Съвет на мъдреците ще спира изтичането на умове от България

"Съвет на мъдреците" с министри, представители на научни среди и бизнесмени, ще се бори с "изтичането на мозъци" от България. ВУЗ-овете ще правят предприятия.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно вярно, но как да стане! Трябва по-голямата част от обществото да го разбира това и да го иска страстно, за да стане. То не е така, даже и повечето хора не са представени в управлението на тази тъй наречена държава и явно нямат никаква обществена позиция.

Доста половинчати мерки, ама като се има предвид голямото нищо до сега, все пак трябва да направим първа крачка. Дано има воля да се работи.

Гледайте репортажа "Първото IT село в България" и сами си правете изводи за ситуацията в държавата. По повод на статията само ще кажа, че ми се повдига от купешките изрази копирани наготово от Европа като: "гъвкави учебни планове", "добри практики" и т.н. Това, че нещо работи в Европа съвсем не означава, че ще работи при нас. Например, "добра практика" е хората от блока и съседните да си изхвърлят битовите отпадъци в контейнерите за хартия и пластмаса (в тия за стъкло е по-трудно). От друга страна, не съм виждал специализиран камион от сметосъбиращите фирми да минава и да събира стъклените отпадъци. Правят го клошарите. Така, че те се оказаха по-"гъвкави" и адаптивни.

Ето едни временни/за съжаление/ наши управници,които показват каква значи УПРАВЛЕНИЕ В ИМЕТО НА НАРОДА.Тези техни идеи естественно не се приематот от всички досегашни,с изключение на Борисов/ГЕРБ/.И ето ти тебе отново мощно обединение "АНТИ",което се бори единствено да оскотява народа и да тъне в невежество и мизерия.Ясно е с каква цел се прави.Такива идеи не виждат бял свят и целенасочено се унищожават в зародиш.И ако все пак ВЪПРЕКИ съумеят нещо хубаво да сътворят армията на разрушението ще бъде в пълна бойна готовност на терен.Бранителите на статуквото знят,ЧЕ БОЙ ПОСЛЕДЕН Е ТОЗИ,КОКЪЛА ИМ СЕ ИЗПЛЪЗВАи не позволяват дори да мечтаем,да имаме надежда,да виждаме переспектива,А ОСОБЕННО КОГАТО ТОВА КАСАЕ МЛАДИТЕ ХОРА, НАЩЕ ДЕЦА. НЕ ТРЯБВА И НЯМА ДА ИМ ГО ПОЗВОЛИМ.

Искам да ме вземат на работа в този съвет

близалката да не се готви за "мъдрец" или гледат да се подмажат на борисов с просташкото и злобно поведение,мразеш хората,,който искаше да унищожи бан,където има доста достойни учени,дори и от по младите,за да няма по умни от тях и да се шири простотията и посредствеността.

E много смешно!премиер председател на "съвета на мъдреците",по голяма глупост не можаха да измислят.все едно лизашки ,чехлю или борисов!премиера е политическа фигура,никога независим,никога мъдър,това е доказано.такава фигура може да бъде само независимо лице със специални функции което да направи проучване за целия ес и в частност бг какво е нужно и как да стане,но наистина мъдър човек,а не мижитурка да проправя път на корпорации и ит прокопита, само за тях и само за пари!стига се подигравайте с народа,че правите нещо.

Лъчо Мозъка ще влезе ли в този съвет?

Депутатите от герб научиха ли се да работят с компютри, като им раздадоха ония таблети? Тогава Плевнелиев се хвалеше, че не ползва електронна поща....Съвети ще ми правят, неграмотници....

Единственото правилно нещо казано от Дянков беше коментара за "синодалните старци". Кога ще се разкарат пенсионерите на 70-80 години от университетите и институтите? Има ли друга област в страната, в която да се държат старци, които не знаят английски, забравили са руския, и не знаят откъде се пускат компютрите? Да на говорим за техните също толково некомпетентни дъщери, синове и внуци - в някови вудове има цели династии от поколения, които не вършат нищо смислено

Колкото и минуси да слагат професорите и доцентите с памперси, това си е истина - задръстили сте образованието и науката, и пречите на по-младите и компетентните!

