Реставрацията на ПСА не подлежи на съгласуване с Министерство на културата

От областната администрация са внесли в Административния съд всички изискани от тях документи

Обратно в новината

Коментари - Реставрацията на ПСА не подлежи на съгласуване с Министерство на културата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1 Да рушиш паметници по принцип е идиотизъм и диващина. Българите вероятно сме вторите такива след ИД, които стреляха с РПГ по исторически паметници. 2 Да разрушиш паметник на руски/украински антифашисти е като да обесиш партизанин на 8-ми Септември 1944. Светът се променя, американизмът(фашизмът) си отива, точна дата още нямаме но тенденцията е очевидна. Нужен е елементарен здрав разум.

Вече говорим за "реставрация" и "техническия демонтаж". Денков, Асен Генов, Иво Минджев биха се обърнали в гроба ако бяха ... на време.

искам да кажа "де да бяха..."

Който се възмущава от фашизма във България марш и чиба във Русия и там да се наслаждават на паметници на съветската армия,а може и във Украйна да видят какво прави сега руската армия!

Днес, 19.12.2023г се навършват точно 80 години от онова фашистко зверство в село Ястребино, извършено от тогавашния монархо-фашизъм, който сегашните БГ-фашаги, марионетки на САЩ, възхваляват! 80 години от зверското убийство на 6 български дечица - шестте ястребинчета. Най-малкото е било едва на 7 години, а най-големите на 12-13. Заедно с тях са убити още 18 възрастни - техните родители, баби и дядовци, лели и чичовци. Най-възрастната жертва е била старец на 73 години. Къщите и домовете на избитите жертви са били зверски опожарени. Главатар на фашистките главорези е бил запасен поручик Константин Йорданов - по професия учител по музика в едно шуменско училище. Поручик Константин Йорданов е чичо по бащина линия на днешния фашист, антикомунист, правоверен НАТОвец, "еврогейлиберал", "демократ" и професионална гадина и гнида - днешния евродепутат АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ. Най-малкотото детенце, Стойне Петров Калайджиев, на 7 години тогава, е доведено на гръб от по-голямото си братче(също зверски убито от фашагите), защото са били толкова бедни родителите им, че малкия Стойне е нямал обувчици. Малкият Стойне се е молил на своите фашистки убийци: "Чичковци, моля ви, не ме убивайте, аз вече ще слушкам!". А те, извергите, смеейки се, хладнокръвно и безмилостно го убили, горкото дете, и започнали да смятат по колко пари награда ще вземат за всеки убит от тях. Заедно с още 5 дечица и 18 възрастни - обвинени, че са ятаци и помагачи на партизаните от антифашистката съпротива. След народната победа на 09.09.1944г, всичките фашисти-участници в това кърваво зверство са били издирени, намерени и поставени пред Народния съд, за да отговарят за своите зверства и престъпления. Малко по-късно след обявяване на смъртните им присъди са разстреляни. Преди това обаче са били буквално размазани от бой в подземията на Народната милиция - напълно заслужено, никаква милост за фашистките зверове и палачи! Днес в поробена България отново безчинства фашизъм, фашизъм от американски империалистически тип. Отново има български фашисти - този път подлоги и лакеи не на германските нацисти, а на американските фашисти и империалисти! Никой и нищо не е забравено! За фашистките престъпления няма и не може да има давност! Вечно проклятие и анатема за всички фашисти и техните помагачи, включително и днешните български фашисти. Те също рано или късно ще застанат пред Народния съд и пред съда на Историята. Смърт на фашизма, свобода за българския народ!!! Светла им памет на убитите невинни дечица и техните родители! Те са мъченици в името на победата над злото!!!

„В училище това го учехме по история, че фашистите убили 6-те деца от Ястребино, защото носели храна на партизаните. По-късно, през 1980 година бях на море; на връщане реших да се отбия с колата през Ястребино, за да видя мястото, където са се случили тези събития. Един местен човек ме заведе при землянката на партизаните, в гъстата гора на около километър от паметника на ястребинчетата. Беше в един шумнат дол, където никой не може да я открие… Тогава човекът ми рече: „На нас ни е забранено да казваме истината за убийството на тези деца… Те си играели извън селото и попаднали на тази землянка. Шумкарите ги убили, за да не ги издадат. Това се знае от хората и от околните села. Нашата армия не е вършила зверства…“

Ред е на Альоша в Пловдив и останалите комунделски безумия в цялата страна.

