Таксиджия иска 200 лв. от чужденка, тя не плаща

В центъра на София избухна скандал между чуждестранна туристка и таксиметров шофьор, който е поискал да му бъде платена сметка от 200 лева.

Обратно в новината

Коментари - Таксиджия иска 200 лв. от чужденка, тя не плаща | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Kakavto i da si i kadeto i da hodi6, triabva da si mnogo typ da se metka6 na parvoto taksi bez da pogledne6 i da popita6. V 4ujbina se ka4vam samo na taksita izvikani ot recepciata na hotela mi ili ot ofisite na garite i leti6tata! A za taksijiite s tarifa 8.60 na km - bratleta, NE SE ZABOGATIAVA ZA EDIN DEN! Triabva ba4kane! Osobeno ako si 6ofior na txi...

Още един пример за неадекватен коментар е на господин палячото. Неадекватен защото липсва дори опит за решение на проблема. Най-вероятно като ходи на фризьор му пускат оферта за подстрижка (освен ако не е плешив, което си е доста висока вероятност). Господина може да се определи, като типичен представител на ксенофобското общество, което живее в заблудата, че заграждайки една територийка може да си осигури благоденствие за цял живот. До палячото имам следния въпрос: Колко често се вози из столицата, като плаща цена от 200 лв за разстояние до 10 километра?

Ей, палячо ти си за село, същото е като сиренето, или ремоната, но там е с оферта! Има цена написана, ако не те кефи има каруца ти си за село. Тук е София. Ако нямаш кинти бягай! Има метро, и транвай, а на летището частна линия 84 избор.

Всички коментари даващи пример с определянето на цените на сиренето и тениските в магазините не са адекватни. На пазара общо взето по времето на разплащане има два типа услуги: тип такси и тип кино. При тип такси първо се возиш после плащаш. При тип кино първо плащаш после гледаш. Всеки който се опитва да защити таксиджията трябва да дава примери с тип такси, какъвто пример е фризьорската услуга. Според мен няма лесно решение на този проблем, колкото и да се сравнява с решения в други страни. Най-сигурно е при качване винаги да се пита каква е тарифата, особено при съмнение. За съжаление хората се притесняват да питат, особено дамите. Не знам каква е причината. Може би го считат за унижение. Някои може би са забелязали, че същия проблем го има при ремонт на автомобил в автосервиз (услуга тип такси). Ако не попитате предварително за цената винаги ще питате накрая: Ама защо ремонта ми е 700 лв?.

Всички коментари даващи пример с определянето на цените на сиренето и тениските в магазините не са адекватни. На пазара общо взето по времето на разплащане има два типа услуги: тип такси и тип кино. При тип такси първо се возиш после плащаш. При тип кино първо плащаш после гледаш. Всеки който се опитва да защити таксиджията трябва да дава примери с тип такси, какъвто пример е фризьорската услуга. Според мен няма лесно решение на този проблем, колкото и да се сравнява с решения в други страни. Най-сигурно е при качване винаги да се пита каква е тарифата, особено при съмнение. За съжаление хората се притесняват да питат, особено дамите. Не знам каква е причината. Може би го считат за унижение. Някои може би са забелязали, че същия проблем го има при ремонт на автомобил в автосервиз (услуга тип такси). Ако не попитате предварително за цената винаги ще питате накрая: Ама защо ремонта ми е 700 лв?.

категории-да,но и за шофьорите-1,2,3. Да покриват точкови нива като тест за IQ,познания за града,англ.език(гово съдебно и катаджийско(без тежки провинения)минало.Им ли най-високата категория може да работиш и в по-ниските ако желаеш.Колите 1-ва категория(клас лимузина или мини ван)да бъдат в цвят тютюнев металик и цена около 1.20лв/km примерно.2-ра кат.автомобили клас 'C' в жълт цвят и цена 1лв/км примерно.3-та категория клас 'мини' бели на цвят и цена 0.80лв/км. При поръчка от телефон клиента да има право на избор за категория.Органите(Д и др.) да следят за оплаквания и нередности от страна на водачите и да ги понижават в категория или отнемат удост. за водач в зависимост от точките.Цените да се определят от комисии съставени от представители на МТ,общините,превозва и синдикати.Но са необходими законови промени за да се обслужват интересите на клиентите и на шофьорите, а не само на лизингови къщи и банки както е сега.

