Сивата икономика расте. 245 млн. лв. са загубите от укрити осигуровки

Делът на сивата икономика се увеличава през 2013 г., продължава практиката на укриване на обороти и неплащане на мита и акцизи, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията, цитирано от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Сивата икономика расте. 245 млн. лв. са загубите от укрити осигуровки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега остава да махнат и плоския данък, и тогава просто няма да остане "бяла" икономика.

Нали това беше целта,сваляме ГЕРБ и много много манги без данаци.

ОСТАВКА.......

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!СИВА ИКОНОМИКА???НЯКОЙ ДА ВИЖДА ИЗОБЩО ИКОНОМИКА???БАТИ Б. НИ ТАКОВА МАЙКАТА!АКО ЩЕ МЕРКЕЛ ДА ДОЙДЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!!!ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ БЕЗ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ НИ ВДИГНЕ С ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС!!!РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОПА!!!

Сивата икономика расте. Вярна е поговорката "Рибата се вмирисва от главата". Ами "нашите" депутати плащат на анти протестиращите на ръка. Това сива икономика ли е или черна. Раздават си пари, които се използват от тях както те намерят за добре. Плащат ли данъци - не. Сива икономика. Защо пенчо бакалина да плаща данъци, като Станишев, Местан, Сидеров, Михов, Борисов, Мая Манолова и всички народни представители - не плащат. Скапана държава.

Нормално. Отиваш на доктор и си плащаш. Нищо че си осигурен. Пенсия на 70 години ако доживееш. Ще я взимаш 2-5 години. Може би. Е за какво да плащам данаци и осигуровки? За заплатите на държавните служители и депутатите ли? Не, мерси.

сивата икономика не се увеличава ами бялата се свива . то поне сива икономика да имаше,скоро никаква няма да има

Всички си казват "защо да плащаме на скапаната държава?" И всички са прави!

Който си мисли че само у нас има сива икономика значи не знае на кой свят живее.Нима в Германия няма сива икономика? Не се наемат работници на черно за които съответно не се плащат осигуровки,данъци и т.н.

Ама през мандата на ГЕРБ спадна на порядък нали? При това в условията на световна икономическа криза.

Ако има е минимална . Синът ми е студент и нявсякъде където работи е легално, правилата строги , следят му дори регламентираните часове на седмица , които има право. Също така пък почасово му заплащат всичко договорено , няма незаплащане за допълнителен труд итн... На светлинни години е всичко да не говорим , че за ден за нискоквалифицирана работа взема колкото , аз за 10 дена поне

ivo10

Сивата икономика сред политиците ни расте непрекъснато и то в невероятни цифри. Нима техните доходи от кражби са декларирани и са платили данъци? Едва ли. Тези червени престъпници ако премахнат дори частично плоския данък, ще разберат какво значи нарастване на сивата икономика. Плоския данък спасява до голяма степен бизнеса от фалит и стимулира плащането на данъци и осигуровки. Когато данъчната тежест се увеличи, бизнеса ще започне да крие доходи. Това си е закономерност.

ОТЛИЧЕН ЗА ЕКСПЕРТИТЕ.ТЯ ТАЗИ РАБОТА НЕ БИЛА ТАКАВА,КАТО ОНАЗИ.А ВИЕ МАЙ СТЕ ЕКСПЕРТИ САМО В ОНАЗИ.......

Сива икономика, сиви кардинали, неплащани от милиони здравни вноски, задлъжнялост на държавата към фирми и на фирмите помежду си, фалирали болници при печално много пациенти, наплив на люде незнайно от къде, изискващи all inclusive от нас, най бедните в ЕС . . . Функционира ли изобщо нещо в Родината освен "миролюбивата" охрана на Парламента и организацията на партийни митинги?? ДОКОГА, Орешарски? Че да те запитаме след оставката и ЗАЩО ?

От прекомерните СВЕТЛИ обещания и надежди в перманентния преход,паралелно смесени с бандитско,мафиотско "раздържавяване" на "ТЪМНО" са ражда "СИВА" икономика,съпъствана както обикновено при всяко раждане с много напън,болка и КРЪВ!...

Ааа и шо стана сега?Оти ги ручахме жабетата? Нема го Дянков,да бие през крадливите, червени, дедесарски пръстчета с винкела и резултата не закъсня,само за 5 месеца- дупка в бюджета от половин милиард. Дянков беше,, еврейска капиталистическа гад,, щото и петак не даваше на мангустите и бастуните за ,,иху-аху,, и ,,са-са,, на масата с червеният байряк,а всяко българско левче инвестираше в инфраструктура и технологии а не в дебелото черво на горните паразити. Сега принципа отново е ,,социалистически,, -три пичелим,шест харчим!и Едене ,спане,сране и да живее Бийе Сийе Пийе!

Хора, вижте докъде я докарахме в БГ - 240 депутата, демек на 30,000 човек един депутат. В същото време в София има 17 (седемнадесет) екипа на Бърза помощ, което прави приблизително по един екип на 90,000 човека! В нормалните държави е точно обратното - по един депутат на 100,000 човека и поне 4-5 екипа за спешна помощ за същите тия 100,000!

Дянков и ГЕРБ изкараха сивата икономика на светло. Разбира се новото правителство, винаги ще води политика противоположна на тази на ГЕРБ.

Моята вяра няма начин да бъде покрусена, другарю гербер! Каквито и провокации да ми представите, аз все ще твърдя, че за да е на власт 45 + 24 години без прекъсване, то Партията е социален феномен! И тест за интелигентност, бих добавила към "социален феномен", ама резултатите твърде много ще приличат на изказването за "лошия матриал" на Кръволока Борисов!

