”Блумбърг”: България преговаря с ”Ексон” за спорния с Румъния район

България преговаря с най-голямата петролна компания в света "ЕксонМобил" за проучване на блок в Черно море, който е спорен с Румъния, предаде агенция "Блумбърг".

Обратно в новината

Коментари - ”Блумбърг”: България преговаря с ”Ексон” за спорния с Румъния район | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От болния си мозък, откъде иначе ?

РОЙТЕРС : "Бразилската прокуратура официално повдигна криминални обвинения срещу американския енергиен гигант Chevron и подизпълнителя му Transocean заради нефтените разливи в находището Фраде" Информация за намеренията на прокуратурата в Рио де Жанейро излезе още в началото на тази седмица, след като преди дни стана ясно, че на мястото на петролния разлив от ноември 2011 г. има нов теч. АКО ТЕЗИ ОТ "ЕКСОН" СЕ ОСЕРАТ КАКТО КОЛЕГИТЕ ИМ ОТ ШЕВРОН ЩЕ ИМА ЛИ НЯКОЙ КОИТО ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС ?? Едва ли Уорлик го интересува какво ще се случи в Черно море при подобен разлив. Борисов е като книжен тигър пред американския посланик и няма даже и да измече. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО ИМАМЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ КОЙТО С КРИМИНАЛНОТО СИ МИНАЛО Е ЗАВИСИМ ОТ УОРЛИК??

Петролното находище или газовото такова си е един гьол / като чаша коктейл /. Който стигне пръв със сламката пръв пие , питането е защо ние нямаме сламка ? Отговорът е защото повече от 50 години получавахме с танкери / Варна / Иличовск /от Съветския съюз евтин нефт . Нещата май за повече от 20 години не са се променили , само се говори за деверсификация на енергийните източници . Нека и ние да се споразумеем с голяма нефтена компания и да дълбаят и дълбаят докато ни издълбаят наивните / добродушни или по скоро заблудени / мозъци . Да си пожелаем в Хага да спечелим , ако не се споразумеем с даките .

Варна-Иличовск е фериботна линия за превоз на влакови композиции а нефта ако не го реекспортирахме отиваше в Бургас затова и Нефтохим-а е там:)

Само едно смислено изказване-това на Распутин!Истината е точно такава-щом се лигавим,да ни вземат акваторията,и то не само тази!Затова навсякъде по света не сме известни с нищо друго,а само с това,че сме най-големите руски гъзолизци!А покрай това и с факта,че сме най-бедните в Европа,а скоро и в света!

дОПУСКАШ грешката да мислиш, че тук се изказват свободни мнения на свободни хора. В голяма грешка си, да знаеш! Форумите в България са жертва на теорията и практиката на КОМУНОИДИТЕ ЗА ТОТАЛНА ВОЙНА, вкл. и в интернет простанството. Има си хора, на които се плаща за безсмислените тъпизми, които бълват. И това се представя за обществено мнение!

''има си хора на които се плаща за безсмислените тъпизми, които бълват'' - начело с таквиз полуидиоти кат тебе.

Ако България потребява около 2.000.000.000 куб.м. руска газ на година и за това плаща по 1.200.000.000 $(според Министър Добрев от тази сутрин), каква е цената за 1000 куб.м.? Може ли КОМУНОИДНАТА, РУБЛАДЖИЙСКА ПАПЛАЧ да отговори на този АРИТМЕТИЧЕН въпрос???

А ти моеш ли, дани обесниш колко посредници има и по колко зимат те ?

На БЕЗКАЙНО ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ руските хватки минават много успешно. Ако руския "брат" каже и в пещерите ще се върнем, само да имат изгода руснаците. Е, такава опасност няма, защото на руския "брат" му е ИЗГОДНО да потребяваме руската газ. А ако, опазил ги Бог, руската газ вземе да свърши, нищо чудно да ни накара да се върнем в пещерите. Обаче номерата на руския "брат" никак не минават пред румънците. Дупчат и пушек се вдига - с едничка надежда да се сдобият със СОБСТВЕНА, НЕ РУСКА ГАЗ. Че тя няма да е по-скъпа от 100-200$. На нас надеждата ни е, румънците, като открият и почнат добива на газ, да прехвърлят по малко и на нас, с добра печалба за тях, разбира се. Съседи са, защо да не печелят. Виж, ние, не-е-е, не може да печелим от СОБСТВЕНИТЕ СИ НАХОДИЩА! Как ще оставим руския "брат" насаме с прескъпата му газ? Ние не сме такива лошовци...

Срочно спирай да нюхаш, че губиш връзка с реалността.

стига простотии, "отвъдокеански губеранатори, експлоатират природните ни богатства", измери си температурата.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ СОНДАЖИ ,РИБАРИТЕ СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА НЯМА РИБА В ЧЕРНО МОРЕ.

