Майките с 50% бонус, ако се върнат на работа

Предвиждаме промени в закона, с които майките ще получават половината от майчинството си, ако се върнат на работа преди детето им да е навършило 1 година.

Обратно в новината

Коментари - Майките с 50% бонус, ако се върнат на работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да разбера отрицателните коментари. Става дума за избор, който майката може да направи (а може и не). Има професии и работни позиции, в които жената просто не може да остане 1-2 години извън трудовата си среда. А може и да не иска - нейно право е. И се връща на работа. Точно в този случай допълнителните финанси ще са и от огромна полза за осигуряване на по-качествена помощ в отглеждането на детенцето.

който не вярва да дойде и да седне пред майчин дом, държавна болница работи само за да изражда ромите, няма едно българско бебе, само цигани отпред

ТОВА Е ЗАЩОТО НЯМАМЕ ДЪРЖАВА,А НАРОД БЕЗ ДЪРЖАВА Е ОБРЕЧЕН ДА ИЗЧЕЗНЕ!

Уверено вървим към пълна победа на робовладелкия строй.

Дано управляващите не се сетят за ергенския данък, че и него ще върнат.

Значи 50% бонус ,ако дадена майка се върне на работа?В същото време изтече информация,че на родителите,които работят нямало да им се заплащат детски?!Пълно противоречие?!Иди,че ги разбери?

Малоумните български УПРАВНИЦИ сътвориха поредната голяма глупост.Вместо да стимулират майките да гледат и ВЪЗПИТАВАТ децата си поне до 6 или 7 год.възраст,като например плащат по 50 или 60% повече на бащата ,ако майката не работи ,или по някакъв % от заплатата /поне 50 %/ на майките ,те искат едва ли не не втория ден след раждането да тръгнат на работа, а децата- кучета ги яли....СРАМ!!!

оставането на майките при децата им, тия неадекватници стимулират да се оставят бебета неизвестно къде, за да се работи. Ама вижте си демографския ужас, пък седнете и помислете как да останат младите в страната, как да имат повече от едно дете и с кои заплати да ги изучат, за да не се наредят и те за помощи като родителите си, каквато практика има.

Аз се върнах на работа доста рано, иначе нямаше да мога повече да се върна въобще. Не получавам нито стотинка от държавата за детето си, нито детски, нито майчинство, нищо. Издържам сигурно няколко циганки, освен детегледачката, на която й плащам лично. Естествено че мога да си стоя вкъщи на помощи и да вися във фейсбук по цял ден вместо да работя , избора е мой, и условията на работодателя ми бяха доста ясни - връщай се или вземам някой друг вместо теб. Не бих отказала тези 50%. Обичам си детето, но все пак предпочитам да мога да му осигуря нормално съществуване и за в бъдеще.

масовите заплати са 500-600 лева. Излиза, че с такава заплата не може да се осигури детегледачка, включително и бонусът. И какъв е смисълът да взимаш бонус , за да плащаш на чужд човек да ти гледа детето?! Очевидно имате високи доходи, наеми и прочие приходи, така че от висотата на Вашите доходи не давайте съвети на хора, на които ПРИОРИТЕТ е отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда!

и ще откриете и седмични ясли и да има как майките само да бъхтят, че да има от къде да скубете данъци!!! Още малко и няма да имат достъп и до собствените си деца, щото да работят да издържат огромния ненужен и паразитиращ държавен апарат и парламентарни хрантутници!!!

че малките деца често боледуват. Какъв е смисълът да се връща на работа, като трябва ден през ден да излиза в болнични? Какъв е ефекта за работодателя, какъв е ефекта за системата - тъй като ще се наложи да плаща две обезщетения в т.ч. за временна нетрудоспособност. Работих в колектив с доста майки. Два дни на работа, седем дни в болнични, после започнаха карантини , шарки и прочие. Това е загуба на потенциал за работодателя, защото хем имаш служител, хем го нямаш и трябва останалите да поемат неговата работа, тъй като не можеш да му назначиш и заместник, поради редуващи се присъствия и отсъствия. Не е добре и за самата майка, която не е пълноценен служител, защото има професии, в които стресът и натовареността се отразяват пагубно на психиката на майката, която да работи ли или да се притеснява за малкото си дете, захвърлено на чужди хора и дали някоя лелка няма да го "събори" по стълбите - споменете си случая с битото момиченце от детската ясла в София. Това е някакъв кошмар и държавата няма ясна визия как да се справи с огромния дефицит на трудов ресурс за пазара на труда и се опитва по всякакъв начин да посегне на майчинството, правейки заложници бъдещите малки граждани на страната.

А "майките" които започват да раждат от 12 години и така всяка година,когаще работят????? Та значи бългаката от родилния дом направо на работа за да издържа на онази 12 годишната децата,понеже тя никога няма да работи само ще бълва паразити като нея.

