Според анонимен мейл: Руснак е поел отговорност за атаката срещу НАП

"Изтичането на данни се случва от 11 години насам", гласи изпратено по електронната поща съобщение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Фалшива новина е. Българин на 20 г. е хакерът.

Видяхте ли му личната карта? Едно е да поемеш отговорността, а съвсем друго е да докажат, че си го извършил!!! Тогава ще трябва и мотиви да предоставят!!! Т.нар. хакер пише имейл на английски, съдържащ информация за него самия и хвали за независими медии БТВ и Нова???????? Нещо куца цялата работа ми се струва! С лек привкус на скрипалови!!!

Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва бъдат погълнати от русите!” ИВАН АКСАКОВ

Ватенките са като вирус, вредни за целия свят. Колкото по-малко останат, толкова по-спокоен ще бъде светът.

Те ли ти крадат златото, тока, газта от черно море и мирярди за 8 тарарясника??? Кой унищожи близкия изток, от където тръгнаха мириони бежанци към Европа??? Айде бургероподобните тролове да не се напъвате много!!!

Разбира се, че е руснак. Признал си е на добър английски. Ако беше на руски, нямаше да се отчете от спонсорите. То не случайно всички соросоидни "протести" винаги навсякъде, всички плакати са английски. Не на езика на съответната страна. Този "хакер" неправи изключение. Прави впечатлениезарязяването с американския дебилизъм Някой пуснал някакъв мейл, при това твърде вероятно да е англоговорящ. И писал, че той е руснак и е хакнал НАП. Та не се разбра, защо всички са такива дебили. Обявиха го ама наистина за руснак. А той може да е толкова руснак, колкото и канадец или американец. Дори това е по-вероятно. Отделно, такива дела се правят с мотив, интерес. А такъв липсва. Единствено се вижда като пиар акция. И като резултат - да се затвърди измамата с "руските хакери". Предполагам, че е или еврейско или американско дело. Една абсолютно нескопосана измама и манипулация.

Химн на българския платен путински трол: Аз съм Путенче и дребен Путин мен ме е създал, с хубости, блага обилни себе си е надарил. Аз съм Путенче. Обичам руските планини зелени, Путенче да се наричам - първа радост е за мене. Аз съм Путенче свободно, в край свободен аз живея, всичко българско и родно мразя, плюя и с*ра. Аз съм Путенче и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя унищожена, син съм на крадливо племе.

Реципрочното става и за краварика! Ти си бургероид платен, Сорос теб те е създал за да бъдеш в плен! Без грам мозък, а плюеш ти, страната, която ни освободи! И недей тук умува, само щото някой отвън ти диктува! А помисли малко, щото положението ти е вече жалко! Кой света води към война, това е твоята любима мурика! Крадат, убиват и манипулират без край, все едно светът ни им е някакъв американски пай!!!

Аз сэм австралийски пигмей и аз поемам отговорността за хакерската атака на НАП Оправете заглавието

"Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата", поясни Наков.

В Швеция техният аналог на НАП прави публични всички данъчни декларации в края на годината. Отделни може да се видят с телефонно обаждане, но условието е, че отсрещната страна ще разбере, че сте видели декларацията им. Заедно с това публикуват детайлни справки за доходите по възрастови групи, региони, професии, нива на квалификация и прочие. Тази прозрачност в доходите е помогнала на много компании да поемат инициативата и сами да информират служителите си колко взимат колегите им на същото ниво.

Преди време зададох следният въпрос на едно IT отговарящо за сървър на НАП: ,,Флашвал ли си BIOS,, Отговора беше: ,,Не, какво е това!?

Какво не стана ясно или пък е ясно от текста на руснака? 1.защо пише текст на английски, очевидно той е горд със своето поданство, а такъв човек не пише на език, различен от майчиния! 2.откъде знае за предишни атаки на наши сървъри. Явно този руснак е прекаленно добре информиран за хакер. 3.ако той е правил предишните хаквания, защо не е реагирал по същия начин както сега да дава неверни оценки за държавата! 4. Поради що е толкова загрижен за БГ? Мотив е измислен жена му ни е сънародничка, съпричастен е? Не се връзва...хакерите са едни женолюбци!!!,само за тях мислят, а за тъщата и тъста направо в огъня влизат.. Заключение - текстът е набързо скалъпен, преследва политически цели, изботвен от хора тешили да яхнат гребена на вълната на нашето недоволство и в бързината...са си забравили сърфа!

БСП щели да направят всички възможно да спрат финансирането на партиите от бизнеса

Много по- лесно е да платят на вътрешен човек да изнесе файловете , отколкото да платят на такъв хакер, смъртно обиден от ставащото в държавата.

