Къща се срути върху двама работници в Симеоново

Двама души пострадаха при срутване на къща в столичния квартал “Симеоново“. Старата двуетажна сграда рухнала малко след 10 часа.

Обратно в новината

Коментари - Къща се срути върху двама работници в Симеоново | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първо, за бетонна плоча са необходими носещи колони със стъпки в земята и пояс, който да е под и в плочата. Второ, тук арматура на се вижда в плочата - очевидно е, че почти няма арматура. Трето, тук няма носещи стени в пълния смисъл на думата, тъй като няма гредоред или трегери (лежащи колони). Четвърто, по цял свят строят предимно гредоредни конструкции, които не се срутват и не са опасни. По-опасно от плоча върху стени без колони и пояс няма. А и стените по принцип - ако са носещи - би трябвало да са или по дебели, или да има някакъв носещ елемент - греди, железни или дървени.

Не, че искам нещо да кажа, ама всеизвестен факт е, че 90% от къщите в България са без бетонна конструкция.

И по света е така. Дядо ти и баба ти в бетонна къща ли са живели?

тоя трябва да е много смотан да купи къща без колони

Съобразно коментарите : --> Имаме Реалния минимален брой Българ(к)и, които да Започнат Изправянето в строителната/строително-техническата и контролна Мрежа у Нас ! (Възхитен съм от Експертизата-ви, Колеги !)

Самодейци !

Последно, крадци или работници са ?!

берачи на тухли и други елементи.

Такива новини винаги са ме кефили. Собственикът се е преебал яко. - дал е едни дебели кинти за "къща" която е пълен боклук. - ще трябва да плати никому ненужната дограма защото вече е поръчана. - за да отчетат някаква дейност от общината ще му треснат яка глоба защото е правил ремонт без строителни книжа. - ще трябва да кихне кинти за събарянето на бордея. - най на края фирмата за дограма ще го осъди да си плати за счупените кратуни на "майсторите".

Не се притеснявай за хората имащи къщи между Симеоново и Драгалевци с Витоша за тях, гледай себе си Андрешко ;) За съденето и плащането въобще няма да го коментирам, смешен си..

О, въобще не се притеснявам за никой. Най-малко за хората живеещи в Симеоново и Драгалевци. Просто констатирам факти. Имам малка вила в едно малко планинско селце. В съседство се продава един подобен соц. бодей, само че на 3 етажа, за 180 000лв. Чакам да видя кой тарикат баровец ще "изгори".

Тука има некаква далавера! Такава убава къща!!

За тези, които не разбират от строителство: Носеща стена не се подържа от един елемент, а от името и се подразбира каква функция има.

Хане, добави, че си си добре с юртата!

Като правихме къщата се "набутахме" според съседите с толкова бетон и желязо по проект, че е като бункер. Строителния техник каза, че може да икономиса към 5000 лв. от проекта и да е здрава къщата. Не съжалявам, че се "набутахме" с тези 5000 лв.. Един ден децата поне няма да ме псуват, като сменят дограмата , че е паднал етажа. Ама който кърти има много да псува.

Ти не си българин, бе! ;)

Тези са Червени!! Борисов също има намерение да сменя счупен прозорец!! / лична информация, неотнасяща се за Короната/

Тренират, нали??!

От сто километра се вижда че тази къща е ужасно стара , зидана е с тухли еденички , плочата е с размер на саморазливна замаска а плочките които се виждат от вътре са купувани с връзки от селкопа . А че работниците са дограмаджии ясно се вижда от смененият прозорец на таванското .

Червена подлога!/ след 007/

"Йорданов добави, че къщата е необитаема, но собственикът е установен и предстои да бъде направено предписание за обезопасяването на сградата." :) То за "обезопасяването" е ясно и за неспециалист. Коптора трябва да се събори немедлено за да не затрупа я собственика, я някой апаш полакомил се да открадне тигана дето се вижда закачен над шкафа на снимката.

а освещавахте ли я га я построихте? От картон може да е, ама щом я осветиш - няма мърдане

Амин! Ааамииннн!

Всички в храма, чада божии!

Да, да - бонус +500 броня ; цена: 200 желязо и 100 камъка

и сега майсторите да ги съдят и да им платят лечението....

при строежа не са слагали в хоросана белтък от яйце и ето какво става. Белтъка му е майката - той слепва здраво и държи. Няма падане, няма земетресение.

И захар не са слагали... Рецептата е белтък, захар и орехови ядки. По желание се слага и малко канела... Къщичката не е стара. Строена е с труд- не с пари. Що не паднат тези скъпите къщи, където приличат повече на паметници , отколкото на домове...

И перушина- от бяла двегодишна кокошка!