Ми те "работят" бре ;) Да не мислите, че спират да крадат, докато са в "майчинство"?!

Ехххх, защо не предложихте направо след раждането да отидат на работа, хем ще почерпят колегите си лично за малкия наследник !!

Че в много държави така и правят - отиват на работа почти на другия ден. Пък и тези жени не са се затичали да работят, както се разбра от интервютата им. На българина все не му стига авантата, включително най-дългото майчинство в света

хралупа!

Аз от кога обяснявам, че всичките т.нар. управници са за бесилото, ама на, никой не ме слуша. Хубаво, искат да намалят майчинството, ама това не може да стане с мизерни парички. Да не говорим, че по света, майките се ползват с особени привилегии, а заплатите им не могат дори да се коментират, на фона на нашите мърши. ОК, в белите държави майчинството е много кратко, но условията за отглеждане на дете са в хиляди пъти по-добри от това, което у нас ми е трудно да нарека даже условия, по-скоро борба, притеснения и ходене по мъките, за скъпотия да не говорим. Така че, да ни дрънкат глупости, всички вече свикнахме, но ако почнат и масово да ги пробутват .... Въпреки, че до сега им минават номерцата. Дано да не е а още дълго.

Да те задавят тези "мизерни парички", които късат от нашите минимални заплати

Пълни глупости.Политиците,като нямат работа преебават народа си.Когато детето бебе се нуждае от обич , ласки и майчина кърма ще го дадем в ръцете на хора, които нямат мотивация за работа с обич и грижа към децата.После болничните за детето ще ги плащаме пак ние от джоба си.Свестен родител за 60 евра няма да си зареже детето на държавата.

Деца се раждат от както има хора.Без деца няма живот. западния модел тотално се доказа на практика като неработещ. От една страна работещите или раждат 1,максимум две или се размножават маргиналните слоеве от обществото и вече има поколения на социални. Модела за това да се раждат здрави деца и да се гледат от майката в семейство ,което е най-доброто за детето е следния. Няма НИКАКВИ МАЙЧИНСКИ И СОЦИАЛНИ. Деца се раждат само в семейство и само при хора доказали,че могат да ги гледат. Такъв модел има в доста консервативни страни по света днес. Друг работещ модел няма. Да питам министрите умници ,защо закриват дом майка и дете,защото се доказа,че там децата изостават умствено,емоционално и физически в сравнение с децата гледани в семейства и затова се въведе грижата приемно семейство. А вие МАЛОУМНИ идиоти казвате,че дете родено от хора работещи,да се дава на ясла преди годинка,че мама да работи,че циганката е дала 10 на държавата.и мама да плаща данъци да даваме на циганката. Вие обричате народа си на геноцид. това аборта,и експериментите с децата на един народ е най-тежкия и страшен геноцид над този народ. Майката,трябва да гледа децата си. Спрете Чалгализирането на обществото,гей дериктивите.Работете за здраво общество и децата сами ще дойдат.

ДО ВСИЧКИ МИНИСТРИ:ЗА ПЪРВО ДЕТЕ ДА СЕ ДАВАТ ПОМОЩИ ПО 20 000 ЛЕВА ,ЗА ВТОРО 5 000 ЛВ. ,А ЗА ВСЯКО СЛЕДВАЩО БЕЗ ПОМОЩИ! ХАРЕСА МИ УНГАРСКИЯТ МОДЕЛ НА СТИМУЛИРАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА ПОСОЧЕН ПО-ДОЛУ В ДИРА НО НИЕ СМЕ С ПО-МАЛКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМ 20 000 ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА ПЪРВО ДЕТЕ И 3 ГОДИНИ ПЛАТЕНО / НО НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО/МАЙЧИСТВО ЗА МАЙКИТЕ АКО НЯМА КОЙ ДА ГЛЕДА ДЕЦАТА .

Имах чувството, че чета нещо, написано от двама човека. Както и дае, странно ми беше това - "Деца се раждат само в семейство и само при хора доказали,че могат да ги гледат." Как да докажа, че мога да гледам дете, когато не съм го родила първо!!! Западният модел водел до раждане на 1 дете, най-често. А през соц-а, да не би да се раждаха по 5-6 деца - глупости, именно тогава, в БГ започнаха масово да раждат само по 1 дете, максимум 2, докато преди соц-а жените са раждали по доста повече, дядо ми е бил 9то дете в семейството, а самият той е имал само 1 дете - соц реализъм. Иначе, че работещите жени трудно отглеждат повече деца, това е така, но кои са страните, в които все още има домакини - определено не са бившите соц.страни, където трудно едно семейство ще си позволи само мъжът да работи. За да има повече деца, жената действително не трябва да работи, иначе няма как да стане.

