ВАС отмени минималната заплата за 2015 година

Върховният административен съд отмени постановление на Министерския съвет от 17 декември 2014 г. за определяне на нов размер на минималната заплата за 2015 г.

Обратно в новината

Коментари - ВАС отмени минималната заплата за 2015 година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дай Боже още един Цветан Василев да Ви ужили!

АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). свидят им се 20лв повече на новите бизнесмени. обаче не се свенят да карат последен модел мерцедес и да купуват имоти в чужбина нали

А колко ли взема един от ВАС?сигурно най-малко двадесет тридесет минимални заплати-дано се задавите??????????????????????

И във ВАС знаят,че по-лесно е да се чупи,отколкото да се прави нещо.

и после не се сърдете че на младите не им се работи и бягат по чужбина кой ще ти става роб за 360 лв и да се отнасят с тебе като с говедо работиш 12 4аса осигуряват те на 4 не се спазват ни почивни дни ни платени отпуски. Недостига да хора почва да се усеща ако така продължава няма да има кой да плаща пенсий. Господа политици и от бизнеса направете минималата заплата 1000 лв да задържите последните младежи решили тук да останат да може да се реализират. За европейска държава член на ЕС и НАТО е срам и позор в 21ви век стандарта да е равен на африкански държави или умишлено искате да доведете държавата до фалит не е късно само малко воля трябва. Дори и бежанците от Сирия не искат тука да работят искат на Германия колко сме зле само

Комунист капиталист пари недава!

Ееех тия лоши бизнесмени как така не искат да ни дават пари?

по -нисък стандарт повече хора ще си продадът гласа за 20 левка и ще сме пак на власт

А "процедурата" в КТБ спазена ли е,а? Ибрикчии!

ЕХ,ЗАЩО НЕ СЪМ РОБИНЯТА ИЗАУРА?!

Ех тази съдебна реформа къде си ... Несъгласуването ли е проблема или необсъждането. Бъркате ги термините постоянно в изложението , а те не са еквивалентни. Съгласуването не е задължително.

Каква беше заплатата на гуверньора на БНБ? 50-90 хиляди лева? И какво, държавните служители според вас се интересуват от бедните? Егоистите се интересуват само от себе си!

добре дошъл в света без приказки.ти на идиот ли се правиш или наистина си толкова наивен?

Абе тамбора , не ти ли омръзна да се изразяваш по един и същи начин 1000 пъти, май ти си идиота тук, червен боклук май.. де....

Най-после. Минималната работна заплата беше една от най-тежките държавни регулации, които удрят осезаемо пазара на труда. Никаква минимална работна заплата не трябва да има - на колкото се договорят работодател и работник толкова следва да е заплащането. Ама било ниско - ами работникът да не се съгласява - пазарът за това е пазар, защото може винаги да си потърси работодател, който да му даде желаната заплата. А хаирлия да е, да падне законът изобщо и дано падне и Кодекса на труда, който също пречи на пазара с измислените си регулации

Най-добре всички кодекси и закони да паднат. Какви са тия правила и регулации? Кой ги измисли тия тъпотии! "Ама било ниско - ами работникът да не се съгласява - пазарът за това е пазар, защото може винаги да си потърси работодател, който да му даде желаната заплата." Празни приказки, без никаква стойност! Едно е работника да си търси, друго е дали ще намери. Докато работодатели винаги ще намери някой да му работи за малко пари в най-бедната страна от ЕС.

Правилно. Вече наистина мисля, че Българина трябва да се притисне много и от веднъж. Но за съжаление няма да го направят. А сега попитай защо след 1944г. е избит "цвета" на нацията и кой е днешния цвят ( вип ) на нацията?

РЕФОРМАТОРЕ, по принцип трябва договорка. Но когато идеш в общината и ти дадът офертата за търг в нея е опомената часовата ставка която за 2014 год беше 2,4 лв .А сега кажи как ще се договаряш!

В Б-я съда управлява след като имат силата да отменят всяко решение на управляващите.

Робовладебеца е осигурявал храна, облекло и жилище на робите. Българските капиталисти-бивши комунисти са много по жестоки от робовладелците. Не плащат 5-6 месеца работна заплата, не ги интересува децата на техните роби какво ще ядат, а те живеят в лукс какъвто западните им колеги не могат да си позволят.

добре дошъл в света без приказки.ти на идиот ли се правиш или наистина си толкова наивен? стани един от капиталистите като а телкова лесно и плащаи високи заплати, всички при теб ще доидем да бачкаме.

Отсъждаха в същия дух, т.е. водени от приципите на правото в случая с казуса Топлофикация, досега бълг. държава, щеше да загуби много дела , а Топлофикация да фалира и да бъде закрита в този й вид. Но с държавата човек не може да се бори и се превръща в безпомощна жертва на нейния рекет. В държава, където законите се прилагат еднопосочно и избирателно, държавата е престанала да изпълнява основни свои функции...

