Стефан Манов: Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини

България има нужда от машинно гласуване, защото на всички избори има огромно количество недействителни бюлетини, а и заради купения и контролирания вот, каза зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Манипулация на софтуера няма как да се осъществи" :D :D :D :D :D хахахаха И като си направиш селфи в стаичката после каква е гаранцията, че и в пликчето си пуснал същото? С хартиената разписка мисля ще е по-точно за плащането.

Аз пък да запитам: Разходвала се много хартия! Примери!? Колко са страните в които има машинно гласуване! Върви едно предаване за спецове в заложни къщи. Та там идват хора с идеята продажба на машини за машинно гласуване. Оказва си че на момента не само не се гласува с тези машини, но и не се търсят като реквизит. Или другаря ЦИК иска да каже, че при толкова много и чести "избори" е наистина оправдано машинно гласуване. Така в годината е възможно на всеки три месеца да се провеждат я парлааМЕНТАрни, я редовни, я извънредни за европарлаМЕНТА, за пРЕЗИДЕНТА. Сиреч -всеки месец някакви избори

Аз бях застъпник на тези избори и имах възможността да проследя процеса от началото до края. тези машини, по начина по който работят са пълен абсурд. Никой не знае какво е гласувано, практичеки няма начин да се провети как стоят нещата. Машината накрая изплюва един резултат, който до колко е верен само Господ знае. Ако питате мен, идеята да се ползват нашини сама по себе си е много добра - исключително много се улеснява процесът по броене, но не бива да е по този начин. Аз предлагам да погледнем към предишните технологии. Машината вади префокарта, на която е пробито за коя партия си гласувал, проверяваш и пускаш в урната. после друга машина чете перфокартите, брои и разпределя по партии. Ето така винаги може да се провери и на ръка вота, където има съмнения, но се запазва скоростта и производителността на машинното гласуване. Може да се смеете, че е древна технология, но е проверима и очевидна за всички, за разлика от сегашната система.

Този другар или лъже, или не знае, че гласуването в Белгия е и машинно и на хартия. Машинният вот обаче и досега е предмет на спорове и критики, основани на фактически несъответствия на изборните резултати, включително и касиране на избори в отделни региони. В публикация в нета под заглавието „05/04/2020: Historique du vote automatisé en Belgique de 1991 à 2019“ са изнесени данни за всички машинни вотове в Белгия от началото на прилагането им (на 24 ноември 1991 г., а не 1994 г., както твърди другарят), откъдето е видно, че нито един не е бил безпроблемен и как след всеки един от тях властите са се старали да прилагат различни мерки, но никоя не е била достатъчно удовлетворителна за надежността на вота и достоверността на резултатите. И това е в Белгия, а за в България с тази явно тенденциозна резидентска кампания и отсега е ясно, че няма да има никакво старание за достоверност на изборните резултати, а по-скоро обратното. Освен многобройните само частично решими технически проблеми с машинното гласуване, изложени в публикацията, са и трикратно по-големия финансов разход и необходимостта от удължаването на изборния ден с 2-3 часа. Изводът от новия ИК за мен е, че целта е подмяна на вота и унищожение на основите на демокрацията в България в интерес на външни сили, чиито очевидни марионетки са резидентът и протестърското му котило. Бог да пази България!

Аз предлагам с боб да гласуваме.Всяка партия си избира боб-бял,черен,шарен,червен...Няма излизане от квадратчето и манипулиране на софтуера.После продаваме боба и изборите ни излизат без пари.Само дето ще има хакерска атака в тоалетната накрая....

А бе кой ще ти купи боб като знае, че в него може да има и зърна я за Галевата, я за джендърите, че даже и за Курнела, а за чалгата да не говорим?

Добра статия с много данни за машините и Смартматик: "Машините на „Смартматик“ са опасност за България!" - https://breaking.bg/mneniya/mashinite-na-smartmatik-sa-opasnost-za-balgariya/ Рецептата срещу измамите с машини е масова проверка на машинните протоколи и съдържанието на кутиите с разписки.

