Компания ”Спейс Екс” планира частна колонизация на Марс

Шефът на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск изложи подробно нейните намерения да започне частни мисии за превоз на заселници до Марс, предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - Компания ”Спейс Екс” планира частна колонизация на Марс | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Капиталът на умрелите на марс милиардери ,кой ще управлява после? Отиде на майната си капитализма .Големи кризи ще предизвикат тези смъртници с пари.

много добър ученик-усвоител на пари от жалките американски данъкоплатци с помоща на корупмираните сенатори.

Ще си продам аз земната къща, да ида да правя марсианска такава, да бе да.

Измислил го е руснака бреей

измислил го е американеца брей с пари от бюджета -честен бизнес за трилиони.Те това е свобода и демокрация,че и му викат пазарна икономика.

Мъск се опитва да продаде мечти, защото няма как да реши въпроса с мангизите. Болшинството от коментатирите, тук във форума, покават, че това много добре се получава когато купувачът не дава и една стотинка, но е толкова признателен, че може да помечтае безплатно и се скъсва да нарича Мъск с много ласкави имена и да го въприема едва ли не като спасител на човечеството, човека, който е спомогнал за разселването на човешкия вид ол овър дъ юнивърс. п.п. Сега разбирам и защо така лошо оценяват коментарите ми по долу, защото затрудняват мечтите - това са някакви сухи и глупави подробности, които Мъск със сигурност знае и 'някакси', 'сигурно' е преодолял - защо иначе ще говори така разпалено за колонизиране на Марс.

Разработката и използуването на тежки ракети са скъпоструващи дейности . Успешното влизане в този бизнес на частни компании като Spacex и Blue Origin , движи технологиите и инженерните науки напред , пести бюджетни средства, разкрива нови възможности пред космонавтиката , стимулира науката в други области, създавайки конкуренция става мотор на техническия прогрес.

Ако през 1960 година,някой е можел да изкаже само какви нови технологии ще има в бита ни през 2015,то този индивид на момента са щели да го приберат(за сигурността),да не притеснява незнаещите.И кое ни кара да се съмняваме във възможностите на ИНТЕЛЕКТА?Правиме някакви изчисления и предположения на съмнителна информация.Екипите които разработва тия програми,няма смисъл да дават гласност,няма кой да ги разбере!!!

Всичко Илонка втасала, само Марс не е колонизирала! негрите по гетата са бетер животни, мексиканци и чалми заливат Америка и Европа, по Африка ходят гладни, мрат от СПИН и от ебола, и ислямистите режат глави, а тоя ще харчи пари за градове на Марс! но от друга страна той може би точно затова го прави- за да могат такива като него чичко паричковци да не трябва да са тука, когато работата се скапе.

Огромни територии на земята все още са необитаеми и макар и трудно, могат да се пригодят за живот. Най-малко там има въздух, какъвто на Марс няма. Все пак, рано или късно ако искат да оцелеят, хората ще трябва да се заселят извън земята и извън слънчевата система.

Приятелю, friend,снимки на Гагарин от първия му полет са почти толкова,колкото и тези от кацането на Луната.Не знам как си ги пропуснал, ама то в САЩ едва ли са популярни.Това, че задавам подобни въпроси не значи,че не вярвам.И все пак?

Ама много ги обичам такива... Нека говорим с цифри и изпозлването на съществуващи конвенционални технологии (за такива дадени от извънземни....)... Корабите от програма Аполо, са предвидени да носят 3 човека до Луната и тежат ... 15 тона.... Продължителността на мисията до Луната е много кратно по-малка от тази до Марс, но пък нали и нови технологии и т.н. и т.н.. та да приемем, че 100/315 = 500 тона.. само кораба.... отделно 10080 = 8 тона хората... Да предположим, че кораба ще се прави в НЗО, а няма да се вдига на един път... Та ще му трябват 10 полета на бъдещата му ракета, че да построи кораба. И още 20, че да качи хората .... Ако кораба е един за да направи колония от 1 мил човека, ще му трябват .... 5000 полета всеки с продължителност 2 години.... я някой да го удари този с нещо тежко по главата!!!!

Не се притеснявай, човекът прави пачка като лъже другите глупаци с пачки.

Да бе, живият труп Рейгън дето след атентата беше станал зеленчук... Рейгън е една пионка.