Еми радвам се че сте разбрали.Значи там където жените не работят а гледат семейство и деца,соца не е модел за мен ,напротив ,та там където гледат децата са семейни и с доходи.Това става не като младите си поживяват на морето и в бара а като работят спестяват и след това създават семейства.Така в семейна среда с някаква финансова реална обезпеченост от твой труд,а не някой ми е длъжен се раждат деца,мама гледа и се осъществява здраво поколение.Всичко друго е от лукавово.

Аз ако реша да се върна на работа преди първата годинка,изобщо няма да уведомявам държавата. И без това ще ми трябва детегледачка,защото държавна такава няма или приема ще е невъзможен. Защо да не си взимам 90% и в същото време да си ходя на работа или да го прехвърля най-малкото. Вместо да мислят такива неща,да се напънат да увеличат местата по яслите и градините,защото няма за всички деца и тогава става хептен невъзможно връщането на работа.

1. Към днешна дата ако втората година се върнеш на работа можеш да прехвърлиш майчинството, така че ще получаваш не 50%, а евентуално 100%, ако имаш подходящ близък, а ако не прехвърлиш - получаваш пак половината над заплатата. Така че кое е новото точно? 2. За да стимулираш раждаемост, трябва да има условия за отглеждане - безплатни и то, там да се инвестират средства и да се дават суми за детски надбавки, съобразно отчислените от работещия родител данъци - т. е. имаш дете , работиш, детето е осигурено с детски - равностойни на данъците на родителите, за децата имат ясли, градини: безплатни целодневно и целогодишно. Бременността и раждането - безплатни. Ин витро - безплатно, рискова бременност - безплатно, като това да касае само осигурените и работещи родители. Другите да са на социални помощи под формата на храна и консумативи, евентуално образование.

ПОРЕДНАТА УТОПИЯ И ГАВРА С МАЙЧИНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ...КЪДЕ СА ДЕТСКИТЕ ДОМОВЕ НА ДЪРЖАВАТА, ЗА КОИТО СЕ ЧАКА С ГОДИНИ, ЗА ДА СИ НАСТАНЯТ ДЕЦАТА МАЙКИТЕ В БЪЛГАРИЯ ? КОГАТО ПРЕДЛОЖАТ 30 000 евро ЗА ПЪРВО ДЕТЕ И МАЛКО НАМАЛЕНИЕ ОТ ТАЗИ СУМА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ, ТОГАВА МОЖЕМ ДА ПОЧУВСТВАМЕ ГРИЖАТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДЕЦАТА И МАЙКИТЕ И ОТГОВОРНОТО ДЪРЖАВНИЧЕСКО ПОВЕДЕНИЕ КЪМ ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ В СТРАНАТА, КОЙТО Е НА ПЪТ ДА НИ ЗАЛИЧИ КАТО НАЦИЯ ! ПРИВЕДЕНИЯТ ПРИМЕР ЗА СТИМУЛИРАНЕТО С 30 000 евро Е ОТ УНГАРИЯ, КЪДЕТО И ОТПУСКАТА ПО МАЙЧИНСТВО Е ШЕСТ ГОДИНИ !

ВЯРНО!НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ДОКАТО СЕ СКАПЯТ ВМЕСТО ДА ПОМАГАТ НА МЛАДИТЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА, А МЛАДИТЕ ДА РАБОТЯТ И ДА СА ПО-СПОКОЙНИ!

СТАЙКОВА никой не ти е длъжен да ти гледа децата!! Децата по цялото земно кълбо си имат за целта РОДИТЕЛИ!!! Само глупавите български баба и дядовци дават мило за драго да дундурчат мили внуци, които като отраснат ги усмъртяват от бой за да им оберат социалното подаяние наречено пенсия!! Гледай си децата и остави старците да си живеят дните спокойно, ако не искаш деца да гледаш-не ги раждай или се окажи от тях!!!

Поредните смешки. Имам три деца ю, нямам никакви привилегии и за заплатат, която взимах когато ги родих, изобщо няма да ме стимулирате да се върна на работа. То сегашните привелигии не се използват и само се чудят как да прикриват, че да не могат семействата да ги използват. Жалки предизборни опити.

Аз съм майка на две деца, вече почти пълнолетни. Но това ,което наблюдавам в последните години ме ужасява, мен, а какво остава за хората без деца. Имам колежки, които за щяло и нещяло изтъкват, че имат малки деца, добиват всякакви привилегии - да закъсняват,да си тръгват по-рано, знаят че не могат да ги уволнят или накажат. И моите деца са били малки, но такова безочие като сега не съм виждала. На майките се внушава че видиш ли като има дете и има само привилегии. А сега и за татковците готвят същото. За това ако някой реши да направи майчинските като в САЩ - само 3 месеца, е за тая партия ще гласувам.

Критическа те хвана вече. Уволняват и още как, в БГ работещите имат права само на хартия. Ако начарникът иска, винаги ще ти намери цаката или ще те рероризира, докато не напуснаеш сама. Така постъпват дори с инвалидите. Н езнам как ис гледала совите деца, аз вече баба на две внучета и смея да кажа, че за мен децата са най-важно нещо на света, а работата няма да избяга, ще работим докато не тръгнем с памперси на работа...

