Съдът отмени по-високата цена на билета в София

Административен съд София-град отмени наредбата за поскъпване на билета за градския транспорт в столицата.

Обратно в новината

Коментари - Съдът отмени по-високата цена на билета в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А с винетките ко стана?

на простолюдието му се пътува пак в икарусите май.;)

Решението е просто и гърците ви го показаха. Не дупчете и дори чупете апаратите за дупчене. Ама за това се иска колективна воля, а не овчо блеене. Дотогава, плащайте. Овци!

Трябваше да вдигнат първо цената на билета за метрото.А когато сменят всички автобуси тогава да вдигнат цената и на билета за наземният транспорт.Сега за автобуси които са на 40-50 години се плаща висока цена.

А свинетките? Щото и те са супер законни.

И са кво? Че оскубем гербо, фандъци че фарчат!

Ал

Миналогодишният шеф на ЦГМ в едно интервю без да иска се изтърва, че едно пътуване с градския транспорт струва 37 стотинки. При това положение увеличаването на печалбата от 200% на 400% си е живо престъпление!

Кой гласува повишението на билетите - Герб. Покажете им на изборите дали ви е харесало.

Аз есента само заради цената билета им ударих протестен вот.

Същото ще е ако увеличат цената на водата преди изборите.

Когато те осъдят, когато отидеш при съдебен изпълнител, тогава плащаш купища компенсации. На Топлофикация също винаги се плаща, независимо дали имат договорш или ползваш тяхната услуга. А когато общината или държавата се гаврят с теб, тогава не могло да има компенсации. Що за наглост? Всеки гражданин да потърси своето морално и финансово право! Когато затрупат съда с милиони жалби, да видим дали има или няма право.

В Бг всичко е базирано на рекет. Топлото - рекет. Билетите - рекет. Здравните - рекет.

Ток - Рекет!

Абе как така ако е било незаконна цената на билетчето, няма да има компенсации?? Ако един човек дължи пари и го осъдят ги плаща с лихвите. За по-лесно да не се чудите как да компенсирате хорала ето ви решение: цената на билетчето се намаля със 60 стотинки от базовата цена 1 лев преди незаконното увеличение и остава така за съжият период, през който е било незаконно увеличено - т.е. 0,40 лв!!!

Българина го е страх да не се мине и да не настине ! :)) Това няма как да стане, но ако стане, веднага ще изпищят пътниците с карти, че тях ги минават. Все ще има недоволни. Никой не беше съгласен с тази цена,но ефективни протести - йок. Евала на хората които решиха да обжалват, другите можем само да си плямпаме и да си плащаме като попове !!! И те така .............!!!

А кога съдът ще отмени безобразно високите и надписани сметки за ток и парно?

Ма що не върнат кондукторите бе? Хем безработни хора на работа, хем ред в транспорта! А да видим тогава как с класьор ще пътуваш, как няма да си купиш билет? Нали като блокира вратите и натисне паник бутона полицията ще цъфне за минута!

За минута знаеш ли що бой може да се хвърли? Минута е много, кондукторите малко.

сега ще почне едно отменяне-връщане...игра на шикалки до безкрай,с никаква реална полза за хората..

Хапнахте и пийнахте за наша сметка! Но сега вземете да намалите наистина цената, а не ни предразполагайте предизборно!

Те миналата година и цените на винетките обявиха за незаконни, ама на... Както казват сърбите: "надай са друже, на пияни жени". Та и ние така.

Докато не се смени системата на таксуване, нещата няма да се оправят...

.......общината, държавата за неплатени сметки и данъци съди и изпраща колекторски фирми, начисляват ти наказателни лихви, адвокатски, и всякакви измислени такси само за да те ограбят,но.......гражданите не могат да търсят обезщетение от общината, заради тълкувателно решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове...... Но гражданите могат да стачкуват и да застанат пред столична община и да бият наред "градските" парламентаристи и всички служителина общината като съучастници на влизане и излизане.... Но кметицата не могат ...... защото тя два мандата изкара и е..... невинна...... ни лук яла - ни мирисала- учила е педагогика а не управление и менъжмент-подвели са я мръсниците.... Да сте чули, че нещо е свършила даскалицата та да сгреши....? За нея са важни парите за градинките и украсата пред общината с петунии за 7 милиона лева......