На фона на един Никола Тесла например, Мъск е фалшив герой на който ще му се спука балона след някоя друга година. То не бяха, филми, книги, ще излезе от хладилника още малко! Това натрапване е съмнително.

Преди да Мъск да среже лентата на редовната линия до Марс и всички да се втурнат да пътуват еднопосочно за по 200К е хубаво да се запознаят с няколко дребни факта за Марс, които превръщат маркетинговата фантастика в най-добрия случай в еднопосочен круиз до ледено ръждиво гробище. Атмосферно налягане на Марс малко под 1кРа, на Земята е около 100кРа, гравитация малко под 40% от земната и най-забавното - средна температура около 210, К, или около -63, С (максималната е около 293, К = +20, С, но пък минималната е около 130, К = -140, С, тая брутална амплитуда от около 160, К е в следствие на липсата на читава атмосфера).

Още ли не си изпратил ЛС до Мъск, та да го "светнеш" по тези въпроси? Явно той не си знае парите и са го наобиколили разни учени мошеници, които гледат само да му приберат паричките. И със сигурност Мъск е завършил и се е дипломирал като инженер в някой български ВУЗ? :)))) Именно такива хора, като Мъск, са двигателите на прогреса на човешката цивилизация. Бъдещето на човека е сред звездите, а за да стане това, ресурсите на човечеството трябва да са обединени.

Пич, Мъск е прекалено наясно от какво имат нужда хората и много умело им го продава - кава се: вяра! Хубаво е, че му вярваш, а още по-хубаво е да прочетеш за дългосрочната програма на НАСА, която има за цел да създаде пилотиран мултифункционален кораб 'Орион', работата по проектирането е възложена на Локхийд Мартин. Леко са се поотказали от използване на втечнен метан за основно гориво, защо ли!?!

Имаше една далекоизточна фирма , която беше изградила оазис с тропически климат в Германия и от чисто технически аспект всичко беше наред - при минус 20 градуса зимата вътре тропически или субтропически температури с басейни , солариуми съоръжения за водни спортове и прочие. И пишеха , че това имало определен успех , но хората предпочитали да отидат в тропиците около екватора или южното полукълбо. Та това не е проблем . Въпросът е колко евтин би бил един такъв оазис и да му се намери достатъчно марсианска вода , както и марсианска храна.Все пак едно такова частно начинание независимо от крайният резултат , може да направи космическите полети много по евтини и примерно да създаде условия за космическа базирана соларна енергетика и други дейности.

При ISP 321 363 за първата степен и 380 за следващите, една тристепенна ракета би имала впечетляващи характеристики по добри не само от Сатурн 5 , но и SLS и най важното възможност за многократно използуване. Тоест добри перспективи за атрактивна цена.

Илон Мъск е съчетание от късмет, талант, времето в което живее, ДНК, амбиция и отлична работна етика. От всичките тези 6 неща, той контролира само 2 - амбицията си и работната етика. Останалото са дадености с които той просто разполага. Без работната етика и амбицията, щеше да е просто никому неизвестен милионер. Това че има всичките тези 6 неща не го прави лош а просто му позволява да си следва мечтите и визията така както той иска. Нещо което за съжаление не се отдава на други хора които имат само работна етика и амбиция. От глобална гледна точка, едно най важите неща за човечеството е наистина да опознае космоса и да колонизира други планети. Да, това не единственият приотитет - рак, спин, глад, свръхнаселение, войни и прочие са също важни. Но, и колонизирането на други планети също не е за подценяване. Дали ще успее е не, не е ясно. Но той е един от хората с много рядка комбинация от дадености и дух които имат най реален шанс да успеят.

Локуми.

sonibvc@gmail.com

..се ядат заедно с боза...по ориенталски. И за туй те слушат чалга, яздат камили и си бъркат в носа, докато други летят в космоса...

За съжаление никаква комбинация от личностни качества и благоприятни събития (късмет) не може да промени законите по които съществува вселената. С две думи казано: идеята да се използва замръзналата вода и сухия лед (замръзнал СО2), щото само това има като ограничен ресурс на Марс, без да смятаме железните окиси, за гориво за обратен полет до Земята е пълна шитня - това е нерешима задача от енергийна гледна точка. Там където свършва познанието започва вярата.

sonibvc@gmail.com

Не мога да споря на тази тема защото не съм запознат с тези неща. От друга страна много ме съмнява ти да си светилото в тази сфера. Напълно е възможно ти да си запознат с една част от фактите и други хора да са запоснати с всички факти и да са по изобретателни от тебе.