на идиотите рушащи от 3 г. държавата в затвора, Седларов.

Паметника във Вярна

Еее, от тези мръсници и йезуитите могат само да се учат. Слугинажната областна управа и не по-малко слигинажният министър на културата в слугинажен сговор , са решили проблема с паметника. Той нямало да се премахва и премества, а само щял да се реставрира, а „дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Монумента "Паметник на съветската армия" не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата“. Е това , ако не е висш пилотаж в йезуитското изкуство, здраве му кажи. Пред очите на цяла България паметника се транжира , с цел да бъде запокитен някъде, където жив човек не стъпва, а в същото време ни убеждават, че това е само една грижовна реставрация на културно наследство. С една дума: „Тъпи български будали, не ни гледайте какво вършим , а слушайте какво ви говорим“.

Тоест не нарушават закона и правилата. Само ги заобикалят нали? Що ли не ме изненадва?

Поне според мен нещата са загубени окончателно и завинаги. Защо? Защото човешкият материал е оскотял на база необразованост, слободия и вече генетична малформация. На примера на Паметника на Съветската Армия: Историята е минала-заминала такава, каквато е била, "добра" или "лоша" Не можеш да я промениш по никакъв начин. Ако си поне полу-нормален, следва да я приемаш такава, каквато е и да си вадиш поуки за в бъдеще. Кои са носителите на историята: - Информацията за нея; - Материалните, веществени следи от нея. Без горните неща няма история, а без история няма как да има държава, нация и народ. Първият фактор следва да се приема критично, да се съпоставя, сравнява и верифицира. Вторият фактор следва да се запазва такъв, какъвто е, със следващите се грижи за това. Та, конкретно за ПСА - следва да се поддържа в перфектно състояние, като на всеки един подход към него да има следващите се разяснителни табели - кога и защо е построен, кои са негативите, свързани с него и пр. И който не осъзнава горното, а напъва да го разрушава очевидно е клет оскотял простак, който си заслужава на 100% всеки един аспект на скотското съществуване, което води. Амин.

нямат изобщо топки за фашисти. Те са грозни анархисти.

Да,ще бъде възстановен къде…?! В с.Лозен,далеч от погледите на инфантилните от ПП/ДБ !

От омлет яйца не стават, гълъбе, па било то и ... турски!

това го чака скоро време и шиша.. и .. компания

Идват Светли празници. Един от подаръците е демонтажа на МОЧА. Цял живот изкарах в сянката на шмайзера. Най-накрая небето над София просветна.

Амин!

Психонещастник ! Вечно ще си в собствения затвор от който няма са избягаш дори и в отвъдното !

Дебил Кво си правил цял живот в парка? Клошар ли си? Аре яхай розовото пони на мис Бони и лъскай до оргазъм. У обади с колко са паднали цените и с колко са скочил заплатите. Че дебилите нали тва квичахте че ще стане едва ли не като махнете паметника. А едни клони не можете да махнете месец почти.

Явно и живота ти такъв каквото познаването на оръжията.

Грозни сцени от разрушаването на едно красиво изкуство паметник о преди 70години. Извращение на управници допуснали това!

Като гледам комунистите вече са се примирили, че МОЧА ще върви на скрап, нека използваме момента да признаем, че поне за 1 нещо са прави... Let it be :)

Нали деца и внуците им го реставрират.

Това си е чиста фашистка гавра!

Ти си рожба на природна гавра, рашист и виртуозен онанист :) хахахахаха МОЧА падна, сгромоляса се като СССР :) хахахаха

Може да даваш всякакви имена и наименования.Може да казваш на лай…то торта ,но това не значи че ще стане по-вкусно.

Е откога е ПСА, нали е МОЧА

Начин за реставриране!Разбрахме сроковете за демонтажа а за монтажа сигурно ще е следващото хилядолетие.

