Отпада класът за прослужено време?

Класовете за прослужено време трябва да отпаднат, каза пред журналисти днес в МС вицепремиерът Валери Симеонов.

Обратно в новината

Коментари - Отпада класът за прослужено време? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На вниманието на господин Винкелов!!!Завършил съм ВМЕИ гр.Варна малко по рано от него и много по реално и коректно от него. Когато имах зад гърба си 25 години стаж като инженер производственик,а не седящ зад бюро,видях обява,че се търси инженер с опит в производството. Явих се,казах какъв ми е опита,но за моя изненада след като им казах ,че съм на 50 години,ми казаха,е търсят инженери с опит,,,,,,но до 25 = 26 годешна възраст!!! Мисля,че коментарът е излишен!!!!!

Защо венците на този човек са сини?

ВЕНЦИТЕ НА ЦИГАНИТЕ СА СИНИ!!!!

по принцип класа има смисъл, но не и в българия, където над половината на държавна работа са излишни, от тази гледна точка одобрявам да се махне.

нямате си идея тези на държавна работа какви привилегии имат за клатене на краката - то са конференции в чужбина, то са командировки, то са спецялизации, то са коледни бонуси, безплатни дрехи, ваучери за храна - къде на частно го има това, и то за много по-малко работа от на частното?

Тъпоъгълен триъгълник умува

,,некадърните,, определят ,,кадърноста,, на избирателите си...???

Предлагам да намалим заплатите на депутатите с 50%, явно са некадърници, щом като държавата затъва все повече и повече

АБЕ,това НЕДОРАЗУМЕНИЕ пак ли брои мухите по тавана?? Ако не ги брои,ще си е събрал кривогледите очи към върха на носа си. Как ги избират такива алчни за власт самовлюбени нищожества???

Господа Министри, ХУБАВО Е ЧЕ МИСЛИТЕ. НО НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА КАЗВАТЕ , ЧЕ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ТАКЪВИ НЕЩА НЯМА. В ДРУГИТЕ ЕВРО ДЪРЖАВИ - ПРИМЕРНО ФРАНЦИЯ. СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ГОДИНИ НЕ ЧЕ ИМА КЛАС ЗА ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ И ЗАПЛАТАТА ТИ РАЗСТЕ АВТОМАТИЧНО С НЯКАКЪВ % АМИ АКО СЕ ОПИТАТ ДА ТЕ УВОЛНЯТ ЩЕ ПОЛУЧИШ МЕЖДУ 6 И 18 ЗАПЛАТИ КОМПЕНЦАЦИЯ. ЗАЩО ДА НЕ ВЪВЕДЕМ ТОВА В ЗАКОНА ЗА ТРУДА. И ЩЕ СТАНЕМ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙЦ. С УВАЖЕНИЕ. ХР.

Прости , по-прости най-прости политици , това сме си избрали барабар с този тиквеник и Мента Стоянова

Кой клас и от кога отпадна????Такива ли умни политици си избираме???Та то одавна отпадна класа,поне този за който той си мисли,че е открил топлата вода.Може ли толкова тъпи хора да управляват България:((((

Гледайки този паун си мисля,че ако не жена му,то поне любовницата му е затегнала възела на вратовръзката:)))Ако не е никоя от тях,то той е бил на инструктаж при бати Бойко:)))))

класа отпада е ясно,но я обяснизащо???Или отпада,защото е паднал тваоят клас(или бай ...,то е ясно след бай какъв мек хубавеж да се чака :((.:))))

Дрисльовци малоумни,всичко може да махнете ако имате и малко ум в главите си.Но я се постави на мястото на тези,които отнемаш прослуженето време,ти не обръсната михлюзин.Аман от тъпи нарциси .Само да Ви питам знаетели къде са ви жените докато давате интервютата по телевизията???? :)))Не не са при мен,те са някъде другаде,при едни други млади и любвеобвилни младежи:)))

В държавната администрация преди да излезе постановлението за премахване на класа ще увеличат щатните заплати точно с тази сума.За разлика от частните,където работодателя с радост ще намали брутната заплата.

С две ръце съм за! Така и последните хора дето не им се евакуираше ще се преместят в нормалния свят. А пък "работодателите" нека поработят, ако искат или да фалират, след като не могат.

