Коментари - Съпрузи и детето им в реанимация след ядене на гъби | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първо ти отиваш за гъби. После гъбите идват за тебе.

Аз пък ям редовно халюцки от Мальовица и сие и се праим на коп*ле!

Аз пък ям само пържоли и не'ам никакви проблеми с разни вегетариански фуражи от всекакъв растително-гъбен тип. И мюслимани.

Прекрасен вкус има манатарката, наскоро бях в регион където маса пунктове продаваха, но и от там се въздържах.Сульо и Пульо бере, този на пункта да не би да има време или мерак една по една да ги огледа, дори да е перфектен разбирач?Гаранция никаква не виждам.Друг е въпроса, ако общо минаваха някакъв химически или лабораторен тест, но такова мяй няма.

На снимката-най вкусната гъба МАНАТАРКА!!!!Да бяхте сложили отровна..

Някои гъби се ядат само веднъж!

Семейството уж брали манатарки или семейството брали уж манатарки?

сте снимали царска манатарка за пример ли? дирници смотани?

И после българите реват и се възмущават, когато някоя държава им отнеме децата.

Опасни дзверове са туй гъбите! Даже един кмет, созополският, беше тръгнал да ги бере с пушка и беше си набрал една сърна, която се била маскирала като гъба...Та ви казвам, опасни дзверове са!

Дядо ми беше голям спец по гъбите,и колкото е спец,веднъж се натровихме и беше ужасно,бяхме в болница и това никога няма да го забравя... с природата шега не бива,и най големите разбирачи свършват в болница,понякога и не с добър край

Явно колко е разбирал дядо ти от гъби! Много е просто - не си ли сигурен, недей да ядеш! Но когато си мислиш, че разбираш от гъби ........

Събирайте масловки, те поне нямат двойници. Макар че и двойниците на манатраката не са особено опасни. Всъщност смъртоносно опасни са само бялата и зелената мухоморки. Червената не е особено отровна, некои даже се дрогират с червените.

Чувал съм, че на червената мухоморка, най-опасна е коричката отгоре. Виждал съм и бяла, зелена и червена мухоморка. Може би и дяволска гъба. Мухоморките които съм виждал растяха единично - примерно на прага на горички. Покрай тях нямаше други гъби. Имат и пръстенчета. Изглеждаха много добре цели - никой не ги е нахапал. Пишат различни неща. Например, че бялата била вкусна, а на други места, че ако я близнеш има лютив вкус и трябва да изплюеш и да си измиеш езика. Разни хора събират различни гъби, които познават. Един познаваше челядинки и събираше тях - те растяха на кръгове. Друг сърнели, но там по-трябва да се внимава. Пърхутките са сигурно безопасни. А масловките не знам с какво се бъркат. Най-често се бъркат когато са малки. Тогава някои си приличат. Масловките са често накуп, събрани на едно място. Само че не съм гъбар, а това е много редки събирания или попадане на такива. Хубаво е да имаш книжка с картинки на гъбите.

Така ли си мислиш? Значи не знаеш, че император Клавдий е отровен именно с червена мухоморка, мислейки, че яде булка гъба.

Тук са си виновни хората. Като не познаваш гъбите, къде си тръгнал сам да береш и да ги консумираш? Да са купени от магазин или сергия, има кого да обвиниш. Но в случая могат да обвинят само себе си и да си вземат поука. А колко е безотговорно да се правиш на разбирач и да се готви и за дете... Между другото от години бера гъби и е невъзможно да ги сбъркам, но наистина трябва да ги познаваш гъбиде - както ядливите, така и неядливите. Това семейство явно е виждало гъби само по магазините и са си казали, я, ма те същите! Не дейте така бе хора, не рискувайте с неща от които не разбирате. Както планината не трябва да се подценява, същото е и с горските гъби, ядки, плодчета и т.н.

пич щом твърдиш че няма как да сбъркаш - бъди сигурен че нищо не разбираш, и внимава да не си ти следващия по новините - че самонадеяността е на опасна

И на мен тъй ми мяза. Давят се тези които могат да плуват. Пък с тази самоувереност само предизвиква съдбата.