Ще ви дам пример как е в Белгия. Ако си купиш карта за 10 пътувания, цената е 14 евро. Разликата е че едно пътуване означава, че в прдължение на един час може да сменяш всякакъв транспорт и колкото пъти искаш. Аз съм съгласен да оставят цената от 1.60 ако билета е електронен и важи за повече от един път и за всички видове транспорт.

Колко е минималната и средната заплата в Белгия, казваш?

Така е и в Австрия и др. западноев. страни. Но нашата община (ака държавата) няма интерес от тези почасови билетчета, защото иска всички да си купуват карти (без значение дали им трябват, т.е. пак рекет), за да принуди гражданите да кредитират транспорта безлихвено.

Продажбите на билети са се сринали с 40%. Та така - голема аванта Фъндъчке Т.па и Пр.ста, алчен бок.лук Бай Ганюсомовски.

Събирам наказателен отряд за ликвидиране на престъпното фашистко ръководство на ЦГМ, СОС и топлофикация, ведно с принципалите и - Бойко Методиев Борисов и Йорданка Фандъкова. Крайно време е да ги осъдим и ние в наш Народен Съд, както те ни съдят и тероризират, без да сме им абонати и без да сме им използвали и миливат енергия.

Хайде да излезем пред столична община и да искаме справедливост! Мъжът ми изразява несъгласието си със системата с трупане на камъни пред президенството,ако започнем всички ежедневно да постяваме камъни ще ги затрупаме и ще се видят в чудо.Каменната грамада има символ и на "глас",протестен вот,позиция,както искате го наречете,който си тежи на мястото,а не е "от ден до пладне".С този свой вот ние изразяваме несъгласието си да търпим тези свине...те са се уляли...а ние сме техни работодатели!Да ги уволним тогава!

Освен това аз не ползвам нито карта,нито билет.Това решение на съда е третото поред,има две от 2010 и 2013 на ВАС,отхвърлящи наредбата каъто незаконна,така че не сме длъжни да се чувстваме притеснени от липсата на превозен документ.Тази услуга е за гражданите и тя не трябва да е в наш ущърб.Ние я плащаме чрез данъците веднъж,и втори път незаконно с билета. Освен това Столична община(контролиорите също) нямат никакви правомощия за извършването на контролна дейност,защото това не е предвидено със закон,а контролиорите са служители на търговско дружество,каквото е ЦГМ, т.е. Столичния градски транспорт си е чист бизнес а не обществена услуга.Не сме длъжни да пълним джобовете на мошенниците,които са се самоизбрали или са избрани да служат на нечии други интереси,само не и на народните.

Аз не разбирам, при положение че всички искат хубав, чист и топъл градски транспорт, как така всички сте доволни от отмяната на цената за билет за еднократно пътуване?! При положение, че ГОДИШНА карта за градски транспорт за ВСИЧКИ ЛИНИИ е 365 лева!!! Картите за по-малки периоди и конкретни линии са (за мен) със символични цени... За какво са претенциите?! Ако може да е хубаво, чисто и топло и без пари? Нали това е вашия градски транспорт, защо все разсъждавате, че някой ви го дава? Или може би по принцип живота ви е за без пари, та защо градския транспорт да се различава?

Пишеш глупости, без да си ги примислил. Няма връзка между цената на билетчето и качеството на градския транспорт - доказано е през годините управление на Герб най-вече. И, няма причини да се сравняват цените, без да се сравнява работната заплата.

винаги съм била изряден платец. Вече не съм - когато мога твърдо пътувам без билет. И не ме е срам.

С цена от 50 евроцента не можеш да направиш успешен градски транспорт! Няма как. Социализмът си отиде именно за това, че опитваше подобни илюзии да ги направи уж истина. После дойде Видов ден, та се видя кой какви простотии е творил. И ако някой пита дали пак соцът е виновен - да, точно! Социалистически заблуждаващите се хора в България правят нещата прости, тъпи, невъзможни, рисковани и ретроградни. Само помислете какво би станало, ако изкарате тази измет от Бългаиря и вкарате на нейно място швейцарци - точно за 5 години няма да познаете в коя държава сте. Даже да им оставите българско правителство, ще си го сменят и няма да им е виновно. Сещайте се къде са причините за проблемите на България днес. До преди средата на миналия век България и Швейцария са били на едно ниво на развитие...

