Медици от кръвен център подадоха оставки. Стотици лекари напускат страната

Всички лекари и половината от медицинските сестри и лаборантите, работещи в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора са подали молби за напускане. Около 350-380 лекари са напуснали страната от началото на годината, 520 - през 2011 г.

Обратно в новината

Коментари - Медици от кръвен център подадоха оставки. Стотици лекари напускат страната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за всичко това - благодарете лично на боко-тиквата ... да знаете само какво е намислил за здравеопазването- през третия и четвъртия му мандат .. чух - но няма да пускам партенки- поживеите и ще видите...-а ако не преживеете- ами нали има достаъчно мноящи се цигани- за които тъпата мутра се грижи- ще усетят и те от наи-новата му здравно-осигуритела система...-дори в историята ще влезе великия тиквонии...

сър

Някои си мислят, че мед.специалисти от остров Тамбукто ще работят тук за 500 лв?!

Ей ви го Европейското Развитие на България бре. И ся кат дойдат Сульо и Пульо от Индия и Китай да ни лекуват, с гарантирани от държавата заплати по 2-3 хиляди лева (нали от герб така обещаха, наемаме чужди специалисти на десетократни по-големи заплати). и ще се чудите дали изобщо ще отидете на доктор.

Точно сега е момента ББ и Дянков да се покажат мъже и да ударят в масата, като кажат, че когато лекарският персонал и учителите направят 1040 лв средна заплата за страната, тогава ще се вдигне и тази на полицията! Малко се съмнявам. До сега не е имало управници, които да реагират адекватно на която и да било ситуация, камо ли пък да помислят!

humfry

Дребни душици Тука сме се събрали един отбор писатели по душа, ама само толкова. Къде беше обществото, когато трябваше да се противопостави на разрухата и грабежа? Ами по-голямата част активно участваше, а сега същите се вайкат. Медицинския персонал не са единствените с мизерни заплати в страната, 80% от трудещите се получават не по-добро възнаграждение, ама всеки си трае и е на принципа "По-важно е на Вуте да му е зле, отколкото на мене да ми е добре". Съвсем естествено е случващото се в държавата и няма да се подобрява, все по-лошо ще става. Ако не знаете на кого да се сърдите, погледнете се в огледалото... Хайде, по един първак за отскок.

напълно подкрепям написаното от теб хъмфри...- дори понякога ме е срам и в огледалото да се гледам- заради идиотската ми грешка- да гласувам за една дребна дебеловрата и доста тъпа мутра - за да ми решава съдбата и живота...-този министър-председател е наи-голямата ни политическа карикатура- и оттук нататък всеки които го взема насериозно-за мене е просто задръстен отчаян и безорговорен тип- които иска клоуни да се гаврят с него, със семеиството му , със живота му и с бъдещето му- да го подкрепи... този клоун - е по-зле и от кукла на конци-пълен идиот,неможещ да се изкаже ясно и в прав текст , без да съчини някои идиотизъм ....-просто , без думи съм ... а все пак -има изход- !!!! - на изборите !!!! - - там е спасението- всички до един - да гласуваме -по съвест ,по джоб , по стомах ...- но не и с страха , че тази банкянска тиква е незаменима... тя наистина се оказа незаменима- за определена финансово-политичекса върхушка-създаде им условия да станат милярдери за тия 3 години..., съсипа икономиката ни и страната...- разори напълно и без туи бедния ни народец...- и като капак на всичко- не спира да се лигави и гаври със нас- има ни вече за малоумни-и само едно си знае- да плюе срещу станишев-като , че ли това трябва да му носи дивиденти, и като че ли не е на същата хранилка и тои(бкп-дс).. политик -които разчита на отрицанието,на плюенето на опонента си-било то и по наи-неспособния и тъп такъв...- та политик които се държи така- това значи - че е неспособен на конструктивност , съзидание и полза за народ и държава ... за мене борисов вече е в историята със престъпната си политика ,чист политически труп- доказа , че е некадърен ,прост , мързелив ,лигав , безотговорен , самовлюбен , алчен и безкрупулен крадец и претъпник- успял да заблуди цял един народ... тои е наи-великия клоун на българия за всички времена ... какъвто и да ни управлява- само да не е клоун- трябва да проумеем кое е наи-лошото от всички лоши неща-и наи-доброто -от всички такива, ако ги има ....

