Половината българи искат втора работа

49% от работещите българи заявяват, че биха се захванали с втора работа. Данните са от последното национално-представително проучване на „Галъп Интернешънъл” проведено в началото на октомври, цитирано от кlassa.bg.

Обратно в новината

Коментари - Половината българи искат втора работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе аз и първа не искам да захвана... щом е работа не ми го хвали.... Виж ако е далавера, и на четири ще се хвана... минимум - 25 часа в деннонощието откъртвам...

БСК твърди, че производителността била ниска? Или фирмите нямат необходимата организация?

Половината българи търсят втора работа - а другата половина търсят първа...

Това с работата наистина не го разбирам - ето пример: ако съм си подредила къщата и няма нужда нищо да се прави, защо трябва да изсипя болклука по средата на стаята, че да се отвори нова работа? Проблема, е че за да има достатъчно работа за всички доста болкук трябва да изсипем, а от къде да го вземем? На днешно време не виждам изобщо защо пари = работа, след като последната по дефиниция вече недостига за всички ? :)

Послушайте ме и НЕ търсете втора работа. Половината от изкараното ще дадете за лекарства, а другата половина за операции.

ганю обича да лежи и да не му пука, оправдания винаги си има, негативното в това би могло да бъде, че тази често е добрата му страна.. :)

МРЗ -290 лв на 8 часа, на 4 часа - 145лв МРЗ и т.н.... Много сложно за демократите, на две магарета сламата да разделят Проблема е в мизерната сума, според която може да работиш на едно място на 8 часа, на друго на 4 часа и пак да си пълен мизерник!А иначе на един час мин.заплащане е 1.73 ст.при средно 21 р.дни!!!

По-скоро заглавието трябва да е "Половината от българите имат нужда от по-добре платена работа"

НЕ ВТОРА РАБОТА А НОРМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ИМ ТРЯБВА НА ХОРАТА

Направете първо да има добре развита почасова или половин работен, тя сега май е няма никаква понеже никакво заплащане делено на две си е съвсем нищо по българските стандарти. Пък ако има нормална почасова тогава вече ще може да се работи на повече места...да не говорим, че проблема с безработицата ще бъде решен...

Значи трябва да се вдигне МРЗ!!!Няма значение дали е на или на 8 часа!

А пък Дойче Веле викат, че сме мързеливи.

Ми аде, кой сега лъже?

Да направим едно сравнение с две държави в ЕU.Едномесечна заплата в Германия се равнява на едногодишна заплата в България. Много сме "ДОВОЛНИ" ние Българите, че помагаме за развитието на ЕВРО СЪЮЗА.

Работи като германец и ще ти бъде платено като на германец. Като си толкова кадърен - отиди в Германия направо - там плачат за умници като теб!

Заплата, ама каква? Ако говорим за минималната - може би. От друга страна познавам хора, върнали се от Германия понеже в БГ им е по-изгодно. Да плащаш данъци + наем + храна + сметки там отиват МНОГО повече пари от при нас, да не говорим за услугите (всякакви майстори, механици и т.н.).

Някой ако има под ръка речник на БАН, да ми каже ума ли я думата "оправомощявам"? или корена и? Благодаря! В он-лайн-а я няма.

Абсолютно си в грешка , че българинът не работи здраво. И по принцип ефективността на труда е единствено работа на работодателя, на наемния работник се плаща на час - негова работа е да изпълнява разпорежданията. Ако не ги изпълнява го уволняват, ако ги изпълнява го оставят на работа. Дали е ефективен зависи от организацията на работата , от машините и т.н и т.н., което не е изобщо , ама изобщо в задълженията на наетия на трудов договор, като в същото време не му се полага допълнително заплащане, защото фирмата е спечелила много от неговия труд. Заплатите в България са ниски, защото има висока безработица.

Разбира се ! Тези които искат втора и трета работа така си вършат първата, че затова сме на тоя хал!

-Аз от месец и половина търся първа... -256 подадени CV-та и нищо по-вече от 300 лв, владея прилично три езика, компютърна грамотност и много опит-досега все греда...