Що, спешно ли ти е ? :) хахахахаха

Срокът за монтажа е НИКОГА! Приключи се. Ред е на Альоша!

Аз съм за свалете всички паметници!!! Всички!!! И направете паметници на Ататюрк!!!! А академичките за кого работим....

Защо махнаха "Паметника на Съветската армия" изобразяващ семейство? Кенефите го махат щот разбирането им за семейство не включва жена.

Семехства със ШМАЙЗЕР и петилъчки си ги прави у махалата..

България окончателно заприлича на африкански бантустан! Административното решемние, издадено по надлежния ред, от надлежния орган е валидно и подлежи на изпълнение. Само административен съд е компетентен да го отмени или спре до окончателно произнасяне в съответното производство. И това го правят онези, които роптаеха срещу беззаконията на Боко баба.

Тия глупости с "възстановяването" ги говорете на някой друг...

На мястото на ПСА щяло да бъде поставен паметник на най-известната свиня в републиката. Така подигравката с българите и турците в България ще е на най-високо ниво....

Привърженицит на крайнодесните течения, преси това са били привърженици на крайнолевите тскива! Такива са били Хитлер, Мусолини, а за незапознатите - Маркс и Енгелс(колкото и да им е чудно на някои)!

демонтажисти и сценаристи и всякакви реставратори безплатно от анала в орала и обратно, ще ви хареса ! . Грижи се за вашето ректално здраве Манафите са ни нов внос! тел. 876543210

Егати наглеците!!! Значи срутването на една къща с булдозери вече ще се нарича реставрация. Ех, защо не дойдат за малко комунягите от 1944, та да ви поразредят с 50-100 хиляди, че много станахте вие - раковите клетки на обществото.

Щото СССР умря, а тия ахмаци не могат да направят абсолютно нищо сами :) хахахаха

ми звучи като "за кастрация "

Реставрацията щяла да се извършва в Столипиново, като реставраторите щели да са местни специалисти имащи голям опит с цветни метали.

Най-добре!

наричаш политиците, които обещават друго лъжци? Знам ли. Като ги слушам до сега - прав си. Така е в ПП.

Ся да видим, колко ще издържи на работа мурзилката подписала заповедта дето размахваше курнелийка.

уволнения по политически причини? Типично за ПП.

Защитниците на тоя паметник са като кокошката дето бяга като я гони петела и си мисли да не бягала пък прекомерно бързо.

Реставраторите, импресионисти с флекса нежно отделят главите, ръцете и кракате на МОЧА. ;)

На 10 Януари 2024 се навършват 80 години от гибелта на германския литец капитан Герхард Венгел, загинал в защита небето над София от американските бомбардировки на 10 Януари 1944.

Слава на героя!

С това искане да се предтавят документите на съда цирковите артисти от Възраждане и БСП правят клоунада че уж нещо се възмущават и съпротивляват. Реално дали има или няма документи е без значение, защото ако няма ще ги направят. Освен да се правят че не ги командват от американското посолство друга причина за подобни глупости няма. Записвайте се за канала ми в телеграм "https://t.me/pprazum за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни, въпреки усилията на ЕС и САЩ. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите. Аз за разлика от дебилите в ЕС в парламента и правителството знам и мога

Куку

Манолова, Корнелия, Копейкина и другите вече използват думи като "фигурите". Срам ги е да споменават съветска, червена армия, дори паметник. Защото си е проект на Кремъл. Да си го взимат обратно.

Цитират че министерството има правомощия по съгласуване монтаж и демонтаж и преместване, но видите ли това не било демонтаж и преместване а реставрация. Да,реставрация, но не го реставрират, а го демонтират и преместват. Реставрацията ще е като с колелото. Ще стане, ама... друг път.

Грешите, специална операция по реставрация е.

Иди да му се кланяш, ако не ти смърди

за седмица тва успяха да измислят за оправдание. Те толкова им е акъла.

тая тема се изтърка. Да се местим в "спортните" новини - Великия Денков на волейбол.