Това е положението, единствено ги сменя Господ като ги прибере. Обикновено се гласуват един друг, за да им бъде продължен трудовия договор и така докато ...... После обаче идва цялата рода наред. За справка някой да се разрови в Медицински университет - София. Да не говорим за компютърна комуникация и езикови познания - учебниците пълни с фактически и правописни грешки, ама студентите ги изнасилват да ги купят защото няма да ги пуснат на изпита и.... порочен кръг.

явно не познаваш старите професори или си титлогонец,затова се отнасяш унизително!много добре си рабоят с компютри,това е елементарно дори и за баби.хората със знания и опит винаги са полезни за младите.виж новоизлюпените професори на 50-60г. са много по ниско ниво,защото титлите от 10-15г. се раздават връзкарски, не по някакви заслуги, повече платено и лобиски.не е толково сложно да си професор сега,целта е заплащането,а не развитието,то си е същото,дори по лошо!

Много добре ги познавам даже - всеки ден ги гледам да се мотаят като зомбита из коридорите на моя университет...

С други думи - съвет от слуги на олигарсите, учени, завършили в СССР и мутробизнесмени, които си мислят, че най-доброто инвестиране е покупката на мерцедес и руса певачка

А какво стана със суперкомпютъра, дето толкова се биха в гърдите тия от БАН преди няколко години? Работи ли - прави ли разпределени и неразпределени изчисления и други такива?

АМИ ОЩЕ ДРЪЖТЕ ПЕНСИОНЕРИ С ТЛЪСТИ ПЕНСИИ И НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ, ЩЕ СТОИ В БЪЛГАРИЯ-НА КУКУВО ЛЯТО!?!?ПРИМЕР:ГЕН.СТОЯНОВ- ЗАМ.КМЕТ ПРИ ДР.ФАНДЪКОВА!А НЕ Е САМО ТОЙ В Б-ИЯ!!!

"Големия мъдрец"Б.Б изпрати яй ти специалистите да стават ОВЧАРИ!!!"Съвет на мъдреците"жалка работа и ненужна!Нали пазарът ще регулира животът ни по естествен начин?!Парите имат свой живот!Конкуренцията е журито което решава!Съветът на мъдреците е уродлива форма на ЦЕНЗУРА и носталгиа към плановото стопанство!

Идеята не е лоша , вярно доста пишат а колко ли са компетентни. В България една мълва става истина и като развален телефон се пренася. 1.Кои насочва хората да излизат в чужбина 2.Кои легализира дипломи и то на хора с държавна поръчка 3.Колко фирми имат нужния персонал на ниво . Все се говори системата на обучение била лоша, да говорете но когато сте навън виждате май друго .Има друг въпрос че има промяна в търсене , реализация на дадени специалности , именно тук е проблема - нови учебни заведени я като гъби и там не се знае кое как е, що се касае за старите от преди 1989 г там нещата са на ниво. КАКВО Е НУЖНО? -ФИРМИТЕ КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ДА СЕ НАСОЧАТ ОЩЕ ОТ УЧИЛИЩАТА , ИНСТИТУТИ ако е нужно да ги финансират - вид заем , да им създават условия за работа през лятото . Нека това да е и с учащите в чужбина . Така фирма , болница ще има възможност да търси , да подготвя за в бъдеще.