Алооо Критическата, аз също съм пълнолетна ама баба ми ме гледаше по цяло лято,защото вече беш пенсионерка. Сега моето дете никой не може да го гледа или да ми помага,защото всички баби работят. Да са ни живи и здрави! Ще те питам утре твоите деца как ще гледат деца по 3мес майчинство. Сигурно и на бременни не ставаш в градския транспорт.Аман от такива проклети и злобни жени,като теб.

Вероятно не разбирам нещо в детайлите, но на мен това ми звучи като недоразумение. Сега ще започне фиктивно завръщане на работа за да се взимат тези пари. Защо ги измислят такива дето са лесно заобиколими и после ще се чудят как да се измъкнат.

не си разбрал, да, до сега за първата година от майчинсвото се плащаше 90% от заплатата (до определена сума), но само ако майката си седи да си гледа детето, ако се върне на работа духа супата, не получава никакви пари от държавата, а само заплатата си. Сега искат да променят това и да получава заплата + 50% от парите които иначе биха й давали като майчинство. Няма полза от фиктивно връщане на работа, защото така ще получава реално по-малко от държавата, а фирмата ще трябва да й плаща данъци и осигуровки

Изстискват ги хормонално за нищо, на всичкото отгоре и заплатите си дават, и пак лоши. Това копаене, екстри, почивки, строежи и ремонти не го броим. Дори започнаха сами да си готвят, дотам са я докарали /или са докарани/. Време е за Дружество срещу насилието към мъже, пък било то и вербално /идиот, некадърник, мижитурка, импотентен, мразя те, нещастник, говедо, свиня, мръсник, пияница и какво ли още не - нали сте ги чували?/Ако не се направи скоро, намаляването на населението ще е най-меката мярка в отговор!

Не подкрепям идеята. Не бих се върнала на работа от алчност. Не мога да поверя бебето нито на бабите, нито на детегледачка, нито на частни ясли, камо ли на държавни ясли. Ако искат раждаемост, нека да променят другите параметри в картинката. Проследяването на една бременност и раждането са си цифра за белите майки, при все че на хартия са безплатни. Нека държавата не се подиграва и с 250 лева помощ за първо дете, как е в другите страни - в натура - качествени стоки при това. За качеството на услугите в отглеждането на деца да не говорим. Отделно, държавата иска да ме мотивира да родя второ дете в рамките на две години от първото със същото майчинство - това е също абсурд, породените деца се гледат по-трудно и от близнаци. Нека увеличат тази рамка на три години.

6 месеца платено майчинство. Имаш 2 варианта: 1. Излизаш в майчинство три месеца преди раждане. 2. Раждаш и излизаш в платено майчинство за шест месеца. Ако не ти стигат, стой си у вас и си го гледай цял живот. Нас (държавата) не ни занимавай. Ние не сме учавствали в правенето на детето ти! (От ЮК)

Е, то и ние в правенето на тебе, ама те търпим.

Те за това са такива крокодили грозни и пьяници тези енгилизи, защото майчината любов им липсва

Добре казано!

Ейй голямо реване, че след 1 година платено майчинство те стимулират да се върнеш на работа, за да работиш, да плащаш данъци. Една държава се крепи на платените данъци драги андрешковци! Крайно време беше да се намали платеното майчинство от 2 години на 1 и да се спре "потомственото майчинство" при ромите. В страни като Великобритания например платеното майчинство е 6 месеца!

държавата като отреже на жените майчинството и ги върне на работа да плащат данъци върху 600-700 кинта заплати, ако въобще успеят да започнат работа де. Щото колко от "предприемачите" наемат жени с малки деца а? Ама тия дето се возят на коли за над 100 хиляди и на документ нямат и стотинка доход на тях кога държавата ще вземе данъци?

Ами то няма лошо, ама има ли работа за майките, щото като гледам, че жени с висше образование не магат да си намерят работа, та се чудя за тези "бонуси".

Аман от некомпетентни хора!!?!На Вас от Лондон да обясним,че неработещите майки не получават и няма да получават това обезщетение!Неработещите майки получават помощ от 100 лв. до 1 год.,след която не получават нищо.Работещите майки са осигурени и получават до 1год.90%от заплатата си и до 2год.на детето по 340 лв.В предложението става въпрос за осигурените-работещи жени,а не за традиционно неработещите ромки!!!!За тях не се предвежда нищо!Така че,живейте спокойно в Лондон!

