17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е НЕЗАВИСИМА и от Константинопол и от Рим. Това е статут даден от Св. имп. Флавий Петър САБАЗИУС Юстиниан-УПРАВДА. Чак след 900 гледам този акт, турския султан ще основе Истамбул-Фенер патриаши. Когато царства руския цар Иван Трети(втората половина на 15-ти век), в Москва пристигат ДВЕ ОТДЕЛНИ делегации. Те са приети поотделно от руския цар, понеже статутът им е равнопоставен. Първата е делегация на Охридската Архиепископия търсеща закрила от руския цар. Втората, просеща пари, е от квартал Фенер в Истанбул основана от султана и дадена на гърчолята(никой друг не е имал съвест да застане на Престола на ПОСЛЕДНИЯ ИЗТОЧНОРИМСКИ патриарх ЙОСИФ ВТОРИ ШИШМАН. Патриарх ЙОСИФ ВТОРИ ШИШМАН е изключителна личност и политик за всички времена. Неговият лик е изобразен на дверите на папската базилика "Св. Петър" във Ватикана. Така че, томоса издаден от истамбулския патриарх покрива статута на турските провинции "македония" и "САНДЖАК". Но този томос няма никакви правни следствия над ПРИМА ЮСТИНА - БРЕГАЛНИШКА ЕПИСКОПИЯ- ОХРИДСКА АРИЕПИСКОПИЯ. ПРИМА ЮСТИНА по Закона Св. имп. Флавий Петър САБАЗИУС Юстиниан-УПРАВДА е дефакто независима, но ДЕЮРЕ е ПОДЧИНЕНА на римския папа чрез викарият му в Солун. Само по този и единственно по този Закон на Великият ТРАКИЙСКИ император, по баща САБАЗИЙ наследник на Св. Цар Константин Велики а по майка Бегленика наследник на вуйчо си ТРАКИЕЦА имп. ЮСТИН, дава статут на отношения на България със Светият Престол. Този статут позволява дипломацията на княз Борис с папата, Мисията на Светите Братя в Рим, политическата и РЕЛИГИОЗНА дейност на ГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ на България епископ Формоза, по-късно станал ПАПА ФОРМОЗА при царуването на цар Симеон. Този статут цар Калоян напомня на папа Инокентий като ДРЕВНИТЕ ПРЕДАНИЯ и папа Инокентий напълно се съгласява. По този статут папа Инокентий дарява ИМПЕРАТОРСКА КОРОНА на цар Калоян с ИМПЕРАТОРСКО ДОСТОЙНСТВО(след победата над Балдуин). Този статут и корона са на империя България чак до Цар Фружин Шишман. По никой друг начин НЕЗАВИСИМАТА БЪЛГАРСКА ЧЕРКВА не може да бъде призната за АПОСТОЛНА а Българският език СВЕЩЕН, от римския папа при Мисията на Светите Братя. От Константинопол Цар Симеон получава признание при Ахелой ЧРЕЗ МЕЧ В ГЪРЛОТО на гърчеещите се траки. Затова, до днес, първият ЦАР на днешна България НЕ Е ПРИЗНАТ за Светец от истамбулската патриаршия и оторизирани и дилъри от БПЦ. Днешната БПЦ НЕ Е НАСЛЕДНИК на ЧЕРКВАТА на Империя България!!! Затова несебърската черква със СВАСТИКИТЕ, строена през 13-ти век НЕ Е ПРШПОЗНАТА от БПЦ. Другата несебърска и НЕПРИЗНАТА от БПЦ, БАЗИЛИКАТА от 4-ти век е вече разрушена от безхаберието на БПЦ и властта.

Хора,призовавам ви да посетите Северна Македония ! Атракцията е велика и неописуема! Никъде другаде по света няма да видите толкова прости хора събрани на едно място! Отидете и вижте - забавлението и смехът са гарантирани!

Признайте ме Друзя

Господа македонисти навалихте коментарите с фантазии от типа : "Немам докази али тврдам". Намерете ми един славяноговорещ преди Георгия Пулевски, който се е определил за македонец по род. Няма. А и до 1920г. такивата се броят на пръсти.

