Глобяват кръчмар, написал шокова сметка

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила проверка в ресторант заради несъответствие на цена в менюто с реално таксуваната, съобщиха от комисията.

Обратно в новината

Коментари - Глобяват кръчмар, написал шокова сметка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До Павка (05.08.2009 г. 16:58ч.), Абе пич, ти в кой свят живееш?! Като си искали всички бележчиците щяло да стане рай. Първо. По закон аз не трябва да искам нищо а тях да ги брулят по 1000лв за всяка неиздадена поръчка. Второ. От 1998г в България има т.нар отворени фискални устройства, които могат да бъдат манипулирани черз едно обикновено РС и 350 реда елементарен код. И един от големите производители в България - Оргтехника Силистра още тогава произвеждаше култовите елки стакава опция. ДА не изброявам колко програми се бяха нароили точно за тях и точно с една цел - манипулиране на фискалния оборот. И това ставаше под носа и със знанието, нещо което не мога да докажа с документи, за жалост, на финансивоя министър - бай ти Муравейчо. Та проблема не е в касовата бележчица, тя не решава нищо. Проблема е на много по-високо ниво и трябва политическа воля за да бъде решен. НАй-важното в момента е да се вържат митниците с НАП. И тогава като му начукат защитно мито и ДДС на доматите от 5 тира и парите после влязат в хазната, нека после ми ходи да ги продава. Ето, от там трябва да се почнеи не само с доматите!

Просто като ви донесат такава сметка, казвате че не е вашата и не сте поръчвали 1500 гр риба а само 100гр. и точка ! Ако почне някой да ви се прави на отворен, вдигате телефончето и викате Полиция ! Идва Полиция, обяснявате случая и отказвате да платите другите 1400 гр. риба ! След това казвате че ако собственика иска по някакъв начин да си вземе парите за тези 1400гр риба, може да ви съди - и каквото съда реши ! Плащате си своята част от сметката пред полицаите, искате си касова бележка и си тръгвате - никой не може да ви спре ! Единственото което може да направи полицията е да ви поиска личната карта за да снеме данни и да ги предостави на заведението в случай че ресторантчето иска да ви съди. Това е ! Но ако стане това, тогава и вие поискайте всички данни на фирмата, управителя и т.н. и за всеки случай след като си тръгнете пуснете една жалба в МВР че от ресторанта са ви заплашвали и си връзвате гащите за евентуални последващи маневри от страна на кръчмата - понеже вече ви имат данните ! Работя на мениджърска позиция в ресторантьорството и вече имам 2-3 такива случая, клиента направо ни разби, не ставаше дума за Риба а за отлежало уиски и хората си тръгнаха пред полицията ей така! Познайте шефа дали реши да ги съди.....

Витиеватите писания на комисията прикриват измама и кражба. Обявена е цена за количество продавана стока или ако се употребят чуждиците на евро - терминологията, за реалната консумация. В случая, гражданинът е поръчал 100 грама, а е измамен и принуден да плати 15 пъти повече - за 1 500 грама. Не само продавачът, а и комисията - защитник като укриващ престъпление и следователно съучастник, е за съд.

Po4ti nikade v sveta ve4e ne se servira zyala riba. Nikoj ne iska da se zanimava s kosti. Obiknoveno se sevira file ot riba e okolo 200-250 grama i si ima saotvetnata zena. Tova go znam ot li4en opit. Jiveya na ostrov, kadeto se yade osnovno riba i sam rabotila v Seafood restorant.

zle

Това е много стар номер за ограбване на чужденци и/или клиенти от сервитьорите и/или заведенията. Още 90-те беше много популярен в румънските курорти, като Мамая например. Решението е да си търсиш правате чрез съответните органи.

Ima ribi , koito se servirat celi , ima i takiva koito se servirat na porcii. Narimer - caca i akula.......Kakto i da e obiavena cenata klienta TRIABVA da znae kakvo 6te polu4i i sre6tu kolko pari. Drugoto sa nomera na Andre6ko ............

На много места е така. Трябва да ги задължат да обяват цената за 1 кг. готов продукт!

Така, така. Писна ми от алчните търговци. Такива измами само в БГ виреят.

И на някои пазари за плодове и зеленчуци е така - Домати 1.50 - 100 г, като последното е с малки букви. На Графа близо до пл. Славейков в София. Това не е ли измама?

Миналато година на морето ми праснаха сметка от 2657 лв. за порция панирани сърца от канарчета и малко виски. Извиках управителя и се опитах да оспоря сметката, но тя беше точна. 50 канарчета по 50 лева доставна цена, плюс панировката и надценката, общо 2600 за и вискито 57 лв. Вече избягвам мезетата. Скоро ми предлагаха за мезе суджук от 40% елен лопатар и 30% прасенце сукалче и 30% от невинна сърна, застреляна от коварна засада в ловно стопанстно, но любезно отказах.

tuka neshto mnogo se izkazvat che taka bilo navsiakude i bilo vidish li normalno - abe kak shte struva 100 leva edna ribka be ai siktir! za taia tzena kelnera triabva i zadnika da mi oblije - inache v Sofia tambuktu e sushtata prostotia pisna mi ot tupi nomera za zablujdavane na naroda - napishi si istinskata tzena pa ako si struva shte se nameri koi da kupi

Поръчвайте си само дребна риба,толкова е лесно!Цаца и само цаца му е майката!!!Кеф ти 50 грама кеф ти 100,200,400-1000 и т.н.!!!Лесно е просто се смята!Ял съм на акулата опашката и на магарето дъртия и да ви кажа хич не е кеф!!!!