Абе вие в коя държава живеете? - 680 лв им били малко! А 300???

у ДАИ зимат по 300 лева заплата и им стигат???

1chovek

А те лекарите (голяма част от тях) щото не са "даи" ...

След време ще напуснат и учените, защото не може някой, който не може да смята да им е началник, защото от неговата партия били на власт. Затоваполитиката трябва да е вън от учебините заведения и забранена със закон.

Незна защо в ДАИ никой инспектор не подава оставка като са им по 300 лв. заплатите. Защото зпкаааат. А , кво ше каете

Съвсем скоро като изчезнат лекари и сестри и останем на ходжи и билкарки министърката може да каже, че народът внезапно е оздравял и вече няма нужда от лекари. Лошата политика на прогонване на хората продължава и е редно тази власт да бъде прогонена незабавно.

Масово напускат страната не само лекарите,а и всякакви хора,от специалисти до най обикновени хора.Масово напускат заради ниските си доходи!!! Най накрая ще останат само магистралите, ремонтираните сгради и една дозина министри да ги пазят...

въпросът не е в заплатите а в системата която е направо луда... Не може заплатата на доктора да зависи от броя на пациентите които лекува. Това е все едно заплатата на пожарникаря да зависи от броя на пожарите които гаси,или заплатата на полицая да ев зависимост от броя на бандитите. Естествено всеки ще се надпреварва да премята системата в този случай.

ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ В МИНИСТЕРСТВОТО ДА ЗАПОЧНЕ ЗАЛПОВ ЗАГРАДИТЕЛЕН ОГЪН!

Ами да бягат, ама друго няма да намерят. В ЕВропа е още по-зле. Тяма ще опъват по 12 часа на ден за някакви си 2-3000 евро. От тях 1000-1500 ще им трябват само да преживяват. Пък ако решат да ходят по кафета и ресторанти, ще се окаже че е невъзможно. За това е пълно с обяви за лекари в Германия, Англия и пр. Там отдавна вече няма смисъл да се работи като лекар или сестра. Нашите глупаци скоро ще го разберат и те.

12000 ЕВРО на месец,приятелю за същия труд като тук/Германия,Франция/ за тези пари доста кафенца ще изпииеш тук по 50 стотинки нали

Ами иди в Германия, бе, що седиш тука?

go4oolu

кога вземеш 12000Е в германия ела ми се обади , и ако намериш време за кафе и ресторант пак ми се обади . това да не ти е в бг да ми се моткате през 5 мин на кафенце и клюки, ще ти скъсат задника от работа и пари няма да видиш като си платиш всички разходи и ДАНЪЦИ

И в тая европа доктора кат земе 3000 евро, съпруга кат вземе 1000-2000 евро, и кат платят 1500 евро за сметки, колко ще им останат?

глупак си - и никога не си патил- явно не ги разбираш тия неща- само как ми звучиш - съмнително е дали си излизал дори от ваща община...- да не говорим за чужбина... жалък нещастник си - има и такива като теб - дет и за црън х.и не стават-ако си от тях - къде и да идеш - се ще си си този идиот...- и все ще ти е криво.. живота не е за некадърници... за некадърниците- има метла на улицата и парцал в кенефа баце... там може и да се реализираш- пробвал ли си ...

Айде да се обади един лекар с под 3000лв. за месец. Останалите с 15-20000лв. на месец да не се обаждат. А ония с 50-60000лв. на месец докторя въобще да не надигат глава.

Обаждам се! При желание представям и фишове за заплати за последните 10 години!:)

и аз

MamaNetty

Ето ме - обаждам се. Работя на две места, но 3000 лева ще взема само ако почна и на трето и престана да спя изобщо. Моля, неинформираните да не плещят глупости... 5-10 000 лева могат да получават като "възнаграждение", а не като "заплата" само уникални за българия специалисти, повечето учили в чужбина. Има такива, най вече хирурзи, но те са единици сред цялата гилдия и това е единствения начин да се задържат тук и да спасяват живота на българи, а не на чужденци.

