С рисков полет „Спартан” превози нуждаещо се от спешна помощ 10-дневно бебе от Варна до София

Той беше изпълнен в усложнена метеорологичната обстановка – обледеняване и мъгла, посочват от военното министерство

Обратно в новината

Коментари - С рисков полет „Спартан” превози нуждаещо се от спешна помощ 10-дневно бебе от Варна до София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този Спартан много често взе да вози бебета , дали вози само бебета ?

С Фалкона щеше да е по -евтино и сигурно, но до него немогат да се доредят от. .... .

"Срокът на обществената поръчка за наемане на хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ изтече на 16 януари" Вместо да задаваме тъпи въпроси от сорта на: "На коя мутра е бебето" и "защо военната ни авиация е нежна", задайте въпроса, защо срокът е изтекъл и какво е станало, ще можем ли да ползваме тази услуга!

А междувременно хиляди граждански полети си летяха в мъглата и в обледяването, без да са "рискови". Военната ни авиация е толкова изостанала.... Също така питам дали сме най-богатата страна в света. Медицински полети се извършват с малки бизнес джетове или турбовитлови, а не с 30 тонен спартан.

Сега ни информирайте и на коя варненска мутра е бебето.

Май само военнта авиация е толкова нежничка, че не обича да лети в "усложнена метеообстановка". Явно гражданските рейсаджии, толкова не ѝм пука за пътниците, че гледат да ѝм приберат парите, докато вън падат метеорити от небето.

Пука им за безопасността повече от на уредения с нагласена поръчка Спартан. Самолети кацат и излитат в мъгла от края на 50те. Просто ВВС са останали някъде в миналото.

А мунчо летя на Нова година с правитекствения самолет на концерт на Виенската Филхармония, за сметка на плебейте които гласуваха за него

Не само медицински хеликоптери ни липсват, вижте 50 годишните влакове-омазани с графити и спрейове, вижте паважа на жълтите павета пред НС и разбитите тротуари в центъра и цяла София, вижте жалките ни болници, строени преди 100 години, вижте…, абе най добре плюйте и на Терминал 2 с еднопосочен билет. Не можеме сами да се управляваме, крадеме и с гъзовете си и славим окупаторите и комунистическите им подлоги.

Задоволяването на сексуалните инстинкти на премиера и президента е твърде важно за националната сигурност. Затова мунчо влачи деса като ремарке в чужбина, затова кирето лети с ленка до Солун да се омажат…ясно ли е?

Ти по-добре си спомни кой возеше селския отбор на Бистришките тигри с правителствения самолет.

Да си придадат важност, про100 Кире и хиена лена заминаха с правитекствения самолет да се шибат в Солун, а вие чукундури събирайте капачки за линейки и медицински хеликоптери

Управляващите ни идиоти вече прекаляват, то не летяха до Солун с правителствен самолет да се ебът, то не спасяваха в чужбина мутри със Спартан, сегаи някакво си бебе… колко пари се харчат от тъпотия на управниците? Няма ли пътнически самолети, линейки, влакове, … та трябва да се вдигат военни самолети?

Ти да си чул нашите военни самолети да участват във война? Какво да правят хората да стоят безучастно ли?

Както викат тези дебили американците добър въпрос. Ами като не си чувал военните ни самолети да участват във военни действия, защо мутрите поръчаха за няколко десетки милиарда долара военни самолети, а не медицински хеликоптери? Можеше и наколко нови АЕЦ-а да направим с тия пари и да печелим средства да социални програми А иначе за другите деца тиа "хора" стоят безучастно, а за това копеле са нарушили няколко члена на накзателният кодекс, ама нищо. Освен всичко ами никой не казва какво му е било спешното нали? Няма такова спешно нещо за което да вдигнат транспортен военне самолет и то незаконно само за едно единствено бебе Или за всички нуждаещи се ще вдигат военните самолети или това копеле да умира