На "съвета на мъдреците" ще им припомня една стихче от Джани Родари - " Ако можех да имам едно. магазинче със две полички,. бих продавал познайте какво? Надежда. Надежда за всички." И така, уважаеми "мъдреци": дайте на младите хора надежда, дайте им смисъл и перспектива и те сами ще останат в България. Няма да има нужда от високоплатените ви "мъдри съвети"!

humfry

Заинтересованите да потърсят за "настоятелството на СУ" и да прочетата по темата. Предложеното в тази статия съществува от много години, но според "медията" не е по-темата!

humfry

Вие не сте медия, а потисници на истината! Вие погазвате правата на хората! В този коментар няма нито един цинизъм, нито една обида, а само факти от реалността.

Дубрутро, Хъмфри.

Поредното безумие. Не променят системата за обучение, обучават папагали, а не мислещи личности, няма база за практическо обучение .....

Нека да ви кажа истината: всичко това са хватки чрез т.н. проекти да се източват пари и то много пари.... Вижте какви "проекти" се реализират във ВУЗ и за какви пари и тогава ако искате се смейте, ако искате плачете....

Така е ,нов начин да се въртят едни пари........... А младите могат да останат ако имат работа и нормално заплащане, а не да чакат родителско подпомагане !!!

Това е точно така - проектите са глупави, ама парите са хубави

Явно нова идея за получаване на едни пари от едни хора, в случая наречени "Мъдреци". Тези тъпанари ги имаше и при соца, наричаха се "хранениците на властта". Нищо ново!!! 1. Колко пари са дадени на фирми за обучение на завършили специалисти???? 2. Пари по програмите за иновации и фонд научно развитие получават едни същи фирми на наши хора. Опитах се да кандидатствам във Фонда за научни изследвания. Такъв педераски номер ми спретнаха, че ми се зави свят. "Изпратиха писмо" по Тип Топ куриер, някой го "разписал , че е получено", а после ми пратиха писмо: Ми не си ни отговорил в законния срок на наше писмо ..!!!! Бях потресен от "комбинацията"!!! Тези хора са готови за пари да продадат и майчиното си мляко, едва ли ги е еня за младите в България!!! Няма какво да чакате от такива"Мъдреци" назначени от хора като Пинокио (Плевенлиев) и други премъдри политици подлеци.

да идват психиатрите!!!

Поредната велика глупост на болни мозъци.

България е лидер в страните от ЕС в 7 области - производството на едножични влакна от пластмаса, метални соли, руди от благороден метал, олово, мед, маслодайни семена, плодове за извличане на "меки" масла и дамско облекло. България измести вече Франция като световен лидер по добив на лавандула производство на лавандулово масло. Суровини и евтина работна ръка.

да не забравяме и цървулите от свинска кожа и домашната пърцуца

метални соли, руди от благороден метал, олово, мед - това бакър ли е или мед за ядне? :) И отде толкова мнго руда у нас? А след изваждането и какво остава "там? А какво става след това? Помните ли Перник? Ами на първо място сме, защото ония не са толкова глупави, че д си серат земята за пари. А нашите лакоми парвенюта - ни продават ей така ... с кеф. В Добрудаж откриват много древно светилище. можи още да има. Там ни е житницата. А някои изроди искат добив3 там на шистов газ. А после? Синедриона ли ще ви храни боклуци, с боклуци!? Да се правят държавните работи само с Референдум. Това е основната задача на следващия парламент. Ние казваме какво и как, те го узаконяват! Тъй-то! Другото е измама на народа!

Референдум по всички важни за страната въпроси е Чудесна идея ; Но има една малка слабост - Погледнато реално и изборите са един вид референдум : Обаче някой до скоро ги купуваше с кебабчета , кифтета и бира -- Дали тези хора които си продават гласовете по този начин са в състояние да се изкажат за например : шистов газ , ядрена енергетика , отбрана и др. Дали изобщо са чували за такива неща - Що за референдум ще е това ???

Това виц ли е или фентъзи???

имало растеж във филмовата индустрия. Аз пък да попитам колко от парите дадени от държавата за направата на един филм се връщат и каква печалба остава.