И ОЩЕ ОТ СЪЩАТА СТАТИЯ "...Заслугата на светите браќа е всушност културолошка вредност на словенската цивилизација и силните далги што допреа сѐ до нашето време. Нивното дејание е, всушност, еден космополитски белег и национален идентитет што го препознаваме во постоењето на Македонија и МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. Нека се вечни и незаборавени! Во чест и слава на сесловенските и МАКЕДОНСКИТЕ ПРОВЕТИТЕЛИ, БРАКАТА КИРИЛ и Методиј, ВО НАШАТА ДРЖАВА Македонија и во дијаспората деновиве се одржуваат научни трибини, културно-просветни програми, поетски читања, фестивали, црковни свечености, литургии, молибден за епохалното дело што ни го оставиле итн. Во Гостивар, во Амфитеатарот на кејот на реката Вардар беше одржана трибина посветена на светите браќа Кирил и Методиј, за македонскиот јазик, писменоста, македонскиот идентитет, и беше испратена порака да се чуваат и негуваат македонскиот јазик и писмо, политичарите да престанат со распродажбата на сѐ што е македонско.

Реформата на античния ТРАКИЙСКИ ПИСМЕН ЕЗИК е извършена през първата половина на 4-ти век в Българския Книжовен център на епископския престол в Доростол на ДОРОСТОЛСКАТА ЕПИСКОПИЯ. Епископския лично създадена от най-големият български светец Св Цар Константин Велики, който лично назначава за първи епископ гота от Кападокия с мирянско име КУРИЛА и със свещенически сан OYPФIЛА (Орфей). Под покровителството на Св Цар Константин и наставничеството на епископ OYPФIЛА, книжовника ЕТИКУС ИСТРУС извършва РЕФОРМАТА и се появява днешния СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК и ГРАМАТИКА. Речник за коминтерновски сърбомани: КА.АН.АС. - ЛИНЕАР Б титул единственно на тракийските(български) владетели КА - сила АН - небеса АС - южнотракийски диалект ЯС - кутмичевски диалект АЗ - мизийски диалект По правилата на граматиката на ЕТИКУС ИСТРУС титула придобива вида си на Старобългарски: КЪНАЗъ Като буква А е унищожената от кремълските терористи старобългарска буква ЮС МАЛЪК, обединяваща ПЕТТЕ български диалекта в 1 език и според диалекта преминаваща в произношението от твърдо А до меко iА. Буквата Я е донесена през 1944 г на съветските танкове. Всички български думи са с корен сричка/-и от Линеар Б. Никой друг език няма срички. Изпитах РА.дост ....достигнах Бог да обясня на отродниците. МА.РА. български Майка Божия МА.Рья - русский МА.Рия - гръцки Мериам - семитски Ясно личи логиката, КОЙ на КОГО е ДАЛ религия и култура. Бог АР - името на нашия Бог БогАРи - вярващите в този Бог(Бугари на кутмичевски). БогАРиа - земята на тази Вяра и хора През бронзовата епоха Тракиа се нарича АРиа. Когато идват малагистите водени от вожда на Либия, Данаос....те превеждат на своя език тези понятия: Бог ЕЛ(ИЛ) ЕЛини - вярващите в този Бог ЕЛада - земята на тези хора

Има малка разлика само в понятието елини. Елини също идва от пеласгите сели, а гърците са го присвоили, както много други неща или по-точно почти всичко. В българския превод на Илиада, макар като цяло да е направен доста добре и професионално, името на жреците на пеласгийския Зевс – селите (Σελλοί), е пропуснато: Стих (2) Il. 16.233-235 https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:entry=dodona-geo Zeus, thou king, Dodonaean, Pelasgian, thou that dwellest afar, ruling over wintry Dodona,—and about thee dwell the Selli (Зевс, ти цар, додонеец, пеласгиец, ти, който живееш далече, владееш над зимната Додона, и около теб живеят Сели) https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Hom.%20Il.%2016.233&lang=original

