Кои отпуски ”изгарят” до края на годината

С наближаването на празниците все повече хора мислят за отпуска. Важно е, че в края на тази година за първи път реално ще се "губят" стари отпуски. До края на месеца трябва да се ползват всички отложени дни от 2010 година.

Обратно в новината

Коментари - Кои отпуски ”изгарят” до края на годината | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А какво се прави, когато служителя иска отпуска, а работодателя не го пуска тогава-когато служителя иска! Пуска, го, след скандали, че излизаш в отпуска, която трябва да вземеш в рамките на една година, и те вика от отпуска, за да работиш! ? Като си в отпуска - платена и годишна, ти се намалява заплатата, съобразно за дните, в които си бил в отпуск!?

Какви отпуски какви пет лева бачкаш до като умреш или се разболееш,след теб идва следващия роб и така до края на света,какво тук значи някакви си личност.Работниците за това са работници, да работят колкото се може повече ако може и без пари ве много екстри искате вие бачкаторите и отпуска даже,не стига че имате работа и ви плащаме колкото да не умрете от глад вие и почивки искате хайде няма нужда.

а някой чел ли е изобщо закона? Щото преди пишеше, че отложен отпуск от минала година трябва да се ползва в рамките на 6 месеца на следващата и то по преценка на работещият и без право на работодателя да го оспори. Ама това беше преди. И може ли да попитам това, че някой не си е договорил нормални условия за работа - държавата ли му е виновна или той самият? Сменил съм няколко фирми - все частни и нито за момент не се случи да си поискам полагаем отпуск и някой да се мотае и да не ми го даде. Повтарям - все частни фирми и нито един отказ да ми се даде отпуска. Към момента нямам нито един ден прехвърлена отпуска от минали години. Така, че преди да обвинявате държавата е редно да помислите кой трябва най-напред да се грижи за вашият интерес - вие самите или държавата?

"Текстът за давността важи от влизането в сила на промените в кодекса. В този смисъл отпуск, натрупан през 2007 и 2008 г., е "защитен" от изгаряне и при напускане на работника или служителя ще бъде изплатен", коментираха под сурдинка от КС решението си. Съдии допуснаха, че работодателите и съдилищата, които гледат трудови дела, биха могли да имат различно тълкуване по този въпрос. И едни да разпрострат давността и за старите отпуски, а други - не. Нещо, което много трудно може да се случи. Но в България всичко е възможно. Затова работодателите могат спокойно да приложат текста за давността като специален и да откажат да плащат обезщетения за стари отпуски при напускане. И тогава всичко ще зависи от съдилищата. Оставането на тази двугодишна давност и отказът на КС да обяви и нея за противоконституционна са странни и по още една причина. 3-годишна давност на платения отпуск е съществувала в България до 1992 г., но е отменена по настояване на Международната организация на труда с аргумента, че така се изземват права на работниците. И че противоречи на международни конвенции.

Добре би било институциите, които могат да оспорват закони пред КС, да го сторят отново по отношение на тази давност. Още повече че КС не е обвързан от практиката си като задължителна. И ако се намерят още аргументи, съвсем спокойно тази давност ще падне. Тя изобщо не издържа на каквато и да е правна логика. Защото дори общата давност по гражданските правоотношения и договори е пет години. А защо изведнъж за правата на работника тя ще е две години? Да не говорим, че нея изобщо не може да я има, когато става дума за придобиване трудови права. Затова и спокойно омбудсманът, президентът или 48 народни представители могат отново да върнат въпроса в КС.Има и още нещо чисто практично. Докато тази давност е в сила, ползването на годишния отпуск за 2010 г. би трябвало да е с предимство пред тази от по-старите години. За да може да се чистят тези дни, а не старият отпуск, който по закон си остава и при напускане за него се дължи пълно обезщетение.

Съгласно чл. 176, ал.3 КТ правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платения годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал.2 правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за не ползването му. Ако отпускът за 2010 г. не е ползван по установения ред давността се брои от края на годината, за която се полага отпуска.

Като чета повечето коментари направо ми се плаче.Кооолко е видно,че няма подготвени хора за развиване на бизнес.С тези съждения незнам как ще си планирате бюджетите/ако имате фирми/ и да не фалирате.Каква е идеята да имаш отпуск и да не я ползваш-естествено после да получат накуп обещетението.Ама така е ,като бай Ганьо ни народен герой...

