Шефовете вече ще проверяват лесно кандидатите за работа

Нова електронна услуга разрешава на работодатели да проверят дали кандидат за работа не ги лъже с фалшив документ за придобита квалификация.

Обратно в новината

Коментари - Шефовете вече ще проверяват лесно кандидатите за работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Таен отряд за екзекуции е имало в ДАНС това твърдеше ген. Атанас Атанасов в свое изявление пред журналисти в Плевен още в края на миналата година. Служители на ДАНС са извършвали не дотам редни неща, дори престъпления разкри скандалният политик от ДСБ. На репортерски въпрос: Какви са точно тези престъпления?, Атанасов отвърна: Най-тежките. Разполагам с данни, че е имало специален отряд, който е чистел вредния дивеч. Отрядът за екзекуции бил подчинен лично на тогавашния премиер Станишев. Спецзвеното включвало десетина барети, които извършвали дори мокри поръчки. Това означава, че не само криминалният контингент се самоизтребва в разчистването на неудобни фигури участва дори и властта, макар и с нелегални средства.

ДАНС е мощно овластена институция, която може да бъде и обществено опасна, смята Попов и най големият и проблем според експерти е непрозрачното назначаване на агенти в службата, което давало да доста хора неограничена власт и чевството на безнаказаност.

Че то останаха ли мераклии за работа- с дипломи или без дипломи!!!

Тц тц тц, ако бяха го направили това преди години, Боко тиквата щеше да има къде да си проверява фалшивите дипломи на калинките

Pesh0

А кога ще има статистика , на шефовете , които забавят заплатите или не плащат пълни осигуровки ?

Това е един абсолютно ДОНОСНИЧЕСКИ саит за събиране на информация..... Ако работодателят не е сигурен че Кандидата за работа има Диплома, трябва да го накара да отиде и да си извади Такъв Документ- Какви Дипломи и Сертификати Притежава. А по този начин, както са го описали, всички Комунисти-Доносници, могат да правят Справки и да събират Информация за определени хора. Все едно, за издаване на Свидетелството за Съдимост, работодателя, сам да си гледа в компютъра и да проверява, дали някой Кандидат за работа е ОСЪЖДАН. А и други такива примери може да се дадат.

.......трепане само,ще ни оправи..........ето сега......на ти безкръвна революция.......Всички съседни държави са минали през Хунтата..........демек.....бой му е майката..........

т.нар. "изпитателен срок" в Кодекса на труда от шест на три месеца а? Какво за три, че и за много по-малко месеца не се вижда някой става или не за работата ли? Или това е просто възможност за "работодателя" да обещава, че "то като ти мине изпитателния срок и ше ти оправим заплатата..." Да ама не, минат шест месеца на половин заплата и айде шута, даже и не е длъжен да дава обяснения и да идва да го "изпитаме" следващия. Всъщност това би трябвало да е платен репортаж и реклама на въпросното НПООО или както там му казват.

Като чуя за интервю, еич-арка, менаджер, западан фирма и вече получавам стомашна криза, повръщане и диария! Няма ли кой да разкара тези от тук?

С ПИК с сайта на НАП всеки може да провери дали работодателят му го осигурява и данните подавани за него.ПИК е безплатен

...Шефовете вече ще проверяват лесно кандидатите за работа... --- Кога работниците ще проверяват меринджейте и работодателите!! Повечето са смотани гадняри с огромно заплати!? ---

добре е да има такава информация, ама има ли обратна връзка - за т.нар."работодател", редно и за тази категория да има електронна програма, да се знае редовно ли плащат заплата, сключват ли трудови договори, фалити и финансово състояние(в рамките на допустимото), образование и специалност на шефа, не е нормално да се иска справка само за работника, а за другата страна нищо да не се знае....

Пенсионирах се като нач.цех в просперираща фирма.Само като видех кандидатите за работа знаех кой става и кой не...не ми трябваше никаква система,тя е изписана на лицата им.

Съгласен. По изражението на лицето на човек и езика на жестовете можеш да научиш много за неговият характер и намерения. .

какво от това,че виждам, че шефа не го бива - няма образование,влязъл в някаква партия или има селски в парламента или общината, е и не мен обаче ми трябва заплата и хляб, какво да направя - нищо и пак нищо,защото гладен не се стои,сметките трябва да се плащат и това резултат от нашия див капитализъм

ти сам си решаваш,ще работиш ли с този шеф или напротив.