Абе шуги малоумни, по какво познахте че на копелето му е имало нещо бе? Правете разлика между нуждаещо се от спешна помощ и болно. Я да кажат какво му е било, и ниие сами да си преценим дали това е толкова спешно, че да вдигат транспортен военен самолет. Като гледам как са вдигнаили военен самолет за това копеле, мога да предположа че спешно значи че просто е плачело, лекарите са казали на мутресата че е нормално, тя не се е съгласила и е организирала веднага военен самолет да го закарат спешно в София да го прегледа нейният личн лекар на когото тя единствено се доверява, за да и каже че се е насрало и трябва да му спени памперса. Ако му имаше нещо нямаше да го качат на самолет, защото самолета не е вертолет да лети ниско на 50 метра над земята, а лети високо на няколко километра над земята което е опасно за бебето, заради атмосферното намягане и радиацията. Бях гледал филм за уранов рудник в Русия в който казаха че в рудника радиацията е много по-слаба отколкото в самолет, така че копелето нема да го бъде. Ебат ви отзад, а вие се радвате и съжалявате тоя който ви го набива. Малоумни дебили.

Няма медицински хеликоптери или не намират начин да откраднат пари и от там затова бавят

Дано се оправи бебето!

И чие е бебето? Аз нямам съмнения, че е простосмъртно. Простосмъртните даже напоследък започнаха и да ги поубиват, барабар с майките.

Браво! На тримата герои от Спартана! На командира и неговите колеги от екипажа. Да им пожелаем една успешна и безаварийна 2023-а година. Момчетата си заслужават аплодисментите. Това е пример за свършено добро дело..

Май селяндурката и масонка Румяна Радева си откри во тайно му предизборната кампания.Евтиняк !

Какво викате, нямали сме медицински вертолети ли? И какво от това, на мутрите като им потрябва вдигат диржавните тежкотоварни самолети, да го мислим ние биоотпадъците които им слигиваме и робуваме. Няма такъв закон по който да вдигнат тежкотоварен военен самолет за да закарат кръвосмесеното сакато копеле на една мутра където ида е! Прокуратурата да се самосезира и да вкара всиччки замесени в случаятт в затвора и да им се конфискува имуществото за да купим медицински вертолети и обрудване за всички А копеленцето на тия боклуци избраните цял живот да боледува тежко

Вие и вашите деца ще мрете като кучета. Спартана е само за мутрите и богоизбраните политици. Заслужавате си съдбата. Къде бяхте като протестирахме? В нормалните държави щяхме да запалим парламента и да научим крадливите политици какво ги чака. Вместо това си седяхте удобно вкъщи и пиехте ракия. Затова вие и децата ви ще живеете ограбени и скотски а мутрите и техните деца ще живеят като царе... за ваша сметка

случи. Избиха с негрижене, крадене, лъжи и неможене интелигентното ми семейство. Сега сама си пия....чая. Сега е ред на дебилните мутри от всички видове и власти. Да се изпоядат помежду си.

Не ме разбирайте погрешно, ама: 1-ви ква е тая помощ, дето да я няма във Варна, при условие, че там работят едни от най-добрите хирурзи 2-ро как от всички нуждаещи се избраха един Дано да се оправи детенцето. А за Господа политиците - замислете се какво да направите, та да не се крият лекарите и да са на частно само! Тогава няма да има нужда да “вдигате Спартана”

Само хирурзи не стига, трябва и техника. А какви са леглата да не ти казвам, в казармата бяха 100 пъти по хубави.

Това казвам! За този полет, който е коствал спартана да бяха купили техника! Здравеопазване и образование трябва да бъдат основата на евентуален план да се оправим! А не спартан и избори до безкрай!!!

Плещиш абсолютни глупости! Колко струва един полет на Спартана и колко тази прецизна медицинска апаратура? Ако беше толкова евтина, досега сто пъти да са я внесли!

Един час полет на Спартан в момента е между 25 и 30 000. Тук е до Варна и обратно - значи 50 -60 000. Понеже явно имате по-добра информация от нас, кажете моля, каква машина е била точно използвана за бебето и колко пари струва!

Тези, на които обяснявате, не могат да ви разберат. Няма с какво. Трагедия.

Е щом със самолет са го закарали в София, значи е бебе, а останалите са говна На кого е това толкова ценно мутренско бебе че за него са ангажирали военен самолет и наколко министъра. Няма ли нормални пътнически самолети които летят по графгик че трябва така нагло да ни показват че сме порсто биоотпадък, като го качат на огромен товарен военен самолет? На наще пари носят някакво недъгаво бебе, като че е избраният който ще спаси света Времето необходимо за съгласуване на такава спец операция е повече от времето да го натоварят на влака и да го закарат в София Кажете на коя мутра е това бебе дебил, за да знаем кой смята държавата за своя собственост? Сега тези добряци които са дали разрешенията да платят от джоба си разходите и да платят глоба Гадни мутри детето ви да боледува цял живот уроди малоумни.

