Пътнически самолет избегна на косъм сблъсък с дрон

Самолет на авиокомпанията “Porter Airlines" по линията Oтава – Торонто избегнал на косъм сблъсък с летящ обект, най-вероятно дрон.

Обратно в новината

Коментари - Пътнически самолет избегна на косъм сблъсък с дрон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

voltar

Все по-често ще четем за такива неща.

loyola

ало, разбирачите, никой не е казал че НЛОто е нещо-си-коптер ... може да е просто планер с автопилот ...

Не се разбира от статията колко е дебел косъма.

Нищо няма да стане ако еднокилограмов дрон се удари в хилядатонен лайнер, освен ако не са се загрижили за целостта на дрона. Опасно е само ако бъде засмукан от двигател, но и тогава лайнерите не са застрашени, тъй като по спецификация могат да летят и без един двигател.

Много сме умни, а? Кажи кога ходиш в мола или на концерт, че ти пуснем един дрон за 50 лева, носещ граната 500 грама.

А, какво толкова ще стане? Щом при сблъсък с птица от месо и перушина може да катастрофира самолета, какво може да стане с дрон? И откъде знаеш колко килограма е бил дрона? Сигурно си го мерил с кантар. Сигурно ти е лесно да седиш зад ПС и да пишеш глупости. Но друго ще е ТИ да си в самолета, нали?

И от кога в птиците има литиеви батерии та трябва да бъде същото ?

При сблъсък с птица нищо не става, ако не броим миенето после. Обикновено става при сблъсък с ято, където повече от един двигател засмукват и спират, което вече е фатално.

Поразходих се из пазара у Нас... - София - Имаме онзи магазин на Околовръстното и Зигифлай - Варна - излиза че има също - Пловдив - май през-ръка ...ама да си призная - Освен при 'Ню Бояна' и някои ТВ/рекламни - НЕ съм чувал да се ползват Реално. Какво Е нивото на Употребата на дронове у Нас, Колеги ?

Да бе, да! На 2700 м обикновен дрон няма какво да търси. Това са някакви подставени хулигани, които са купени за да оказват натиск над обществото за да приеме драконовски мерки срещу дроновете. На някои кръгове не им отърва разни камерки да им надзъртат над високите зидове какво се случва в задния им двор. Тече кампания за забраняване и ограничаване използването на дроновете, но срещу технически прогрес дълго не се издържа. В средновековието и Църквата не е задържала задълго Земята плоска. :)

Голям прогрес няма що, сложили една камера на едно вертолетче. Трябва да се забранят да се произвеждат тия боклуци защото всеки хлапак може да ти надзърта в двора, освен това ако терорягите почнат да им слагат гранати и пускат по моловете става страшно.

Що пък трябва да е "играчка"? Играчки са ония дребните, дето се побират в длан и можеш да си ги блъскаш в стените колкото ти душа иска и като се счупи, да си купиш нов за 50 долара. Има си съвсем професионални машинки за снимки и видео, които струват от порядъка на 5 цифрени суми в долари.

goose

Хайде да спрем с глупостите за заблудения дрон ... Подобен апарат, който може да се управлява 50 километра навътре в океана и на височина 3 километра може да е само военна разработка.

Парекселанс !

Хайде стига глупости ... на 50 километра от брега и на 3 километра височина ... дрон, който можеш да го управляваш на такова разстояние може да е само военна разработка ...

Този дрон щом лети на такава височина е поне 7-8кг, не е от тези, които си играят децата пред блока,като го лепне с 800км. може да стане голяма беля. Помниш ли боинга, който кацна в р.Хъдзъм. Удари ято гъски, добре че пилота беше някакъв факир и не се размазаха.

То не му трябва цяло ято, за да смачка носа. Една птица е достатъчна.

Пилотът беше българин.

Глупости.

БРЦК

Дрон способен да се вдигне на 3км височина и да може да се управлява струва десетина хиляди минимум и не се продава с местния супермаркет. Просто да се изисква някакво разрешение за притежаването на такъв и готово.

