2,6 пъти над нормата е замърсен въздухът в София

2.6 пъти над нормата е отчетеното вчера в столицата количество на фини прахови частици във въздуха, една от причините са метеорологичните условия.

Обратно в новината

Коментари - 2,6 пъти над нормата е замърсен въздухът в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В София нямате ли и уличен прах? Тревните площи добре ли са затревени, превозните средства изнасят ли пръст, пясък и прах на платното? Преди години имаше много мръсна рядка кал навсякъде. Ако още е така, проблемът не е в колите и горенето, а в праха. Просто прах, няма нужда да се търсят скрити хитроумни неща като прах от горене или от изгорелите газове. Или поне не трябва да се затварят очите за очевидното. другото очевидно е, че липсва приятен градски транспорт, ако въобще е функциониращ. Трети фактор е липсата на свободни площи, които нормално са депа за уличния прах и го събират и задържат във вид на почва. Трябва да има свободни от движение площи, където да се случи това. Или начин да отива в канализацията с отточната вода или след миене на града. И накрая, наистина, в изгорелите газове има и прах, и друго. Но надали това е основната част от проблема. Общината, медиите (знаете чии) и всякаква администрация се чувсват по-добре, когато вината НЕ сочи техните грешки (на администрацията), а именно лошото качество на самия град - улици, кръговрата на праха, зеленина и потоци чист/мръсен въздух.

Ще си измрем от дихателни заболявания! Пълно е с обилно пушещи трошки по улиците. Вижда се солиден черен дим от всяко трето возило, което дава газ, но НИЩО не се прави по този въпрос! Само приказки. О, извинете -прави се... Фандъкова постави едни подли бутони за пешеходците по кръстовищата (където въздухът е най-замърсен), за да може да си почакаш поне два червени светофара и да се надишаш двойно! Защото масово възрастните хора стоят от няколко цикъла и чинно си чакат, без да са чували, че нещо трябва да натискат. И не можем да се сърдим на тях, а на умниците, които натресоха тази "система"!

София се замърсява от Перник!От Копитото се вижда.

повечето столици са така - в атина е съвсем зле, париж, милано, пекин .... и к'во? живеят хората и не мрънкат

твоята простотия е нетърпима! Толкова ли пък не се научи да мислиш кое е добро за теб? Никога ли не го правиш???

Вечери въздухът в София можеше да отрови някоя пепелянка. Причината не са толкова дървата и въглищата, а натрупаните прахови частици от мръсните улици, лошо поддържаната инфраструктура и старите коли. Вж. ремонта на бул. Дондуков в частта му с калдъръма. Вж. улици, тротоари в какво състояние са. А вечерно време се появява атмосферна инверсия и човек не смее да отвори прозорец, защото цялата мръсотия е във въздуха.

Сигурно дъртите коли без катализатор са се увеличили 2.6 пъти, нали???

Даскалицата по руски Фандъчкова сега ще излезе и ще каже, че Нинова и Костов палят гуми, за да я злепоставят. После ще се появи и Тиквата, който ще каже, че е наредил на Дебелата Лила да лови праховите частици с пинсети.

дигнете им заплатите в провинцията и селяндурите да ходят там да си карат трошките!

Те ще ги дигнат в провинцията ама друг път , кой ще им купува тогава кимизарниците дето ги настроиха тука , всички трябва да станат зависими от банките без изключение ,защото банките са на тия , които строят , а на тях принадлежат и колекторските фирми.....

....За 20 години София се превърна в истински мегаполис. Въпреки официалната статистика, че в него живеят малко над 2 милиона, през деня по жълтите павета преминават 3 милиона, съобщава столичен всекидневник, позовавайки се на източници в МВР. Е какъв чист въздух искате.Разпръснете предприятията по страната/има достатъчно място/, разредете живущите по родните им места и няма да имате проблеми.На село въздуха е чист нищо,че нямаме централно парно и сме на дърва и въглища,автомобилите не са от най новите но това въобще не пречи въздуха да е кристален особено през зимата.

Мръсни селяни! Мърш от тука, бре!