и мъчно и смешно и погнусяващо ми действат такива "новини". Идва едно правителство стои, не стои три-четири години, издумка велики идеи отиде си, идва следващото и то с нови още по велики идеи и накрая нищо. А посредствеността расте. Каква полза от системата на оценяване на висшите училища, когато долу работодателите в по голямата част не търсят високо квалифицирани кадни. Ето ви пример- син на моя позната завършил последна дупка на кавала на висшено и то задочно- филиал в Хасково, нещо икономическо. Сега работи в Хюлет пакър, някъде към Айрогарата, за 1000 лв. Значи и посредствените стават. За много пари. Ама това е Хюлет пакърд, не бакалията в маалата. Срам ме беше да питам как е станало.

С парите на тете и/или с дупето на мама!

Изходът е в тотална промяна на политическата система ,защото правилата са сгрешени и докато гласуваме като облъчени и хипнотизирани само за едни и същи и не се огледаме в голямата палитра от възможности и да си кажем , тези ги видях в годините ,слагам им кръст ,но има ,разумни и почтени хора ,на които да се доверя и те също искат промяна като мен ,нещата ще станат !

за мешерето ли става дума? :)))

Корема ме боли от смях. КАКВИ МЪДРЕЦИ - КЪДЕ ГИ ВИЖДАТЕ? СИГУРНО В ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА...ИЛИ В ТОЗИ НОВ БАРДАК СЪС СТАРИТЕ КУРВИ КОЙТО ВЕЧЕ СЪВСЕМ Е ЗАГУБИЛ АВТОРИТЕТА СИ И СЕ НАРИЧА НАРОДНО СЪБРАНИЕ. СМЕШНИЦИ...

съвета на мъдреците- мешерето :)))

Ние, мъдреците от Невидимия университет приветстваме това решение! Ще ви пратим нашия библиотекар-орангутан!

Яяяя, някой освен "Винету" е прочел и "Хари Потър"!

Абе вие с тия празни приказки, за пореден път - убедени ли сте в това дето плямпате? вижте само този абзац от Съвета на мъдрците!? )))"Тя цели увеличаване на инвестициите в нови технологии, обучението на специалисти, наемането на висококвалифицирани кадри от българските фирми и нарастване на парите за наука и разработки до 1.5% от БВП до 2020 г". Ами до като се стигне там, това дето го пишете ще прескочите времето ли бе? Трагикомично е това! Никъде не се прави така и никой доказано умен народ не го е направил! Вие ли ще сте първите, дето ще накарате водата та тече нагоре? Никъде не чух, народ и политици да кажат, че основата е в стратегията на държавата за ? и се започва от най-малките деца, после като станат по-големи, после в училище, после във ВЪЗ (ако има такъв), после на работа. И през цялото вртеме тези деца, младежи ще живеят къде? В каква обстановка? В какъв режим ето това е начина да се случват нещата. Днес се дават празни формули, не обосновани - като как ще стане това нещо аджеба, практически, стъпка по стъпка!! Само празнодумие и кухи обещания. Вие сега ни изберете, а ни после ще правим каквото си искаме и крадем пари, и подиграваме с вас. А на следващите избори ще сменим нашия представител, дето ви го натресохме предния път с друг, взет от друго място. И така до края на света Това е нашата реалност. Никой не иска да я променя. На политическите боклуци им е добре, на простивя народец също, на младежите им пасва хахо-хихи, алкохол, секс, после ще видим в Испания, Гърция 9ли където и да е само да дават повече пари отколкото у нас Е, ще са слуги, ама те и унас за такива ги гласят

Делян Пеевски "вътре" ли е.

министри - мъдреци, това е нещо като дървено желязо...

Най-после ще се разбере кои точно са "мъдреците" заради които младите отиват в чужбина

Да въведем и петилетките! Твърде соц-реалистичен завой на служебния кабинет на Плевнелиев! Браво!

