Швейцарците отхвърлиха с референдум пълната забрана на пушенето в заведения

Швейцарските граждани се обявиха със значително мнозинство против строгата забрана на тютюнопушенето в барове и ресторанти на референдум в неделя, предадоха БТА и ДПА.

Обратно в новината

Коментари - Швейцарците отхвърлиха с референдум пълната забрана на пушенето в заведения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Другари пушачи, да ви е честита наредбата, тя е ваше дело!

Братоци, са почивните дни ще навеста един приятел в Цюри и ще ви кажа как са нещата там ;) Предполагам, че е доста по-спретнато по заведенията, отколкото в София (не ме разбирайте погрешно тези в София много си ме кефят, макар че смърди на умрело).

Браво на Швейцарците! Спретнали са си референдум по въпроса. Това си е плесница по пощурелите на здравна тема ЕС бюрократи. При толкова много пушачи у нас как си позволиха в парламента да гласуват такъв закон? Може да е дребен въпрос, но щом засяга толкова много хора - трябваше с референдум и у нас. А в Швейцария със сигурност пушачите като процент са по малко от у нас. Но хората си защитават основите на демокрацията и не им трябва ненужен диктат какво да правят в местата за социален отдих и контакти, каквито са заведенията.

сега ще има реплика от Ddroneg )))

Няма го още... Сигурно е отишъл да си дръпне тайно....:)

Много си умен брато. Откритието ти е направо за утрешните вестници: 5 милиона швейцарци удариха звучна плесница на 500 милиона ЕС бюрократи :)

LeGrandTulup

:) Ами да. И то в коя страна става това - в страната на кравата Милка, Алпите, еделвайса и ред други символи на пращящ от здраве начин на живот (е, да не забравяме и дебелите портфейли) :))

Добре, хората там си защитават демокрацията. А вие какво направихте? Само ревете по форумите, щяхте да биете инспекторите, щяхте да правите клубове, щяхте... страхливци! Правите се на велики,колко акцизи сте внасяли, на колко хора осигурявате работа,как пречиствате въздуха и колко ли още глупости! Нали затова ви и дразня, а вие се хващате, щото толкова ви е катранения акъл...! Айде със здраве у онкото!

Зимата идва,доста заведения ще хлопнат кепенците,защото сега ги спасява това че отвън все още може да се седи.Така че аз поне не виждам никаква полза от забраната за тютюнопушенето.И какво, скъпи непушачи? Как ще отидете в заведение което вече не съществува? И извуювахте правото на нас пушачите по време на работа да излизаме на вън на въздух да пушим по цигара и да пием по кафе,хахахахаха благодаря победата е голяма. Преди да ме обвините какво гълтам аз и с какво тровя останалите около мен,помислете какво гълтате изобщо вие,и с какво се храните и какво пиете.тогава ще разберете че аз съм най малкия ви проблем ;)

Другарю Вал, тази наредба вие си извоювахте, да ви е честита! А и щом стоят заведенията празни значи са много и следва да се реформират. А вие като сте толкова загрижени, ми направете ги частни клубове за пушачи и си пушете! Ама май ви мързи, нали, по-лесно е само да си пафкаш дрогата!?

Как ти не омръзна да бръмчиш като оса в празна кутия... Ти ако се бореше със същата упоритост с изкуствените оцветители , подсладители, консерванти и не знам още какви си набухватели- светът щеше да е прекрасен!:) Отивам да пуша!

Темата за тоталната забрана на тютюнопушенето не е само здравна или икономическа. По-важната страна е юридическата или по-скоро философската. В историята можем да видим много примери за забрани с цел обществена полза и следващи негативи за обществото от тях. А и до къде може да стигне защитата на общественото здраве - да забрани свинското, алкохола, солта, черния пипер, високите токчета...да въведе спортен съботник с три километра крос? Същността е в правото на личен избор, а в случая няма такъв.

А какво става с моя избор да заведа детето на детска площадка без някой да дими наоколо? Или някъде другаде и като му направиш забележка да тръгва да се кара и бие? Защото това е масова практика! Питам аз - а къде е моя избор! Бре, да му се не види, ето я още една полза от забраната - всички пушачи ставате такива философи, всички станахте такива едни толерантни... Браво, май ще трябват още забрани, бре какви генийчета ще станете...! Ха-ха-ха! Айде със здраве си изучавайте философията! После ще ми я разкажет, нали?

луд уморa няма !!!

