Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.

Обратно в новината

Коментари - Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

няма как всичко да се сложи на масата и всичко да стане ясно. Кметът на Банско е мутра, тарика селски, който играе с ППГЕРБ и Борисов. Тия мъже са се събирали безброй пъти насамае, решили са нещо да направят и сега се използва целия държавен ресурс за да постигнат целите си, а какви са те никой никога няма да разбере, защото мутрите винаги ама винаги работят на тъмно без публичност, без да афишират какво смятат да правят. Това е инстинкт за оцеляване при тях. Просто трябва да се устиска още 7-8 месеца. После идват местните избори и кметовете стават по-ниски и от тревата и няма да посмеят да дразнят населението преди избори. Още 7-8 месеца месеца....

Къв втори лифт ве кавали? Боровец празен, няма персонал, няма туристи. Сняг до пъпа. Жив тракер не минава по пистите нито ден нито нощ. Спасители със шейни не се виждат също. 50% от лифтаджиите пушат цигари. Не ги интересува, че туристите падат от лифтовете, защото не са обработени местата за качване и слизане. 80% от учителите също пушат като се качват по седалките, без да ги е еня, че хората са със скъпи екипировки, и не искат да имат дупки от цигари.

Ал

Днес е 20.01.2018г. цЕКО мИНЕВ още не е пуснал влека на Ветровала. От 14 съоръжения, които приватизира цЕКО мИНЕВ, в момента работят 5! Пролет, лято, есен и през седмицата нищо не работи. Билета на драгалевски лифт стана 8 лева! цЕКО мИЕНЕВ се подиграва с нас! Но КОЙ хариза Витоша на цЕКО мИНЕВ? бОЙКО мЕТОДИЕВ бОРИСОВ КОЙ иска да хариже Пирин на цЕКО мИНЕВ? бОЙКО мЕТОДИЕВ бОРИСОВ

Няма смисъл от втора кабина. Съборете 50% от хотелите в Банско и развитие ски зоните в Стара Планина, Родопите и Витоша.

Сакъм само не колоездене в пронините. Където са минали тия колела са оставили ерозирала почва под гумите си и камъни. След това планинските порои започват да работят. Вижте само Витоша от Голи връх до долна лифтстанция.

от Тодорка през лятото, че има улеи по 2 метра улеи от ерозията!

2.5 милионна София има един лифт за Алеко,който е саботиран от цеко боклука.Този в Банско,може да му се увеличи технологично капацитета с 40%-тов е мнение на производителя.На луди ли се правите?!

Най-после да се покаже в медиите и едно смислено мнение по темата за 2-ри лифт в Банско. При това много добре аргументирано. Аз съм пешеходен турист. За първи път бях в Банско през януари 2003 г. и правих преход до х. Бъндерица и х. Демяница. Бяхме със снегоходки - снегът горе беше 1.20 м. Природата е уникална. Малко над Банско видяхме набитите стълбове на 1-ят лифт, който се строеше тогава и изсечената заради него гора. Още тогава ме налегна лошо предчувствие какво ще се случи с все още живописното Банско и природата над него. Мисля, че беше 2 или 3 години по-късно отидох отново, но през лятото. Правихме преход от х. Вихрен до в. Вихрен и след това през Кончето до х. Яворов над Разлог, а на другия ден от х. Яворов до х. Предела. Това, което видях тогава в Банско и над него ме отказа завинаги от идеята да отида там отново. Който иска да гледа бетон и изсечени гори да ходи колкото си иска. Аз лично на бетон съм се нагледал по Черноморието, където живея и когато отида да си почивам на планина ми се гледа природа, а не вмирисани на евтина манджа механи с високи цени, хаотично хотелско строителство и гъмжило от народ все едно съм центъра на София.

Така е защото си го виждал много късно. Можеш ли да си го представиш какво беше в 80-те години. Беие си приказка. Имаше само един лифт - Шилигарника. Красота, планина и спокойствие. Сега е свинщина с тия изсичания с прадните хотели в града.

Е то в тоя ред на мисли през 60-те и 70-те сигурно е било още по-живописно градчето. Просто това, което видях през 2006 в сравнение с 2003 беше потресаващо различно. Малкото пиринско градче се беше превърнало в презастроен курортен център.

На крива ракета КОСМОСЪТ пречи, та и тези тука- един лифт малко,а два са много.....важното май е САМО да има какво да се краде.....

Нека планинските спасители да получават една сума която те ще определят и от Ююлен. Не може те само да печелят а ние да плащаме. Всички злополуки по пистата да се заплащат.