И това е нещо. Като на българския парламент от 20-30г не му пука за българските деца...няма мед хеликоптери...те така

Е па, напреднала нация сме, няма какво. Цял самолет вдигаме за един пациент..кой е като нас -ония с дървените налъми да гледат и да се учат от нас, вместо да се репчат а Шенген. Гък да не чуя повече от политици и протестери, че сме били пропаднала държва с пропадноло здравеопазване

Да вдигна ли дрона и да ви покажа, колко Детски болници има по склона на Витоша? Или край морето, около Варна? Повечето са построени с "чисти" пари. На това му казвам мангалска държава. Инфраструктура кръгла нула, катерят се с джиповете, като шерпи. В двора Калифорния на улицата Афганистан.

имотите им са важни. Никакво мислене за болници и училища. Примитивно развитие. Пещерно.

Ама тия от Военното министерство сериозно ли? От 05:00 до 12:00 е имало 6 граждански полета само Спаратана му била рискова метеорологичната обстановка. Гражданските полети са с реактивни самолети, Спартана е витлов даже по добре се държи в сложни турболенции и вятър отколкото реактивните. А мъглата за нея нямам думи сега остана да изръсят, че няма монтиран ILS.

България е единствената държава член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Коментарът остава за вас скъпи читатели на дира и приятели!Прадлагам да се направи национална дарителска акция за закупуване на мед хеликоптерИ.

Капачки?

Е Тиквата за 12 години крадене що не купи барем един самолет?

Не е проблем, че няма близка помощ близо - и защо не го заведоха в майчин дом София където ще получи адекватни грижи ами направо в частната токуда...

бъркат.

Няма такива некадърници никъде ! Вместо да купят един хеликоптер вдигат Спартан да превози бебе ;) Много умно да да

Е така.Няма ли за тях далавера не се купува.8 милиона не трябва да са пречка за една нормална държава

Няма лошо ама най близката ти помощ да е на 500км е дебилно.

“ Наемът на хеликоптера за една година е около 1,7 млн. евро” А чисто нов хеликоптер-линейка е към 8-10 млн долара. Кое е по-на сметка и за кого??

Не е хеликоптер

На сметка е нов хеликоптер!

В България след 1878г. бе натрапен руският архаичен модел за държавност. Но за разлика от Русия, България е малка държава, поради което звучи много смехотворно понятието "провинция" …. В западният модел на обществено развитие, административната столица не изсмуква ресурсите на държавата - икономически, демографски, културни и т.н. В слаборазвитите - Русия, повечето бивши соц. държави, Гърция, Турция, успехът за индивида задължително минава през преселването в "столицата" Това доведе до парадокса, днес в България адекватно медицинско лечение да може да получиш в София, добро университетско образование в София, юристи, писатели, художници, музикални изпълнители, театрали, скулптори, спортисти и т.н. да живее основно в София.

Първо изрично да уточня, че не разбирам чак толкова много нито от педиатрия, нито от авиация, но за толкова малко бебе не е ли опасно въобще да лети? Вярно, че това му единственият шанс да оживее, но не е ли имало риск за живота му дори само от полета, пък и доколкото знам тая каруца "Спартан"-ът не вози много гладко?

Първата ми мисъл е за кой вдигнахте Спартана? В тази наша скапана държава, за обикновените човеци, дори и Бърза помощ не идва. Айде, журналистите, допишете си статията.

Най вече за такива като Митьо очите ако си спомняте :)))

Попитайте министър еди си кой беше кога дойде линейката дет я вика 3 пъти !

Одобрявам подобна употреба на ръждивите таратайки на военноте. На всички да им боядисат по един кръст и да почнат да возят болни. 100000 пъти по-полезни ще са от това да обслу.. жват телячески Натовските ни партньори

Добро предложение, но нали виждаш че се изсипват милиарди за оръжия и войни вместо за човешки животи !!!