за да объркаш манатарка с дяволска гъба освен всичко друго трябва да си и далтонист

Кой в България отговаря за контрола на диворастящите гъби Аз знам - НИКОЙ Това е голяма ниша за правене на големи пари без контрол . нито от данъчни нито от БАБХ Едните не знаят колко са набрали и продали , а другите няма как да контрулират диворастящ продукт . Мила родна картинка

По принцип основната част от продукцията отива за износ за Италия. Та контрол има - нали има цехове за шоково замразяване и сушене. След това се осъществява износ до Италия - оформят се документи. Знае се каква е цената на килограм сушена манатарка, на килограм замразена. Специално на тези, които берат гъби не им взимат пари за данъци, но на търговците и производителите със сигурност им взимат. ТИ какво се нагледа в парите, които изкарва един берач на гъби ли?

Като цяло , за да си производител на нещо трябва да си го произвел Къде точно видя производство в случая

Кой отговаря за контрола на диворастящите гъби??? Абе вие съвсем всичко искате да подчините. Естествено, че в гората и в "дивата среда" ще има отровни гъби!!!

Проверка за правописа, ако не си сигурен - контрОл, значи - контрОлират, а не контрУлират

Към разпознаватено на една гъба трябва да се подхожда като към обезвреждането на бомба - една малка грешка и цял живот мъртав

Преди години една приятелка искаше да ме научи да разпознавам гъбите. Отказах, защото щях да си мисля, че ги познавам и щях да сбъркам - да не бера всеки ден гъби!

Манатарките имат отровни двойници, ама от тях не се умира. Друго е бялата (зелената) мухоморка - половин гъба и ако не си умрял, си в списъка с чакащи за трансплантация на черен дроб.

Бялата мухоморка и зелената са различни гъби. Не пренебрегвай червената, че една година маса народ измря от нея, а супена лъжица от голяма тенджера в, която е имало една червена мухоморка е достатъчна да те прати в отвъдното. Появиха се и пантерки - двойник на сърнелите, които също са си опасни. Другото е, дори да береш ядлива гъба, ако е в мицел на силно отровни и тя става отровна. така че не случайно се тровят и опитни гъбари.

Червената мухоморка не е смъртоносна. При правилна обработка дори става за ядене...

Този по-долу, нарекъл себе си "глупости", наистина е писал глупости. Единствената правилна обработка на червената мухоморка, за дз може да се яде е да я изхвърлиш. Тогава вече е безопасна. У нас има толкова много видове отровни гъби, че да пишеш, че само две били смъртоносни е глупост. А ако до отровна расте ядлива и ставала отровна е още по-голяма глупост.

Съпрузи с дете се нарича -СЕМЕЙСТВО !

А съпрузи, без дете - не са семейство, така ли?! ДТЕМ

Човек трябва да събира само гъби които знае. Както и да знае смъртоносно отровните, като дяволска гъба, зелена и бяла мухоморка. Червената уж не била чак смъртоносна. Както и как изглеждат като малки. Май не трябва да се събират и покрай отровни. Иначе гъбите са ча често на гнезда и в някаква област. Виждал съм по достигащи по 20-30 на квадратен метър - това за масловки. Но аз не се занимавам с това, че да давам точни оценки.

Да се умъртвят всички гъби!

По принцип нищо не трябва да ни очудва, но Манатарката е гъба, която по трудно се бърка с двойници от колкото сърнелата или печурката например... Съвет от мен - помирешете гъбата, ако е манатарка, аромата й е уникален, богат, благ, наситен. ..а за посиняването и мисля всеки го знае.

Аман от тъпа граматика: " Как се пише: учуден или очуден? Правилно е да се пише учуден, също и учудена, учудено, учудени." Иначе - браво за съвета!!!

Никога не съм разбирала смелостта на хората, които берат и консумират диворастящи гъби без да имат нужните познания за това. А такива се оказва, че има много.

Така се е живяло някога. Както и колянето на прасета, лов и така нататък. Но сега сме разглезени. Отиваш до супермаркета и си купуваш. Иначе човек трябва да събира само гъби които познава. Има разни които не се бъркат, но не са и особено вкусни. Трябва да познава и смъртоносните и как изглеждат като малки, че тогава май най-много се бъркат.

Да сбъркаш обикновена манатарка с "двойниците" й е все едно да "сбъркаш" кокошка с фазан.

Въпрос: Кои са последните думи на гъбаря? Отговор: Е, такава гъба не бях ял до сега!

Точно така е... с природата шега не бива...