Спират ТЕЦ ”Марица изток” 2 и износа на ток заради ”саботаж”

Доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, е била блокирана тази сутрин от стачкуващите миньори в Мини "Марица Изток". Министър Трайчо Трайков определи това като "саботаж" и обяви, че България спира износа на ел. енергия.

Обратно в новината

Коментари - Спират ТЕЦ ”Марица изток” 2 и износа на ток заради ”саботаж” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

кои счте заплати сцххтетите на хилядите,потребители на ел. енергя в булгаря???това означава, че правителството е поставено на колене и трябва да си даде оставката????счтом, спира ел. енергята, спира целят живот в булгаря, кога сме,в кое време живеем,???, воина ли има, няма определение, или , народа счте страда заради тпотята на всички< които вземат заплата от националнят буджет??, да се потурсио отговорноста на виновните????какво яскате , да стане като в арабскят свят ли??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Бай Иван беше добре платен и подкрепен от силните на деня в света така,че не му пукаше,ама вие миньорите от кого сте подкрепени?!Синдикати не ме разсмивайте ако не се кротните последиците за вас не за синдикатите ще а катастрофални и то в личен план,безработица,мизерия,глад,защото по вашия край друга работа освен рудника нямо и всичко се върти около него....

Естествено,че ще спират работа.Щом за министри ги събират от кол и въже. Министъра и заместника му колко конфликти на работното място са преодолявали в "дългогодишната си практика"? Колко опит имат в този отрасъл? Има ли нещо общо между скатаното местенце на прокурист на Трайчо в eVN и настоящата действителност. Къде ги намериха тези?....

Цялото правителство е съставено от величаещи тикви и оставката им е задължителна!

Трайчо Трайков определи това като "саботаж"? "саботаж" е по закона за защита на държавата, като освен наказанията по ЗЗД се предвижда и конфискация на цялото имущество.

Не е проблема в 1000 лева проблема е,че трябва да има съкращения и да се намалят драстично заплатите на работниците и миньорите и ето повод и понеже последните са свикнали сама на превилегии срещу тежкия си труд и не могат да си представят ,че социализма свърши и сега в ход е принципа"работи за къшей хляб и умри" но скоро ще разберат жестоката истина

Айде пак незпознати , какво да съкращават, тез сега миньорите работят на 3 смени,зашото има недостиг на хора.И защо гледаш миньорите сао, а дума не обелваш за това,че определени хора са си поделили милиони?Робско ти е миленето!

Ами тези дето са си поделили милиони държат и враста силния няма кой ад го съди,докато народа не си потърси правата.А миньорите трябва да се радват на това което имат,защото могат да загубят всичко и това е целта на мероприятието активно разиграващо се сега

Bozar, личи си, че с боза по-си запознат! Защо всички винят миньорите? Защо не покажат БЕХа какви заплати и бонуси взимат и тези 20 милиона преизпълнения как са разделени между така наречената шапка)БЕХ,министерство)?Защо не върбат част от парите, не са ли им множко на 50 тина души?

Когато едни стачкуват, другите трябва да ги подкрепят. А у нас стачките умели се използват от правителството. Пример - БДЖ. Стачкуваха, всички ги плюха, а в това време компанията на два пъти вдигна цените на билетите за два месеца. Сега същият сценарий се прилага и с тока. Слепи ли сте, глухи ли сте? Аз лично обвинявам синдикатите, че играят с правителството и след всяка стачка следва повишаване цената на улугата.

Схемата е една и съща,пример в БДЖ вече са съкратени 5000 човека и тече допълнително 15% съкращение,в Пощите 1000 човека ще останат без работа до месец,а след като стачката в мините се провали,щото са нанесли щети и там ще си отиде много народ от работягите не от шапката,така че селяните от местните села така наречената "ова" по известни като "гочетата" да вземат да се кротнат и без това вземат около 2 хилядарки средно на месец,щото като ги изритат няма да има вече келипир и ще видят мизерията право в очите

Личи си, че си жепеец, големи тюфлеци сте!)))) Миньорите взимат по 2000 лева чисто, но за седмица!)))))

Крайно време е т.нар. "авангард на работническата класа" да бъде почнат с голямата тояга. Ако трябва Трайчо да ходи до Англия да пита върастната лейди Тачър как да Ви стъпи на врата. Като чуя за миньори, металурзи и синдикати и веднага ми замирисва на марксизъм-ленинизъм.