робски слугински народ сме ние българите----гърците са за уважения ние всички сме боклуци щом търпим

Журналистите от бостан тв,нова и тв7 ще поемат дежурствата във българските болници! Много скоро... Представа си няма българският народ какво здравеопазване имат на запад!Боли те крак,отиваш в болницата,преглежда те индиец,филипинец или конгоанец /нашите фелшери са с класа над тези/ и ако искаш да те прегледа ортопед или чакаш 3-6 месеца или кеш около 1000 лири..... Мислите,че сега е криза мили сънародници, ...до 3 години когато ще останат 1/3 от лекарите в БГ , ще ви се стори Армагедон.... Повярвайте, патил съм си от прехвалените докторя на Запад!!!

човече - не си патил- а си сънъвал- и то кошмари- щот не си си пил хапчетата.. като излезеш извън бг наистина- ела ми обясняваи... а дотогава си пии хапчетата - и се моли да остават все пак , някакви наивни българи- от чиито труд да смучете вие алчните гербери...-иначе ще умрете от глад-но няма да си мръднете проста да бачкате..

Само преди 2-3 дни имаше съобщение,че МВР ще назначи 2000 полицаи.Та ние и сега сме страната с най-много полицаи на глава от населението в ЕС.Въпросът ми е:Защо приоритетът на правителството не ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,където сме на последно място в ЕС?

Защото сме полицейска държава! Защото образованието и здравеопазването не са важни - трябват им болни и глупави хора. Най-много обаче им трябва безумно голяма полиция, която да ги пази от народната любов. Отиваме към диктатура!

Вярно е това!Но въпросът е: Ние защо мълчим?Защо се съгласяваме да бъдем първи по полицейщина и последни по здравеопазване?Как ние изразяваме своята позиция?

Бас държа, чи скоро време ша има нидостиг на свободни места за лекари кат едно време. Тва за чужбината си е вятър работа. Сяка жаба да си знае гьоло.

и кат има нидостиг ко ша праим?

Ни са притесняайти! Пак ша си дойдат и ша работят. То да не мислиш, чи кат идат някъде по света, та повече ша получават. там повечето наши доктори работят кат доктори, ама донякъде, защот немат дипломи от признати от тях университети. Хващаг квот намерят и са доволни, защот барват някоя хилядарка. Ама не им признават дипломите.

Признават се дипломите от българските университети и колежи по медицина в цяла Европа.Честито на българският народ - остава без лекари и сестри, но не спира лайномета. Един ден ще се събуди и ще разбере, че няма кой да го лекува!Успех на всички!

и търсенето на кусури не спира, и колкото по-неграмотни и важни, толкова по-горди, че не разбират какво им се говори

Ами то начинът на осмисляне на човешките и в частност стопанските отношения е отдавна опорчен.Пари- от къде са,кои и как ги печатат?Стъпвайки на вяра-т.е незадаване на въпроси и каране по стереотипа целия свят се руши...

Абе, научи се да мислиш, а после да пишеш...Нито едно от двете, не ти се отдава.

Тези идиоти от ГЕРБ ще ни оставят и без лекарска помощ!

Да пуснем кръв на "червените"! така ще има за всички...

Боко тиквата строй магистрали ла , кво му пука за здравето на хората ?

пфу, има един гербер който редовно слага й дето му падне, или герберите могат ама то не се води неграмотност при тях, ами техническа грешка..ясно "първолак незавършили.."?!? ти па си мноу грамотен, а?

Пука им на пресетата в кочината - те сега са заети с важни дебати: как да кръстим на хартия питането - за атома ли да иде реч или за ядрото му! Къде сте тръгнали да ги занимавате с някакви напускащи граждани!

Отново питам цялата тази управляваща банда защо не завършва двете сгради за детска болница до Майчин дом.Децата изгиват, а те си траят, защото от там не могат да откраднат , както трябва.Боклуци такива!

Питаш ГЕРБ нали? Защото от тях зависи всичко. От тях зависи как ще се развива здравеопазването. А и от тях зависи Дянков да не прибира по 1-2 милиарда лева здравни осигуровки и да ги използва за неясни цели.Нали?!

Лекарите изобщо не са за съжаление! Особено пък джипитата!.Направете сметка колко получават от здравната каса за всеки пациент,колко от потребителска такса?Някой да е получил касова бележка за платена потребителска такса?Аз поне не знам такова нещо!Иначе и те са търговски дружества.