задължително до 2020-та всивхки граждански самолети да се оборудват с ракети въздух-въздух и въздух земя, за да могат да се отбраняват от китаиски дронове играчки и руски ракети бук. а прелитащите над русия да са снабдени с блокиращи радари и други стелт състеми. а стюардесите да са тренирани нинджи и под полите да носят по две узита на баджак! вече се не трае!!!

Ммм... - Надебелявате отн. IATA (и Невъобразимите тинтириминтири по въздухоплаване) ? - Имате право ! - IATA Е на тезгяха за Тотален реинженеринг.

И мерцедесите трябва да ги забранят. Въпрос на време е някой мерцедес да бутне пешеходец. Трябва да оставят само москвичите.

Сложен Дебат. - Вярно че Крайслер прекрати цунигунито с Мерцедес...ама Се заобичаха със Фиат - Вярно че Америка води в дронизацията...ама Швейцария Е тази която парекселанс е по Изпипаността на Нещата - Вярно че Мерцедесът е по-Така от Москвича...ама Я го карайте в 'насечен' терен или попонатоварете (със щайгите с Благинки де ;-)

Просто трябва да се забранят за гражданска употреба дронове, които се издигат на повече от километър и без това управляващия го няма да го вижда, ако е толкова нависоко, за какво му е освен за глупости?

Вероятно това Ще стане... - пък отн. В и около летищата - Отма.

Смешно ми е, като започнат да дават прогнози, след колко години щели сме да минем към летящи коли. То това ако стане, да видите, какви градушки от чаркове ще валят. Ама пък си има и плюсове - потрябва ти рейка - заставаш на някое по-оживено място, чакаш половин час и се сдобиваш с мечтания елемент.

Това за рейката ми бяга...а колкото до другото - то и велосипедът го е нямало, после бил циркаджилък...подводниците...летенето на конструкции по-тежки от въздуха... А ! - ами И таз джаклама, дет В Момента Сме Всички , било пред било В . ...а каквоТочно ще Е - то друг въпрос, напълно Ви подкрепям .

Пояснявам - трябва ти рейка за ауди А5. Отиваш на кръстовището, заставаш на безопасно място под някоя по-здрава тераса и чакаш. Блъскат се БМВ и Мазда, не реагираш. Блъскат се фиат и пежо, не реагираш. Блъскат се ауди и сеат, изчакваш да паднат всички части, взимаш рейката и си отиваш. И бъди толерантен, внимавай докато издърпваш рейката да не удариш човека, който си търси лагер от фиат.

МногоАспектна многоЗадачна тема, Дир.бг.... - Има дронове до Такава височина...ама са Специализирани - Има проблематика в небето на Канадианците...ама маймай разделителната способност на Директния мониторинг Е докъм 0.5 метра (както Виждаме) - Има Сериозен дебат отн. Ползването и Нормите-на на дронове ...защото Пилотния тест за поща-виа-дрон Вече дойде И в Европа (Франция и Швейцария) ....а за Любителите на пикантности - предполагам Вече отбелязаха/намериха ...ъъъ... особеностите на ЕрКанада-Портер (ловът на клиенти ;-)

+++++++++ отличен коментар колега

Просто въпрос на време е ,да се случи най лошото и чак тогава "отговорните" евромислители ще започнат дебати.......като всичко в Европа,"след дъжд качулка".....

А мислехме, че така е само в България, "след дъжд качулка"?! А се оказа, че е навсякъде в света, и тук не сме първи :):):)

мерки трябва да се вземат против тези "играчки", които могат да убият стотици хора в самолетите. Това е новото оръжие на терористите. А що се отнася до височината 2700 м, която някои тук не проумяват, да поясня, че един по-мощен дрон, съоръжен с модерна технология и силни акумулатори, може да стигне дори и два пъти по-високо. А за управлението му е достатъчно този, който иска да го издигне там, да е на високо място, примерно на покрив на висока сграда или на хълм. Така че, не спете спокойно деца, тези "играчки" могат да убият родителите ви.