Абе малоумни таксиметрови шофьорчета: който дава пример със сиренето в магазина и алкохола в заведенията, да си ходи на село веднага! Ако определени неща в дъжавата са подредени така че ни мачкат , аз няма да търпя некъв мошеник да ми вземе 200 лева, цена 10 пъти нормалната! Ако не се саморазправиш на момента, то трябва да му отмъстиш защото те е подвел. И понеже тази измама няма да бъде наказана, пожелавам на следващия таксиметър, който измами по подобен начин да го четеме тука в дира и да коментираме статия пребиха бакшиш в центъра на София! А тоя шушляк който виждам на снимката прави един такъв курс, плаща си данъка и отива да си смърди вкъщи в леглото!

Карам такси в Чикаго. От летището до даунтауна (около 35-40км) цената е фиксирана- около 50$..Ако хитрувам и клиента се оплаче най ниското с което ще мина е връщане парите на клиента. В по тежък случай отивам на съд. Но Чикаго не е София все пак...

Ха само забележете буквите ОК в стикера! Някои таксиджии ги бяха глобили заради нарушаване на търговка марка, но явно други още си се разхождат. Цената може и да е обявена но това не значи че трябва да има такива таксита! Абсурдно е!

Алчни гадове! А и при 8.60 на километър как стават 200 лв. от летището до раковска?

Не сте прави да идеализирате толкова много чуждите държави! Значи мен са ме лъгали в Германия с такси. Първо там няма стикер с цената, камо ли на английски и т.н.. Второ измамата беше, че хотелът ми беше на 5 км от летището, но таксиджията мина по местното околовръстно и броячът показа като за 15 км. А като излезна на околовръстното ходи му кажи спри, и ще трябва да си ходиш пеш.Така че навсякъде има мошеници по един или друг начин. Вярно цените в Германия на такситата се определят за дадена област и няма мърдане, но винаги има други начини за лъжене!

Абсолютно си прав/а. Щом се е качила в таксито значи е съгласна с условията. Ако аз отида да си купя един телевизор за 1000 лева и после на касата реша, че ми е скъп - скандал ли вдигам за цената? Шофьорът щеше да е виновен, ако имаше измама - пише една цена, а се иска друга и т.н. В случая явно няма измама, цената е дължима.

КАКЪВ Е ТОЗИ ЦЕНОРАЗПИС,БЕ ХОРА? Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ ,КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ И С КОГО? НАЙ БЕДНИТЕ СМЕ, А С НАЙ ВИСОКИ ЦЕНИ! НА МЕН МИ ВЗЕХА 110 лв ОТ РУСЕ ДО АЙРОГАРА БУКУРЕЩ,НО ВСЕ ПАК ПЪТЯТ Е МНОГО ПО ВЕЧЕ! ПРЕДИ ПЪТУВАХ В ЧУЖБИНА ОТ СОФИЯ,НО СЕ ОРИЕНТИРАХ ВЕЧЕ КЪМ БУКУРЕЩ- САМО ЗАРАДИ ТАКСИТАТА!!!

Онзи ден имаше новина за ДАИ. Гарвана гарван око не вади!

Лондонските черни таксита, без съмнение, най-добрите таксиметрови услуги в света. Тарифите на лондонските лицензирани таксита се регулират от лондонският кмет, Борис Джонсън. Таксиметро тарифи се увеличават всяка година след консултация с водещи представители на лондонската таксиме индустрия. Годишното увеличение е обикновено в крак с инфлацията, но също така може да бъде отражение от неочаквани разходи на индустрията. Всяко лицензирано такси има идентично калибриран брояч за таксуване. За това сумата за същото пътуване с повече от едно такси винаги ще бъде идентична, при един и същи маршрут и натоварване на трафика.

Крайно време е от ДАИ да сложат праг на цената на километър и минута престой. Не може заради това, че съм се разсеял и не съм видял, че пише ОК Супершанс, а не ОК Супертранс след 3 минути като се усетя да дължа на някъв бакшиш със образование 3-ти клас 80 лв.

