Швейцарското сирене е суперхрана
Швейцарското сирене е суперхрана, която удължава живота, предаде БТА, цитирайки проучване на корейски учени в Дейли Мейл.
Обратно в новинатаКоментари - Швейцарското сирене е суперхрана | Днес.dir.bg
Коментари
Материал 4 Масово швейцарските сирена и кашкавали така наречените кезе(Käse) се произвеждат от непастьоризиранo мляко. Което смея да твърдя че не е никак полезно. При бременност лекарите дори преупреждават да не се консумират продукти от непастьоризирано мляко, за да се избегнат потенциални алергии в майката износваща бебето, както и в бъдещото бебе. Защо ли ? Моля забележете, че се натрътва точно и конкретно върху млечни продукти от непастьоризирани млека. Да имат си сирена и кашкавали от пастьоризирани млека също. Но самите швейцарци си харесват повече сирената от непастьоризирани млека и макар добре да знаят, че това е вредно(при ежедневна консумация на такива - и допълнителни хранения с полуфабрикати и различни сосове със сметана - резултат, холестерол и проблеми с вените, и още много други заболявания. Но това не е по темата) . Дори върховете в кашкавалената им индустрия като Гриер(нм.) - Грюер (фр.) (Gruyère Käse), Ементал(Emmentaler Käse - на немски, Emme и Tal => Emmentaler, на френски е Emmental) и Апенцелер(Appenzeller Käse) се произвеждат от непастьоризирано мляко. Това обаче не ги прави по малко вкусни, по малко атрактивни или по малко консумирани.
Материал 2 Материал 2 Гриер(нм.) - Грюер (фр.) (Gruyère Käse) - от 2001 г., сиренето получава статут на продукт с контролиран произход, което означава, че Грюер може да се нарича само сирене, произведено в кантоните Фрибур, Во, Ньошател и Юра, а също в някои части на кантона Берн. Апенцелер(Appenzeller Käse) - наречено на името на местността, която по късно става кантон Апенцелер (Appenzell) е със запазена марка. За съжаление няма описание на този вид кашкавал(кезе) във Википедиа на бългаски език. Като ми остане малко време, ако някой друг не ме е изпреварил ще се постарая да направя превод дирктно на Appenzeller Käse от немски на български във Википедиа. Ементал(Emmentaler - на немски, Emme и Tal => Emmentaler, на френски е Emmental) произхожда от долината на реката Еме в кантон Берн - е без запазена марка на името до 2006 г. . И респективно е най-фалшифицираното кезе (Käse) в цял Свят. Германия, Холандия, Финландия, Австрия, Унгария, Турция, Корея. Изброените страни сменят името и продължават да продават същия продукт. Друг е въпроса дали докарват същото качество както е самия оригинал и доколо щети нанасят на оригинала с по ниското си качество. Кантонът е териториално подразделение (административна единица) в някои от страните по света и отговаря на регион или щат(автономна република, но без абсолютна автономност. т.е. има своята самостоятелност, не е е абсолютно самостоятелна и независима единица) в останалите държави. Думата произлиза от латинската дума "канто" (на латински: canto), която се превежда като част от територията на дадена страна. -https://link/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD_(%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1% Най-известните кантони в световен мащаб са тези в Швейцария, чието политическо значение се дължи на тяхната уникална политическа система. Швейцарските кантони теоретически са отделни независими държави. Следва Материал 3
Материал 1 Към публикуващия материала, моля поне сложете снимка на типично швейцарско сирене - кашкавал (кезе) Ементалер той е на дупки. Cамите швейцарци имат свое нарицателно когато кажат за нещо, че е кезе Ементалер - това означава, че въпросното нещо не може да бъде поставно под контрол, поради многобройни изключения или пропуски. И чужденците, които са били в швейцария си имат приказка, че Emmentaler е надупки както самите Швейцарски Алпи - имат на предвид многобройните, да не кажа почти неизброими тунели в Швейцарските Алпи. Което в преносен смисъл означа същото което казват швейцарците. т.е. възможностите за нещо конктретно да бъде заобиколено или избегнато са безброй много - по простата причина че няма някакъв закон който да попречи на това нещо. На снимката се вижда Камембера(Camembert) който не е с швейцарски произход, а с френски произход - макар да е много обичан и консумиран като кезе (Камембер - Camembert) не само във Франция, но и в Швейцария и не само в тези страни. Типични швейцарски сирена са Ементалер(Emmentaler), Гриер - Грюер(Gruyère Käse) и Апенцелер(Appenzeller Käse). Естествено има и други, но тези водят класацията като типични и утвърдени. Гриер и Ементелер за 2015 си оспрват класацията за първо място като швейцарски кашкавал. а след тях се нарежда и Апенцелер. Гриер и Ементелер за 2015 си оспрват класацията в Света за първо място като швейцарски кашкавал. А след тях се нарежда и Апенцелер. Käse - кезе в немския език тази дума се използва както за кашкавали така и за сирена, защото те нямат отделна дума за сирене и кашкавал. Всичко се обобщава с думата Käse- кезе. За да се уточни какво кезе се дефинира наименованието му. Както при нас например кашкавал с наименования от преди 25 години Балкански, Витоша, Смес(който минаваше от безсъвестни търговци за Балкански) и т.н. За небезизвестните кашкавали и сирена като: Фондю кезе, Раклет кезе, Тилситер и др. няма да обяснявам, защото матриала стана и без друго обемист. Следва Материал 2