И къде точно ще отидат ? Щото това понятие "клас продлъжено време(и то в %)" не съм го срещал по местата дето см ходил(и съм все още). А те между другто са все на запад от БГ. Не съм срещал също така и 2-год. платено майчинство, и по-ранно пенсиониране (повече от 3 год.разлика в момента). Половината от пишещтите тук иначе са върли демократи и анти-соц.,ком. и т.н. , ама като опре въпроса за отнемане на "ПРИДОБИВКИТЕ" - ама мноо сте единодушни бе. Щото това че една писарушка 40 год. е дремала на едно и също бюро, не би трябвало да й осигури 40% повече от младо и кадърно писарче(не че са бол в ТОЗИ МОМЕНТ ОТ ИСТОРИЯТА). за СВЕДЕНИЕ: над 60 год. съм, ЕТ - не си плащам клас просл.време, не вземам болнични, отпуски, ваучери и т.н. И плащам 15% ДОД вместо 10 както всички други.

И ща дириш ти навън над 60г още бря? И си ЕТ? Там или тук? За сведение - над 40г съм, тук съм и няма как да се намери нещо смислено от 20 годишните, което да стои тук - всичко гледа или да бяга или да се насочва към писарушковщина тук, мързи ги бре. 'Клас' няма да им стигне, искат повече, не се хващат като нас за по-малко пари. Как ще се оправя така наречения 'бизнес' нямам никаква идея. ЗА съжаление и той май няма.И само си дращи някакви тъпотни

Какво се случи в държавната администрация след премахване на класа - новоназначени сополанковци получават равна заплата с експерти с дългогодишен опит. В резултат на това, тия с опита спряха да си го предават и започнаха да работят на нивото на сополанковците. Прослуженото време трябва да бъде обвързано към константна величина например получаваш заплата, но класът ти се смята върху минималната работна заплата. Така за равно прослужено време, независимо от сектора хората ще получават равно възнаграждение. Освен това, с премахване на класа реално ще се замрази работната заплата, защото сега макар и с 0.6% , но все пак се увеличава всяка година. Освен това не е вярно, че в държавната администрация няма клас. Клас нямат държавните служители, т.е. работещите по служебно правоотношение, но работещите по трудово правоотношение получават такъв. Като го премахнат ще напуснат доста хора особено работещи по извънсписъчен състав.

На вниманието на господин Винкелов!!!Завършил съм ВМЕИ гр.Варна малко по рано от него и много по реално и коректно от него. Когато имах зад гърба си 25 години стаж като инженер производственик,а не седящ зад бюро,видях обява,че се търси инженер с опит в производството. Явих се,казах какъв ми е опита,но за моя изненада след като им казах ,че съм на 50 години,ми казаха,е търсят инженери с опит,,,,,,но до 25 = 26 годешна възраст!!! Мисля,че коментарът е излишен!!!!!

Обява за работа от Валери Симеонов: Търся работник на възраст 20 години, с голям трудов опит и без трудов стаж за класове.

Валерката си е безнесмен. Как така няма да подкрепи частния бизнес.

Патриоти на джоба си !!!!!!!!

Мушмуроците псевдобизнесмени биха се радвали да има на пазара само млади неамбициозни хора, които да могат да завият поне една гайка и да не искат повечче от 200лв заплата. Държавата - и тя иска ако може да не плаща - разбрали са се - ще се реже - каквото докопат ще резнат, ако на възрастните работници успеят да резнат нещо - охааа. На младия какво да му резнат - нема да стои при тях, а и ако много му се пъчат може и да вземе да ги набие. Така че по-сигура е да тормозят възрастните. Тия работи - бля,бкя , че стимулирало мързел - то на бг - яхтсмена новобогаташ всички му се виждат много мързеливи - би желал още повече да бачкат за ферарита и ламборджинита , защото се сравняват с най-'големите' тарикати и връзкарчета - за тях има всичко или нищо - душата ще ти вземат, ако могат де. Но такива са времената сега.

Категорията е "клас-квалификация"т.е.показва ,че рабонтикът е повишил опита си,компентността сии заслужава съответното възнаграждение.Има го в много европейски страни.Не се ли запитвате обаче защо именно работодателите искат премахването му?За да намалят заплатите на работниците!Това е!

Парите за прослужено време се компенсират с по-ниска основна заплата. Единствено плащащите минималната, които нямат къде надолу да ходят, имат основателна причина да искат отпадане.

