се в един от конните полкове в Добруджа.По бащина линия дядо ми убит на Дойран в 34-ти Троянски полк,баща ми не го помни защото е бил на 1 година.Баща ми участвувал във ВСВ . Не се знаят къде са костите нито на дядото ,нито на прадядовците-изобщо гордост

да ама ти си останал българин, а сега щеше да си грък, сърбин или румънец..........

Глупости!

На Балканите се оказва, че всяка страна граничи със себе си. Има гръцки карти, където Гърция на север се простира до Стара Планина. Има сръбски, в които Сърбия на изток стига до Искър. Румънците безусловно стигат с карта до линията Туртукай - Балчик. Българските и турските са ясни. Е поне има много храна за съответните патрЕоти.

русоробската предателска пасмина нека помни какво е сполетяло руските войски воюващи срещу България! Вечна Памет на Героите от Дойран!

При честване годишнината от църковния събор? Защо я няма?

А руснаците защо се срамуват?

Не мърси с думите си това велико събитие в Българската история

Пашол дамой блять!

Дойран , нерде руснаци..а поне тук не драскай глупости, а просто се поклони пред подвига на дядовците ни

Блядовете, в съюз със сърбо-хървати, воюват срещу България на два фронта - в Добруджа и Македония! Ама вие в матушката тия неща не сте ги учили. Там изучавате само пАбедите, поради което и непрекъснато ръсите простотията, че нямате загубена война!

Не знам защо ни трябва да оплюваме събития в собствената си история, които цял свят е признал и уважава!

Англичаните заповядат да бъдат сведени знамената, когато минава ген Вазов. А руснаците го интерниран след 1944г.

,,България губи и половината от землището си – българската етническа територия е разпокъсана между всички съседи на България. Най-критично е положението с новообразуваната държава Кралство Югославия, към която окончателно са придадени Поморавието, Тимошко, Вардарска Македония и Призренско. Не по-добро е положението на българите и българските земи (Егейска Македония и Западна Тракия), влезли в състава на Гърция, особено след загубата ѝ в Малоазийската авантюра (1923). В състава на нововъзникналата Турция (като приемник на падналата Османска империя) остава Източна Тракия (анексирана още от османлиите през 1913 г.), а пък Румъния заема цяла Добруджа. " ... няма нужда от коментар.

Англичаните заповядат да сведат знамената, когато той преминава а руснаците го интерниран в Рибарица където и умира. На другият край на България по това време ген Колев изгонва руснаци и румънци от Добруджа за това 36 СОУ което е носило неговото име, след 1944г се казва МАКСИМ ГОРКИ. СРАМ!

КГБ

Знаеш ли какво е срам, срам е някой непознат да ти спаси живота а ти да му забиеш нож в гърба. Ето това са направили нашите русофоби през ПСВ и през ВСВ също.

В Добруджа? Чий го търсите в Македония? 20 000 руски корпус се е сражавал срещу българите в Македония.

Хубаво е да четеш малко, преди да пишеш глупости. Вземи да видиш колко пъти през историята ни Русия/СССР са ни обявявали война и са ни нападали и колко пъти ние тях!!! И да, забиването на нож започва още от 968 г. Знаеш ли какво е станало тогава ? А през 970 ??! А как са избити 300 боляри в Силистра ? А как са разпънати на кръст 1000 жители на Пловдив пак тогава знаеш ли ?? А че точно заради руснаците падаме за 150 години под владичеството на Константинопол ? А че през 1917 г. руснацте пращат 43 000 армия срещу нас в Македония, след искане от френския посланик в Русия, който съвсем случайно е от рода Кантакузин знаеш ли ???!!! Историята трябва да се чете в нейната цялост ... а не избирателно. И последно, знаеш ли, защо руснаците не ни връщат архивите, откраднати от България след окупацията през 1944 г. ?

Кагебист ватен, ако си достатъчно грамотен и умееш да четеш документи, отдавна ще да си разбрал, че не България, а Россия е тази, която забива ножа на България в гърба. България изчаква една година, преди да се включи във войната. Изчаквала е да получи покана от Антантата, която, благодарение на Россия, така и не идва, по простата причина, че благодарение на Россия, българските земи в Добруджа, Тракия, Македония и Беломорието, вече са били обещани. И какво е трябвало да направи България? Благодарете на вашите братушки за това, което се случва на България. Както винаги, по стара ватнишка традиция, вие обръщате черното, че е бяло!