От него може и да излезе нещо. Все пак, само живее в Краварника и патологичната лъжа не е закодирана в неговото ДНК. Писалите по-долу тролове на заплата от хамериканските си годподари могат да бъдат добороволци за първата мисия. Нали е с техника на Краварника и могат да са спокойни! ха-ха-ха

да Земеш да си платиш лиценза на фамилията на Шмайзер и да не се офлянкваш.

Тоя Мъск е някакъв актьор, много почнаха да го рекламират нещо. (За незапознатите да им кажа, че наистина се е снимал в киното).

Бързайте братя! Който си купи днес билети, ще спести 80%! Глупаците винаги са били безценен ресурс за забогатяването на мошенници като този ...

...не е нужно да плюеш по всичко, което не разбираш и което е извън рамките на компетентността и въоръжението ти... Много по-добре е скромно да си замълчиш, отколкото да се афишираш, като поредния простак...

Ще потеглят от первъй Стрелкови коловоз.Честито на закупелите си или получили билетчета,а на останалите им се извиняваме за 40 годишното информационно затъмнение!!!

Гумата, внимателно прочетох вдъхновената ти реч, достойна и за партиен конгрес на някоя компартия.Впечатлих се от изречението-да побие флага на чужда планета.Лошо няма.Патриотизъм, пореден изблик на национална гордост и национализъм, доказателство-поредно, за изключителност и т.н., и т.н.Мдаа, всичко хубаво, но пак, с риск да се потретя-защо към днешна дата няма нито една снимка от флага на Луната.В крайна сметка-изблик на всичко гореспоменато, гордост за поколението, достигнало тази висота и пример за вдъхновение на поколенията.Та, много снимки от акта на поставяне на флага и нито една в последните такива.Да видим какво се е случило с байрака 50 години по-късно.

ами има доказателства че на луната са поставени отразители на радиоимпулси. дали това или флаг, не е ли едно и също?

Големи сте тъпаци . Освен че се плюете всеки ден за политика , кой ляв , кой десен и кой на кого ближе Г..... , явно не разбирате колко важно е човечеството да има шанс да оцелее ако някой ден се случи нещо което да затрие живота на планетата Земя. Адмирации правя на това момче защото ще влезе в историята а вие , ЕДВА ЛИ

намираш се в интернет. Ако нещо не ти харесва - не се занимаваш с него/ако толкова искаш да изразиш отношение -тресни му един минус/ , ако нещо ти харесва/примерно полет до марс/- просто го правиш,не си губиш времето да "правиш Адмирации". Аз също смятам ,че във система в която повече от милиард човека са доволни на това да бъдат евтини словослагатели за зукерберг -отделната личност не е толкова от значение.Но за разлика от теб не смятам че ,ако хората се държат глупаво - те задължително са "Големи тъпаци",може би просто не разбират.

Е на това му се казва новинка...след всички глупости,които се публикуват ,най-после и нещо свястно.Холивудска продукция направихте на тази тема и който разбрал,разбрал!!!Е само 1 000 000 ли са избраните???Малиии колко много роби сме!!!Значи планетката Земя,ще ви отеснее,а що се занимавате с тия газове,а не използвате слънчевата енергия или продължавате да се правите на хахави???За Марс ни говорите ,е то е къде е и с просто око се вижда.После с проекта биологични трансмутации,ще си почистите Земята и след 20 години отново ще си заживеете щастливо на нея!!!Е бравоооо,бурни аплодисменти от робското съсловие,ама дано си решите и проблема с алчността,че да не се избиете помежду си,че пак много се гласите да оцелеете....то а дано,ама надали,някакси отвътре ви идва....

Вместо като руските олигарси да си купи 200 метрова яхта, той тръгнал коли да прави и ракети

От българския автомобил "грейт уол" по-добър няма. Мъск трябва да наеме учените от БАН, те ще му обяснят нещата...

Търсят се балъци да си продадат имотите, да платят еднопосочен билет до Марс, и да прекарат остатъка от живота си в скафандри и животоподдържащи системи. Сигурно ще е нещо като зелена карта, а балъци винаги има !!

Интересно...не може да бъде...комунистчето родено от крава още не се е събудил...

като падне цената на 200 000 долара тъкмо ще се изселят американците и света ще се оправи!

предлагам да им съберем по 200000$ и да ги изтрелваме всичките американци за марс...