Това е поредното безумие в БГ. НЕ стига, че частния бизнес има най-малко дни отпуск. В повечето случаи много трудно се вземат, а ако ми останат дори 2 дни ще ми изгорят. А на всичкото отгоре ще трябва да им правя списъци на тея хрантутници, дето изполват 40-те си дни отпуск като много догодоносно обезщетение при напускане. ТОВА Е НЕНОРМАЛНО

СТАВА РЕЧ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НАЛИ?ЩОТО ЧАСТНИК И ОТПУСКА? ЦИТАТ:АБЕ НАЛИ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ИЗКАРА ЗАПЛАТАТА ТИ БЕ .КАК ХЕМ НЯМА ДА СИ НА РАБОТА ЧЕ И ПАРИ ДА ТИ ДА ТИ ДАМ

А в МТСП дали си взимат отпуските по график? Едно пиленце ли каза, че там, отпуските постоянно биват отлагани по производствени причини. С една дума " Крадеца вика дръжте крадеца".

Малко им остана на гербаджийските копеленца.

Отпуските в България се уредиха със старото правило от казармата: НАГРАЖДАВМЕ ТЕ С ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО БЕЗ ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ ! ОТПУСКИТЕ УРЕДЕНИ ОТ ГЕРБ С "НОВИТЕ ПРАВИЛА" СИ Е ЧИСТО НАСТЪПЛЕНИЕ НА ЕДРИЯ КОРПОРАТИВЕН КАПИТАЛ СРЕЩУ РАБОТЕЩИТЕ !!!

Да, ама на Бойко слугите си взеха обезщетенията за неизползван отпуск, начело с него - Фандъкова,Тотю Младенов, Цветков - бивш мин.на транспорта, Желязков от СО - гл.секр. на МС и всички останали.

Бат Бойко в велик ! Преди така или иначе не успявах да почивам полагащите ми се дни, но поне един ден като ме уволнят, щяха да ми ги наплатят, което щеше да ми осигури преживяване за няколко месеца докато си намеря работа. Сега - пак няма да ги ползвам, но ме карат фиктивно да използвам дните, понеже "така било по закон - трябва да се използват". Така че декември ми е пуснат почти целия за отпуск, но ще трябва да работя, понеже има работа... Като са решили да правят такива закони - ОК, не мога да влияят обикновените хора. Но поне бат бойко, като се прави на мъж да каже право - "Ето, правим закони в защита на фирмите - да могат да не плащат неизползваните дни и да им спестим някой лев", а не да ми се правят че помагали на хората !

Това ,че работата ти е такава, не означава че и на останалите 99% от хората е така , така че дърпай !

Именно поради това, че не на всички хора работата е еднаква, не трябваше да се променя закона в полза на работодателите ! Стария ред си беше честен - двете страни съгласуват кога да се почива - работника си пуска молбата, работодателя я одобрява. Ако двете страни не съгласуват нищо за дадената година - ами остава за следващата или работодателя ще ти я плати... Ако не иска да плаща - ще си "отпише" част от работата и ще те накара да почиваш... А сега какво - дори да не иска да ме прецака, законът го задължава да ме прецака !

Кандидат-пенсионерите са причината за настояване от страна на държавата да се ползват отпуските!!! Ами нали всички работещи са кандидат-пенсионери. Ама първо трябва да се доживее, за да се получи пенсията и всички "облаги", свързани с нея.

Хайде кибиците - тия, които не са работили в частна фирма, малко настрана!!! А си се оплакал от частника в трудовата инспекция или не знам си къде си, а те е изритал, АМА ТЪЙ, ЧЕ ДА ГО ПОМНИШ ДО ЖИВОТ!!! От лични и на мои познати впечатления мога да кажа, че голяма част от БГработодателите не само ще те изхвърлят от работа, но ще похарчат и някой друг лев, за да ти направят живота още по-черен!!! Например оплакваш се, идват във фирмата разследващи, на които се плаща да потулят случая! След известно време обаче във фирмата се разгаря скандал, че има липси за десетки хиляди, набеждават те, изхвърлят те от работа, шефът те съди и довежда купища счетоводители и лъжесвидетели пред съда, за да е по-убедителен, бута и на съдиите, и ти се превръщаш в доживотен длъжник на бившето си началство!!! Неслучайно правило първо гласи: ШЕФЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ!!!, а правило 2: ако не си съгласен с това, погледни правило 1! Като пример мога още да псосча и многото убийства на шефове от бивши техни подчинени. Щом нормални преди хора я докарат дотам да убиват, СМЯТАЙ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА!!! Ще кажеш, къде са синдикатите, но особено в България синдикат и частник са ОКСИМОРОНИ, даже още повече, те са ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА!!! Така че сарказмът ти е насочен към истински трудещите се и е НЕОБОСНОВАН, НЕ НА МЯСТО И ОБИДЕН спрямо тези, които създават реалния продукт в държавата!!!