Да се обясни на невменяемите,че когато си в съюз със други държави в една война и съюзниците ти загубят всички битки и молят за мир ,това означава,че и ти си загубил като техен съюзник и трябва да плащаш на противника репарации и също така да му отстъпиш от своите си територии това което той поиска!

Пред ген Вазов а руснаците го интернират! !!!

Припомни и какво спечели България ?

Когато си на собствена територия, спечелиш всички битки и имаш 600 000 перфектна армия - тогава можеш да договориш каквито си искаш условия дори и с победителите на съюзниците ти! Освен ако не те прецакат предатели и родоотстъпници ......

Така и така пресъздават, по-добре да изберат място пред народнот събрание или друго сгодно за да ползват малко политици за консуматив. Ще има хубав родолюбивен ефект. Но да понаточат сабите и булките да отлеят малко куршуми от олово.

Бих признал разните му там генерали,ако не бяха се подчинили на налудничавите германски и австроунгарски пачи ,да се спре настъплението на солунският фронт! Превземат солун,и всичко по беломорието,като не дават възможност на англични и французи да дебаркират и да организират контранастъпление! Пак щяхме да изгубим войната,но тогава поне щяха да ни окупират съседите и да ни направят хора!

Може би е урок за учене - когато почелиш / побеждаваш, не трябва да спираш. Валидно в много аспекти от живота. Спираш и отстъпваш, когато виждаш, че губиш. Но когато настъпваш, да спреш.. и се оставяш другите да ти решават съдбата.. Историята казва, че победителите не ги съдят. Освен това и те пишат историята.

Само за годините 1912-1916 България дава над 260 000 убити и близо толкова ранени по фронтовете. Половин милион българи убити и осакатени ,без никакви териториални завоевания,без икономически напредък,без хляб и много без гробове! Какво е Дойран? Слава или срам?

.

Бих предпочел да я няма тази Дойранска епопея,но да съм можел спокойо да си ходя до Солун без да мяркам наоколо малаги. Да загубиш територии пък да се хвалиш с една битка е малко съдистично бих казал. Ако сме спазили неутралитет нещата щяха да бъдат други!

Най-тъпото племе сме-тъкмо братята руснаци са ни освободили,сме хукнали да си каним австроунгарски цар,който да ни набута още повече в батака на войни и загубени територии. Дали и той не си е мислил -бах ти матряла дето са тези щом избраха аз да им бъда цар?

Rusnacite nikoga ne sa ni osvobojdavali be tapunger. Ako ni byaga osvobodili sega styhme da imame 320 000km2 teritoriya i 20 miliona naselenie.

И за награда на ген. Вазов какво направиха комунистите с децата му? Изклаха ги...

КГБ

Фашисти, какво друго да ги правиш.

Руснаците са били 2 години съюзници на Хитлер. Вдигали са наздравици за германските победи.

Междусъюзническата и балканската войни -България дава най много воени жертви след Османската Империя,-176 000 убити по фронтовете. Като цяло придобивките за България са най-малки в проценти за разлика от тези териотрии ,които са придобити от Сърбия,Черна Гора,Гърция . България прибавя едва 8 процента към своята територия,като губи Южна Добруджа в полза на Румъния! Само 4 години след това след края на първата световна война България губи към 12% от своите територии след славните победи в Дойран! Няма какво да се добави!

СЛЕД ГОДИНИ УНИЩОЖИХА ГРОБА НА ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ !

Даже и да бяхме спечелили всички битки,дори и да бяхме завзели цяла Гърция Албания и Сърбия,накрая пак губим войната в съюз със Германците и Австроунгария! Пак репарации в пъти повече и много други изненади като отнемане на всичките ни Южни територии до стара Планина и един квартал е щял само да остане във сердика със българи и то под окупация на всичките ни територии от сърби гърци и румънци! Дойран та Дойран!Избили сме малко англичани и французи там и това е. И губим войната!

