На трето място сме по продължителност на работната седмица

Българите се нареждат на трето място по изработени часове за една седмица за последното тримесечие на 2016 г. по данни на Евростат.

Обратно в новината

Коментари - На трето място сме по продължителност на работната седмица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За Турция ...може, но че гърците работят повече е ВИЦ.

Тъй като работя в сферата на автоматизацията, още преди години се замислях до къде водят нейните безспорни ползи. На първо място е по-високата производителност, която води до свръхпроизводство. Един частен случай са множеството магазини или по-скоро молове, претъпкани с всякакви боклуци и финтифлюшки, които явно не могат да се продадат и дори след драстичнинамаления на цените. Работното време на хората обаче остава непроменено, въпреки вопиющата нужда от намаляване на произвежданите количества до размери, необходими за един нормален живот на обществото. Ето защо напредналите държави въведоха по-малко сумарно време на работната седмица, независимо от това, дали се намаляват работните часове за деня или броят на работните дни за седмица. Мисля, че Франция първа въведе съкратеното работно време. От това се пести енергия и други производствени разходи. Облекчава се и животът на населението, защото се освобождава време за разпускане и грижи за семейството. Ние като Ганьовци сме намерили "изход" от положението, като си осигуряваме болнични. Иначе ще рухнем, защото ако работиш на шевна машина или на конвейер колкото душа сака на работодателя, може и да не стигнеш до заветната пенсия. Така че моля, драги ми профсъюзи, депутати и правителство, НАМАЛЕТЕ РАБОТНАТА СЕДМИЦА! Започнете най-напред от официално (законово уреден) свободен ПЕТЪК СЛЕДОБЯД - така както преди години се започна със съботата, защото младите хора не знаят, че преди години събота беше пълен работен ден. Моля Ви от сърце и душа!

А какво казват за тези, наети на нетрудов договор? Работят на пълен работен ден и нямат право на платен отпуск, нито на болнични, изобщо никакви права, само да работят. Те в коя статистика влизат?Аз съм така.

най- много работим и най- малко ни плащат!

Защо не казват,че ние всяка събота работим,та стават 50часа и с нищожно заплащане.Нека застанат пред фирми,особено шивашките,а те са в изобилие,веднага ще установят,че всяка събота се работи,но нали няма държава,има само за заплати.Аман от лъжци

Едва ли някой отчита колко реално се работи в България. Вероятно се отчита това което е на книга, но действителността е съвсем друга. Миналата година реално съм работил 315 дни по 10 часа. По документи съм работил около 260 дни по 8 часа. Изчислете разликата.

А защо ли, като работим в България сме толкова ниско производителни, а същите хора като отидем на запад и ставаме нормално или високо производителни. Просто мантри на прости работодатели, дето им дадоха преди 28 години предприятия и те от тогава една нова машина не са купили.

За да потръгне икономиката в България, трябва българина да работи много по-малко като часове и дни. Това е един от начините да се накарат мутрите-бизнесмени да използват по-малко евтин нископроизводителен труд и повече да използват високопроизводителни технологии. Всека нормален човек знае, че производителността на труда зависи не от работника, а от работодателя.

Май трябва да се почне от мутрите и в затвора след това тия в парламента и конфискация на чуждите им банкови сметки накрая инвестиции и праг от заплатата минимум 5€ на час

Това са официалните данни, а иначе картинката в България е по-различна. В България масово се работи повече от 8 часа, вкл. и в обществения сектор. Масово отпуските се орязват. Масово се работи и в неработни дни. Тези уж много 17 дни, които са празници са всъщност 12, а останалите са в събота и неделя. С други думи в България се работи повече отколкото показват официалните данни.

Аз пък забелязвам друго- масово се излиза в болнични, фиктивни разбира се, а през останалото време се лентяйства с цигари, кафенца, фейсбук и т.н. За толкова "работа" и МРЗ ви е голяма, къде сте тръгнали да се мерите с Норвегия и Швеция?!?! Продължителността на работния ден няма нищо общо с производителността ви, която клони към нула. Да ви плащаха от фейсбук за време престой и написани постове милионери щахте да сте всичките....

Проблема си е твой, работодателю. След като си некадърен да накараш работниците ти да работят не се оплаквай.

Значи не ставаш за работодател. Колко плащаш, за да искаш да ти работят. Нали се сещаш, че колкото плащаш. толкова и ще ти работят. Производителността на труда зависи почти изцяло само от теб и ако не го разбираш, значи не си никакъв работодател.

Язе предлагам да работиме в сряда.А някой път и през сряда!

Колко сме ефективни, обаче, е нещо съвсем друго! Пример - 10 циганки метат 100 метра улица от сутринта до обяд, а същата работа 1 немец я върши за 15 мин. с една смешна машинка, подобна на прахосмукачка...