Единствената гаранция е да се броят хартиените разписки и да се сравняват с резултата от машината, но не на случаен принцип, а абсолютно всички. Ако ще се броят и на ръка всичките, каква ще е ползата от машините - никаква. Само харчим залудо едни пари и усложняваме изборния процес. Но ако ще се правят проверки само на "случаен принцип", както твърди този, работата е ясна. Който поръчва машините, той ще поръчва и музиката, т.е. резултатите.

НО НЯМА РЕШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА НЯКАКВО ЗАСИЧАНЕ ....НЯМА ГО В ИЗБОРНИЯ ДАКОН. ЗНАЧИ ЩЕ Е ПО ЖЕЛАНИЕ!!! БОГ НЯМА ДА ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ, АКО НИЕ САМИ НЕ СИ Я ОПАЗИМ!!!!°

по света има 200 държави! в 195 няма машинно гласуване! на последните избори в България под 20% са гласували машинно! комунделите се надяват да спечелят избори с мошеничество, после да си се сърдят сами на себеси!

Изброявам само държавите които ползват същите машини като нас: Уганда, Замбия, Армения, Белгия, Бразилия, Боливия, Естония, Филипини, Мексико, Колумбия, и дори в САЩ, Щата Юта.

Машинките щели да спрат купения вот? Този е много наивен, да не кажа глупав.

Идва и всичко е обвито в целофан

Радев, ИТН, ИСМВ и ДБ водят страната към хаос - целта е служебното правителство да управлява възможно най-дълго в разез с законите и Конституцията. Почти сигурно тези избори ще бъдат пълен провал и дори може да се стигне до касирането им. Накратко - като не успя с уличен метеж, сега Радев извършватакъв с подкрепата на парламента.

Кьорав карти не играе!!!

да е с машина ама изборния ден е 720 минути. Ако приемем че един вот е 3 минути излиза че могат да гласуват 240 избиратели. И кво правим сега?

Да припомня, че на умния ни пРезидент му трябваха около 5 минути да гласува машинно на предните избори.

Над 50% от хората не гласуват. От останалите, поне 30% гласуват само за да се каже че са гласували. и това става не защото хората се страхуват че ще им откраднат гласоветезащото смята че изборите са фалшифицирани. Това става защото не харесват абсолютно никой от политиците в момента. А пък вие сте тръгнали да ми обяснявате колко било хубаво че ще гласуваме с машини а няма да гласуваме на хартия. Вместо да се положат всички усилия за да отидат въобще да гласуват хората. Всяка електроника подлежи на манипулация. Машина за гласуване компютърен телефон, ако щете дори и автомобилната електроника.

На 100 сте прав!

Ако спечелят пак ГЕРБ при този опорочен изборен кодекс и тази странна ЦИК, трябва със закон да се забрани на другите партии да ги обвиняват, в каквито и да е изборни измами повече

ми те, тия дето сега се набутаха в парламента погрешка, , влязоха по ония закон и с оная цик! и побързаха да променят нещата, за да си гарантират че пак ще се намърдат вътре!

А къде по света гласуват с машини?

Машините обслужват най - много ГЕРБ. Там са средно грамотни ( ще се справят с машините), но са големи тарикати и може да помогнат и на най - неграмотните си привърженици.