А другата истина, глупако, как се живее с 140 евро на месец, само комунистите ли са виновни, а СДС, НДСВ и ГЕРБ, те какви са, невинни крадци?!По-голяма простотия не бях чел....Аман от доморасли капацитети, в любимата ти Швейцария държавните институции, вкл. и Съдебната система работят, за разлика от тук!!Тъпанар, тичай и гласувай за любимият си крадлив ГЕРБ, аз мисля да не гласувам, писна ми от тъпанари хрантутници и кухи манерки като твоята!!

Да, само комуноидите са виновни! Те, комуноидите и техните копИлета и марионетки, ни управляват вече 27г. след 10.11.89. Тъпанарю, тичай и гласувай за любимата си и крадлива БСП! И на мен ми писна от тъпанари-хрантутници и празни кратуни като ТВОЯТА!!!

Фандъкова Изстинала ходи се гръмни па.тко заспала. Аз помня билет от 2 ст. и бира 20 ст., тогава строяха АЕЦ"Козлодуй" за да ни лъжат с ток от 2 ст.Квт/час.

Едно разумно решение на съда за отмяна на цената на билета.Похвално,но дано не последва друго,което да ни разочарова пак.

Дори поскъпването на билета да бъде отменено от съда, гражданите не могат да търсят обезщетение от общината, заради тълкувателно решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове. СКАПАНА ДЪРЖАВАТА ПРЕСТЪПНА ОБЩИНА.

За да има справедливост следващите 9 месеца билетчето трябва да струва 40 стотинки .

Точно!

Тая цена е ниска, за новия транспорт, който се ползва. Билетчето е крайно време да го направят 2 лв.

Ела, за два лв ще те нося на оная си работа...

мисля, че човекът го е казал със сарказъм!

той колегата ще те вози кабриолет на оная работа , аз пък предлагам на закрито да нае те вали дъжд сняг в онуй място дето слънце не огрява...

Надявам се да не успее СОС при ожалването. Трябва да повиши контрола да спре кражбите и билета да е на социално-поносима цена. А не да е лукс. На какво прилича 3 спирки 1,60лв. Трябва да може всеки да си го позволи.

Почнаха заучените предизборни положения...

Именно! След изборите, следващия ще отмени това решение и така до следващите избори.

Това е поредната гавра на съда със софиянци. ВАС ще отсъди, че няма причина билета да не бъде 1.60. Гарван гарвану око не вади.

нали и венетки бяха обявени за незаконни, но 2017 година годишните пак са по 97 лева. на това му се вика "трай коню за зелена трева"

решението на ВАС за винетките. Срока изтече на 19.02, но ВАС могат само да си разпределят допълителни бонуси, за вършене на работа нещата са по различни.

Искам си парите обратно, гадни измамници от СОС! Да не говорим, че не са ремонтирали тротоари от хиляди години, освен ако някой от котараците на Бойко не реши да си отвори заведение, но и като разкопават за някакъв ремонт и си оставят след това така, все едно сме в Бейрут или Алепо. Само кражбите и корупцията може да ги мотивират гадовете от СОС.

заради тълкувателно решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове. - т.е. АДМИНИСТРАЦИЯТА може да е-ава винаги и всички БЕЗНАКАНО..и НЕТЪЛКУВАТЕЛНО))))

Това не е верно! Ако съда докаже че акта е незаконен всеки може да си потърси правата в частен иск,който в даден момент да стане колективен.

а Фпандупката кат обжалва пред ВАС че се накъдри ли и че се барне ли в модна синя рокличка?)))))

Щяха да пускат някакви безплатни автобуси поради замърсяването на въздуха. Какво стана? Колко такива автобуса имаше???

ще спре замъсяването чрез организираните на тапи заради ремонта на Цариградско шосе.

се ремонтира Цариградско щосе? Преди 2-3 години пак го "кърпиха"

СТОЛИЧНА ОБЩИНА НИ УБИВА ПРЕДУМИШЛЕНО!

Тези автобуси са за ман га ли те,защото са социално слаби.