дебил

2.6 ама друг път. По показатели на airsofia.info стойностите са по-високи.

Павлово, Хиподрума.... Павиран булевард....

Сега разбрахте ли, че бях прав за 80% дебили, останалите 20% се изнесоха от България.

Ясна е работата! Дело на БСП! Като случаят с паветата на "Дондуков"! Аман от тия комунисти! Фандъкова да не чака, а да взема мерки. Най-добре е, всичките да ги приберат.

от бедняшките къщи - В Надежда 6 или официално Връбница 2 миризмата на въглища проникваше дори през добре уплътнената и качествена дограма - на уличната лампа се виждаха кълбета от дим , бълващи от мощните комини на имението на видни столични архитекти и техния известен син с папионката ! И това е от години ! Иначе хората са много възпитани и внимателни , но вероятно нямат друга алтернатива !

Пази Боже слепи селендури да прогледнат в София, излезнаха от калта на землянките и махалите, слезнаха от каруците и станаха баровци-софиянци с панелки и трошки по на 20+ години. Кореняците софиянци емигрираха, селендурите заеха местата им. В София вече е нездравословно да се живее, всичко е замърсено, опикано и осрано, в автобусите и трамвайте мерише на пот, чесън, ракия и пикня. Ако това провинциално преселение в София продължи, тя ще загине. Провинциалистите са като хлебарки.. ако не се намали броя на колите, хората ще мрат от задушаване. Трагедия е, че София се управлява от неуки, прости провинциалисти, които крадат и паразитират.

Успокой справедливия си гняв и ми отговори кои са точно тези кореняци-софиянци, които имаш предвид?:! Ами, това са шопите от софийското поле. Добре, че от т.нар. провинция (земите на изток от "Траянови врата") дойдоха качествени хора, та Софето да придобие интелектуален вид. Е, с тях дойдоха и много изпаднали хорица, но това е неизбежно. Вземи се поправи (ако можеш) , за да не се гледаш засрамено в огледалото.

Не мога да повярвам, че на Сточна гара въздухът е по-чист от Младост.

Защото не е... виж истината на http: // airsofia . info...

Но трябва да се чете. Значи, Младостите се намират в изт. край на софийското поле (голяма София). Ветровете са предимно западни и северо-западни. Това означава, че целият боклук се издухва в Младостите, и понеже те са затворени от изток и юг, се получава едно завихряне и мръсният въздух "зависва"над района и не може да се изчисти.

София е като една пренаселена стая със затворени прозорци (благодарете на Софиянски, Диков, Фандъкова и други знайни и незнайни герои). Един да пръдне и всички са обгазени, а после казват, че е от трафика отвън въпреки, че вторник и сряда трафика и задръстванията бяха доста разредени.

Не знам кой и как мери, но в момента София е БЯЛА ЗИМНА ПРИКАЗКА, дори снега около бул. Цариградско шосе е бял, а не сив.

епа кво? нормално е да ни обгазяват! нали софето е нещо средно между лудница, концлагер и сметище пълно с ходещи гмо-та! газ и прах за тях! и все от европата!

Това не е прах бе, това е разпрашен софийски мозък, носен от течението по улиците!

Най-лесно за властта е да обвини автомобилите като причината за замърсения въздух. Това е защото циганите коли не карат, а те всъщност са тези, които замърсяват най-много (за всички е ясно как), но те са и тези, които гласуват на избори по "правилния начин". Тях няма да ги пипнат и по други причини, те са ценнен актив и винаги могат да бъдат употребени при нужда. Истината е, че замърсяването на въздуха е много по-голямо от това, което се съобщава (променена е методиката на отчитане и данните се усредняват), но на властта не и пука изобщо за здравето на хората, колкото повече болни толкова повече пари за здраве ще "изтекат". Всичко, което се прави по темата са само приказки за замазване на очите на хората и за печелене на време. Хоризонта е кратък - още 2-3 години и еврофондовете, на които се крепи ръстежа на икономиката свършват. Тогава положението ще стане наистина тежко, но сегашните управляващи вече ще са се оттеглили и друг ще му "бере гайлето".