СетИла се Мара да се побара

Дали има кой да го чуе...

Банско е клоака с грозни бетонни апарт-хотели, опашки на кабинката, скъпи кръчми с лоша храна, кал, мръсотия, цигански сергии и престъпност! От 7-8 години ходя на ски в Италия - несравнима природа, писти, лифтове, обслужване, храна, ресторанти.... и излиза колкото в Банско:) Чаоооо:)

Мисля, че има един начин да се опитаме да спасим Родината си от наглостта и алчността на "строителите" (те са си 100% рушители на България) - бойкотирайте Банско. Не стъпвайте там, подканете и близките и приятелите си да не ходят там. Така съоръженията им ще останат празни, а местните може и да се досетят, че не лифтове трябват в Банско, а връщането на автентичния възрожденски дух на това място! Аз лично се заричам поне още 5 години да не стъпя в Банско! За последен път се излъгах преди 7 години да отида и видях в какъв кошмар се е превърнало това място, което преди беше прекрасно.

Бях забравил, че в тази държава има хора който се опитват да мислят в перспектива и при това да го правят добре. Учудващо, поне за мен, точен анализ.

Няма страшно г-жа Deutschland и не само Тя а и в Амстердам в централата са получили вече снимките на изгорелия автомобил.Мафията няма да ни уплаши!

с две думи правителството е некомпетентно поне така излиза

Хора, Банско стана една кочина.Тук се интересуват само от кинти.Никой не се интересува,че по пистите в 10.30часа е като на война.По празниците шейните на спасителите несмогваха.Но какво ги интересува Юлен,важното е да си продадът картите.Ама пистите не са напръскани.При това глобално затопляне.С две думи при втора кабинка да му мислят планинска служба и ние скиорите.Понеже Юлен/Гьоре/са много отворени може и да са чували ,че в някой курорти продават определен брой карти за деня за да запазят здравето на хората.Мисля ,че хората трябва да започнат да ги съдят при травми по пистите.Колкото до Банско е супер.На улицата до лифта леко мургави продавачи на фреш са Ви приготвили на прахът от колите разкошна напитка.Горе пък може да си вземете едни изтръпнали спагети за 20лв.Иначе и въздуха е кристален в Банско.Има дни като за пуши хубаво трябва да се движиш с челник за мъгла по улиците за да не се сблъскаш с някой луд като теб пешеходец.

ТА КАКТО КАЗАХМЕ - ИВА КРАЯ НА ИМОТНИЯ БАЛОН В БАНСКО. ДА МУМИСЛИ БАНКАТА ДЕТО РАЗДАВАЛА КРЕДИТИ НА ЕВТИНА ЕСТИНАЦИЯ.

Айде пак ако обичаш, но малко по-грамотно, че в два реда имаш десетина правописни грешки. Ма то такава дълбока мисъл няма как да излезе от грамотен човек.

Банките си искат кинтите за хотелите и бетона. Единственият шанс е втори и трети лифт плюс ново застрояване и нови писти. Само така длъжниците ще се оправят, но временно. Депутати, Каролевци, миневци, кметската паплач, алчните местни тъпаци не се интересуват от природа, а от кинти и далавери ДЕМ..

abasador

без, коментер, коментара ми от 06.01.2018, към статията.... Юлен: Не строим хотели и публични домове, а лифтове юлен, поне погледнете, до колкото можете де, как и къде са построени едни от най-известните ски курорти в Алпите като; Ски Арлберг, Кицбюел, Зьолден и Заалбах Хинтерглемм в Австрия; Цермат и Санкт Мориц в Швейцария; Вал д'Изер във Франция; Вал-Гардена в- Италия; Руполдинг, Гармиш Партенкирхен, Оберсдорф, Цугшпитеце в Германия и т.н. Някой от тези ски курорти имат писти с обща дължина от 238 до 365 километра!!! и в по-голямата си част, барабар със съораженията към тях, са построени върху глетчери. Не ви давам примери със САЩ и Канада, защото ще кажете .... абе твоите примери са много далече любезнии! Сега ще сечем малко от гората защото тябва да има втора кабинка, след кабинката ще се окаже, че пистите са недостатъчни и хайде отново ще сечем от гората ...!!! Ей, ей, ей ... човешката простотия и алчност нямат граница. Айде, лек ви ден. Лек ден.

Откога т.н. български туроператори и травъл агенти започнаха да разбират от писти и лифтове?

Само зелен малоумник може да напише, че туристическия бизнес не желае втори лифт ! И да си драскат коментари как щели да им изсекат милиони хилядолетни дървета !

