Само 6% приемат варианта да плащат повече за здраве

А в същото време с над 2 млрд. лв. годишно българите дофинансират здравната система

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според НСИ преди 2 години (няма по-пресни данни) за здравеопазване са дадени общо 9,5 милиарда лева. Това са страшно много пари, като се има предвид какви здравни услуги получаваме. За сведение, годишно 15% от населението ползва здравни услуги.

Тоя силно дърпа Бойко за шушлека, и ще го събори.

Не знам какви модели мислят и премислят, но там където те работят, вноската има две компоненти : "застраховка за болнично лечение" и "извънболнично" и е в лично досие. Първата част е задължителна а втората всеки има право да слага колкото иска в зависимост от състояние и т.н. Ако разходите по извънболнично надхвърлят определан сума се задейства "застраховката". Толкова е просто и ефективно. Но в България важи едниствено правилото "куче влачи - диря няма" въведена от гиганта на врътките - Костов.

Съгласна съм да плащам повече, но искам ВСИЧКИ суми които аз плащам, да са по моя ЛИЧНА партида и да отиват за МОЕТО здраве, и за това на семейството ми! НЕ ЖЕЛАЯ да спонсорирам лечението на роми и престъпници!

Разболееш недай си боже от някое скъпо заболяване ревеш че нямаш достатъчно пари и държавата ти е длъжна.Демек моето си е мое ако не стигне дай от чуждото.

Преди няколко години здравната ни вноска беше вдигната от 6 на 8 % именно с аргумента тези 2 % допълнително да се заделят в здравен фонд! Похвално! Събраха се едни около 2 милиарда! После дойде ГЕРБ и Симеон Дянков...;)

Само 6% приемат варианта да плащат повече за здраве Аз мисля ,че образно казано хората трябва да бягат за здраве,а не да плащат за здраве ,когато вече са го изгубили. Като се има предвид и качеството на нашето здравеопазване,то по-скоро в болницата в най-добрият случай може и да го изгубиш.

Да направят така , че лекарите да имат по едно работно място, а не да тичат от едно място на друго и да се грижат за болните така както се полага.............

Защо да доплащам,като сега плащам като пенсионер и работещ по трудов договор,но когато ми трябва специализиран преглед си плащам,защото все няма свободно направление. Не, не това е което трябва да се направи, защото здравната каса се източва като правят операции без да е необходимо на немалко хора а и в досиета пишат това което въобще не ти е правено

Плащам осигуровки върху максимален осигурителен доход. Пред кабинета на лекаря циганите минават с предимство защото "дигали скандали" и се оплаквали на неправителствени организации. Получаваме еднаква услуга. Дали искам да плащам повече? Не.

Как пък все вас ви изпреварват циганите, бе? Мен досега що никой не ме е изпреварил??

сигурно си като циганите, затова

Защото си тъмнозелен?

Що ревеш тука.Ама не можеш да не плащаш защото ти ги удържат автоматично.И от какво страдаше като те изпревариха.Беше ти изтекъл мармалада ли?

Не ги защитавай, те навсякъде са първи не плащат не чакат и никой не ги закача, това не е нищо ново. Ние си ги отглеждаме тях и безбройното им поколение,лекуваме ги и те са недосегаеми.Трябва да имаме лични партиди и тогава ще видим тази сган какво ще прави.

Да падне тавана на всички пенсии и тогава може да искате да се доплаща. Къде са парите на хората които не боледуват ?

А къде са парите от заграбеният от "мистър Пица" "Сребърен фонд", образуван от 2% допълнителни здравни вноски от преди години, аргументирани точно с подобряване на здравното обслужване?

Разбира се, че трябва да доплащаме - не всички шефове на болници са милионери... И изобщо в здравеопазването се въртят огромни пари - защо държавата не се съсредоточи в това, кой краде тези пари? И така ще са доволни и лекари и пациенти...

Имам 33г. трудов стаж, без да съм скътала необлагаем нито лев - колкото и да се струва глупаво на мнозина, да, но е факт.Зависи от гледната точка.Тръгнах да си лекувам проблемите на опорно дбигателният аоарат и познайте.Не можах да си резервирам ни по НОИ ни по НАП - мииии - няма мест.За платено имаше места.Платих си, ама и на половината около мен....НЕ не искам да ми повишават "здравните" осигуровки.Освен ако не са в лична моя партида, писна ми да пълня каци без дъно!

Така е! Когато преди няколко години детето ми имаше сериозен проблем се оказа, че "нямало такава клинична пътека"?!!! Това костваше на мен и баща ѝ около 600 лева на месец! И така около 1 година! В същото време аз и той внасяхме под формата на здравни вноски в НЗОК над 300 лева месечно! Т.е. през тази близо година двама здравно осигурени родители плащахме за здравето на Сульо и Пульо през НЗОК едни 300 лв./месец , и плащахме за здравето на непълнолетното си дете още едни 600 лв./месец - пълна програма, която ме изпълни с "благодарност и преклонение" към "солидарната " ни система за здравеопазване!

Българинът така и не разбра, че и здравето е стока, както са всички останали и струва пари и то много пари. Вижте здравните осигуровки на запад, вижте нашите. Пак вижте на запад, пак вижте нашите. Стига с тоя соц и блянове по безплатното здравеопазване. Че има проблеми има, но без пари няма да стане.

а бе ти що не кажеш колко са заплатите с/у западните осигуровки за здраве и колко са тука па после плескай глупости

Гледай проценнтното съотношение, бе, специалист. Никой не е длъжен да те обслужва без пари или на ниска ставка, щото си много важен и ревеш за "безплатно здравеопазване". Безплатно здравеопазване само на оня свят.

