Десетки хора в София и Търново протестираха срещу ГМО в храните

Протест срещу разпространението на генно-модифицирани организми (ГМО) в земеделието и хранителната мрежа се проведе в София и Велико Търново. Шествията в България бяха част от „световния марш срещу Монсанто”, един от големите производители на ГМО храни.

Обратно в новината

Коментари - Десетки хора в София и Търново протестираха срещу ГМО в храните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Важното е да се протестира. Няма значение срещу какво, трябва да протестираме, да покажем че сме недоволни. И несъгласни. Българинът е чепат човек. Аз предлагам да протестираме и срещу НЛО, срещу Баба Яга и Дядо Коледа. Какъв е тоя Дядо Коледа моля ви се! Така си беше хубав Дядо Мраз! Хайде протестирайте, който си няма работа. Аз имам.

Р0боти Роботе, то за тази работа не се иска акъл, който протестира срещу многоизмерното робство. Един "ОРГАНИЧЕН ПОРТАЛ" си ти. (В интернет има за "органичните портали" много неща написани.)

защо не протестирате срещу депотати като сидеров които убиват и малкото останал морал вав това общесто, бесмислени протести ,тялото умира по-барсо ако духовно се омарси,но това за бг е бес значение

Това не е за нас. Най-здравославната храна е пластмасата. Най-добрата кола е Трабант. Най-хубавата баба е моята. Всичко произведено по старите класически технологии е вкусно и полезно. България няма проблем с изхранването.Има проблем с населението.Останалото е шменти-капели.

:-))))))) Не, Колега - Не сте бай Танасъ. От Нас-Всички сте. ... И бодлите-Ви Са като на Всеки-Един/на от Нас-Всички. ====== Ррработа Ни чака, млади момко ! (Простете, ама Трябва да Видя едни Воистине-Магарета дето нещо са си въобразили че моът си наумяят... Та - Никакви вересии. Извинения - Йощ-по.)

Доста Сме поговорили тук във Форума за Монсанто.... - Това Е Отдавна-Отминала шашмалогия, Хора ! Днес се Работи по Методиката за Реално-Нормално Анализиране на Възможностите. Ерго : - за Скоростта на Развитие на културите И евентуалните патогенни изменения... ...плюс - скоростта на развитие на патогенни изменения в консуматора/човека... ...плюс - поносимостта на човешкия организъм.... ...плюс - евентуалните неизбежни промени в (микро)климата... ...плюс - въвеждане на Реална Взаимосвързана Система за Изхранване, както И - за Предотвратяване на Изкривявания (по Прилагането-Й И Неположителни Здравни влияния).... ========= И изобщо, Българ(к)и : - мигар не Виждате взаимовръзката между 'станалото' (и Най-Вече - Насоката-му ! ) с 'някои' Реалности у Нас от последните дни ?!

Има ли доказана вреда от ГМО върху живите организми? Или това си е спонтанен и научно необоснован страх да не се намесваме в "божиите работи"? Нещо като "градската легенда" как докато говорим по мобилен телефон и мозъкът ни се пържел от от излъчваните електромагнитни вълни от апарата? Нещо като исканията за забрана на абортите, че така пак сме се месели в божиите работи? Като страха от Големия Адронен Колайдер в ЦЕРН при търсенето на "божията частица"? Та нали всяко ново поколение организми е генно различно, макар и малко и това се нарича еволюция. С това питам - дали страхът от ГМО по скоро ни вреди със своята необоснованост и така сме на път да се откажем от постиженията на науката?

кви постижения на науката те гонят...след като днес съвсем нормално-вс може да се отглежда по естествен път...и тук-пак науката помага-с хидропоника-и да има за всички..относно гмо-не е напълно доказано че вреди-но не е доказано и че не вреди...-а относно проучванията сме чували мн работи-че се покриват...от тея корпорации...щом почвата не става за нормална след това-какво по-голямо доказателство ти трябва?а относно абортите-хах,ами как е ако убиеш малко бебе?мани я църквата,тва е до съвест... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

от векове е ясно че "невидимия" свят създава видимия, само че ти си спал.... микровълните отдавна е ясно че убиват клетките и са вредни за всеки жив организъм. Същото се отнася и за генномодифицираните продукти. Те объркват информационния код на гените и човек бавно и сигурно се саморарушава. Това е най новото оръжие срещу човечеството. За твоя информация, последното руско психотронно оръжие на Академик Кандиба работи по подобен начин. Вкарва деструктивен код във клетките и и те се саморарушават само че доста по бързо сравнение с ГМО..... Като обичаш прогреса не е лошо да четеш и други книги различни от средствата за масова манипулация....

