Специалности на вузовете вече носят над 6000 лв. заплата, под 1% е безработицата при медици и математици

Делът на висшистите, които започват първа работа в чужбина, достига рекордно ниско ниво от 14%, сочи рейтинг класацията по 52 професионални направления на 51 университета

Обратно в новината

Коментари - Специалности на вузовете вече носят над 6000 лв. заплата, под 1% е безработицата при медици и математици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

които работят като касиери в магазини в МОЛ-ове или в големи вериги магазини за хранителни стоки.

Уважаеми г н Министьр, посетих Вашето министерство на 21 11, с цел да се срещна с Ваш представител, за да ми обясни може ли студент в чужбина да стане степендиант в Б ия. На регистратура ми обясниха, че няма такава обция. Благодаря!

Трябва да изучим законите на природата по-добре, за да може да я управляваме

Тези статистики са натъкмени или по-точно силно изкривени. Първо, данните за заплатите на завършилите могат да се получат само ако последните решат да попълнят анкета. Така автоматично в групата се самоизбират самопохвалковци. Останалите вероятно ги е срам да кагат че работят за 1200 лв. Има методи да се правят оценки на реалнага заплата като се вземат параметри които са достъпни, даречем среден успех при следването, но и това сигурно са лични данни и не могат да се раздават за индивидуални студенти за които се знае каква им е заплатата. А освен това вероятно аткетите са анонимни. Така че на този доклад не може да се вярва много, но със сигурност медицина, стоватология и ветеринарство са търсени специалности.

ми то кажи речи всички завършили математика бачкат програмисти

Това е информоция за надъхвапе на обществото.

Явно има две паралелни реалности.

Смятайте за каква инфлация реално иде реч..

Завършилите математика в СУ преди банановата революция в България, започваха работа в САЩ с над $200 000 годишно, още през деветдесетте години на миналият век. За сегашните след калпавото обучение там не съм убеден, че могат да го постигнат.

И кой според теб смята той смята финансови модели , портфейли, рискове, сложни алгоритми, оптимизации, бизнес прогнози . Не са със сигурност икономисчета от унисекс, които не знаят формулата на сложна лихва.

Дипломите от посоченият Университет (за първи път го чувам) и такива като този в Левуново имат едно основно приложение, а именно да си ги сложиш в рамка и да ги закачиш на стената в тоалетната, за да им се любуваш докато се облекчаваш. За друго не вършат работа.

Ей, такива лъжи. Нищо не подозиращите студенти може да им повярват.

Освен Мишо Константинов и то само около избори не вярвам друг математик да получава 6000 лв. месечно! Да не бъркате математици с програмисти? П.С.: Проф. Витанов и той захлеби около ковида и това беше.

Като чета тази статия, това Оксфорд, Кембридж, Харвард, Масачузетс ряпа да ядат...

Имам висше/бакалавър от БГ университет, но това с нищо не допринесе на моята заплата. Започнах работа във фирмата, в която и сега работя и бях първи курс. Вече 10 години по-късно пак съм в съшата фирма, с по-голяма заплата от преди 10 години, но това не е защото имам висше от БГ университет. В университета почти нищо ново не съм научил. Единствено 2-3 приятни курса по маркетинг, управления на риска, които ми бяха по-интересни и хубавите студенстки години с колегите. Много фирми имат изискване за висше, ама това не е защото висшето ни образование става за нещо като цяло.

ясноооо ...... ще вдигат таксите! и семестриалните, и "другите" ....

И най-вече БАНКОВИТЕ!

Министърът е завършен идиот и некадърник!

да се сети човек, че тия високоплатени стартови заплати в чужбина касаят предимно чуждестранните студенти, които после се завръщат в държавите си, за да работят там. Стартовата заплата зависи най-вече от това, за какъв пазар на труда в дадена държава говорим, и не е свързана непременно с факта, че студентът е учил в Бъгария. Освен това БъЛГАРСКИТЕ кадри в чужбина най-вероятно почват работа на по-ниска стартова заплата. Такива неща естествено не ги пише в статистиката.

То каква ли файда от голяма заплата в България... Нали пак зареждаш калпово гориво, трошиш си колата, мръсотия, команчи, джигити, тарикати, тоя те излъже, оня те прецака, трети ще ти нареже гумите, баровски квартали без канализация, в болницата плащаш на всяко кихване и прочее и прочее и прочее...

Работа има за целия китайски народ Ама Ганя го мързи та 2 не вижда С компютър и английски под 3К на месец не можеш да паднеш

Пробвай да си изядеш компютъра. С другите професии да се живурка ли само?

С много други професии също се живее добре. Ама пак трябва знание и можене и много работа. С цъкане с език и псувсне далеч няма да стигнеш.

обществото е пълно с неграмотници и неможачи. Цаката не е само да направиш статистиката, иска се и полагане на труд, ама те това в академичните среди никога са го чували.. :)

*никога НЕ са

Бла бла бла . Статистика, стъкмистика и никому ненужни данни от тоя плужек лигав

Строителните инженери взимаха по 6000 още преди 15 години.

Това е платена реклама, нали?!

дето са спуснали тая статия дече живеят на луната