Питаше се кой частник плаща въобще. Аз плащам. Така е по Закон, така и правя, въпреки че според мен т.нар. "клас" е изключителна "тъпня". Погледнете и от моята гледна точка и тогава ме псувайте. Моля Ви! Правя едно изявление и ако искате вярвайте: "Абсолютно ми е все едно от финансова страна дали ще го махнат или ще остане!" Защо ли? Защото го плащам! Да, има такива, които са длъжни, но не плащат. Защо да ги коментираме, обаче? Има НАП, има ГИТ /Главна инспекция по труда/ и др.... Защо е глупава законова разпоредба, според мен и какво ще стане, ако остане или отпадне? : А/ Остава: -Това е добре. Счетоводните програми са направени и няма да влизам в разход на пари и нерви за преправяне, само защото някой е променил Закона $за кой ли път$ :) - Когато провеждам конкурс за 1 нов работник, да речем "стругар" и се явят Пешо на 22 г. и Иван на 65 г. ,и ако правят еднаквите по качество и равни по количество детайли кой печели? Пешо. Защото Иван ми е много по-скъп, като цена. А и Пешо е по-млад, тепърва ще се учи и тепърва ще произвежда повече, докато Иван-едва ли.... Въпреки, че иначе бих взел Иван, тъй като му съчувствам- на човека не му стигат "точките за пенсия" и му трябват само още 2-3 годинки стаж. Ако не го вдигнат, отново с мъдро решение... - Чистачката на боксьорската зала се изправя смело срещу Мак Тайсън в справедлив двубой, без сексизъм. Ще се наложи да платя повече ва чистачката, която е в залата от 37 год. Няма проблем. Тайсън и без това е боклук и се надявам женицата "да го помете"

Б/ Отпада Няма да намаля заплатите, а догодина сигурно ще ги увелича, стига да има с какво. Нали иначе ще ме напуснат с месец предизвестие всички! Ей тъй. Даже напук ще ме напуснат. Не, че ще им се иска и ще им стане по-добре, но се предполага, че на мен ще ми стане по-зле.Известно е в обществото, че съм "Частник", т.е. "Чорбаджия-изедник". Може и така да е... А, ако са добри, то конкурентите ще ги лапнат веднага. Знаете ли каква качествена досада е уволняване и назначаване на работник/служител? Ако се забавиш или сбъркаш глобата е 15 000. Опитайте, някой път, ако не сте пробвали. Мога да Ви посоча и други артументи, но съжалявам- нямам време! Днес е 14-та дата и е последния срок за Декларация по ДДС, а аз като всеки известен нехранимайко и мързелив псевдо-биснесмен, все още не съм я подал, та даже и не съм изчислил, колко аджеба имам да давам на държавата за предходния месец. Тя се нуждае от пари за да прави с тях.... там каквото прави. А и глобата е 500 лева. Не че е проблем с моите чифлици, хеликоптери, коли, самолети, но за няколко часа не си заслужава. Ще бачкам! До 24,00 часа ще съм платил. Така, че бъдете здрави! Желая Ви най-високите заплати в областта на ЕС, САЩ, Русия, Канада,Великобритания, Китай и Зимбабве! П.П. Излъгах Ви, стана ми съвестно и реших да призная най-накрая. Всъщност щях да наема и Пешо и Иван стига да знаят откъде се пуска струга и да не пият повече от 2 шишета ракия на смяна. Няма кой да бачка! Само началници с по за 5-7 000 лева се предлагат на пазара на труда. А при мен само аз съм началник- мястото е заето вече. :)

Добре,да махнат клас прослужено време,но да въведат минимална почасова ставка от 8.5 € както е например в Германия.То нали защото в европейските държави такава екстра като клас няма.Да видим тогава , как ще стои въпроса между бизнес на светло и работна ръка.