Интересно е какво ли ще е, ако се оплачат всички, вместо да белят като стадо. Така че не наричай кибици хората, които ви предлагат решение, а виж каквво стадо сте вие самите. Регистрират ли една фирма, че не спазва законодателството, и след това да се повтори и потрети, да върви да уволнява - ще му спукат гъза от проверки, а междувременно уволнениетте служители да го съдят. Именно за това Бойко е почнал да прави държава, за да има правила и хората да заживеят нормално. И ако някой е авер с Трудова медицина, оттам да му отговорят 'Сори, аверче, ама няма как...'. Когато постигнем това, ще е изпълнена целта на сегашното праавителство и ще е премахнат комунизмът. При който уж всичко е наред, но за аверите и далаверите.

съгласен, съм, пич. Съд. дела за служителите са безплатни , но все пак и служителите трябва да се мръднат малко - да седнат ид а си научат този кодекс на труда, за да знаят какви са им прават и задълженията. Ако си знаете правата, не може да ви мачкат, заплашват. Заплашват , защото се възползват от незнанието , и страха следствие на това.

Ако твоят шеф е такъв- който нарушава ТК, не изпълнява наредбите, не е коректен към своите служители-, с радост се оплачи от него и не си заслужава да го правиш богат, като работиш за него. Никой не е закрепостил когото ид а е било към някоя фирма.

обяснява как нещо не може да стане и защо няма да го направи, без дори да си помисли, че освен права има и задължения

А, какво да кажем служителите в частни фирми, които си ползват отпуските само на хартия? Почиваш само две седмици, не те пускат и ден повече, болничните не вАжат - ако си болен, проблемът си е твой, щото няма кой да те замести и ако не ти харесва, можеш да си съберш партакешите и да хващаш пътя. И това е фирма, която се ползва с мнооооого добро име в бранша.

Жалба до трудова инспекция. проблемът е ,че никой не си търси правата на принципа "не ми се занимава, нямам време, нямам нерви, а и те няма да помогнат", само хленчи, а не се мръдва да си промени положението. ТИ помагата, ама на хора , които искат да им се помогне

Пак се изказваш неподготвен - еми нали тая "трудова инспекция" е ортак с чорбаджиите бе, даже ако някой се оплаче - ходят да го клепат на работодателя за някой лев и естествено нищо не свършват и замазват работата

Е и като се оплачеш знаеш ли какви следва, едно голямо нищо плюс отрязване от заплата с бонус уволнение.Как да се занимават хората като инспекцията си е биз бизе с работодателя

А началниците с натрупани отпуски до 2010? ... Затях вратичка!

Ще им се изплатят като напуснат...или като се пенсионират!

Малоумници!!! Как в тази държава малка фирма може да състави график за отпуски?? по какъв начин може да се разбере кога ще има работа?? Мениджъра на фирмата да не е ясновидец???

pompai

Като не можеш на малка фирма да планираш отпуските ,отивай да пасеш овцете .

Във всяка номрална държава, във всяко предприятие отпуските се планират , така както се планират и останалите дейнсоти и фунции. Мои приятели в Германия винаги са се чудели как вземах отпуск 1-2 месеца преди излизане. Те си знаеха отпуските през есента и си планираха почивките, вземах си по-евтини почивки в чужбина. Това е ЕС- другото е бай ганьовщина. Който не може да планира, сори..

Ти мани швабите, те са добре. Те за 10 години напред знаят по кое време от годината колко работа ще има във фирмата.

Не знам за нормалните държави, но има една популярна мисъл - когато човек си прави планове, господ се смее. Така че дългосрочните планирания и на мен ми се виждат много тъпи.