Рибари са готови да протестират срещу решението за изграждане на ветропаркове в Черно море

Притесненията им са, че ще бъдат ограничени риболовните зони, в които работят и това ще доведе до значително намаляване на улова

Обратно в новината

Коментари - Рибари са готови да протестират срещу решението за изграждане на ветропаркове в Черно море | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как обръщат теченията, за бога? Тия чуват ли се! Все едно да се изплюеш в язовира и да се опасяваш, че ще прелее. Бива страх и безпросветност, ама това тяхното...

Спокойно! Вече е решено, има обяви в джобс бе за такива специалисти

прогони образованите ни деца от България!

Колко неграмотност и простотия има по този свят..

Те ще ги сложат,то пък ще спре вятъра.Тогава сглобката трябва да духат

още никой не протестира срещу ракетните установки и още бази по морето.... Ч Море приключва с летния туризъм, ще се ходи в Сочи....

Кой чакаш заминаващи.

никой протест не може да спре решения на ЕС, протестира превозвачите заради ограниченията за пътуване, миньорите, енергетиците, земеделците, сега рибарите И Всички те са прави, а решенията на ЕС И ЕК са грешни, и насилствени Въпросът е генерален. Кога ще има референдум за ес и нато.

Споко, като цъфне първата гъба НА ЗАПАД ще си седнат на задниците.

А толупа Борисов си мечтаеше за платноходки по нашето крайбрежие. Ех мечтииииии...............

Като се въртят перките издават звук, който се чува на няколко стотин метра и вероятно ще прогонва рибата от този район и ще пречи на миграцията й.

за сметка но това всичките хиляди перки в моретата в Северна Европа ще гонят тяхната риба при нас, чак през Средиземно море ще бягат..

По принцип едно правителство трябва да движи нещата паралелно, нещата дето сте изброил са истина, има много проблеми където ПП–ДБ направо НИЩО не правят или кротко си крадат с ГЕРБ и ДПС. Но има едно голямо НО, а именно понякога се случва да имат и добри идеи и това с вятъните генератори е точно такъв слушай, тоест може да не им симпатизирате, аз също, но това не значи, че ако имат добро идеи не трябва да бъдат подкрепени. В крайна сметка е важно дали това е добре за България или не, развитието на офшорни вятърни паркове в регулиран размер е минимален еко риск и е нещо добро.

Коментарът ми е до 3377, просто го сложих на грешно място.

Ахааа, ама то имало и риба в морето, а строежа и работата на евентуални ветротурбини можело да влияе на живота във водата ... Родната депутатско лобистка паплач това им е най-приоритетно. Явно всякакви закони касаещи основните проблеми и функциониране на обществото се решиха и това сега им е приоритет. Не е абсурдно ниската раждаемост и смъртност, като на бананова република, не е блокираното и липсващо правосъдие, не са дълбоките проблеми в образованието и интеграцията на малцинства, не е рекета на монополите и скандалното поведение на банки и застрахователи, на електроразпределения и ВиК дружества, не е контрабандата, трафика на хора и наркоразпространение, покровителствани и с участващи МВР служители, не са кражбите, липсата на линейки, източване на милиони през болници ... неее , сега перки в морето са им приоритет.

Значи, глобалното затопляне не пречи на циркулацията и водните течениея, но ветрогнераторите пречат... Ок, дайте да приключваме с тоя експеримент, щото тоя вид явно не е достатъчно умен. Ще пробваме с хлебарки следващия път. Те няма да са толкова глупави.

В момента има вятърни генератори от по 16MW и 100 броя са 1600MW тоест близо до мощността на Козлодуй, като се има и предвид консумацията в БГ от 3000-4000MW през лятото и 5000-6000MW през зимата това е голям процент. Цената също е добра, вероятно една десета от тази на един АЕЦ. 100 вятърни генератора надали могат да обърнат течения или да навредят чак толкова много колкото разни зелени и загрижени еколози го изкарват, може спокойно да се сложат на 50-60км от брега без да пречат. Ползите за Българската енергетика ще са безпорни.

Даже според учените от рибарското на цацата ще и порасне втора патка . Дебили

Според изявленията на зелените енерго идеолози и вносители Мирчев каза, че ще са на 20 км от брега на морето. КАК ЩЕ ДОСТИГА ПРОИЗВЕДЕНОТО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ДО СУШАТА? ..... ЩЕ СЕ ПРОКАРАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КАБЕЛИ В МОРЕТО ОТ 20 КМ, ЛИ?! Тоест морето ще се окабелява с електрическа мрежа, защо бе?! Отговора разбрахме случайно - 30% от инвестицията поема държавата, а 70% частника, откъде-накъде целия народ ще пълни гушата на частници, които ще ползват морето на всички?! Като ще е в морето тогава 100% държавна собственост, я ги виж ти и на тарикатите ненаяли се. НАПЪЛНО ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕ НА ТАКИВА ИНОВАЦИИ ИЗ МОРЕТАТА, КОИТО НАРУШАВАТ ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ НА ВСИЧКИ ЕКОСИСТЕМИ, тоест всички изкуственяци са вредни за всички живи организми!