Нищо няма да се промени с машините, тъй като този смешен парламент не успя или по-точно не поиска да направи нещо свързано с промяна в държавата решиха да ни занимават с тия глупави машини. Да не кажа голяма цифра, ама над 80% от възрастните хора и то не само в България нямат нищо общо с техниката и някак е нелепо тук някой да обяснява колко велико нещо били тези машини. Това в България да занимаваш хората с машини и електронно осчетоводяване е знак, че искаш да ги излъжеш или да ги объркаш до такава степен, че да допускат грешки! Не сме Белгия, където дори тоя от статията е казал, че от 94та година се занимават с това. Не сме и Бразилия, където има стотици милиони и те просто са принудени да използват машини, защото е едно 3 милиона гласуващи, друго е 80 милиона гласуващи!!!А това с купуването на гласове, наистина не знам как може адекватен човек да си мисли, че изборите се определят по този начин. С купуването на гласове единствено могат да постигнат да спечелят някоя затънтена община и това е. Най-много 5% от общия глас и то разпределен във всички партии да е купения глас, дори това е много. Само за 30000 гласа трябва да се изръсиш 2 милиона.... Мислете с тия глави, разбирам, че ви дразни ГЕРБ, бойко и т.н., ама тия другите така са ви хванали по пързалката, че отново ще ядем лай*а. Превърнали сме се като някакви проститутки и дори вече не знаем кой ни го такова....

Купуването на гласове се бори лесно. Със ЗАДЪЖИТЕЛНО гласуване. Така някакви 20-30 хиляди купени гласа са капка в морето и с тях не можеш да минеш 4% бариера, за да влезеш в парламента.

След като не харесвам нито една от партиите, на какво основание ще ме задължиш да гласувам за някои от тях?

Все още в сила е онова недоносче "Не подкрепям никого". Какъв ти е проблема?

Че искам да има читава партия за която да гласувам и на която после да и държа сметка ако не си свърши работата. Ама гледам на тебе ти е по-важно машината отколкото за кого да гласуваш.

Н"Не подкрепям никого" няма никаква тежест освен в случая на задължително гласуване да вдигне летвата за малките партии - броя необходими гласове да се премине 4% бариера. Тези гласове после влезлите партии си ги разпределят пропорционално. При задължителното гласуване най-много да се видят големия брой мъртви души в избирателните списъци.

А не искаме ли точно да премахнем мъртвите души от избирателните списъци? Но се опитваме да го направим по най-трудния и скъп възможен начин.

Да обяват резултатите от сега и без това е ясно, че ще са нагласация с тези машини, на които гласуваха 25% на предишните избори по свое желание, а дори върлите им привърженици от някои партии ги избягаха.

как ще гласуват на машина. Сигурно софтуера ще е на майчин език.

И на него трябва да ги научат да четат. Освен ако машината не показва и снимките на кандидатите.

И още нещо, за което току-що се сетих :) Попълването и предаването на разписката е документ, под който стои подписът на издалия този документ - електоралната единица, избирателят! Няма закон, който да забранява издаването на копие от такъв документ! Дори е задължително, след като аз съм гарантирал с подписа си съдържанието на този документ! Следователно, всеки гражданин е в правото си да изисква копие от разписката, нещо, като касовата бележка в магазина, гарантираща истинността на сделката! Ха, сега да ви видя, г-жи и г-да... машинофили! :)

В Намибия.

А неграмотните как да гласуват машинно,след като не могат да си подготвят конец с който да мерят както при бюлетините?

Каква е разликата, дали ще мерят с конеца хартията или екрана на машината? За по-сигурно машината може да ги разбърква пред тебе, уно дуе тре, тука има - тука нема, банка Антинари хахаха...

бе джанъм.

се полага само на хора с увредено зрение или други недъзи пречещи им сами да гласуват.

броенето на гласовете с машина е непрозрачно заради невъзможност да контролира заложения алгоритъм - софтуера за тва се изпозва само в няколко държави

...ще ми забрани да снимам хартиения билет?? ЗАКОНЪТ НЕ ГО ЗАБРАНЯВА ТОВА!!!! АЗ ЛИЧНО ЩЕ ГО СНИМАМ, ЗАЩОТО ИСКАМ МНОГО ДОБРЕ ДА ГО РАЗГЛЕДАМ. ЩЕ ГО СНИМАМ СЪЩО ТАКА ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО ПРЕД СЪДА, ЗАЩОТО ЩЕ ГЛАСУВАМ НАРОЧНО ЗА МНОГО ЕКЗОТИЧНА ПАРТИЯ И ИСКАМ ДА ВИДЯ ДАЛИ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ОТЧЕТЕНО ОТ МАШИНАТА!! ПРОВЕРКАТА Е ВИСША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ!