Работата (и съответно заплатата) в една държава се определя главно от основния принцип на икономиката - търсене срещу предлагане. За да се стигне до такава "суша" може би търсите на грешното място. В смисъл ако съм ядрен физик с 3 висши и си търся позиция в село Герман може и 512 CV-та да подам без успех. Това ако няма търсене за кадри като мен. Другият проблем е ако има твърде много предлагане - пазарът да е залят от хора с по-добри от моите квалификации. Съвсем друг въпрос е колко се търси този "много опит" какъв точно е той. Също така не се знае какво значи "прилично" владеене на три езика - аз мога само да констатирам, че "до сега" са две отделни думи, а не една...

Грешка: думата досега е една цяла дума (справка link И за останалото грешиш: висококвалифицирани хора не могат да си намерят прилична работа (прилична = различна от тази, която могат да я вършат хора с основно образование).

Да,наистина хората биха искали и втора работа.Поради недостатъчно робско заплащане.Е, само че колко е ефективен човек,който работи на две места пълноценно с нормално натоварване.С изключение на лекички професиики.Аз лично имам такъв опит с работа на две места и мога да твърдя,че това рано или по късно рефлектира на здравето.Разликата обаче между нас и другите развити държави е,че там допълнителната работа ти носи доходи, с които не си покриваш основни нужди,а си повишаваш благосъстоянието в повечето случаи.И те стимулира да работиш,защото ще получиш.Което не мога да кажа за ситуацията в БГ.Защото тук се плаща по начин,че видите ли друг ще работи това нещо за по-малко пари.И се почва едно цакане на наетите.

Наетите сами се цакат - щом има кой да върши твоята работа за по-малко пари, защо да наемат теб и да ти плащат повече? Ти ако можеш да си купиш кило сирене за 5 лева и същото за 15, кое би избрал?

Примера,който ми даваш показва нивото на самооценка на лични способности и професионално отношение към работата.Това сирене за 5 лева не е сирене,а някакъв боломач ,което не никакво сирене.Което показва какво ниво на професионализим струи от такива разсъждение.Comprende,amigo!

В Германия ако работиш втора работа - почти цялото изкарано отива за данъци, ако щеш вярвай. Там има смисъл да се работи допълнително само на черно, но както се сещаш в цивилизована държава е рядкост, защото се санкционира жестоко.

само чуждите фирми осигуряват върху висока заплата по голяма част от хората ги осигуряват върху минималната , няма какво да се лъжем.

Искаме да работим, защото сме работливи! И защото можем! И най-вече защото не ни стигат парите! По едно време работех даже на три места! И други са го правили, не съм сам!

Работил си на три места? По колко часа? И каква работа? Преподавал сте в университета, после сте карал такси, а през ноща сте месил баници? Моля ви, кажете ми какво сте работили - наистина ми е интересно!

Dobromir Dimitrow

Разбира се, че не съм работил на трите места на пълен работен ден. Едната ми работа беше като проектант въа фирма на пълен работен де. Втората беше, като проектант с друга, за нея работех предимно вечер и малко през деня. А третата - бях контрольор на дейността на трета фирма, там заетостта ми беше малка - два-три дни в месеца. Голямо натоварване беше - за десетина месеца на три места... Трудно се изкарва. Та това е.

Аз работя на две работи - все тая.Два пъти по нищо си е пак нищо!

АЗ СЪЩО РАБОТЯ НА ДВЕ РАБОТИ И КАКВО ...ЗА ДА СВЪРЖА ЗВАТА КРАЯ ....САМО ЗА ЕДНИ СМЕТКИ ,ОТ 20 ГОДИНИ НЕМОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ПО ЧИВКА НЯКЪДЕ ИЗВЪН ГРАДА В КОЙТО ЖИВЕЯ....АМАН ВЕЧЕ САМО РАБОТА И РАБОТА

"От работа се става гърбат, не богат", Тъпчо! Това не ни пречи да работим, защото ние сме РАБОТЛИВ народ!

