Ръст на сивата икономика, несъбрани 22 млрд. от данъци

Изменението на обема на сивата икономика в България е средно 3,1 на сто за периода 2007 - 2016 г., като най-малко е през 2008 г. спрямо 2007 г. - минус 0,02%.

Обратно в новината

Коментари - Ръст на сивата икономика, несъбрани 22 млрд. от данъци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

2 милиярда изчезват само при горивата. Тези сметки и първокласник ще ги направи по-точно.

щом управниците раздадоха държавата на консеционери и ограбвачи какви пари чакат да има у нас?

Т.НАР. СИВА ИКОНОМИКА ВИНАГИ ЩЕ ИМА, А ТЯ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ НЯМА ПРОСПЕРИТЕТ. ЛОШОТО Е, ЧЕ ТЯ ОСТАНА САМО ЗА СВРЪХБОГАТИ, НЕ И ЗА ХОРА С ПО- СКРОМНО МАТЕРИАЛНО НИВО. НИМА ЕДНО ВРЕМЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ НЕ НАТРУПАХА ПЪРВИТЕ СИ ПЕЧАЛБИ ОТ ПРЕСТЪПНА ТЪРГОВИЯ С ОПИУМ И РОБИ, А ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ВЕ ВСИЧКО В СИВИЯ БИЗНЕС Е И РЕАЛНО ПРЕСТЪПНО.

Нищоне изчезва.Просто представителите на лисичия бизнес стават по-богати и по-вече...Но пък нали и това е идеологията на неолибералния пазар-пазарът свободен/за спекула и робство основно/държавата -не...ТЯ стана,,гражданско общество,,,и заспал нощен пазач-тоест територия между магистралите/транспортните европейски коридори.../.

Аз пък имам друго предложение. Държавата да внесе здравни и пенсиони осигуровки на всички държавни служители в НОИ. Парите в НОИ да не се в общия кюп на бюджета а да се ползват и инвестират за пенсии само. Спокойно може да има 1-2% доходност на месец и тези пари да ги вземат пенсионерите когато станат такива. Ето простичко е.

1-2% доходност на година - грешка

УПРАВЛЯВАТ НИ ТЪМНИ СУБЕКТИ И ПАРИТЕ СЕ ВЪРТЯТ НА ТЪМНО!!!МАФИЯТА НИ ОТКРАДНА ДЪРЖАВАТА!!!

СОРТА НА ДАНОВ МНОГО РАЗБИРАТ ОТ ПАРИЦИ БЕ! ЩО ТЪЙ?! В МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ УЧИЛИЩА ЗА ПАРИ ЛИ СЕ ПРЕПОДАВА?

Един милиард за Буда и един за Сава и сметката излиза

докога ще издържаме мошеннициТЕ ?

Само с политикономия не става! Да бяхте учили малко повече от нормалните науки. Не само как да лъжете. Пак решения на дребно, от ден до пладне. А за утрешния ден - утре ще му мислим. Това мото прозира дори в тази статия.

Yann, хахахаха аз ли не знам какви са били, кауфланди и подобни бе, минзухар! Напиши си в гуглето името на магазина плюс българия и управител! Все са еоод-та, ад-та с управители БЪЛГАРИ! И зад тия оод-та и ад-та не седи оригиналния магазин! Имат си някакъв договор за франчайза и това е!

Неграмотен си. Това е. Това, че е ЕООД, не означава, че е франчайз. Стига безплатни уроци. И без това си кух и няма да схванеш.

КАКВИ ТРАНСФЕРИ ИЗВЪРШВА ПРЕЗ ОФШОРНИ КОМПАНИИ ??

Пълните с мангизи сивата икономика и се пазарите за дребни стотинки.

след като ни ,,управляват,, ...,,сиви,, кардинали...!!!

Само в едно село тази година се укриха следните пари от. Айшето всеки ден даваше яйца на комшиите, а те и даваха домати, и краставици и т.н. и никой не плати данък за тези яйца и домати. А бабите изкарва и продаваха продукцията си по улиците на града. Е там са изчезналите пари.

мога да кажа къде са 8-те милиарда от общо 22 милиарда. Те за взети директно от КТБ, и то по банков път с трансфери по милион. Е ако не можете да проследите банков трансфер от 8 милиарда, кво да кажа.

що се губят парите на държавата,а? Нали ти си и стопанин вече трети мандат! И си по по най оправния от всички!

Тия дни по банките са само собственици на фирми, плащаши дивиденти. Това са живи пари, изтеглени от реалната икономика. Ще последва спад на потреблението, оттам и на ДДС и на ДП. Ама то трябва да се мисли, a не да подкараш фирмите рекетьорската с 14 дена срок да реагират на проблеми трупани с години. Повечето фирмаджии ще платят данъка, защото не искат да ги изненадат с 20% глоба. А догодина ?