Още един начин някои да си пълнят гушите...смешници

Що за простотия? Обучените хора, за които е харчена народна пара ще стоят без работа и ще се чудят към кой край на света да хванат за да мият чинни, а за неграмотните келеши, които не могат да си напишат името без грешка и които се интересуват само от парите, но не и от работата, ще харчим луди пари за да ги клалифицираме. Или пък ще правим всичко възможно да варнем вече деквалифицираните миячи на чинии от света и ще им се кланяме до земята, щото са успели. А и ако пожарникарят Бойко Борисов ще оглавява съвета на мъдреците ще цъфнем и вържем. Боже, опази България от такива мъдреци!

напълно си прав-ИДИОТ СИ!!

Ти си готов за бандата на "мъдреците".

Ще падна от смях!!! Мъдреци в министерския съвет!!! Смешницииии!

Висококвалифицираните кадри са в България. Доктори на науките и други. Ето доктор имженер Мутрьо Борисов е в България и не иска да се изнесе. Жалко, но факт.

Абе докторите на науките хич не са квалифицирани, да ти кажа, особено в областта на спорта

Има нещо, което доста хора пропускат. Голяма част от хората не са навън само заради по-голямата заплата. Съседите ми например не бичат чалга (или хейви) до 4 сутринта. Не се карат, така че да ги чувам (не мога да си представя, че не се карат изобщо!). И колкото и да е странно, са усмихнати през повечето време. Най-голямата разлика, обаче е, че никой не знае по-добре от тебе как да си живееш живота.

В допълнение - за младите освен дохода се оказва важно: въздуха там бил по-чист. Водата от чешмата е годна за пиете. Децата им щели да бъдат българи по дух и възпитание, но нямало да преживеят статута на "първо поколение емигрант". Те не ни вярват, че искаме държавата да тръгне по норамен път. Това е! Има ли защо да ни вярват, вие кажете?

Много точно казано stonefish!!! Бях в чужбина, върнах се преди години и точно това, което си написал ми е най-големият проблем тук - безграничната простотия и мръсотия и се чудя, какво още правя тук! Преди 10 години си мислех още, че ще се оправим, но вече осъзнах, че това няма да стане, докато съм жив!

дааа..комунистите са виновни...и путин,нали?

Единствената причина да няма масова емиграция на хората до 50, че и до 60-годишна възраст, при което тук да останат само 1-2 млн. пенсии и малограмотни роми е, че има достатъчно монго хора със силно закостеняло мислене, такива, които издигат тарикатията в култ, които не искат да им е добре, а на другите да им е зле, които критикуват всички пороци и недъзи на другите, но когато стане дума за тях..., които си изхвърлят бокука през прозореца, които карат много бавно пред теб, а ако тръгнеш да ги изпревариш, дават газ до ламарината... Точно тази надкритична маса от човекоподобни индивиди не иска да емигрира, защото подсъзнателно усеща, че с тарикатлъците и мързела си не може нищо да направи. Тук е идеалната среда на тези примати, в България се чувстват във вихъра си! И именно поради тази причина не Съвет на мъдреците (кой знае какви номенклатурни "мъдреци" ще са в него) нищо няма да проработи!

Много мъдреци в тази държава! Е*ти и мъдреците! Пак се готвят нещо да откраднат.....

Дааа... Дир-а побликува доста вицове напоследък.

Първо оправете тази държава ,така че да се живее нормално и тогава хората ще се върнат сами. Има ли ред и законност, нормални условия на работа, добро заплащане българите ще се върнат.Трябва да има усещане за спаведливост и наказуемост. Стига с тия глупсти и празни приказки. Щели да връщата умовете на БГ, ама никой не казва с КАКВО ще ги задържи и по какъв начин. Айде, bis bald :))

Ако тия мерки се предприемат изобщо за идващите поколиения, то ефекта ще е след 5-10 години. Ако не оправят средата за живот и те ще избягат. В БГ просто не се живее нормално.

Ново източване на много пари за наши хора. Честито на печелившите!