Класика, работодателите биха били безкрайно щастливи, ако робството се върне. Докога ще ги търпим и тях и господарите им!

чак в съда с мин заплата, което показва, че не искат да плащат дори мин заплата.И кой очакват да им работи без пари.Луди хора в лудия ни съд.

Тия в съда какво ги интересува? Те взимат в хиляди и имат много права и връзки!

Това е поредното противоконституционно действие на анти-народната партия ГЕРБ. Явно там са събрани толкова вещи и знаещи, че който не е атакувал някое тяхно решение, той не го е оборил. За справка - противоконст.заграбване на пенс.фондове 1 и 2 кат., които и до ден днешен не са върнати. Противоконст. заграбване на спестените здравни вноски 1,6 млрд.лв, за които дори и не ни казаха за какво са изхарчени, тоест чиста кражба. Иначе Орешарски бил харчел милиарди; крадецът вика .... Невероятно некомпетентно управление във всички сфери - здраве, образование, култура, спорт - кое е наред! А, да Орешарски е виновен! Но не и Вождчето . Нищо, като фалира страната, хан Аспарух ще е виновен!

Хайде сега сопри се малко и избърши потта от задника си! И намали темпото!

humfry

3 милиона имат доходи до 360 лева на месец. Това е статистика след увеличението на МРЗ от 1 януари, тоест вече са с доходи до 340. Потърсете в Гугъл "МРЗ" и разгледайте минималните заплати в другите държави. Изберете си къде е по-изгодно да живеете!

Те тия 3 милиона на 360 лв, ако можеха да се изнесат от България, тука щеше да е едно доста по-добро място за живеене, ама пусто, за нищо не стават и никой не ги ще другаде по Света.

Много високомерно! Не е ясно само защо ти си мислиш, че ставаш за нещо повече... Доходите и образованието не винаги са критерии.

humfry

Заглавието може да се тълкува и така: "Съдът намали минималната заплата със задна дата" Що се отнася до сивата икономика. Бизнесмените може да ви осигуряват на МРЗ, но да ви плащат по 100 лева/месечно на ръка. Не е редно, но на практика могат. Къде ще се оплачете, на институциите? Пробвайте! Абе чудна държава! Не напразно се води в групата на най-корумпираните в ЕС, а освен това и най-бедна пак в същия ЕС.

Знае ли някой колко взима един съдия ?

две хиляди лева плюс 13 та и 14 та заплата всяка година от икономии на бюджета

само от едно дело м/у 3 и 5 хиляди лева

Абе кой ви кара да работите на минимална заплата? Кандидатствайте само там където е висока заплатата. Този който ви взима на минимална заплата е измекяр който не иска да плаща осигуровки. Такъв началник ли искате? Минималната заплата е просто стойност на която да се изчисляват осигуровки, детски и т.н. не е заплата на която да се работи.

Ела и го кажи в Сливен това...

на кого да го кажа? на хората ли? или искаш на бизнесмените келеши? на тях не им пука - така и на мене не ми пука за тях. Е... ще работиш в съседния град. Ще си ТЪРСИШ ЖИЛИЩЕ там където има РАБОТА. А няма да си ТЪРСИШ РАБОТА там където имаш ЖИЛИЩЕ!!! Ама българите нали сме обратно на всички... та дори и на животните. "Ще чакат зебрите да поникне трева на северния полюс щото там решили да живеят"...

Като започнете с това "вишист" или "вишистка" направо припадам от смях - та някои даже пишат с правописни грешки. Някаква хартиика не ти дава право да искаш висока заплата - ела ми покажи какво можеш и тогава ще преговаряме, а дипломата си я пази в шкафа ...

Виждал съм много строежи без хаспел Просто труда е толкова евтин че всичко се качва на ръка Пък и ток не се гори така Скоро и тракторите ще изчезнат ..

Юнаци, назначете си питиетата (ромовете) да ви работят за тези пари. Пенсионерите ще умрат до 3-4 години така или иначе.

Там е работата, че за тия пари и мангустите на щат да бачкат...

humfry

"Делото бе заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП)." На практика излиза, че това са част от хората, които имат интерес българите да са бедни и да получават ниски заплати. А разправят, че комунистите избили всички индустриалци и фабриканти през 1944 година, а то вижте колко са много. През комунизма всички били равни, ама по-равните станаха индустриалци и бизнесмени. Тези "индустриалци" и "фабриканти" какво толкова се притесняват от МРЗ, минимално заплащат на своите работници или са в сивата икономика?

Не 380 лв.а 500лв.трябва да е минималната заплата!!!Всички пред парламента.Бойко да се грижи за народа или да си ходи !!!