Хакерски кооператив дава гаранция! Ако случайно ви откраднем данните, бъдете спокойни, ще ви ги заменим с нови, още по-хубави!

Да! Точно руснак Е! А защо да не е някое лудо говедо а? Майла защо не енаписан на руски а?

Писмото е от МВР = Маджо Вика Румен :)

Ама разбира се че е руснак, това можехме да го кажем преди да се е случило. Нещо повече, предвиждам, че ще се окаже, че този хакер е ходил на риба с Путин, че е член на Уикилийкс, виновен е за Брекзит и т.н. и т.н. Хора, не ви ли омръзна да ви правят на идиоти!

Една жена в трамвая каза....

Оставка на Борисов и Горанов!Никакав руснак нее,никой руснак няма да пише от руски email,това е ясно на всички.Можеби Американски или турски!

Простотия и страх не се лекуват. Браво бойко така се управлява още поне 15-20 години !!!!!!

русофила е кур8а за българте

Руснак, пишещ на английски?... Е нема такъв филм. Не хваща дикиш. Сигурно тия новини идват точно навреме за поредната антируска атака. Този път какво трябва да спрем? Ердоган да не купува руско оръжие?

Всеки специалист ще ти каже, че не е хубаво да пишеш на родния си език, защото ще ти анализират текста и това може да им помогне да те открият. Затова се пише на друг език и с прости думи, има софтуер за английски. За руски не знам да са написали. Не съм проверявал дали е ползвал подобен софтуер, не ми е толкова интересно. Иначе който иска да провери - търсете непопулярни думи. Ако има такива - вероятно не е ползвал софтуер за почистване на текста.

Друга причина - руският не е толкова популярен сред младите хора в днешно време, повечето знаят английски.

Тикволандия е една дупка,която дупка и в нея пробиха дупка!!! ХО ХО ХО

НПО русофили - четете бе!

А кои са те, знаем. Тези, които искат да се докопат до властта в България.

Ха ха ха! Нещо много плоско взе да става бе! Уж тайнствен хакер ама не е съвсем тайнствен. Уж откраднал данни ама не съвсем - само 3%!!! Нещо бандата на Бойко Борисов (БББ) започна да става много смешна!!

Вече е ясно че БСП, Нинова, Радев стоят зад хакера. Затвор за предателите.

Привет на калинките в информационното осигуряване !

Ето заради такива малоумници като теб плюят по ГЕРБ!

Не грешиш ,заради ГЕРБ е...........

Ти си пълен идиот,като бате си

Добре де, и кво ще направи сега руския тъпак с данните - ами нищо. Ами нека да си ги има и да си ги мушне на едно място.

абе, значи НАП-аджийските ИТ-та ни лук яли, ни лук мирисали - невинни ангелчета. Папат, слушат, вземат заплати и държат вратата отворена. Същото на избори, същото във всички останали провалени къмпании с идиотски задания и некъдърно, изпълнение.

Тъпака си ти! За сега само натрива вирнатия нос на службите и прехвалените ни и скъпо платени IT специалисти. А може да реши да ги продаде. Купувачи ще има много, и тогава става страшно. Файловете с базите данни получени от някои медии също могат да бъдат продадени.

1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани – 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн. 2. В мейла си до медиите хакерите дават да се разбере, че имат още толкова данни изтеглени от сървърите на Министерството на финансите. Макар да използват руски мейл, далеч не може да сме сигурни, че са руснаци 3. Има 57 папки, някои от които са системна информация за базата данни на НАП 4. Някои от таблиците включват потребителски имена, пароли и други данни за работата на служители на НАП и други държавни структури. Има и доста лични сертификати на граждани 5. Ако сте работили или плащали някакъв данък в последните 10 години, то е почти сигурно, че най-малкото ЕГН-то, името, адреса и дохода ви е в базата. Основната част от данните обхващат последните 10 години 6. Освен данъчни декларации, данните включват плащания по заеми, номера на превозни средства, граждански договори, данни на много българи зад граница получавали пенсии или отказали се от здравно осигуряване, IP адреси и информация дали играете хазарт 7. Базата съдържа индикации за сигнали между НАП и европейски институции и елементи от разследвания 8. Течът на данните е бил възможен заради неспазването на елементарни мерки за сигурност в администрацията – нещо, за което предупреждаваме отдавна 9. Макар данните да не донесат пряка вреда за повечето хора, те може да навредят на текущи данъчни разследвания, както и да се използват от телефонни измамници или за изнудване. 10. В същото време публичността на тази информация, колкото и вредно да е за националната сигурност, ще даде възможност на изследователи да направят по-добра картина за доходите на населението, безработицата и социалните придобивки. Също така ще подпомогнат журналистически разследвания в имотното състояние на публични лица и отказа от проверки на самите служби в злоупотреби като #АпартаментГейт Първото, което следва да се направи сега, е да се понесе политическата и професионалната отговорност. Горанов следва да подаде незабавно оставка заедно с ръководителите на отговорните за този пропуск структури Трябва да има криминално разследване как се е допуснало това и обвинения, макар последното да е малко вероятно предвид в какво се е изродила прокуратурата ни. Паралелно с това следва да се направи одит на цялата информационна инфраструктура на обществения сектор. Правила и закони, които определят как следва да се пазят данните, кой следва да има достъп до какво има, но не се спазва, както стана ясно. Време е да започне администрацията сериозно да мисли за електронно управление и съпътстващите мерки за сигурност, системи за проверка и достъп. Не на последно място обаче трябва да разберем, че този теч на данни е стряскащ само защото вече не може да си затваряме очите за състоянието на държавните бази данни. Истината е, че почти всеки в администрацията е имал достъп до същата информация, а заедно с тях и познатите им.

