Съд в Япония: И държавата е отговорна за АЕЦ ”Фукушима”

За първи път съд в Япония призна отговорността на държавата по исковете на хора, евакуирани от района на ядрената катастрофа през пролетта на 2011-а.

Обратно в новината

Коментари - Съд в Япония: И държавата е отговорна за АЕЦ ”Фукушима” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Смята се, че са били длъжни да предвидят настъпването на вредите, но не са го направили. Важи и за у нас, но нашите комунисти се крият цял живот и нагло искат още!

световния океан и продължават. Има много предупреждения да не се яде океанска риба, особено от бременни. Както и от Дунав, Черно море - от натовските бомбардировки над Сърбия, от Средиземно море - имаше аварии и във френски АЕЦ.

американския проектант и производител на рекатора!

Жълтите не са забили един пирон откакто е построена централата. Това е проблемът

Не че някой го интересува, но да уточним. Реакторите не се "повредиха", а аварираха. В момента на земетресението 4 работеха, 1 не работеше и 1 се строеше. Съвсем нормално си понесоха земетресението, автоматиката ги изключи, всичко беше наред. После дойде цунамито. И повреди дизеловите генератори, които захранваха циркулацията на охладителите. След излючване реакторите не спират веднага реакцията, трябва да се охлаждат много дълго, дни наред. Но генераторите бяха наводнени, не подаваха ток. И реакторите прегряха. Разтопиха се активните зони. Случва се. Случвало се е и на американци, и на руснаци, и на англичани. Японците се справиха. И забележете за какво съдят държавата местните. Не за някакви митични страшни ракове, облъчвания, израждания и др., а за "загубен поминък и емоционални страдания".

Нека също така да уточним, че при проектирането на АЕЦ-а собственикът за да си спести разходи е направил сериозени компромиси при проектирането и строителството, на което след аварията много специалисти обърнаха специално внимание!

Аварията във Фукушима и тази в Чернобил се водят двете най-тежки такива и са в една група. Не може да разглеждаш аварията във Фукушима, като по-малка от тази в Чернобил.

Това решение трябва да ни послужи за пример. Защото сега е на мода да се предлага АЕЦ "Белене" дъ бъде построена от частен инвеститор и съответно стопанисвана от частни собственици. Като оставим настрана липсата на контрол и корупцията у нас, със сигурност ще има много компромиси с мерките за безопасност. И ако не дай боже нещо се случи, държавата ще бъде държана отговорна. Иначе казано - даваме територия, някой строи, изнася, продава, печели и определя цените, народът плаща скъп ток, а ако нещо стане - държавата отговорна и пак народът плаща. Благодаря за такава сделка. Ако ще е така, по-добре да не я строим и да си внасяме ток - ще ни излезе по-евтино. Другата алтернатива е държавата да я финансира и да има пълен контрол по експлоатацията и цените на тока от нея. Трудно ще бъдат осигурени средства, но в перспектива този вариант е по-изгоден за България.

6 години по-късно японците продължават да тровят целия свят. Сравнете свършеното от тях след аварията със свършеното след чернобилската и ще разберете защо атомната енергиетика трябва да е само и единствено държавен монопол.

СССР дава примерно 18 милиарда долара (може да бъркам - по памет) след аварията в Чернобил.