А тъй, и работиш, не работиш - по два пъти в годината по 5000 лева на ръка!

после ще искаш и да дойде вечерята да ти приготви, нали? аре вземи се образовай малко и си намери добре платена работа, не чакай някой друг да те оправи

Искам си надвнесените пари, заедно с всички дължими лихви, както и обезщетение за нанесени вреди и пропуснати ползи!

А как няма да протестират работодателите ? Това е колосалната сума от 3,82 лв. допълнително осигуровки от работодателя..................../върху увеличението от 20 лв./

Ко праим ся?

нищо не можете да направите!Ще продължаваме да изпращаме на близките си, а вие слугувайте на модерните конекрадци!

щом вместо да се борите ,ходите да слугувате в чужбина.

Слугувате вие!Бачкам нормално и ми плащат нормално.Дори и живея нормално-понякога почивам и в България!

Да, за "работодателите" понятието право на труд трябва да се чете "право да работите за мен, а аз да получавам цялата добавена стойност от вашия труд"!!!!!!!!

работодателите са два вида - работодатели и "работодатели". ама и работниците са два вида - едните работят и слагат нещо на трапезата, а за другите измисляме измислени работни места - например късача на билети в синята зона - той за нищо не става и държавата е измислила синята зона да му намери "работа" и от парите които аз съм заработил да отделям по някой лев и за него. сиреч (както казва генерал бойко борисов) първия вид работници живеят от работа, а втория вид работници живеят от първия вид

едно само не е ясно .. при тези заплати от къде ще търсите работници ... щото вече и виетнамците ни показват среден

А какво ще стане в такъв случай с надвнесените пари за осигуровки, вкл. здравни! Или да пием по една студена вода.

Е, в такива случаи Калфата всъщност е недонаучен Чирак! На ББ не му трябваха нито калфи, нито пръмовици.

днес платените драскачи от партийните централи се спотайват като мишки. пишат само хората на огнян донев и на божидар данев. но са много неподготвени

И аз понякога виждам розови слонове.

Разбрахме, де. Ако може ние да плащаме на работодателите, че имаме удоволствие да работим за тях. А в края на раб.ден - и една св.рк. Докато минималната заплата е ниска - няма сила, която да накара изедниците да плащат повече, особено по малките населени места

DIDA

За робите, които упражняват физически труд в частните фирми това НЯМА НИКАВО ЗНАЧЕНИЕ!!!

Къде са ония соросоидни чеда сега, сигурно тогава хонорарите им бяха по-големи от МРЗ!

Който се е подписал под това постановление трябва да си ходи!Не стига, че той е неграмотен, но и тези които го съветват са два пъти по-неграмотни!

Това се чувства вече като наказание от предишната власт, искате Боко, ей ви го!Игра на зарчета€.

Ми харесва ми, пак ще гласувам за него.

Пфу...мат'рял проЗД...

Срамота бе господа "бизнесмени", за 20 кирливи лева.....позор!

трябва да ги получиш ...ама ако ще трябва да ги даваш няма да ти е срамно да мъцаш и увърташ

Изобщо е срамно да бачкаш на минимална заплата и да те осигуряват на 4 часа. Научете се да си цените труда и себе си и после искайте и мрънкайте. Разписвате се на МРЗ (ако изобщо подписвате нещо) и чакате пари под масата в края на месеца.

че 80% от работниците са на минимална работна заплата, щом толкова много болят 20 кинта отгоре!

двама бизнесмени си говорят: ти имаш ли работници и служители? имам. и аз имам. а плащаш ли им? не. и аз не им плащам. а твоите идват ли на работа? да. хм... и моите идват... значи трябва да им искаме пари за това, че работят...

Един неолибералист, по една телевизия развиваше тезата че работодателя прави ноу хау като открива работни места и почти го до- кара до твоя виц.

Работодателите да спрат да циврят че нямало качествени и квалифицирани работници а да се научат че трябва да си направят такива. Това става като почнат да инвестират напред. При условие че правят бизнес в държава в която плащат почти никакви данъци и като добавим че крият 2/3 от малкото което трябва да дадат на бирника е срамота в България да сме с толкова ниски заплати. Естествено е че ако искаш някой да ти работи качествено, първо трябва да платиш в аванс при това толкова че той наистина да е доволен и не трябва да го принуждаваш да ти работи повече от 8 часа. В противен случай ти ще продължаваш да му даваш някакви трохи в замяна той ще ти работи колкото за трохите...демек никак. И после що сме нямали производство и защо нямало квалифицирани. Малкото такива си знаят цената и са достатъчно умни да не се съгласяват на тъпите ви условия защото при всички положения знанията им стигат и сами да правят това за което искате да ги наемете.