АМИ ЦИГАНКИТЕ ЛИ ДА СИ КУПЯТ МАШИНКАТА?

еми колко пъти аз лично им я купувам и на мангалките и мангисалнците и на афганските цигани и на тунизийските цигани тая машина? над 500лв ми крадат всеки месец по тия поводи. Какво пак още искат?!? Не стига че храня по 2 джагалчета и един турчин и 1 довлечен мангал, ама и малко съм бил работел? Нормално. Мойто работно време и на тия още 4 кърлежа - еми малко е, все пак средното аритметично е сбора от всичкото разделено на бройката. Ония на държавните служби цвилят на заклано 'о, нямате ли милост' като трябва да останат 10 минути отгоре, а ние нормално работещите и уж на 4часов ден стоим по 8 часа, и 8 часовия стоим по минумум 9. А половинката беше охрана - там пък ... както и да е. Сериозно крастене трябва. 1 милион джагала по-малко е само добро начало, после идват наистина големите проблемни свине.

Не мисля че сме на трето място. По скоро сме на -5. Работещите в туризма през сезона работят по 12 ч. дневно без почивни дни докато има туристи

Не може да се работи без почивка (поне официално). Кодекса на труда не го допуска и работодателя ще понесе големи глоби. А за работа над 40 часа седмично - се плаща допълнително!

Иди го кажи на шефовете. По документи се водиш на 4 часа, а работиш 12. Това просто си е класика за туризма. Да не говорим, че масово се работи и без договори.

КОЛЕГА ТОКУ - ЩО НАПУСНА И ТРЪГВА ЗА УГАНДА!!! ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ!

Ама то в България работа има ли?

Според мен 8 часовия работен ден в България е мит. Като изключа държавната службица която отдавна е под 20% от пазара, всички останали средно работят по 10-11 часа на всеки 24 часа. На всичкото отгоре работодателя не плаща и стотинка средно за 2 часа на ден. Кой от вас не е задържан след официалното му работно време? На кой от вас това време му е платено. Колко от вас работят и в събота и в неделя? На кои от вас е платена двойна или тройна надница за това? На кои от вас им се вменявам допълнителни часове без да ви искат съгласието за това макар и криво ляво да ви ги плащат. Ами вие ако не искате да работите допълнително? От къде на къде ще ви принуждават да го правите? Защо по-голямата част от правата се държат от бизнеса а не от работещите които са всъщност горивото и двигателя на тази машина. Е при това положение не се учудвайте когато на някой му дойде до гушата и разбрал не доразбрал кресне "Да живее комунизма".

Значи вече да не ни се карат от ЕС, че работим малко!!! И др. - защо слагате турция в Европа???!!! Че на тази "държава" огромната част от площта ѝ е в Азия!!! А и столицата ѝ е в Азия!!! Кой и защо слага турция в Европа???!!!

еми те на европедалите турция отдавна им е мечта, нали се сещаш

И какъв е изводът. Най - напредналите държави работят най - малко.

Те разпределят благата.

Сума ти народ го водят на половин работен ден, за да не му плащат осигуровки... Въпреки това сме трети... и въпреки това, бизнеса реве, че хората боледували... при най-ниските заплати, ще ни режат и още повече следваща година, като сме болни...нищо че имаме освен всички разходи и такива за лекарства... Благодарим ти Бойко, благодарим ти ГЕРБ, благодарим и на "силната" опозиция, която само приказва.

kirchevo

Може и двайсе дена да е седмицата при нас, но повечето време го използваме да пишем по форумЕте место да работим

запълването на работното ти време е грижа на работодателя ти.

Иван Петров

аз самия наемам сезонни работници и се пазарим за надница на ден. Като ни им го запълня си е за моя сметка.... Да не говорим, че има обяд и почивки с кафенца и вафли за моя сметка, щото сме извън града...

на гърците викахме мързеливи а те работят повече.да не говорим че всеки работник у нас е в чата и по колко бири се пият през деня.

Те гърците не са станали по-работни, ама нещо проблема е в статистиката.

не забравяй, че сума ти българи и всяква друга паплач бачка в гърция, докато местните си подремват на обед..

ВКЛЮЧВА ТУРЦИЯ, КОЯТО НЕ Е В ЕС, А В ГЪРЦИЯ ТИЯ ДЕТО БАЧКАТ ПРЕТОВАРЕНИ, СА БЪЛГАРИТЕ, ТАКА ЧЕ ПИШЕТЕ : НОМЕР 1 : БЪЛГАРИЯ И ДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ!

