Петокласник почина, след като му прилошало в час

11-годишно момче от столичното 81 СОУ „Виктор Юго” почина във вторник следобед след като му е прилошало в час по физическо възпитание. Това съобщи „Фокус”, като се позова на СДВР.

Обратно в новината

Коментари - Петокласник почина, след като му прилошало в час | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Същият случай имаше в Карнобат, но с 11-класник. Умно и талантливо дете, задъха се на обиколката на двора по физическо и на място. Любопитното е, че беше минало всички прегледи за казармата преди това и беше писано годен. При аутопсията се оказа, че има рядко заболяване, разширено сърце с още нещо, а дори да е стоял на едно място, можеше да живее максимум до 20 годишен. Тогава едва не изядоха учителя, че ги накарал да обикалят, той напусна, директорът писа хиляди обяснения. Обвиняваха и родителите. Но щом и военните лекари не са видяли заболяването му, кой би могъл да знае, че е болен и то безнадеждно? Така че тук не виждам вина с малкото момченце, освен може би лекарите, но хипотетична...

Още помня онова страшилище - даскалицата по физическо, която ме заплаши, че ще ми пише 2 за срока, ако не изтренирам (цял учебен час) волейболно подаване. Бях освободена след операция от апендисит, но на чудовището не му пукаше. Подскачах и се потях, прилошаваше ми, но изрода само ме гледаше и злорадстваше. Йоргова, не знам жива ли си, умряла ли си, но този грях ще си го влачиш и в отвъдното!

доскоро имаше в "Родната казарма". Бощ4бащинския4 поглед на Партийни комондири, млади взводти-мл.лийтенатни и техните "гончета", власи-ефрейтори, ни изкарваха душата през зъбите. на кросове, в окопи, и атаки "на нож"- запазена марка на БНА, повече от 130 години ?? Но не сме мъкнали огромни торби, както днешните дечица ги тормозят, на амириканска армия приличаг горкичките ?? ... А сега ще се обади некой старшина-тиквопроизводител, да ме апострофира ! дедо Ратко

Мисля ,че когато има здравословен или друг проблем, трябва да има общи усилия за да не се задълбочи. Учителят не е виновен, но наистина тези предмети като ФВС, Изобр.изкуство, Музика, Трудово обучение или с новото му име трябва да дават възможност на децата за лична изява и за емоционално зареждане в училище. Не би трабявало да има нормативи и изпитване с оценки. Нали не всички имат такива таланти, а и при толкова време в училището с многото изисквания и забрани на децата им идва мнгого отрицателнат енергия. Да променим нещатра трябва и да се помогнем децата да се зареждат положително, а не с агресия. Съчувствие за родителите и жалко за детенцето. Дано намри спокойствие душата му.

А като идеш при доктора пита ли те "Проверихте ли в Интернет какво ви е? В Гугъл пише!" Като те попитат това, тогава ще си говорим пак.

Ти не си в час! Без извинение! Проклятието се нарича липса на профилактични прегледи, липса на контрол, безхаберие от родители и училищни власти! Не само в образованието, а навсякъде няма нинкакъв контрол и затова се случват нещастия - катастрофи (лоша и нискокачествена настилка, положена 5 за 4), болести (липса на профилактика, лечение и пари), лошо образование (липса на добра материална база т.е. липса на пари) и т.н.!! Айде сиктир с тези магии и червени конци!

Като ви чета коментариите се възмущавам от написаното от Вас, какво коментирате загубата на едно дете и от там трагедията на родителите. Не си ли задавате въпроса, че всички ние сме виновни за това което става. Хора опомнете се. Да почива в мир детето и много сили на родители!

но трябва и справедливост на тоя свят! ПРЕДЛАГАМ: Всички учители, и началниците им, сутрин ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да тръгват на работа с 45 кила раница на гърбъ! Дежурни от МВР да стоят пред училищата, и да проверяват теглото на раниците?? Нема болни, нема недоволни ?? Който не иска, да оди да сади картофи ! Поткрепете ме със +? баба Тодорка.

