Всеки пети българин работи ”на сиво”

Поне 1/5 от работещите българи са в сивия сектор на икономиката и полагат труд на черно под една или друга форма.

Обратно в новината

Коментари - Всеки пети българин работи ”на сиво” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не може при 75%,черно- сива икономика,всички да работим на светло.

и ко праим?пак така а???

Аз мисля, че никой работодател няма да плаща точни осигуровки докато в България работят реално около 1,5 милиона, а на гърба им лежат над 5 милиона - администрация, цигани, деца и пенсионери. Ако в тази държава администрацията се намали наполовина и тези хрантутници излязат на пазара на труда да се оправят кой както може, като нас сега, аз ще съм първият, който ще иска почтенно заплащане за труда. Освен тях мисля, че не са ни нужни толкова ченгета. То каквото с тях това и без тях. Даже без тях ще е по-добре. Там да се остави някакъв санитарен минимум като в армията и толкова. Депутатите и министерствата да си свият малко мераците и да спрат да харчат народни пари за лични нужди, да почнат и те да икономисват като нас и ще видите, че това което ще плащаме ще стигне и остане. Малко хора сме, лесно може да се оправим, ама никой няма воля за това. И поради тази причина всеки се спасява поединично.

Така е, ама няма кой да слуша.

Австрийският посланик се обърна към социалния ни министър с господин Тутю Младенов, ама наистина е Тутю... От към кадри много са зле ГЕРБ от най-високото до най-ниското ниво. И резултатът е виден - корупция, престъпност, сива икономика, мизерия, мизерие, мизерия...

на търгове за обществени поръчки печелят оферти с невероятно ниски цени, където е ясно, че няма пари за осигуровки и т.н. и така колелото се завърта. Държавата сама стимулира сивата икономика, ако си коректен, не си конкурентен

Как се живее с 300 лева ???? Какво се правят на ощипани моми ??? Ще работят разбира се ,без това всеки ги осигурява на 4 часа или разни врътки се правят. и аз да мога и аз ще го правя

ТАКА Е ПАРИТЕ НИ ПОТЪВАТ В НЕЯСНА "ЯМА", АЗ СЪЩО СЪМ ОСИГУРЕНА НА 2000 лв......НО КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИИ - НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВА ЩЕ Е ФОРМУЛАТА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ, ПАРИТЕ ЩЕ СА ОГРАБЕНИ И Т.Н НАЙ-СИЛНОТО СРЕДСТВО СРЕЩУ СИВАТА ИКОНОМИКА Е РАБОТЕЩА И СИЛНА РЕАЛНА ИКОНОМИКА !!!!! АКО ИМАШЕ НАВСЯКЪДЕ ФАБРИКИ,ФИРМИ,ЗАВОДИ КЪДЕТО ХОРАТА ДА РАБОТЯТ НА ТРУДОВИ ДОГОВОРИ И РЕАЛНА ЦЕНА НА ТРУДА - НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ЗАРАБОТВА В СИВИЯ СЕКТОР......Е РАЗБИРА СЕ ЩЕ ИМА МАЛКО ХОРА ПРЕДИМНО НИСКО ИЛИ ВЪОБЩЕ НЕОБРАЗОВАНИ ДА НЕ СЕ ИНТЕРИСУВАТ ОТ ТРУДОВ ДОГОВОР !!!

най-масовия случай в родния БГ бизнес по мои лични наблюдения са договорите на минимална работна заплата, а впоследствие в плик изплащане на заплата дори и по-висока от средната за страната. Така не може да ги упрекнем бизнесмените, че имат работници без договори, но колко реално тия хленчещи като бебета "бизнесмени" плащат като данъци - за пенсия, социални в случай на съкращение и най-важното здравни осигуровки върху мизерните 240 лв на всеки работник!? Това е супер изгодно на бизнесмените с джиповте и бизнеса им процъфтява, научиха се да не плащат нищо на държавата от дейността , която вършат и затова докато са живи ще се борят да НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА минималната работна заплата в страната. Предлагам Тотю, да въведеш КАКТО Е В АМЕРИКА (нали все там гледате, 8 долара/час, питай посланика) минимално почасово заплащане и двойно заплащане на извъреден труд и нощен труд. Само тогава ще се научи на честност и почтеност бизнеса у НАС. Представете си, ч е на това нашия блестящ ум Борисов му вика "данъчен рай"!?

Подкрепям Ви!

плащат - за себе си като му дойде времето, но за себе си и пак те вземат големите пенсии

Напълно си прав за минималната часова ставка и другото. Лошото е че докато "открият топлата вода, тя вече ще е изстинала. Няма да има кой да работи.