LeGrandTulup

Скъпа, това твоето с детската площадка си е демагогия в най-чиста форма! Докато заведеш детето си на училище, то се е нагълтало с пушеци и прахоляк от трафика, колкото и 100 пушачи около площадката не могат да направят. По чист въздух - на село.

В тези забрани или ограничения има и още една идея - да не се набутват в погледа на малките постоянно и навсякъде цигари и дим. Това е точно като примера с пресичане на червено. Защото децата днес са пушачите утре и точно при тях трябва ефективно да се подтисне това криворазбрано правене на голям и оборотен чрез цигарите. Нека си го кажат пушачите - всеки почва да пуши с идеята да впечатли някой или да подтисне някое комплексче.

джигита ( нерегистриран ) 25.09.2012 11:ч3 В тези забрани или ограничения има и още една идея - да не се набутват в погледа на малките постоянно и навсякъде цигари и дим. Това е точно като примера с пресичане на червено. Защото децата днес са пушачите утре и точно при тях трябва ефективно да се подтисне това криворазбрано правене на голям и оборотен чрез цигарите. Нека си го кажат пушачите - всеки почва да пуши с идеята да впечатли някой или да подтисне някое комплексче.!!!!!пак ли?видяхме ти гениалния пост,но ти си го запаметил, и ни го представяш отново?,а четеш ли си го сам на себе си ? ръкопляскаш ли си също така?

Момче, когато сея мъдрост, ти като по-неук чети и попивай вместо да ме апострофираш. Аре измисли и ти нещо умно и го напиши ако можеш.

Поощряваме и смятаме за нормално мъжеложството, лесбийството, даже - педофилията (женене на под 14 годишни).. а пушенето било порок... айде улево.

само един факт когато този напълно необмислен закон все още не беше в сила имаше заведения със зали за пушачи и непушачи.........някой помни ли залите за непушачи как изглеждаха?пусти един човек нямаше..........и обратно залите за пушачи бяха пълни..мисля че това е точен и ясен аргумент всичко останало е само приказки...........

Можеш ли да кажеш колко от хората в залата за пушачи са пушачи и колко са непушачи? Като ходехме тогава, пушачите все се вайкаха, че не могат без да пушат, и ние щем не ще, сядахме там. Загасял ли си цигара, когато си бил до непушач, дете, бременна? Който не се е съобразявал с другите, той е инициирал написването на такива наредби!

репликата ти граничи с безумие.......наистина ме разсмя човече един съвет от мен посети психиaтричен кабинет )

Чудно е как сте оживяли толкова време без тези забрани.... Имаш много дим в главата си, въпреки че не пушиш... Ходете сега на заведения и дишайте чист въздух. Даже е учудващо защо не ви искат такса за него на входа срещу раздаване на ароматизаторче- борче!

Спора межди пушачи и непушачи е безмислен, защото е безплоден. Нито едните, нито другите могат да приемат другата гледна точка. От много години непушачите търпят пушачите и те станаха много нагли. Забележка да направиш на пушач граничи със светотатство, не повече от светотатство е! Затова и правителствата се принуждават да приемат подобни ограничаващи наредби, които до голяма степен са меки. Г-да пушачи, замислете се колко пъти сте притеснявали околните, без изобщо да се замисляте! Хайде заедно да живеем в разбирателство! Ние нямаме полза от разделяне. Ние не си избираме приятелите според цигарите! Бъдете по-толерантни към нас и ние ще бъдем към вас! Постарайте се да разберете!

Ани

Ето какво се случва,когато има пряка/истинска демокрация!Репресиите на властта и чиновническите безумия биват стопирани от хората.Те могат сами да решат искат ли да бъдат ограничени някакви права в полза на обществото,както кои и доколко.В случая с пушенето има резон да се наложат ограничения,но само ограничения,а не-тотална забрана!Има смисъл да се предпазят децата и непушачите като им се осигурят добри условия в отделни зали на заведенията и да се забрани пушенето,където това е невъзможно.Но всичко останало е терор и мотивите,че някой се грижи за здравето на хората са лъжа!При наличие на близо 2 милиона души с прекъснати здравни осигуровки,които нямат право на дом.лекар и лечение в болница?!При факта,че през зимата пушачите,които си позволят да отидат на кръчма и кафе ще се разболеят да висят на минусовите температури,в дъжд и сняг и ще напълнят болниците?!Остава да се надяваме,че в другите държави от ЕС има демокрация и кой да защити правата на хората.Че подобно на АСТА и др.дивотии ще се намерят хора и държави,които да кажат СТОП!