А картофите по колко килограма да си ги носим в раницата?

кило-кило и половина ако искараш, Ела ми са пОфали ?? Само да не краднеш, еий! Ората на цецо шта фанат, може и със СРС !

що за изказване? Аз и сега си садя картофите. Та неразбирам - нещо болне ли съм или глупав или що ли?

Ти ще грабнеш мойте +?? А си и по-умен, се едно си одил до 4-то отделение ! баба Тодорка

Аналогичен случай имаше в нашия град преди 5-6 години,дете на 17г почина в часа по физическо.Моят син страда от , Астма-при физически усилия получава пристъпи.За да го освободим от физическо се наложи да се явява на лекарска комисия. Съвет-родители, внимавайте на какъв идиот по физическо поверявате живота на детето си.

Да, ама какъфто и да е фискултурника, добър или лош, ако Директорката на училището е некоя кучка-идиотка, да го тормози да преизпълнава "нармативите " на по-големите идиотки, от Министерството, кво шъ праим?? Дочето

Вие сте идиоти и то неграмотни!!!

Ами не, просто приемат много хора журналистика и в момента и гущер да пръдне, има журналист дето да напише статия по темата.

Аз пък мисля, че на директора на училището трябва да му бъде отнета дипломата за средно образование. На мен още в 8-ми клас в часовете по анатомия ми обясниха, че "гълтане на език" няма. Тука си гълтат езиците, вадят си ги, а пък родителите лекуват сърдечните проблеми на детето си, като го пръскат с вода. А на бас, че някога някой лекар им е казал за проблема, ама те са отговорили, той Тошко (примерно) никога от нищо не е боледувал ...

е как няма да ти се налага,като не си лягаш....по цяла нощ се облъчваш в нета!

Жалко за детето, нека почива в мир! Вина има само учителката и директора! Децата трябва да спортуват! Всеки учител, преминава курс за първа помощ! И реакцията не трябва да е - да се обадим на таткото и да го пръскаме с вода след негови указания! Децата трябва да учат и да спортуват! И трябва да го правят в сигурни ръце!

Отначало се шокирах, че дете на възраст като моето, е починало. После се зачетох в коментарите ви и ми се доплака още повече. Оплаквате се от часовете по физическо без да осъзнавате, че липсата им ще доведе до още повече заболявания на децата и обществото като цяло! Живея в САЩ. Голяма част от държавните начални училища нямат никакви часове по спорт. Децата не играят по улиците с връстниците си, а вкъщи пред компютрите и електронните игри. Ако някой желае да погледне статистиката на заболеваемостта и затлъстяването на децата и да си направи изводите! Да почива в мир детенцето и господ да е с родителите!

Жалко за детенцето, какво е видяло от живота - мир на праха му!

прилича на аневризм на аортата. детето е трябвало да баде освободено от физiчески натоварваня щом е имало подобни инциденти преди. престапно нехаиство на родители и учители.. как пошло звучи сачетанието "физическо възпитание". вазпитанието не може да бъде "физическо" или "морално" или " сексуално". възпитанието е комплекс. някои комунистически идиот е пренесал русизъма директно у нас без да се замисли. всащност комунягите не могат да мислят. ако можеха, нямаше да бъдат комуняги.

Почивай в мир, мир на праха ти!

Най-вероятно внезапната смърт е резултат от Хипертрофична Обструктивна Кардиомиопатия (НОСМ). Бог да прости детето!

Ти наред ли си бе Мери? Какви са тези неподходящи коментари дори избрани от Дир-я като специални?

