Лекар: Вълна от психично болни може да залее страната

Държавните психиатрични болници имат спешна нужда от финансиране, за да не се наложи болните да залеят страната, алармира директорът на психиатричната болницата в Раднево д-р Тодор Толев. Той предупреди, че може да се "лее кръв".

Обратно в новината

Коментари - Лекар: Вълна от психично болни може да залее страната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И да я залеят не е страшно. Тежките случаи сме ги изолирали в Народното Събрание, а по-леките ще се впишат перфектно в обществото ни.

Защо т.н. психиатри винаги изглеждат по-луди от пациентите си?

Alex

пуснете ги в парламента

Кефи ме направо този доктор как изглежда 6 6 6 6 6 66666.

humfry

Абе "Анонимен", абе ".Lita", ама посочете ми едно нормално нещо в тази страна, само 1. Защо само констатирате добре известни факти, та това да не е от вчера? В България хората ежедневно и еженощно плуват в абсурди, малко са тези, които остават нормални в такава среда. Вие на луната ли живеете? От констатации и бездействие все по-лошо ще става.

humfry

Какво е това "може"? Защо е това условно наклонение? Ми то лудите са много и са на свобода, я се разходете по улиците и вижте какви празни погледи имат повечето. И това е все от хубав живот.

Чета коментарите и косите ми настръхват. Един разумен (и той анонимен), останалите като на 6 годишни деца. Много ми е мъчно, че в любимата ми България са останали предимно простаци. Скоро ще останат САМО простаци. Много ми е мъчно когато останалата част на света нарича моята България "държава на дебили и простаци". Съжалявам ви хора, и дълбоко ви презирам заради глупостта ви.

Скъпа, едно 6 годишно дете, възпитавано с внимание може да е доста интелигентно. И понеже децата са с необременено съзнание, точно от 6-годишно можеш да чуеш смислен коментар.

аззз

дреме ми за мнението ти, гастарбайтерско, ай в кенефа на работа....

аззз

и да ги пуснат какво - то няма да се разбере кои са лудите и кои нормалните, особено по улиците на София

wenci

И световния океан може да ни залее... Тоя хал набер си няма какви са причините за нещата

Не е нормално в европейска държава да няма лечебни заведения за психично болни хора. Може би някоя правозащитна организация трябва да отговори на въпроса, дали така не се нарушават правата на болните у нас.

Да, не е нормално. Но в повечето страни от 60-те години насам лечебните заведения за психично болните хора са специализирани отделения в общи болници, които обслужват острите състояния при психична болест (а не институции от типа на Раднево, където работи докторът Толев). Освен това в случаите на хронична психична болест има извънболнична грижа и дълъг списък социални услуги, централна от които е психосоциалната рехабилитация. За съжаление по нашите земи професионалистите не са привлечени от идеята да изградят такава мрежа от услуги за пациентите, а по-скоро предпочитат да изписват два-три медикамента, да тънат в мизерия и да се радват на вниманието на фармацевтичните фирми, при възможност. Е, така психично-здравни грижи не се изграждат и отдавна куп млади хора, които искат да се занимават с тази материя или се отказват, или заминават да го правят в други страни.

Целия ни парламент и министерствата, и общините ни са пълни с откровени психари, дето хаотично гласуват от малоумни по-малоумни закони, псуват и обиждат народа на шибаняци, лош материал, кучета, сбъркани чипове... пък още не сме умрели, нали. Стотина луди повече на свобода не е чак толкоз голема народна тревога, като имаме предвид, че поне половината от тях , оставайки без лечение, скоропостижно ще се самоунищожат от автоагресия, а останалите ще се самоизтрепат помежду си.Дишай спокойно, докторе, и мисли по-позитивно!

Гледайки психиятъра на снимката, вече се досещам кой ще е на "гребена на вълната" :)

Тоя откри топлата вода.Че то страната отдавна е залята от психично болни.Но когато те са мнозинство това не се забелязва.

Абе к'во се оплаквате - нали имате ново метро, радвайте му се. Все някой ви бил виновен - какво като ви колят лудите, да не искате държавата да ви защити - държавата съществува, само за да може Бойко Великия да и е начело. За всичко друго, което не величае Него - оправяйте се сами! Мат'рял с мат'рял!

То и сега е пълно с луди, особено във форумите :)))

аз чета вЪлна , а то било вълнА да му се не види. па си рекох - от кога стрижат за вЪлна и изперкалите , не стига че ни стрижат нас , уж нормалните, с тия цени на бензина.

Само като го гледам на снимката този, все си мисля, че и той не е с акъла си :)