Така-така, и делфините намаляват... А как влияят сондажите на глобалното затопляне, не ми се мисли. И България след 5-10 години ще е пустиня...

И без тва немаш с кво да мислиш - не се напъвай толкоз

Дистиан Кряконеску в атака.

Турция ни открадна няколкостотин декара земя поради промяна устието на река Резовска, сега румънците драпат за шелфа на Черно море и за крайдунавските райони, македонците искат Пиринския край, пак турците напират към Родопите, към Източна Сара планина и към Делиормана... Останаха комай само Стара планина, Витоша и Средна гора ...

Все още се проучва, драги. До евентуалното експлоатиране има още много вода да изтече.

Искам от наше име да преговаря Шеврон или Газпром по-добре, просто да ги наемем да преговаря- вижте какви договори ни изтряскаха Газпром

Цялата работа е да изгоним нефтените компании -американски, руски и т.н. Цивилизованите държави отдавна са в пост-индустриален период, а не превръщат природата си в бунище.

Аз предлагам да прекратим дипломатическите си отношения!

Спомнете си БРИТИШ ПЕТРОЛИУМ - искате ли синьото ни море да се превърне в мъртва черна помийна яма, само и само да можете да си карате 20 - год. бракми по-евтино - аз не!!! Вън всички петролни компании от БГ!! Румъния да го д..а!!!

ти как ще забраниш на съседа да се развива ?! айде да нас можеш, а на тях?

С европейски механизми. На нас как ни забраняват това-онова. Време е и ние да видим полза.

Аз предлагам, без никакви преговори, направо да им я прехвърляме на румънците тая "вода". На нас за какво ни е? Ясно е, че става дума за големи залежи от газ. На нас залежи от газ НЕ НИ ТРЯБВАТ! А и Народното Събрание гласува мораториум, даже и върху проучванията. Да го дадем този участък на румънците, пък те може някой ден да подхвърлят някоя троха и към нас. А пък ние, на сигурно, си ползваме руската газ на изключително изгодната цена около 600$/1000 кубометра и няма да замърсяваме шелфа. Нека този грях остане за румънците, нека те да ни замърсят шелфа. Щото добива на газ, ако не е газта руска, много замърсява, всичко замърсява! И в Катар е МНОГО МРЪСНО! Че там добиват не само газ, а и нефт. А добива на нефт, ако не е руски, ако знаете КАК ЗАМЪРСЯВА...Гледайте какъв МРЪСЕН НОМЕР ни скроиха тея от Катар - цял Министър си отиде...

Как мое да си толкоз тъп ти бе ?

Основателно би могло да се попита, кой, аджеба, е тъпия тук. Май не съм аз...

Айде сега, $600?! Получаваме го за около $400! В ЕС България е третата страна с най-евтин природен газ за индустрията и за бита. Поне досега! Вярно е, че Румъния е преди нас в цената, но те си имат политика и традиции и собствени алтернативи в енергийния сектор! А г-н Распутин по традиция е безотговорно плямпало!

Справка - тази сутрин Добрев па талавизора...

Hормално е кучетата да се карат за един кокал. Cащото хората правят за един депо3ит от петроl или от каквото и да е. Hормално...

1, 2, 3 днес морето после полето и накрая софето

"Това е държавата - вървят и магистралите, и археолозите работят" - Б.Б. На шелфа магистрали не може да се правят, така че не е държавна територия. Шелфа е на ШЕЛ и е исконна американска територия.

Какво толкова има да го мислим за някакви си 17 кв.км.Ясно е,че ще ни ги вземат,защото ние и без това не искаме да разработваме находищата си!Надупили сме се на русите и искаме вместо да станем богати със събствени суровини ,да ги правим тях богати ,като ги купуваме от тях!Затова нашите лиготии и простотии,трябва да бъдат наказани-да ни вземат територията!

Любо

Опа, пак руснаците са ни виновни, че не можем да отхвълим териториалните претенции на Румъния към българската държава.

Нещо май беше казал бай Тошо,за дружбата ни със Русия...

Румъния няма ТЕРИТОРИАЛНИ претенции към нас. В съответствие с конвенцията на ООН за откритото море(UNCLOS) крайбрежните държави имат право да предяват претенции за икономическото експлоатиране на морските ресурси намиращи се в международни води като обявят така наречената Изключителна икономическа зона, която може да се простира от границата на териториалното море(т.е. извън българска територия) до 200 морски мили от тъй наречените базови линии. Та в момента румънците искат да се определи линията която разделя тяхната от нашата изключителна икономическа зони а как това да стане е пак е описано в UNCLOS тъй че истерията в случая е излишна просто трябва да седнат и да се договорят кой от двата метода ще бъде използван за делимитирането на тази линия, да повторя пак това е извън нашата територия в международни води.