Мир на праха му. Предполагам се е случило по време на покриване на норматив. Аз, като ученик, съм против нормативите- имам плоскостъпие и астма и не мога да ги покривам, но не искам и премахването на ФВС. Много по-ефективно е да се тренира спорт редовно, от колкото веднъж да бягаш за норматив. Не всички са създадени да бягат или скачат! В общи линии същото важи и за изобразителното и музиката. Там трябва да се учи теория. Образователната система има нужда от спешна реформа!

+++++++++++++++++++++++++=

Пишеш глупости!

Защото като не покриеш норматива, какво? Аз като ученик бях много слаб в спорта. Не покривах нормативите, ама хич и грам не ми пукаше. Сега спортувам активно и съм в супер форма, а съучениците ми пуснаха бирени коремчета и чакат на опашката за инфаркти.

Бог да го прости, светла му памет!!!

Господ да го прости, милите хора, почерни им се живота.

Нищо чудно щом е в училище "Виктор Юго", там съм виждала такива своеволия и безумия с децата, че с години ги помня.

Мили ми хора. Аз съм със сърдечен порок от 37 години. От скоро вече съм и с изкуствена клапа на сърцето. В училище си играх физкултура с уговорката че ако се почувствам прекалено изморен ще спра да си почина. На нормативите им няма нищо , просто децата ни са свикнали да играят само пред компютрите и са забравили игрите на вън. В случая вина имат родителите, че не са говорели с кардиолозите или не са ги слушали внимателно. Припадъците са ясен симптом, че нещо не е било добре с това дете. Ако родителите бяха оставели детето за пълен обстоен преглед в болницата който минимум е 1 седмица щяха да имат епикриза която няма как да бъде пренебрегната в което и да е училище. Според мен проблема идва от родителите които са неглижирали проблема от доста време. За българските лекари особено кардиолозите са на голяма почит в цяла Европа защото са наистина добри . Спомням си една позната отиде в Австрия с изследвания от България за преглед и там и казаха че те не могат да и направят такива изследвания там. Така, че това което знаете за здравеопазването е относително. Разбира се всяка монета има обратна страна и има не чак толкова добри специалисти. Спомням си един познат лекар които ми каза ,че най-големия проблем е,че не се дават достатъчно пари за изследвания,само по симптоми не се лекува....

Директорът не е бил оведомен за проблемите на детето,затова не може да обвинявате никой,защото те не са знаели

какви глупости пишат повечето тук. Обвинения, тъпи идеи, но никой не казва най-важното-сегашната ни държава ни убива бавно, но сигурно. Съболезнования още веднъж.

Абе смешнико, в другите държави не стават нещастия и и болни хора не умират, нали. Направо не е за вярване колко е тъп този народ.

Наистина е учудващо защо дете с припадъци не е освободено от физкултура? Не могат да се обвиняват родителите, при положение че неколокократно са го водили на прегледи в 3-а градска. Подозирам, че там са ги успокоили, щом не са предприети мерки за лечение и ограничаване на физическите натоварвания. В случая училищния лекар едва ли би помогнал - при спряна сърдечна дейност сърдечен масаж едва ли би я възвърнал, но понякога стават и чудеса. Впрочем учителят по физкултура би трябвало да знае как да реагира в подобна ситуация. Но дали е направил необходимото? Много грешки на много хора и последиците са трагични. Време е спрем с безхаберието, защото последствията от него са смъртоносни!

За жалост от години няма училищни лекари, това е спомен от нашето детство - сега има училищна мед. сестра, която дори няма право да те освободи от учебни занятия

Милото детенце не е виновно. Не искам да говоря на изуст, но много често родителите крият, че децата им имат здравословни проблеми и не трябва да се натоварват, т.е. трябва да се освободят от час по ФВС. Спортът не е за всеки. И за него се изискват специални умения, които не всеки притежава. Ама на кой да го обясняваш? Колко ли са специалистите в тази област в МОМН. Тежко на учителя. Дано да няма последствия, защото и на него му искат отчет в края на годината, за това как са покрити нормативите /а те са от 1992 г. и не са актуализирани/. В нашето образование всичко е направено не в полза на децата. Занимават ги с глупости, а важните неща остават на заден план. Изобщо цялата ни държава е за закриване - нищо в нея не е наред!