В тези забрани или ограничения има и още една идея - да не се набутват в погледа на малките постоянно и навсякъде цигари и дим. Това е точно като примера с пресичане на червено. Защото децата днес са пушачите утре и точно при тях трябва ефективно да се подтисне това криворазбрано правене на голям и оборотен чрез цигарите. Нека си го кажат пушачите - всеки почва да пуши с идеята да впечатли някой или да подтисне някое комплексче.

Тук има един цивилизован форум. Пушачите и непушачите спорят традиционно и аргументирано:) Швейцарците и нешвейцарците - също:) Обичайните вампири - също:) Приятна вечер на всички!

защото са глупави в българия няма референдуми каквото каже дрисниткова и това става дерзай народе

По подобен начин са решени нещата и в Австрия. Ама пък ние сега като се засилим, като ни надойдат един туристи - непушачи, като спрад да ходят на ски в Австрия и Швейцария - щото там ще ги опушват по заведенията! Ще се замогнем! Цеко ще построи още 5 лифта до Алеко - за да поеме големия поток непушещи чужди туристи! А Швейцаия и Австрия само ще ни гълтат пушилката от непушачите! Дръж се Европо - ние сега ще станем и вегани - щото холестеролът е вреден! България - страна на вегани непушачи! Да живей! Боко! Цвъко! Цеко! Да живей!

Пълната забрана за мен си е ОК, доста години дишах цигарен дим против волята си - в офиси, в заведения, навсякъде. Сега чак разбирам, че имам право на чист въздух. Като компромисно решение би могло да се допуснат заведения за пушачи с 2-3 пъти по-високи данъци, за да се компенсират бъдещите проблеми, които ще бъдат докарани на здравната система. И така собствениците сами ще избират - заведение без цигарен дим или заведение за пушачи с 3 пъти по-високи данъци.

Повечето болести идват от злоба, злоупотреба с храни и наздравици. А най- много от малоумие.

Повечето болести идват от жалките опити да се правиш на готин смучейки миризливата димяща клечка, която си си купил с последните спестени от закуски пари.

Dobromir Dimitrow

Вярно от малоумие. Голямо малоумие е да смучиш катран и никотин в големи дози! Що не ги пиете направо,ами се лигавите с тез малките цигарки?

А теб, някой на сила да те кара да ходиш по заведения и да дишаш дима от свободния избор на пушачите да се тровят? Като не ти харесва да дишаш дим, стой си у дома и си живей както ти харесва. А за данъчното облагане и завишените рискове на пушачите да станат клиенти на "здравната каца" не бъди толкова категоричен, рискът при пушачите да са болни е точно толкова голям, колкото и при т.н. "въздържатели" като теб, предполагам, че тези които най-ревете сте и инвалиди, ако не здравно - то ментално.

Ми това е най - демократичната страна в света. Глас народен, глас божи. Затова и много са напред хората с маТряла. Затова и не искат да са в 4 райх (EС).

И по кой точно показател са много по-напред, че нещо не загряваме?

Сладурче, ти наистина ли питаш, или правиш тест- за чувство за хумор, на форумците?

Знаеш ли как разбираш, кога си влязъл в Швейцария? Отговор: Когато кравите- станат по-хубави от жените:) Хапни си едно шоколадче и недей да спориш с по-големите батковци:)

Ами по всичко бе, мамин сладък! Швейцария е на 1-во място (за 4-та година по ред) по конкурентноспособност - най-комплексното клосиране, обхващащо всичко - икономика, инстиуции, право, социални измерения и пр. Финландия е на 3-то място (на 2-ро е Сингапур), следвана от Швеция, а Германия е 8-ма... Ама първо се чете, а после се пише по форумите.

Ми аз, защо написах - "първо четеш"?! В цяла Швейцария пълна забрана не е въвеждана. А за останалото - комплексни са причините, та като дойдеш тук и ще разбереш.

Борче Борисов се изцепи че сме се изравнили с Германия, а сега както виждам сме задминали Швейцария :) ..... И матр'иала пак недоволен !

Тия кравари съвсем се побъркаха. Защо не направят референдум дали искат да плащат данъци или не?

И ти ли Бруте...

Е, КАКВО ДА ВИ КАЖА ПРОСТИ БЪЛГАРЧЕТА - ЧЕ СТЕ ПО-ЦИВИЛИЗОВАНИ ЛИ???