Подкрепям стачката на миньорите - те искат това ,което са изработили със собствен труд.И ако някой си мисли ,че таза печалба ,ще влезе в държавния бюджет като данък ,се лъже...а каква сума ще вземат като дивидент хора ,които не знаят що е мина ........................................... А повишението на цената на тока е обявено преди да започне стачката и няма защо да ни настройват срещу хората ...

Нищо не са изработили допълнително. Получили са всичко, което е договорено. Стачката е политическа с елементи на саботаж и подривна дейност. Част от обещаните от Станишев безкрайни протести. И д-р Тренчев е майстор на такива дела, когато е заинтересован лично. Печели един олигарх, свързан с енергетиката. А губим всички останали за години напред.

Точно така!

Всички тези от правителствто, изглеждат вече много зле, нещастни и неоправдани , винаги импречи някой бизнесмен и има чужди интереси, корпоративни, със сигурност днес като се събудят ще "видят" корпоративни интереси в снеговалежа и иотново "блокираната" софия и магистрала тракия - са виновни "червените", в никакъв случай, трайко, данчето и т.н. Когато някой от тези отиде в ТЕЦ или мина и види труда на тези хора-стачукващи ще проумее глупостта си.

Ние си искаме тока. Те нямат право да наказват нас.

абе шапшал като те гледам какво дейно участие взимаш тук, става ми интересно каква е заеманата от теб длъжност в предприятието? Искам да те попитам още нещо- Влизал ли си някога в мина, ама истинска? Не искам да ви подценявам труда, но вие сте толкова миньори колкото и армията ни е велика

извинавам се грешката, но коментара се отнася за kavaler 1

Най-голямото безумие е мините да бъдат приватизирани ! Така както приватизираха тецовете и там цената на тока скочи двойно. Най-апетитният дял на бг икономика е енергетиката и сега мафията-правителство ще я рапродаде тайно и полека...И ВЕЧЕ ЩЕ БЪДЕМ БАНТУСТАН !!!

Не, вече Е грозно.

А защо ти убегва, че в случая държавата сме аз и ти... Живея в околностите на София, в момента не знам дали ще стигна на работа - всичко е във сняг - тук не се почиства, колата не си виждам от пръв поглед. Отоплявам се на ток, топлата ми вода се осигурява от ток. Не съм склонен да плащам по-високи сметки, да не говорим за спиране или режими. Ако това се случи, какво доказва, че живея в Европа, в 21-ви век или цивилизацията?

Вашият е може би най-тежкия труд в държавата и всеки това го признава. Проблемът е, че загубихте представа докъде може да се разпростре една стачка и откъде започва масовата безредица. "Саботаж" е много точно описание за спирането на пернишките въглища и, ако довчера бях на ваша страна, днес смятам, че някой трябва да ви постави на място - полиция, армия.

1chovek

Да си стискат ръцете на по 500 лв бонус на човек и да се приключва с тия глупости, от които всички до един губим, без изключение.

petar258

Саботаж ли? Какво чакат та не пратят жандармерия да въведе ред! Гледах тоя дрисльо който представлява миньорите, тези хора трябва да търкат наровете в арестите а не да разиграват държавата и всички нас. Това не е справедлива стачка, това е наредено от някоя партия(БСП) за да създават проблеми в държавата. И срещу такива опити трябва да се действа с максимална твърдост!

Vandov

Доколкото си спомням, те претендират за обещано доп. възнаграждение, но заради кризата е трябвало да се лишат от него от обща солидарност в орязването на разни бонуси (а не заплати). А те държат на цялата страна да навредят и хората да кажат-хайде, давайте каквото си искат, че и за нас зле! Типично по терористки-явно четяли са световната криминална хроника

Защото всичко е още в ръцете на бившите вече 22г.И така ще бъде още мноооого години.Да се молим да имат свършек по-скоро-поне до края на века.Чудно ми е как това правителство оцеля до сега,като гледам как хищно излизат на трибуната на парламента.Власт,власт,власт-беднота,беднота,беднота.Боже,дай ни сили!

Работниците си искат заработеното и трябва да го получат! Още повече, че след като е подписано споразумение от лятото "висшето ръководство" е трябвало да знае какво подписва! Тези оправдания, че това ..... не било онова ...... звучи несериозно за началници от такъв ранг. СРАМОТА ГОСПОДА ДИРЕКТОРИ!!!!!!!!!!!

Абе Трайчо, абе Трайков! Нямаш ли поне един свестен консултант покрай теб да вземе да ти каже една вярна цифра? Сигурен ли си във всичките данни , които от една седмица изнасяш по телевизии и медии? или разчиташ на "доверения ти мениджмънт" на Мините? Струва ми се, че много си подведен и с това ще береш ядове ........