Някои уж "социални" служители опитват хем вълка да е сит, хем агнето цяло.От една страна икономии от майчинство, все пак когато се върне на работа ще получи половината, а и данъци ще внася върху заплатата.От друга страна, ако има как и майката да бъде убедена, че и дават нови права - да работи и да получава макар и частично майчинството.Къде обаче отива правото на детето да вдъхва ежечасно аромата на майчините коси и тяло, да бъде обгрижвано с любовта, която само мама може да даде?Къде отива свещената връзка между родителя и малкото същество?И най-скъпата, подготвена бавачка не може да предостави това, което майката дарява на детето си.Не всичко е пари на този свят, природата си има своите вечни закони!

И като няма места в детските градини и ако няма кой да отглежда детето , какво правим тогава?

Никой не му е отнел това право, стига сте се превземали! Опцията в случая е "ако искаш". Да, може би ще стане правило и както навсякъде по света майчинството ще бъде 3-6 месеца, но никой не те задължава да се върнеш на работа. Оставаш си в къщи и си гледаш детето, тоест задоволяваш се с професията "домакиня". Нищо лошо няма в това, но нашенката хем иска да работи, за да не й се смеят, хем иска ако може светът да се върти около нея щото е родила дете. Ми няма да стане! Бабите ви преди 100 години са раждали на нивата и не са чакали детски и майчински и пак по 4-5-6 деца са гледали. Сега едно да родите овиквате света какво геройство сте сторили!

Това е системата на САЩ, раждаш и след седмица трябва да бачкаш, а детето влиза в образователната система, те да го програмират на мултикултуризъм и толерантност. На практика е отнемане на правото на жената да е майка и да си гледа и възпитава децата. Ясно е в кое посолство е писан този закон, а това е само началото след някоя година закона ще е като в САЩ. Ако системата е нормална би трябвало и да се продължи майчинството на 3-4 години, защо да не се стимулират жените да са майки, в последствие от това спокойствие жената може да се навие и на 2 дете.

Тая като я гледам 100% няма деца и затова ръси откровени глупости.Простете и.

а най-добре е майките изобщо да не раждат...

Пълна глупост! Едвам се отървахме от Руските СОЦ тъпотии и сега 9дват западните хуманистични простотии!!!!

руските соцтъпотии сега дават възможност за една майка да бъде с детето си до тригодишната му възраст, тези три години зачитат се в трудов стаж. Когато една майка ражда второ дете, тя получава "матерински капитал" в размер на 475000 рубли, по курса на евро днес, това е 6785 евро. Този закон действа от 2007 година, за 9 години Русия дръпна в прираста на населението си.

Тая продажна брантия да си е... мамата и да ходи да слугува на мангалите.

Гледайте си децата майки и баби заради самите деца те парите никога не стигат!

Що за идиотщина да поощряваш майката да не си гледа детето. По отношение на децата е направо жестокост. Има много начини да се помогне на майките да си възстановят квалификацията.

Абе убитаци! Защо за пример винаги взимате максималния размер?!? Я направете разчет на минималният, който го взимат повечето хора от прованса - Майчински примерно 270лв и ако се върне на старата си работа, като шивачка или където и да е работничка в производството ще взима 420 - 500лв. Е в този случай полза има само оня робовладелец ГЕРБаджия, който и е началник. Вместо да и пази мястото още 1 година, робинята се връща и почва да бачка след по-малко от година. Какъв е замисъла не разбрахме?И не лъжете, че минимума е 340, след като познавам майки които взимат по 240 лв!

Като чета част от коментарите и тръпки ме побиват."Високообразовани"печалбари,пресмятат един памперс колко стотинки струва...Или пък колко емоционални усещания ще пропуснат по някоя ривиера,докато дондуркат...Затова сме на тоя хал...Материалисти,обръщащи всичко в пари.Духовността е девалвирала до такава степен,че в момента е свита в ъгъла на ценностната ни система.Аз май нямам място в тази дискусия...

ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО ПРИ ОТКРИТА И СКРИТА ДИКТАТУРА Ценообразуването на храните при социализма (подвид на представителната демокрация - открита диктатура), ЗАВИСИ от разходите за производството им. Например цената на рибните продукти, е значително по-ниска, от продуктите от свинско месо, защото рибата НЕ изисква специално отглеждане. Цената на обезмаслено мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, както и цената на типов или ръжен хляб, също е по-ниска, ПОРАДИ по-ниските разходи при производството на ТЕЗИ продукти. При капитализма (друг подвид на представителната демокрация - скрита диктатура) цените на типов/ръжен хляб, на обезмаслено мляко, на риба, са относително и АБСОЛЮТНО по-високи, от ТЕЗИ на бял хляб, свинско месо и мляко с висока масленост. Защото ТЕЗИ храни ВОДЯТ до скъсяване продължителността на живота - ефект ЖЕЛАН и култивиран от господстващите, по отношение на трудещите се. Цената за детско облекло и обувки при социализма е два до три ПЪТИ по-ниска, от тази за възрастни. По-голямата част от гражданите през социализма (открита дитатура), обяснява НИСКИТЕ цени на облеклото и обувките за деца, с по-малкото материал, НЕОБХОДИМ за изработването им. Цените на стоки за деца при капитализма ("свобода" и "демокрация") са ВИСОКИ, защото е основана на социален дарвинизъм и отглеждането на деца е ЛУКС. По-голямата част от гражданите при този ВИД представителна демокрация (капитализъм - скрита диктатура)), обяснява високите цени на облекло и обувки за деца, с по-трудната изработка на МАЛКИ предмети. Характерно за капитализма ("свобода" и "демокрация") е цените да се увеличават до ПРЕДЕЛНИЯ праг на търпимост и когато гражданите ЗАПОЧНАТ да се задушават и ИЗЛЯЗАТ на улицата да протестираТ, САМО тогава цените ЛЕКО падат. След временно затишие, ОТНОВО цените СТАВАТ непоносими за ТЕЗИ, които изкарват прехраната си с труд. И след социални вълнения ОТНОВО се разрешава на работниците да си поемат МАЛКО въздух до следващия път.