...симката си е напълно прав. ако остане класа и пенсии големи, а нерде пари за пенсии, всичко живо младо се изнесе от бълхария, някои от навън на вторият ден, един работен и обратно в бг, свят пъстър, хора различни. децата ни са на запад и ако решат да се върнат-нито стаж, нито осигуровки имат и трябва да започнат от нула клас... вие си гледате вас си, а ние си гледаме нас си, от глад ще умрат, ако и ще си отидем ние родителите от този свят, навън също много години са работили без заповед, без осигуровки, а и мъже са, без жени, без семейства, знаем ви-мъжа бизнесмен, жената 2 хилядарки в провинцията в паспортна, нап майката, бизнес си имат отделно, да, пара при пара отива, ама не толкова алчност, виждаме, че батето няма да направи промяна, както стори иванчо костов и ндсв, цели семейства работят на държавно, и като ти влязат у дома барабар с родителите 7 х.лева, защо да крадеш, при 6-т членно семейство...два вида народ в бг-едни се чудят къде да отидат, какво да си купят, за коя държава да заминат на екскурзия, а са над 76 вече лазарника. ТУК НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ, не е мой тип, не съм му фен, по принцип национализма не върви в западните страни, тръгнали за европата, с бай ганювски разбирания, той дори е бил много по остроумен от сегашните бай ганювци-български граждани. а на младите на запад-обичаме ви и ви прегръщаме. мъчно ни е за вас, но така отреди съдбата ви, да не сте близо до нас, да живее шуробаджанащината в булгаристан

Хора,бдете.Правата и свободата се губят постепенно. Заслужава защита правата,този който не спи на тях. Капиталистите и техните слуги денонощно мислят как да орежат заплащането,социалните придобивки и как да увеличат своите доходи,комисионни и облаги. Законът е волята на икономически господстващата класа възведена в закон. Законодателят никога не гласува срещу себе си,а срещу НАРОДА ДА.ПРОФСЪЮЗИТЕ СА КУПЕНИ И СА НА ДЪРЖАВНАТА БАНИЦА ОТ САМОТО НАЧАЛО НА ПРЕХОДА

Абсолютно си прав!

А кога "бизнесът" и правителството ще премахнат малоумното решение всеки университет да може сам да си прави "професори" и сульо и пульо, и куцо, кьораво и сакато да може да стане "професор"??? А???

Симеонов иска да си реже клона на който е седнал? Българският "бизнес" иска да си реже клона на който седи? ОК, те и сега плачат, но като паднат вече не знам какви крокодилски сълзи ще ронят, колко ще ги боли като почнат масовите фалити... това КТБ ще им се стори като коледна приказка!

Класът стимулира лоялността, но какво значи тук някаква си лоялност, все пак е България. Днес едни сервитьорки, утре - други.

Като каза сервитьорки, мой колега се върна от почивка от родното ни Черноморие. Беше ужасен! Потресен! В хотела в който е бил, персоналът бил от някакви и той не разбрал молдовки ли са, украинки ли са, вика те не говорят български, не можем да се разберем!!! Ама щото евтини така... нали нашите искат повече пари. Е, не знам кой ще ходи повече в този хотел, сигурно молдовски туристи ще канят, знам ли?

Абе тъпанар смотан, прогонихте работещите от страната,младите са абсолютно неграмотни,а останалите по неволя да работят тук ги прекарвате както си искате. Реве бизнеса за работна ръка ,а не иска да плаща,ами да се оправят тогава сами.....Останаха толкова малко работещи кадърни кадри,а и тях искате да орежете.

Всяко нещо, до което се докопа "БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС" потъва в бездънните му джобове и винаги и всичко е за сметка на работниците - някой да е видял всяка година да се увличават заплати, дори и ако работата спори и приходите растат??? Осевн в няколко фирми в Бизнес парка, другите пишман бизнесмени начело с комсомолския секретар Велев, без бой нищо и никому не дават, така че КЛАСЪТ ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ трябва да се запази като единствения начин за получаване на малко повече пари за повечето работещи ...

Не ми опонирайте! Аз говоря единство с Господа! (виж снимката)

Симеонов - и ти си остатък от миналото - и ти тръбва да се махаш !!!!

не разбирам от класове. обичам само класни и то до 55 годишни. сочни. напръщяли... обаче, мога да ви се подпиша, че тоя симеонов е измамник и крадец. не е дошъл от любов към България да работи за смешни парици (едната министерска заплатчица)... те и колегите му са продажници и крадци. всичките. каквото и да правят - гледат само да краднат и не им дреме за назе...

