Сгради се срутват като пясъчни фигури след земетресението в Турция (видео)

Спасителните екипи продължават да търся оцелели под развалините и да вадят живи и мъртви, загиналите вече са над 1200

Обратно в новината

Коментари - Сгради се срутват като пясъчни фигури след земетресението в Турция (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма паднали панелни сгради при силни земетресения нито у нас, нито в чужбина. Справка, земетресението от вранча 1977г.

Егати строителството, егати чудото. Направо като ги знам как са ги строели тези сгради. Ужас. Свидетел съм на това как вдигаха панелките, дори не ги заваряваха навсякъде, запълваха огромни дупки с вестници, а откритите връзки гният много бързо. А в днешно време, с това ниво на корупцията, вероятно нищо не се е променило и в новото строителство, а само се плаща за да се одобряват проекти и да се строи. А другото извращение е проустройството - бутат се стени, които НЕ СА НОСЕЩИ и "специалистите" обясняват как нямало значение, а в същото време точно тези преходни стени изпълняват супер важна роля точно при земетресения! Може при статично натоварване да нямат носеща функция, но като се люлее сградата могат да понесат до 40% от хоризонталните и 15% от вертикалните трусове. А това, че се пробиват и кътртят носещи колони го оставям без коментар.

А всеки си мисли, че точно на него няма да се случи и може да си ремонтира както си иска.

решиха родителите ми да се местим в нов блок. Слушаме в една фирма, както чакаме, разговор, архитекта е недоволен , а водещия строежа го мъмри : какво се мръщиш, знеш ли колко бетон ти спестих?

_stankow

За първи път виждам такива последствия от земетресение. Цял квартал със сгради. На повечето нищо им няма, даже прозорците цели. В средата на квартала, до улицата - огромен куп ситно натрошен бетон, нито една цяла греда или плоча. Това не е нормално ! Тези сгради не са строени по един стандарт, по едни норми !

Хиорър филм. Направо се ужасих. Какво е това стройтелство. Не е от пясъка, според мен желязото е малко или нещо е сбъркано при оразмеряването. Не може така да падне сграда.

…защото има много пясък в цимента…

Грешка имаш! Малко цимент в пясъка!!!!!

От турция дойде модата да се меша цимента с млени шлаки и т.н. "пълнители" за да излиза по-евтин и ето го резултата... Сега казват новия цимент не е като стария. Е как ще е като 30% само е цимент, другото са боклуци вътре...

една трета от жертвите са в Сирия. ФАКТ! Защо нищо не се пише за това? Пише се само за Турция. А-а-а, може би защото в Сирия управлява Асад и там има руска база?! Друго си е страна от НАТО, макар и с диктатор като Ердоган. Все пак е наш кучи син! На него ще съчувстваме. На сирийците - не! Типично западно лицемерие и двоен стандарт! 100 държави искат да помогнат на Турция. А на Сирия? Или сирийците са "получовеци" и не заслужават милосърдие?

Сирийци останаха ли, при тоя геноцид, на който бяха подложени?!

Ами нали за това са съюзите!. В съю се влиза да си помагате един друг! За Русия всички са врагове и предатели какви очакваш. На каквото си оостелвш на това ще седнеш са казали хората

Всички неуки хорица възвеличават - АРХИТЕКТЪТ, а истинският гении е - КОНСТРУКТОРЪТ!Майстор Кольо Фичето е КОНСТРУИРАЛ и ПОСТРОИЛ ГЕНИАЛНИ НЕЩА. Но е КОНСТРУИРАЛ!!!!!!!

Панелките оцеляха през 1977 при над 7-ма степен по Рихтер. Новото строителство не знам дали ще оцелее при сегашното качество. Панелките имат живот над 300 години. Но някои беснеят от този факт и не могат да го понесат. Вижте в щатите тяхноте кочинки как при по мощно торнадо и изчезват със вятъра.

Панелите имат 300 години ако се поддържат и не са строени от Кеча тоест заварени сглобки както трябва запълнени фуги както трябва и бетон не краден за офицерски вили. За новото строителство и аз нямах вяра но при пернишкото земетресение всичко издържа и ново и старо. Една напукана панделка мисля имаше и до там. Да не се случва дано.

Забележете тази уж оцелялата сграда как се срутва. Първо рухва партерът с магазините. От години ми прави много лошо впечатление как строят повечето нови кооперации в България с огромни празни пространства на партерите за магазини и едни тънки колони, а нагоре етажи, етажи... Заради едните скапани магазини се компрометират цели сгради. Да пази Господ от подобни земетресения!