Всезнайковците,както винаги са на линия.Пишат глупости и си вярват.Не е ли по добре да разберем за какво иде реч?Коментариите после.

Иде реч за определена корелационна зависимост между цената на акциите на Exxon Mobil и такива новини. ;) Цифрите и фактите говорят сами по себе си :) Ти защо мислиш спряха Бургас-Александрополис?!

Румънците съвсем точно го казаха ама освен да слушаш трябва и да чуваш, иторията започва още от 1982 година и поради липса на решение е подновена през 1994 друг е въпросът че и до днес не сме се договорили а липсата на подписан договор цака румънците и е нормално да го повдигнат за не знам си кой път този въпрос . Определянето на делимитационната линия определя и присъединената зона в която двете страни могат да преследват за икономически нарушения или контрабанда преминаващите кораби и ако това беше направено примерно миналата година щеше да бъде ясно задържаните от румънците български рибари нарушили ли са румънското законодателство или не. Та няма какво да чакаш нещата се знаят само дето ония от външно не си вършат работата.

300 кв км.?!?!?! Това вече е голяма площ!Не била да се отстъпва и милиметър

имаме ли изобщо външен министър?

Предава радиограми на своя бос.

да нямаме ? Обаче има други приоритети - почиства и разширява задния си двор, или продухва някоя запушена тръба. А иначе не е редно да пишете, че Ексон ще добива - не е хубаво, не е демократично, правилното е: "България добива природен газ и подхвърля някакви си 70%+ на една братска компания".

Боже, какво доживяхме, заддунавска българия, да има териториални претенции към Република България. Я свикайте "войските от външните области", пратете там 2 фрегати и 3 катера на перманентни учения и спора ще се реши....

Ако можем да съберем толкова катери и фрегати. За жалост тъпанарите начело на държавата 20 години наред продаваха и разсипваха държава и армия. Нямам търпение да дойде народният съд. Аз ще стрелям по политиците ако трябва.

Виновни са овцете! Защото шепа овчари 22 години водят няколко милиона овце за носа...

Време е гръмко да попитаме: ОТКЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ РУМЪНИЯ ИМА ДОБРУДЖА И ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ ? Нека докажат легитимността пред съда в Хага.

Eх,ако беше Чаушеско жив!Да се цунат със СерГей,па да се разберат по братски...

значи: -на тези "спорни територии" има нефт и газ (не шистов, демек, такъв който няма да замърсява чрез франкинг) - ЕС гарантира цялостта на членките си. Демек Румъния нямат никакво законово право за претенции - Намесата на частни US компании като Ексон навява мисълта, че румънските политици действат подтикнати от лобизъм. Платено им е много, че да скачат срещу съседката си и ЕС. - имаме 3 опции:1, даряваме им част от България с ресурси на газ и нефт(при което е време да свалим правителството и обявим Румъния за агресор- демек разбирайте създават се предпоставки за война) 2, продаваме им залежите (един човек се облажва, вместо целият народ- при което сценарият след това е същият като горе описаният) 3, съдим се в Хага и чакаме да видим какво ще стане.... Естествено има и 4ри. Медиите прикриват скандала. Всичко отшумява. Губим залежите. И като шушумиги, без протести, без революции продължаваме да живуркаме докато следващата държава не прояви претенции.

Трябва по внимателно да се чете съобщението. Между праучване и експлоатация има огромна разлика, дори и във време от няколко години. Никъде не са доказани запаси от неф т или газ та да има добив. Стига емоции, пък и кой може да проучи такова едно дълбоководно находище ако не някоя известна фирма.

Казваш,че "Между проучване и експлоатация" има разлика ? Ако ме хванеш,че проучвам жена ти,а не я експлоатирам още,какво ли ще си помислиш ?

Проучвания не са правени от румънци в български териториални води. Нещо се бъркаш. Чети пак статията!

Хаха ! Тапите балгарски селски пръчки -еснафчета,са се затормозили за някаква земя ,шелф-мелфи ,тинтири минтири.До 10 години ние ште построим най штасливия братски строи-ромънци ,турци,сарби,патагонци- без пари, пиачка на корем,жените обшти и безплатна ганджа за всички. Ако романците искат-нека да си вземат и Варна,штото после може да ни дадат Костанца..

За циганите не знам,но съм сигурен че нито един от висшият Генералитет на армията не е бил за участието в нея на турци и помаци,дори напротив-предвидени са части които да се занимават само с тях заради евентуални саботажи в тила . Никъде не се пише и друго в българската официалната история-че през 1876 ,размириците ,бунтовете,четничеството и кланетата из видинските села ,не са по малко от Перущица,Поибрене,Мечка и Панагюрище.Във Видин са изпълнявани много повече смъртни присъди на въстаници,отколкото в София,Велико Търново или Пловдив .