Точно така-Всички собственици на фалирали заведения-благодарете на бат Бойко ,Искра Федоската и ГЕРБ на изборите! Ние пушачите ще Ви подкрепим,

Пак се направихме на по европейци от европейците, ама нищо, идва зима, ще има фалирали заведения, а след това идват и избори. Б.Б. да не чака пушачите да гласуват за него.

Споко, непушачите ще гласуват за него, така че не му бери грижата! ;-)

Dobromir Dimitrow

Споко, боко ще брои гласовете, а който пише не пада, нали?

Бат Бойко много се издъни със Закона за забрана за пушене. Нека само непушачите да гласуват за него. Малко му остава

ИМАШ ПОДКРЕПАТА И НА НЕПУШАЧИТЕ ИМАМЕ ПРИЯТЕЛИ КОИТО ЩЕ ЗАТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯ КОЙТО ИСКА ДА ПУШИ СЕГА ПУШИ ВЪНКА ИЗАМЪРСЯВА ПРИРОДАТА ПРЕДИ ЗАМЪРСЯВАШЕ ПОНЕ ЗАВЕДЕНИЕТО И ПОВЕЧЕТО КАТРАН ОСТАВАШЕ ТАМ АСЕГА ОТИВА ГОРЕ ПРИ ОЗОНА

Споко.... до изборите има малко време - бат ти Боко има време да размисли... колко му е, тъй или иначе пушачите са повече от митничарите.... пък и доста митничари са пушачи! Пък и какво й пука на държавата за някакви непушачи... докато не е въведен акциз за чистия въздух непушенето си е чиста загуба за фиска....

Непушачите са супер нахални-лятото заемат масите отвън и стоят по на 1 чай .Простаци"

как може да пускате такива новини.Да разваляте хората....Не ви е срам

Прав си. Не трябва да им се казва истината, защото веднага започват да искат свалянето на Бате Бойко от власт. Така не се прави политика.

Имат лукса да си го позволят - стандарта им е космически, здравоопазването като картинка, а и количеството изпушени цигари на глава от населението е с 43% по-малък от нашия... Тъй че пушачите да не реват... тяхна си работа как и колко ще се тровят, но да тровят невинни хора и деца край тях си е изродщина и признак на лошо възпитание....

Едно въпросче само. Ти имаш ли автомобил? Сигурно имаш и си го караш.Нали?Ама това замърсяване и тровене не ти отърва да го забранят.

Защо ли отговорът на дългия номер се забави?

Ще ти отговоря аз-човека явно е зает.Моята кола изхвърля само пара-карам на газ!

Че аз затова карам на метан

И те да не би да отменят забраната? Вервайте си!

Те си нямат Борисов, за това.

Този ЕС в случая май няма намеса за ПЪЛНАТА ЗАБРАНА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ. Защо в други държави членки на ЕС в заведения за хранене пушачите са 25%, а непушачите за 75% и всичко си е заградено със стъкла, а в обикновенните барчета като гледам е 50 на 50%. Само ЕС на някой хора им е в устата, не че го защитавам, но нашите управляващи се опитват да направят нещо, а в същото време така се оак.....т, че чак вече намирисва. Айде да видим дали можем да съберем 100 000 подписа и правителството да отмени пълната забрана, (дали можем да съберем и 100 000 подписа против задължителните светлини, за да намелят вредните емисии в атмосверата , защото в страни членки на ЕС това вече не е задължително), защото тази зима, доста заведения ще затворят врати, а така държавата губи, като се плащат по малко данъци, за това мислят ли управляващите, да не говорим, че не ги интересува колко хора ще останат без работа. Проблема ни е, че не сме единни и не можем да се убединим и да ни чуят какво искаме ние, силни сме само над клавиатурата. П.С. Извинете, че намесих друга тема, но пак е абсурдна, за това я споменах и нея.

Към"А.А.А." Закона е едно недомислие...Има заведения като пикадили има отделна малка зала с много добра вентилация ,където пушек от цигарен дим няма ,изключителна добра вентилация...залата стои празна защо...и оборота вероятно е спаднал...аман от недомислени закони...

Абе какво се занимавате с разни фашаги пушаги,хванеш ли го вътре да си дърпа от наргилето,отпери му два зад врата та чак сопола да му отхвърчи на табелата,нема лабаво..