Бележката е твоят глас който трябва да остане тайна ! Нарушават тайната на вота !

броенето на гласовете с машина е непрозрачно заради невъзможност да контролира заложения алгоритъм - софтуера

С машини или без, ГЕРБ ще бъдат първи, а БСП много назад. Най- голямата глупост е, че някой смятат, че не може да се купува вот, заради машините.

Преди много луни индианците вярвали, че този, който ги снима, взeма част от душата им, и че машината има открадва гласа

Чета коментари по-долу, как машините щели да премахнат купуването на гласове. Смях. Аз бих казал точно обратното - машинното гласуване ми дава много повече гаранции, че този, комуто съм дал 50 лева, е гласувал точно както му е било наредено! Защото, ако би могъл да снима менте-бюлетина, а да пусне друга, то няма как да снима менте-разписка и да пусне друга! Опорката, че машините ще премахнат контролираният/купен вот е несъстоятелна, както и да я погледнеш! Дори напротив - машината дава по-големи възможности за 1) контрол и 2) последващи манипулации чрез така нареченият "контрол на случаен принцип"! Иначе казано, контролът е по усмотрение и целесъобразност на по-силният, защото най-вероятно в секциите ще се гласува чии разписки да бъдат проконтролирани. Беше ми приятно! :)

И как ще разпечаташ, какъвто на теб ти е изгоден протокол накрая? Нали има видеонаблюдение, има и наблюдатели и секционна комисия.

То и досега имаше. Ама това не пречеше на такива като тебе да твърдят че има фалшификации.

Явно не си прочел коментара ми, а репликираш първосигнално! Няма. Изискване. За 100%. Проверка. За съответствие. Между разписките. И. Обобщения. Доклад. На. Машината! Такива проверки се правят "на случаен принцип". А кой решава къде, кога и спрямо чии резултати да се приложи този... "случаен принцип"?

Бидето е вид машина, която пръска вода в гъза ми. След като ми изплакне халката, аз си избърсвам гъза с хартия. Защо да е невъзможно смесването на машини с хартия? Същото се отнася и за изборите. В крайна сметка, просто ще си избършем гъзовете.

Гласувах по интернет. Имаше възможност с хартиена бюлетина по пощата, а също и в секциите. Става въпрос за изборите за Президент в САЩ. Хартиените бюлетини ги разнасяха пощальоните близо два месеца преди изборите, за да имат хората време да ги попълнят. Защо в България няма възможност за гласуване по електронен път? Това е най - удобен начин.

НЯМА гласуване по интернет! А последното гласуване по пощата беше измама, защото не се контролираше кой гласува. Просто се носеха чували с попълнени бюлетини.

Вие сте болни хора - от шизофрения и омраза. Защо ме дублираш? И не ми казвай как съм гласувал. Но, ти със сигурност си тръмпанар и затова си малоумен! ОТЪРВАХМЕ СЕ ОТ ТРЪМПИЗМА! остава му само да рие под лопатата.

Към гласуващия по нета....ти да не си гей

И защо ме изтрихте??? Защото казах,че НЕ се засича разликата между хартиените отрязъци и електронния отчет от мошината ли?!

Не може да се контролира честността на 9 000 машини, т.е. честността на изборите!

Ще се извият опашки, гласуването ще трябва да продължи до полунощ а някои ще се откажат да гласуват.

Гласуването с машина става по- бързо. Пък и едва ли ще отидат много хора. В чужбина са все млади хора, те ще се справят по-бързо.