Г-н Кирилов, не желая да засягам Вашата компетентност, но искам да припомня - на какво основание получавате разрешителните (Gewerbeschein) за работа в съответният общински район(Magistrat)?На основание на подадени определени документи, един от които задължително е сертификата доказващ Вашата правоспособност в дадената професия!Този сертификат не се купува!Той се получава след полагане на определен изпит в определен ден пред представители на тази БРАНШОВА КАМАРА!

Аз не коментира пътя по който се стига до разрешително за дадена професия. Коментирам крайната дума на кой е. Дали е изпит пред БК или диплома от ВУЗ, СОУ и тн. Крайния решаващ трябва да е държавна институция!

Ами сега секи е майсторцу. Тая дограма е ползвана за подпорна колона.

Е тва е истински трънски дюлгерин. Веднага се усети, че дограмата е ползвана като подпора. Като студент ходех да поработвам по строежите, че нямах парички, с един трънски майстор бай Йордан. Този майстор цена нямаше.

Кой знае коя носеща стена са бутнали за да разширят някоя стая, не виждам как иначе плочата ще се счупи на две освен ако и липсва носещата подпора!!!

Аз пък не виждам арматура и не виждам изобщо защо се учудваш. Да ти покажа плоча (таван) на гараж излят върху 3 бетонни стени която ще носи 50т. водна маса (басейн) и покрив на къща. imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/18/6bav.jpg imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/812/2gkp.jpg зареди си ги в браузера

Чета статията и се успокоявам. Все си мислех че моята къща де си построих сам без да съм учил грам от строителство ми излезе много скъпа и трябваше да хвана бригада с инженер да ми я направи за по евтино. Сега обаче май не съжалявам като гледам какви икономии са ставали. Аз грам арматура не видях в тая къща а в моята дупка не мога да направя без да попадна на арматура.

и на мен ми прави впечатление, че липсва бетонни колони и бетонен пояс....! Просто някой е зидал, както му дойде на акъла, като, както се прави гредоред, но вместо гредоред са отливани плочи...., но на практика са неукрепени и рано или късно това е щело да се случи! А пострадалите сега работници наистина е нямало как да узнаят, ако не са слизали в мазето преди това!

По всяка вероятност работниците са разбили ЩУРЦОВЕТЕ над отворите за прозорци.

Ficho

Ако се бяха срутили само тухли - да са щурцовете, ама то се е скършила цялата плоча. По-скоро долу е имало прозорци, които са били разделени - я с тухлени, я с дървени колонки и някой е решил да ги обедини в едно цяло при смяната на дограмите. И понеже плочата видимо е като вестник, се е скършила, след като е загубила и малката си опора.

По всяка вероятност работниците са разбили ЩУРЦОВЕТЕ над отворите за прозорци. В миналото се правеха от тухли като тези в стените, но по-качествени и с надлъжни канали в които се пъхаше ф6 и каналите се запълваха с цим. зам.

Къде виждаш щурцове на снимките, че аз не виждам. Поне циментови колове откраднати от някое ТКЗС да бяха сложили за щурцове /така се правеше на времето/ пак щяха да вършат някаква работа.

Може малко да са поразширили отвора на първия етаж за по-лесен монтаж на дограмата и да са прецакали ТУХЛЕНИТЕ щурцове и от там се е срутила етажната плоча барабар с фасадата.

Ficho

Типично за квартала - един от съседите ми обича да се хвали, че триетажната му прогимназия е проектирана на кутия от цигари. Обрзованието му - кофражист.

Маани! Маани! Такива отказвам да разрушавам, особено с Тошов бетон!! Земат ми здравето.

Какъв е този проект? Къде е колоната вляво и къде е бетона и желязото от нея?

не къща се срути върху двама работници ... а двама работници събориха къща върху себе си докато се правят на майстори

В случая работниците не са виновни. Няма как да знаят, че коптора е изграден почти без бетон и без грам желязо. Собственкът при покупката също не е обърнал внимание, че купува не къща а бордей и е тръгнал да го благоустроява. И е станал сакатлъкът.

Е нали за това са "майстори" да ги забележат тия неща и да му кажат че не става това дето си е наумил...

Баба ми казваше: Котка в чувал не купувай! Ако е купил къщата,защо не е поискал документацията за строежа? Ако я е строил,защо не е строил както трябва? Ако са толкова майстори-защо са бъркали на мечката в "бонбониерата"? Не ,че и аз не съм такъв "майстор", ама поне не бъркам там където скърца.

Собственикът на тази къща живее в съседния имот до нея. Човека разполага с много пари и неговата цел беше да я събори. Понеже къщата беше с нова дограма (сменена малко преди покупката) явно са искали да я извадят преди да я съборят. Да, къщата беше стара и е строена преди около 50-ина години, но ако не бяха "сръчните" майстори можеше да изкара още доста.

