Трима обгорени от трафопост в русенска фирма

Гръмнал трафопост в русенска шивашка фирма изпрати двама души в болница. Третият е прегледан и освободен за домашно лечение.

Обратно в новината

Коментари - Трима обгорени от трафопост в русенска фирма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Координатора по безопасност и здраве във фирмата, най-вероятно е ландшафтен архитект.

Много са читави на инженерно и енергийно ниво във фабриката, бил съм там. Мога само поклон за енергийната ефективност и управлението в тази посока да кажа.. Супер тъпо.. според мен си е див карък това.. дано се оправят хората без последствия!

Ако техниката е нормална, а не евтина, то тогава въобще не може и дума да става да вдигат шалтера ръчно. И даже да изгърми траф няма да причини щети. Цялата безопасност в такива места лежи на раменете на фирмата,респективно - плащащия - колкото пари отпуска, толкова е по-безопасно. Хайде сега някой да го обясни на бизнесмен, който се занимава с текстил...

К'ви шалтери?Такива няма от 20г..... В трафопост има автоматични прекъсвачи и разединители.

Шалтери има. Сега се наричат товарови прекъсвачи. Функцията им е да включват и изключват под товар. Нямат защити като автоматите.Нищо общо с разединителите. Последните са за видимо разделяне на веригите Зада падне шалтер е нужно да се изключи ръчно. Нещо е грешно в статията.

По принцип в един трафопост се монтира само линеен разеденител. Може да се монтира и мощнопрекъсвач.Мощнопрекъс- вача служи да изключи и включи линията под товар , докато линейните и шинните разединители служат да изключат и включат захранването когата няма товар/консумация/.Зависи каква е схемата в трафопоста, съмнява ме че е имало само линеен разединител и тези пострадалите не са разтоварили системата от консуматорите и при включване на разединителя става включване под товар , възниква силен ток от порядъка на килоампери , трифазно късо съединение и всичко гърми, получава се волтова дъга и обгаря хората...това е станало на 20 000 волта напрежение.....Ако е имало мощнопрекъсвач това е нямало да стане

Колеги и двамата сте прави. Аз предлагам тази професия да стане втора категория труд а при някои условия и първа. Иначе пенсиониран елтехник е щастие у дома.

Шалтерът пада при претоварване по ток или късо съединение . Включването под товар е сериозно натоварване за шалтера и ако често е ставало това изключване/включване, то шалтерът "сдава багажа" и трафото гърми!

Не е това. Причината е в избора на най-ниската оферта за изпълнението на трафа, както и ниската квалификация на обслужващия персонал. Представете си за 400 лв. заплата какъв ел. техник е. На тази позиция нормално ви трябвало да е поне 2000. Айде да се оправят хората, а на пишман бизнесмена една дебела глоба

И така не е. Заплатата и не е определяща за умението на някой. А дефекти дават и евтиното и скъпото оборудване. Действията на персонала не са описани, но при изключила защита, същата се включва веднъж защото може да е задействана от преходно късо или претоварване Въпрос 1- Как пада шалтер?Шалтер не може да падне , ако някой не го дръпне. Въпрос 2-Защо не е задействала защитата на високата страна?