Общо взето глупости! Социализма и дарвинизма са много по-близки от колкото капитализма и дарвинизма. Така че не се получи!!!

Ikonomist,ти бизнес с детето си ли смяташ да правиш?Пресмяташ кога майката "ще е на загуба" и кога -не?Не е ли по-важно родилата българка на този етап да запази работата си?Знаеш колко родили остават без работа,нали?След 6 месеца,когато детето не е гледано от детегледачка,а тръгне на държавна ясла,всичко ще си дойде на мястото.Но и детето ще има работещи родители,които/АКО ИМ СЕ РАБОТИ,ДЕ/ ЩЕ МУ ОСИГУРЯТ ВСИЧКО НЕОБХОДИМО.А родителите ще имат най-голямото имане,което може да съществува във всяко семейство.....

Извинете. Непомислих за това. Просто сред познатите ми няма такива, които да треперят за работата си. При високо образованите и квалифицирни кадри безработица няма, а ниско квалифицираните и да се върнат на работа, кел файда.

Pri visoko kvalificiranite ima jestoka bezrabotica. Bulgaria ne e samo Sofia I Plovdiv.

Скъсай си дипломата

Колкото и високообразована да е дамата, кой работодател ще я търпи всеки месец по седмица да си е в къщи с болно дете? Освен ако не работи за себе си.

Това засяга само майките чист доход над 1200 лева.Останалите ще са на загуба, защото една частна детска ясла струва 600 лева и няма да се покрие от увеличението.

ТЕЛЕШКО МЕСО ИЛИ ТЕЛЕШКИ МОЗЪК Според различни източници цената на робите в древен Рим варирала в зависимост от качеството, между 200 и 500 Денарии (лат. denarius). Преведено на днешни пари 3000 до 8000 USD. От 1/2 до 1 Denar е била надницата на "прост" работник в древен Рим, с които пари едно четиричленно семейство е могло да се изхрани един ден. Една таванска стая се отдавала под наем за 3 Денарии на месец. Чифт обувки стрували 3-4 Денарии. Един килограм телешко месо струвал 1/2 Денарий. Сравнено с 21-ви век, един обикновен български гражданин при капитализма ("свобода" и "демокрация" - скрита диктатура) с една надница НЕ може да купи един килограм телешко месо. От 01.01 2016 г. минималната заплата в България е 420 лв. След задължителният за теб данък (задължителните "осигуровки за пенсия" е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване. Затова реално е данък, а НЕ осигуровка) върху доходите е 28 %, остават ти 329 лв., с други думи 11 лв. на ден за цял месец, цената на телешко месо за готвене (1 кг.) е 12 лв. След последното и поредно "увеличение" на минималната заплата от 01.01.2016 г., реално българските граждани НЕ могат да си купят, ДАЖЕ и един килограм телешко месо на ден, а "най-простите" работници в древен Рим са можели да си купят един килограм телешко месо на ден. Явно работниците в древен Рим не са били толкова прости, както днешните български работници, набедени за "граждани" - роби.

...ти си ценен човек !!!...чета те и се радвам ,че все още има хора като теб...хора различни и не принадлеJaщи на наложенiя в BG мутренско -чалгаджииски модел на поведение ,изказ и визiя...чета те и се и се надявам и много други хора да те четат и да се замислят над това ,което казваш!

В момента пилешкия бут е под 3лв. кг. свинското под 6лв. Сега ако живеем в Африка или Бразилия и макадамията и фъстъците са ни по 50ст. а тук цената им 10-20лв. кг. кво правиме? Голями смеки смяташ ама не отчиташ че телета почти не се гледат. Сметни и нещо друго, кажем ако искаме да си закупим лек автомобил през двата "режима" или пък ако сикаме да учим или да пътуваме някъде??? Защо така едностранно ги гледаме нещата другарю?

както каза една певица : Има ли лудиииии????