"Една от причините са метеорологичните условия" Преди 10 години метеорологичните условия не бяха много по-различни, но такъв облак от отрови нямаше. Е, преди 10 години нямаше и ГЕРБ...

Тогава не се мереше бе дебил.

Преди 32 год. в един столичен вестник бе цитирано едно лице от управата на София, което се бе изпуснало пред публика: "Акософиянци знаеха какъв въздух дишат, ще ни ни подгонят с вили и лопати".

Само приказки от този министър. Защо ни направи екологични норми срещу застрояването. Бях към КАТ и видях, че при толкова наблъскани сгради, липса на места за паркиране, и обикаляне със замърсяване на колите да намерят място, пак се строи. Че нали тази сграда ще привлече хора с коли. Защо там не се остави градина?

И в дъното на всичко ставащо. А тези, дето му слугуват, са си продали душите и не се усещат какво си причиняват.

Пробвал съм и с кола. Пробвал съм и с градски транспорт. Във втория - мирише повече.

...сега вече като си с кола на другите има мирише , пък нека им мирише какво пък толкова....

Целогодишно в София въздухът е зле, не само сега. Децата са непрекъснато с кашлици и алергии. В момента просто е пикът на заболеваемостта. Детето ми е на детска градина и имам преки впечатления от децата от всичките групи: масово кашлят. При това не само зимата.

Най-големият замърсител в София е автомобилния трафик. Просто се усеща само зимата заради ниските температури и температурните инверсии. Ганьо ще умре от рак на белите дробове, децата му от левкемия, но-о от колата НЯМА да слезе! Зер, пътуването с градски транспорт или колело е непрестижно! Той за какво си купил две-три коли, нали да ги показва?!? Да не е някакъв плебей да върви пеша?

Тъпак, знаеш ли какво ще стане с градския транспорт, ако всички слязат от колите? Дори в момента в пиковите часове е пълен ад, особено в метрото. Плещите глупости без грам мисъл.

Благодаря ви от сърце, че не слизате от колата и така помагате на градския транспорт! Браво!

А в цивилизованите държави принцовете се придвижват с велосипеди щото са "прости",

Колко принцове се придвижват с велосипед? Хайде не изпростявай. В Дания за туристите са направили атракция, когато пред двореца се събере по-голямка групичка туристи и като по часовник вратата се отваря и отвътре излиза някаква жена, която уж била принцесата и се мята на колелото. След 20 минути на следващата тумба туристи - същото. Чист ПиАр.

Българина е доста тъпо животно като цяло. :) Няма такова нещо като бедност, съчетана с високо качество на живот. Нищо не може да се направи, а ако се опиташ да направиш нещо, мизерията ще стане още по-голяма.

Това не е вярно. Познавам много хора от провинцията които са безработни (не по собствено желание,тук няма работа) но живеят здравословно и са щастливи. По цял ден обикалят в гората на чист въздух, секат дървета (незаконно е) и продават и с тях се издържат. Разходите им са само за хляб и малко храна. Другата половина от храната си я отглеждат в двора. Нито пушат, нито пият, нито имат кола, нито плащат някакви допълнителни битови сметки освен ток и вода. И годишния данък на къщата. Това е. Няма здравни, няма нищо. Нито има доходи. Чакат социална пенсия. Други подобни, пак трайно безработни но живеещи здравословно, малко по млади, си пасат козите по цял ден в гората (те не секат дърва) и се издържат от козите си и кокошките. Към 10 кози и още толкова кокошки. Пак живеят така скромно, пак си отглеждат плодове и зеленчуци в малко дворче половин декар за да се подпомагат с храната. И тия хора за които ти говоря са в среден областен град.

PekoHcTpykTop

Изброеното някак си не съответства на представите ми за "високо качество на живот".