Това може да се върне като бумеранг върху поръчителите на акцията. А кои са те, знаем. Тези, които искат да се докопат до властта в България.

Руснак да си гледа скапаната и много по-корумпирана държава. Малко е смешно точно такъв да дава оценки

Ако имахме опозиция това правитлество отдавна щеше да е лош спомен. Ако имахме прокуратура, ДАНС, работещи институции, това правителство отдавна щеше да е история.

Кефи ме как герберчетата и розите се въртят като пумпали... сутринта розичките викаха, че руската атака била измислица, сега вече викат Молодец.... Сутринта герберчетата викаха, че нищо не било станало, сега се изпокриха като мишки и не знаят какво да кажат... И тия комедианти се менкат от 10 години да ни управляват.

Герб =бкп-бсп... Освежили се в синьо комунисти ...

руснакът пише на английски защото руският е доста труден език. само г-жа Фандъкова го владее. майтапът настрана, авторът има брутално чувство за хумор да се прави на руснак знаейки че много ще се хванат...

Първо регистъра падна, после апартаментгейт, сега и. НАП гейт, а се задава и Толгейт. Каквото можем изпирам през кпконпи, обаче много ще ми дойде.Май по-добре да си търся нова работа...

луда работа от луд човек

Цацьо няма ли дадде пресконференция? Гешев? Или това е дребен случай за тях? Не е като да сготвят Иванчева... тук има намесени чужди разузнавания, най-вероятно на водещите им офицери....

Не вярвам че един изнервен руснак, женен за "българка" c връзки в Русия, ще се занимава с хакване на НАП и нещо повече, ще казва (интересно от къде и защо) че преди години бил направил същото, само дето не си признал. Я стига бе! Този изглежда има хоби години наред да точи данни от държавните сървъри, но сега се е ядосал и си признал. Друг път. Освен ако някой не му плаща за това или просто това му е работата в руските служби.

А не се ли сещате, че може това да не е човек на службите (каква е националността му няма никакво значение, възможно е просто да троли като казва, че е руснак). Сега да се готвят за проверка всички руснаци женени за българки с родители в България. Може пък този да е някой българин, чиято жена е избягала с руснак и да си отмъщава? Не разбирам как хората не могат да приемат, че такива неща може да прави някой просто "for teh lulz" и за да покаже колко е скапана държавата. Защото единствения начин нещо да се подобри е чрез нарушаване на закона. Ако се действа по закона ( да праща сигнали и да чака да се отстранят проблемите) - едва ли ще стане. Вие колко закона или други държавни проблеми сте успели да решите като просто подавате сигнали и чакате институциите да си свършат работата?

Так держать ! Молодец ! Бей ети суки герберские !

Let the corrupted games begin! А някои си помислиха, че са всевластни и партито им ще продължи вечно....

Търси се кой ми с-а в гащите? Калинкаджийница! С партийни назначения на верни хранени хора се стига точно до тук. Информационни системи, има ли проект на който да не са се оплескали, какво ли не оправдаха с кибер/хибер - избори, регистри, прием на ученици, прием на деца в етски заведения, .... ? Къде са ви специалистите по защита на данни господа?

щом не крие, че бил руснак от какъв зор ще го пише на английски? това начало на предизборна истерия ли е, преди електронно гласуване? и тука ли руските хакери ще определят кой печели изборите?

Само ще помоля хакера да не вземе да спре АЕЦ-а, че тогава ще му се разсърдим сериозно.

Повтаря същите опорни точки срещу правителството и България като Радев и Нинова. Значи атаката е политическа.

