САЩ ”пенсионират” совалките

Совалката "Индевър" се приземи на космодрума в Кейп Канаверал и с това завърши последната си мисия в рамките на програмата "Космическа совалка" на НАСА. След края на "Дискавъри" предстои и последният полет на "Атлантис".

Обратно в новината

Коментари - САЩ ”пенсионират” совалките | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Eclipse е първият кораб , почиващ върху изпробваната Gemini технология, който ще лети за пръв път , както вече е обявено на 20 02 2012 год. Той мисля , че не влиза в плановете на НАСА, но може да е за всеки случай. Иначе мисля , че най - големи шансове има Dream Chaser, защото е най - близко до совалката. Представлява мини совалка за 7 души , изстрелвана от отделна ракета, сертифицирана за пилотирани полети. Почива върху , разработвана от преди 10 години спасителна совалка на МКС. Първият му полет е предвиден за 2014 г. Но трябва да е готов за 2016. Dragon и Signum са товарни кораби като руския прогрес. Но Dragon e конструиран , като пилотиран кораб и то за полети към луната и приспособен като товарен. Искат за него обаче минимум 16 успешни полета на ракета Фалкон9 и спасителна система за да бъде разрешен за ползуване като пилотиран . Корабът Орион беше реабилитиран за полети към близките планети Марс или астероид той тежи 23 тона и не казано с каква ракета ще лети. Възможно е с две ракети Фалкон хеви да бъде изведен с втора космическа скорост, ако Фалкон хеви бъде сертифициран за пилотирани полети.

космическите полети много отдавна не се извършват с това,което ви показват по телевизиите

Я па ти! И понеже няма ама никаква пропагандна стойност, новата технология се крие - един вид, срам ги е колко са напреднали, а и не щат да покажат, че милиардните им бюджети не са отишли на вятъра, а в действителност имат нещо насреща?

link Те тоя Ганю Балкански е български инж Бяга отБГ и бачка за Хамериканците- обяснява в сайта си защо програмата със совалките е нерентабилна

скриха линка журналята-с гугъл търсите Georgi Ushev излиза веднага

Айде стига сте ги пенсионирали след всеки последен полет на всяка совалка. Тая година сигурно за 3-ти път ги пенсионирате и все уточнявате колко още совалки имат да летят по още един последен път. Аман вече. Пишете, че еди коя си совалка за последен път е летяла и като се приземи ПОСЛЕДНАТА совалка, тогава пишете, че се пенсионират. Какво е това напомняне през няколко седмици. Разбрахме, че тази година совалките ще летят по веднъж и след това край. Още първия път разбрахме.

Само така Владо! :) Покажи им кой е шефа на тия миндили!!! :D

Кога САЩ ще върнат луната на Македония, за да я присъединим най-после ! Може ли някой да ме осведоми ?

...ще ги пенсионират, да вадят от Зона 51 извънземните технологии, дето ги крият 60 г. Те, нашите, на Земята скоро няма да дойдат, поне да им видим техниката, дето я пращат отвреме на време.

КОЯ ТЕХНОЛОГИЯ ИЗЛЕЗЕ ПО-УСПЕШНА И ПЕРСПЕКТИВНА-"СОВАЛКИТЕ" ИЛИ КОРАБИТЕ С МКС?

Всяка си има своето, за да сме на това ниво днес. Да те катапултират в сфера от 300км с 27000км/ч и да чакаш да се отвори парашута не е чак толкова кефещо. От друга стана совалката не може да изстреля толкова голям полезен товар.

Може ли някой знаещ да ме осведоми, винаги съм се чудил, защо след като МКС се намира само на 630 километра от земята, се пътува по 3 дни, при това със совалка? Колкото и да е "крива" траекторията и пътя до въпросната МКС, пак ми се стува, че повече от 8 часа, при скоростта на совалката не би трябвало да отнема... Моля - обяснете

За да се скачи със станцията трябва да се "синхронизира" с нейната орибта, а това отнема време. Не е като в "Старт Трек", "Междузвезни Войни", "Старгейт" и др.

На 560 км е Хабъл HST ISS в момента е на 360 км. Парадокса е в това, че са на относително ниски орбити все едно Варна-София обаче скоростите са колосални 27,743.8км/ч. Все пак говорим за скачване. Не е възможно бързо да се доближат два обекта когато единия се движи и такава голяма скорост, а другия трябва да го догони от нулева до 27 000км/ч. Както е трудно да се догони кола която вече се движи с 140км. а, ние тръгваме от 0. По тази причина совалката се стартира преди ISS да е дошла на позиция, след 2 дена ISS я настига. Нещо като чакащи катаджии в храстите, вместо гонки на кат след нарушител.

Тука ще да има пръст Айнщайн и неговата теория за относителността.

Явно редакторите не четат собствените си статии... На първа страница статията е озаглавена "САЩ пенсионираха совалките", докато от самата новина разбираме, че още не са, защото "Докато "Индевър" летеше към Земята, "Атлантис" беше транспортирана до стартовата площадка на космодрума в Кейп Канаверал, за да започне подготовката за последния й полет". Очевидно има още малко докато ги пенсионират!

Буквалист :-)

докато бях ученик винаги съм смятал часовете по БЕЛ за глупави. Сега обаче намирам за много уместно хората, които работят в медиите все пак да са внимавали в час... щото като го унищожат езика съвсем ще ме хване яд, че съм си губил времето и аз да го уча.