Турция отдавна трябваше да почерпи опит от Япония по отношение на противоземетръсно строене на сгради, как не се научиха след толкова дългогодишни трагедии не знам. Жалко за огромния брой жертви.

Гледайте строителството и се сещайте за турските домати, краставици, патладжани, тиквички и прочие внасяно от тази страна. Дори в Германия избягвам да купувам нещо турско.

В София?

Речен капитан Константин Динков: "Тези плочи, които се опитвахме да вдигаме, сякаш бяха от варов разтвор правени. Некачествено строителство, затова и паднаха блоковете". Никакви панели не е имало. Само некачествено строителство заради спестени материали.

1977 в Свищов не е паднал нито един панелен блок. Срутените блокове са били тухлени с плочи между етажите.

И кой ти каза за Свищов? Знаеш ли изобщо какво си написал?

Нищо ненормално. Не е строено земетръсно. Недалновидност в Турция, знаят че са земетръсна зона и строят без земетръсни изисквания, много по-евтино. И, ето резултата. След земетресението от Вранча през 1976 година в България задължително се строй земетръсно и като види човек с що желязо и бетон се строй у нас си казва излишно, но крушка има опашка и ето в Турция е факт.

Строй е в казармата!

Както ти пишеш така те строят!

Да събори на боко къщата и в Банкя да му събори другата къща!

Изглежда строителството в Турция е много некачествено.Винаги при земетресение,разрушенията са огромни.Там е земетръсна зона и трябва да строят като в държавите където тежки земетресения се разминават с 20-на жертви.Като Япония например.Ама при комшиите май колони,трегери,противоземетръсни шайби се пропускат за по евтино.Сигурно трябва да въведат по-строги норми за строеж в такива райони,по-строг контрол.В Щатите съм живял в жилищен блок,който не можеш да разбереш,но ми казаха,че целият е от дърво,а беше на 60г и приличаше на строен преди 10.Знаете ли кога ще падне при земетресение дървено жилище?

_stankow

Ще падне когато земетресението спука газовите тръби и газови бутилки и окъси електрическите кабели. Ще изгорят носещите греди и блокът е обречен.

Туку виж твоята кочина се сринала! Който кълне му се връща на деца и внуци изроде!

Бягайте от панелните блокове,ще падат както при земетресенията в Свищов и Стражица. Тогава бяха чисто нови. Сега заварките им са много зле. Който има пари да купува стоманобетон,който оцеля в Турция тази нощ. При земетресение ще паднат хиляди панелни блокове и тогава всички панелни блокове в България ще ги съборят от правителството. Няма да имат цена ,ще реват хората . На фургони ще бъдат .

Смешник! На село така ли Ви учат? Не дай боже, при земетресение, само панелните блокове ще останат! Като дойдете в София мислите, че като живеете на село на мегдана, трябва в София да живеете на центъра! На всичкото отгоре ни давате акъл, в какво да живеем.

Треперете вие безбожници, джендъри и соросоиди, защото Всивишния ще ви накаже строго ! Всички мизерници тръгнахте по заповед на Байдън срещу Москва / Третият Константинопол/ и сега всинца ще горите в "Геената огнена" . . .

Хапчетата

За майка ти !!!!!!!!!!!!!

100+

Май Всевишният,те е цапардосал в главата и последиците са тежки.

Москва е мюсюлмански град.Какъв ти Константинопол.

Аз, доколкото съм чувал, в Москва има един мавзолей, а вътре до ден днешен се намира една непогребана мумия. Последната реконструкция на мавзолея е прясна, прясна от 2013 г. Точно тези ли ги наричаш православни християни? Нещо жестоко си се объркал...

Камъните падат, падат от небето

При мен няма трегер. Случайност?

Много сте зле.

Качествено строителство. И турците обичат лесната далавера. Крадат здраво. Все едно строителството у нас през последните 30 години.

"Журналистическите" сравнения КЪРТЯТ!

Като гледам как падат сгради дано само толкова да са жертвите

В Турция не си взеха поука от 1999г. че с турски цимент и морски пясък не се строи.

Няма цимент, който издържа повече от 7 по Рихтер. Освен ако е до три етажа или със специални трегери. Ама не е, строено е по демократически.

В Япония как има?

В япония далеч не съроят само с цимент

Щот боко ги строи!