При 600 000 боеспособна армия, която се бие на собствена територия, и преди това е размазала Румъния, Сърбия и Гърция ли ???? Тезата ти е меко казано грешна .... както и да е, но поне щяхме да сме в доста изгодна позиция за преговори ... или бой ако щеш!!

Българи не се издигайте в собствените си очи.

Какво точно се опита да напишеш?

Губим войната,защото германците са си гледали техните си интереси,а именно да се възпират силите на Антантата на солунските и македонски фронтове единствено със силите на българските дивизии. Да се осигури максимален комфорт на западният фронт срещу германските армии там ,като се привлече максимум войски на Антантата по солунските и македонски фронтове срещу българите! Последствията-България губи войната със загуби 101 000 убити 150 000 ранени,отнети територии в полза на съседите -Сърбия ,Гърция и Румъния-11 278,338 кв.км! По силата на чл. 127 на Ньойският договор, още през първите месеци след неговото влизане в сила България е задължена да предаде на съседните държави победителки над 70 000 домашни животни. Освен това в продължение на 5 години трябва да се предадат на Сърбо-Хърватско-Словенското кралство 250 000 т каменни въглища. Предвижда се също плащането на непосилни за финансовото състояние на страната репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка ,което по него време е 22% от цялото национално богатство на България!

Съюз със Германия и Австроунгария -винаги е бил убийствен за българските интереси! Днес не е по различно!

Историка, обясни на нас, дето не знаем историята, като как се е стигнало да участието на България на страната на ЦС? След това вече можеш да правиш генерални изводи.

За тъпаанрите!!!! Българската армия няма загубена сражение, но винаги е предавана от вътрешните си врагове Комунисти и Леви Земеделци!!! Ал. Стамболийски предава България на вратовете и, Г. Димитров- Тарабата също!!! Да не говорим за Бай Тошо, Лукунков, Жан Вължан, Съсела, Ореха, Гоце, Курнела и още много знайни и незнайни предатели!!! Слава на Българските генерали и най- вече на Ген. Иван Колев, който с една кавалерийска дивизия в Добруджа наритва ушанките чак зад делтата на Дунав!!! Слава на Ген . Вазов Героят от Дойран, почитан и от победените от него французи и англичани!!!! Срам за България са такива като Прецедента, който съсипа българските ВВС!!!

Каква злоба! Какъв бяс! Каква низост! България, БЕШЕ на световна величина по времето когато БЕШЕ Народна Република. А сегашните ПРЕДАТЕЛИ, я унищожиха. Продадоха я така както през ПСВ и ВСВ на същите тези които нито тогава нито сега им пука за България. А ако не бяха "ушанките", сега щеше да пишеш на арабски йероглифи и да живееш в Анадола. Всеки може да допусне грешка но да допуснеш една и съща грешка три пъти, това е непростимо.

Каква неграмотност дължаща се на скудоумие: 1. Дори под робство, България няма как да е в Анадола. География 2. Турците пишат на латиница и не говорят арабски. Сигурно имаш предвид че Русия е освободила и Османската империя от арабите? Учи се по история 3. Йерглифите са на китайците. Толкова много думи, и нито една вярна...

Истината е, че добре се бием, бедата е, че досега сме оставяли друг да решава срещу кого! И това е било срещу неправилната страна, т.е. срещу историческата истина, която определя националния интерес! Никой народ не може да просъществува, още по-малко да процъфтява вън от своето културно, цивилизационно семейство.

При Дойран -печелим,При Каймакчелан,завоя на река Черна и накрая при Добро Поле губим войната. Следва войнишкото възстание където българи се бият срещу българи,следва срамът и унижението от репарациите гладът и безмислено пролятата кръв със съюзници като Германия и Австроунгария! България губи в тези войни население- избито по фронтовете,воена сила огромни репарации територии ,икономическа разруха ,глад и мизерия! Смисълът да се възхвалява едно сражение е никакъв!

КГБ

Така е, колкото пъти сме били в съюз с Германия , винаги са ни вкарвали в национална катастрофа, сега отново е така.

си късоглед тъпа ако изобщо си българин 2ри път ...

