Откриха най-запазения римски път у нас

Изключително добре запазен участък от римски път откри експедиция на Националния исторически музей (НИМ) под ръководството на д-р Иван Христов.

Обратно в новината

Коментари - Откриха най-запазения римски път у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Via Trayana или пътят на Траян е ремонтиран и разширен от римския император Траян през 110-та година след Христа, а е построен още по- рано от Октавиан Август около нулевата година. По него са минвали всички римски императори от Октавиан насетне. Учудващо е, че камъните, трамбовани от римляните преди 1900 години стоят непокътнати до днес.

Мен явно са ме излъгали и са ми взели парите. Но аз си мислех, че е за поддръжка на обекта. И всъщност това не е ново откритие. Поне преди една година си беше там. А местните хора си го знаят от векове. Хубаво е обаче да се представя в медиите какво имаме.

не е римски, бе, български си е :) Римляните нищо не са правили самите те, римлянин работи ли бе?! Само са се шматкали из Сената, робите им са работили, а те са били от местните. Значи - българи. Ама ноу-хауто било римско. Пак грешка. Ноу-хауто е пак на завоюваните народи. Кое е римското ли? Етикета бе!!!

Още преди три седмици когато минавах оттам видях табелата свих то е съвсем до пътя. Хубаво е да се поразходи човек и да види. Римският калдаръм си беше разкрит в един сегмент и крепостта си беше там както и ЖП линията която минава точно по средата и. Има карти има и табели с кратка история на мястото, но много лесно се изпуска отбивката, която всъщност ви води на 50 метра по-навътре от главния път до малко място за паркиране и точно до стените на крепостта. Това е едно приятно място за разходка и почивка по пътя за Троян и поне преди три седмици беше напълно безплатно за посещения.

Няма начин сол-ташакът на Б. Димитров да открие нещо което да не е Най! Има добър учител. А иначе добре запазени римски пътища в България, за наша радост, колкото искаш. Действително този при с. Долни Главанак е един от най-съхранените.

Вече имаме магистрала

кацаме около днешен пловдив и питаме къде са най хубавите мадами за справяне с трудни проблеми оказват се в сто и тридесет хиляден град изграден малко над тази пътна станция рекламирана като Состра

Сега да открият най-запазеният ромски път ;)

УТРЕ ЗАПОЧВА АСФАЛТИРАНЕТО НА ПЪТЯ,СЛЕД ТОВА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ ОТ БОКО С РЕЗАНЕ НА ЛЕНТА!!НЕ МАЖЕ НЕЩО ДА Е ПОСТРОЕНО БЕЗ НЕГОВО УЧАСТИЕ,ТЕЛЕВИЗИЙТЕ ДА СА НА ЩРЕК ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА СЪБИТИЕТО! ще го побликувате ли?!

Някой може ли да даде координатите или по-точно описание как да се стигне с кола до там ?

браво!

Крепостта Состра е разрушена от "Бич Божи" Атила и Бледа при един от походите им из тези места. Интересно е да се стъпва по камъните, на които е стъпвал лично Атила. Получава се някаква невероятна връзка между поколенията. Аз го изпитах на гърба си. Изпитайте го и вие! Заслужава си!

Атила казваш,м дааа пак сме млатили по тези земи сега мангалите рушът,тогава ние сме рушели...та защо да им се сърдим още не са еволюирали

Осева линия, а? А случайно да са изкопали и някой знак "изпреварването забранено"? Я да поровят повече...

Само да го разкопаем и имаме готова магистрала!

... която със сигурност ще издържи още 1-2 хилядолетия, а не като съвременните в БГ - 10-20 г. с дупки и кръпки .

... защото нашите са строени не от римски, а от ромски т.е. КЕЧ кохорти (военно подразделение от ок. 1000 цигани).

Вярно релсите минават ТОЧНО през крепостта. Иначе, когато ходих нямаше никой да иска пари за вход. Само още едни туристи... Добро е да се види!

Кохорта от 1000 души?Римският легион е бил реорганизиран многократно,но и така съставът на кохортата не надминава 600 души.

600 души във походния или военно временния легион. Но в мирно време или като гарнизон на крепост кохортата е варирала от 500 до 2700 души. Поздрави.

Формулировката в материалчето не допуска тълкуване,дословно:кохорта/военно подразделение от 1000 души/.А инак не споря.Salve.

От къде ББ е открил този римски път? От Рим или от Гиген?

ЦАРИГРАДСКО???!!!

Трябвало е да снимат и релсовия път, който минава през крепостта. Тези римляни са измислили железницата. Вместо билет за разглеждаве на крепостта се разходете с влакчето от Ловеч до Троян. И после обратно...

Това не е най-запазения път, а този край с. Главанак, Хасковско. Освен това има на много други места в нашата страна прекрасно запазени римски пътища...

Веднага да му се постави и знак за винетка!

Значи въпросът е решен. Имаме си всякакъв вид магистрали и няма какво повече да се строи. И без това е криза. А честито!

как не са отишли още да прережат лентата?

Да това е така.защото е нямало партии,които си прехвърлят топката от една на друга.

над гара бов до своге имаше пат кожто беше супер запазен широк и далаг няколко километра, обаче един местен бандит го развали за да си построи с каманите крепост..... идете и вижте юрналисти интересно е

Сигурно е по-запазен от някои настоящи :-)

Яяя тоя път по-хубав от цариградско

Предполагам че е в по-добро състояние от наскоро ремонтирания Цариградско шосе.