де от КТБ, де от атомни реактори...

По-важно за света ще е ако американските воени се приберат в САЩ и не дърпат света назад. Вече милиони хора са разбити надеждо за живот, хиляди са намерили смърта си от демокрацията им. Аз мисля че за да се колонизират други планети, първо трябва да се изгради нашата и всички да заживеят по проекта Венера в мир и разбирателство.

Пълни глупости! Богатите никога не инвестират собствени пари. Набират средства чрез фондации и проекти с правителството. Колкото е по-скъп е проекта толкова повече се краде /световна практика/. До сега само приказки от това момче, явно не е зарибил достатъчно балъци. Само за информация: Марс и луната нямат атмосфера и магнитно поле. Радиацията е убийствена и живота е невъзможен за по-дълъг период без супер скъпи автономни живото поддържащи системи, които дори не са разработени напълно. Хората биха живели в консерва с месеци ,което е невъзможно. Има няколко такива провалени проекта в пустиня на Земята. От тези проекти тръгва и Биг брадър, естествено за да се покрият разходите на провалите. Това е просто реклама на един невъзможен частен проект. Без широко международно участие нищо няма на стане.

Последното ти изречение "изби рибата" на онези преди него.

на Марс има атмосфера и няма радиация! По физика тромба ли изкара за дипломата?

Няма радиация...я вземи се образовай малко. Има космическа радиация, която няма как да бъде спряна от прекалено разредената атмосфера и липсата на магнитно поле. На Марс практически атмосфера няма, има остатъци от атмосфера, която е много разредена и на много тънък слой около планетата.

този тип е типичен представител на алчните и безкрупулни нови корпорации, които стават все по-агресивни, опитвайки се да завземат и Космоса. Нищо лошо, но интересите са частни, а не ....НАДНАЦИОНАЛНИ.С каква цел ще го прави - Експлоатация, с цел нови и нови печалби от трилиони долари. В конкретния случай, този човек няма реална представа от космически науки и астронавтика. И понеже има много пари, си мисли, че само с ...много пари ще постигне бълнуванията си. Според мен, подобно начинание трябва да бъде допуснато, само ако е наднационално, с общи усилия на човечеството. Иначе какво се случва - една група капиталисти отиват, колонизират и започват да си създават собствен свят, със свои закони и интереси. Този къде се намира?? Та човечеството е на прага на евентуална Трета световна война, той ми говори за ракета с колонисти до Марс?!? Всеки трезвомислещ учен-експерт би казал, че пилотирана мисия до червената планета ще бъде възможна поне след 20-30 години. А, да не забравя - много "спецове"през 80-те говореха, че кацаме на Марс с хора през....2000-а... Освен тези агенцийки, за щастие има и истинска космическа наука и изследвания, които са плод на обединени усилия.За какво говоря?? Ами Европейската Агенция за космически изследвания изпрати преди 12 години едно устройство с размер на кола на стотици милиони километри. "Розета". Розета си пътува във вакума 12 години и уцели една кометка "Чурумов-Герасименко", която е отвъд орбитата на Юпитер и е с размер от рода 2 на 1 километра - буквално прашинка в безбрежния Космос. От Розета се отдели още по-малко устройство, наречено "Филе" и то кацна на грунда на кометата!!! Велик, пионерски подвиг. В други ден, на 30-ти, ще е кулминацията на мисията. Гледайте и слушайте. Ето това е благородно изследване на космоса. Другото са корпоративни интереси, див капитализъм и нарко мафия и крими контингент - всичко това ще си го пренесат на Марс.Някои хора. Ако не бъдат спрени.

Санитарите от американското КАРЛУКОВО май стачкуват и не са на работа

Почва се. Интелигентните и богатите вече мислят къде да се установяват, след като след 50-ина години по-бързоплодящите се от тях земни групи (политкоректно не използвам други имена) станат мнозинство и наложат на Земята техния си начин на живот. Има един подобен филм, където платежспособните живеят на огромна космическа станция-рай, а бедните живеят на Земята, превърната от самите тях в огромно гето. Ако не искаме да се случи, политиците трябва да действат СЕГА, след 30-40 години вече ще е късно. С политкоректност няма да стане.

Огромна, огромна колко огромна? Тия дни бяха писали - колкото 100 SUVа. Ти би ли отишъл да живееш на такова елитарно място и да нагъваш консерви? На Земята има толкова хубави места. Обезлюдени. И никой няма намерение да се заселва там.