Госпожо здравноУсигорена! Вие се научете да пишете грамотно, че е срамота. За Ваше сведение и за сведение на другите Усигорени, едно джипи получава по 1 левче на месец на записан пациент. От това левче си вади разходите - като наем на помощение, заплата на сестра и санитарка, заплата на помощник-лекаря, ток,вода, интернет, консумативи за спешния шкаф. Можете да бъдете спокойна, повече от 1000 лева чисти максимум едно джипи в България не може да вземе. Останете си със здраве и другия път бъдете по-смела и НЕ анонимно си поискайте касовата бележка, няма да откажат да Ви я издадат!

Честит св.Иван Рилски! За непросветените - 410 лева чисто е около 330 лева чиста заплата за сестра, а 680 чисто е около 490 лева за лекар. Срам за България! Колеги, лек път и много успехи в чужбина! Бъдете щастливи!

Ко й Нормален човек,ще се остави да го управляват Банда СуперНагли Отвратителни ,Грабливи Гебили организирали се в партия ГЕРБ !?? Ако не Мхнем тези гадни пиявици от тялото на Родината си, ще изсмучат и поседната капка живот от нас ! Овратен см.

Така е, защото години наред БКП прибираше умните...зад решетките на желязната завеса. Нека сега ги гонят към Запада, а ти стой тук, в условията на червеното "светло бъдеще"!

Аз вече съм от Изгонените ! Невъзвращенец докато ГЕРБ са на власт !

Съвсем близо е времето, когато ще има много малко кадърни лекари. И повечето от тях ще ни скубят още повече! Защото от много време правителствата ни се опитаха да ги превърнат в търговци и частично успяха! И много от нас ги оплюваха за юяло и нещяло, без да обръщат внимание на предупрежденията им! Какво трябва да направим , за да намалим изтичането на лекари зад граница? Освен набиващото се необходимо увеличение на заплащането? Дали трябва всички да им засвидетелстваме нашето уважение? И как да постъпваме при техните грешки, защото никой не е безгрешен - и те , и ние? Наближава времето - след година, две, три...!

Лекарски грешки винаги има. Във всяка клиника в Германия ти подават в началото на операция например едно листче, подписваш и отговорноста е при теб. Лекаря оттам нататък е невинен ако нещо се прецака. А в България лекаря трябва да е като Исус Христос. Да лекува без да умира никой.

Впрочем и в България пациентът или неговите близки подписват такъв документ, в който могат да прочетат за всички рискове и да дадат съгласието си операцията да бъде извършена. Няма опериран насила пациент. Ама българският пациент не е като другите пациенти, той чете, подписва и ако нещо се усложни и му махнат конците на 10 ден вместо на 7 поради незадравяване на раната, той тича в съда да съди лекарите. Това е България! Цигания и простотия! А умните бягат!

kgb777kgb

Ако въобще има кадърни лекари ! Така е защото здравната система е тотално сбъркана ! Няма как малкото работещи и още по-малкото осигуряващи се да издържат 1 милион неосигурени цигани . От години го пиша , ама никой не смее да го направи ! Нещата са прости всеки осигурен е "ваучер" - където отиде да се прегледа там отиват парите . Така един кадърен лекар ще вземе 50 000 лв. , а некадърника 500 лв. За неосигурените се правят болници за бедни - лечение колкото може и с най-евтините лекарства , консумативи и некадърни лекари с ниски заплати - това е ! Сега хем ВСИЧКИ лекари взимат под масата , хем не те лекуват ,хем реват !!!

ВСИЧКИ, значи?! Ами що даваш?! Ти какъв си, та да кажем, че ВСИЧКИ еди си какви /професията/ са....

Колко според теб трябва да е заплатата на лекаря, след като в Германия, която крепи цяла Европа, е 4000-5000 евро? При това там лекарите работят не по-малко от 10 часа.

Aз сbм от поколението, когато Dоктора и Yчителя са поставяха в семеиството на пиедестал. Tака вbзпитахме и синовате си. Tака разсbждаваме и сега. Tрyдно се рbководи дарjaва в преход. B чyжбина ??? Dа!!! плаща се добре, но се работи много. Yчи се много. Oбразованито е скbпо нещо. Eзика, на които се говори трябва да се владее перфектно. Kоито отговаря на yсловuaта вратите са отворени. и все пак имаме прекрасни лекари, които не бягат. благодаря им!