Всичките ни работи са такива,затова сме на това дередже и едва ли ще се оправим някога,все по-зле става.Едни калцуни не можем да направим-нахлузиш ги върху обувките и те се скъсат или се окаже ,че нямат ластик...Пфу...

"В момента сградата е с ограждания, с цел да бъде обезопасена." Това вече кърти миФки.:)))) Както се вижда от снимките в тази "къща" няма вложено и 1 килограм желязо. Мангали там няма да припарят. Освен собственика да започне да си прибира боклуците и коптора да рухне върху него. Тъкмо ще има друга статия в ДИРа. Журналистите нали и те трябва да пишат нещо.

Егати чутурите, щом и на това са устояли. С "Бае Този" и "Бае Онзи" работата не става. Не бойте се, където е текло, пак ще тече - ще си вдигнат нова, по-широка колибка мЮлЮнерите там. За да могат да ги снимат и тях от хеликоптера.

всички са майстори,всички са експерти по всичко.

Дълбоко грешите г-н Кирилов! Разрешителното за дадена професия се нарича - сертификат и се издава единствено и само от БРАНШОВАТА КАМАРА, която е изцяло отраслова и е на изборна основа!В нея държавата не участва по никакъв начин!

Не греша! Аз живея в Авсртия и тук както и в Германия, Швейцария, Холандия и тн... разрешителните (Gewerbeschein) се издават от общината по район (Magistrat). При такъв инцидент Държавата - Общината плаща обезщетения нали? А не БК. Затова в предишния пост казвам, че няма ред.

Както вече многократно заявих, - докато инженерно-техническият състав на Р.България не отстрани от властта - лаладжиите от установената вече 24 години юридико-икономическа диктатура, населението ще гине по този начин!

Жестоко!!! До ден днешен се чудя, как при земетресението в Перник не се сринаха сума ти постройки??? По времето на комунизма се допуснаха големи строителни безобразия: 1. Строяха се масово къщи и вили без носеща конструкция - железобетонни колони, да не говорим за шайби. 2. Масово, като се правеха постройки без колони, всичко се зидаше с тухли четворки. Едно време поне хората са редили плътни тухли. 3. Като капак върху кухите тухли се лееше и една хубава плоча, която допълнително утежнява конструкцията, а при хоризонтален трус, запасява кинетична енергия и допълнително се явява, като маховик разлюляващ сградите допълнително. Едно време поне са правили пода от гредоред, което е леко и еластично. Трябваше да се поучим от гърците - там строят къщите си като бункери!!!

...ИНЖЕНЕР от новооткрития филиал на Северо-западналия Свободен Университет в ...Криводол....

... да! Браво "Инж." "...а при хоризонтален трус, запасява кинетична енергия...". Да живее кинетичната енергия, а потенциалната - да духа супата! :)))

Прочети още веднъж и ще разбереш че това е стара къща, а не ново строителство. Очевидно се извършва ремонт (от снимката се вижда че стаите са празни) и майсторите са се престарали с "реновирането". Както се казва пази боже майстор да ти влезе в къщата.

наи вероятно къщата е купена наскоро и новият собственик е решил да я прави '' дизаинерска" . ама то не може еи тъи да махаш, да слагаш. като знам колко такива " дизаинери" изкъртиха маса стени в блоковете -как не паднаха при земетресението .

Не бързай. 77-ма разчиствах блоковете в Свищов:((

Блоковете в Свищов се сринаха по друга причина. Там в развалините загинаха братовчедите ми. Майка им и баща им са двама от оцелелите защото по време на земетресението бяха на банкет.

...по време на "соца",когато,независимо от строго регламентираните ,"малки",но ...сигурни заплати,поради ниските цени на социални придобивки(здравеопазване,образование,ток,парно,транспорт и мн.др.),хората съумяваха(а и кредите в ДСК не надвишаваха 3-4%,имаше и взаимоспомагателни каси с почти нулев %),в един момент търсенето надвиши възможностите за потребление и се появи огромен дефицит от стоки за потребление... Само хора от моето поколение(50-60годишни),знаят,какво е да намериш тухли,бетон,цигли или какво и било за строителство!!!... Вижда се от снимката,че тази сграда е типов проект,не само за Симеоново,но за приетите тогавашни строителни нормативи в НРБ!! А я вижте днес какви имения има изградени...но за съжаление не от всеки но с наши крадени пари!!!...

Никакъв типов проект не е а творение на невеж и прост скот. Да "построиш" коптор без никакви носещи колони и греди спестиш пари от проектиране е висша форма на невежество и идиотизъм. Трябва да отиде и запали свещ в църквата, за това, че бараката не се е срутила върху главата му да го претрепе.

Мирослав

Говориш глупости.До 1986 голяма част от едноетажните и двуетажни къщи се проектираха без колони, със зидария от плътни тухли. Мога да ти покажа такива проекти.