За какво да давам висока заплата, като за едно място чакат на опашка още 10 човека???? Който е квалифициран, ще го взема, ама тук да не е училище???

Щом лежиш на това ухо значи нямаш проблем, рано или късно и ти ще наредиш на опашката ако разбира се ония откачен наречен преди 100 години "пролетарии" не му писне и вземе че гепи сопата. А от тук нататък вече знаем какво следва. Глада и завистта на масите нали знаете какво раждат, ич няма да ви хареса.

Ако продаваш семки на площада , може да ги сменяш. Ама ако е малко по-специализирана работа и е необходимо няколко месеца за да се влезе в час? Имаш текучество , нали?

квалификационните курсове са с пари (5-цифрени суми). повечето работодатели в такива случаи добавят разни клаузи в договорите за неустойка, ако работника не работи 3-5 години след такъв курс.

Имаш ли представа какво е да си добър и честен работодател в България и да имаш малко предприятие до 20 човека? ... Ако не си играл това хоро по-добре не коментирай. А производство няма, защото няма кой да носи отговорностите, ядовете и цялата малоумщина на системата. А що се касае за инвестиции в квалификацията- няма закони и морал у хората, когато ги обучаваш 6 месеца или година, да ползваш тези хора минимум 3 години, за да има смисъл да го правиш, а у нас плащаш, търпиш брак, защото работника не знае и не може и щом малко започне да си изкарва заплатата си бие камшиците и търси друг работодател, за да каже, че е най-добрия специалист. Но се съгласявам,че е редно заплатата да е на отработен час и минималната заплата да е 5 лв. на час, което прави 800 лв. на месец и е пожелателно добрия специалист да взема 15-20 евро на час, като в Европа.

държавата вечно губи дела... Защото както нормотворците,така и юристите на държавните ведомства не стават.

Тия пък съдии - пак мъчат Бойко да спазва законите. На него му дайте ленти, хеликоптери, мачлета, интервюта..., не го тормозете така, че да не вземе да си отиде... обиден:))))))))

Предлагам на да се определи на тия съдии да получават минимална работна заплата и тогава да ги видим как ще я карат, недаяли се търтеи

Кръвопийците "бизнесмени родни" да дадат отговор на следните въпроси: 1.В колко "Борд-а на Директори" участват и по колко вземат от всеки един от тях??? 2.Колко акции от фирми притежават и колко е доходът им от тях? 3. Да обяснят на "простосмъртните хора",че работниците от фирмите чиито собственици са ,често са на минимални заплати, а техните "директорски заплати" си ги определят самите те!!!! Често разликите стигат до 20...30 пъти, а има и много повече!!! 4. Необходима е държавна политика по отношение на доходите на работещите в частни фирми!!!! Нашите "родни робовладелци" не искат и доброволно няма да дадат достойни заплати на хората за труда им ,защото ще трябва да откъснат трохички от огромната пита,която 25 години ядат и все не им стига и им се вижда малко това което са отхапали!!! 5.Ама щели да фалират, ама щели да уволняват- тези ги слушаме 25 години!!! Аз имам 2 ръце и ще работя където и да е, те обаче съществуват само благодарение на търпението и страха на хората!!!

Хм. ТимКук за лани гушна 9.22 милиона. Обикновените пераси в Епъл са на под 100 бона. Колко пъти е разликата?

Как си личи разликата между човека и роба. Ами не се обиждай ама ти си от вторите и като ти чета писанията това никога няма да се промени.

на седмица ако е добре на месец зле навремети преди 30години като се смеехме на германци и англичани че стачкуват вандалстват с прорести да им се увеличи заплатите а ние сега чакаме без да участваме и няма как да стане

Искам някой работодател да ми дава 1500 евро заплата, па той да се оправя от там нататък. Ако ще да фалира, не ме интересува. Аз искам ,искам, искам пари.

искаш един хубав пернишкш бой

Обикновено, колкото по-мързелив е един човек, толкова по-голяма заплата иска. В България преобладават мързеливите и вечно мрънкащи лузъри.

дкми

Една война ни трябва - да бъдат избити всички "работодатели", които експлоатират.

и като ги избиеш кой ще ти плаща всеки месец пенсията от ТЕЛК за ментален дефицит?

чети внимателно. написали са работодатели в кавички. ей така: "работодатели". от тях ако чакаш заплати и пенсии - заеби. освен това "работодателите" са нечестни и спряма работодателите. истинските. защото има и такива. те балами ли са да плащат заплати и данъци?

Atanas Gelezov

Че те сега плащат ли ?

никой не може да бъде накаран да върне увеличение.Защото първо е добросъвестно получено,второ никъде в трудовия договор не пише...назначавам Иван на минимална работна заплата,а пише конкретна сума.Така че кой каквото е подписал това дава и съответно получава.