ДА ТАКА - ЗАПЛАЩАНЕТО НИ Е КАТО НА АБОРИГЕНИТЕ , СМЕТКИТЕ КАТО НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ. НАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ:)))

Аболютни долни и нагли лъжи са тези данни. Всеки може да влезне на сайта на НСИ и да види с големи букви е написано - заети лица 2.1 милиона. Което е 25% от населението на България!

То статистиката не е като свинското и зелето. Никой не те лъже, просто ти не разбираш за какво иде реч. Безсмислено е да броим пеленачета, ученици, пенсионери, инвалиди, коматозни и т.н. към безработните. А и отдавна сме към 7 милиона, не 8.

ама то защото не щат да работят 3 000 000 сънародници ги няма

Защото - няма.

Ето вижте неграмотното KGB.IQ146.КАЛИТКО как работят като "калинки" за герб

А другата половина първа!

С тази минимална заплата и трета работа ще поискат.а една Франция имат 4 дневна работна седмица и минимална заплата- 1400 евро]:>

Ади бе, кажи къде работят по 4 дни в седмицата? По-леко с лъжите!

Работят франсетата, не 4 ами 2 и половина дни. И то тяхната работа не е като нашата - по цял ден само кроасани нагъват. Ама тук заради правителството или заради нещо друго не става така - хем трябва да работим по 5 дни, хем шефа не дава по 6000 марки...

прочети ,то си пише колко часа за колко пари.

Искат, ама не се хващат :)

Kalin

Къде точно на Запад?Определено не в Европа.Проблема е че заплащането тук е ниско икономиката се срина тотално няма светлина в тунела.Ако щеше и на три места да работиш като и на трите ти плащат мизерно единствено хората са потърпевши не и правителството.

В Англия, например, или това не е в Европа, а?

Ами не виждам как ще работиш на второ място, колкото и да искаш, когато работното ти време е 10-12 часа и 6 дни в седмицата /така се работи в повечето частни фирми в моя град/. И да не си помислите че заплащането съответства на тези часове :-)

Ако работата ти я може всеки мангал е нормално да не е добре платена. Един наистина добър специалист в която и да е област може и работи по 12 часа, но знае много добре за какво!

Ами във форума всички сте много отворени и от атомен физик нагоре! Например имам предвид следните случаи на мои приятели с горепосоченото работно време - управител на заведение с 200 места -заплата 650лв, търговски представител с 450лв., служител в склад, който се занимава с фактурите и складовата програма - 350лв. /това по високите ти критерии очевидно го може всеки "мангал"/

Боже, боже !Къде живееш?!Напротив, работите не са за необразовани и неспециалисти, но сме поставени на колени пред новобогаташите, щото те поставят условията.За наемния работник особено като няма пазар на труда, и профсъюзи му е е......м... за съжаление.Не се усетиха групировките през 90-те да направят като в Америка...

Да допълня, "на запад" втората работа най-често не е шеф, бизнесмен или счетоводител. Масово за втора работа се работи в Макдоналдс или като сервитьор или таксиджия или евентуално в автомивка. Но на нас такива длъжности са ни под нивото и за това само 6% са се "принизили" да работят втора работа. Останалите 80% седят пред компютъра и се оплакват колко е трудно и колко сме бедни.

У нас не е възможно да се работи втора работа, защото повечето работодатели не са навити техните служители да работят и на друга място. Съответно не се предлага достатъчно почасова работа, което всъщност е единствената възможност за втора работа.

Работодателят няма думата за това какво правиш ти в извън работно време. Всъщност в много от професиите има традиция за допълнително заработване. Например всички майстори и строители работят и "на частно", лекарите правят извънработни консултации, счетоводителите обработват повече от 1 фирми, ИТ-тата си правят проекти от къщи и т.н.