мирише на ДА-13 атаката... капитал, нова, бтв... активистът просто не знае че последните 2 може и да не са от неговия отбор вече.

Този е бил агент на Кремъл.Да бъде намерен и обесен. Публично.

Тази умна "ушанка" улучва точно в центъра - КОРУПЦИЯ и БЕЗЗАКОНИЕ. Нека сега "генийте" да го опровергаят. Милиони дадохме досега за т.н. Електронно правителство, Свързване на митническата система с НАП и т.н. Да не говорим за здравноосигурителната система АРАМИС - стотици милиони и ... нищо. Милиони се изливат в пясъка. Менда Стоянова установила, че има декларирани по 2 жилища като първи. А бе, Мендо, кой е виновен ? Една проста система за регистрация на имотите няма никакъв елементарен контрол. Хората разчитат, че системата ще сигнализира веднага дублиране и въпросът се решава на място. Сега връщане назад, наказания, глоби - нещастен народ. Всичко в тази държава е гнило и народът постепенно напуска. Тук ще останат оялите се Ц.Ц., И.Т. ... Но тях няма да има кой да ги храни - държава без кадри и индустрия една свестна инвестиция не може да привлече. Истината (от "ушанка" или не) боли и в бъдеще ще боли още повече!

кахър НЕ ти е за т.н. "държава", като понятие, а за това, че няма да си "бизнесмен" и "собственик" без наличието на "държавата", и ще трябва да работиш, вместо да ти работят! Истината е, че демокрацията не ти е нужна, защото тя ти отслабва властта, разголва те ... затова се криете по тъмни стаи и тъмни доби... защото ВСЧИКО ВИ Е ТЪМНО на вас... и душите ви!

И какво общо има тук КОРУПЦИЯ И БЕЗАКОНИЕ. Това е проблем на ИТ дирекцията (отдел??) на НАП или мин на финансите. Касае се за проблем в сигурността, т.е. услугата преди да се пусне трябва да се примине през детайлен тест (одит) на сигурността чрез специализиран софтуер, който открива пробиви, и обикновено се прави от външна специлализирана в сигурността компания.

Да, така е, но защо след всички гафове във всичко до което се докоснат информационни системи още не е направено. Що да си дават зор, да мислят като проектират, да тестват, като могат да правят нескопосани сайтчета на министерства, да си сложат заплатата в джопа и да се оправдаят с .... атаки?

Преди 12 години управляваше тройната ламя БСП, ДПС, НДСВ. Заплатите бяха по 120 лв. а хакери влизаха в кода и си правеха каквото си поискат.

Сега какво се е изменило,бе "PROST" ?

Заплатите са 10 пъти по-големи бе тъп.

Заплатите са 10 пъти по-големи, но срещу тези пари нищо не си създал. Хакерите си влизат както преди, даже по-успешно. Запитай се къде сме ние.

АКО И СЕГА НЕ СЕ РАЗМЪРДАТ И НЕ ВИДЯТ КАК И КОЙ ПЛАЩА ПРАИ ЗА ИНТЕРНЕТ ШАНТАЖ, ЗНАЧИ СМЕ ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ. КОЙ ФИНАНСИРА ХАКЕРИ, ТРОЛОВЕ И КАКВИ ЛИ НЕ РУСОФИЛСКИ ФОНДАЦИИ И ТО С КАКВА ЦЕЛ? НЯМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА ОТ ЕС, КЪДЕТО РУСКИТЕ КРАДЦИ МОГАТ ДА СИ РАЗИГРАВАТ ТАКА КОНЯ! СМЕШНИ СТЕ НАПРАВО!

ами точно този руССки крадец !

Иначе писмото наистина най-вероятно е писано от рускоговорящ, ако го анализираме. Със сигутрност не е от човек с матерен английски, а някои речеви конструкции са аналог на такива в руския: например I send this email only for Btv, Nova and capital. На английски е " only to" и никой англоговорящ не би направил такава грешка. Но в руския конструкцията е друга: "я посылаю этот емейл только для тебя/вас/"

между същото на български - изпращам това писмо само на вас - аман от лингвисти. пусни текста на бг преводачка да ти го преведе на руски, после от руски на английски - и ще получиш същия резултат. щом не крие, че бил руснак от какъв зор ще го пише на английски?

това е писано от българин, руснак не би писал лозунги за корупция.

Защо руснак не би споменавал корупцията? Да не би в Русия да е непознато това явление?

Ама разбира се, че е руснак, кой друг да е??? Даже се шушука, че бил самия Путин...... Тъпи герберски, осрани до ушите утрепки!

...за разлика от червените ушанки.

Вярваме, направиха ви за смях. 11 години - не са виновни те, било преди тях.