"... в Норвегия и Швейцария той е 9 часа" - имате много здраве от мен! Работя с норвежци! Аве освен фейк истински новини имате ли?

Иван Петров

щом няма норвежки, ясно е какво работиш... то може и 24 часа с кратки подмивания между сеансите

В провинцията има 84 часови работни седмици и то масово,особено в шивашките предприятия!!!! И за тези 84 работни часа се взима заплата 600 лв,колкото да изкараш месеца!!!! Непосилни норми и непосилен труд! Така е от 1990-та насам и нито едно правителство не направи нищо по въпроса това робство да спре!!!!!

с какво те държат? с пирони? прикован? с панели? с какво?

Тъпак задава тъпи въпроси.

С какво те държат ли, с кредити и липсата на друга алтернатива за работа, хората са икономически роби.

Защо всеки чака друг да му решава проблемите? Един разчита на кмета, друг на правителството, а трети - на президента. Хора, всеки сам кове съдбата си. Ако има желание, хъс, смелост и предприемчивост, човек може да направи ВСИЧКО. А тези дето само мрънкат са хора, на които им липсва едно от горните качества - това най-вече са хора, които комунизмът ги е превърнал в зомбита.

Това , което си написал ми звучи като утопията за някакви европейски ценности.

защото трябва да се пребориш с местните мутри, с местната полиция, с местните келеши, с местните политици. И някъде между всичкото това трябва да се пребориш със страховете на всичките роднини. Като цяло е изключително трудно.

Статистика-стъкмистика! Курът ми да дуате! Истината е просто нещо, не проЗто като драскачите и техните диктатори! големците са проЗти, грабят, нехаят за общото и бачкатора е проЗ и неспособени иска, ама що и той не знае. Резултата е наличната трагедия. Винаги най-отзад в доброто и най-отпред в злото! Това зависи само от нас! Едно време никой не искал България - нито свободна, нито съжрана, никак! И в тоз момент едни Българи решили, че няма да е така, ами онака! Сбрали се единили България, напук и сега е цяла, нали? А други едни, се сорали и я предали! А трети - днес го правят всеки ден! мислят само за грабежа. ме за бъдеще, не за друго!

Това, че в Гърция работели повече не дори шега, а гавра...Ако отчитат данните по работното време на държавните и общинските служители, не знам как го изчисляват.Но ще ви кажа, че за Варна град най-големия работодател, с над 1000 работни места е болница св. Марина...Айде направете сметка колко са онеправдани лекарите, като в туриситчески град, дори през сезона, не може да се измести болницата като работодател номер 1

На предишната ми работа ме накараха да работя на офицален празник + почивни дни и, като си поисках компенсация, ми връчиха заповедта за съкращение. Крепостни селяни сме си и това е, дават ни заплати, колкото да не умрем от глад, а шефовете ходят на круизи и карат джипове! Welcome to Bulgaria!

ей... проумявате бавно... виж по-долу, решението е просто, трябва да се смени квартала! който си измисля оправдание, че сманата е трудна - очевидно е закрепостен към ?! квартал? панел?

М, да, те в чужбина лук чукат за нас!!!

а е толкова лесно! просто трябва да се смени квартала в който живееш. Аз от света троица се преместих в сейнт мери... сега работя по 38 часа на седмица, половината дни от вкъщи по пижама, получавам ... многократно повече. ама и преди в бг вземах повече от на бойо официалната хахах

на компир ли боцкаш? джава или нет?

някои и в бг-то изкарваме повече от теб и бойко взети заедно без да ни се налага да бъхтаме по 2 часа на ден с метрото между туземците и да се прибираме с уиз по празниците с една торба багаж...кой квото го кефи в крайна сметка, аз пък не го разбирам това на всяка цена да се чупираш щото е най-лесно и бързо вместо да ковеш бъдещето си тук и сега. Децата ти сигурно ще са мери и джон, че е по-интернационално и ще сричат на Български като виждат баба и дядо на коледа....

от същия Дирник, мога да изровя подобна новина , но там сме на последно място по отработени часове в европа, кога лъже??????

Айде рови! Чакаме линк.

От кога казвам, че не е реално да изравняват пенсионната възраст в БГ с тази в ЕС, защото на 65 год. българинът е изработил с пъти повече часове от белгиеца или холандеца. Та, те така...

И въпреки това, взема в пъти по-ниска пенсия от "белгиеца или холандеца"! Парадокс, или нещо друго..? (умишлен геноцид?!)

Работим повече часове, получаваме по-малко заплащане. Качеството на еднакви продукти от ЕС тук е по-ниско, но цената му е по-висока. А политиците се превъзнасят колко сме добре, благодарение на техните "усилия". Почти като в турски кенеф.