Много си тъп, ей! 1. Кое е "рекетьорската" - тарикатът, който не плаща 10% печалба + 5% данък дивидент (за разлика от мене, който си плашщам и здравни и социални вноски и ДОД) и твърди, че тези праи са м на каса ... или НАП, който (както във всяка нормална държава) следи данъчните закони да се спазват. 2. За каква "глоба" от 20% си мисли болният ти мозък?

Дали съм тъп или не едва ли е твоя работа. Сега да ти обясня. Парите дето ги търси НАП са вече с платени данъци (без 5% дивидент). Те са на фирмата и не би следвало да интересуват НАП. Глобата се налага като дойдат да ги видят парите и ги няма (СКРИТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЕЧАЛБАТА). Потърси в Гугъл и после ми обяснявай дали съм тъп. А работата на НАП е да събира данъци, не да фалира фирми. Защото за 14 дена няма как да извъртиш така парите, че да платиш и данъка и дивидента. Айде, ходи да пасеш сега.

Мутрите паразитират върху малкия бизнес, защото едрия монопол е под защитата на НАТО, ЕС и т.н. посланици, а същият този малък бизнес държи рекорд по оживяване в отровна среда при това хранейки успешно цели орди ромска паплач, неефективна държавна машина и калпави нищо не хващащи от икономика министри. КАто се замисля трябваше да е и по-зле ама паразитираме явно добре на гърба на ЕС и все още не можем да се срутим. Ама ще стане. Ясно е. Практично предложение - да навестяваме повече малкоите магазини и пазарчета с родна стока ако се намери такава.

Само от САНИРАНЕТО изчезват 2 млрд.

България активно изнася капитали навън - не си измислям. Износа на капитали навън от едрия бизнес и липсата на инвестиции г-н Данев като специалист може да ви каже до какво ще доведе - аз не съм специалист и мисля, че икономическият колапс е близо. Не виждам какво ще ни крепи занапред. Краденето на европари и изпратените отвън помощи от работещи българи са недостатъчни за наедрелия до слонски размери паразит герб.

Какво става у нас- държава и общини обезкръвяват активните субекти, в т.ч. нормално работещи граждани и фирми, чрез безброй идиотски изисквания и изкуствено създадени конролни органи, чиято единствената работа е да уплашат хората със солени глоби и да им преложат резервен вариант под масата. Заплатите и привилегиите в държавни сектор задминаха съотносимите им длъжности в частния сектор. Чрез всички данъци, такси, здравни вноски държава и общини събират ОГРОМНИ средства, които се раздават чрез корупционни схеми само на приближени до силните на деня. Въпрос на оцеляване е вече, господа! Не можем да плащаме на целия контигент фуражки пенсии и заплати едновременно, не можем да преасфалтираме една и съща улица по 3 пъти, такси смет са чудовищни, а тънем в смърдящи контейнери от мин.век, не можем да си платим таксите на адвокат, за да се доберем до правосъдие, не можем да си излекуваме зъбите, защото Здр.каса покрива само вадене... и още и още! Всички знаем какво е ежедневието на РАБОТЕЩИЯ НОРМАЛНО БЪЛГАРИН!

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Ако някой ги намери тия 2 милиарда то моля да ми ги върне. Нагхрадата е колосална! 2000 лв!

ПО ПРИМЕРА НА БОГАТИТЕ, ВСИЧКИ ДА ВЛАГАМЕ СПЕСТЕНИТЕ ПАРИЧКИ В ОФШОРКИ - НЕ Е НЕЗАКОННО, НАЛИ ?

4 милиарда за римляните всяка година!

При положение , че 50-те най- големи компании от години не плащат данък печалба веднага трябва да се удари по дребния и среден бизнес . Трябва яка репресия срещу всичко дребно което още шава и плаща някакъв данък за да може големите най-накрая и те горките да излезнат на печалба.

Предпочитам сивата икономика пред тиквенооранжевата.

Тази година ДДС трябваше да бъде намален като една от многото неслучили се мерки за стимулиране на растежа, но ние се кефим на 3.5 процента ръст, което пред вид жестоките истини в страната е добре, но ще е временно, а трябваше да гоним 5-6 процента понеже след всеки растеж идва рецесия. Икономическата неграмотност на сегашните е очевидна. Приемете го и не се косете. Банкрута е близо.

На социална държава - Особено тревожно е намаляването на дела на ДДС и данък печалба /ДП/ в приходната част на бюджета. И още по-зле ще става. Със златни момичета, пожизнени пенсии...

