11 г. затвор за консултанта Стамен Станчев за шпионаж в Румъния

Българският консултант Стамен Станчев получи най-тежка присъда по т.нар. дело за "стратегическите приватизации" в Румъния. Българинът беше осъден на 11 г. затвор за шпионаж и на 4 г. и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група.

Обратно в новината

Коментари - 11 г. затвор за консултанта Стамен Станчев за шпионаж в Румъния | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и руманците излезнаха по читави от нас....ние верно сме наи скапаната дургава в европа!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

България е била 500г. по османско робство, а румъния не защо ли ??

Добре де,българинът ли е най-големият румънски предател,че има 2 пъти по-дълга присъда от румънеца и унгарския румънец? Другите чужденци и те с по-тежки присъди от румънците. Или са се ослушали 2 пъти повече от румънците в подкупа???

За никой не са шпионирали, взели са едни пари които не са стигнали до румънските баш Босове, и са ги подгонили. Конкретната случка - ОМВ купува Петром. Стамен Станчев е консултант на ОМВ за Румъния, т.е. убедил е ОМВ че може да им помогне да купят Петром срещу определена сума, и е убедил Румънските Премиер, Министри, и други, че може да им гарантира добри пари ако продадат Петром на ОМВ. Въпроса е, че ОМВ дават парите, но не всички румънци си прибират техния дял. И ги погват. И сега това свършва със съд. Парите са толкова много, по слухове над милиард евро които трябва да се делят, че може би са си мислили, че ще си купят минимални присъди, и след тях ще си живеят със стотиците милиони по сметките. Това е. На Стамен не му е за пръв път тази схема, ама този път става въпрос за наистина много пари и държавни органи въвлечени. За пример в Босна и Херцеговина е завършвал успешно подобни схеми, ама там се е разплащал до цент. Сега явно видял големите пари и се полакомил.

Много добра логика и осведоменост от Ваша страна.Браво.Щом се е полакомил-нека да лежи.

Да се благодарят, че не са им отсъдили присъди като на Чаушеску.

...тоя пък какво е шпионирал? Дали мангалите в Румъния са повече от нашите в EU

Тези присъди показват че Румъния се е отлепила от дъното и започва да съгражда държавноста, законноста и сигурноста в страната. Нещо от което БГ е светлинни години назад..... за съжаление...

В Бг СИ ИМАМЕ ,---ИНТТЕРНАЦИОНАЛЕН ШПИОНАЖ! От Азия,Африка,Америка,Европа,.....само от СЕВ.ЛЕДОВИТ ОКЕАН СИ НЯМАМЕ !

Цацаров да постажува в Румъния.! Също и един болюк магистрати ли са, магистрал(к)и ли си...

Добър пример викам да го последваме, само с едно малко допълнение: не затвор, а разстрел.

на сад иван костов станишев доган,боико и всички които докарха страната ни на този хал. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Румънците имат перфектна икономика, а като си спомням 2004-та как се страхувахме, че заради тях няма да влезе в ЕУ, направо срам ме хваща. Колко се развиха хората, а ние какви цигани станахме...

Няма за какво да те хваща срам. Тук се работи много. Положението нарочно се определя като лошо, за да може да се плащат малки заплати и да се крит данъци. Тук народът нарочно се държи в мизерия, а продукцията се изнася за валута. Тарикатите печелят луди пари в евро , а простия народ се моли за трохи от години. Сега искат да ни ушият за пореден път и ни навиват да протестираме, за да падне валутния борд.

Колкото и да не Ви се вярва ще дойде ден когато това ще се случи и в България! Ще дойде ден когато цялата шайка продажници и предатели ще платят за делата си! Като започнем от И. Костов Ф. Димитров и М. Кунева и стигнем до най дребният крадец! Защото денят на възмездието идва!

ама надали!

За кого са шпионирали, Румъния е член на НАТО и ЕС ?, Руснаците всичко знаят зя Румъния, сигурно за "Сова Харис" - БГ., понеже знаят резултатите в БГ, ако днес са изборите, верваите.

Напълно основателен въпрос! За КОЯ ДЪРЖАВА СА ШПИОНИРАЛИ?! Може би за Северн Корея, Ирак или Куба?!!!!!!!!!

Креди Сюис фърст Бостън" и други частни групировки.

А колко народ тук можеше да даде фира, но в името на бизнеса никого с перце не барнаха. И ето един ден бизнесът постигнал "големи народни успехи" върви към комунизма с уверена крачка и завлича всичко живо по пътя си.

Браво на румънците. Отново ни изпревариха. Държавата им не само функционира, но и е защитена от грабители и предатели. А България е разграден двор, тук няма нужда и от шпиони, каквото поискат даваме им го. Не случайно стандарта им е по-висок от нашия-заплатите им са двойни, карат нови коли, почиват в чужбина.

Пробвай да задигнеш нещо от някоя от червените фирмички да видиш какво може да се случи?

Дир.бг,....на кои е ? Много се трие тук !

много бе,ама верно много!явно са на процент!