В Норвегия работят 9 часа на ден и 33 часа на седмица. Това прави към 3 работни дни и половина на седмица? Мноо бач, мноо!

Работя същата работа в същата фирма със същата производителност на труд за 5 пъти повече пари. Ей това искам да ми обяснят "вещите" икономисти и бизнесмени! Защо не получавах същите пари и в Бг, а се принудих да избягам?

Домуса ти го обясни онзи ден, защото бизнесът в БГ щял да фалира. :))

За простия ,червен матриал на лъжкинята и това е малко Бойко да ги кара да бачкат ангария и да плащат диш -хакъ за изхабяване на зъбите на европейските гости а за това ,че осират природата на Бузлуджа да чистят с четки за зъби на колене като в аушвиц!

Абсолютна манипулация. По 8 часа работи всичко, що е на държавна и общинска хранилка. И по лъскавите офиси. В частния бизнес работният ден трае толкова, колкото каже патронът. Може 10 ч, може 12, може и повече. Отпуските по фирмите масово са по 20 дена и се ползват не когато ти искаш, а когато ти разрешат. Празниците пък за много работещи, особено в услуги и търговия са си работни дни.

Замислял ли си се защо не те искат в "лъскавите офиси".

Братя, истината ви казвам: няма никой да ви даде пари, парите се вземат с кръв, работодателите са вашите господари,те ви взимат вашата кръв, взимат ви живота.В замяна ви дават едно нищо. Затова живота ни не струва пукната пара.

масло в робовладелската пасмина.

7.5 часа е работния ден в норвегия, не както е написано 9.

Това е защото в строителството, ресторантъорството се работи без трудови договори, без почивен ден. Или с две думи ако се прибави и сивият сектор друго ще излезе работното време.

Каква Гърция? Кой се шегува с тези данни? Там се работи 3 дни в седмицата по 6 часа и 2 дни по 4 часа. Проверете работното време на табелките и сами ще се уверите. Но пък как успяват да рекетират Европа с нови и нови милиарди заеми, които НИКОГА няма да върнат! Уникални са, хем мързеливи, хем хитри.

Казаха,у нас ние работещите бедни сме с най-много почивни дни и отпуска, че сме мързеливи, че сме какво ли не за т.н"бизнесмени" - все крадливи и тарикатчета, но ояли се достатъчно, за да намерят кой да им работи, а те да хулят.Но тази статия дали ще я прочетат?Все пак е статистика с извън национално значение....

В БГ с мизерните заплати по 16 часа да работим не можем да си платим само сметките ! С парите издържаме мутрите с бели якички, а не себе си , децата си и семейството си ! Затова сме най-болни, защото работната сила не може да се възстановява. Демографската катастрофа ще ликвидира и шепата олигарси, които си мислят че са вечни и ще си внасят работници - пълна заблуда !

Всъщност колкото и да работиш повече няма да ти дадат.

А сега да дойдат работодателите и бизнеса и да обясняват отново как производството било прекалено ниско за да има високи заплати! "Най-малко са работили в Холандия (30 ч. и 18 мин.), Дания (32 ч. и 54 мин.) и Норвегия (33 ч. и 18 мин.)" Работят по малко и не се притесняват за сметки,такси,операции и да ли ще умрат от глад,а ние с 8-10ч. средно повече работа едвам се държим защото ужким работим по-малко.И ако ни се плаща повече още по мързеливи ще бъдем и още по-малко работа ще вършим,мда определено някой си е загубил акъла,но това не са работниците.

Защо тогава заплатите са най ниски в сравнение с всички страни от европа?

долния пост!

Даже го коментирах.

може да са много, но производителността е малка. Пак по данни на ЕВРОСТАТ производителността на труда в България е най-ниска в ЕС - 42%. Значи много отработени часове, малко продукция. Или прекалено много време губим да се оплакваме, че не ни стига времето.

Или пък -за толкова пари толкова работа!

толкова работа, толкова пари, мързеливи мрънкачи.

На Запад произвеждат високотехнологични продукти с голяма добавена стойност като автомобили, камиони, компютри, машини и т.н. А ние произвеждаме кибрит, тоалетна хартия, препарати и други с малка добавена стойност. За да имаме висок стандарт трябва да имаме индустрия, а ние нямаме.

На трето място по продължителност на работна седмица,НО НА ПОСЛЕДНО ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА!!!!!!

"Гърция"?

не статицира страни извън ЕС, като Турция, Казахстан, Азербейджан и т.н. Както се казва с единия крак сме в ЕС, ама с другия - при тях.

Родните "бизнЬесмени" ще запомнят статията от тук до края "Почивните дни на национални празници..."

Тези 40 часа за държавната администрация ли са? Щото лешперите там се убиват от бач направо!