Тази душичка на снимката( шофьора) се подвизава като измамник повече от 5 години.Били са го поне 10 пъти и няма ден без скандал.Не знам какъв изрод трябва да си за да живееш така...Сигурно дневният му доход е поне 100 лева средно, ама дори и за 3 бона на месец не бих изял толкова лайна, колкото яде тоя...

Тарифата обявена на лепенката е на български и не се отнася за чужденци, просто защото те не знаят български , а и неса длъжни.Дори си мисля ,че и ченгетата са менте като такситата.

Епа аз като се почерлим некъде на гости и се прибирам с такси и като ми кажат некаква нереална сума направо ги почвам на бой . Бегат та се вдига пушек е верно че ме псуват сигорно ама кво да се прай

До всички, които упрекват клентката: явно не сте се возили в такси в културна страна. Тзи цигания тук в БГ - не да си мислиш за своите проблеми и работи, а да дебнеш бакшиша и да проверяваш всеки път дали не е някой такъв циганин като тоя я нама никъде, дори в Румъния!!! Тези нещастници карат чужденците да си съставят крайно негативно мнение за всички нас и е време някой да ги спре. ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗОБРАЗИЕ И ГО ИМА САМО ПРИ НАС!

Това за черните таксита в Лондон е световна тайна :). Ако не вярваш напиши в гугъл london+black+cab+exa и прочети малко. Освен това черните лондонски таксита определено не се шофират от който и да е.

РЪФАЙ ,ГУДЖО МРЪВКА !!! ...па дано да се задавиш!!!

Ама какво има да го обсъждаме бе.. Тоя в една нормална държава първо изобщо няма да му дадат право да работи. Друг е въпроса, че доста инстанции са си затворили очите, щото не ги интересува на каква тарифа вози. После се получават такива ситуации. Имаше подобен случай с човек от висок пост на Еврокомисията.. Бай Ганьовщина. Родната простотия няма край. Тоя олигофрен дето се е направил на мъж, да бъде спрян от работа изобщо, би трябвало да му се случи. Ако имаше някакъв орган тук да контролира тея ограничени тъпаци. Мислят се за многофункционални.. Ако някой си позволи да им свирне, че правят задръстване, стават и се карат, заплашват, че ще се съберат и ще пребият човека. Селяндурщината няма край.. Ето защо не сме за Европа. Никакъв морал нито съвест.. Затвор и супер наказания за тоя Хубостник!!!!!!! Да видим дали друг ще посмее.. Ако посмее, отново затвор.. и ще се приключи.. С тази сган- така!

Една стока струва толкова, за колкото можеш да я продадеш. Същото е и за услугата. Човекът си е написал тарифата. Да не се била качвала. Това е пазарна икономика.

Ей такива душмани с удоволствие да им извиеш врата!!!

Да е гледала! Не разбира български, но разбира числата. Това ми прилича на кредитите - взимат кредити, а после реват, че лихвите били 36% на стоков кредит. Сори! Подписал си договор - да си гледал! Кьорав карти не играе.

men me e strah ot bak6i6i

Не са виновни такситата. виновна е държавата. Като няма удобен и бръз обществен транспорт такситата ще правят каквото си изкат. Я държавата да пусне метро до летището, пак да видим колко таксита ще висят там и най-важното на какви цени ще карат. Като няма конкуренция има измами.

Къде е кметът на София и бъдещият спасител на България ,да въдвори ред и се поставят еднакви тарифи на километър.Разбира се тези цени трябва да бъдат договорени с Асоциацията на таксиметровите шофьори ,но допустимо ли е превозът от аерогарата до център да струва 2 пъти повече от разстоянието София -Пловдив.Или в тази държава,наричана от наглите турски мекерета -Булгаристан-в официалните новини по Канал едно,няма власт и закони.