Пари на вятъра. На никого не му пука за сертификатите.

А досега трудно ли беше да се провери напр. дали някой е завършил висшето си образование в определен университет? В Европа е въпрос на няколко минути 'броузене'... Не виждам защо българските университети да крият данните на дипломиралите се, би трябвало даже да е гордост за университета... Сещам се само за една причина - корумпираните служители на унивесритета ще загубят работата си или ще бъдат осъдени за злоупотреба със служебно положение, така че те нямат интерес да публикуват имената на дипломираните. Е, тогава няма нищо чудно, че навсякъде в България цари безпросветност и корупция - от парламента до последния шофьор на такси с фалшива шофьорска книжка.

По принцип няма нищо лошо в това, да може да бъде направена проверка, дали кандидатът лъже, но това не е от първостепенно значение. Важното е дали МОЖЕ, независимо дали има лиценз. Последното е много лесно да се тества.

Добре, вие с детето си се возете в такси управлявано от шофьор с фалшива шофьорска книжка и го тествайте :))). Е, ако пък се окаже, че не може, жалко, няма да можете да 'тествате' други за известно време или завинаги ... Аналогично за лаборант който трябва да провери дали имате някое заболяване, за електротехник който отива да монтира кабелите в детска градина напр. и т.н.

Е той ако не може да кара досега да се е забил. Чак такъв карък не съм да съм му първи клиент. Пък и като е с фалшива книжка не значи че не може да кара, просто не може да чете

А имаш ли представа, колко от тези с дипломите са пълни профани, сравнени с онези, които са се занимавали с това десетина-петнадесет години (макар и без диплома)?

След тези велики разсъждения, сложи си ръка на сърцето и признай дали би се съгласил да те лекува /по-точно диагностицира/ лице БЕЗ медицинско образование например?

Стига да получа добри препоръки за работата му - без проблем.

Както и сайт за работника - какъв е, как е напуснал работа, дали не е окрал предишния си работодател. Дали не е пияница и лентяй, който мрънка за щяло и нещяло и т.н. да не влизам в подробности. За някой който ще тръгне да говори спрямо мен над 15 години съм бил работник и от 5 години работодател. Т.е. когато не ти харесва нещо напускаш и правиш фирма - бързо и лесно става, после е интересното. Сполай на всеки гледащ в купата на другия.

Е то като ще е само за след 2014 няма смисъл или ще има смисъл след 20 години. Няма какво да проверяват, човек или го може или не. Също така обаждане на предишен работодател е ненужно, скунфузно и безсмислено. Как работодател може да се оправдае, че е загубил ценен кадър? ;)

парво требе са научават да сканират, после да пишат на клавиатура както пише у сертификата им. айдииии, ...отидоха ми сертификатите на кино...

значи първо държавата позволява да се създадат центрове издаващи сертификати, които не важат нито у нас нито където и да е, а след това наказва хората, които са били излъгани от тези центрове като не им дава възможност да използват тези фалшиви сертификати в бъдеще заради нововъведението?!? цитирам: "има твърде много центрове, които предлагат обучение, но нямат лицензи" Няма ли да санкционира тези центрове държавата и да валидизира на хората сертификатите които са платили?

Държавните курсове са булшит. Изхарчили са праи на вятъра за тази система. НИКОГА няма да се заинтересувам дали някой бил изкарал курс, организиран от държавата. Даже не бих наел такъв "специалсит', Който си е губил времето. Ако е ценен и качествен, няма да има време за губене с тъпаци. За последно сведение държавата плаща такива смешни пари на лектори, че опитен специалист никога няма да преподава за толкова пари. Или ще го направи безплатно, или няма да го направи за обидни жълти стотинки. Чувал съм за лектори, които четат от пожълтели листове от преди дестки години! И това в университеткса база за повоишение на квалификацията на СУ!!! Голяма излагация, срамно нико ниво, лапат едни дребни левчета едни дребни чиновничета и се базикат с нацията си и с бизнеса й!!! До кога?!!!!! До когато им позволяваме разбира се!

А какво ще кажете за следната обява (от link): Търсят се програмисти с висше по Информатика (бакалаври и магистри), но НЕ завършили в НБУ!!! ???

По-важно е какъв е студента/курсиста. Ако има мерак и учи ЯКО - ще успее и в държавен и в частен университет. Но да - за нбу - дипломираш се, ако си плащаш таксите редовно...