АКО БЕШЕ В СИБИР .... КЪДЕТО В МОМЕНТА Е -40-60 ГРАДУСА .... БЕБЕТО ЩЕШЕ ДА Е ПОЧИНАЛО ... ПОНЕЖЕ 'РИСКОВИТЕ" НИ ПИЛОТИ НЯМАШЕ ВЪОБЩЕ ДА МОГАТ ДА ВДИГНАТ СПАРТАНА .. ЩЯХА ДА МУ ЗАМРЪЗНАТ ТОПКИТЕ ДАЖЕ НА САМОЛЕТА :))

Хубаво е, че е даден шанс за живот на едно бебе. Хубаво е, че екипажът е потренирал междувременно. Но днес на летище "София" са кацнали приблизително 60 полета, от които три от Варна. Малко преиграват шапкарите с хвалбите колко добре са се справили в тези "сложни" условия.

Ами ако с месеци си чешеш макарите и изведнъж се налага да летиш, това си е подвиг :)))

Тва е прах в очите на хората ! Дори не бъдете сигурни че изобщо се е случило !

Едно добро дело, изпълнено безмозъчно! Ако трябваше да го закарат до Бургас,сигурно щеше да е със самолетоносач!

Може и подводница, ама ние нямаме :)))

ма чакайте бе, той Лазар Радков и Спартан-ът с капачки ли е купил??? Баси якия пич!

Ауууу голема работа в белите държави това не е новина а рутинно мероприятие.

В коя държава са те возили със медицински самолет... рутинно?

в щата Аляска такива полети са рутинни. От повечето градове до столицата Анкуридж.

За някой велможа се направи това !!! За обикновен българин НИКОГА!!!!!

Това е военен самолет. Ако обстановката за него е сложна, когато за гражданските самолети не е, що за военен самолет е.

Ягоди от Америка всички се ловят!!!!

Всъщност е италиански.

Не вярвам бебето да е на човек от народа. Напишете имената на родителите му най-вече на дядото.

политик или кмет на община.

Когато става на въпрос за бебе, това няма никакво значение на кого е.

Би трябвало да няма, но уви, май има.

Абе тия военни така са най- полезни! Самолетът е и най- бърз!

Защо няма Детска болница във Варна? Източна България трябва да има това, което има и Западна, все пак говорим, за 450-500 км до Каварна и Добрич още повече. България е дълбоко провинциална държава, защото Столицата и е в провинцията. Имаме излаз на море, но не знаем, как да се възползваме, от него, защото София е на другия край на страната. Като казваме Морска Столица, трябва да е наистина така. В морето има и газ и нефт, но ни лъжат, че няма.

Ние от североизточна България нямаме нужда от болници - кев ти Констанца, кев ти Букурещ! Даже се чудя защо в София, Букурещ не е ли по-близо?

Пари за избори по 80 млн. има по 2 пъти в годината, а 1.7млн за наем на хеликоптер няма. Понякога съжалявам че сме демокрация, а не диктатура. Всичките ни политици са за един известен площад,Тиенанмън. А тези със Спартана пък живи ги оплакаха. Ами ако бяха в Украйна щяха да чакат да свърши зимата.

Просто трябва да се смени системата, от Парламентарна в Презитентска.

за кметско бебе може, ама за моя баща като трябваше да го караме спешно от единия до другия край на българия не може

Ще ми обясните ли кой има право на Спартан и кой не? Щото те на много хора родителите си заминаха и бебета също ? На кой е бебето?

Дочут разговор от парламента ни; - К.П.: Аз предлагам да подарим на Украйна 1 танк - А.В.: Аз предлагам да дадем на Украйна и 2-ят танк. - Х.В.: (след тягостна пауза): Аз предлагам да дадем на Украйна и хеликоптерът.....

Ех, друго са си евроатлантическите ценности! Кога през социализъма-комунизъма щяха да превозят 10-дневно бебе от Варна в София? И колко много други пациенти имат възможност да се лекуват в най-добрите клиники на Истанбул и Турция, други ползват здравни услуги във водещи клиники в Германия, Австрия, Франция, Израел...Един ден ще премахнат визите за САЩ и тогава всеки българин ще може да се лекува в най-добрите здравни заведения в света при най-добрите лекари - светила в световната наука!

При соца не се разбираше, че возят някого. Цял апарат се грижите за това. А сега сульо и пульо коментират кое е правилно и кое не, вместо да си гледат тяхната работа.

че сульо и пульо разбраха за връзкарската система, дето ни е душила и през ония години.

Колко граждански полета излетяха днес от Варна и колко още кацнаха в София, че този да е бил рискован?