Депутатите задължиха бизнеса да си смени софтуера

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за митниците, с които се изменя и Закона за данък върху добавената стойност.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите задължиха бизнеса да си смени софтуера | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ChatGPT

Ми ОК, ще сменяме и фискалните апарати и софтуера, ама някъде да сте дали списък с моделите устройства, които трябва да се подменят? Да сте дали списък със софтуер, отговарящ на изискванията, който да е подходящ съответно за малкия, средния и големия бизнес?

Ми т6е социалистите, кога са виждали компютър, че да се изказват компетентно?

Аз съм Гинка.Продавам касови апарати.От оФтуер не разбирам.

Проблемът не е само в това, че ще се дават едни пари за нов софтуер. Проблемът е, че това става под формата на държавна принуда (т.е. това се явява законен рекет) и че се налага експорт/импорт на данните към новия софтуер, което е практически невъзможно в общия случай и преходът от старата към новата система може да струва толкова скъпо, че някои фирми може просто да решат да прекратят дейност (или да се наложи продължителна "ревизия", по време на която няма да работят).

Не мога да опиша колко се радвам, че нямам българска фирма. Обаче като помислих малко вече не се радвам. Защото и аз ще плащам за това. В крайна сметка цената ще я плаща крайния потребител. Честито на всички, които пазаруват от магазини, които спазват данъчното законодателство. Сега ще плащат повече, защото се налага да сменят софтуера с нов от "правилния" списък. И на печелившите - честито.

Единственият софтуер, който намерих на страницата на НАП е "Фискал", който е безплатен. За него ли става дума или не? Новината е много неясна... за пореден път...

Не става въпрос за него - става въпрос за Мистрал, за Детелина, за Микроинвест и т.н. Ако не успеят да покрият изискванията на НАП - софтуера се спира, лиценза на фирмата се отнема и ти трябва да си купиш друг, "правилен" софтуер. Ако не знаеш кой - НАП ще ти кажат. Толкова за конкуренцията, предприемчивостта и свободната воля на хората. Досега софтуерните фирми бяха незасегнати, защото Бойко не разбира от софтуер. Сега вече отиват и те под ножа. И като дойдат избори ще се появят едни чиновници в софтуерната фирма и ще посъветват шефа за кого трябва да се гласува, ако не иска да му резнат лиценза.

Е, да кажем, че променихме софтуера. И? Да, досега Бойко не разбираше от софтуер, затова беше така добре пробит при нас. Но вече няма да е.

При ГРОБ всичко е мъгла.

Някой хора май четат само заглавието.Обясняват ви, че промяната не засяга устроойствата със фискална памет, демек обикновенните касови апарати,които не са свързани със никакво друго устройство!

Добре бе, а когато се издава фактура в брой? Нали продажбата трябва да се отчете и извън касовия апарат?

ChatGPT

Преди години работих в интернет клуб с такъв касов апарат. Практиката беше следната: издаваш 1 бележка на всеки 4ти клиент на клуба. Как мислиш... по трудно ли е да се лъже така или ако продажбата се регистрира на няколко места?

ако можеше някакси да се смени и хардтуера , и на бизнес-милиционерите и на политик-мафиотите , щеше да е прекрасна държава

Според Андрешко кражбата му е конституционно право и всеки които си помисли, че може да му я отнеме се обявява за обществен враг. Е имам новина за. Фискалната политика се затяга, лека по лека и въпреки съпротивата на "бизнесмените" които са превърнали във спорт изкуството да не си плащат данъците, да не плащат заплати на служителите си или осигуровки. Спете спокойно "бизнесмени" държавата ще ви измъкне на светло, колкото и да се инатите. И ако си мислите, че това е приоритет само на това правителство сте в голяяяяяяяяма грешка.

Дами и господа, представяме Ви най-новото..."облекчение за бизнеса":)))!!! Гарантирано с любов от...ГЕРБ енд Къмпани!!!

Ако аз имах фирма в тази кочина, която незнайно защо и по какви обективни причини се води част от ЕС, щях да се възпротивя на решение, което е задължаващо(?!?), и което е прието от някакви си индивиди, за които всички знаем, че никой не може да задължи да изпълняват служебните си ЗАДЪЛЖЕНИЯ, което ще рече да ходят на...работа!!! Обаче аз, за съжаление, нямам фирма в тази кочина!!!