сми то оттия програми едни крадоха та се забравиха редно не само оттука да ги гледат тия автоцентрове ми и от бриуксел кои кво прави

Става въпрос за определени курсове, субсидирани от държавата, и документите за завършен курс ще се пускат онлайн, а това не гарантира никакво качество по принцип. Нататък нещата са несериозни и касаят само публични длъжности, при които HR трябва да оправдае пари от хранилката за наети от него... Веднага давам контрапример. Отдавна се занимавам със софтуер и това налага контакти между представители на различни езикови общности. Накратко - в моята област при кандидатстване за работа се проверява компютърната грамотност и езиковата такава. Нито аз, нито колегите ми някога сме си помисляли да искаме от кандидати документи за завършен езиков курс или пък сертификат за владеене на програмен език. А когато ние сме кандидатствали за работа сме се отказвали веднага при подобно искане от потенциалния работодател. Компютърна грамотност се определя веднага и на място! Езикова грамотност се определя веднага и на място! Това става много, много, много лесно...

А за всички останали случаи просто прочетете още веднъж поста на Вени ( нерегистриран ) 06.07.2015 16:43 ;)

гладни смееееее гладни сме

То, ако си мислите, че Британския университет на Долен Съсекс или Уест Лондон Скуул оф Пъблик Едюкейшън са нещо повече ... тия важат само за уредените роднини на "нископлатена" държавна работа където продължава тайното ''провеждане" на конкурси и назначенията.

А тези частна организация ли са и тях кой ще проверява, дали не манипулират и въвеждат правилно данните?

А кога ще се създаде трудов арбитраж и публичен регистър на фирмите не спазващи трудовото законодателство?

по-лесно е да създадат регистър с фирмите спазващи го. Така и така се броят на пръстите на двете ръце.

Бе те първо да направят система, чрез която работодателят да може да проверява дали служител има издаден болничен, т.к. настоящата "система" на НОИ не позволява.

Поредната герберска тъпотия,95%от училищата и школите не съществуват,до къде ще пращате запитване бе герберски малоумници,или така е най-лесно-нямаш китап,няма работа,вашта мама олигофренсдка!!!!!!!!!!!!!!

Това е полезно, поне може да се разбере дали кандидатът има познания по Фото_шоп или др. софтуер за фалшификации. Ако има фалшива, добре изработена диплома то може да работи при нас като предпечатна подготовка.

Има: бг работодател точка ком

А ще има ли електронна услуга в която наемните да проверяват бъдещите си шефове дали: -фирмата е законна,регистрирана и дали не е в сивия сектор; -плаща осигуравки и данъци; -обложената и печалба е в "европейските" граници от 15-20 % а не 50-100%; -плаща на работника действително заработеното или си го спестява за S-класа; -ако фалира ще изплати на работника дължимото или ще запраши с крадените пари към някой валутен и данъчен рай; -е купил всичките околни прокурори,чунгета,съдии,политици и данъчни; -и т.н и т.н.

Да. Повечето неща ги има вече. -Има търговски регистър, достъпен чрез сайта си. Пишеш фирма или ЕИК и излиза, дали съществува, дейност, има ли запори и т.н. Безплатно е! -Осигуровки. Още на интервюто си питаш на колко те осигуряват. - За това дали плаща обещаното има няколко сайта, където бивши работници качват мнения. (Не мога да поста линк в Дир БГ). - Ако фалира, закона защитава първо работника (въпреки че пак може да изгориш), после държавните (парно, ток и т.н.) после банките, и накрая други фирми (кофти а, ако се опитваш сам да се измъкнеш от дупката с бизнес) -ченгета данъчни, не му трябва да ги е купил. Те сами ще му се предложат дори и сега да се запознават с него или ги мързи и чакат да минат още 20-30г. в скътавка за пенсия. Надявам се да съм ти бил полезен :)

А що се отнася до изискването ти печалбата му да е 15-20% вместо 50-100%...сам си режеш клона за висока заплата. Оставам те да помислиш защо ;)

Уважаеми, преди да го напишете това, можехте да си направите справка, че тази информация от 2007 година е публична и всяко юридическо лице, освен че е регистрирано и се вижда веднага по ЕИК там, е задължено до 30.Юни всяка година, да публикува финансовите си отчети за предходната година. Мястото се казва Търговски регистър към Агенция по вписванията, а това, че дир.бг са публикували изказването Ви, като интересно такова, само говори за това, че редактора им е също извън класация.

