Експерти: Шофьорите да се изследват за сънна апнея

Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея, настояха от Българското дружество по сомнология и пациентски и граждански организации.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: Шофьорите да се изследват за сънна апнея | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

производителите и търговците на ципапи доволно потриват ръце

Доколкото знам тя не се лекува.

И за глисти непременно, и то си е страшничко.

Непременно! иначе ще завъдят глисти като анаконди! хахаха :) +++++

Предлагам шофьорите да минават на 3 месеца през очни лекари, а Касата да плаща очилата, щото в Китай една кьорава помислила дупето на маймуна за червен сфетофар и причини тежка катастрофа!

Пишете глупости. Сънната апнея е проблем, защото болния няма усещане, че не спи. Заспива на волана и ако жертвата отсреща сте вие или ваш близък, друга песен ще запеете. Последиците, ако не се лекува може да бъдат инфаркт и/или инсулт. Касата НЕ заплаща изследването, което се нарича полисомнография. Ако бъде поето поне за професионалните шофьори, все е нещо.

Е затуй иде и речта, колега да минат 1-2 милиона през полисомнографията, щото не се знай кой със сънна апнея, кой без. Само дето , като ти увисне веднъж ларинкса никакви серклажи и чеченски мурафети не помагат.

Апнеята, не се лекува, но се третира със CPAP машина. Както и диабетът не се лекува, но се третира с инсулин. Жена ми има такава машина. Когато спи без нея е като труп през деня. През нощта, без машината, дишането и спира за по 10-20 секунди.

По скоро полицайте трябва да се изследват, те постоянно си дремят, и ден и нощ. Утре ще решат че трябва да изслезват, срещу заплащане разбира се, дали не ни миришат краката в колата!!

ех тая здравна каца , ех тия такси и вноски , и все от ;грижи; за ;сигурноста; на гражданите , доброволно задължително ? по милиционерски

Ще спим нощем, ако можем. Денем ще шофираме, ако сме спали добре през нощта. Конкретно аз, ако не съм спал добре, ще издържа да шофирам един час. Ако три ми се видят множко, мога и да не шофирам, защото никой не ми плаща. А ако ми плаща и чака да доставя нещо, тогава първите три часа ще шофирам, а през следващите три ще спя. Бог да ни е на помощ на всички!

ДОбре де, защо поне не прочетете за какво става въпрос преди да пишете? Сънната апнея не позволява нормален сън и намалява количеството на кислорода, който се поема по време на сън. В резултат, на човекът му се спи и когато трябва да е буден и може да заспи без да осъзнава. В нормалните държави апнеята се покрива от медицинските застраховки - както всяка друга хронична болест - диабет, високо кръвно и т.н,

В нормалните държави застраховките са грубо 300 Евро. А на човек може да му се спи и ако е бил цяла нощ на дискотека - какво да правим в такъв случай?

Изследването става в клиника, през нощта. Не е измислено само за шофьори. Толкова ли не ви влиза в главите, че това е хронично състояние, а не резултат от седене по заведения до ранни зори.

Кога научите интструкторите да ги учат както трябва и да изисквате от тях. Кога въведете контрол и го спазвате , може и да стане. Иначе за психо съм съгласен да се въведе...

Няма смисъл да учат инструкторите как да ги учат, преди да са решили някой от другите проблеми.

То и аз отдавна искам депу.та.тите да се изследват при кандидатстване за наличие на мозък, ама на. Не щат, ве! Защо ли?

Предлагам да се изследват и за сънна болест, както и дали в домовете им случайно няма мухата це-це!

За колко инцидента годишно е отговорна обструктивната сънна апнея?И какъв е смисъла да се прави изследване ако не е значима причина за ПТП?А.... да лапаме едни пари е смисъла!От сега нататък - ремонт ка крана на чешмата- само ВиК специалист!Смяна на крушка -ел. инженер....Изобщо няма ли кой да им заявя на тези краруни които правят подобни предложения, в пряк текст -"Що не си гледате работата?"

За много инциденти.... В Европа постояно се случват с шофьори от източнаевропейските страни понеже не ходят на прегледи и не си подменят книжките на 5 години както колегите им от западна

За колко инцидента със заспали зад волана годишно е виновна преумората? Ако не е значима причина, какъв е смисълът да караш отпочинал? 10 жертви годишно - с тях и без тях.

Бравоооо в Бг откриха топлата вода.... Това изследване се прави в Европа от години. Това не е само за шофьорите а и ако имаш операция анестезиолога трябва да знае.... българчетата пак за пари и далавери мислят...

Всяка година ли? По 100-200лв изследването сигурно.....

Сънната апнея е много сериозен проблем. В някои държавиможе да ти отнемат книжката, ако човекът не вземе мерки. Не става въпрос само за професионални, но и за шофьори-любители. Трябва да се използва машина CPAP при спане.

Нека първо се създаде статистика за това от преобладаващо коя автошкола са системните нарушители и да и се отнеме разрешителното за една година.

Апнеята е болестно състояноие, а не пътно нарушение

редовно съпружеските си задължения ще проверявате ли? Може да въведете и специална книжка със заверка от партньора.

Не се наядоха управляващите!

Айде па се заядоха с газовите уредби - ми хърка ми, ма нали аз си я монтирах у гаража - нема пълно щастие!

Освен това доцент Миланова лично да палпира простата на всички шофьори над 50 години, на всеки 100 километра пробег. Така няма да има време да твори идиотщини.

Мисля че едно изследване на простатата, извършвано от служителите на КАТ, при спиране на водача за проверка, е напълно достатъчно.

Става дума просто за едни пари дет ше треба да даде всеки един шофьор. Нищо лично не е, да знаете.

Колко катастрофи има в България заради тази сънн апнея? Нула или ... нула?

Няма как да се знае. Може и да са доста повече от 0, но кой води подобна статистика?

водачите от ,,защитеният вид,, но и някои други си кaрат все едно че ,,сънуват и не вярват,, че шофират, но те за вас не са проблем...???

Също и за запек да се иследват, щото и той причинява катастрофи слет като се изхождат във камиона по време на движение във подлоги, лично ми се похвали съседа.

Вие първо вземете един вестник и карайте шофьорите да прочетат един абзац. Ще се изненадате! После се занимавайте с глупости.

Вестник съм виждал даже и съм ползвал, ама що е тва"абзац"? Да нема збъркана буква некаква,а?

Ако може да ги изследват за простотия и липса на възпитание - цена нямаше да има!

,,Експерти: Шофьорите да се изследват за сънна апнея..,,??? ,,избирателите,, ...също...!!!

Точно в десятката! Браво!

Предлагам да ги изследваме и за хемороиди

Тия искат да си направят дебела клинична пътека, цела магистрала.