При пътуване често ми се налага да ползвам 2 превозни средства на градския транспорт. При това едното е за 2 или за 3 спирки. Отиване-връщане - 4 билета уж от талон за по-евтино, та за повече от 6 лева. Това си е безобразие на фона на трудовото ми възнаграждение за деня. Във всяка европейска столица купуваш билет и го ползваш в няколко превозни средства за определено време, т.е. той важи горе долу за 1 час, пък се вози и на метро и на автобус и на У-бан и на трамвай. Да не говорим за Букурещ, където градският транспорт е безплатен.

нашите крадци, не искат да въведат еднодневната карта за целия градски транспорт както е във всички останали държави. тя трябва да е в размер на цената на 2 до 3 билета, за да има истински стимул хората да я ползват всеки ден. така и идиотите от градския ще имат печалби и хората ще пътуват по евтино. Съответно глобата за пътуване без билетче или карта да е поне 20х цената на единичното билетче, а може и 30х, но да се следи за това и да се събират глобите!!!

В някои напреднали държави, включително и в прага, билетите са повременни - маркирате билетчето при качването си и ползвате ВСЯКАКЪВ транспорт в продължение на 90 минути (в Прага), включително градските спирки на влаковете (които не са долнопробни като БДЖ). Цената на билета е 32 CZK (около 2.32 лева). Половината трамваи са нови (затова ни пробутаха на Фандъкова на цената на скрап старите си мотриси, за да освободят място в депата за нови).

Нещо не разбирам коментара. То и сега си има еднодневна карта, която струва 4 лв. за всички линии и метро. Аз поне от две години пътувам с такава.

Айде сега ГЕРБ да връщат парите на хората. Те дължат пари и за повишените цени на винетките, пак по тяхно време направено. Да възстановят в бюджета и всички пари, разпилени за популистката им програма за "саниране", от която много блокове вече протекоха......

Добре де, сериозно ли! Не си ли давате сметка, че преди всеки избори ни се разиграва един и същ сценари, ама вече е толкова повтарящо се, че е крайно време да го забележите. Независимо кой и следващия под ред за власт (да го наречем 2), все едно и също се случва - пушилка, обвинения (ком настоящия на власт, да го наречем 1), старт на дела по този или онзи параграф. .. Съответно се печлят изборите, всичко се протака, нищо не се случва, или пък се отменя и така до следващите избори, когато 1 прави абсолютно същото към 2 и в крайна сметка 1 и 2 си се редуват до безкрай, а сулю и пулю си се дърлят и си гласуват ту за единия, ту за другия, мислейки си че нещо някъде ще се промени ....

или кои закони не са спазени? сложно да напишете една нормална статия, нали?

А аз вярвам, че гражданите на София ще се откажат от претенциите си, че са ги нафакали със скъпото билетче...но при условие, че новото правителство даде под съд всички общинари, гласували за това решение. И на всеки да се търси хем колективна, хем поерсонална отговорност...придружена със сосна глоба + затвор.

Включително проститутката Светльо Витков, който се правеше на пич, а се оказа женски полов орган. Сега като всеки долнопробник набързо се преориентира, за да докопа субсидията.

-> Вдигнаха билетчето с 60% -> Принудиха повече хора да си ползват автомобилите ,просто защото им излиза по евтино. -> Последва вой до небесата срещу повишеното запрашаване и замърсяване на въздуха, като се подеха и съвсем целенасочени кампании по въпроса. -> В резултат на, това част от мерките които столична община оповести включват дни с безплатен транспорт ако запрашаването е по-високо от някаква степен... ОБОБЩЕНИЕ: Билет = 1.60 лв. но и дни с безплатен транспорт (каква блъсканица ще е в такива дни - не ми се мисли! Напрактика градският транспорт ще е неизползваем) !!! А приходният финансов ефект от това =0 Питам: Господа "Оправници", от 3адHицитe си ли я вадите тази логита , че толкова смърди ?!?

Очаквам с нетърпение финансовия отчет на градския транспорт в София, за да видя какъв е финансовия резултат от гъзоумното решение за вдигане на цените на билетите.

То си пише- 14 милиона печалба.

Няма да връщат пари защото "не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове"! Това що за държава е тая булгаристанска кочина!

Моля някой вещ да ми разтълкува "тълкувателното решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове". Бития - бит и т.н., така ли? А с вредите, настъпили от незаконосъобразните административни актове какво става? Защо аз нося отговорност дали моите актове са законосъобразни (и за настъпилите от тях последици), а АДМИНИСТРАЦИЯТА - не?! М?