Rosemary

Баш па за даскала по физическо ще се тревожа. Той да му мисли, че е накарал детето да се пресили.

Срам ме е от Вас.

Вие май не разбирате! Не даскала го е карал да се пресили. Системата го кара - нормативите се покриват от всички ученици и въз основа и на тях се формира годишната оценка. Ако детето не е освободено от час по ФВС, то също покрива нормативите. Същото е като с математиката - не можеш да решаваш задачите, но те са задължителни за всички. Не зависи от това колко ги разбираш. Това е българското образование. За съжаление!

Наистина ли мислите, че от частния Ви случай могат да се вадят изводи за всички учители по физическо? Не ставайте смешна, моля Ви!

Не пожелавам на никого частния си случай!Само не знам защо трябва да стават трагедии,за да се променят правилата!А и досега съм имала десетина учители по спорт(от първи клас до последната ми година в университета)-как пък на един свестен не попаднах!

значи само ти си свестната, така ли?

бог да прости милото детенце. бог да даде сили на почернените му родители. нямам думи

За съжаление,учителите по спорт смятат,че техният предмет е най-важен.Нормативите са непосилни и в повечето случаи за тренирани деца.Не признават нито решения от ТЕЛК,нито протокол от комисия.Бях десети клас,когато бях с хиперфункция на щитовидната жлеза и не можех по улиците да ходя,но учителят ме задължи да покрия нормативите,нищо че бях с инвалидност 75%.Шест години по-късно бях студентка и бях направила първия и засега последен(надявам се)исхемичен инсулт,освободена с протокол от комисия лекари,но пак не беше уважен документът.Както ми каза преподавателката:освобождаване по спорт няма!Ще покриеш нормативите-едва успях за тройка,но не исках и повече.Все още е такава действителността не само в училищата,ами и във ВУЗ.

Съболезнования на родителите и семейството на момченцето! Нека почива в мир! И спрете да правите предположения около станалото и да сипете обиди по учители или лекари. Детенцето го няма и всички ние носим вина по един или друг начин. Много сили за близките му! Българите са с вас!

Не нося никаква вина за смъртта на това дете. Не ме изкарвайте престъпник. И само между другото , хората задължително умират - рано или късно. За разлика от стоките в мола, човек няма гаранционен срок на годност. Вместо тъпи умозаключения стига едно простичко: Бог да го прости. Почивай в мир."

Това дете (мир на душата му) явно е имало някакви здравословни проблеми, на които за съжаление нито родители, нито лекари са обърнали необходимото внимание. Ама, някои от вас - знае ли колко непосилни са нормативите по физическо, много често и сериозно спортуващи деца не могат да ги покрият. А понякога децата съвсем невинно се изживяват като супергерои и се напъват непосилно. В случая - виновници има и те са сред възрастните !!!

Rosemary

Спомням си как учителят по физическо даваше тон на здравеняците да се подиграват на по-пълните ни съученици, особено на момичетата. Нищо не се е променило явно отпреди 30 и кусур години.

Elena Dobreva

Моят пък учител по физкултура беше много свестен човек и дори ние, на които предметът не се удаваше много-много, си го харесвахме.

Вече всички разбрахме, че си дебеличка и не много умничка. Запри за малко, да си починем...че бая глупости избълва за кратко време.

Нати, изписала си типични Бай Гоньовски глупости. Първо, проблемът е в детето, негово си е сърцето, нали? А като припадат, имат пристапи, сърцата им спират - една кофа със студена вода по лицето им и ш'се опраат. Няма нужда от доктори и тем подобни простотиЙ.