Не знаех, че информацията дали даден работодател плаща осигуровки на 100% е публична? От кога стана това или говорим колко да не заспим?

Спартанчо, типична бг черта е да се прави сметка на шефа! Пазара е свободен - направи си фирма, носи отговорност, изкарвай заплатите и на служителите си, които в 70% от случаите си гледат часовника, чакат да стане 5 за да си тръгнат, и накрая на месеца си чакат заплатата! И като станеш работодател, тогава да те видя с тази междуфирмена задлъжнялост как ще се отнасяш към онези служители, които дори не се вълнуват събрани ли са задълженията или не! И... между впрочем, дори и в Европа никой работодател не се отчита на служителите си - затова са публичните регистри - гледаш и преценяш - искаш ли в тази фирма или не!

Имах 30 работника. Мързеливи за нищо не стават. Сега всички са извън БГ. добре се оправят с живота. Купили коли. Плащат наеми. Други са на мортгич в Англия. Има спасители на дайтона и на гълфа. Мръсни готованци, как само живеят навън. Че и работодателите им доволни от тях. Получават месечни и тримесечни бонуси. В Англия годишна индексациа 2,75% да компенсира инфлацията, автоматично, без да се брои за увеличение на заплатата. В Америка гифт карта $100 сега за 4тх ъф Джулай /а, не кат българския Джулай/ и преди тва $100 кристмас. Мръсници, как само си живеят. В тях е проблема, не беше в мен БГ работодателя. Аз бях велик. Е сега великата ми фирма е на банката и аз по света. Глупавите, мързеливи работници не успяха да ми я изплатят. За справка велики работодателю. Рио е 12 млн. Сао Пауло 20млн. NY 20 млн. Атланта 10 млн. Токио 20 млн. Мексико сити 20 млн. Лондон 10 млн. Виж колко стаи имат 8те най-големи хотели във Вегас може би общо 50хил. 42 млн са пътниците само от летището миналата година. О велики БГ работодателю в Атланта за миналата година на летището са минали 96млн пътници. 260 Хил на ден. Ти казваш мързеливи работници дет чакат 5 часа и заплата. Аз казвам,че бях ограничен работодател с мижаво ПРЕДПРИЯТИЕ с 30 работника. Бях велик. Купувах чисто нови коли, а?

Отиваш в НАП с личната си карта и за две минути си изваждаш ПИК. С него ще можеш да виждаш, кой работодател на каква сума те е осигурявал. За теб е важно на каква сума те е осигурявал, а не дали е внесъл осигуровките. Това теб не те касае. НАП ще го гони.

Боже,боже,боже!!!Вие на луд ли ме правите?!?!?!Само един въпрос за баланса работодател-наемен работник: ЗАЩО???? В БЪЛГАРИЯ ПО ЕВРОБАРОМЕТЪР ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА Е 3.1 ПЪТИ ПО - МАЛКА ОТ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА А СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е 9.4 ПЪТИ ПО-МАЛКА ОТ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА??? ЗАЩО?ЗАЩО? ЗАЩО? ПРИ КОГО ОТИВАТ ОСТАНАЛИТЕ СПЕЧЕЛЕНИ ПАРИ ОТ ТРУДА НА "ЛЕНТЯЯ? РАБОТНИК - БЪЛГАРИН????

Почти всички новопостъпили са на изпитателен срок. Още първият месец ще разбера дали става за работа. Ако става, не ме интересува какъв му е сертификата. Ако не става, ако ще и да има заверен от папата сертификат, пак ще го освободя. Разбира се това не важи, когато някакъв сертификат се изисква от закон.

Ти изчерпа темата c това изказване, но един притежател на много сертификати и никакви умения не е съгласен с тебе... ;)

Сертификатите не са свидетелство за умения, а за знания. Уменията се придобиват по време на работата, те хората затова ходят по курсове, за да придобият знания в някаква област, в която в момента не са компетентни. Ако искаш да ти идват хора без опит но с умения, и да им даваш мин. заплата и да ти вършат перфектна работа от първата седмица, има да чакаш. То затова сте и на този хал меринжеите в БГ.

виш 333 сега разбрали че и ти не ставаш въпрос навреме и ще разбереш