Това си и е чиста измама. Аз като съм ходил на хубави западни ресторанти там нещата се плащата по два нчина. или 1-2-3 струва Х лева, грамажа е нормален да се наеде човек. Всеки ден се готвят по няколко различни ястия който са мнгоо добре напревени. Не е като в нашите ресторанти по 30 страници меню, шсеки ден е по една страница различна. А и ако искаш да имаш ресторант би трябвало да залагаш на качеството а не да се опитваш да мамиш клиентите си. Яа готви вкусни манджи и добро обслужване на поносими цени да видим дали няма да идват хора. Ама повечето нали са с максимата за един ден милионери от всеки бизнес и сег ядем лайната всички.

Абе няма ли кой да го начу.. на тъпите селски шмекери?!

В прочутата Златна котва в Бургас през юли ми пробутаха пържена каракуда, вместо поръчаната бяла риба, която присъства в менюто. Келнерката, както очаквах, на забележката ми отговори, че не познавала рибите, а представилата се за управителка дама отсече: Аз не съм готвачка!. Иначе и цените в тази кръчма са наистина златни.

Po cial sviat se plashta tova ,koeto e napisano na menuto.Absurden resaurant.A sobstvenika e oligofren.

Ако този кръчмар е глобен само за това,то тогава каква ще е глобата за нашите управляващи и депутатите?

за какви цени на грам иде реч?! Да не би с везна да ни се сервира в заведенията?! Знаем, че ни удрят в грамажа, четем менюто и няма драма....

ха ха само да ми излязат с този номер - намирам косъм в поръчката, връщам я и си тръгвам :) да си я ядат - очевидно е когато не е 100, 500 гр. :)

Ето от къде произлиза поговорката : Направил си сметката без кръчмаря.

Аз на море не съм ходил отдавна. Ама където съм си поръчвал риба, има цена за НЯКАКЪВ грамаж Х, и като си поръчаш ти носят порция с тегло Х и си я плащаш. Ми ако си поръчам филе от акула, кво цяла акула ли да ми донесат? Ми тя може да е и 100 кила.

Дедо Йоцо гледа явно не ходи по ресторанти,но.... AURORA e обиколила всички балкански кръчми и дава този път компетентно мнение.

sled tova da ne revat 4e nqma turisti , neka falirat ot al4nost

Ми те и цените на алкохола са обявени за 50 гр. Някой селянин ако се направи на оборотен и поръча цяла бутилка, пак ли ще се вайка после от сметката? Прочел е - 100 гр. 18 лв, донесли са му Килограм и Половина, изял го е без да протестира, пък после - ааа, излъган съм А га яде кифтета не рива!!!

Е как няма да е на грамаж. Рибите да не са еднакви, че да е на порция. Нямате необходимата култура и явно не сте ходили да видите как е навсякъде.

Абе кой го е еня дали цената е за 100 гр ил иза 1 гр. Или е за цяла риба или за половин! Или било рибата да е сурова или сготвена! Иска се щом е казъл цената е за 100 гр. за жива риба то се иска следното носи рибата жива пред мен, с едно кантарче я мери и казва ами ето толкова ви излиза! Това се иска иначе какво главата я изхвърлихме ама тя тежеше най-много към 2 кг перките и те към 2 кг. и в чинията ти 400 гр. риба за 500 лв така ли!!??

Men v Tyrzia za 2 minuti pregled+2 snimki pri zybolekar,iskaha da me odrysat sas 100 evro,ama az im kazah 4e hte ida da izteglia kinti ot bakomata i dim da me nema...

То излиза, че щеш, не щеш - ще ядеш цяла риба, пък колкото ти излезе. Трябва да има и цена за порция от 200-300 грама, и отделно - цена за килограм, ако някой иска цяла риба. И за да няма такива менюта, просто трябва да подаваме жалби и да го оповестяваме, за да научат повече хора. И в магазините е по същия начин - ако всички хора изискват касова бележка, тогава продавачът със сигурност ще си плати данъците, колкото се може по-реални. Обществото е коректив, точно чрез такива дребни, на пръв поглед, неща.

абе като си поръчваш свинска пражола да не би да ги питаш колко е цялото прасе и колко ще ми излезе пражолата аиде моля номера аман от тарикати.

В Слънчев бряг имах същия случай-явно това е отрепетиран мошенически трик! Името, името на заведението!