Много хора вече напускат страната и на това трябва да се сложи край. Милицията трябва спешно да конфискува личните катри и задгранични паспорти на цялото население.Да ги питам тогава къде ще ходят без документи. Вместо лични карти може да се издават нещо като картите за градски транспорт, снимка с трите имена и толкова.А може и вместо имена да се измисли някаква система с номериране.Все пак не сме много номера, има-няма 5-6 милиона, колко му е.

Човече, честно ти казвам, каквото и да вземаш спри! Не е полезно за здравето ти. Никой няма право да отнема на никой личните документи. А в Европа се пътува и работи спокойно, няма кой да спре този, който има желание да работи и да получава достойно отношение и възнаграждение.

Да да, няма право ама има.Е сега като дойде цецо, не само документите ще ти прибере, ами и клавиатурата ще ти забърше от ръцете.

И тези започнаха да плашат като полицаите.Ами махахте се,никой не Ви спира.Но след като сте РЕШИЛИ ДА СЕ МАХАТЕ-защо занимавате Борисов-да Ви вдигне заплатите ли,предполагам се сещате колко много други специалисти/учили не по малко от Вас/ са със същите заплати - това е в момента,който не му харесва ВРАТИТЕ СА ОТВОРЕНИ.

Ти явно си малоумник.

Що се нервиш? Напуснали са нали? Какъв ти е проблема! Сега като ти дотрябва кръвна банка и си от Ст.Загора или областта, моли се на Господ! Писнало ми е от подобни заключение, че като не им харесва да се махат.Едно време казвахме - като не ви харесва , махайте се, други ще дойдат. Но сега да знаеш НЯМА кой да дойде на тяхно място. За работа с биологични материали (кръв) в Германия сестрата няма да падне под 3000 евро, лекарят под 4500-5000 евро.Моли се да си здрав, макар, че няма как човек да е здрав цял живот и бъди спокоен, напускаме и се махаме, нищо не искаме от теб!

а, те тез болни не се нуждаят от кръв, ами само от ризи с дълги ръкавки

ти ли ще лекуваш, неграмотнико? кой си ти да гониш лекарите бе?? и какво ми ги сравняваш с полицаите ? тъ..к.

Светия синод да изпрати спешно свещенници в болницата за да заместят напускащите лекари. Така по-бързо ще затворят кръга с неизбежния край на българите, и ще се отървем завинаги от "Лекарските грешки". След като простият народ не иска да го лекуват, да тръгва към по-доброто място с божията воля. Не е ли все едно дали ще умреш здрав или болен. За здравите да се грижи КАТ по пътищата и новите магистрали, а за болните свещенниците.

За съжаление бягат вероятно най-умните и кадърните, защото навън никой няма ги търпи, нито да им плаща каквото очакват, ако са некадърни. А ние тука си оставаме да си мрем на воля, без адекватна лекарска помощ. Госпожата министърка да си помисли, какво значи напускането на толкова медици.

За съжаление и не чак толкова умните вече планират да се махат от България. В Германия, в Скандинавските страни, не те питат умен ли си, питат те имаш ли диплома. Имаш диплома - заповядай, осигуряваме квартира, осигуряваме 6 месеца до 1 година езиково обучение, осигуряваме кабинет, практика, материали и консумативи и заплатата ви ще е 5000 евро. В Норвегия българска лекарка специалистка взема чисто 7000 евро на месец. За що и е да се връща в България? За 550 лева и да я правят на маймуна ли?

Ма, нека да напускат! Турските студенти с купените дипломи, са готови да ги заместят. Кой ги знае, какви са мотивите им! Но и на кой му пука!

Още един малоумник във форума. Така си личите герберски помияри, че няма на къде.

Нека заповядат турските студенти. Опитай се някой от тях да накараш да работи в тая кочина за 500 лева. После ела пак да пишеш.

Не е лошо да има и различни мнения. Не само лекарите са неоправдани, така е с цялото население на България. Но това е друга тема, а искам да кажа какво мисли един приятел, на когото жена му е лекарка. Цитирам дословно неговите думи: Това лекарите са едни от най простите хора, разбира се не всички,но болшинството са такива . Слушам и тъпея,как така та на него жена му е лекарка. Разяснява ми той: ами от стотици години в човешкото тяло не са настъпили почти никакви промени, с изключение на някои закърнели, като опашката, апандисита. Как от толкова време не може да се изучи човешкото тяло и да се постави една адекватна диагноза? За какво учат и какво учат тогава? Значи не е от ученето, а от самия човек-тоест лекаря. Е, това искам да кажа, пък изводите си правете вие .