Честно да призная не ме интересуват Вашите преживявания. Случилото се е трагедия, не се опитвайте, моля Ви, да го приравнявате към неща станали толкова отдавна с други хора, изкривени я от възрастта Ви, я от комплекси, я от злоба.

Нати, с цялото ми уважение към теб и в никакъв случай не искам да създавам конфронтации тук във форума, но такива генерални заключения някак си не са ми по-вкуса.Как може да знаеш каква вина имат възрастните, без да си запозната ( може би ) със случая. Бог да прости детето и да дава сила на родителите! В създалата се ситуация не мога да хвърлям камъни по никой, просто защото е достатъчно тежка и нелепа.Колкото ми е мъчно за детето, толкова и за родителите, които трбява да живеят с мъката си!

Благодаря за "меката" реплика. Явно не съм се изразила добре, не обвинявам родители, лекари и учители .... просто смятам, че системата не работи. Не може детето само да си е виновно !!!

Chefo77

Хайде да не ни навивате парцали на онези работи, нормативи винаги е имало и ТРЯБВА да има - и всички НИЕ сме ги покривали. Ако ги няма нормативите, със сегашното възпитание и навици ще се нагледаме на затлъстели, със сърдечни и дихателни проблеми наследници. Мир на праха на детенцето, то е невинно - за разлика на родители и, донякъде, на учители ...

Ако имаше училищен лекар, сигурно нямаше да е такъв края на детето. Жалко, много жалко за душичката! Нямам думи.

За такива неща трябва да се излиза на улицата, а не за защита изгубените права на ипотекарите.

Rosemary

Училищните лекари служат да дават бележки за извиняване на бягства от час, под давление или заплаха от родители също, но кой знае, в случая може и да са били необходими.

Имам опит като училищен лекар за 3 мес. на 90 СОУ - 1999г. Благодарение на моята работа са спасени 2-3 перфорирани апендицити, руптура на слезката ,тежки счупвания на крайниците , 1-2 деца с епилептични гърчове и една диабетна кома само за 2-3 мес. Правехме профилактични прегледи и всички имунизации на учениците от 1 до 11 клас. Имаше контрол и 100% имунизирани деца ! Сега нямаме нищо. Имахме линейка и пълен набор за спешност в кабинета , телафон за връзка с най- близката поликлиника и неотложни екипи . Нямахме мобилни телефони , но се намирахме и си помагахме .

Нали здравната реформа е в сила . Няма лекари и сестри в училищата. В час по физическо детето ми пада и си обелва коляното , през панталона . Класната не му обръща внимание , детето кърви 2- 3 ч. и има болки в коляното. Обажда ми се в последния час да ми каже , че е паднал и го боли коляното. Класната на друга паралелка му почиства раната с мокри кърпички. Раната беше огромна и се виждаше капачката с просто око.Пълна беше с парчета раздробен асфалт и стъкла . Добре , че съм лекар да си прегледам детето и да му помогна. Имаче инфекцията не му мърдаше.

Norton

Умната учителка звъни на бащата вместо на 112, страхотно! Навярно не е знаела как да измери пулса или да се опита да го реанимира....всеки е длъжен да знае елементарни неща! На всеки всичко може да се случи!

боже господи дано не се случва на никой родител

Жалко за детето. Още повече ме притеснява, че това отново се случва в Св. Анна - при това Университетска болница. Да не бида обучават само специалисти за аутопсии...

Детето е закарано там умряло.Лекарите не са богове и не могат да съживяват умрели,било то и деца.

А какво изобщо е правил в час по физкултура, при положение че е имал сърдечни проблеми? Явно пак родители и даскали са бляли.

Да обясня, всеки един ученик, трябва да покрие някакви норми, които аз ако ги покрия, ще предам богу дух във всички случаи. Синът ми казах, че има проблем и не би трябвало да покрива тези норми, е не можело, трябвало задължително да ги покрие, ако не трябва да го освободя. Виждала съм и "непослушни" второкласници, наказани с патешко ходене и на другия ден, не могат да отидат на училище и децата реват от болка. Часовете по физическо, трябва да изчезнат, да има нещо като клубове по интереси и да им е готино на децата в този час, да ама не.