много пари са това. аз съм яла лобстер в няколко ресторанта в европа и средния изток, изваждат ми го от водата жив пред мен, мерят го и ми го готвят. в менюто цената е за 100 грама, но целия лобстер никога не е струвал пове4е от 120 евро. годишния оборот от продажбите на лобстер в света е 32 милиарда долара.та незнам каква ще да е тази риба в Българиа, която струва 270 лева. за глобяване си е тоя.

Кръчмари за бой има и в Софето, и то в кръчма зад Съдебната палата. Там в менюто пише: Пилешка пържола - 1.50 лв./ 100 гр. И другите неща за скара са обявени с такива цени.

Естествено, че цената ще е за 100 грама. Аз като поръчвам ги питам - Колко горе-долу излиза една риба. Хората си казват - еди-колко си и всеки си преценява. Ама вие сте отворени, как ще се излагате. Поръчвате като шейхове, а плащате като клошари. Аман от задръстеняци без пари, но с претенции. А в конкретният случай /от статията/ измамата е налице.

А за, този ресторант Чучура в Копривщица, вярно са големи селяни и тарикати на дребно, но това е друга тема.

Ами търгашка му работа! Естествено, че цената трябва да е за порция!! Иначе какво оня дето ми сервира рибата трябва да ми докаже че ми сервира 1,5 кг риба! Нали така !? Демек с едно кантарче и преди да ти я сервират ти теглят има ли кило или не! Абе ясно е, че заради ей такива ТЪПИ и АЛЧНИ ГОВЕДА няма да се ходи по нашето море! Ама и държавата къде е!? Наскоро четох как в италия за подобни измами затваряли директно заведението. Айде и ние така нали сме европейци вече!?

Мерната единица за маса в СИ е килограм. Не грам, не милиграм. Ако бяха написали, че един килограм риба струва 180 лева, нямаше да има недоразумения. Утре някой може да напише, че 200 грама е 36 лева. Разбира се, че всеки ще си помисли, че това е цената за една порция. Ако си поръчаш печено агнешко и цената е 2 лева за 100 грама, да не би да ти заколят цяло агне, да ти го сервират и после някой да умножава?

Много ми е интересен коментарът на онзи, който пише, че какво ни пукало - нали и без това не четете менютата! Ама иначе си плащаме според менютата, нали? Да вземем пък да спрем да си плащаме, може пък да започнат да ни обслужват на ниво. Откъде да знае клиентът на колко грама отговаря цената, ако не е указано - може да е и за 150, 200 грама. И откъде да знае, че е за цяла риба, ако не е указано - може да е порция от едно филе само например. Щом са го глобили, значи има защо. Европейските коментатори нека се правят на интересни. Явно те са единствените хора яли риба извън България :))

Масова практика е в ресторантите в София цената на морските продукти да се обявява за 100 гр. По-притеснителното е, че винаги накрая в сметката грамажът е кръгъл ;)

Е кажете името на тоя ресторант бе........ Аз имах същия случай преди година в р-т- Тамбукту във Варна. Гледаме риба 4 лв. идва сметката - рибата 18 лв. Ами в менюто била за 100 гр.

Не е вярно, че така се пишат менютата по всички държави - например в Босна, Черна гора, Хърватия, Сърбия цената е за порция от 250 или 300 гр. - това си пише в менюто и си плащаш същото в сметката. И това е. пък дали те са рязали от една риба или са я теглили преди това или след това - си е тяхна работа. Грамажът в чинията ти отговаря на написаното в менюто и цената е такава. И затова хората ходят там. Нашите тарикатчета на морето другата година ще си седят сами с тъпите спасители и курвите по заведенията ,турист няма да стъпи при тия търгаши!

Това си е като за жабата и вола- кой видял в гърция, кой в турция, ха сега и ние да ловим баламурници! Ами не е ли нормално една порция риба , след като не е сьомга да ти струва 18 лева? Цената на рибата в търговската мрежа, плюс фирите, режиийните и процента печалба се връзва - тул морския език не струва сто лева килограма - сьомга филе е около 30 лева! А и едва ли има клиент, който да си поръча порция от два гилограма нагоре! Не оправдавайте такива кожодери!

няма край търгачеството на тия кръчмари заслужава никой да не стъпи в кръчмата му да фалира

осъдихте на смърт търговеца,който не може да се защити.ЕВАЛА НА ВСИЧКИ ЛЕШОЯДИ КОИТО ПИШАТ ТУК.МААЙТЕ СИ РИБА В КОНСЕРВА В КЪЩИ ЗА ДА НЯМАТЕ ПРОБЛЕМИ.Г Р А Т И С Ч И Й Й Й Й Й Й .

Голяма глоба и затваряне на заведението!!!! Тов трябва да е санкцията!!!

До кога бе мамка им рАзбойническа? Не се ли уядоха вече?

пичове, ако обичате риба и сте във Варна горещо препоръчвам ресторант Буната ...само един Пример - калкан 500 г. - 22 лв, калкан 1 кг. - 29 лв, калкан 4 кг! - 120 лв. ето това са нормални цени

Това го пише и в менюто на 5 звезден хотел в сандански, така че това не е само на обикновенните кръчмари практика.