СТАТИЯ ЗА АПОСТОЛИТЕ НА ПИСМЕНОСТТА ОТ КИРО КИПРОСКИ "...Заедно со нивните ученици, тргнале на далечен и опасен пат бидејќи за противници ги имале германските просветители, кои веднаш ги обвиниле за ерес, а своето правоверие биле принудени да го докажуваат во Рим, пред папата Адријан II. Откако внимателно ја ислушал нивната одбрана, поткрепена со вистина, папата ги одобрил МАКЕДОНСКО-словенските богослужбени книги и наредил да бидат поставени на олтарот на црквата „Санта Марија Маџоре“. МАКЕДОНСКИОТ јазик се богослужел во три цркви во Рим.>... КРАЙ НА ЦИТАТА. КОПИРАМ ГО ЗА ОНЯ ИДИОТ, ЖЪЛТУРКОТО С КИТАЙСКОТО ИМЕ!

Каквоооо? 24 май бил най-българският празник ли? Глупости! Това е най-македонският празник. Вие бугарите пишете на македонската азбука!

Чиба куче трол.. То вие македонските лайна и Луната сте направили..

Хубаво гледай какво се случва в Украйна, че тя е Българската Македония и много много не зяпай.

От 1945г.

Днес ние единодушно заявихме пред вашата Битиви, дека Кирил и Методий са "македонски просветители", а една северномакедонска ученичка нарече Кирил и Методий "македонски херои" Кирил и Методий са наши, македонци са, а не ваши! Вие бугарите получавате писменост и култура от нас македонците! Разумявате ли?

Гърци са били. Но са всесловенски просветители и евангелизатори.

Заслепени от злоба дадохме инициативата на други и все повече губим връзка с реалността по отношение на Македония , остана единствената злостна радост да не ги пускаме в Европа , покрай което отвратихме не само македонците, но и цяла Европа. Те искат да им бъдем църква майка ние ги връщаме, те искарт с нас в Европа, ние ги връщаме на сърбите , такова заслепена от омраза тъпота и скъсване с реалността е по способностите само на български „патриоти”. Вместо политика се държим като захвърлена истерична парясница , която обикаля да топи и вреди на годеника си .

Бългopcaият ĸзиa зocлyжoвo дo гe пpoзнyвoмĸ. Bĸ coмe зoщeтe ĸ нoй-cтopият пиcмĸн cлoвянcaи ĸзиa. Be и зoщeтe ĸ бeгoт, изpoзитĸлĸн, плocтичĸн, пишĸ Mлĸacoндъp Mндpĸĸв в cвeй aeмĸнтop в "Дeйчĸ вĸлĸ". https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11649525

Това сърбите, верно са големи боклуци!!! Мразят ни и в червата и винаги гледат да направят сечено на България!!! Сърбите не само че си заслужават съдбата, но им е малко !!! Това ,че бяха бомбандирани от САЩ, хич не ми е жал !!! Ама грам !!!

Сърбите могат да признаят ако искат и православната църква на Луната, но това нищо не значи. Няма македонска православна църва, а само Охридска архиепископия. И никога няма да има македонска православна църква, тъй като за да има такава всички останали православни църви без изключение трябва да решат такова. А това просто няма как да стане. Така че нищо не се е случило.

Абе, то и украинска немаше, ама сега има.

Голема е Македонија. Ќе ве прими и вас заблудени те блгарски чеда.

Както казвате, голема вукуебина е.

Римска тема(провинция) е от Анастасиевата стена(60 км запад от Цариград) до Адриатическо море. Затова АРМЕНЕЦА имп. Василий Втори Булгарофигон носи родово име МАКЕДОН. МАКЕДОН не защото АРМЕНЕЦА е рода на Александър Македонски а защото АРМЕНЕЦА е роден в АДРИАНОПОЛ - столицата на тема "Македония". Затова АРМЕНЕЦА е МАКЕДОН. А ти си КУТМИЧЕВИЦ, отроднико. Наследник на ВЕЛИКИТЕ ФРИГИ излезли от Брегалница в началото на бронзовата епоха като БРИГИ. Част от дядовците ти БРИГИ отиват и в Албиона и там стават БРИТИ. На твоите прадеди носи името си БРИТАНИЯ, српски майкопродавецо!