До момента от г-н Мъск основно сме видели големи приказки за няколко големи проекта: 1. Свръхбързи влакове движещи се в тунел с 1600 км в час, може и да бъркам скоростта, не си спомням точно колко хиляди беше. 2. Електрически автомобили. 3. Полети до Марс и създаване на колония там. Специално за полетите до Марс мога да коментирам, че сроковете посочени в статията за създаване на колония на Марс са нереалистични. С оглед на това, че човечеството до момента не е успяло да изгради не колония, а даже временна космическа база на Луната, която е на един хвърлей разстояние, как изобщо си представя някой, че жив човек може да достигне Марс в близките 30-40 години. Че то до Луната вече 40 години не е имало полети. Луната е на 400 000 км от Земята, а Марс е на 100 - 150 млн км в зависимост от моментното състояние на траекториите на 2-те планети. Приветствам начинанието, но смятам, че планираните срокове са силно нереалистични и трябва да се коригират.

Електрическите автомобили отдавна си ги прави Мъск, за тесла чувал ли си...

150 млн. са до Слънцето.

Елън има цялата ми подкрепа... Невероятен човек, който може да мечтае... Връща ме и мен във времето, когато освен за пари и плюскане, мислих и за космически одисеи... Едно голямо УСПЕХ от мен и на добър път!

Алилуя! Щом има цялата ти подкрепа, продай си панелката и му изпрати парите.

Най много ми се иска да се преместя в общество където имат нужда всички образовани членове за подържането на цивилизацията. Тук в България се чувстваш излишен ако си над 50 и не си със собствен бизнес или управленска позиция. При една колонизация на Марс всички ще са необходими за оцеляването и даже може и да няма изобщо нужда от пари в обръщение.

Като за начало Мъск да вземе да направи една конвенционална ракета, дето да не се самовзривява на случаен принцип, после да спре да чете Айзък Азимов. Дотогава за да виждат МКС ще се налага да ползват руски ракети, а за Марс само ще мечтаят по форуми.

Тия май осраха земното кълбо, и сега се местят като гъсениците! Давайте, забивайте сондите пък може и да излезя, я петрол, я шистов, я пръдлив газ :)))) !!!

На 6то гише....

Както се казва Останалият свят може сам да гледа и да подсмърча. Това е Америка на пионерите. Тя позволи на НАСА да даде път за развитите на един частен проект, който поставя цели , които надминават въображението. Тук в Европа, в Русия или в Китай е невъзможно. За съжаление на завистливците, Илън Мъск може да успее и да вее американското знаме за пореден път. Това е направо звучен шамар в лицето на тероризма, ислямизма, комунизма и всякакви тъпи утопии и измами от средновековието. Драги русофилии, подсмърчайте! Това няма да ви се случи да го видите скоро от вашата раша, защото още милиони трябва да го изгладуват.

Ко, ко речи... ?

да го видим и от Америка, щото до момента от Мъск друго освен големи приказки не сме видели. А, да и филма "Марсианецът" гледахме, ама той е по научно-фантастичен роман.

Какво не си видЕл, бе, не си ли плащал с ПейПал, не си виждал Тесла, не гледа ли, как му кацна ракетата в имена?!? Хейтърче дребно...

скъпи гумата. И си прав и не си прав. Така е, това което дава Америка на предприемачите и способните хора е уникално и издига цялата цивилизация до нови нива. Силно се възхищавам и вярвам на Елон, който го следи от години и познава знае че не се шегува а прави невъзможни неща и няма неуспешен проект. Истина е ако беше си останал в ЮАР нищо нямаше да направи. Но нали и ЮАР е капиталистическа държава, нали и Германия , та и Русия дори в момента са по американски модел, защо само САЩ да дават такива възможности. И отговорът е САЩ са центърът, властелинът на днешното време политически и финансово. Най - голямата печатница за пари. За да реализираш нещо толкова голямо трябва да си максимално близо до печатницата - чисто физически да гребеш пръв от хартийките. Така че не възхвалявай САЩ като някаква велика система, тя поробва останалите държави за да са добре малцина. Смятай Елън като един от малкото положителни ефекти от тази глобална централизация, но не бъди наивен.

Данси мислиш, че е лесно да поробиш и завлядееш някой? Аз лично предпочитам зависимост от САЩ, пред Скорея, Куба, Венецуела, Сталин, Саддам или Кадафи.