Горката жена, принудена да търпи такъв "интелигентен" съпруг:(. Анатомията на човешкото тяло се учи за 3 семестъра, патоанатомията за 2- това е нищо... но болестите са над милион...освен това апендикса, не е закърнял орган, а активно функциониращ:)))

приятелят ти е абсолютен п.р.о.с..к, разбираемо е също така, защо двамата с него сте приятели.

Не са нито първите, нито последните. От 10-15г. много лекари и мед. сестри бяха принудени доброволно да напуснат здравната система и да се занимават с друга работа, ако поради някаква семейна причина, не могат да заминат. Причините не са само в ниските доходи. Има нещо порочно в отношенията и в принципите за работа, с което много професионалисти не могат да се съгласят. Но за това, не пише в новините.

Пише, пише, ама все от обратната страна. За скандалите, за обидите, за отвратителните обноски от добре облечени и видимо образовани хора, за похабеното време, нерви и здраве не се коментира нищо. Щото щом е в тая система- така му се пада. наказателна рота. посрлед нощ току скандал им се довдигал, телевизия им се викала и какво ли не, видимо откачени. Ама те имали права, а ние- не. Въобще. Никакви.

680 ЛЕВА подигравка

хубаво. Да се махат. То много хора работят за по-ниски заплати от техните, но не се обявява като национален проблем. Само че да не реват толкова, защото влезеш ли веднъж в болница се случва следното: носене на всякакви консумативи, плащане на всякакви инжекции, а и чух за много добра практика - имаш нужда от преливане на кръв - 100 лв!!! Пък после дарете безвъзмездно, за да може лекуващият лекар да ви я продаде.... Толкова съм безкрайно разочарован от здравеопазването....

Махаме се махаме ме се! И парите ще върнем. Честен кръст (червен)!

И лекаря какво общо има с това? Или да извади той от ОГРОМНАТА си заплата и да ти купи консумативи, инжекции, да ти плати разноските за ток и парно в болницата. Да ти изчисти, измие. И ако му остане време да те прегледа и да види защо си се запекала. Абе хора вие мислите ли с главите си или си говорите наизуст ???

А защо като влезеш в частна болница по клинична пътека не плащаш нищо?Клиничната пътека се плаща еднакво и на държавната и на частната болница!

Немеца, ти кога се върна от Сибир?

Сподели какво работиш ти и какво е национално значимото и жизнено спасяващото на твоята работа, за да знаем от къде претенции лекарите и сестрите да работят за малко пари. Не е ли по-умно и вие да поискате по-високи заплати или е по-лесно на Вуте да му е зле.

Аз на лекар ходя само за медицинско.

Въпрос на време е да отидеш на Лекар . Ще дойде ден и се сети за него .

Всеки има право на свободно придвижване в ЕС, не само комунистите.

Не мога да не отбележа поредния герберски помияр.

тяхната мама, като ще бягат в чужбина да върнат парите, които държавата е дала за да ги изучи, нещастници....

бягат заради заплащането и заради диваци като теб. и какво работиш, какво образование имаш? Колко книги си прочел, на кой си помогнал? Див селяндур! Да те лекува селския ветеринар!

Едно уточнение: обикновено джипи взема по 2000-3000 лв. месечно, плюс ежедневните, минимум 50-60 пъти по 2,90 лв. на пациент за посещение! Стига сте рИвали! Твойта чинка!

като са кандидатствали медицина да не би заплащатите на лекарите да са били по 2-3000евра? или не са знаели какви са условията и някоя циганка с кристална топка им е казала, че след като завършат заплатите ще стана в хиляди? Наясно са били както с условията така и с заплащането. Редно е било още тогава да се откажат да учат и да заминат да учат медицина в чужбина и после там да си практикуват. Не може при все че си се съгласил на тези условия да използваш държавния ресурс за да придобиеш образование и после да ревеш, че нямаш пари.