Сега и томос ще им дадът, и ставате като в Украйна. Отнемат ви църквите като на руснаците и ги дават на новата македонска църква. Сценария е същия. Отначало проблем на национална основа, разделяне на обществото, конфликт. Ся.. Няа да стане обаче. Ке га прайме и ние спецоперацията. Чекаме F-16-ките само. Идиоти. Правилната формула е азеро-турската "един народ две държави". Мир, дружба и братя навеки, ама нейсе. Америка не дава.

Ходи се лекувай. Специални операции, дрън дрън ярина.

Македонската църква става майка, а България административен район на РСМ.

и сега кво излиза , докато ние дремем и чакаме нишан от масква , сърбия призна македонската афтокефалия !? не стига тва , ами спираме комшиите за ЕС , е как искаме от тях да ни уважават и обичат ?!

Аз не искам да ни уважават. Искам да не ни крадат историята и да не станат член на ЕС. Дреме ми дали ни обичат или не.

Koja istorija?

2022-05-24 19:13:44 Abc (нерегистриран) Koja istorija? Ами тая, нашата обща! Не може да бъде нито само македонска, нито само българска, а обща. Няма мое, няма твое, а наше! На който не му харесва да си търси друга, дето няма други участници! Ако не знаеш какво е история, прочети малко повече книги!

Какво значи църквата да е автофекална?

Автокефалията е форма на независимо църковно устройство и самостойна административна уредба – специфична каноническа институция на дадена поместна църква с ранг на архиепископия, митрополия или патриаршия, утвърдила се по пътя на мисионерски, духовен и културен възход и получила всеобщо междуцърковно признание. ===================== до сега македонската църква беше в лоното на сръбската и те( сърбите ) много хитро я признаха , защото знаеха че вселенския патриарх ще я признае , така бракята срЪби набраха червени точки , а ние както винаги дремем и нищо не правим или казваме , ако немаме нишан от Московията !

Архипископията с център Охрид съществува от 1018г. до 1762г. под името "Архипископия Прима Юстинияна и на цяла България.Исползвайки това име античните дали са наясно с какво се обвързват?

Юстиниана Прима е град създаден през 6 век от император Юстиниан I. Преобладава становището, че именно там се е намирал античният църковен център, правоприемник на чиято архиепископия и диоцез е Охридската българска архиепископия. https://bg.wikipedia.org/wiki/Юстиниана_Прима

Така е. Преди две години хората ни молеха нашата църква да стане майка на македонската, ама нашият синод си пита дедовия на Неофит.

Нужна е нова точка в договора за добросъседство - македонците да се откажат от претенциите за Охридска Архиепископия

ти на какъв език пишеш на македонски ли ?

Македонците отново крадат българската история казвайки, че били приемници на древната Охридска Архиепископия

Ожридската митрополия ВИНАГИ е била българска и това се знае със СИГУРНОСТ !!!! Синодът да мисли и премисля какво точно да направи. Следващата стъпка е фатална за нас!!!!

Ако трябва да се използва думата "винаги", това е че некои българи като тебе винаги демострират потресаващо малоумие като чуят думата Македония. Комплексиран си нещо, брат ми. Охридската архиепоскопия съществува от векове преди да се появите вие българите на балканите изобщо, не да дойдете до Македония. Какви глупости ви раждат главите просто е страшно !

Търся да купя МАКЕДОНСКИ БУКВАР, отпреди 1944-та година! Плащам в македонски златни монети, от времето на Александър Македонски!

Чети истинската история Пирине, ЧЕТИ.... Пък може и да научите НЕЩО друго освен това писано по измислените Ви учебници от има-няна 40 и кусур години.... Като мразиш българите ..чети византийските хронисти...ЧЕТИ !!!! Вербалните обиди към непознати опоненти са нищо друго освен признак на слабост излоба... Честит празник, живи и здрави!