Знам само,че цените на консумативите у нас са като на Запад,единствено лекарският труд е в пъти по-евтин.Това няма как да продължи да безкрай.

Българинът не иска да плаща за здраве и това си е.Оправдава се естествено със здравните осигуровки,които внася,но истината е друга.

ти като си глем специалист би трябвало да говориш с цифри

този коментар е на ненаситен и алчен лекар на когото все не му стигат парите и ако може да ги изкара без много усилия ! Истинските и достоини лекари работят с ум и сърце и печелят добре защото найстина спасяват човешки живот !!

Докато има наивници и неграмотници като този песимист докторската мафия и медицинската олигархия ще си крадат по 80-90 % от средствата за здравеопазване и все ще реват, че здравеопазването е скъпа стока.. ами оптимизирайте я, вкарайте малко повече наука, реорганизирайте я така, че да поевтинее. Това е развитието на обществото. И компютрите в началото бяха скъпи и ненадеждни, една скромна конфигурация струваше $ 5000-6000, но сега може да се намери за 5-10 пъти по-евтино но за сметка на това много по-надеждно. И кой е казал, че трябва с парите от солидарния фонд натрупан в НЗОК да се финансират частни болници. Защо не се финансират по същия начин и частните фирми в България? Защото това е невъзможно и води до крах на системата - не може са парите, които са част от цялото да се финансира цялото! Затова с парите от НЗОК трябва да се финансират само държавните болници, за да се осигури цялото население с безплатно здравеопазване както е по конституция, а частните, които с тяхното скъпо здравеопазване са вълшебници да си осигурят приходи от желаещите да се лекуват в техните болници и разбира се, щом са вълшебници следва и да се очаква, че към тях ще се формира поток от пациенти от цял свят. Така, че парите от НЗОК само за държавните болници! А втора НЗОК ще ни е много скъпо, както се случи с многото банки, с многото застрахователи - да сте чули някой от тях да намали цени?

Аман от неграмотници! Най-вече от комунистически неграмотници! Другият път отивай да те лекуват врачките, като не искаш да даваш пари. Най-голяма глупост, която се е чула досега - да се реогранизира здравеопазването, че да поевтинее. Аахахахахаааааааааа!

Да, прав си, но това е, защото на запад заплатите са в пъти по-високи. Иначе в Германия здравната вноска е 10% и е лична, т.е. се внася само от работещия, няма участие на работодателя. Примерно, ако имаш брутна заплата от 4000 Евро месечно, дължиш 400 Евро здравна вноска, която се удържа и внася от работодателя, но е за твоя сметка. А в България в масовия случай толкова е брутната заплата - е, 100% ли да е здравната вноска?

Българинът разбра, защото се налага да си плаща всичко сам, без да разчита на това, че плаща И здравни осигуровки. Но на българинът му писна да издържа многобройните чиновници, които не правят нищо за неговото здраве, както и да поема разходите на държавата по здравната издръжка на "социално слаби" роми (или цигани, както Ви е по-коректно политически да си ги наричате).

Цитат: "...Само 6 на сто са съгласни лично да внасят повече средства от сегашната си здравна осигуровка, но в същото време голяма част от хората доплащат много повече пари. .." Значи 4 милиарда от Царя от Банкя официално за здравеопазване + 2 милиарда неофициални доплащания и накрая парите нестигали за здравеопаване. Тия по 50 милиарда ли искат незнам. При 6 милиона население от което 3-3,5 милиона ( инвалиди , пенсионери , деца , държавни служители , цигани...) те от кой ще искат да ги взимат тия милиарди бре ? Ми днес 12 лева , утре 25 и накрая хората им прелива чашката , куфарите самолета и довиждане. После по-малко хора , по - малко постъпления още по голяма гърбица за населението и в последствие още по-голяма маса напускащи пределите на тая страна. Тоя омагьосан кръг се въртим всички тука с изкл. на Богопомазаните.

А знаеш ли какво ще стане ако за здраве се събират 50 милиарда? Ами много просто: докторската мафия и медицинската олигархия ще откраднат 49 милиарда, ще остане един милиард. 800 милиона от тях ще отидат за лекарства и с едни 200 милиона ще организират протести, че заплатите им са малки, а за медицинските сестри изобщо няма да има заделени средства и ще ги оставят на милостинята на държавата да субсидира закъсалите болници за да им платят по нещичко. А знаеш ли какво ще стане ако за годината в НЗОК се акумулират 100 милиарда? Ами същото - ще откраднат 99 милиарда и ще обясняват, че здравеопазването е много скъпа дейност...

Вие сте прави. Проблема е че няма контрол и всичко се краде. 100 милиарда да им отпуснат услугата здравеопазване ще е същатата като сега. Просто ще има повече пари за отбиване по джобовете

Глупости.Ако се съберат 50 млрд ще се лекуваш по европейски от лекари с европейски заплати.И всички ще са доволни.

Доктори.Страна на мъдри и изобилни тикви които щедро дават и лоши доктори дето всичко открадват.

Това може да срути рейтинга на управляващата коалиция и да налее вода в мелницата на коварната - Нинова! WARNING

Мда, материалът трябва да доплаща, пък тиквите да крадат от здравните вноски / 2 млрд. лв. от резерва на НЗОК / и да полагат асфалт... Т. Дончев: "Рядко имаме такъв колективен консенсус, че нещо не е наред" Нещо не е наред със словоблудството на учителя по философия.

И ний сме хор! Ще плащате!!