Не знам..ама нас май най ни бива в подривните дейности. Къде има схема там има и българин. :)

''ФЪФ''Бг ,това престъпление ,минава само като ,...ЗАБЕЛЕшКА!

В Румъния ,НЯМАТ ЛИ : --СПОРАЗУМЕНИЕ,ИЗВИНЕНИЕ,УСЛОВНО ?

Добре че показват на нашите мушмороци-политици какво се иска за да имаме държава!А българинът който е осъден ще си плати за алчноста!В България за "приватизаторите"нов затвор трябва но преди това един за съдиите и прокурорите!

В България на това му викат ; политика , лобизъм, консултантски услуги и т.н и всичко си е "ЗАКОННО". Че какво лошо има едни хора да вземат едни държавни пари, народа като е тъп и не си ги пази, хак да му е. Нали на това ни учат чрез пропаганда от вестници, ТВ, радио, интернет и учебници.

Интересното е ,че осъдените са чужденци и хора от малцинствата. Министрите са с унгарски имена, което значи, че са от унгарското малцинство , което не е долюбвано в Румъния!!!

Изхода е да се внесе Висш съдебен съвет от Румъния.

Най - добър вариант е вноса на съдии от Китай.

Забравяш взвода , а има и избор на стадион...

jizast

Ами то нашия с най-тежка присъда бе. Явно е боса на заговора. Поне така излиза от присъдите.

Забележете: става дума за престъпления при приватизациони сделки. Кога в България ще има осъдени за криминално-корупционата приватизация, която направиха бившите комунистически лидери и децата им, ДС агентите, отбрани комсомолци и мафиоти???Кога???

И аз това се питам, но отговорът е НИКОГА!!! Докато робуваме на партиите, така ще бъде, ще ни крадат и убиват!!!

директна демокрация трябва да има в бг, както е в швеицария.

много съм съгласен с теб. за съжаление българия е единствената държава може би в света в която може да убиеш някого (волно или неволно) и да осъкатиш друг човек и да не бъдеш осъден на нито един ден ефективна присъда.(визирам случая със ставински) а за осъдени миснистри дори не смея да си помисля. няма оправя.

Тъжно, но съм абсолютно съгласен с Вас!!!

Каво пък толкоз има за крадене в Румъния ? ( чертежите за Дачия ) ? И те горките са на нашия хал .

Сещаш ли се, сергей ? Подготвяй си кърпа, четка за зъби, самобръсначка и стой плътно до трактора, ще сте в екип.

Чудна работа, аз съм патриот и националист, но към тези люде някак си патриотичната ми подкрепа мълчи. Да ги наказват, щом са виновни. Кърлежи на хищническата приватизация.

А към кои хора патриотичнат ти подкрепа се обажда? Към сеирджиите, които по цял ден стоят на топло в хоримага и разискват 2 неща: едното - колко сме зле, а другото - всички са маскари.

Най-после да се съглася с теб!

А НАШ ВАНЯ КОСТОВ,НИКОЙ НЕ ГО ЗАКАЧА ЗА ГИБЕЛНАТА ПРИВАТИЗЦИЯ....

Това е ужасно! Ми така може всеки да осъдят! Идва новата 37 година! Не на румънския фашизъм, сталинизъм, феодализъм и нетолерантност!

нали си наясно че срещу наш сергеи също тече дело за изтичане на квалифицирана информация. само че ще го вкарат в затвора когато цъфнат налъмите :) румъния в момента доказва че има работеща съдебна система, а ние може само да се учим.

И от кое учебно заведение информацията получи КВАЛИФИКАЦИЯТА си? А ти?

Тука ако се замери със същия аршин или ще трябва да се строи нов затвор, или да се дава амнистия, за да се освободят места.

Нека територията на бивша България стане част от Румъния.

iq oosh

да разбира ме ли българин шпионира в полза на американци или британци?

не . разбираи че в румъния са намерили начин да осъдят престъпниците крали държaвата. намерили са им цаката като ''шпионаж"

истината,че нашия си е мислил,че си е намерил добра работа и си е вършил работата съзнателно,но според някои законодателства това се таксува като шпионаж! за негово съжаление,работодателите му са вършили мръсотии, а той като по-малък бушон,гърми по етапния ред!!! нагрешото място в грешния час се казва на такава ситуация!!!

Ами за съжаление това е съдбата и на други Български рибари, моряци, пилоти, шофьори.

Браво на румънските магистрати. Никой няма право да злоупотребява с държавно имущество.

Каква е тази смехотворна новина бе - кой и за какво ще шпионира Румъния. Тука всичката мара втасала , че и да шпионираме Румъния

Ти не четеш ли? Стратегическа приватизация, вкарани в затвора бивши министри, престъпна група.... Мафиот с бяла якичка!

ХАЙДЕ МЕЧКО ЗАИГРАЙ И У НАС! ИМАШ ВЕЧЕ И ВТОРИ МОСТ НА ДУНАВА ДА ДОЙДИШ ПО СКОРО!

