Задава се шоколадова криза
Световното потребление на шоколад расте, а в същото време производството на какао пада.
Обратно в новинатаКоментари - Задава се шоколадова криза | Днес.dir.bg
Коментари
Зъби ще стискам, коси ще скубя, по корем ще лазя, но ще преодолея някак шоколадовата криза.
Имам по-добра идея! :) Като гледам термометъра, мога и без шоколад. Друго си е сладоледа. :)
То пък голяма зависимост от шоколада... край света ще погине. Най-много да отслабне, така че това за добро
Шоколадът съдържа много магнезий и когато не се прекалява с него, е полезен за нашето здраве, особено за сърцето. За предпочитане е черният шоколад.
Проблемът има просто решение - 1. спира се производството на натурален шоколад /или само той поскъпва/ 2. произвеждат се предимно млечни шоколади с всякакъв пълнеж, ядки.
Не е честно! Тия държави, дето расте какаовото дърво, да се стегнат и да насадят повече! И без това друго не правят, нито може да расте - и тогава те ще ни изнасят какао, а ние ще им внасяме нещо друго! Обичаме шоколад! Особено черен, дори със 70 % - тръпчив и не много сладък, но много, много какаов - страхотно нещо, обожавам и си хапвам! Научиха ни да ядем шоколад, а сега - криза!
това е си е чиста дискриминация на нас жените. Ние най-много изпитваме нужда от шоколад. Ако прогнозите се сбъднат трябва да се вдигнем на бунт, за да накараме чернокожите ни събратя да се активизерат малко и да ни подсигурят това сладко удоволствие!!! Нещата не трябва да останат така.
Супер! Тъкмо ще ни позаслабнат дупетата малко... То само шоколад ако няма ще е добре, опасявам се обаче, че в скоро време ще започнат да липсват и далеч по-насъщни храни.
Мдааа, чернокожите братя могат и други сладки удоволствия да предлагат ;) За да компенсират какаото...не за друго :D
Eдна какаова реколта отнема около 5 години отглеждане. Всичко се върши на ръка, в непоносима жега, често от деца-роби. Средностатистическия какаов фермер печели около 80 цента на ден. Да ви е сладко.
Същото е и с кафето. То тръгва от плантациите на цена около 11 цента (US цета) килограма, за да стигне до лондонските кафенета на цена от около 5 долара чашата (необходими са 6 грама кафе). А причината е световният монопол върху кафето и какаото на една швейцарска фирма. Сега хората са решили дали не могат да ни пробутат някакво менте, вместо шоколад и да смъкнат същите печалби с още по-малко разходи.
Не говоря за петте години нужни да започне брането, а за липсата на заплащане на хората, които отглеждат културата.