Губим заради войнишкото въстание!!! Което е подстрекавано и водено от земеделци и комунисти!!! Земеделеца Ал. Стамболийски за да вземе в България подписва Ньоският договор без преговори забележки!!! Същите комунисти организират антидържавен бунт 1923 и идиотският терористичен акт 1925!!! С помоща на комисарите от СССР българските национални предатели, комунистите разсипват България до 1989!!!

Осморни осободители са съгласихме се хайде ходи да си пийнеш спиртче с есенция... Господа дайте му 2 рубли на мойчето...

КГБ

Не пия бе Деби, а вас продажните българофоби безплатно ви мразя.

айде да спрете да ни освбожадвате вече... и да станете да се махнете... сибир голям ...

На Дойран срещу нашите войски са се сражавали и руснаци! В селото та баща ми което е било много богато до 1944 година са живели към тридесет руснака които са били военнопленици от войната останали да живеят там или от армията на Врангел!

Руснаците са българо-хазари и ни мразят в кръвта си...

И, колко територия изгубихме ,след войната?

КГБ

Да ти отговорят девилите, които се радват на едно спечелено сражение.

си ограничен българомразец... или просто не знаеш история.. конфликта с хазрите е хилядолетен....

Ние се радваме и та ВОСР ,че направи от русия парцал който и сто години след войнота не може да се възстанови

не едно спечелно сражение а разгром н аелита ви бягала като агънца...

Всяка победа на България е смърт за руския мордор.

Браво на дружество "Традиция" и всички доброволци. Дойран е храм за българската нация, но лично аз искам да пресъздадем и пробива при Добро Поле, защото трябва да се учим както от победите, така и от загубите.

Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха... !!!!!!!!!!!!

Участието на 6-и турски корпус в боевете в Добруджа 6-и турски корпус се състоеше от 15-а и 25-а дивизии. Всяка от дивизиите имаше по три пехотни полка от по 3 дружини всеки; един артилерийски полк от 4 с. с. полски батареи; 1 картечна рота за цялата дивизия, 1 пионерна рота и 1 ескадрон дивизионна конница. 25-а турска дивизия още в първия бой при Амузачеа на 3 октомври изгуби двете си батареи и тя остана само с две. Тъй че корпусът остана до края на операциите в Добруджа с 6 полски батареи. Във втората половина на ноември корпусът получи от германците само материална част за една 15 см гаубична батарея, за запрягане на която им се даде добитък (волове, биволи) и кола от нашето тилово управление. За засилване слабата артилерия на корпуса, според бойната обстановка му. са придавани в различно време разни количества български батареи, както ще се види по-долу. Но и тези малко батареи, които имаше турският корпус, почти никога нямаха достатъчно снаряди и често трябваше да бездействат. Така например, за да не бездействат турските батареи при с. Амузачеа, от нашите складове при Кара-Омерската гара им са дадени през времето от 5 до 13 октомври 1916 г. 9395 снаряда, а за пехотата - на 24 и 25 септември 1916 г. -104 915 трилинейни патрони. Извършеното от 3-и армейски телеграфен парк и дадените от него материали за поддържане съобщенията подир частите от 6-и турски корпус се вижда от приложение № 1, а за останалите дадени инженерни материали - от приложение № 2. Турските дивизии нямаха нужните полкови и дивизионни обози Службата на дивизионния продоволствен транспорт за 25-а турска дивизия се носеше от 1 австро-унгарска провиаитска колона (обоз от конни кола). А от нашето тилово управление им са дадени: за дивизио-нен продоволствен транспорт: 417 кола, 842 добитъка, 200 хамутя. 8 бъчви за кола и 2 чула; за воден транспорт: 154 кола, 308 добитъка, 300 чула, 250 бъчви, 170 фунии, 150 рогозки, 30 брадви и 35 тесли; за 51 военен турски лазарет: 4 кола, 8 добитъка и всички принадлежности за колата и добитъка на интенданта на корпуса: 11 кола, 22 вола, 4 чула. 8 рогозки и 15 юлара. За турската тежка батарея, за която се спомена по-горе, са дадени: 129 добитъка заедно с яремите и 6 кофи за вода. Турските дивизии в началото нямаха достатъчно болници и бяха обслужвани от нашите. За изразходваните за техните болни и ранени медикаменти, а така също [за] дадените от разните наши интендантства и части припаси и материали на турците, сведения няма. Такива сега се събират от Тиловото управление. Общата численост на строевия елемент на корпуса при пристигането му в Добруджа е била около 20 000 души, обаче още в качалото, при паническото отстъпление на 25-а дивизия на 3 октомври, последната изгуби 6429 человека пленници, ранени, самонаранени и убити и остана (корпусът) в състав 13 688 человека. През октомври месец 1916 г. корпусът беше попълнен с 4000 души турци от Гюмюрджинско. Според едно сведение от 3 ноември корпусът има състав: офицери 232, офицерски кандидати - 65, подофицери - 1266, войници - 14 914 человека. Корпусът се превозва от 29 август 1916 г. докъм 10 октомври, тъй щото частите му вземаха участие в боевете последователно. Действията на частите от турския корпус. Първата турска част, която пристигна на Добруджанския военен театър, беше 75-и ни-замски полк, който на 12 септември 1916 г. с 3 германски 10,5 см батареи настъпи зад дясната колона на добричките войски, действащи под командата на генерал-майор Кантарджиев. Полкът настъпи по пътя Добрич - Хайданбей114. Дясната колона се състоеше от 8-и пех. приморски полк с 2 батареи и 6 картечници и настъпи по пътя Добруджа - Чубан Куюсу115. Дясно странично прикритие: една дружина, една батарея и две картечници - по пътя Карли-бейкьой - Герзалар116 - Касъмкьой117. Лявата колона (2 дружини, 4 оръдия) - по пътя кота 255 - с. Пчеларово - с. Каса-пли118 - кота 226. След отблъсването на слаби неприятелски части (2-3 ескадрона с 2 оръдия) и двете колони заемат определените им обекти. 75-и турски полк остана в резерв на началника на войските. Този ден в Добрич е пристигнала една дружина от 74-и низамски полк.