До "работник" Като не ти харесва работата напусни бе. Намери си друга високо квалифицирана работа, да ходиш с костюм. Кво ревете бе някой насила ли ви държи там. Ай сектир.

Я да те видим тебе ако имаш семейство и няма друга работа готов ли си да оставиш собствен дом и да местиш жената и детето в нов град тепърва да се установяваш ? Ама да не си ревнал после щот от провинцията идват у София да търсят работа с костюми и да "ти крадат хляба" (който пак идва от провинцията).

Интересно ми е ако на теб и всички недоволни в края на месеца ти платят половината договорена заплата комунистите ли ще са ти виновни? Хората са си дали здравето, та в края на годината да вземат по едни 1000 лева, които държавните служители за тяхната "качествена" работа по презумпция получават, а те не им ги дават?! Ми прави са, а и администрацията им сигурно отдавна си ги е получила. Друг е въпросът, че с парите най-вероятно са финансирани изборите и сега не им се дават от джоба си ;)

"al" - причината за скока на цената на тока не е в миньорите,а в ЕРП-етата и в тези дето им дадоха "да ядат баницата"

безсрамници !!! вземат най-големи заплати в цяла България... намирисва на партизанщина. ДОКОГА ?, а има толкава безработни, които са съгласни да работят и за половин тяхна заплата !!! Или проблема е в т.н. профсъюз - търтеи ниедни...!

Къде е Тачър?

е тия смотаняци вече ме дразнят. неможе заради 500 некадърни миньора и 1000лева невзети премии да ми вдигнат тока. ще ги запала

Ще си запалиш цървулите! Ако имаш здрави гащи, ела го кажи в мината това.

Ко ша запалиш бре? Бележника си ли? Ако не си най-много 10 клас значи образователната система е много зле.

Blake

Бе дайте им това, което искат тези миндили, и после ги скъсайте от глоби - не може да няма за какво - кой закъснял за работа, кой каската му е накриво, и т.н. Аман от рекетьори!!!

"неутрален" ако закрият трите рудника или ще стоиш на тъмно или ще трябва нова АЕЦ

Министърът трябва да се страхува и да се пази от външна независима проверка на условията на труд. Тогава колко има да плаща ...

Че защо министърът, Инспекторе? Я прочети малко закони? Да не би министърът да е разпоредил да не се спазват и да не се осигуряват условия за безопасност и опазване на здравето при работа?

Като цялата енергийна система зависи от въглищата като свършат, какво правим? Няма газ няма АЕЦ. ВЕЦ-овете и вятърните генератори са крайно недостатъчни. Мислете нещо алтернативно за бъдещето, като слънчеви централи примерно за лятото. Покажете на света какво ново изобретение ще измислим.

Настройват хората против стачниците.Искат да хвърлят вината за повишение на тока върху тях.Това е лошо ,но още по-лошо е ,ако една СТАЧКА ОТ 4 ДНИ МОЖЕ ДА СЪБОРИ ЕНЕРГЕТИКАТА.Какво говори това?

Дано синдикатите знаят какво правят. След един месец стачка, вероятно самите стачкуващи ще ги пратят там където им е мястото, но ще бъде твърде късно. Просто тези рудници са си за закриване.

След два месеца стачка в "Пиринтекс" и извоюване на КТД, сега там всички са в синдикатите. Та потрай малко, после пак пиши. :)))

Изявленията на ТрТр за почервеняване на стачката ми заприлича на оправданията на боко - ние ги хващаме, те ги пускат. Сега пак ще се оправдаят с тройната коалиция, че им пречи!

Господа коментиращи,като си нямате понятие от работата на работниците в мините не коментирайте!Знаете ли какво е това да си загубиш ботушите калта или пък за 12-часова смяна да си смениш 3-4пъти мокрите работни дрехи или пък като се прибереш в къщи в най-добрия случай към 22часа и влезеш в банята и се окаже,че след теб фугите на плочките са се боядисали в кафяво-черно?Не знаете нали!Но лесно се пишат "коментарчета" за "жандармерия" и тем подобни глупости!Не се поддавайте на манипулацийте по медиите-аз съм един от най-добре платените работници и вземам околу 1200лв. чисто,а болшинството от работниците вземат по 600-700лв.Средната работна заплата от 1580лв. за която толкова раздуват в медиите идва от високите заплати по "върховете"-на "работищите" във високата сграда в центъра на гр.Раднево!