Абе малоумници,кво сте гракнали срещу жената?Някой да ви кара насила да си оставяте децата и да се връщате на работа???Така се прави по цял свят,където хората живеят динамично.Вие очевидно сте свикнали да се хрантутите и затова мрънкате.Имаме най-дългото майчинство в света и искате още!Заради такива мърди като вас я докарахме до 60хил.бебета годишно,от които половината-цигани!Хващайте се и се борете с живота,стига лежали и врънкали от държавата!

Искаш да кажеш така се прави по цл свят където населението застарява и изчезва??? Не знам дали знаеш но БГ е една от най-бързо изчезващите нации на света!

Ти пък що не вземеш да се гръмнеш ! Всичко хубаво и правилно , според теб е на запад . Там майките рано започват работа , защото не им се гледат деца . Имат деца , но ги гледат бавачките . Дори и мъжете не си гледат , а само им харчат парите .Така , че не ми давай пример с жените на запад .

САНДВИЧ ИЛИ СУПА Осем долара за един сандвич в Канада, а за теб осем реални лева на ден, но друг път, с други думи за УТРЕ. Супа или демокрация (капитализъм - скрита диктатура - "свобода" и "демокрация"). Вдъхване на надежда чрез ОБЕЩАНИЯ, е един от ОСНОВНИТЕ прийоми на манипулиране на хората. Човекът е ТАКА устроен, че в безизходни ситуации в които умишлено представителни политици - мутри го вкарват, надеждата ПОДТИСКА здравия разум. Например обещания за заплата 420 лв, но след задължителният за теб данък (задължителните "осигуровки за пенсия" е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване. Затова реално е данък, а НЕ осигуровка) върху доходите е над 28 %, остават ти 329 лв., но и тези пари са ФИКТИВНИ (лъжливи). Следва задължителния за теб данък ДДС 20% (всички стоки и услуги участва данък ДДС 20%), остават ти 274 лв., но и тези пари са фиктивни. Следва задължителния за теб данък акциз горива над 15% (всички стоки и услуги участват горива, данък акциз горива е над 50%, данък ДДС горива е 20%, общо данък горива е над 70%). Остават ти РЕАЛНИ 238 лв. за цял месец. С други думи осем реални лева на ден, колкото робът, извинете, работникът да си купи САМО храна. Три пъти на ден храна, с ОБЩО осем реални лева на ден, за едно хранене работникът има РЕАЛНИ 2 лв. и 60 ст. Една супа с една филийка хляб е ТОЧНО два фиктивни лева. Една баничка, но без сирене, а с извара е ТОЧНО един фиктивен лев. Разбира се, това е вярно САМО ако има реално увеличение на минималната заплата, а НЕ само ОБЕЩАНИЯ. Бедността благоприятства хората да бъдат ИЗНУДВАНИ. Бедността ПОДТИКВА хората към действия, които иначе НЕ биха извършили. Бедността помага хората да бъдат ЛЕСНО манипулирани. Разликата между свинете и бедните хора е, че на свинете НЕ им се НАЛАГА да работят, за помията (физическа, ментална и емоционална) с която ги хранят.

Бедните хора са бедни в болшинството от случаите, защото просто за нищо не стават и искат някой да ги 'оправи'. Вродената липса на потенциал и желание за развитие опропастяват всичко. Казвам го от личен опит.

Популизъм другарю! Какво стана със светлите обещяния от социализма? Къде са блесналите жита и науката слънце? Вземи се покай и се обърни към Бог че с това мислене ............

Министър Русинова-ДЕРЗАЙТЕ!!!Най-сетне някой,който интелигентно да се опита да реши проблема с нераждането на деца!Адмирации за великолепната идея!

С две думи - парите за майчинство ги няма и се опитваме да ги намалим наполовина. А кой щи отглежда децата и кой ще ги възпитава? Или това вече няма значение. Трябва да се произвеждат тъпанари, за да се манипулират лесно. А ако не се произвеждат още по-добре. Ще си внесем емигранти, както казваше кандидатът за всичко сталинка - кандидат за ООН, кандидат президент и какво би още не.

Не наполовина а със 75% се опитват да ги намалят. Като тръгнеш на работа плащаш данъци около 30% те ти дават 50%, но от майчиството, което е 90% от заплатата т.е. 45 % от заплатата. Вадиме от 45% 30 във вид на данъци и получаваме, че ще реално ще се охарчат с 15 вместо с 90% от заплатата на майката