Ама аз не съм минавал границата от 2 год., бе хора? На Митниците само това им е кусура- касовите апарати в бакалиите на България. Сега и вътрешните обороти през границата ли ще минават е ще се връщат за 1 секунда? Едва ли. Май по-добре да си създадм офшорка, че да излизат, но да не се връщат! А, иначе знайно е, че митничарят е най-добрия софтуерист. Той така изчислява комисионните/наум/, че и американско-руско-китайски суперкомпютри свързани в мрежа не могат да го победят в битката "време-пари". Един колега тук беше казал, че ще прави музей на касови апарати. Колега купи много място! Не само, че ще се включа с експонати,започващи от 1994 год., а ще ни трябва в перспектива, защото убийството на машинките няма да спре. Ще добавяме нови и нови неща в сбирката през 1-2 год. Защо ли? Защото: 1. Държавата си има изисквания и така трябва, но кога тя е измислила нещо, което да върши работа поне 10 год.? Никога. Кога ще го измисли?... Никога, разбира се! Прави музея и пази експонатите, че внуците ни ще забогатеят от тях!

Да благодарим на Герб,Измислените патриоти и ДПС.За да няма ала бала БСП напусна парламентарния цирк,организиран от лъжливия кукундрел МЕНДА(името идва от МЕНТЕ)

След като държавата задължава да се сменя софтуера на касовите апарати, да бъде така добра да го предостави безплатно. Иначе и аз искам да задължа всички депутати, държавни служители и подобни да работят на ползу рода, без да ми харчат данъците. Искам да ги задължа данъците ми да се харчат за болни деца, възрастни, за образование, за култура и изкуство. Всички тези дето се чудят само как да ни съдерат 100 кожи от гърба, бял ден да не видят!

Миналото лято по една малка улица с дребни магазини бяха тръгнали 3 лели от НАП да дерат. В една книжарничка влезли 4 пъти и продавачката й писнало и накрая кряснала. Чудя се тия хора ли са най-големите престъпници? Ами, нали утре като затворят магазините си, ще виснат като безработни на държавата? Луди управници!!!!! Крадат с милиарди, а гонят дребния частник който едва си вади заплатата.

Гледат да се увеличи БВП, защото тяхната заплата е в % от нея.

Идеята е да се изгърби дребният бизнес. То не са нови касови апарати, нови правила за защита на личните данни с назначаване на отговорности, всякаква бумащина. Винаги дребният бизнес е в някаква издъкна, защото не може да се следят всички правила. Изроди, защо не сложите по една фиксирана такса на квадратен метър по регион и вид улица. Плащаш си данъка и не се занимаваш с апарати и хартия - ама НЕ, трябва да има доене и цицане. Сега е време да изкарат всички дребни нещастници които хранят семействата си - да бъдат представени като престъпници. ЧЕЗ, конвенции и други кражби и измами са ОК. Благодаря ти ГЕРБ! Този разход ще се изсипе върху главата на крайните клиенти или ще бъде в минус на бизнеса. Не е въпроса в 100 или 200 лв., а за какво се харчат и къде отиват.

Винаги може да се манипулират данните. Може в "лицензираният" от НАП софтуер да не може, но това не е пречка. Хващаш един студент-програмист след не много време манипулацията е готова.

Ми дай тогава да не правим нищо а? То и сега може, що да променяме нещо? Да го оставим така!

Не си прав. Може да се направи така, че изобщо да не могат да се укриват данни. Дори няма нужда от касови апарати, след като така и така, данните ще се предават към НАП, това може да го прави всеки компютър. Един хеш чейн е достатъчен, за да гарантира, че никой няма да може да манипулира данните.

Мамицата ви мръсна, герберастка!

Къде е сега Домусчиев да защити Бизнеса !? Или скача само когато са засегнати неговите частни интереси !

Викаш, укриването на обороти и неплащането на данъци си е право на бизнеса и следва то да не му се отнема... Ех, Андрешко, Андрешко...