Виж какво, не е проблемът в стачката. Не я подкрепям, но имате законно право на стачка, така че - стачкувайте си. Но недопускането на влак с въглища до ТЕЦ-а е нарушение на Закона за колективните трудови спорове и няма нищо общо със стачните действия. За това нещо трябва да бъдете ударени с цялата сила на закона.

Аз ви подкрепям.Нали токът беше в излишък и не ни трябва АЕЦ.

Няма нарушение. Виж, ако работодателят направи моето работно място да заработи, докато съм в стачка, ще бъде локаут, което е незаконно. Така че докато стачкувам, няма да пусна влака по вътрешната линия на мината. Там не е БДЖ или НКЖИ.

Дрънкаш глупости, и никога не си работил, а иначе за фугите добре си го измислил само дето нее вярно. Останалото също.

Не видях обявление за обществена поръчка от ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД" възложител по чл.7, т.5 или 6 от ЗОП за доставка на въглища от мина "Света Елизабет" в Пернишкия въглищен басейн, чийто концесионер е белгийската фирма "Рекоул" АД.

Сега е време да сменят министъра .

Ето една съпоставка на двата вида въглища:Лигнитните въглища са с ниско съдържание на въглерод /55 - 65%/ и ниска калоричност /1500-2200 кал/кг. Те са с високо съдържание на влага и пепел, което затруднява горенето. Замърсяването на въздуха е значително. Кафявите въглища имат калоричност 3000-5000 ккал/кг. В сравнение с лигнитните съдържат по малко влага - 15-20%. Това показва, че ако има достатъчно кафяви въглища централата ще работи с по-малко отделяне на пепелина и серен диоксид.

Като се има предвид , че маришкия басейн е пълен с нискокалорични лигнитни въглища, електроцентралите там са пригодени за работа само с тези въглища.

и ако няма мазут тези въглища(лигнитните) просто не могат да горят

Лично на мене взе да ми писва от стачки на държавни служители. България бавно заприлича на най-нещастните държави в ЕС-Гърция, Португалия и Кипър. Там държавната работа е издигната в култ. А как трябва да се действа в подобна ситуация-справка Маргарет Тачър 1991 година.

Де да приличахме на тези държави - тогава бъди сигурен никой нямаше да протестира. Всеки щеше да е доволен на заплатка от няколко хилядарки в евро. Но за жалост не приличаме на тях. Няма и изгледи да заприличаме поне на тях. Така, че остави хората да си протестират. Тяхно право е.

Сега някой ТЕХЕН, човек ще лапне Мините за въглища, както направиха със земята на Кремиковци, Булгартабак, подготвяните Товарни превози - БДЖ и т.н. и т.н. Кучетата си лаят.

Този тарикат Христозов прави печалба за сметка на ММИ. Той стой вдъното на стачката и един ден това ще се разбере.Данс да се насочат към ТЕЦ-2 , там еголямото лапане.

ЕДВАЛИ СТАЧАКАТА Е ЗА НЯКАКВИ СИ 1000ЛВ. ?!?!?!

Ми дай им ги ти тогава тези по 1000 лв. и виж тогава истината.

Почервенява му г...а на Трайчо, защото се опитва да не остане по-долу от вожда си в простащината, а това си е постижение! И да не ни будалка с преговори със стачниците, защото те си искат обещаните и заработени пари, а те отдавна са вложени в асфалт и за издръжката на самолета и хеликоптера, с които великият вожд ежедневно обикаля татковината да реже ленти на обекти, проектирани и започнати преди него.

Всички са една голяма мафия - синдикатите, олигарсите от ДС които стоят зад БСП, Първанов. Това са умишлено организирани стачки с цел дестабилизиране на държавата. Дано хората не се подведат, че нищо добро не ви чака.

Новият президент, като е толкова почтен бизнесмен, може да се разпореди сред аверите си в ГЕРБ да бъде изплатено дължимото на миньорите, за да спре тази поредна социална инквизиция. Това ще е и висок старт на самия Плевнелиев.

Синдикатите в америка се свързват само с една дума-- престъпен, т.е. ПРЕСТЪПЕН СИНДИКАТ. Чрез тези синдикати организирата престъпност събира средства, за да притиска правителства и кметове. И тези средства не се отчитат никъде и най често се харчат за командировки и пиянстване.

Мнооого тъпа агитация! Просто потърси в гуглето AFL-CIO. И чети, ако можеш. Това е най-уважаваната организация в САЩ.

Както и строителството по света. Навсякъде по света МАФИЯТА се бори да докопа държавни поръчки за строителство защото след наркотици и проституция от строителството се печели най-много. Коя ли Българска Мафиотска структура печели от строителството на метрото и магистрали те?