Майко милааа .... хората прекарват кабели от Африка до Европа да пренасят ток от соларни паркове в постинята, тоя се загрижил за 20 км кабел! Плащат ли ви да ги пишете тия глупости или природата ви е ощетила така?

Хайде без обиди, особено като четем какви електрически кабели от Африка са те загонили и май са те стигнали и изпържили мозъка ти. Ако беше толкова лесно и ефективно подводното електричество в Африка нямаше да има умиращи от глад и бедност

Е ДАЛ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТКРИТИЯ КОИТО ДА ПОДОБРЯТ ЖИВОТА НА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ ДА НЯМА БЕДНИ И СТРАДАЩИ ЧОВЕЦИ! КЪДЕ СА ОТКРИТИЯТА НА НИКОЛА ТЕСЛА, ЗАЩО ГИ КРИЯТ? Няколко егоистични алчни индивида стопират хубавия живот на Планетата, докога?

И ти като ги знаеш тия открития що не пръзнеш знанието у фейса ами го криеш за себе си?! Я разкажи и за ония българи дето направили двигател на москвич да върви с чиста вода и батерия от олово и морска сол дето се зарежда с 1квч ток пък отдава 200квч и други такива невероятни открития които световния заговор крие от всички за да има бедни и богати! Бедни и богати има щото има прсти и умни и разботливи и мързеливи! А не щото крият съчиненията на Тесла! Сещаш ли се ти от кои си?

Но тарикатите, лъжците и измамнците особено тези зеленясалите все някога ще гризнете дървото от алчност и глупост!

Няма нищо, тя Турция и ветропаркове скоро ще изгради на границата на териториалните ни води. Както добива и газ на границите на териториалните ни води. Ама тогава няма да ви пречат. Даже да си купуваме ток и газ от турските мощности в Черно море. По екологично е и не пречи на рибата и не променя морските течения! Басипростиянарод!

само неумност след неумност, перки в морето, добре, цената е убийствена заради самото изграждане навътре в морето, да не говорим че "лопатите" на ветрогенератора се сменят на пет години заради стреса, нищо че са от композитни материали.Накратко - никога няма да се изплати подобна инвестиция.Важното е едни пари да се усвоят от "зелените"... Вместо да направят една плаваща тец, която използва сероводорода от дълбоката част, като го окислява каталитично или го гори непълно, защото не знам дали има подходящ катализатор, който не се отравя от сярата, тя по принцип е катализаторна отрова, но може и да са направили някой катализатор, който не се влияе, иначе старият метод от 19-ти век с непълно горене, получава се чиста сяра и водна пара...

Разбира се! Те всички държави които строят ветропаркове в морета и океани са прости!Въглищата са къде, къде по рентабилни и екологични! И най важното - безплатни като вятъра и вечни като вятъра! Въглищата тайно се размножават и набъбват, и нямат край, но има световен заговор който крие това от всички нас, за да строим безмислени соларни ветропаркове!

Въглищата наистина се размножават, защото се образуват от сложни молекулярни форми на метана. А метан има до изтравяне на Земята. Газа и нефта също се получават от този метан. Германия през ВСВ е добивало 4,5 МЛН тона/годишно горива от въглища.

Разбира се, размножават се, ама им трябват няколко милиона години! Оди на Марица Изток да гледаш как се размножават въглищата и еле да пуснеш клипче! Порно с въглища! Ще избиеш рибата! Оппа, да не използваме този израз да не протестират рибарите и за размножаването на въглищата!

Перките от вятъра щели да обръщат морското течение!!!

И даже било доказано

То па един улов!Как 35 години не се притесниха, че безогледното замърсяване и застрояване по морето ще прогони и унищожи рибата, но стане ли въпрос за екологична енергия която да донесе още поне малко енергийна независимост на страната, яко се загрижват всички! Няма голям енергиен проект в България свързан със собствен добив на газ или собствено производство на възобновяема енергия, който мигновено да не е атакуван от разни "зелени" или загрижени за "поминака си" продажници и в повечето случаи проекта отпада! Турция нека си добива газ от същото това Черно море, ние да си внасяме, да не отровим водата! Всички страни с излаз на море строят вятърни паркове, а вече и ел. централи за добив на енергия от морските вълни, ние да си горим въглища и да внасяме енергия, щото е по екологично! Няма толкова продажен народ!

Ти чете ли статията или само заглавието?