А БАНЯ ДЖАМИЯ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ Е ПАМЕТНИК НА ОСМАНСКОТО РОБСТВО И КУР-ТУРА ..... ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ СВЕТА ЗЛАТА МЪГЛЕНСКА Е БИЛА УБИТА В НЕЯ ?

Кое сега е вярно - че се демонтира (временно) за реставрация или се демонтира за преместване? Областната управа или са тъпи или не разбират, че дори и да го демонтират с цел реставрация, ако ще го преместват след като реставрацията се завърши, следва да съгласуват преместването с МК. А ако демонтажа за реставрация се основава на "експертното твърдение" на световнонеизвестен експерт - имат сериозен проблем, начело с управителя си.

Затваряй и руското посолство.. да се гърбят копейките.

"И", много сте простаците, не можем да се преборим, простака е непобедим !

по деМОЧИзация, денацификация, дефашизация, дерусофилизация, депутинизация, декомунизация, дерублофикация на центъра на столицата София върви перфектно и по план. Скоро и в други градове.

Имаше един, няма да му споменавам името, който беше много активен при разрушаването на мавзолея, господ го наказа и той умря! Сега чакаме да видим, кой ще е следващият мъртвец?

От кога комунягите вярват в задгробния живот.

Задгробния ли каза, ха ха ха?

Но остави името си в историята. А копейкин ще си остане като новата Златка на Доган и Пупи.

Защитниците на МОЧА така се надяват да станат безсмъртни ли? :)

С нетърпение очакваме издигането на паметника на цар Борис III на мястото на паметника на съветската армия!

Този Борис, не е ли Сакскобург? Демек нищо общо с България, освен че ни е зачислен като цар от същото лоби, което и в момента мъти водата и скарва брата с брата славянски.

Единственото нещо с което трябва да се събразяват е Мамин Шиши.... Дебили....

Личвост на годината в България за 23 г.трябва да бъде областната управителка на София

я да прочетеш биографията на тая и да си прехапеш езика. Да видиш кои партии е обслужвала и ще се плюеш на СДС пикалото.

Тука всички паметници винаги са били и винаги ще бъдат на Русия и в прослава на нейното оръжие. Това ни е съдбата и никой не може да е промени. Най малкото някакви сороспии от 323-ти пол. Въпрос на време е да дойдат братушките и да поставят нещата на мястото им! Точно както преди 80 години!

Така е. Малка България не ще да приеме да е руска губерния. Цялата история от османско до сега е тази борба.

Варварите не се нуждаят от никакви разрешителни! За какво са им?

Странно разбиране за култура имат тия - реват за някаква грозотия, изобразяваща неизвестно какво и още малко кого, но иначе са забранили една камара руски автори с редица международни награди и продадени хиляди книги в чужбина: Борис Акунин, Наталия Баранова, Дмитрий Биков, Виктор Вахщайн, Дмитрий Глуховски, Михаил Зигар, Владимир Кара-мурза, Андрей Макаревич, Александър Невзоров, Леонид Парфьонов, Сергей Пархоменко, Алексей Поляринов, Евгений Понасенков, Людмила Улицкая и Екатерина Шулман. Да не почвам и списъка с музиканти, начело с любимата на бабите Алла Пугачова. Да питам путинобоклуците, защо не протестирахте пред оня мутрофонски крокодил дето са го изтървали от руското посолство, че съсипват "руската култура"?

Тъп си....и манипулативен трол очевидно... Всички които изброи са малко или много фенове на ЛГБТ културата... А пък за Алла просто си затвори човката....

Руски писатели не трябва да бъдат печатани и издавани в България! Не сме задунайская губерния, та да четем руски автори!

160 000 български младежи не работели и неучели.Поне деца да правят.

Правят, правят. във Филиповци и Столипиново. И бежанците ще се заседят. И те ще правят. След 60-70 г. ще е ужас, но пък ще съм умрял и не ми пука.

Академик Денков каза, че това е един пропаганден паметник без културна стойност. Каза също, че това НЕ Е военен паметник. Щом самият той го казва аз нямам основание да не му вярвам.

той каза и как като ходел към СУ все се стряскал от паметника. Схванах, защо е такава мижитурка. Толкова години в уплах. Милото то.