Обездвижвайте си децата от малки , пък после нормите и учителите ви виновни . Случаят с това дете е съвсем различен , родителите е трябвало да вземат лекарска бележка и да го освободят или да бъде поставено в облекчен режим . Спортът в училище обаче трябва да е задължителен за децата , но програмата трябва да се измени и оценяването да бъде според старанието , а не според това как са покрити различни тестове . Децата са прекалено обездвижени и това води до отслабване на имунната им система и до увеличаване на стреса . Човекът не е роден за да седи по цял ден пред компютъра , телевизора или електронната игра , и да се тъпче непрекъснато , особено пък със съвременните боклуци , които са тъпкани с каква ли не химия . Жалко за детето .

А като Ви гледам така , не знам защо се сравнявате с децата , за Вас явно качването по стълби до втория етаж е проблем , но това не значи че децата физически трябва да са в по-лошо от вашето състояние .

Ами освободете си сина от физическо, бе госпожа! Нима Ви се струва по-трудно, от това да пишете във форуми и да се грижите за здравето му. Ситуацията описана по-горе няма нищо общо с вашия огромен "проблем"!!!

Би трябвало нещо да се направи за часовете по физическо . Много луди учители има. Ако измъчват децата.

за някои заболявания наистина трябва да има изключения. Проблемът е, че няма достатъчно много такива "луди" учители, защото едва ли половината деца са с подобни проблеми, а като ги гледам затлъстели още на 10г., неспособни да изминат 1км. без да са пред срив и ми става ясно на какво бъдеще ги обричат разни загрижени родители. Спортуването разни тетки го разбират само като гребане с лъжица.

Почивай в мир слънчице :(

деер

Поредната жертва на 7-те милиона цигани в България!

Пожелавам ти от сърце, ти да си следващата.

деер

17(минусите) души подкрепят престъпното поведение на родители, лекари, училищно ръководство, МЗ в този случай. Затваряйте си очите - Вие ще сте следващите или Вашите близки....

Българинът не обича да ходи на лекар. Той и пари няма за това. Те пък и лекарите едни лекари. Пазете се и бъдете здрави

Познавам поне две МЕГАдържави от западна Европа, в които хората си мечтаят да имат поне нивото на българското здравеопазване. При все че плащат десетки пъти по-големи здравни осигуровки!

няма лекари в бг.щом е припадал и друг пат не са ли му направили изследвания за да разберат от какво е.не е нормално да се припада.горкото детенце......

едно време имаше училищни лекари, които се грижеха за децата, ако сега имаше такъв лекар, едва ли щеше да се стигне то този фатален край

При сърдечни проблеми не трябва да се натоварва физически. За съжаление тук не го знаят това нещо повечето хора. От най-обикновен грип може да се получи тежко сърдечно заболяване и няколко месеца след това трябва да се почива за да не стане по-лошо.

Но "петокласника", на 10 години,...ако и двете са верни, какво да коментираме?? Нищо не е наред в нашето образование, НИЩО!

А ти на 40 ли мислиш, че трябва да е в пети клас?????

На 40 не, ама на 12. 7 + 5 колко прави според теб?

Сега за съжаление е късно ама......щом като е било детето няколко пъти в кардиология с проблеми, защо не е било на специален режим в часовете по физическо или пък ако е било нужно да бъде освободено от такива ? Може ли такова родителско безхаберие и незаинтересованост ? Щом като и "друг път му е ставало така" какви мерки са предприели? Честите припадъци винаги са симптом на сериозни проблеми .......

Дечицата със сърдечни проблеми не би трябвало да играят физическо! Светла памет, душичка невинна!

Милото детенце. Бог да го прости.

съболезнования . горкото дете .