прав си и не само там ,на времето са ме учили при земетресение да застана под вратата ,я виж слагат ли трегери над вратите и прозорците неееееееее пяната върши идиална работа .Аз като видях това направо изумях .Питам ги а те ми отговарят сега така се строи .Значи инжинерите и проектантите са били в стача в университетите щом го няма в проекта а не дай си боже да попаднеш на такъв лекар ужас.

стачка

Ти между стена и изолация разлика правиш ли

Елементът се нарича щурц. Ако не го сложиш след време около ъглите на вратата се получават пукнатини. Няма да те спаси от земетресение.

може. Сега заставаш под СБ греда близо до колона или противоземеъръсна шайба.

Американските деца па са ги учили при ядрена атака да застанат под масата....... Ама твоето има резон, щото навремето дядо ти като е строил къща задължително е сложил греда над отвора. Сега дали и къде има греди не е ясно на пръв поглед. Ама то като имаш стотици кубици бетон над главата не и от много значение......

така ще бъде на територията българия със сградите построени от демокрацията и особено с тези строени след около 2030 година, когато от строителите от преди 1989-та няма да е останал и помен и спомен! честито на печелившите! няма да имат нижда от гробове защото ще ги погребат собствените им жилища и офиси!

Скучен трол.

Бла,бла. Ела да видиш как строят големите фирми по Черноморието.Повече желязо отколкото бетон.Ще падне такава сграда, ако я наклониш на 45 градуса и пак няма да се разруши.Ела да видиш например в ,,Св.Константин и Елена,,Естествено цените не са като за селска къща в Северозапада.

И нас това ни чака с "модерното" "демократично" гражданско и промишлено строителство.

ХААРП,5G-мрежата и сателитите могат всичко !!!

При нас, подобен трус ще обезени всички имоти по 2000 ойро квадрата, на топ-локации в предпочитани квартали. Манастирски ливади отново ще са ...ливади

Глупости...

Като гледам как ТОП ФИРМИ НЕ могат един равен тротоар на направят за 2 милиона лева, си представям какво ни е НОВОТО строителство!

Тия от жълтите павета, ще трябва да се прибират на село и да фащат къра с овцете.

Не ми кради ника !

Ми регистрирай се тогава бе пич. Долу след бутона "изпрати" си пише какви са привилегиите за регистрирани потребители.

Ливади ще са ако има кой да обере останките. Иначе ще са строителни сметища.

Глупости .1977г земетрсението във Вранча беше 7,2 по Рихтер.У нас псдна един некачествен блок във Свищов.Мене ме завари в панелен блок,,кой то скърцаше ,пукаше и се люлееше.Но без даже мазилка да се отрони.

Панела не е Хеопсовата пирамида. От 1977 до сега са минали 45 години

Срутват се, много ясно. Строени са от афганистански тийнейджъри, които са пестели парички за да стигнат до Германия.

Турчоолар архитектларъ - боклук ...

истината е некачественно строителство и инжинерни изпълнения,по никакъв стандарт ,говорил съм с хора от Турция за да икономисват заводите за цимент вода и пясък нощно време си ги набавят от морето.Солта предизвиква ерозия на цимента и след три четири години се разпада ,такъв цимент се появи и у нас който след време се рони и се прави ремонт на ремонта.А да строиш къщи с него е убийственно.

Това от морето НЕ Е ПЯСЪК!

Значи бетона с'е пра'и с пясък, ако нещо не е пясък, тре'а да се замислиш дали да го слагаш. С'а у нас има една много интересна съставка, която слагат, а гледам вече я тургат и в цимента. Иначе морския пясък си е екстра, стига да си нагребеш пясък, а не миди.....

Не предизвикват ерозия на цимента, а на арматурата.

Става някъде земетресение,което си е изцяло природно явление,и русофилите налазят и започват да говорят небивалици за НАТО,САЩ,демократи,пясък,бетон и т.н..Няма таква държава с толкова инджинйери и научни работници,но с най-ниските заплати и с най-нисък стандарт на живот.БАСИМО!

Трябва да се строи като в Чили, там непрекъснато има силни земетресения и почти не се рушат сгради, защото се строи добре . Синът ме беше там точно по време на земетресение преди 12 години силно като в Хаити където загинаха хиляди, а в Чили никой. Той каза че сградите в Сантяго де Чиле се люлеят но не падат... Така се строи.

Япония е №1 по устойчиво на земетресения строителство.

Аллах си знае работата...

Баце ние казал да строим до 5 по рихтер, за по-големи трусове ще се усвояват средства за ново строителство.