Гласуването с машини е ПО-БАВНО

Ей скапаняци, от дир ! Оправете си отчитането на плюсове и минуси ! Ако нямате капацитет за тая работа, намерете си кадърен човек да го направи ! Вие сте живо доказателство за това, колко "честни" избори ни чакат с машините ! Но, именно това очакват и неистово желаят да се случи Фигуранта и учиндолската мутра ! тук, са масово хора с крайно ограничено образование и могат да бъдат манипулирани изключително безпроблемно - прост народ слаба държава!

Да бе знаете ли че от цяла европа има едно бутиково местенце и там гласуват ...тотални нещястници но майстори на лъжата а това обича бългаския народ ..да бъде лъган

Самият факт, че на Герб им се гласува с хартия ми е достатъчен да искам машинно гласувано. Толкова рев, сълзи и сополи ...стига де ! Е

Да се разбЕреме тука сега, как ше се действа в името на правовия ред и демократичната свобода-- ако резултатът е нисък за герберите- машините са ок. Ако резултатът е висок за герберастите- явно машините са манипулирани, герберугте са ги прецакали. И тогава, другари, ше се действа ad hoc, все ше измислиме нещо. Венсеремосъ. --- ПП Робот съм, месест робот последно поколение, изглеждам на обикновен човек, но ффърча и светкам... чАо ви.

Манипулация на софтуера няма как да се осъществи = това е ЛЪЖА - Манипулация винаги може да се осъществи.... но контролната разписка ще я хване!

Значи ако се програмира машината всеки втори вот да е за точно определена партия, как по-точно ще хванеш измамата??

Нали излиза бележка БЕ...ебати простите сте...

И какво точно пише на бележката знаеш ли? Не знаеш. Вече прибери си сега стотинките за троленето и отиди в някоя тема дето не се налага да мислиш. След като според вашите опорни точки бюлетините и протоколите се манипулират, Какво пречи тия отрязъци също да се манипулират? Машината ще е програмирана и ще показва че 50% от хората са гласували за определена партия. Същия брой отрязъци ще бъдат надлежно поставени в урната.

На биляжката едно на контролата друго ...некой дет се занимава с касови апарати ще ти го обясни

Хартията може да показва ЕДНО, А МАШИНАТА ДА ОТБЕЛЯЗВА СЪВСЕМ ДРУГО . ТАКА ЧОВЕК ВИЖДА НА ХАРТИЯ ЕДНО, НО В ЕЛЕКТРОННИЯ ОТЧЕТ СЕ ВИЖДА ДРУГО И ТАЗИ РАЗЛИКА МОЖЕ ДА СЕ ЗАСЕЧЕ САМО ЧРЕЗ ПРЕБРОЯВАНЕ НА ВОТА ОТ ХАРТИЕНИТЕ ОТРЯЗЪЦИ И СРАВНЯВАНЕ С ЕЛЕКРОННИЯ ОТЧЕТ. НО ТОВА НЕ Е ПРЕДВИДЕНО В ИЗБОРНИЯ ЗАКОН!!!!!!!!!!!!!!!!ДОРИ НА 5%!!!!!

Така копуването на гласове се централизира но се появява надцащване на едро ..и

Заминават едни 150 000 000 000 в коша и в джоба на на кой . Сега тези новите партййиики да съберат пари и да ги върнат .

Аз не съм съгласен с този подход защото на първите избори на които се използваха машини имаше много проблеми с тях, а на последните избори имаше цял регион на който заради грешки с регистрацията на избирателите трбяваше да отпадне изцяло машиното гласуване, все още има много проблеми с машините. Всички искаме честни избори и ако не се злоупотребяваше нямаше да се налага такова решение като изцяло машинен вот.

Аре аре пак лъжи, я покажи и докажи нещо от това което си писал...не можеш нали? Аре знаем че ви е яд че няма да можете да си вземете паричките този път...ясни сте като бял ден въпреки че сте мръсни цигани

1. Проблеми с машинното гласуване в страната (ОБЗОР) http://www.focus-news.net/news/2021/04/04/2858698/problemi-s-mashinnoto-glasuvane-v-stranata-obzor.html 2. Проблемите с машинното гласуване продължават https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/problemite-s-mashinnoto-glasuvane-prodyljavat-325297/ Мога да извадя такива колкото искате.