Орисията е костите на българските войници да е винаги по чужди земи от ламтеж и лакомия. Когато навлизат френските войски през Дунава 1918 през Свищов една пушка не пуква, същото е и през септември 1944 г.

BG-Suldatite sa bili izvesni s svoiata STRAHLIVOS i NIRISHITILNOS.

"стодентка" в университета в Каспичан. Тъпачка!

Студенката е извесна на гарата по е ефтина. Ма шундака и многу мирише

нов "Дойран" трябва вътре в БГ да си отвоюваме страната /държавата от бандитите които са на власт и уж "демократично избираме".

и по тази проста причина ген. Вазов умира в нищета, забравен, унижен и омерзен през 1945 год. благодарение на "народната" власт и синовете му са тормозени, интернирани, бити, унижавани и ликвидирани по лагери ... хвала на народните герои! поклон пред делото им, безкористно защитавали чест, достойнство, народ, нация и Отечество!

Комунистите са искали и него да го ликвидират, но той умира преди това. За синовете му няма прошка. Да не говорим, че на Македонския фронт срещу българите се Бият и руски части, а в Добруджа цели руски дивизии се опитват да съсипят България. За това и комунистите мразят героите от Великата война.

КГБ

Естествено, бил е фашистки офицер.

Фашистка е твоята кратуна !!!!

Кога ще направят възстановка на победата на българския войник над имперските пълчища на Русия прз 1915г.?!

Никога, щото началниците от руското посолство няма да го позволят. Нас вече са ни купили, Толстой го каза.

Коя победа, онази след която Добруджа остава в Румъния ли? Тази "победа" е от 1916 г. А тази от Дойран, след която България излиза от войната победена е от 1918 г. Велики "победи".

КГБ

По-добре да не се прави, че голям срам. Единствената държава в света вдигнала оръжие срещу своите двойни освободители и в последствие загубила войната. СРАМ,СРАМ,СРАМ.

Аве чирак, а когда ще направят възтановка на великата то победа с 500 години ебанлък и клатанлък от фесалиите ве? Когда ще видим таа велика възтановка?

Защо се допускат откровени тролове да мърсят героите ?????