Хубаво предложение. Ама на тефтер. 8 долара на час. ха-ха. Ти смяташ ли , че си изработил за толкова , че да ги вземеш. Ако те сложим на норма и не ги изработиш - т.е като приход от работа 30-40 долара ( за да има за запл., данъци и няква печалба), ще ги дадеш ли от джоба си. Или си като мойте работници дето се събраха да се почерпят и взеха да плюят държавата и система. Плюят ама нищо не дават. Предложих им вместо на минимална и аз да им плащам всичките осигуровки да им пусна фиш на цялата заплата. Защото тогава аз ще дам с по 40-50лв. повече на човек ама всичко ще ми е наред и няма се притеснявам от проверки. А и аз съм за това , че да се оправим всеки трябва да даде на държавата. Познай колко от тях поискаха да си получат заплатат по фиш както беше преди години по соца. Нито един и повече думата за осигуровки и тем подобни не се отвори.

какво значи дали си щял да си изработиш 8 долара на час!? И 8 лева на час да е в БГ, пак ще се съживи икономическия живот в тая умряла България. Защото всички ПРОБЛЕМИ ТУКА ЗАПОЧВАТ ИМЕННО ОТ НИСКИТЕ ДОХОДИ НА които се осигурява НАСЕЛЕНИЕТО. Щом ги изработват в Америка тия 8 долара /час, защо да не могат да ги изработват и работниците в БГ? Обикновените хора в Америка да не са някакви извънземни и те са хора и те могат да изработят толкова (НЕ ПОВЕЧЕ) от това, което изработва всеки един на своето работно място. Аз не мисля, че съм по некадърен и не продуктивен от всеки на моето работно мяство в Швейцария или в Америка. ЧВНО И ТВОИТЕ ХОРА ГИ ИЗРАБОТВАТ СЛЕД КАТО ПРИЗНАШАШ ЧЕ ИМ ПЛАЩАШ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО БЯВЯВАШ НА ФИШОВЕТЕ ИМ. Май сам си протиоречиш. Така ви изнася на всички да седите на минималните прагове на осигуровки, ама като се разболеете или фалирате Тотю трябва да ви отказва лечение и помощи за безработни!!! Тогава може и да почнете да "обелвате" думи за пълните заплати на Фишове, както се изразяваш.

С този социален министър, с тъпите комунистически синдикати водени от тоталитарни издънки, с комунистическия КТ "произведен" през социализма, със заблудите,че партии, правителство и синдикати ще нахранят народа резултата може да бъде само сегашния ужас и глад! При въвеждане на релни условия на труд, а не Тотювски, и синхронизиране на законодателството така,че да се произвежда принадена стойност нещата ще тръгнат естествено. Но традиционното законодателство за един човек или за един интерес съсипва всичко.....

Защо в северна България е сивия сектор? Защото е най-голяма безработицата,в южна строят пътища разните ЧИНГИЗ--МАНГАЛ и заплащат на работниците си / турци/ по 1200-1500 евро,а българските работници получават по 500 лева.Срам и позор и за управляващи,синдикати,политици и всичката измет в България!!!!!!!

Въпреки че се осигурявам на 2000 лв. ги разбирам тези, които предпочитат по-ниски осигуровки и повече пари на ръка. Просто виждам как парите ми влизат в някаква неясна яма, особено пък здравните осигуровки. И за да иската хората да се осигуряват на реални заплати трябва да се промени системата - да виждат, че тези осигуровки им носят полза. Санкциите нищо няма да оправят.

Каква неясна яма? Нали точно от тази яма трябва да се вземат пари за пенсионерите, за пътищата, за всичко. Значи всеки си трае и дава на държавата минимума и после тези хора реват защо нямало пътища, защо пенсиите са малки. Ами от къде пари? На никой не му се дава, но всички искат. Е, не става така!

А парите от винетките и пътния данък, акциза върху горивата къде отива според теб? Осигуровките са за пенсии, здравеопазване и т.н. и при условие че взимат все повече, прави се все по малко и където и да отидеш си плащан на ръка ... къде е прозрачността?

Принципно си прав, аз също се осигурявам на 2000. Но...на Запад системата е направена така, че не може да си избираш, както и работодателя дали да се осигуряваш нормално или не. Просто няма как да стане -тука всеки си прави каквото си иска. Я му кажи на някой немец или който и да е, че има възможност тук за това нещо ще те гледа като полезно изкопаемо!!!

При минимална работна заплата, с която се конкурираме с Индия и осигурителна система, която издиша и никой й няма доверие, напълно нормално. Всеки 5-ти? Слаба работа