LeGrandTulup

ГМО е така модифициран организъм на генетично ниво, че да дава по висока реколта, с по големи размери, да издържа на атаките на типични болести за този вид. Когато ние консумираме такава храна - няма начин нейната генетична информация да си взаимодейства с нашата. Обратното би означавало че примерно който набляга на пилешкото месо - след време му пониква перушина и почва да пести от самолетни билети. Затова ми се струва че страхът от ГМО е необоснован.

Те и раковите клетки са един вид еволюция...ама не би им се кефел!

в това е проблемът, че не се правят изследвания. Агенцията по храните и лекарствата в САЩ приема по подразбиране, че са безвредни и не изисква да бъдат изследвани.

...тъпи американци, плюскат храни с гмо и правят самолетоносачи и космически кораби...

не само гмо,ами тр да се контролират и пестицидите...а това че не можежела земята да ижрани толкова население-са пълни глупости,необосновани оправдания на корпорации като \"монсанто\"...първо-днес има вече хидропоника..-което изисква минимален процент вода и е безпочвено отглеждане на култури...второ-ако се построят високи сгради-както се прави това за паркинзите-може да се сади на тях-огромна продукция-и всичко да бъде органик/био/..а не отровите,с които заливат света...ама някои хора маъ маъ нямат мн интерес от това-та-така... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Проблемът Не Е водата, Колега ! (Това е Търговска лъжа. За водата де.) - Проблемът Е Осветяването с Определен Спектър Светлина. (А Това - просто Вече Е Проблем.)

абе тиквеници, чернобил беше и е поне хиляда пъти по опасен от гм храните. защо не протестирахте срещу комунистите, които го скриха от народа, докато в същото време внасяха чиста храна за себе си и родата от село? цяла америка яде гм храни, вие просяци не искате. ами стоите гладни. в америка чистите храни са няколко пъти по скъпи от гм. вие прошляци с претенции не можете да си позволите и гм храни.

с Чернобил, сега знаем как и най-авторитетните учени могат да бъдат накарани да лъжат без свян целия свят. Затова протестираме сега. ГМО храните изобщо не са по-евтини в крайна сметка, а само истински тиквеници с болни претенции могат да вярват, че хора, които извличат милиардни печалби от това, го правят от грижа за бедните. Не просим нищо, само да ни оставят на мира да си сеем с нашите безплатни естествени семена и да си гледаме неГМ растения. За Ваше сведение и до днес 70 % от храната на световното население се отглежда по традиционния начин. По-добре се замислете колко храна всъщност се разхищава и изхвърля точно защото не й знаем цената и ни се вижда евтина, а народът е казал: "Никой не е по-голям от хляба" и "Хляб не се хвърля".

Някои от убежденията на типичния промит мозък: екоактивист е; ГМО е вредно; микровълните са вредни; има кемтрейлс; няма нужда от антибиотици, ваксини и флуор; хомеопатията лекува; разделното хранене и вегетарианството са полезни; натриевият глутамат е вреден; стъпването на Луната е фалшификация на НАСА; герб е дясна, а бсп е лява партия и пр и пр. Такива твърдения не се оборват с логика и разум - усмихнете се и оставете зомбито в неговия си свят на невежество, клишета и суеверия !

прочетете поне пет истории на семейства, чиито деца са били увредени от ваксини, и се усмихнете, да видим как ще стане, а за флуора вече е доказано, че е вреден - стара Ви е информацията

Колко процента от населението трябва да работи в селското стопанство, за да имаме чиста храна?

Въпросът Ви е Пределно-Сложен. (Извинете - бихте ли Го доуточнили ?)

тези, дето стоят в момента без работа май ще стигнат, ако говорим само за ядене, ако искаме да продължаваме да хвърляме храна - трябва да се изчисли точно

Днес е събота - почивен ден. Вчера беше също почивен ден. Днес 30-тина човека протестират, към 200 лаят по форумите и питат кой и защо нищо не правел! Все чакаме някой друг - няма подарена свобода, за нея постоянно се воюва!