Дори и т.н. изселване на турците през 1989 или по скоро Голямата екскурзия, беше организирана от самите тях и освен насаждане на политическа нестабилност целеше и сриване на икономиката, защото се саботира прибирането на реколтата през лятото. Тогава се чуваха и закани, че щели да ни уморят от глад. Сега това ни се вменява като вина на нас, обикновените българи, а главните виновници от БКП/БСП, ДС и ДПС са във властта, сътрудничат си, и освен че ги храним, си въртят далаверите за наша сметка.

Чудя се само ние глупаци ли сме какво сме - Всъщност би трябвало преди спора да се реши - държавата да извади една сума - да надупчат спорната територия и тези докато се съдят където се съдят да се извади колкото има газ и толкова -Така процедират капиталистите а ние ще чакаме ще умуваме ще ни съдят и прочие - опитай се да извадиш газта или нефта и приключи въпроса ..... и после се правиш на бита мечка ау така ли ми ние не знаехме и толкова - АМА НЯМА НЯМА то и за това се изисква мозък

е възложил преговори с частна компания? Къде е парламента? Или сделките се крият зад гърба на българина...Както с Румъния, така и с други...

Като Румъния подписа за ЕС, те сами се оказаха от всякакви териториални претенции. Единственият начин по който могат да се доберат до тези земи е като агресор или някой подкупен родоотстъпник ще им продаде залежите. И в двата случая все някой е за разстрел. И ако си мълчим и чакаме да видим как ще се развият нещата...Б-я бавно, но сигурно ще бъде разпарчетосана в интерес на американски нефтени компании.

Интересно колко шистов газ се добива в Швейцария. ПАК ИСКАТ ДА НИ ТРОВЯТ!

Най богатия нефто и газоносен район на Турция е долината на Марица в посока Истанбул:) Нашия шелф по границата с Румъния е също перспективен ..... Остава само да разберем кой ще добива нефта :) Всичко това е описано в научни статии

Ако можеш да ми обясниш, къде точно прочете в статията, че става въпрос за българския шелф? Или само да си пишем ей така. Четете преди да плюете напосоки.

нищо не им се полага на тези мангали по Сан Стефанския договор нашите територии са до делтата на Дунав да вземем и ние да си искаме възстановяването му а не да си броят рушветите в парламента

Съгласен нищо да не им се дава! Само че по Сан Стефатнския договор - русия подарява Сев Добруджа и Онгъла на Румъния, за да компенсира заграбването на Молдавия....

Значи...Румъния агресор. За по-малки неща са ставали войни. Американските нефт/газ компании плащат на техните политици да крадат части от БГ. Няма повече какво да коментираме.

Ето знаех си. Американците лобират Румънците да проявяват териториални претенции заради газта. Мамицата им империалистка. Ако подвиете опашка и дадете част от България на тези наглеци- аз лично ще хвърля първият камък по парламента.

Ще загубим и тази територия, толкова е тъжно!!!!!!

не и ако се надигнем на време...

А кво правим ако има огромно находище на нефт и газ на БЪЛГАРСКА територия ? Ще продаваме мястото ли? Или направо ще го подаряваме ?

Аре бре МЛАДЕНОВ, какъв министър на външните работи си- плюнка отре.ана

Разбрахте ли че трябва да строим Белене- и АЕЦ и Затвор.

Румъния нагледно ще покаже как се заграбва българска земя. Това може да е началото на края. По време на турското присъствие по тези земи такова нещо никога не би могло да се случи. Правете си изводите, преди да са разграбили България

Само да ти припомня, че турците наскоро по подобен начин заграбиха вече български територии в континенталния шелф. Така че пърно ни върнете откраднатото пък после се правете на приятели. Хората казват: Не ти трябват врагове, ако имаш приятели турци.

Добре, че се вие турците да ни пазите земята! По времето на Балканските войни нито един турчин или помак не е бил мобилизиран в армията за освобождение на поробените братя .Всички дунавски власи,арменци и евреи -поголовно ,заедно с българите.Само 3 пехотен бдински полк,съставен наполовината от видински власи ,поне 4 пъти е попълван при Червената стена и Дойран за около 6 месеца. В нито едно турско или помашко село няма войнишки паметник,за разлика от селата из цяла БГ. Защо?

Що не земат да пуснат бобмбата ами ни мъчат бавно?

Браво!!! Частни компании от някъде си ще решават държавни "недоразумения"... Евала!!!! Тия забравят, че България няма пленено знаме! Жалко само, че това е било при истински управници...

При тези "иситински управници" е загубила територия.

Загубила е територия, но е и спечелила територия преди това. Също така, благодарение на тези управници сега те има тебе да ги плюеш