На Баце само проектите от построеното да пренесеш ще хванеш дископатия.

колкото аз мога да ви обещая-това са на мухобойко проектите и строежите:))))))

На една от снимките има повреден блок с плоча ,състояща се от наредени кухи тухли и върху тях 5-6 см.бетон с арматура.Подобно строителство съм виждал в РС Македония.

В БъГъ не се знсе нищо.Много приказват за комунистическото строителство колко здраво било.Истината е че тука не е имало яко земетресение ако има такова 90% от София я няма.Самата скала на Рихтер е непълна и неточна.Вранча е на хиляди км от БъГъ и пак е помляло сума къщи ако епицентъра е около София и е над 7 пиши го бегал тоя град

Скалата на Рихтер мери количеството енергия, което се отделя в епицентъра и е сравнително точно измерване.

Само че нямаш междинни стойности освен това мери до опрделена дълбочина по висока от зараждането на самият трус

След Земетресението в Свищов през 1977 година , започнаха специално строитество ! От тогава има и противо-земетръсни Шайби , колона която държи допълнително сградата ! Споменаваш София , ако Турци са го правили ще падне сградата !

Пич, не знам какво казваш, но е точна мярката.

Е как ще е точна като имаш дамо целочислени стойности

Дано да няма земетресения и тук, че и ние ще сме в същото положение! Качеството на сградите, особено от 90-те, е топ на топа!

Много си в грешка.Аз живея в кооперация строена 96 година и мога да ти кажа,че тогава държаха повече на тия неща отколкото сега.Кооперацията е стара,но е изпълнена по всички изисквания.Има и противоземетръски скоби.Отделно всички стени са тухла,дори и вътрешните,а не като новите строежи-стените да са от гипскартон и вата вътре.

През 1999 година противоземетръсните норми бяха завишени и каквото е проектирано и строено след това е по-здраво.

Като знам как стояха и нашите демократи, господ да ни е на помощ/

За демокрацията не знам, но .. Преди 35 години земетресението в Стражица оставя 7 здрави къщи, руши 15 000.

магнитудът е 5.7. По Рихтер. А това тук е 7.8

Магнитуда има значение, както и дълбочината, както и вида почва. 7,8 По Рихтер на 20 километра дълбочина в скали е едно 7,8 на 5 километра в глини е съвсем друго.

Нали казах по горе че Рихтер е неточна скала ама няма кой да чете и слуша

Рихтер е точна скала. Мери точно това, което си шише че мери, КАТО НЕ МЕРИ РАЗРУШЕНИЯ, а количество енергия. НЕТОЧНИ СА СКАЛИТЕ КОИТО МЕРЯТ РАЗРУШЕНИЯ защото са емперични.

Прабаба ми е от района на Стражица, там по него време никой не беше чувал за кофраж. Интересното е, че нейната къща оцеля (1902-ра година строена), а други строени през соц-а си изпопадаха.

Така да се натрошат като кибритени клечки - смятай как са ги свързвали с лепило и вар...

Виждал съм ги как строят... много малко арматура, използват новия метод за изливане на бетон с тия вибраторите които гонят въздуха от бетона, става много плътно и здраво но като цяло доста крехко и няма арматура която прави зградата да е и жилава...

Зградата

Толкова разбира.

опънаха на НАТО и влизането на Швеция заради изгарянето на корана и НАТО ги заплащи с терористични актове в близко бъдеще. Има много информация за голямото земетресение 1999г в Турция, че е било пшричиниено от ХААРП. Сега това изглежда, че се случва точно навреме да накаже Турците, че се противопоставят на НАТО...незнам, изглежда странно.

А руснаците ще спасят турците и Европа с АНТИХААРТП,нали?Кооолко благородно!По цял ден седите и пишете тъпотии,докато държавата тъне в лайна.Мързеливи руски тролове...

Лягай си братле, доста си объркан

Лягам си,да,че майка ти ме чака.

100+

Наскоро мернах статия относно специалните качество на пясъка, като компонент на бетона и колко качественият пясък е дефицитен и изключително важен за якостните свойства, а и също да няма соли, както морският. Отделно, в СФ се вижда как някои луксозни и бутикови офиси, са като мавзолея - не се пести от бетон и най-вече от арматура, докато в частни кооперацийки, доста се тъни - явно гонят себестойност, защо ли. Може би за в бъдеще, стоманените скелетни конструкции, със специални диагонални демфери, които се сменят при повреда от екстремен земетръс, ще са предпочитан вариант в земетръсни райони - има тестове в тубата, за който е любопитен. Жалко за пострадалите, а и не е приятно да се пише под такива статии.