Спретнах къде шестнаесе Земни часа бач. Часовите разлики - отгоре. (Да съм казал нещо ?! ;-)

Не се натягайте драги български аборигени! Още нищо не сте видели. Бъдете спокойни! След ГМО-то ще ви джиросаме и шистовия газ. Искрено ваш, Джеймс Уорлик

Потвърждение на тезата ми.

Ясно е ,че огромният брой население на земята не може да се изхрани без ГМО. Никой ли не е забелазал, че бедните американци са безобразно дебели. Просто ГМО е евтина храна от малко площ. Чистата храна е привилегия на хора, които могат да си я позволят.

Почти цялото въшливо население на Земята,може да се събере на Шопското поле,даже да си донесе и един креват-метър на два.Математика-представяш ли си -сичкото ,,цигани" и ця-лата земя е празна.Така че стига с раздувките за изхранване на населението.

как всички сте убедени, че точно тези свръх мощни и супер богати компании са се замислили как да да изхранят бедните. Не забравяйте, че "Ситият на гладния не вярва". Освен това пред очите ни всеки ден убиват хора. Щели да спасяват гладуващите в Африка. Там непрекъснато се подклаждат граждански войни. Само в Руанда пред очите на равнодушния свят бяха изклани 900 000 души за три месеца, а после загинаха над 4 млн., което лесно можеше да бъде предотвратено, но точно САЩ казаха в ООН да ги оставим на съдбата им. "По делата им ще ги познаете"!

Ми то желание за бързи печалби има във всяка сфера на живота - и в изкуството и в детската медицина...Да ти имам "доказателствата"

ГМО и Е-тата не трябва да съществуват. И това трябва да се узакони и наложи.

...Само ГМО ли? То са Е-та, палмово масло, сухо мляко внесено незнайно от къде, маргарини, антибиотици в месото, натъпкано със сол сирене, колбаси, кремвирши от кожи, нокти и пениси....Защо всички си мълчат, изтровиха ни децата дори...Народ - овца и управници-крадци и предатели!!!

Подкрепям Ви 1000%.

Бг-та със сметки в Швейцария, офшорки, изнесени от Бг 35 млрд. долара, хотели, луксозни вип-градчета. Сериозни съмнения за ограбване на обществото. Къде са протестите? Къде е прокуратурата?

Никъде няма доказателства че ГМО са вредни. Всъщност те се получават по начини които съществуват в природата. Самата еволюция представлява един вид модификация на генетичния набор. Съветвам да се намали гледането на холивудски филми и да си спомним че едно време и на анестезията се е гледало като на дяволско нещо.

Ето мнението на професионалист. На кого да вярвам? На агитаторите "долу, вън американците"?

в цял свят протестират срещу гмо храните -защо ли

Антиамериканизмът е най-лесният отдушник на социалното напрежение, дължащо се на туземните "елити".

Защо тогава цял свят протестира срещу ГМО? Защо богатите чичковци от монсанто, Бил Геийтс и т.н. хранят себе си и семействата си БЕЗ ГМО, а не дадат пример със себе си?

Защо толкова много заболявания с небивали размери -от аутизъм, до диабет и какво ли не?

Генетик, писаното от теб е ЛЪЖА. Никъде в природата няма кръстоска между растение и животно. Да си чувал за студоустойчиви домати с ген на риба? А преди да ми кажеш, че това са вестникарски измислици - иди да си купиш домат в хипермаркет, особено през зимата; после се замисли пак ;)

доказателства като "Монсанто" разполага с цяла кохорта от скъпоплатени адвокати и съди всеки, който посмее да намекне само нещо в смисъл на вредност? Как да посмеят учените като остават без работа и не могат да платят хонорарите на адвокатите? Освен това бивши служители на компанията непрекъснато са в управлението на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ, която НЕ изисква да се правят изследвания на ГМО храни, чудя се защо ли? В Канада са предложили подкуп от 1 млн. долара на учени, за да ги подкрепят и като избухва скандал, казват, че им ги давали за изследвания. Ей, че загубени тези учени - да объркат финансиране с подкуп. Толкова пари за подкуп! Как да не повярваш, че само добруването на човечеството им е в ума!

Само Учените хора могат да объркат света! Не толкова учените -могат само да си утежнят живота!

Праховите частици доказано предизвикват рак на белите дробове. София е шампион. На протест срещу замърсителите.

Само Учените хора могат да объркат света! Не толкова учените -могат само да си утежнят живота! И ще крещите...! напуснете София! Убийте "наполеон"!

