Съпрузи и детето им в реанимация след ядене на гъби
Семейството уж брали манатарки, но се оказали двойници
Обратно в новинатаКоментари - Съпрузи и детето им в реанимация след ядене на гъби | Днес.dir.bg
Коментари
Аз пък ям редовно халюцки от Мальовица и сие и се праим на коп*ле!
Прекрасен вкус има манатарката, наскоро бях в регион където маса пунктове продаваха, но и от там се въздържах.Сульо и Пульо бере, този на пункта да не би да има време или мерак една по една да ги огледа, дори да е перфектен разбирач?Гаранция никаква не виждам.Друг е въпроса, ако общо минаваха някакъв химически или лабораторен тест, но такова мяй няма.
Опасни дзверове са туй гъбите! Даже един кмет, созополският, беше тръгнал да ги бере с пушка и беше си набрал една сърна, която се била маскирала като гъба...Та ви казвам, опасни дзверове са!
Дядо ми беше голям спец по гъбите,и колкото е спец,веднъж се натровихме и беше ужасно,бяхме в болница и това никога няма да го забравя... с природата шега не бива,и най големите разбирачи свършват в болница,понякога и не с добър край
Събирайте масловки, те поне нямат двойници. Макар че и двойниците на манатраката не са особено опасни. Всъщност смъртоносно опасни са само бялата и зелената мухоморки. Червената не е особено отровна, некои даже се дрогират с червените.
Чувал съм, че на червената мухоморка, най-опасна е коричката отгоре. Виждал съм и бяла, зелена и червена мухоморка. Може би и дяволска гъба. Мухоморките които съм виждал растяха единично - примерно на прага на горички. Покрай тях нямаше други гъби. Имат и пръстенчета. Изглеждаха много добре цели - никой не ги е нахапал. Пишат различни неща. Например, че бялата била вкусна, а на други места, че ако я близнеш има лютив вкус и трябва да изплюеш и да си измиеш езика. Разни хора събират различни гъби, които познават. Един познаваше челядинки и събираше тях - те растяха на кръгове. Друг сърнели, но там по-трябва да се внимава. Пърхутките са сигурно безопасни. А масловките не знам с какво се бъркат. Най-често се бъркат когато са малки. Тогава някои си приличат. Масловките са често накуп, събрани на едно място. Само че не съм гъбар, а това е много редки събирания или попадане на такива. Хубаво е да имаш книжка с картинки на гъбите.
Тук са си виновни хората. Като не познаваш гъбите, къде си тръгнал сам да береш и да ги консумираш? Да са купени от магазин или сергия, има кого да обвиниш. Но в случая могат да обвинят само себе си и да си вземат поука. А колко е безотговорно да се правиш на разбирач и да се готви и за дете... Между другото от години бера гъби и е невъзможно да ги сбъркам, но наистина трябва да ги познаваш гъбиде - както ядливите, така и неядливите. Това семейство явно е виждало гъби само по магазините и са си казали, я, ма те същите! Не дейте така бе хора, не рискувайте с неща от които не разбирате. Както планината не трябва да се подценява, същото е и с горските гъби, ядки, плодчета и т.н.
Кой в България отговаря за контрола на диворастящите гъби Аз знам - НИКОЙ Това е голяма ниша за правене на големи пари без контрол . нито от данъчни нито от БАБХ Едните не знаят колко са набрали и продали , а другите няма как да контрулират диворастящ продукт . Мила родна картинка
По принцип основната част от продукцията отива за износ за Италия. Та контрол има - нали има цехове за шоково замразяване и сушене. След това се осъществява износ до Италия - оформят се документи. Знае се каква е цената на килограм сушена манатарка, на килограм замразена. Специално на тези, които берат гъби не им взимат пари за данъци, но на търговците и производителите със сигурност им взимат. ТИ какво се нагледа в парите, които изкарва един берач на гъби ли?
Кой отговаря за контрола на диворастящите гъби??? Абе вие съвсем всичко искате да подчините. Естествено, че в гората и в "дивата среда" ще има отровни гъби!!!
Към разпознаватено на една гъба трябва да се подхожда като към обезвреждането на бомба - една малка грешка и цял живот мъртав
Преди години една приятелка искаше да ме научи да разпознавам гъбите. Отказах, защото щях да си мисля, че ги познавам и щях да сбъркам - да не бера всеки ден гъби!
Манатарките имат отровни двойници, ама от тях не се умира. Друго е бялата (зелената) мухоморка - половин гъба и ако не си умрял, си в списъка с чакащи за трансплантация на черен дроб.
Бялата мухоморка и зелената са различни гъби. Не пренебрегвай червената, че една година маса народ измря от нея, а супена лъжица от голяма тенджера в, която е имало една червена мухоморка е достатъчна да те прати в отвъдното. Появиха се и пантерки - двойник на сърнелите, които също са си опасни. Другото е, дори да береш ядлива гъба, ако е в мицел на силно отровни и тя става отровна. така че не случайно се тровят и опитни гъбари.
Този по-долу, нарекъл себе си "глупости", наистина е писал глупости. Единствената правилна обработка на червената мухоморка, за дз може да се яде е да я изхвърлиш. Тогава вече е безопасна. У нас има толкова много видове отровни гъби, че да пишеш, че само две били смъртоносни е глупост. А ако до отровна расте ядлива и ставала отровна е още по-голяма глупост.
Съпрузи с дете се нарича -СЕМЕЙСТВО !
Човек трябва да събира само гъби които знае. Както и да знае смъртоносно отровните, като дяволска гъба, зелена и бяла мухоморка. Червената уж не била чак смъртоносна. Както и как изглеждат като малки. Май не трябва да се събират и покрай отровни. Иначе гъбите са ча често на гнезда и в някаква област. Виждал съм по достигащи по 20-30 на квадратен метър - това за масловки. Но аз не се занимавам с това, че да давам точни оценки.
По принцип нищо не трябва да ни очудва, но Манатарката е гъба, която по трудно се бърка с двойници от колкото сърнелата или печурката например... Съвет от мен - помирешете гъбата, ако е манатарка, аромата й е уникален, богат, благ, наситен. ..а за посиняването и мисля всеки го знае.
Никога не съм разбирала смелостта на хората, които берат и консумират диворастящи гъби без да имат нужните познания за това. А такива се оказва, че има много.
Така се е живяло някога. Както и колянето на прасета, лов и така нататък. Но сега сме разглезени. Отиваш до супермаркета и си купуваш. Иначе човек трябва да събира само гъби които познава. Има разни които не се бъркат, но не са и особено вкусни. Трябва да познава и смъртоносните и как изглеждат като малки, че тогава май най-много се бъркат.
Да сбъркаш обикновена манатарка с "двойниците" й е все едно да "сбъркаш" кокошка с фазан.