Дребният бизнес /който и така и така плаща дължимите И НЕ ДЪЛЖИМИТЕ данъци/ не писка против въвеждането на ред! Писка / и ВЕЧЕ ПИЩИ/ от непоносимото бреме НА ВСЯКАКВИ ДИВОТИИ въвеждани и прилагани предимно срещу него. Коя ли не калинка се пробва върху него?! Какви ли не опити се правят ,за да го довършат до крак! В същото време СИСТЕМНО едрите и приближени до ВСЯКА власт непрекъсната "минават между капките" Защо нито адвокати ,нито доктори издават РЕДОВНИ документи за дейността си!?! Е,ТЕ ЗА ТОВА ЩЕ НИ ПИСНЕ НАКРАЯ и или ще тръгнем да сваляме властниците ,или ще "хлопнем кепенците" и... майната му на всичко! И на гладниците във властта ,и на ревящите по работни места! Пък ако работниците останали без работа могат да хранят " пилетата" във властта... Да им е здраве и на едните ,и на другите!

Колкото повече данъци си съгласен да плащаш, толкова повече ти искат. Ама такива като тебе дето само знаете да взимате наготово това не ви притеснява. Ех, бирник, бирник ...

Променихте Наредба 18 за да принудите малкия и среден бизнес да изхарчат едни грешни пари за нови фискални апарати и принтери, и не ви стигна това, ами и сега да напълните гушите и на вашите софтуерни фирмички. Да се задавите, дано...

Леле, 100 кинта за година. Ела ще ти дам на заем ако не можеш да ги събереш за година. Това се вика пишман бизнесмен...

не става въпрос за годишната такса за поддържка на касовия апарат. Ти чел ли си промените в Наредба 18?

Добре, къде да се видим за да ми ги дадеш?

Айдееее,влакът лети без спирачки по надолнището!

Едноличен търговец (ЕТ) е вид търговец. За да бъде едно лице ЕТ, то задължително трябва да е физическо (не юридическо) лице и трябва да е дееспособно. Чужденци могат да се регистрират като ЕТ в България, но само ако имат постоянно местожителство в страната

Българите сме странно и тъпо племе. Постоянно стадото квичи, че видиш ли пенсиите били ниски и незнам си какво. Но изведнъж се оказва, че е твърдо против пишман бизнесмените да си плащат данъците.

Без коментар: "Софтуер за управление на продажбите има там, където има компютър, уточни тя." И ако това не е прозрение, здраве му кажи!

Явно не си запознат с материята и проблемите около нея. Екселската таблица софтуер за управление на продажбите ли е? Така че, дефиницията "компютър в търговски обект" покрива всичко което можеш да ползваш за да следиш данни за прдажба.

А НАЙ ДОБРЕ НАЙ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА МУ ГО СМЕНИТЕ!!! ЗАЩОТО ВЪПРОСА Е ИМА ЛИ ПИЛОТ В САМОЛЕТА????

Между 3500те служители на ЧЕЗ дано да има някой който да разбира от софтоер, иначе с Гинка или без Гинка сме я яко закъсали. Толкова по въпроса с пилота и смолета.

Последни лобистки изпълнения на ГЕРБ. Знаят, че ще бъдат изритани. Просто не подозират, че ще стане много скоро.

Тези хора напоследък съвсем изперкаха. Държат се така, сякаш знаят, че им остава малко. Вероятно имат някакво прозрение свише. Като (вече бивш) гласоподавател на ГЕРБ съм отвратен от тях и политиката им в последните 1-2 г. На следващите избори очаквайте изненади!

Комунистическа държава. Това е индикация за наближаваща катастрофа. Въпрос на време е да се сгромолясат отново.

Няма проблем! Да ги плати министерството на финансите и ще ги сменим!

Честито! Грабеж от дребния и среден бизнес, финансов рай за големия бизнес, офшорки и чужди корпорации.

Няма нещо , което да не може да се МАНИПУЛИРА!

НАЙ ВЕЧЕ ТЪПИЯ НАРОД ПО 100 КОЖИ МУ СВАЛЯТ САМО НЕЗНАМ КОГА НАРОДА ЩЕ ВЗЕМЕ ДА СВАЛИ 100 КОЖИ ОТ КРАДЛИВИТЕ УПРАВНИЦИ НАЙ ПОСЛЕ....

Не на Истанбулската конвенция!