Така че, бедност и здравословен начин на живот, нямат нищо общо. Трябва и акъл. ;)) То не е само да имаш пари. Трябва да имаш и информация и да знаеш какво да ядеш. А тия богатите дето имат пари и си взимат наготово от магазина никога няма да ядат на 100% здравословна храна. За да си щастлив не е нужно да си богат. пп. ако под "високо качество на живот" имаш предвид здравословно хранене със здравословен начин на живот и да си щастлив от живота който водиш. Тия три неща заедно. Защото може и да нямаш това предвид....за някои хора "високо качество на живот" означава да разполагат с няколко хиляди лева на месец доход.... А ако имаш второто предвид, то със сигурност не ти гарантира дълголетие......

Глупости, последните две седмици през ден буквално е 10 и повече пъти над нормата. Вижте airtube.info

Ейииии я да си евете мамата! По новините казаха: "Ннулева видимост и ураганнен вятър!" С какво да се топли народа от гурубляне до солун?, Са е време за бахур, суху, суху, червено и ракийца! И много надълбоко заради силния вятър и нулевата видимост!

Когато изпълняваше поръчката, за затваряне на Кремиковци, Б.Б, по-точно главният му архитект и клакьорите им се скъсаха да обясняват как въздухът в София ще ухае искрящо чист.Затвориха го, в резултат БДЖ колабира окончателно, пристанищата в Бургас и Лом също пострадаха, а сега нещо по-мръсен.И виновни пак няма, но ще разглеждат сделките по приватизацията, няма лошо, но защо ли ни бълбукат толкова плитко - май процентите са повече от 80, идиотите де...

Кремиковци бичеше загуба всяка година? Ти ли щеше да я поемеш от джоба си тази загуба. Дебил си ти, не другите.

крайно време е да се промени нещо! Предлагам да се увеличи нормата и така замърсяването ще е "в нормата" !!!

Средно по 8 200 човека умират в България на година от мръсен въздух.

А колко от тях са пушачи? Май 100% и при това пушат от контрабандния боклук дето е в пъти по отровен от качествените цигари с бандерол и висока цена.

И в Красна поляна е много мръсен въздуха. Ужасно е. Вечерно време направо не се диша. От твърдото гориво е и от всякакви боклуци.

Идиотите от общината много добре знаят че изгарянето на въглища и дървета е последното нещо което замърсява въздуха в София. Само че ако кажат че това са автомобилите всички ще скочат срещу тях. През 80 те години на миналия век в София имаше десет пъти по-малко автомобили и не помня случай в който да е смърдяло така както сега. Дори се предполога че горенето на въглища и дървета е било с пъти по-голямо от сега. Значи какъв е извода.....шибаните автомобили. И който и да стане кмет няма да може да направи нищо дори ида иска защото всички ние които живеем и работим в столицата ще му скочим веднага. Така че от нас зависи а не от община или кмет. Просто слесте от колите поне за седмица. Все ще се оправите някак си да идете на работа или до близкия магазин. Е вярно че има опасност краката ви да си спомнят за какво са предназначени.

не слиза от колата си. Той си е прост и страда от комплекси. Затова ще си мре със самочувствие, че сме е умрял като собственик на кола.

Прав си ,затова ще кажа----Всички на каруци с конски, магарешки или други впрягове

PekoHcTpykTop

Да не забравяме рикшите, лектиките и прочие превозни средства от антична Индия.

Аз предлагам да направим билета за градския транспорт 10 лева. Така ще финансираме изборите (покупката на гласове) и Баце ще е доволен от мен. Е, ще направим огромни задръствания и ще отровим въздуха, но на кой му пука за тези мишки в София? Те ни харесват каквото и да направим с тях. Я ме виж мен. Даскалица от Прованса, а им станах кмет, нали така?

Пък и бате Вальо е доволен, задръстванията вдигат яко консумацията на горива. После и той ще ви даде некой и друг лев.

И продължават да презастрояват града, тъпчат го със сгради, покрай сградите идват и жители, с по две коли на семейство. А после - времето било виновно, че са алчни

От дълго време въздухът е такъв, даже сега е по-чист

В Южния парк има една постройка, около входа с Нишава се пада. Та там дъни едно кюмбе ,явно с мокри дърва изпопадали от парка. Таква смрад е ако си от подветрената страна, напрво си контрастира. Така, че ''циганите'' не само в махалите.