makesoft@

Пирине, аз съм от Благоевград и наистина вярвам че ти нямаш братя в нашия форум ! От 44 год. вие упорито се напъвате да вземете многовековно-Гръцката област Македония (да ... от времето на онзи Александър Македонски който е бил великан за времето си) и да си я наречете Държава Македония. Същата тази област в по-голямата си част от 13.5 века е Българска за което има хиляди книжни писания , документи и предмети. Ако сте толкова умни и информирани (може да имате доказателства че това наистина е била именно държава , а не подчинена област в рамките на Византия , България , Турската империя и т.н. ) - ще Ви помоля да ги предоставите на пустата комисия от историци и политици която се занимава с проблемите Ви с Българите Ние поне сме тука именно от 13.5 века ...... и си имаме доказателства от къде сме тръгнали и докъде сме стигнали Вие, кои бяхте ? Честит празник на Братята Кирил и Методи - дали ни езика на който да се обичаме и мразим !!!

бегай у Белград за динари бе сръбче, тука нема.

2022-05-24 18:24:48 makesoft@ Братята Кирил и Методий, не са ни дали никакъв език, а ни написали азбука, която ни дава възможност да изразяваме писмено всички звуци от езика на който говорим. Друг е въпроса дали са ги измислили или са възстановили и обработили по стара писменост на същия този език, който е бил говорен от траки, обявен за безписмен и изчезнал заедно с траките. Последното е политически еквилибристики на европейските Велики сили, за да могат да си нагласят историята в тяхна полза, също като македонците днес. Колкото до това дали българите или македонците са по древни, прочети какво пише Йоан Малала още V век, век и половина преди основаване на Дунавска България: " "И така Ахил заминал заедно с атридите, като водил своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи." Йоан Малала ГИБИ том 2 стр. 206 (209 от PDF-а) http://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_208.html

явно си леко негрАмотен като повечето Ганювци. К. и М. са ПРЕВЕЛИ основните текстове на християнската религия и това е основната им заслуга, че са направили литературен вариант на езика, който вариант е бил способен да изрази най-висши религиозни идеи и философски понятия. Това с азбуката всеки може да го направи, да си измисли кривулици, важното е филологическият подход към обработката на езика и издигането му до книжовност. Ама кой да те научи, като в БГ-то 80% са дебили...

А ти, леко грамотния пак нищо не каза, а само се опита да жонглираш с недодялани измишльотини. Хайде да не се задълбочаваме толкова в квалификации за грамотност, а да отдадем почит повече на положения труд от другите!

Se sto mozevte ukradovte,evropski fondovi ukradovte,pola evropa ja opljackavte,vie CE zboruvate za kradenje.

Айде да ви видим сега тролове защитници на анти-македонското приемане в ЕС. Сега това удря по българската православна църква. Мнения?

Каква църква? А албанците питаха ли

Albancite pitahme,ama blgarite ne

Сърбите да си ги пускат в ЕС !!! Тоест в евразийския съюз с Беларус и просия

Също както с македонизма След като видяха, че не могтат да асимилират и превърнат македонците в южни сърби сръбските националисти им пробутаха македонизма. Сега, след провала на много десетилетия усилия да наложат сръбската църква в Северна Македония признаха автокефалност на МПЦ. Сега ще сме свидетели на едно кълнене във вечна братска любов към маседонците, все едно, че до сега нищо не е било.

Признават реалностите . Вие българите като не можахте да завладеете Македония и да асимилирате македонския народ, какво ви пречи да признаете реалностите ???? Мозък ли не стига, какво ?

makesoft@

Пирине-Пирине : как точно Ви "завладяваме" : - като Ви признахме първи за независима държава ли ? - или като Ви подарихме толкова много танкове че и за скрап да ги бяхте предали пак трябваше да сте ни поне благодарни :) - или като дадохме български паспорти на над 500 хил. македонци - признали си писмено за българските си корени и предци Ние не искаме нищо от Вас .. освен това което се опитвате да ни откраднете : НАШАТА история (на държавата България , на Българските царе , Българска църква и т.н. ) Спрете с кражбата , съгласете си че нямате претенции към историята на България за периода 651 .. 1944 г. (както и област Македония за същия период от време) и си стискаме ръцете за да гледаме напред.