Значи да разбирам че резултатът от изборите тоя път ще е напълно честен защото използваме машини. Абе да не чувам после че имало проблеми с машините че били манипулирани пак резултатите и други подобни. Аз пък прочетох статия как на подобна машина един човек с устройство в джоба си е гласувал над 100 пъти за себе си. Но нищо-някои хора твърдо държат в сами да си счупят главите.

Абе и аз чух много неща за майка ти ама не знаем дали са верни....

Типичен драскач по поръчка. Научил се единствено да цитира опорни точки и да псува и обижда когато не му съвпадат нещата с норматива. е какво да се прави казват че хората без мозък не трябвало да ги оставяме да умират от глад.

Как ревът герберските мангасаряни че няма да може да им се плати ХАХАХАХАХ КЕФ КЕФ

"... машината изплюва разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. След това можем да извършим контролно броене на тези разписки в секции на случаен принцип. Манипулация на софтуера няма как да се осъществи" На случаен принцип ще се контролира, а? И кой ще реши къде и колко от хартиените разписки да се преброят? И като се установи несъответствие какво правим, "ами станала е грешка", а? Не можел да бъде манипулиран софтуера... това пък е най-смешното от цялото интервю. По всяка вероятност в софтуера дори е заложена възможността да се манипулира - както при едноръките машини в казината, на които се наглася колко процента да е печалбата, а баламите си мислят, че всичко е на "случаен" принцип.

Можеше да си спестиш толкова писане и пак да прочетеш статията...

Нищо не знаеш за едноръките бандити ! Печалбата не се нагласява ! Случайна ! Единствено което се нагласява колко печалба да дава при вложено 100лв от играч и това е регламентирано в закона за хазарта ! Не забравяй , че тези машини са самостоятелни и никой фирма няма да си плюе на името заради някой глупак , че искал да спечели някой и друг глас ! Трябва или всички машини да са манипулирани което ще струва много пари или нищо няма да бъде манипулирано ! Фирма с манипулирани машини приключва съществуването си !

Човека го е написал много точно, ама май ти не си прочел написаното от него. Точно това е написал - програмира се процентът печалби от постъпленията. Т.е., ако в машината са влезли жетони за 100 лева, печалбите не могат да са повече от 30%, 30 лева! Така и в нашия случай с машината за гласуване. А проверката "на случаен принцип" звучи несериозно!

Не е написал най-важното ! Така е по закон , а не го направил собственика ! Иначе печалбите които дава машината са напълно случайни ! И за съжаление машините за гласуване и ротативките общото , че са машини и софтуера им няма нищо общо ! Да не говорим , че няма как да са манипулира вота защото листите се въвеждат допълните ! Много след като се качи софтуера и програмистите няма как да знаят кой на коя позиции ! Тогава номера които получат от ЦИК нямат нищо общо от заложените от програмиста и ще вземе да спечели някоя партия за която никой не е чувал ! Те не са централизирани и трябва на всяка машина да се качва по отделна софтуера !

Илиянчо мамин сладък наистина ли си толкова прост?? Наистина ли си толкова глупав и си мислиш че ротативките и всички останали машинки не са манипулирани? В лас Вегас може и да е така. Ама ти гарантирам лично че в България не е така-всички хазартни машини са програмирани.

Йхахахахах ебати простия си ти...

Ами вярвай си и отивай да играеш на ротативки. Чакам да те покажат по телевизията Как си спечелил милиони от честните машини:))))

Много си прост ! За разлика от теб аз съм работил в този бранш и знам как се настройват там машините глупако !