Издаването на "разрешително което се издава от съответния държавен орган" няма да реши нищо. Само ще увеличи корупцията и ще напълни джобовете на хората издаващи разрешителни. В крайна сметка добрите професионалисти няма да получат разрешително защото няма да искат да кихат кинти на подкупни чиновници и ще трябва да работят на черно. Когато наемаш фирма трябва да провериш какво е работила, с какво качество и прочие а не да се хвърляш на най-ниската цена.

Изцяло се е държала на прозорците.Нещо друго е.

Къща без колони и греди. Носещи са самите стени. С времето от слягания, земетресения, течове, ремонти най-вероятно геометрията на сградата се е попроменила. Подобно нещо е можело да се случи, дори ако са забили едни пирон в стената.

Куцо и кьораво строи, сменя дограми полага ел. инсталации и какво ли още не в България. Това не е нормално! В нормалните държави за да си елементарен бояджия ти е нужно разрешително което се издава от съответния държавен орган. Чак тогава можеш да практикуваш и да бъдеш нает. Докато няма контрол е такива работи ще се случват. Преди години в едно селце до София, пишман дървосекачи събориха огромен бор върху жици. Последствията бяха: строшени стълбове, скъсани жици, изкъртени от таблата електромери...

Ако трябва получат реални документи и разрешителни за упражняване на професия 2/3 от "работниците" ще са завинаги безработни . На село с...ре между две тухли а в града е майстор по всичко :) :)

Издаването на "разрешително което се издава от съответния държавен орган" няма да реши нищо. Само ще увеличи корупцията и ще напълни джобовете на хората издаващи разрешителни. В крайна сметка добрите професионалисти няма да получат разрешително защото няма да искат да кихат кинти на подкупни чиновници и ще трябва да работят на черно. Когато наемаш фирма трябва да провериш какво е работила, с какво качество и прочие а не да се хвърляш на най-ниската цена.

Като чета какво си написал си мисля, че не си никакъв конструктор, или си такъв само на хартия. Поговори с някой истински строителен конструктор, който практикува занаята и може да ти станат ясни някои неща.

Левитацията е невъзможна ! Внимавайте с майсторите ! Не наемайте тъпи майстори ! Нищо , че са по евтини . Не махайте опорни елементи ! А на човека дето ги е наел тия : Честита нова къща ! Ще трябва да сия направи и без да иска . По първоначална информация майсторите трябвало да подменят дограмата на къщата. При работата си обаче премахнали елемент, заради който паднала цялата стена.

Вие пък как заключихте, че майсторите са виновни...абсурдно е в тях да е причината...не може на разпадаща се постройка да слагаш дограма и да рискуваш живота на майсторите без да укрепиш и подсилиш преди това...

Кога шъ идват тия майстори в Банки? Има един нужник да се шумоизолира.

Гледах по телевизията къщите пострадали при земетресението в Перник. Къщи на по три етажа в които живеят по двама човека и без никаква носеща конструкция, дело на български строителен гений. Как не са се срутили при някой по силен вятър не ми е ясно. Накрая държавата изплати копторите на простаците.

Махнали са скелето преди да залепят тапетите. Как погрешка се маха такъв елемент, че да падне стената...

Никакъв елемент не са махнали. Стената се е крепяла на "свети дух". Както виждам на снимката цялата сграда се крепи на магия. Дано се срути когато собствениците започнат да прибират боклуците си и да отърве държавата от малоумни идиоти.

Тази къща като я гледам на практика няма никаква носимоспособност и е готова всеки момент да падне. Българинът е готов да даде безсмислено пари са скъп диван и за скъпи чинии но не и за бетон за основи и за носещи стени и колони. И резултатът е на лице.

Стара, колко да е стара..............?!

Направо са Експерти, не майстори! Да срутиш къща заради смяна на дограмата.. но и строителят си го е бивало!

Според откачалките на Фикуса на такива майстори трябва по закон да им се дава пълна заплата!

Сигурно "майсторите" са разбивали колоната и тя е загубила носимоспособност. Извадили са огромен късмет, че не е паднала цялата къща.

Аз съм се опитвал да дупча колоните у нас - никак не е лесна работа. А да премахнеш цяла колона заедно с арматурата ми изглежда почти невъзможно. По-скоро си мисля че колоната не е била колона а имитация. Имаше такива колони по изпопадалите къщи в Перник - на средата м/у плочите арматурата изчезва и вместо бетон има смачкана торба цимент.

Какъв бетон кви 5 лв, тази колона е зидана с тухли единички, няма арматура, няма бетон. Като гледам снимките е падало къртене, може да са искали да разширят прозорците и да сложат нови, а може и просто да и е дошло времето/течове, движение на земните пластове, годинките/