Де да могат и наще магистрати да бъдат така обективни ,както ромънските,може би ще се тръгне напреВ тези 20 и кусур години ,няма осъден политик ,освин дребни крадци,които най вероятно са докарани ,по принуда от т.н. радетели на Родината

Докато "матриала" е така неграмотен - така ще е. Не може на всяка дума да имаш правописна грешка, а да искаш магистратите да са перфектни...

Кога ще ги стигнем... румънците, кога ли, кога?

Станишев трябва да получи доживотна за това че работи за чужда държава - СССР и убива България

Де да могат и наще магистрати да бъдат така обективни ,както ромънските,може би ще се тръгне напреВ тези 20 и кусур години ,няма осъден политик ,освин дребни крадци,които най вероятно са докарани ,по принуда от т.н. радетели на Родината

До няколко години и румънците ще ни изпреварят

Те отдавна са ни изпреварили.

Те са ни изпреварили само че ние не сме го осъзнали още през 1989 ни изпревариха когато разбиха със сила тяхното ДС и убиха диктатора .

Именно за това румънците ги уважават, а в момента правителството на 40 годишния премиер социалист и бивш прокурор регистрира над 6% ръст на БВП (по данни за 3-тото тримесечие на годишна база). Не си поплюват нито с министрите, нито с Credit Suisse, нито с националностите на онези, които са се държали неприлично. За съжаление вече няма как да ги догоним! Нас ни крадат 3 години и след това пак 1 милион си гласуват за мутрите. Същите мутро-милиционери, които вместо да се занимават с националната сигурност са ангажирани предимно с опазване на имотите си от правосъдието и с политически инженеринг.

я пак кажи - откога се краде у нас,само през последните 3 години ли!? като ще съдиш,ще съдиш вярно и по етапен ред!!!

За етапния ред си има прокуратура, полиция и следствие. Аз говоря за правителството на ГЕРБ, което не можеше просто да прави друго освен да краде. Корупция винаги е имало, а от както сме в ЕС това е и политика, но ген. Борисов просто не можеше да прави друго освен да краде. Контрабанда, изнудване, никакви действия от страна на държавата в полза на тези, които не са платили за такива. Това е и политиката и идеологията на бившия премиер от СИК. Просто човека не е учил за друго. А и като вземеш цялата власт и разтвориш чадър над приятелите си, които се занимават само с престъпен бизнес вярно, че те забогатяват, но също така се оказа и че всички останали ставаме по-бедни. Нещо, което "политиците" от ГЕРБ разбраха доста късно.

Чудя се да се ядосвам ли че е хванат или да се радвам, че нашите шпиони всъщност работят "на място". Мислех, че българското разузнаване е сведено до сърфиране в интернет.

Ти да не си помисли че този "българин" е шпионирал в полза на България !??!

Да, това си помислих. Е, то нема нема, пък човек вземе че се изложи. Сори. :)

За съжаление въпреки, че е българин съвсем не е "наш шпионин". Нашите шпиони работят предимно "на частно" и за собствена сметка, ползвайки само ресурсите на държавата (ако изобщо работят).

за пример трябва да ги имаме ръмунците! 1.до стената и проблема е решен-нито пари за адвокати нито дневни в пандиза! 2.министърът е осъден за издаване на държавна тайна-индентично с това на геев! 3.всички участвали в така наречената "приватизация" на държавни предприятия си получават заслуженото!!! само се замислете за какво иде реч! ако се започне от началото на прехода 99% от сегашните трябва да са в затвора или да ги сполети лукановата участ!!!

Не само за това трябва да са ни пример. Нали помните Чаушеску?

в "1" точка споменавам именно този случай -до стената!!!

ама той е невинен!!! Свобода!!! Френския президент да го спаси... ние ще кажем че ще си лежи тук, ама президента ще го помилва още на летището

Сигурно е виновен, но е смущаващ фактът, че е осъден най-строго от всички. Предполагам, че не е получил никакво съдействие от посолството ни, което е принцип на дипломатите ни - не си мърдат пръста за никой редови гражданин.

нЕма такова нешо като предателство. Ние сме демократи и въпреки, че сме в НАТО , телефонираме на Москва за всичко, дето не ни питат.

...и няма нужда да телефонираме до Анкара или Вашингтон, защото те предварително ни дават или научават първи нужната им информация - предатели колкото искаш у нас.

Преди време когато беше министър на земеделието от ДПС в правителството на БСП денонощно предаваха до Анкара инфо ат София по интернет.

Eто на това му се казва държава, в която има правосъдие. На толкова години станах, все с право се занимавам, но ни съм чул до сега български съд да е произнесъл присъда за шпионаж и предателство. А тук имаме ефективна присъда за шпионаж извършен от граждани на съюзнически държави - НАТО и ЕС. ДАНС напразно яде хляба на народа - лежат и чакат информация от вестниците - няма шпиони, няма предатели

А ние изобщо имаме ли осъден за каквито и да е злоупотреби бивш министър?

А кога и у нас ще видим подобни процеси?