"Когато правим маршрути за пешеходен туризъм, конен туризъм или планинско колоездене, хората искат автентична природа и автентична култура и бит, поясни той. " Много правилно, но масово българинът не е дорасъл за това! Банско се стреми да участва в класациите за най-добри цени, а не за най-добро качество. Това, което се случи с Банско през последните 20-25 години е престъпление, извършено от глупост и алчност. Съсипване на автентичния дух и архитектура. Банкско трябваше да бъде обявен за архитектурен резерват и строителството да става по строги правила. Вижте как е уредено това в други европейски държави. Ако банскалии искат да станат богати от туризъм, начинът не е с нови лифтове, а минава през събаряне на бетнонните мастодонти нацвъкани без мисъл и перспектива. Вижте какво представлява Цермат или други подобни места.

Мнение на разбиращ! Стига с това Банско, само там ли има планина, сняг, туристи?

Какво сте се загрижили за тези дървета само пречат на туризма.Всичко да се осече да направим още 8 лифта където ти кеф там да се качиш.Ще бъде чисто няма да се блъскат скиорите в дърветата.С една дума швейцарците не се се сетили още но като видят и те ще го направят.Побързайте да го патентовате та белким и от патента да изкараме някой лев.

Да,щото руснаците не могат да бъдат спрени. След като обезобразиха черноморското крайбрежие, ред е на Банско. След години България ще стане като Азовско море в Казахстан-пустиня!

Абе айде стига все Русия и Путин да ни е виновен за всичко. Ето какво казват от БНБ: Страните от ЕС продължават да са най-големият генериращ пазар за международен туризъм на България с относителен дял близо 62 на сто и общ обем от около 5,2 млн. посещения за първите 11 месеца на 2017 г. Това е почти 8 процента ръст спрямо същия период на предходната година. Най-много туристи по над 1 млн. са ни посетили през това време от Гърция и Румъния. Увеличение има на повечето пазари от Европа и извън нея - Германия 5% ръст, Турция 12%, Полша 8%, Сърбия 5%, Великобритания 24%, Украйна 15%, Молдова 17%, Израел 12%, Франция 19%, Италия 11%, Холандия 23%, Белгия 35%, САЩ 10%, Испания 37%, Швеция 35%, Ирландия 19% и т.н.

Според данни на БНБ 2017 е най-добрата година за туризма в БГ. Почти 9 млн. чуждестранни туристи и почти 7 милиарда лева приходи от тях. Ръст спрямо 2016 от почти 10%. Ако сложим в сметките и нашите туристи и цифрата сигурно ще подмине 12 милиарда. Затова ревът конкурентите. Затова са развързали кесиите и се мъчат да пречат на развитието на най-успешния отрасъл на родната икономика.

Банско вече е толкова отвратителен като курорт колкото Слънчака.Няма да се учудя ако и там почнат да раздават евтин алкохол в кофи на туристите.

само банско ли е за ски? преди2 години бях на говедарци - пистата в селотоне работи! около нея всичко е замряло! на малиовица - малко по - добре. в стара планина - на чумерна- пална разруха - а може да се оправи! има и други подобни!

Стига с този лифт!Проблемът не е в лифта.Проблемът е,че към разрешителното за новия лифт е включено и разрешение за 48 % застрояване на планината!Това е проблемът.В действащата в момента концесия разрешеното застрояване е 2%.

Каква е тая организация ние 40 години посрещаме гости засега е чувам. ѝнимжго до разбера тоя против ли е или акъла му е малко . Да има още лифтове и нови писти . Поне за тях не трябват много пори за изграждането им. Всички държави около нас изграждат зимни курорти и нямат проблеми с европейските закони . Тоя където е против пистите и лифтовете да няма посетители в хотела си няколко години .

Банско около 11 г. Миналата година бях там и не можах да го позная! Преди беше едно уютно градче, а сега прилича на мръсна София!!!

Понеже туристическия бизнес е изключително мутребско-гербераско сикаджийски бизнес, втори лифт е нужен, за да може повече балъци да плащат по 10 кинта за 250 грама вода с лук и моркови в ресторант като "Бъчвите".Анадъм му.

Така нека да обобщим : 1.) Цяла България не иска да се строи втори лифт 2.Тур-операторите , бизнеса и 90% от банскалии не искат втори лифт 3.) Маса международни знаменитости и фондации подкрепят това . 4.) Европейска партия на зелените излезе със същото становище , което много ще бъде повторено и от европейският парламент . Но въпреки това ПатрЕотите и ГРОБ правят всичко възможно да го осъществят . До кога уважаеми сънародници ще търпи една изключително малка , но за сметка на това изключително алчна , неграмотна шайка да продава интересите на цяла една нация за жълти стотинки ?