Да четох я, що! Още се смея на промяната на теченията от перките! Очаквам скоро да възстанат и срещу фотоволтаиците, че заслепявали слънцето и сме щели да го изгоним в друга галактика и ще спрат приливите и отливите и ще изчезне рибата!

И кво искат да кажат - Не сме против зелената енергия, но сме против изграждането на рентабилни мощности, в зони удобни за строителство, поддръжка и пренос на енергия! Да ги строят там на вътре в морето, та да им излезе толкова скъпо, че да няма смисъл да ги строят! Иначе не сме против зелената енергия - И за добива на газ от България така по принцип нямаше против България да развива собствени находища, но точно това в Черно море да не го пипа, да не замърси водата. Нищо, че 50 мили на юг от морските ни граници Турция добива!

зелена енергия не е нито зелена, нито евтина, нито евтина. Това е бизнес май някой го налага с цел да се намалят приходите на определени световни сили, да се намали износа има на въглеводороди. Тези перки като се счупят директно отиват в морето и разграждането им е 200 години, т.е. тези перки въобще не се екологични. Просто някой, някъде е решил, че това е зелена енергия и повече от 10 години ни натрапват колко е зелена тази енергия. Тя унищожава гръбнакът на всяка една икономика, защото съкращава работни места в енергийния отрасъл на дадена страна, а в същото време отваря такива някъде по света. КПД-то на тази енергия е твърде ниско. Колкото по-бързо се оттеглим от тези зависимости, толкова по-добре. От енергиен гигант по времето на соца, ще се превърнем в енергийно джудже!

Зелени, незелени, вентилаторите са много по зелени от въглищата! И вятъра е безплатен! Аз съм готов да седя 1 ден в корпуса на ветрогенератор, ако ти седиш един ден в комина на ТЕЦ без противогаз! Да видим кой ще слезе жив!

Е как ветрогенератор ще обърне морско течение!? Живо ме интересува тази теза, защото виждам сериозен държавен интерес в това да умеем да определяме посоката, скоростта, цикличността и обема на морските течения!!!

Те си мислят, че ветрогенераторите духат, а не че се задвижват от вятъра!И от това духане ще се променят морските течения .... Все пак цял живот все на някой са духали, комунисти, мутри, мутрафонова .... Все духне им в главата и устата

Ще изглежда грозно и неприветливо да се издигат високо ветро генератори на българското бетонирано мутро черноморие!може би по добре е да се търсят други природни източници за ел енергия,подводни течения,геотермални източници!Хората , туристите харесват романтична,чиста природна среда,бистра и чиста вода със риба,зеленна ,ниски хотели със паркове и запазена природа от боклуци и автомобили!!

както винаги: България в крак с миналото. В Германия вече излизат експертни становища за това каква безпределна глупост се оказаха вятърните и фотоволаичните централи. Проблемът: произведената електроенергия няма как да се съхранява, съответно от ВЕИ може да получиш огромни добиви, когато ток не ти трябва и ообратно: да нямаш нищо, когато ти е най-необходимо. Заради това немците, защото са много "умни", сега отново минават на въглища. Бай Ганьо, защото е по схемата "има тука едни пари" сега ще сади перки в морето. Не, че не унищожиха района около Калиакра с това безумие и избиват прелетните птици. Не. Сега трябват и в морето перки, защото Бай Ганьо още не се е изср.л в него. Нищо. Предстои. Малко неоср.но не остана тук. Повозете в някой съсипан влак да видите какво наистина представлява България- влака е ясен, гледайте "пейзажа". Както пишеше някъде из форумите: трябва да идват танковете. Ама не знам дали ще са български. То и танкове не ни останаха.

Не се напиняй! Излишната енергия винаги може да се трансформира във водород или синтетично гориво! И за твоя жалост живея в Германия и такива руски упорки до сега не съм чул тук. Напротив, всички се гордеят как дела на зелената енергия се увеличава стремглаво. Махнаха ДДСто на фотоволтаиците за домакинствата + допълнителни субсидии, за нещо което ти твърдиш, че го приели за грешка. Не се напиняй, толкова, света върви към възобновяема енергия, най вече защото му писна да бъде шантажиран от чалми и ушанки!Не се напиняй, някоя вена да не се спука!

Емигрантче? Ясно.

Аааа и кое ти е ясно! Че мога да живея където си поискам? Ти като не си емигрантче каква я свърши? Чакаш на мама и на тати от Испания да пращат пари от портокалите та да се правиш на велик със стек салфетки у Планета Пайнер?

Дим, явно имаш проблем с немския. Това, което е написано го казват експерти, в интервюта публикувани в сериозни издания. Може би не ги четеш, както казах- езиков проблем над който трябва да поработиш.

Толкова глупости в няколко изречения, свалям шапка