Не е държавата- ние сме ги дали. Ама то не се бяга така лесно- хората искат да им знаеш езика перфектно. Нали може да объркаш някоя диагноза или лечение от незнание на дори една дума и резултата да е фатален за пациента!

Защо ли всички диагнози са тогава на латински? Както и имената на лекарствата? Ами за да не се задават подобни аборигенски въпроси като твоя. А и има достатъчно държави в Европа, които ще ти платят и курс по език само и само да дойдеш да бачкаш. Че в Германия в момента се търсят около 100 000 инженера. Търсят ги в чужбина, и вече не ги интересува откъде идва. Важното е да има диплома. Мисли му ти с твойта от Нов български или от пернишкия, къде биха те взели.

Ха да видим като избягат, как в чужбина, при съвсем други условия и закони, ще практикуват "българската лекарска практика": "Болният се такова докато е на легло"! Хитреци, всички висшисти в България са в унизително положение.

А ти като си толкова "отворен" откъде си сигурен че държавата им е платила образованието? Знаеш ли че още от "време оно "тези специалности се заплащаха от самите студенти!Дане говорим после за специализации и т.н

Не се притеснявай за парите, навън те пак лекуват българи (емигранти). Така че пито, платено! Да му мислят тези които останат в България!!! И тогава ще се налага да пътуват в чужбина за елементарни изследвания и операции, които няма да струват 100 или 1000 лв., а 5000-1000 Евро...

Истинската цена на лекарите ще разбере всякой който стои до леглото на тежко болен свой близък.Тогава по важност на света след Господ следва лекуващият лекар.Но най-добре да оценяваме лекарският труд и без да се стига до подобен сценарий.Мен ме отвращава че почти всички правителства до сега въпреки че се пишат коренно различни по идеология са еднакви в едно - да смятат лекарите като второстепенен обслужващ персонал.Така поне се подразбира по заплатите които им дават.А лекарската професия винаги е била най-достойна.И е съвсем правилно да смятаме че и хората които я практикуват са най-достойни.

Сеньор Да Мичи- едно уточнение: обикновено джипи взема по 2000-3000 лв. месечно, плюс ежедневните, минимум 50-60 пъти по 2,90 лв. на пациент за посещение! Стига сте рИвали!

Не става дума за лични лекари !Прочети статията или си гледай метлата и прането!

Че те не само тях гледат като второ качество - те цялата ни нация я имат за второ качество. И явно са прави щом още не сме ги изринали тия изедници..... Арабите ни засрамиха, а уж били изостанали....

Не искам да твърдя, че заплатите на лекарите са високи. Но на кои специалисти с висше образование в България заплатите не са унизителни?! И не трябва ли всички солидарно да понасяме кризата?! Омръзна ми да слушам мрънкащи и недоволни лекари и техните заплахи, че ще напуснат България. Защото както е тръгнало с корупцията сред лекарското съсловие, скоро на българите може да им е по-евтино да се лекуват в чужбина. Е, във въпросните транфузионни центрове явно нямат възможност да изнудват пациентите, така както става по болниците, затова и недоволството им е по-голямо. Съжалявам, че истината не звучи приятно, но днешните бг лекари са се превърнали в долнопробни търгаши. Нямам никакво уважение към тях, защото са си изградили системи на изнудване и прибиране на подкупи, така че да се измъкват сухи при фал. Който иска заплащане на частно да си построи частна болница, да я оборудва със събствени средства и тогава да иска пари. Но в държавните болници, с държавно оборудване да се гаврят с живота на хората е напълно неприемливо, меко казано.

Вярно е, че заплатите в България са унизителни, но някой трябва да започне. Заплатите в частния сектор няма как да се вдигнат при условие, че в държавния са същите. А и като смяташ лекарите за мафия, си спомни думите си, когато детето ти (не дай си Боже) вдигне температура и бягаш към болницата.

Напротив! Първо частния сектор трябва да вдигне заплатите, после на база увеличените приходи от данъци върху тези заплати ще има пари и за увеличение на държавните. Само че как да накараш мафиоти да вдигат заплати?

стигна понеже детето беше с около 40 С температура реакцията беше - ми давайте панадол.... нищо не мога да направя.... Това се случва като отидеш на лекар с детето си, което има температура. Затова съм много благодарен на съдбата че имам близки с медицинско образование, ама който няма - жална му майка

Никой не заплашва, направо напускат и явно се реализират добре навън. Както някой по-долу е писал - инвестицията, която са направили е огромна, професията им е конвертируема. Солидарност е дума, която съществува само в тълковния речник. В реалния живот има разходи, задлъжнялост...кой както може се оправя.