от години искам да изчезна от всички регистри в тази държава. Над 20 години работяа и знам, че пенсия няма да взема, а на жена ми за операция плащахме точно като неосигурена - избор на екип, тинтири, минтири, една жена не плати и я нарязаха като опитно животно, тинтири, минтири, дрънкам си аз , а ромките дебелеят ама всичко е до времееееее. Ще се издъни до 2 години държавата от крадене и далавери. Сивата икономика расте в години на правителствен рекет. От кога казахме - 2010та. То е ясно кой, какво.

Правиш ли разлика от див капитализъм фашизъм комунизъм мисла че е все едно.

света познава 2 комунизма. 1. Военният Ленинско-Сталински, който само поради провала във Втората световна на Сталин стана по-мек и заигра роля на развит социализъм от немай къде (оказа се пирова победата на 9.5.45та) - кой да ти мре във войни с москвич в ръка да освобождава германци яхнали мерцедес, хеле пък американците от ония коли по 6 метра и 400 коня двигатели. 2. Китайския съвременен комунизъм, който просто е преходен към капитълизъм и следователно временен, но по-хуманен определено. Комунизма е изключително едър държавен капитълизъм въведен с цел тотална милитаризация и подчинение на народа и държавата с цел война и създаване на световни съветски щати, а при фашизма на Хитлер имаме една невоенна икономика до 1941ва и постепенното и военизиране след това, което води до все по-голяма намеса на държавата, създаване на държавни монополи особено в завладените земи и тем подобни извращения като ГУЛАГ по немски- концлагери или съвременно робство. Най-общото е цивилизационната им несъвместимост и непригодност в крайна сметка. Нашия днешен дивашко-мутренски капитълизъм основан от над 15 години на отктито паразитиране е истинска болест - паразит. Рядък частен случай на цивилизация с 13 вековен опит станала бързо паразит. Срам да береш. Споко - до 2 години ще бъде изчегъркан според мен. Холандия и Германия знаят как. Ще си отпредседателстваме гладната паничка в скоро време.

На българина му дай да краде, а не да работи....

Не така -със тази приказка бъркаш в задника на нашенеца.

на всички българи, а на управляващите "българи"! Те крадат, и докато спят в народното събрание.

Никъде не видях да се споменава Лукойл като един от основните крадци на приходи в хазната.

Как да видиш като всички мекерет цуцат от там

Всяка година за МВР и съдебната система се пилеят над 2 милиарда лева - пари събрани от данъци, въпросните институции се ползват с под 10% обществено доверие и над 60% недоверие, освен това и в Европа ни сочат с пръст за корупция и неадекватно и неработещо правосъдие... А как мощно се краде от здравната каса :Х Докато не се приемат прозрачни механизми за контрол и елиминиране на злоупотребите при изразходваните публични средства и докато не се реформира коренно правосъдната система тази територия ще тъне в мизерия и дългове...

не са 2 , а 3.

БСК що не каже какъв данък са платили Кауфланд, Лидл, Метро? ----------- Тва са франчайзи в Бг! Т.е. собственици са им същите дрОгаре русАфили от ДС мафията! Много ясно, че няма плащат данъци! Да не са балъци! Чакай от човек на наш човек да си плаща! ХАХАХА Няма такъв филм!

Глупавия като не знае си измисля! Нито една от тези компании не франчайз. Ти си смотан трол. Ей такива, като теб, дето плещят глупости, трябва да ги съдят, че са се родили толкова прости и тъпи.

като се изключи, че са краварски и еврогейски всичките тия фирмо-тръсто-холдинго-компании и не плащат, просто щото са 'мноу гоуеми' а нашите лизнидупета прокараха закон всички дето уж инвестират над няква сума после почти не плащат данъци ... та онез освен това печалбите им отиват в чужбина - у нас остават само псевдозаплатите на работниците и смешните части от процента, дето са наеми, ток, вода, някви местни данъци и такси.

Кражби. А и като ги съберат къде отиват ? При циганите, за мисии, бюджетни храненици които не си заплащат осигуровките а не за трудилите се пенсионери а за бедните с 200 лв. минимална пенсия.

трудилите се пенсионери... и какво като са се трудили?Хайде сега да ги храним. Къде са им осигуровките?

Следите не знам, абе парите са във цялата кафяво-червена мафия! Не се правете на ощипани, дрОгаре цоцолисти! Краде се вече 75 години и все в посока Москва! Естествено и местните слуги добре си похапват! Измисления преход на лилов, овчарво ... колко се открадна тогава! А мултигруп на колко изплати дивиденти за боновите книжки! С тия книжки беше един от най-големия обир в Историята! Оядоха се със заводите срещу жълти стотинки! И после най-големия келепир - ЕС! Ей това ЕС е направо райска градина! Плющят дрОгарете и ушите им се веят! 4-5 млрд еврака заминават за Москва всяка година! Още толкова сигурно потъват в джобовете на бесепарско-турско-циганско-тиквената мафия в нас!