съветските ченгета мърсят ВСЯКА СЛАВНА СТРАНИЦА от БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ !!!!Тези антибългари поставят родината си пред някаква източна империя !!!! Не мога да си представа, че бих писал срещу Родината си , докато възхвалявам САЩ, Германия или някоя друга държава ????? Гадни антибългари, поне днес не пишете от уважение към загиналите ГЕРОИ !!!!!

ти си една голяма мръсотия. Ти си от тези, които мърсят. Ти си боклука принадлежащ към тези, които прогониха над три милиона българи да развиват чужди икономики. На теб не ти трябва образование. Защото нищо няма да ти влезе в главата. А щом си толкова родолюбив взимай оръжие в ръка и отивай да воюваш срещу Русия. Но преди това ще ти трябва дрянов задник и кожени гащи!

България никога не е окупирала Руската империя, а съветската империя окупира България , чугун съветски !!! България е воювала като всяка друга страна за СОБСТВЕНИ интереси !!!! България не е длъжна на никоя империя !!!! С гадни чужди поклонници България винаги ще губи , въпреки героизма на родолюбивите хора !!!!

чии са базите в Ново село, в Безмер, в Граф Игнатиево? Наши или на окупаторите. Божо колко е безвъзмездната помощ от СССР за България за следвоенно възстановяване? И кои заводи и електроцентрали се построиха с тях, осигурявайки първото и най-важното, което след Освобождението до 1944 г никога не е било осигурено - изхранването на българското население? Божоооо, колко милиарда ограби Германия от България по време на окупацията 1941-1944 г? защо не получихме репарации и защо англосаксите не бяха съгласни да бъдем обезщетени? Божоооо, колко репарации оставиха вашите идиоти, които ,,чугунените" комунисти безропотно изплатиха и след това започна много по-интензивното развитие на България. Божоооо, защо вече 15 години България е най-бедната страна в Европа? Божоооо, зелен си, много си зелен, само на устата и на задника си жълт, лайняно-жълт!

Спрете се , съветски антибългари !!!! България е зле, защото е окупирана от съветски ченгета, които продължават топлата връзка с Кремъл !!!!!! България е зле, защото беше окупирана от СССР , който забави нормалното развитие на България с 40 години !!!! България е зле, защото съветските войски окупираха България и и донесоха гражданска война , в която загинаха толкова много българи !!!! Всъщност, гражданската война започва още след Първата световна война заради антибългарските съветски метежници !!!! Мислете за България, не за джобовете си !!!!

От ЕС годишно взимаме в повече от това, което сме получили от СССР за десетилетие при Брежнев. ФАКТА, ЧЕ ПРИ БАЙ ТОШО ИМАШЕ ЕДНА МАГИСТРАЛА ДО ПЛОВДИВ, МЕТРОТО СЕ СТРОИ 30 ГОДИНИ, РЕЖИМ НА ТОКА, ЗАПЛАТИТ Е БЯХА 60$, В МАГАЗИНА СЕ ПРОДАВАШЕ САЛАМ ОТ ЖИЛИ И КРЕМВИРШИ ОТ МАС И ИЗРЕЗКИ ГОВОРИ КОЛКО ПОМОЩИ СМЕ ПОЛУЧАВАЛИ.

България е зле, защото винаги е на сраната на погрешните.Ние сме източно православни и трябва да бъдем с източно првославните. Не мислете, че вярвам че има ГОСПОД ! Но манталитетът на източните е коренно различен от католическия.

Ало, смешника с цифричките, ти не си православен, а россопутюславен! Източно-православен бил, моля ви се!? Я, тогава, ни разкажи, кои пък са западно-православните християни? А северо-православните? Южно-православните?... Идиот до идиота и все с воня на ватенка, мухлясала махорка, долнопробен самогон, развалена сельодка и с месеци непрани партенки. Ай сиктир, писна ни вече от вас, долни смердове! Отивайте си по землянките!

айде бе историци и политици и джурналисти! ако западът не беше убил санстефанска българия щеше в българия да има 4 национални катастрофи през 20-ти век, а? айде евроагенти! защитавайте австията и гермацията! фсико ще ви бъде платено! а вашите противници - осъдени от евро-съдът!

ДИР е жестоко цензуриран, трият яко коментари които не им харесват ! ДИР е слугинаж на продажната власт ! ДЪЛБОК ПОКЛОН пред героизма и мъжеството на героите !!! Хайде трийте пак !