Е вие какво очаквате? По никакъв начин не мотивирате да работи дребния и средния бизнес,всичко загива, фирмите фалират, беюработицата е скочила,издържаме 240 хрантутника....аз съм удивена че изобщо някой успява да внася осигуровки и данъци,а данъчните само дебнат за какво да се заядат с малкото действащи фирми.Но от 01.01.2014 ще стане още по-хубаво с промените в законите които тихомълком си приехте!

Докато Наглите са на власт, нито един лев не трябва да се плащат от гражданите като данъци. Просто превантивна мярка срещу грабители и кражби! Нека да обезкървим Доган и Сие доколкото можем, не трябва парите изкарани с труд от гражданите да отиват за партиини кебапчета или кампаниите на Бюреков.

Но за целта трябва да се настоява за пълно премахване на партийните субсидии. Който си има партия - да си събира членски внос и да прави каквото иска с тия пари. БСП да си събира членски внос от пенсионерите и циганите, които ги подкрепят, а не от моите данъци!!!

Сами виждате, че Партията ЕКЗАКТНО изпълнява обещанието си да облекчи хората и бизнесът от плащания! А за пенсии и социални помощи - винаги може да бъдат взети заеми! Важно е сега кебапчето да е в устата, а какво ще стане утре да му мислят красивите и интелигентните!

Ценя осезаемото ви присъствие във форума, ККЛ ! Благодаря за удоволствието от постингите ви, "прославящи" все още весдесъщата Партия. Какво ли не опитаха членовете и с/у вас, падайки дотам да ви хакнат ника, при което имитаторът ви стана смешен с дефицит на интелигентност и окаяна простотия. Успех и занапред, макар да не сме на напълно еднакви позиции !

Alpina

Ами няма само корумпирани чиновници, цигани и политически отрепки като Бисеров да живеят, без особено да се потят. Дребните предприемачи също трябва да оцелеят в това безумно време. Кажете и колко доходи от осигуровки и др.данъци сте загубили заради фалити на дребен и среден бизнес. Бас държа, че са повече милионите. И разбира се, основният въпрос е, какво получава човекът от държавата, който си плаща данъците, за да ги плаща. Или само със рестриктивно законодателство смятате да оправите нещата.

Абе, щом при тези загуби все още има милиарди за крадене, значи "всичко е наред"... Иначе не виждам що 240 гъза, ще си натискат задниците, вместо да подадат оставка и да фанат космическия кораб на Бузлуджа, за да си ходят.

Крадените милиарди са кредити, които ще се изплащат от таквиз умници кат теб и поколенията им.

Нормално. Предпочитам да си паля камината с тия пари, вместо да ги пропиляват разни национални предатели.

Е кой е този лудия, който като вижда какви са пътищата, здравеопазването, държавна администрация и т.н. ще иска да плаща данъци?

Когато не се появят правилните култури в материала за киселото зеле ,се появяват неправилните ,а те предизвикват сиво гниене. А то при тия бизнес условия и условия въобще,е цяло чудо ,че все пак имаме някаква икономика ,па макар и сива.

Ам чи кой беше тоз експерт дето щеше да увеличи приходите в бюджета от прекъсване на контрабандни канали . Да не е станал случайно министър председател

Докато не се променят законодателно условията и изискванията за осигуровки ,раб.заплати ,за дребния бизнес то той ,за да оцелее ще е в сивата.

Експерти отчетоха нов ръст на сивата икономика След данъчните безумия, които се готвят по отношение на ДОД, сивата икономика не са ще бележи ръст, но ще стане и основна.

И на мен шефа дойде да ми каже,че въпреки,че съм техник във фирмата му,от догодина ще ме води по договор общ работник,за да ме осигурява на близка до минималната заплата... По този начин губя всякакви надежди,че мога да изтегля заем,или да си купя нещо на изплащане.... Е*ало си е ....

Че не се съгласявай бре. В повечето фирми си казват на служителя колко могат да плащат (общо - заплата, данък, осигуровки) от там нататък човекът си решава дали иска да му се внася всичко или да остава повече за него самия. Лошото е когато си мислиш, че всичко е наред, пък работодателя не внася никакви осигуровки и в един момент дори гипса в бърза помощ трябва да платиш от джоба си.

иди не се съгласи...

си го платих миналата година като поп, въпреки че 18г се осигурявам официално на максимума! И да добавя, с направление бях - ама трябвало рентгенова снимка, пък тя била 35лв, че не се плащала от касата! Само прегледът бил покрит с направлението - снимката и гипса - НЕ!

Аз друго да запитам - Кой създаде, кой финансира и, съвсем логично, управлява въпросният Център за изследване на демокрацията? Какви са връзките му с Отворено общество, а с Центъра за либерални стратегии?

Пендел и Миндил. Всички сме от сивата икономика, всички, варя ракия по 500 литра у двора у нас бзе лиценз. Цялата махала доволна. Ай сиктир - не барайте сивата икономика ей, че се вдигнем у махалата.

Както винаги е било по време на БСП=ДПС

Алооуу, Другарю Оришарске къде си?

Източникът за финансиране на Бисеров, Станишката, Моника Станишкова-Йосифова и Ко е налице.

И някой да е изненадан от това?! Увеличеният дял на сивата икономика е логичния отговор на малоумните "социални мерки" на още по-малоумното ни правителство! Както е казала една велика дама : "проблемът на социалистическите правителства е, че рано или късно парите на другите свършват"! И понеже нашия народ има вече горчив опит с три социалистически правителства, този път "другите" започнаха да си крият парите навреме!

Най-после ръст в икономиката!

Какво друго очаквате като БСП са на власт.Те създадоха всички олигарси.