БРЦК

Лаик , като не разбираш не се изхождай по форумите. Коя е тая 'играчка' дето ще се издигне на 3000м. височина? Знаеш ли колко струва такова нещо? Да не мислиш ,че ги раздават по 2 във всеки чипс?

ами за 1500$ можеш да си вземеш такава играчка дето спокойно ще се качи на 5000м примерно китайския DJI Mavic Pro. Да не говорим, че има тунинг материали, по-добри мотори и усилена батерия ще го качат на 3 километра и ще носи 300-400 грамова бутилка с газ за зареждане на запалки. Ако го засмуче "големия вентилатор" на самолета нали се сещаш какво ще стане. А 1500$ го вкарвам при играчките, ако някой иска да свали самолет си е евтино направо, не е боен дрон.

Ал

Да ме прощават, но не мисля, че един дрон е по-опасен за самолета от една птица. А птици има доста повече... Така, че това е просто глупава истерия.

Ал

Е, разбира се ако дрона не носи бомба.

Всяко устройство с литиева батерия е БОМБА, ако не вярваш - питай Samsung, ако пак не вярваш - пусни една литива батерия в пасатора. Късмет!

Птиците ги пъдят със звук от пистите. Дроновете обаче са по-твърди и вуковите бариери по летищата не им влияят. Освен това птицата би избягала от самолет, докато дронът?...

Абе будала, тя птицата ще се дръпне като усети заплаха за себе си ама дрона в ръцете на глупака / или на терорист/ може да направи голяма поразия!

Ал

Докторе, абе умнико, как си представяш 10 пъти по-бавна от самолета птица да му избяга? То е все идно охлюв "да се дръпне като усети заплаха за себе си" от пътя ти. Да не говорим, че любителските дронове са и значително по-леки от птица. И ги правят от меки пластмаси, за де не се чупят. Ма то трябва и да си виждал дрон за да кометираш!

Не знаех,че тук имало толкова компетентни хора по този въпрос, само дето по-компетентни се изказват съвсем в друга светлина и то с притеснение,визирам пилотите,но сигурно тук се е изказал мноого по голям.......

Можеш да потърсиш снимки на самолети, ударени от птици. Гледката е ужасна.

Да бе. Точно на 3000 м и все пътнически.

Какви са тези дронове, които летят на 2700 м височина?

Като онези в Сирия.

Е каква ще е тая играчка на 2700 метра бе?!?

това е играчка за напреднали адаш , има ги много

дроновете с е ползват от черни терористи и масови убиици з а докалибриране на техни оръжия з а масова смърт.. З експерти черния убиец е вграден в камерата по дрона.

Това е дрон подяволите , ако той може да свали самолет ... Да, не е правилно да лети по пътя на самолетите ама чак пък толкова кекави едва ли са тия самолети.

При скорост 300 км/ч? Достатъчно е някое парче да счупи пилотско стъкло (декомпресия) или да влезе в двигател, за да предизвика щети и риск. Авиационната индустрия е стигнала до там, че рискът за 1 км с автомобил се равнява на риска за 2000 км със самолет. Много ти е лесно да го пренебрегваш.

Не е трудно да се "затапят" честотите за радиоуправление, на масово произвежданите дронове около летищата и да се приключи с този феномен веднъж за винаги.

А как ще "затапят" честотите на тези ,които не са масово производство ,а са направени СПЕЦИАЛНО да се "пречкат" по трасето? Не става ли много лесна една терористична атака? При това без да е необходим "камикадзе"-то? Чувал съм за големи пътнически самолети "паднали" след засмукване на птици от двигателя.

Искаш да кажеш, че всичките дронове до днес са управлявани от терористи?! Ще ти кажа как. Самолета може да затапи ВСИЧКИ честоти на километри от себе си, без тези които са му необходими в момента. Това всъщност е в основата на РЕБ.

Въпрос на време. Сега е етапът на зарибяване - масово "зареждане" с дронове. После като има 10-20хил в ръцете на брадатите ще започне и приложението им. Иди забранявай и регистрирай - след дъжд качулка. Все едно в момента се продават свободно автомати.