морският изобщо не е пясък. само думите съвпадат

Докато гледаш с очите на читател най-много това да видиш. Речният пясък и скалите съдържат предимно силициев диоксид. Освен пясък в бетонната смес има трошени каменни фракции с размер според рецептата. Морският пясък е от стрити мидени черупки. Те са проблемът, а не солта, защото тя може да се промие. В съвременното строителство носеща е стоманобетонната конструкция, а не стените. Затова могат да са тънки. Гледай бетонните елементи и най-вече арматурата в тях.

за трошеният чакъл не го споменах, умишлено - а любителски, си бъркам бетона сам, за кеф

не може това да е качествен строеж пада така

Пробвай с 7.8 по Рихтер къде да е, освен в Япония, да видиш как падат сгради.

Балдъзата е стрителен инженер, разправя, че стандарт за качество няма, висчко , метал, бетон, носещо е наполовина по-малко....

У нас ли така ?

Що не и теглиш една патка на тази балдъза? Дано за това да става. После да намери НОРМИ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА БЕТОННИ И СТОМАНОБЕТОННИ КОНСТРУКЦИИ, Утвърдени със Заповед № РД-02-14-257 от 1986г. на КТСУ, обн., ДВ, бр.17 от 1987г.; изм. №2, ДВ, бр.17 от 1993г.; публ. БСА, бр.1 от 1993г.; изм. №3, ДВ, бр.3 от 1996г.; публ., БСА, бр.8 от 1996г.; изм. №4, ДВ, бр.49 от 1999г.; БСА,бр.7-8 от 1999г.

Имаше стандарти, само че неуките реформатори от там почнаха да съсипват държавата. Анархия във всичко, затова не знаеш нито какво ядеш, нито колко е надежден блока в който живееш.

Ай у лево!

Ужас просто, жалко за хората! А ако това се случи тук, с нашто още по-некачествено строителство, просто не ми се мисли!

Панелките са аут те се строят от бетонни блокове и скеле от желязо именно желязото се слага да издържа на усукване и придава здравина а желязото отдавна е корозирало без него бетонните блокове просто ще се откъснат.Честито на Младост Люлин Обеля зона б5 и тн

На 8 по Рихтер трудно нещо да оцелее,ако не е придогено по някакъв начин,както правят в Япония например.

Проблема е че те на 6-7 по рихтер ще дадат фира

Нали осъзнаваш, че разликата м/у 6 и 7 по Рихтер в 1 на хилядна степен. 6 по Рихтер е хиляди пъти по-слабо от 7 по Рихтер.

И пак няма да оцелее смятай

Полека да не сътворите нова наука. Бетонните елементи греди и колони не са еластични. Бетонът е устойчив на натиск, арматурата е устойчива на опън. При комбинацията се получават елементи, устойчиви на огъване. Усукване в строителната конструкция не се допуска.

Ми нали това казвам че не са еластипни бетон виждла ли си той се напуква и се чупи и като сметнвш и корозиралите железа и си аут.

Не схващаш. Конструкцията е направена така, че да няма усукващи натоварвания. На всеки усукващ момент се противопоставя сила на натиск или опън. На простонароден език спъната е отвсякъде.

I как желязо, покрито с бетон корозира ?

Много просто желязото не е антикорозионно устойчиво а в бетона има пролуки навлиза кисоород от околния въздух и окислява до ръжда

От панелите стърчи арматура и точно там чрез заварки са хванати панел за панел. По принцип тази фуга следва да се бетонира обаче зависи дали по обекта са работили цигани от кеча, затворници или някоя качествена бригада ....

"I как желязо, покрито с бетон корозира ?" Като е напукан, влиза кислород, влиза и вода и готово.

Напуканият бетон е компрометиран. Прави се укрепващ основен ремонт или сградата се събаря.

Целта е да не погребат хората в тях, после че ще се бута и ще се строи наново е ясно

Голям смех е твоята "компетентност". Говори само за това, което не си толкова "бос". Защото това ти изказване явно е "Една жена на пазара каза".

Зоните са епк, не панел

карма, карма... всичко се връща.... толкова отнети български деца, толкова съсипани семейства, толкова избити сирийци и иракчани...

Ако наистина имаше карма САЩ и Русия щеше да ги люлее ежедневно по 24 часа.