седесарските крадци изиграха номера с грабежа от приватизацията, а сега новата ялова но още по-крадлива десница от ГЕРБ е далеч по обиграна. От 2009та ако червени крадат нещо е защото герб им дава, а им дава за да краде по десет x10 примерно и да купува избори до дупка. Дупка дойде, няма никаква съпротива от народа и сме готови за ново робство - само не се знае кой ще ни е новия собственик.

Божидар Данев агента на КГБ ако има власт ще умори работещите фирми и работници..Първо да види кои не плащат данъци? Фирми на шумкари ,руснаци и путлерофашисти.

А ти плати ли си данъка на грантовете, дето получаваш за всяка написана тук глупост?

Туризъм, строителство, автотранспорт, зърнопроизводство. Любимите отрасли на герб.

добре ли ти плащат?

БСК що не каже какъв данък са платили Кауфланд, Лидл, Метро? Що не обясните как тези големи фирми с огромни обороти, накрая на годината са с мижави печалби? БСК - безсрамни, сплотени крадци!

Този само бълва глупости.

дали да се вайкам, защото ако бяха влезли в бюджета, щяха да бъдат откраднати оттам

Тия 22 млрд сещайте се от кои не са събрани! Точно така! От дрОгарете евразийци и ДС фирмичките им! Разни като Доган, Делян, Овчан и Тикван! Всички следи водят към Кремль!

ама парите са у ГЕРБ и затова са непробваеми с избори. Никой не ги харесва, а все ги избират. Ама лъжата свършва. Да лъжеш всички и за дълго е невъзможно. Кремъл си е Кремъл- седи си там над 500 години. Той не усвоява нашите фондове и бюджет. Усвояват ги ЦветаноБорисовчетата.

няма да плащам за фалшивите цигански инв. пенсии и фалшиви помощи на 100 кг. циганки с по 5 чавета. не ме интересува нап ,ной ,общини и какви ли не там безделници.

или им плащаме натях и на проектокрадците или бягаме в чужбина. Нмяа един да е протв от партиите , особено пък ме учудва мълчаливата антиопозиция. Такъв материал за атака да имаш , а да излиза само Елена Йончева с една малка градска далаверка провинциална за едни 100 000. Хахахаха. А едни 22 милиарда ги нямало, ама то толкова е годишната липса. Преживява се въпреки, че без тази липса отиваме пред Румъния автоматично. Да ама не. Последни с герб до последно.

далаверата в Хасково е 100 милиона, демек 100 000 000. Ама то толкова е в Шумен примерно само на водния цикъл лапачката. За Варна сега едни нови 200 000 000 а старите ги забрави и в джипове ги обърни....

само 2 милиарда?!?! това сигурно става въпрос за месец... А онези,от поръчките не ги броим...иначе, ясно,къде са изчезнали,в джобовете на шепа партийни ръководители и техните подопечни фирми

например джиповете. Бройкаме. 100 000 джипа по 100 000 лева и ето ти не милиард а цели 10.. Ами 2010та - виновен Станишев то е ясно, знае се още от 681ва. Сива икономика. ЕВРИКААААА. Третата БГ държава от Царското премиерстване, години над 15 вече съществува само за да краде еврофондове, обществени поръчки и да обира бюджета. Само за това България. Ама, че ни дрънкат тука отбрана, образование, здравеопазване - лакърдии. Само мутренски бизнеси вървят. Особено пък зърнопроизводството, автотранспорта, строителството, туризма - ами те се развиват добре, защото са сиви. Нека направим сиви и ИТ технологиите, енергетиката, въгледобива, животновъдството, лозарството, зеленчукопроизводството, машиностроенето и т.н. недоразвити отрасли и ще минем Швейцария. Не се майтапя. У нас държавата съществува заради сивата икономика - да я брани и най-вече да брани мутри и крадци.

Над 2 млрд. изчезвали всяка година- а новогодишните чували на БОТО проверявахте ли ги, вместо за простия материал заминават завкъщи май.......

Изчезват. Потъват в партийните каси. Стига сте се правели, че не разбирате къде са.

в природата! Само се променя от един вид в друг. В нашия случай парите вместо в държавната хазна преминават в частните ръце на същите тези държавни управници, които са и собственици на големи предприятия. И те няма да променят законите, с които да си отрежат клона на който седят. Нали затова държим ниски данъци, за да се увеличала събираемостта. Глупости на таркалета, предназначени за "лошия матриал", които продължава да ги избира в управлението.

Има такова нещо като сива икономика, вярно. На мен повечето неща са ми през банка и имам неплатени дивиденти - ами чистя си ги постепенно. Ама като знам, че тия мръсници ще ми се разпореждат с данъците и ми причернява ...