Илиянчо мамин сладък в кой бранш си работил моето момче? Щото аз бях техник във фирмата дето поддържа 90% от всички игрални автомати в България Сърбия и Румъния. Много добре знам как се препрограмира ха всички машини. Това че си бърсал машините и си носил пиенето на клиентите не значи че разбираш нещо от тия машини.

хайде, да го открехна Илиян, щото може би напразно е обслужвал покер-машини ;) Значи, всичко става между собственика на автомата и обслужващите сервиза. Лека пренастройка и от 30% печалбите отиват на 25%. Наемът за машините се уговаря като процент от постъпленията. Още да разказвам ли? :) ПП: Да внеса яснота: държах заведение с десет такива машинки, отделно дето имах още десет със забави игри. Това беше в първите годинки, когато се натрупваше капитал и всичко се контролираше на принципа "Пунта Мара". Вече не се занимавам с такива машинки от над 15, че май и повече години.

въпрос без трудност - ако взема 50 лева да гласувам за Някого, как ще ми попречи машината? Ще ме плесне през ръцете ли Аман от глупаци.

Парите се дават след като снимаш бюлетината а сега като няма бюлетина как ще снимаш пред всички машината...ай стига се правете на прости а?

Къде е разликата, дали снимаш бюлетината или разписката, което по същността си е бюлетина? Аман от умници! Май всички са тарикати и не останаха нормални.

Приказки , та по лесно се снима бележка

Само , че този който ри е дал 50лв ще иска доказателства как си гласувал ! Как ще докажеш , че гласувал за този който ти е платил ?!

Дори снимката на разписката, с която си гласувал, е доста по-убедително доказателство от снимка на бюлетина, с която уж си гласувал. Сфаташ ли, че на разписката има номер?

Подкрепям. Верно, че Германският конституционен съд е отхвърлил машинното гласуване като нарушаващо разни права и свободи, но този съд не разбира, ясно е. А и, какво Германия ше гледаме тука-важното е да сме редом с Бутан и Венецуела. Освен това, всеки софтуеър е неманипулируем, до доказване на противното. Ама я го докажеш, я не. Венсеремосъ.

Нали излиза бележка от машината с която виждаш за кого си гласувал...какъв ви е проблема не разбрах.....аа да де, няма да има парички

Верно е тва. И -много важно!-никакво сверяване на машинния електронен протокол с билетчетата от машината. Да не се подлагат комисиите на тоя изнурителен труд. Венсеремосъ.

Тъпите германци Как не са го разбрали. Като гледам май не само германците са тъпи.

Ами Германия няма проблеми с купуването на цигански гласове... СЕГА СХВАНА ЛИ ПРОСТ ГЕРБЕРЧО

Герберите бесни че няма да могат да платят на мангасаряните

Що, те няма да могат да гласуват на машината за който им е платено ли? Хахаха...

И как ще докажеш за кого си гласувал.

А зако да не може да снимаш хартиения отрязък????? В ЗАКОНА НЯМА ЗАБРАНА НА ТОВА??!!!

Белгия била гласувала с машини. Бразилия, страхотен символ за демокрация, също била гласувала с машини. Обаче всички кажи-речи останали държави са изключително глупави и не желаят да гласуват с машини. Че и на всичкото отгоре даже и забраняват гласуването с машини. Еми така е белгийците и бразилците са най-умните в света. Абе интересно японците дето са най-напред с използването на електрониката, що не гласуват с машини?

Стига рева..преди лъжехте че няма държава която да гласуват с машини сега излезнаха дори държави в Европа и то точно централата на ЕС БЕЛГИЯ....така че спри да ревеш циганино

Хайде хлапенце кажи ми кои са тия много държави дето гласуват с машини. и защо останалите държави са се отказали да гласуват с машини. Защото машинното гласуване е изпробвано на много места. И се оказало не фективно и лесно за манипулиране.

Стига рева циганин...тоя път няма да имате парички

И в Бангладеш има. И в Бурунди също. А ти не се обаждай от коневръза