Г-н Жанков, като не разбираш си мълчи или искаш да си покажеш не искам да те обиждам. Класовете са защита на дългогодишният работник от самозабравилите се работодатели. Не е редно да се назначи вчерашен хлапак с по-голяма заплата от работилият повече от десет години на същата длъжност. Прослуженото време помага на старите работници да получават достойни заплати за опита си. Хора МИСЛЕТЕ И ОТСТОЯВАЙТЕ ПРАВАТА СИ, продажниците блюдолизци за да угодят на алчните "бизнесмени" са съгласни да съсипят РАБОТЕЩИТЕ ХОРА!

За какво са ми опитни кадри? Аз да нямам атомна централа? Всеки може да мъкне тухли, всеки може да сервира пържени картофи.

ти който си на небето ..... Добре е от бога поне страх да имат ..... ама дали.

Давам ви директно вариантите и не ми пука колко минуси ще ми пишете. ПЪРВИ. Вкарвам сегашния клас в заплатата и следват замразени заплати за години. Лошо, лошо ама донякъде бива. ВТОРИ. Заменям анахронизма клас, който е много полезен за работещите хора макар да е неточен с модерната бонусна схема, която е много полезна за мениджъра. Давам правила за бонуси, виждам, че за 2-3 месеца народа бачка, заплатите стават по-големи отколкото бяха с класа и СМЕНЯМ ПРАВИЛАТА за бонусите и схемата им. Бонуси почти не се плащат съответно. Пита се в задачата не кой е по-лошия вариант, щото ми писна от лоши варианти избор да правя, А ПИТА СЕ ДЕ СА СИНДИКАТИТЕ. На мама си у ..зо май.

Системата на класовете в този и вид е остаряла, но е една от малкото, да не кажа единствената полезна социална придобивка. Иначе не е никак точна - не всички с еднакъв клас еднакво се стараят. Как ще я заменим е ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС? Другата придобивка са купоните за храна ама те са спорни. Класа гарантира нещо на работника. Принципно е добре последните години преди пенсия човек да е на добра заплата и осигуровка, но и това има решение само да се подходи с акъл и в интерес на работещите. Автоматичното отпадане ще стане като еднократно ще вкарат класа в заплатата и после 5 години си на замразена заплата примерно. Ясно е кого устройва това. Управлява десница , тя така прави. Бонусите са съвременния вариант, но у нас масово се режат бонуси. Правят правила - изпълняваш ги, вземаш 2-3 месеца бонус и после те резват. Родна мила картинка. За съжаление в мутренска България остарялата форма поне нещичко гарантира на работещите.

Тоя е вперил величествен поглед в бъдещето.

Нареждат му отгоре - директно духовете на Аспарух и на Крум страшнийй му викат - събирай кабела кабеларкаджии и бегай , че ще те утрепят с ритници и камъни хората - махам класа слагам бонусна схема и след 3 месеца сменям правилата на бонусната схема - оставаш и без бонуси. Хитро, просташко и ефективно. Е те това е дидеята и ще стана - десницата така работи.

реват постоянно и скачат срещу "класовете". Много просто - струва им се, че много плащат. Няма класове -няма основания за пращане и заплатите "замръзват". Иди и доказвай ръст на произвотелността в това или онова предприятие...

Ами много е просто наистина, обаче нашите "работодатели" явно са още по-прости. В пазара на труда имаме същата ситуация както във всеки друг пазар. Отиваш например в магазина, искаш да си купиш кренвирши, и гледаш цени по 6 лв., 7 лв. за килограм и си викаш: "Аууу, много пари, много е скъпо!". И търсиш нещо по-евтино. И гледаш и не вярваш на ушите си: Кренвирши от по 3 лв., 4 лв. килото най-много, и си викаш: "Аааа, добри цени, хубави кренвирши, от тях ще взема, тях ще ям!". То това добре че са евтини, ама... тези така наречени "кренвирши" са бoклyк, не струват, защото в тях почти няма месо, натъпкани са със соя, дунапрени разни, нямат вкус. Е да, ама си ги купил вече, дал си парите. Хубавите кренвирши, от истинско месо, струват доста повече. Та така и с българскя "бизнес". Казва си: "Аууу, много пари искат служителите, не се хващат на работа, ще наемам чужденци, които са съгласни на по-ниски заплати да ми работят". Е да, ама чужденците се оказват като евтините кренвирши - ментаци. Съответно и "бизнесът" така ще им върви на "бизнесмените" - стремглаво надолу! И ще става още по-зле, помнете ми думата! Наскоро мой колега се върна от родното ни Черноморие, вика в хотела някаква украинка, не знае български, не можем да се разберем! Беше отвратен и май няма да стъпи повече в този хотел.