Това е една от причините ГЕРБ да загубят изборите. Те направиха много глупости, но това влиза в топ 5. Мога да ги изброя - винетки, скъпи билетчета, смяната на Бокова с Кристалина, беден оскотял народ, и избора на кака Цецка! Кажете после, че и Бойко не помага на БСП?! А пък ДСБ са си малкото братче на БСП.Те винаги си гласуват с нея.

Поредната простотия на циганката компир от Самоков. То всичките й служители от чистачка до кмет се возят с безплатни карти за цялата градска мрежа, поема ги общината демек а още по-демек такива като нас дето ни надуват цените на билетчета и карти, полиция, военни, хора от парламента които не ползват коли,МС и кой знае още кой се возят безплатно. Тази вдига билетчетата. Или всички си плащат и билетчето да се вдига или без такива номера. Браво на съда и дано нещата се променят. Започвам да мисля че поне предизборно малко ще закачи и народа от някои "екстри".

Трябва градския транспорт да е "безплатен", но разходите по него да се покриват с нашите данъци. Аз съм за вдигане на местните данъците и да има безплатен транспорт. Не виждам иначе кой ще плати накрая. Те и без друго данъците са ниски. Един приятел в чужбина ми каза, че данък смет и сгради му е 120% от месечната заплата. С други думи, една средна заплата не стига да му покрие данъците. Аз в София плащам 90лв. или 10% от месечната си заплата за годишен данък.

90 лв. данък? точно ли живееш в София или може би в Ботунец?

на Гратис за безплатен транспорт, обаче да бъде приложена САМО за тези, които ПЛАЩАТ данък в София, с издаване на безплатна карта за пътуване в градския транспорт. За останалите "съграждани" и гости - билетчето може да остане 1.60 лв.

Всяка надежда тук оставете :-). Това вече сме го играли със Синята и Зелената зона. Първо ги осъдиха и те се поправиха и пак вдигнаха цената преди време. Позле видяхме и с Винетките същия сценарий т.н. Това ще остане цената на билетите със сигурност. :-)

..Дори поскъпването на билета да бъде отменено от съда, гражданите не могат да търсят обезщетение от общината, заради тълкувателно решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове.... ----- по същия начин когато бъде отменено присъединяванео на България към Европата и Нато-то, България нама да получи общетение за: 2-та милиони осакатени и убити 2-та милиона отвлечени 2 -та милиона неродени 400-те милиарда ограбени и т.н.

Какво ти е виновно на теб-е НАТО-то и Европа-та, при положение че ти дори за име си си избрал символа за тоалетна?! Червен ли си или дебил? На тази нация от мрънкачи, търкачи на билетчета и зяпачи на турски/индийски сериали все някой друг и е винвен за собствената мизерия, и все чака някаой друг да я оправи. ....и я "оправят"!

Толкова червена простотия като в България другаде няма.Значи комундетата хем в града,хем вила на село,а хората от село нямат работа в града?Алооо ..да не би Земята да е собственост на комундарите!Кметицата на София, като такава си управлява перфектно града.Преди нея беше пълен погром и разруха!И добро място за живеене се гради от добри,пазещи,работещи,позитивни и успели хора,а не от мърлячи,мрънкачи,неудачници и несретници!

Ми преди нея нали бяха Софиянски и Тиквата? За какви комунисти бълнуваш, или и ти си от новите софиянци?

Че Тиквата не е ли комунист ??

А ти мръсна подлога е време да се гръмнеж,за да не мърсиш света с от- вратителната си миризма на пор.

К'во??? "Дори поскъпването на билета да бъде отменено от съда, гражданите не могат да търсят обезщетение от общината, заради тълкувателно решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове."

Мисля си, че няма да допуснат намаляване на билетчето. Или, ако това стане, ще влошат тотално услугата - мръсни и закъсняващи автобуси...не, че сега не са такива! Как ще се компенсират хората за незаконното събиране на пари? Иначе може да си вдигат цената и на 10 лв., пък докато минат процедурите в съда - около 2 години, да си събират парите. После - нищо все едно не е станало!

Ето ви правосъдие! Пресяда ли ? Търпете си го още.