И десет работи да се работят, ако се работи по "бьлгарски" пак няма да стигат парите. Когато стигнем производителността на германците, ще ни стигат парите и сьс осем часа работа на ден :)

Ей стига сте повтаряли ти и такива като теб кат развалени грамофони "производителноста е ниска", щот така ви изнася ! Производителноста на Българския работни отговаря на 100% на заплащането, което получава. ЗА ТИЯ ПАРИ ТОЛКОВА ! Разни псевдобизнесменчета искат да дава 350-400 лв. заплати и работниците да се скъсват от бачкане :)) ДА АМА НЕ ! за толква пари повече от 3 часа работа на ден ако работиш значи работиш на загуба ! Айде Плащай 700 и нагоре заплати и давай бонуси за празниците да видиш как се вдига и производителноста и качеството ! Ама щот тия бизнесменчетата гледат да си земат по едно Q7 да ходят на чалгичка с него, вместо да инестират в човешки ресурс !

Не знам в коя държава живееш, но мен ме хваща страх всеки път, когато някой трябва да ми свърши нещо. Дали даваш 200 или 2000 ефектът е същия - работи се бавно, безочливо и си оставят ръцете. Мислиш ли, че като бай Иван цял живот е работил през пръсти за 500 лева ще се преобрази на изряден майстор ако му дадеш 1000? От опит ще ти кажа - най-много да ти свърши работата още по-зле, понеже с 1000 лева ще е доста по-пиян отколкото с 500.

Това е милиционерският капитализъм на герб - работи се на две места, по възможност до смърт, за да не се плащат после пенсии ! Никаква социална политика на това правителство - брутална защита на интереси на монополисти и олигарси, за сметка на интересите на обществото ! Работим докато не умрем, отпуски, ваканции и пенсиониране са крайно нежелателни ! Да живее капитализма на герб ха ха ....

Незнам защо на вас в България все политиците са ви виновни, че не искате да работите. Няма да се оправите с този начин на мислене. Аз живея в Канада и няколко години съм работил на две место. Познавам и много други хора дето го правят.

Наистина ли не знаете защо го правят? Ами много по-лесно е да псуваш политиците за неудачите си, отколкото да се хванеш на работа.. ;)

Не работиш за 300 евро в Канада, нали? И те осигуряват на пълната заплата.

Ама защо не си стоя тука ?? Да работиш - пример да даваш!Ами се изнесе в уредена социална държава! Най обичам някой от майната си да дава ъкъл!

И точно тази половина няма да гласува за тези, които ги доведоха дотук!

Ей, комундетата пак го отнесоха...

ТОВА Е ЩОТО СА ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИ ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА ПАРТИЯТА-МАЙКА ГЕРБ. ДО КРАЯ НА МАНДАТА МОЖЕ ДА ИМА ХОРА,КОИТО ДА ИСКАТ И ТРЕТА РАБОТА- ПРОСТО НЯМА ДА СПЯТ.ТО ОТ СЪН СПОМЕНИ НЯМА.

Който не го бива за нищо и никъде не го искат на работа си беше мизерник и при Тройната коалиция.

ПРИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ИМАШЕ МНОГО ПО-МАЛКО БЕЗРАБОТНИ.ТОВА Е ФАКТ. И МНОГО ПО-МАЛКО ИСКАХА ДА РАБОТЯТ НА 2 МЕСТА. СЪЩО ФАКТ. НО ТИ ЯВНО СИ ОТ ПРИКАЗВАЩИТЕ.НА ТАКИВА КАТО ТЕБ ЩЕ КАЖА: ПОВЕЧЕ ПРИКАЗКИ- НА ПАЗАРА.

Като не им достигат парите естествено ще търсят и допълнителна работа . Не мога да се сетя кога само ще я работят .Кога ще отидат на едната кога на другата . Трябва да бягат или да закъсняват. Ставаш сутрин в 6ч. отиваш и работиш 8 часа и отиваш на другата и там 8 ч а кога ще се спи и колко време има за път.

Не само ти се спи,ами кой по дяволите ще ти вземе децата от детска градина ще им сготви и нахрани,опере,изглади. Тези, които ходят на училище кой ще им провери домашните ще им помогне ако нещо не им е ясно с уроците? Питам

яяяяяяяяяяя

Нашенска му работа! Вместо да работиш истински на едно място, ти работиш по нашенски на две..

Не искат а са принудени за да преживеят.