Този мръсен лъжец да не си мисли, че той и децата му дишат нещо друго?

То да беше само вчера ... положението е много зле ... вижте на картата .... link

СЕФТЕ

Проект на Гробарката* арх. Йорде Фандъкова!

Ми факт! Преди Освобождението такива неща нямаше! Фандъка ги докара.

Фандъка вдигна цените на градския транспорт и то в момент, когато и без това има огромни задръствания. В резултат на което, десетки хиляди се върнаха по Голфовете и задръстванията станаха брутални. Съответно и въздуха вече не се диша. Отделно управляващите нищо не правят срещу циганските безобразия. По гетата се горят какви ли не гадости. Та прав е човекът! Фандъка и ГЕРБ са виновни за глупостите, които сътвориха!

Атмосферните условия били виновни за замърсения въздух. Колко глупости на квадрат в едно изречение. Мръсния въздух в София се дължи на два основни факта. Първо, София е географско затворен град и второ автомобилите са основният замърсител. Като се добави и замърсителя "изгаряне на въглища и дърва" от "малцинството" и малкото останали бедняшки български къщи, плюс топлофикация и някое друго коминче на някое и друго дребно заводче и ето ти на смрад 24 часа в денонощието. Но автомобилите нанасят най-голямата вреда. Не може за всеки задник в София да има автомобил. Спрете се на едно крастовище и пребройте колко автомобила ще минат само с по един гъзар вътре в него. Поне 98% от тях ще са такива. Ей не можете да си отлепите задниците от тези скапани автомобиле бе. Все едно сте се родили заедно с тях.

много добър коментар !!

Ми, обединяват се хората в едно пътуване, вместо всеки по отделно сам в една кола. Намаляват се "шофьорките", понеже на 80% от тях шофирането им е замърсявъщо и с много газ на педала понеже не могат да карат. Това ще е достатъчно. Пък и ще има по-малко ПТП-та като БОНУС.

АМИ ДА СЕ ВЪРНЕМ В ПЕЩЕРИТЕ БРЕ !! ПРЕНАСЕЛВАНЕ И ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ СА ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА МНОГОТО АВТОМОБИЛИ !!ЛОШО ПРОЕКТИРАНЕ НА ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА , БЕДНОСТ !!

Как едно време , когато нямаше климатици повечето хора се топлиха на дърва и нямаше го това замърсяване . Сега много рядко хората ползват дърва тъй като си закупиха климатици и какво стана пак печките им виновни.

Ами мръсно е. Няма вятър и високите сгради спират въздуха, нищо ще построим още. Народът се грее с каквото му падне. Падна първият сняг и снегопочистващите фирми хвърлиха тонове пясък дето също стана на кал и прах. Ама нали сме бедни та няма как да ползваме химикали по улиците си. Колите даже намаляха, старите бараки не палят в студа а и гуми няма

Какво твърдо гориво в София, която е на ТЕЦ 80 процента от жилищата ??? По цял ден разпръскват изкуствени облаци в небето, за да вали и да е студено /" борба с глобалното затопляне " / Това е основната причина за мръсния въздух , пълен с отровни химикали и тежки метали !!!

Ти в София скоро идвал ли си? ТЕЦ я има в 40% от сградите я не

Цяла България е дошла ,,на София".Градчето ни е нормирано за 750 хил. граждани/не селяндури/.ДошлЕ са циганЕ и айдуци. Нормалните са по Европа или си имат дом. Гори се всичко/кабели,гуми, найлон,обувки ,дрехи/ и каквото гори. Автомобилите са над 15 г. /ХОРАТА СА БЕДНИ И НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ПО НОВИ/,но герб се ,,избира" перманентно.

Направете АЕЦ Белене и готово, чисто и свежо. Може да не е евтина инвестицията ама като умра от рак на белите дробове, еб... ти и парите...

А като гръмне?

Ами газифицирай се бе българино. Стига сте горили дърва, въглища и гуми.

Директно от Русия ли да докараме газ? Или от Азербайджан? Най-замърсените квартали не са газифицирани и топлофицирани.