Не съм комунист, нито им симпатизирам, но... имам чувството, че от известно време насам управляващите ги избират с конкурс по кретенизъм и дебилие...

Извинявай ама кой ги избира?

Избират ги олигофрените, които гласуват за бойко!!!

Едно от хубавите неща шри шадане на правителството догодина, след т.н. "Председателство" е, че Валерката повече няма да се изявява там, където не трябва да е. Доста първосигнален, но с претенции за превъзходство.

Щом сме допряли този човек да ръководи благосъстоянието на трудещите се,така ще е. Това е някакъв монголо татарин,не виждате ли. Хитро,подло и измекярско излъчване. Спомянм се как оплюваше ББ, а сега се хили като манда щом са в един файтон и има далаверка. Симеон,симеонов колко си временен ако знаеш. ББ те пуснал напред и ще ти скъсат ританките след това.

После се чудят защо няма работна ръка. Защото който натрупа малко опит и види че може да се пласира на вън за повече пари ще го направи. А вие си правете тънките сметки... тъпаци.

Българи, турци и цигани масово бягат по чужбина и след няколко години много от тях примерно започват да се оглеждат и за собствено жилище. Кой как се устройва не коментирам и какво прави. Даже циганите уж неуки го правят успешно ама то си им е в кръвта. А тук не се получава нищо. Даже имам баратовчед с ингилизко гражданство дето чака дете и ще имаме истинско ингилизче в рода. Добре, че много от работещите изпращат пари, а и много са безкрайните оптимисти дето с парите от чужбина купуват имот у нас сякаш нещо ще се промени към по-добро. Иначе сме загинали.

А много добро решение. Така хората без никакъв стаж, но анално податливи ще вземат същите пари като специалист, който работи 30 години и си разбира от рабатата. Ще се поощряват младите и неквалифицирани специалисти...Тенденцията е прозрачна.

Какъв устремен в бъдещето поглед само! Хотелът му работи, депутатските пари му ги дават, рушветите вървят- що да не поиска да се махнат левчетата на народа? Ама на такъв народ дето само драска по дира, а не отива пред Парламента, та да ги насере от страх- така му се пада. Протести против циганите- само в Асеновград. Цялата страна пищи от циганорите- но никой на друго място не дръзна да излезе в подкрепа. Я вижте гърци, македонци, румънци! Ние сме овце, които не блеят даже когато ги колят! Затова този дърт и смахнат "политик"- Валерчо ще се изживява като заместник на Боко. Но Боко да внимава с него, защото такива не си поплюват в гадостите. меракът на Валерчо е да завземе на всяка цена трона на Боко. Ще видите!

Васко ТНТМ -то и то в атака срещу квалификацията.

"Работодателите отново са поставили темата за отпадане на класовете за стаж от работните заплати. Васил Велев, председател на УС на АИКБ, посочи, че целта не e намаление на възнагражденията на работници и служители, а включването на класовете в заплатите. По думите му тези класове са отживели и подобен механизъм няма в страните в ЕС. Те стимулират мързел, а не трудолюбие, подчерта Велев, цитиран от БТА." Не ми е ясно по какъв механизъм се оформят тези класове, и защо толкова реват да ги махат, след като бъдат включени в заплатата? В смисъл, ако си получаваме същите заплати както досега не би трябвало това нас да ни засяга нали така? Лошото е да не стане така че да се намалят, дори с малко. И какво ще се промени изобщо с това - кой печели, какво печели, както и кой губи от това и какво губи. Редно е да ни разяснят това! Навремето даже имаше и добавки (не знам дали са пак такива "класове" или нещо друго) към заплатите за други квалификации, като чужди езици например. Не разбирам как се "стимулирал" мързела с тези класове??? Новобранецът (който винаги е стимулиран да работи повече) ако получава по-голяма заплата от служителите с голям опит по специалността, как по този начин ще стимулирате именно служителите си с голям опит да работят повече от новобранеца, който няма такъв опит (да не кажа никакъв) бихте ли ми обяснили?

Ако е едно и също защо искат да отпаднат? Размърдай си мозъка преди да пишеш глупости.

На снимката-Внезапно оглупяване.

Ей, оляхте се! Извадихте душичката на тоя народ!