лекари, учители, военни, милиционери...всеки работи според заплащането. как хората да бъдат професионалисти и да си гледат съвестно работата, ако по цял ден мислят какво да спестят, за да купят хляб. вечер като се приберат сядат на масата и детето пак ще попита "защо няма сирене, а манджата е постна?". и за пореден път тези хора ще трябва да лъжат дечицата, защото няма как да обяснят, че са учили и работили толкова години, а някой си цървул се подиграва с труда им.

Всички сме на този хал, а повечето българи са в пъти по-зле!

За пореден път медиите се опитват да манипулират обществото. Лекарите в България са най-корумпираните и алчни същества. Какво ми говорите че били ниско платени , като ги виждаме че дори селските доктори си правят редовно екскурзийки в чужбина по празниците , а какво остава за колегите им в града?

И теб да те лекува конския доктор тогава. А в сервиза даваш по 200-300 лв. за колата на мазния монтьор, нали?

...ама пък какви магистрали и метро построиха:))). Затова е и забраната за тютюнопушене - ясно им е много добре състоянието на здравеопазването, но била и тежка икономическа и финансова криза казват, та дори за футболни мачове по БНТ трудно се намират пари, а и ритнитопковците са къде по ценни за държавата.

...ама пък какви магистрали и метро построиха:))). Затова е и забраната за тютюнопушене - ясно им е много добре състоянието на здравеопазването, но била и тежка икономическа и финансова криза казват, та дори за футболни мачове по БНТ трудно се намират пари, а и ритнитопковците са къде по ценни за държавата.

1.Учат много повече от другите, което е разход, а той после трябва да се възвърне. 2. Учат наистина, а не между другото. 3. Образованието е по-скъпо на семестър, а присъствието необходимо и трудно се работи за разлика от другите студенти. 3. Професията им е наистина важна за нац. сигурност и въобще за народа и държавата и то поне колкото на полиция и армия. 4. Те са интелигенция и следва да поведат народа към по-добро. 5. Професията им е международно конвертируема и предполагам само езиковата бариера при по-старите лекари ни спасява всички от пълната емиграция на съсловието. 6. Трябва да учат постоянно докато практикуват а това са десетилетия допълнително време, труд и усилия и разходи. Стига толкова. По 100 лева на точка отгоре към сегашните грубо може и да стабилизира системата.

А лекарските грешки?

Лекарска грешка е тази направена от акушер гинеколога който те е изродил.

нека се конвертират навън.

А мен и моите близки ти ли ще лекуваш?

ЛЕКАРИТЕ СА ПРАВИ , НО НЕ ВИНАГИ И НЕ ВСИЧКИ. Идиотщината идва от СИСТЕМАТА на здравеопазване в която лекаря е търговец , болничното заведение -търговско дружество, а пациента клиент. ЦЯЛАТА ТАЗИ СИСТЕМА Е ИЗГРАДЕНА ПО ТОЗИ НАЧИН, ЗА ДА ДОПУСКА ПАРИТЕ НИ ЗА ЗДРАВЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА СЕ ПОЛЗВАТ НЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. Чрез консолидирания бюджет към бюджета на правителството се прибавя и този на НОИ и НЗОК !! КОЙ ДАВА ПРАВО МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ КОЕТО Е ПЛАТЕЦ ПО СМЕТКАТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ДА УПРАВЛЯВА СЪБРАНИТЕ В НЕЯ СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВЕ !!! Кой дава право на това правителство да включва във фискалния си резерв резервите на НОИ и НЗОК!!! ЗАЩО ПО ТОЗИ ГРАБЕЖ НА ПАРИТЕ НИ ЗА ЗДРАВЕ СЕ МЪЛЧИ И ОТ ОПОЗИЦИЯТА И ОТ ПРОФСЪЮЗИТЕ КОИТО СА ЧАСТ ОТ нАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА КАСАТА?? С престъпното си бездействие и Тренчев и Димитров се превръщат в съучастници на това престъпление допускащо с парите ни за здраве да се строят МАГИСТРАЛИ.