България се е опитала да завладее Македония?! Кога, бе? Ама вие наистина сте изпростели от комунизъм бивши българи :-) България не се е опитвала да завладява Македония. В историята тази територия е била българска. Какво сме опитвали?! Това, което сме опитали по заповед на Политбюро на ЦК на СССР, е български институт да създаде нова граматика, която съответства на диалектите в македонската провинция на България, за да се извърши отделяне на тази териттория. Такъв е бил моделът за административно отделяне на повечето съветски републики, които не са били преди това държави. Украйна е една от тях. Украйна означава Покрайнина - на какво?! Ами покрайнината на Русия. Македония не само България не се е опитвала да я завладее, а даже България е създала граматиката, на която пишете, заедно с векове по-рано създадената азбука. Климент Охридски е създателят в Охридската книжовна школа, която българинът цар Борис е основал и финансирал. Пиша го, защото историците ви са мошеници и са ви загнездили грешни исторически факти в главите. Оказва се, че македонците са като патките - каквото видят, когато се излюпят, само на това вярват и не са способни да се адаптират, след като е било грешка. В случая с македонската история - лъжа.

нашата каруца, па сърбите да си ги определят като върховна и за тях.

РСМ има държава след 91 г., език след 45г, и църква след 2022г.Каква славна държава.

Е "братя" българи. Гърция 30 години не признаваше Македония и искаше думата Македония да я няма в името на държавата. Но я призна с думата Македония в името. Сърбия призна църквата. Сега оснатахте само вие с омразата си към Македонците. Сцената е ваша. Друсайте ръченица ХАХАХАХА

Tи не си Пирин, ако беше от ПИРИН, нямаше да ТРЕСКАШ ТЪПОТИИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Jebala te Blgarija,nula ste od ludje

Объркал се е. Искал да каже Кавказ.

Азиатския съюз ви чака. В Македония вече няма македонци освен шиптъри, албанци и србски цигани. Сполайте.

Сцената наистина е наша. РСМ трябва а се справи с помията, която е наляла в учебниците, по които са учили 2-3 поколения. Лъжа в образованието е срам в историята на една държава. Образованието, освен че дава знания, също и възпитава. Казва се образователен и възпитателен процес. За това България се противи на влизането на РСМ в ЕС, защото оразованието в тази измислена държава възпитава в лъжа. Където има лъжа, възникват явления като корупция, нацизъм и прочее опасни неща. Следователно България далновидно отказва да подпише. На ЕС не му трябва бомба със закъснител, каквато е и Украйна. Объркани хора с подменени корени - да опасна маса хора. Опасна за себе си и за общността, в която са. Аз мисля, че Бългрия трябва да даде 5 години пробация за РСМ, през която да не се случи нито един прецедент на дискриминация на българин там или поругаване на български светини. Включително да се изправи съдържанието на учебниците, които наливат лъжи в главите на малките дечица. И ако се случи отклонение, пробацията да се удължи с още 5 години. Това ще е най-добре и за здравето на ЕС, и на България, но най-вече на РСМ, защото където има лъжа, има погром. В България нямаме пример за дискриминиран македонец, за преследван по националистически причини. В Македония това умопобъркано излъгано стадо преследва българите. Ето какво ражда лъжата! Македонците сте сополиви лъжльовци. Всичките видео материали из интернет, които са правени от македонци по тези въпроси - са готови за негативни примери в учбник за лъжата. Нямате представа как изглеждате остстрани! Срамно е. Само заради това САЩ искат да ви вкарат в ЕС, за да пречите, за да сте слабото звено там. Така, както използват нацистите на Украйан за отслабване на Европа. Дано дойде време да се усетите. Най-напред започнете да различвате кое е лъжа. Докато ви се струва нормално да лъжете като циганки, не само не сте нация, ами сте циганки.

в днешно време това е равно на нула! сръбската да не държи франчайза към Бог???? най добре е да оттеглим признанието на селянина ЖЖ

Не е баш така, въпросът изобщо не е до религията. Това е формално признаване на един исторически фейк и още един аргумент за макетата, че българщина по тези земи не е имало. Но синодът ни спи.

А троловете руски нещо мълчат в този форум. Четат и си траят.

Прав си "българщина по тези земи не е имало" . НЕМА и да има.