Изключително добре е анализиран проблема! Само човек, който не е карал на ски на Банско може да поиска втори лифт. От години карам само до обяд. Ставам рано, на лифта съм към 07.15ч - от първите. Около 11 - 11,30 ч. на пистите е гмеж от народ, от 4-5 годишни до 50-60 годишни, от начинаещи до супер фъркотевици. Около 12.ч. пистите са изровени, а опашките по лифтовете и влековете огромни. Със втори лифт цялата тази гмеж ще се появи още около 9 ч. и въобще няма да може да се карат ски.

Че ските карат ли се, уе? Със ски се харзаляш, не караш, т'ва да не ти е матор?

Харзаляте се леваците,който си ги може кара

След като е застроено ще трябва да се прави лифт. Но е добре да се разследва кой даде разрешителни за строеж на хотелите около паркинга. Кметовете на Банско през годините сега да отговарят на своите съграждани как се стигна до това. Между другото къде ще бъде паркинга на втория лифт? Май няма място...

Не може ли да се ходи пеша до станцията?

На туроператорите въобще не им дреме за Витоша ,и за туризма на нея ,нали няма там хотели ,спа и други глупости от които да печелят ,за тях Витоша е по добре да я няма ,както и за Цеко и всички останали лапачи ,важното е смрадливото Банско да има лифтове и писти а на Витоша нищо ,лифтовете да ръждясват ,пистите да се рушат за да ходят софиянци да пълнят гушите на Цеко и цървулите м Банско.

Сори ама всичко опира до бизнес, и ако няма хора да ходят да харчат на Витоша и да плащат за лифт, такъв няма да има. Тези съоражения искат поддръжка, не са безплатни.

звучи не просто логично, а истинно.

Добре де. Защо тогава "заинтересованият бизнес", докато чака втори кабинков лифт, не постави и други условия, например Юлен да направи цената на полудневната карта за лифта, на половината от цената на целодневната? Та да видим от развитието на туризма и комфорта на туристите ли и заинтересован или от нещо друго.

За теб специално Гиоргиус Гиргео ще издаде безплатна карта, може и необезпечен заем от 50 млн. лв да ти осигури, щото си специален и важен!!! Важно е да подкрепяш мечтите на Цеко Минев и приятели!!!!

Ти у ред ли си, бе? Къде прочете да съм писал Цеко, Георгиос и т.н. капути? Колкото за цената. Не искам безплатно, а да плащам пропорционално за времето през което ползвам. Сега чат ли си?

ВБА

Да се построи подземен лифт, за да мирясат всички, а отгоре зелено и хубаво, но преди това трябва да се ручне 1/3 от построеното. Явно, никой не се интересува от оптимален капацитет и урбанизация на даден курорт или населено място та и затова сме на тоя хал с презастрояването и услугите... Не се ли приемат квоти за всеки един курорт или населено място, ще става, още по зле от сега. Почвайте да събаряте, защото в близките години туристите, ще започнат да избягват определени курорти и градове и тогава, ще се запее друга песен, но може да е късно, за каквото и да е....

То е ясно, че лифт си трябва, но завистта блокира всичко у нас ако някой почне да прави нещо.

то липсата на завист бетонира и плажовете

Алпите са 94 пъти по-големи от Пирин.

И има 307 пъти повече лифтове.

И лифтовете са там,където не е парк

Повече.

А Хималаите ???

Тук има нещо фалшиво. Все едно банкер да казва че не му трябват повече пари или партия да казва че не им трябват повече гласове и т.н.

Все едно е ти да кажеш че в твоя апартамент не могат да живеят 40 човека !

Партията мисли за всеки. На всяка мутра - лифт, на всеки скьор - писта, на всеки политик - в джобчето плик, а на всеки подскачащ галфон - биберон. И за циганите с брадвите ще има "ден година храни".

Най-накрая взе да става ясна картинката и да се чуват умни думи! МАРШ ОТ ПЛАНИНАТА! НИКАКВИ НОВИ ЛИФТОВЕ. Да ги возят с електрически автобуси! СЪПРОТИВАТА сега започва! ВЪН МАФИЯТА! СТИГА!

E па оно снег нема и нема да има, а они лифтове че ми праат.

nai posle kompetntno super koi da smetne zagubite ot t,n vtori lift ili samo da peree pari