УТРЕ, УТРЕ, ВИНАГИ УТРЕ И ТАКА МИНАВА ЖИВОТЪТ ЗА ТЕБ Човекът е ОБЩЕСТВЕНО животно. Цялата ВЛАСТ произтича от ГРАЖДАНИТЕ и НИКОГА не се връща КЪМ тях. На бедните хора НЕ им достига МНОГО, на алчните - ВСИЧКО. Няма значение ДАЛИ сте се продали или са Ви купили - все ще ТРЯБВА да си го отработите като проститутка. Когато Ви НАБИВАТ нещо в главата, обикновено Ви ИЗКАРВАТ акъла. И ВАЖНИТЕ клечки са от дърво. Утре, утре, ВИНАГИ УТРЕ и така МИНАВА животът за теб, нали. Търговците и представителните политици ВИНАГИ продават това което НЕ са направили. Kрадците и представителните политици ВИНАГИ продават това което НЕ е тяхно. Проститутките, представителните политици, журналистите и духовниците ВИНАГИ продават това което НЕ би ТРЯБВАЛО да ПРОДАВАТ. Кой още ТВЪРДИ, че светът НЕ се крепи САМО на ТЪРГОВИЯТА. Лошо живеят тези, които СМЯТАТ, че ЩЕ живеят ВИНАГИ. Който ИЗГУБИ честността си, НЕ МОЖЕ повече НИЩО да изгуби. Каква полза могат да донесат САМО законите ТАМ, където НЯМА нравственост. Отначало ли е НИЩО - и нататък НИЩО. Всичко САМО се изменя и НИЩО не се губи. Усмихвайте се...УТРЕ ще бъде по-зле. Докогато ТОВА е истина, ТОВА ще е ИСТИНАТА.

...адмирации...

Поздравявам министър Русинова с идеята!Тя е първият човек от 27г.,който се опитва да спре загиването на нацията.1.Поощрява се раждаемостта,и то ОБРАЗОВАНАТА!.2.Родилата българка не бива "напуснала" като се върне от майчинство.3.Държавата спестява доста пари.4.Поощрява се заетостта сред потенциалните детегледачки.Изобщо-поздравления!!!

Досега,ако майката се върне на работа преди навършване на една година на детето ,майчинството и се прекъсва и остава само на заплатата.Сега се предвижда към заплатата да и се изплащат и половината от майчинството.Това е добра идея и не разбирам от какво е недоволството на участниците във форума.Може би някой ще го обясни.

....не думаи.... :-))

ЗАПЛАТА ИЛИ ДАНЪК, НО ЗА КОЙ... Заплата или данък, но за КОЙ в България и не САМО там. Задължителният за теб данък (задължителните "осигуровки за пенсия" е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване. Затова реално е данък, а НЕ осигуровка) върху доходите е 28%. Задължителният за теб данък ДДС е 20% (всички стоки и услуги участва данък ДДС 20%). Задължителният за теб данък акциз ГОРИВА е над 15% (всички стоки и услуги участват ГОРИВА, данък акциз горива е над 50%, данък ДДС горива е 20%, общо данък ГОРИВА е над 70%). Общо задължителните ВЗИМАНИЯ "данъци" НАЛОЖЕНИ върху ВСЕКИ работещ трета категория човек, извинете, труд СЕГА са над 63%. На ВСЕКИ 100 "ваши" лева представителните политици Ви НАЛАГАТ "данък" безусловно ВЗИМАНЕ над 63 лева СЕГА, но те НЕ отиват в държавния бюджет и лични осигуровки за теб, а над половината от ТЕЗИ "данъци" ВЗИМАНИЯ се заграбват от шепа хора СЕГА, утре за теб няма да има НИЩО, то е заграбено СЕГА. Утре, утре, ВИНАГИ утре и така МИНАВА животът за теб, нали. Вдъхване на надежда чрез ОБЕЩАНИЯ, е един от ОСНОВНИТЕ прийоми на манипулиране на хората. Човекът е ТАКА устроен, че в безизходни ситуации в които умишлено представителните политици - мутри го вкарват, надеждата ПОДТИСКА здравия разум. Представителните политици ПРОДЪЛЖАВАТ да твърдят, че НЯМА пари СЕГА и ТРЯБВА да се взимат ОТНОВО заеми (да източват парите СЕГА, а ДРУГ да плаща утре). Задължителните ВЗИМАНИЯ "данъци" НАЛОЖЕНИ над всеки роб, извинете, работещ са МНОГО над 63%, ( има още много други данъци наложени върху теб, но те не са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ . Например: ти нямаш кола - ти нямаш този данък, ти нямаш къща - ти нямаш ТОЗИ данък и т. н.) НЯМА пари СЕГА за пенсии, образование, здравеопазване и т.н., а трябват НОВИ заеми, трябват НОВИ данъци и трябват НОВИ закони. Ето това е неоспоримо ДОКАЗАН бандитизъм и паразитизъм НАЛОЖЕН върху теб СЕГА и УТРЕ от неподлежащи на постоянен контрол от гражданите представителни политици - мутри. Докато има частна държава в държавата, цялото безумие НАЛОЖЕНО върху теб ще се ПОВТАРЯ отново и отново.

Мисля че току-що, за първи път прочетох грамотен коментар в този сайт!

Струва ми се, че в началото на тази проповед математиката ти куца - събираш круши с ябълки.