Въпрос с Повишена Трудност - Къде се намира Дойран , Троян и Бяло Море ? Ще ви дам Сламка 1 . Гърция 2.България 3. Северния Полюс

България е държава на духа

И затова я оставиха да духа...

Тролове, престанете да пишете поне на днешния ден , от срам, от уважение, от съвест, от каквото имате там !!!! България е загубила войната, но българите трябва да сме горди , че имаме достойни предци, които ни завещават да пазим и обичаме България !!!!!!!!!

Ами твоите, тези чиито наследник си освен загуби друго не ни оставиха. Затова не ни карай да забравяме. Докато ги има твоите и такива като теб България винаги ще е губеща. В името на героите, които печелиха битки и умирайки от глад, за да могат вашите да гуляят по софийските кафенета и да продават войните, трябва да помним и да ви мразим. защото всички вие, масово, сте престъпници, предавали и винаги готови да предадат народа си!

Прадядо ми е загинал при Дойран , животно !!!!!!

-Войната в светлината на Библията-напишете в Google и четете !!! Които има очи ще види-които има уши ще чуе !

Забравили сте да споменете и сръбските дивизии на страната на англичани, французи и гърци

Бог е този който дава победата чрез вярата в Него! А делата да са поред вярата! Няма победа без вяра в живия Бог няма ! Вярата в Бога е онази която освободи България от робството! Сега няма вяра-няма я и България ! Няма живиот без вяра в Бога запомнете го ! Обикнете ближния като себе си ! И очитете (отавете) греховете си !

абе експерти! българите са имали по-малко от 100 патрона на пушка и по-малко от 200 снаряда на оръдие! та това не стига и за учение! айде евро- фалшификатори и евро-пропагандисти! дайте фактите! кажете, че българите са били избивани като мишени на стрелбище от западняците! не смеете да кажете истината, а?

също искаме да видим... Елитните руски войски бягат през глава разбити... Ккакто щеше дае и 2та световна без преврата... тогава даже не са били елитни ами поредните цървулани азиатски...

затова ли ни взимат след великата победа цяла Добруджа ?А в Ньой ни ликвидират.Сега боклуците чакат помощ от Европата която ни разпертушини и в Берлин, и в Ньой и в Букурещ и в Париж. В Москва да е имало договор против България ?

Защо "братска" съветска Русия обявява война на България през 1944 г. и окупира Родината ни ?????? Братска България не воюва със СССР , а "братски" СССР напада България вероломно !!!!! Защо, чугун, защо ??????? От братски чувства ??????

Пак антибългарите цапат Българската история !!! Да попитам отново - ЗАЩО "братска" Русия обявява война на България и воюва срещу нашите момчета на ИСКОННО Български земи ??????????????

Ами най-вероятно затова защото сме съюзници на Германия моето момче а да попитам аз Защо след като кравариСтан Франция Британия оставите евро педалски краварски подлоги бомбардираха България през Втората световна война ли им издигаме паметници да им благодарим за това че са убили хиляди българи или заради това ли евро педалска козяшка отрепко!

Това , че България е съюзник на Германия не е основание , чугун !!!! България НЕ ОБЯВЯВА война на съветска Русия през Втората световна война , въпреки че е съюзник с Германия , воюваща със СССР !!!! Гадни антибългари, съветски ченгета , престанете да мърсите Славните събития от историята на Родината ни !!!!!

PEYTSCH

Ненормалнико, и Румъния, Унгария, Австрия са съюзници на Германия и са се били с армии на територията ссср, но не са определяли Вардарско за държава, Беломорско за гръцко, Добруджа за румънско и не са изпратили 35 хиляди свои за жертви , докато избивали цвета на България 100 хиляди !

България дава 5 военни кораба срещу СССР. Всички са потопени.

тъпичък си бе Божооооо! Ако Русия не ни беше обявила война и не беше проникнала на българска територия България подобно на управлението на твоите през ПСВ щеше да загуби още минимум 50 % от територията си. Тъпичък си бе Божооо, тъпичък си, затова не ги разбираш тези неща. Може би ще е по-добре да си играеш на кукли вместо да пишеш тук с омраза към България!