Коментари - Река Велека преля и затвори пътя Ахтопол-Резово, военни взривяват пясъчната коса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изглежд9а, че мястото на пътя не е там, щом като всяко година природата си връща отнетото. И защо РИОСВ мълчи, когато години наред се разрушава природна даденост.

Всяка зима едно и също.

_stankow

Преди години един сладкодумен лодкар, докато ни возеше по Велека ни расказа за друго подобно (то си е често там) наводнение, някаъде около 2010-та. "И придойде реката, и ни откъсна от Европейския съюз (зад тях е Турция, Синеморец, Резово са последните села на ЕС на ЮИ :) Стоим три дена, хлябът свърши, добре, че ракията не свърши, иначе щеше да стане страшно !" :D :D :D

Ако е същият - наричаха го капитана, много добър старец с бяла брада и капитанска шапка, от Синеморец е, вече не е между живите, синът му кара сега лодката. Капитана много разказваше за Странджа и за експедицията на Людмила Живкова за търсенето на гробницата на египетската богиня Бастет и за двата изгубени самолета на Хитлер, които са изпратени да правят снимки над Странджа, за да търсят кивота, но са паднали някъде в планината и до ден днешен не са намерени, а доста са ги търсили. Той ни е возил чак до Царско кладенче, на час нагоре по реката, много добър човечец беше, обичаше реката и България - страдаше, защото разпалено обясняваше, как са намерени разкопки на хиляди години, но нарочно са ги потулили, защото не може варварска България да е по-напред от цивилизована Европа ... И друго разказа - при едно наводнение през 90-те години реката придошла и отнесла едни химически отпадъци на близък до данчо цонев и иван костов бизнесмен италианец, който ги складирал там незаконно и оттогава в река Велека няма нито един речен рак - химикала е избил всички раци и няма вече популация там.

Лида Чалнатата

Всяка година поне един път я гърмят, големо чудо.

Кметове,чиновници от Басейнови дирекции, чиновници по министерства, аватийни служби размърдайте си г.зовете!!!

Ама и ти си се хванал за работа щом висиш по това време в сайта.

А защо профилактично не се почиства устието на река Велека от наноси? Както и другите реки, вливащи се в морето.

Кво означава профилактично бе, тиквеник? Всяка година морето прави косата, и пролетта реката си я пробива. Това става така, откакто се помня.

вероятно си е така от десетки хиляди години, не само откак се помниш :D

И сега какво? Тиквениците от Ахтопол, останали без път, викат другите тиквеници (военните) да ВЗРИВЯТ пясъка за да се оттече водата. А може по-цивилизовано, да се направи път за водата, която ще дойде. Но като цяло, ми е през онази работа за вашите проблеми.

_stankow

Не са наноси, а пясъчна коса. И не може да се "почиства", преди морето да я е образувало :D :D