тъпата чужденка да се научи да чете!!! ние как им учим езиците, майна им гъзинината! щом го е написал - ще го осъди на кукувУЙско лето!!! това е сделка! щом си се качил - значи си подписал договора! плащаш! мен така ме надупиха в белгия... 100% ми написаха сметката! хем в менюто не беше написано ясно... ако може да се каже... беше си написано само със съкращения! така че айде не ревете! направил съм снимки има и тема във фейсбука българи излъгани в чужбина! в норамалнитедържа те съдят ако произвеждаш ножчета и не си написал предупреждение, че може да се порежеш... недай си боже някой да се пореже... та! нормалното е ако на таксито има стикери с цени - пичката да си плати! това е правова държава!!! ако не ще полицаите да я арестуват! и черен печат ха ха ха ха на гъзъ и... аз ще и го перна! да се понаучи на езици, общуване и критерии :))) кьорав карти не играе!

тука на стикерите са написали 8 или 10 или 15 лв Първоначална + Толкова и на километър! висят като пзяци и никой не се качва! АМА на! все някой изгаря! ЗАЩО НЕ ИМ СЛОЖАТ ТАВАН?!

Тези таксита не са менте, а с лицензия и всички необходими документи. Защо да има пределна цена? Ако не ти харесва не ползваш! То по тази логика, за всичко което не ни е изгодно да го направим за без пари. Това е комунизъм! Цената се определя от пазара, щом има такива таксита и са законни с редовни документи и плащат данаци, никой няма право юредически и човешки да се меси! НО ако не плащат данаци, и не издават касов бон, ако използват знаци и лого с което подвеждат потребитела, е друг въпрос, тогава глоби!!!

на всеки може да се случи. държата ни не струва!

Само такситата ли са проблема на аерогарата;порьчаите си кафе или сандвич цената е по-висока от площад Сан Марко вьв Венеция.

Не може да са легални тези цени. Трябваше отдавна да се погрижат да не се случват такива грозни сцени. Трябва да се сложи лимит на високите тарифи, така както направиха и с чейнч бюрата. Иначе винаги ще се намират измамници като въпросния таксиметърджия да изнудват хората. Най-лошо впечатление правят полицаите, които гледат тъпо явното беззаконие и безобразие и не знаят как да реагират !!! А ако е менте такси, направо да го арестуват и в затвора.

За лъжата си прав, но на такситата непише на английски със сигурност!

Imam ujasen opit s taksitata v Sofia, golemi moshenici. Pristignah ot Burgas, kato triabvashe da letia za Paris na sledvashtia den. 3 taksita mi otkazaha prevoz do hotela, gledaha da kachat chujdenci.

То излезе, че почти висше изкарват за да станат шофьор на такси. Като имам предвид кой кара такситата в Лондон, тия тежки изпити много ме съмняват.

евтини измами в евтиния Булгаристан; по това може да се съди за нивото на развитие; без думи

Аз съм ходил в Китай! Но там ако излъжеш ти клъцват главичката, а в Сингапур отиваш в затвора, ако се оплаче някой от теб!! За туризма ми е мислълта!

ОТ СОФИЯ ДО ВИЕНА И ОБРАТНО САМОЛЕТНИЯ БИЛЕТ НА УИЗ ЕЪР СТРУВА 160 ЛВ. ТОЗИ БОКЛУК БАКШИШ СИ Е ПОЗВОЛИЛ ДА ВЗЕМЕ ЗА 15 КМ 200 ЛВ.!!! С КОНКОРД ЛИ Я Е ВОЗИЛ !!!!!!?????

Ходил ли си в Китай?

Нещо определено не си го разбрал това което си прочел или въобще не си си направил труда :). Средната цена за черно такси в Лондон за 1 миля е £2.50, допълнително има начална такса от £2.20, частните таксита са малко по-евтини. Също така цените много зависят от времето по което ползвате таксито и от денят в седмицата. За да стане някой шофьор на черно такси в Лондон, първо трябва да вземе изпит познат като Познанието (the knowledge). Вземането на този изпит отнема две години учене и бъдещите шофьори трябва да могат да запомнят 25,000 улици около централен Лондон и да научат най-бързият път между адресите. Също така трябва да знаят къде се намират всяка болница, театър, хотел, влакова гара и т.н. След това месеци наред взимат тежки изпити преди да бъдат сертифицирани.

са това шфьорите. Каква е тази ццена от 8 лв.

jivea ot dosta vreme v PORTUGALI--PORTO-- tuk cenata na edi kilometar e 0.40 eur-- taka li ste se borim za ba dostignem EUROPA