Пеканчо ,единствените фашисти са тези,които налагат забраните.Апропо ,точно Хитлер въвежда първите опити на забрана за пушене като държавна политика.И недоказаното "пасивно пушене " е продукт на неговите медици,съшите ,които правиха мед.опити с живи хора в Дахау и Освиенцим.Хайде със здраве,безсмъртнико.Мен ми иде да пропуша,като чета дебилските коментари на непушачи

Ние също няма да гласуваме за ГЕРБ заради забрана за пушенето

И моите политически пристрастия рязко се измениха против ГЕРБ след тази забрана

Не, бабче, не за забрана, а за правила! Схващаш ли разликата? Ей, ама не се сдържа да не ме репликираш? Пак ли ще се джавкаме по тоя битов проблем? Нали не смяташ, че това са ни главните проблеми? Е да, много хора се заканват на герб за тази забрана, което за мен е много глупаво, ама хора всякакви! На мен лично и задължителните фарове не ги одобрявам, ама не съм против герб затова. Айде със здраве и да се разбираме повече! Уважавайте другите и изисквайте същото!

а не, правила си имаше и преди тая глупост с пълната забрана, така че не е до правила, а да се направим на по-големи европейци от другите. При това без никой да го изисква от нас. Да бяха направили и тука референдум и видим какъв щеше да е резултата...

Dobromir Dimitrow

Ми изискайте референдум, кат' сте толкоз много! Лично на мен ми стига да си пушите в обособените помещения сами, и после да влизате при хората, ама да си плащате отделно за тях, а не да е включено в консумацията на всички! То тия закони сами си ги изоювахте, честито!

Ние пак сме поставени в силно наведена позиция от нашите мили ръководители

Тия пък световни банкови мафиоти пример за какво могат да бъдат!?

Разходи се до Швейцария поразгледай и тогава пиши

Ако и тук в България се проведе подобен референдум, резултати ще са същите, даже пушачите ще бият и с по-голям процент. Но, по-интересното е, кога най-сетне ще има референдум за каквото и да било?

Искам референдум за безплатен бензин

Може ли един наркоман, т.е. пристрастен доброволно да се откаже от наркотика си, т.е. от пристрастното в-во, или както там се води? Много трудно, бих казал аза, затова трябва малко или много външна принуда!

На ви сега европейски съюз,Швейцария дали е будала като не го приема?

Много важно. Правилно е да се се пуши на закрито. Който ика - отвън да заповяда...

Пич, като бях в Швейцария, едни непушещи се възмущаваха, как е възможно да си седят в заведението и пушачите необезпокоявани да ги тровят. Тогава, салонния управител им обясни, че Швейцария се гордее с чистия си планински въздух и им предложи да се наслаждават на консумацията си навън (на открито), където да го дишат на воля.

ЕЕЕЕ..... Само ние българите сме по-големи светци и от Бога....

как се допускат такива противоречащи на високата мисъл на б.б. новини- направо му подронвате великият авторитет.

На мнение съм , че България е много по уредената страна. Видял. Просто тук сме мрънкачи.

Е това е демокрация.

IQ146? Да не си сбъркал една единица отпред? Така като гледам, си само 46.

Балканска работа, простаци, какви европийци са тия бе, тия са 100 години назад от Европа. То те и затова са извън ЕС :)))))

Швеицарците са комуноиди. ГЕРБ и ДСБ са истинските демократи.

Знаете ли Швейцария как е усетила Втората Световна Война? Три дена, не е имало лимони! :)

Да бе и затова са садили зеленчуци в градските паркове

Брех таз швейцарци да не видят нещо от българската демокрация - ние реферандум и те веднага. И са на мнение за пушенето като нашето

Не ви ли плаши израза "тотална забрана"? На мен ми мирише на тоталитаризъм.

А теб не те ли плашеше, като тотално забраниха пушенето в България?

... "хранят много гърла".., включително и пенсионери....

Дам, пенсионери - изхранват роднините си и ги пращат по курорти, а останалите са електорат те само гласуват :), как може да продължавате да вярвате, че точно тея мислят за вас не зная, Бай Тошо си отиде, а тея само ви полват, но като са ви промивали мозъците толкова време се съмнявам, че точно сега ще започнете да мислите, гадно ми е да го кажа, но България ще има шанс да се оправи когато електората на БСП бъде погребан :(, съжалявам за това, но е истина, иначе просто винаги се търси по-малкото зло, а това не е решение ...

Е щвейцарците пък какви европейци са?Нито доходите им са като нашите,нито здравеопазването нито пък магистралите.Ние сме най-богати,най уредени и най демократични.Ха..ха ние ,дами и господа, сме европейски папагали и то в клетка.