Знаете ли в колко много продукти се влага сухо мляко? Дали не е чернобилско?

тая рапица дето я засяха масова дали не е генно модифицирана? Щото за био-горива американците садят ГМ-рапица. А дали правят само горива или я мешат със слънчоглед и я правят на "слънчогледово олио"? Нещо потъмня напоследък олиото, а ама "кой да ни каже" какво всъщност има в бутилките? Да не забрявяме, че рапицата има способността да извлича радиация от почвата (" за добро или за лошо"). Така че контрол на храните трябва и етикети с точното съдържание!

Хайде на протест срещу китайското контрабандно карго, смазващо българския призводител и обогатяващо крими елита.

Има и защитници на контрабандата.

ГМО-то са по- опасни от спи-на! Психолози казват ,че музиката е по-силна и възбуждаща от секса! Какво ще стане ако си хапваме яко и слушаме чалга?

Голяма част от лекарствата всъщност са ГМО. А ако някой си мисли че ябълките които баба му гледа на село, свободно се срещат в природата се лъже - те също са доста тунинговани. И какво значи естествен - животът в пещера , или яденето на сурови картофи...?

вържете генетиците, та да е мирно глобалното село

ГМО е равносилно на убийство в дългосрочен план никога не трябва да позволяваме да проникне в нашите храни. Това ще е краят на българските култури и сортове които имат по скоро здравословен ефект върху организма !!! Моля ви проявете поне капка здрав разум и не го позволявайте да се случи !!

link

Жалко, че толкова малко хора са излезли на този протест, а тук някои се изказват подигравателно. Проблемът с ГМО храните е изключително сериозен. Веднъж постъпили такива насаждения в почвите ни, няма спасение. А нашата страна е с идеални климат и почви и може да изхрани цяла Европа. При добра аграрна политика и това може да стане.

...и при честни митничари , в случай че се чудиш що вносните плодове са по евтини от българските...

Така и не разбрах кое е по вредно ГМО или Пестицидите ?

Едното си върви в комплект с другото. ГМО е устойчиво на пестициди, продава се в комплект с тях, а те морят всички останали организми.

Какво ви пука за ГМО-тата? Я вижте Е-тата по всичките колбаси и всякакви пакетирани храни. Я потърсете в интернет какво представлява нутрасуит, който го слагат във всякакви напитки, дори и в бозата за децата. Я вижте как салатата, която сте купили от пазара се чупи от нитратите или "виното", направено без зрънце грозде. Ядем и пием абсолютни боклуци! А това, с което навремето се храниха нашите предци днес наричаме "биопродукти" и продаваме на недостъпни за повечето хора цени.

Може би действително гмо-то са много вредни? Не съм специалист, изследвания и публикации различни? Но едно е абсолютно очевидно - лайтмотивът на всички "спонтанни" протести е: "долу мръсните американци, да живее великият савецки саюс"?

Освен това има елементарни методи за откриване на платени протестиращи, включително и чрез постовете.

това второто не е вярно

А знаете ли, че ръсят химикали от самолети над големите градове? За повече инфо в Гугъл "Аерозолни престъпления"

Ръсят и над селата, и над Витоша - наблюдавам редовно, гадовете.

...какво ям?! Вий пък отде знаете, всезнайковци или се чудите за кво да дигате пара. Като ида на поляната да си набера лапад за чорба, не бил хубав, щото го напикали кучетата. Като си купя корнишонки за шопска, били бъкани с пестициди, саламите със замразено 20г. бизонско...Ако щете, няма да стоя гладен, нали има стандарти, всички ли са обърнали гръб или ни тресе маниакалност.

ГМО често не са върхът на черешката, но идиотизмът на анти-ГМО зомбитата е още по-страшен. Абе хора, посочете ми ЕДНА масова култура, която се използва в оригиналния си див вид! (Приказките, че селекционирането давало полезни култури, а ГМ - вредни - моля, на последователите на преподобния Муун и подобни. Само техните мозъци са способни да приемат подобна мъдрост...) (Вчера един познат ме предупреди да не купувам картофи от Женски пазар, щото били от ГМО вида Амфлора. Обясних му, че Амфлората е картоф за промишлени цели и е принципно негоден за консумация, така че просто няма как да го пробутват за естествен. Отговорът - ако щете вярвайте - на оригиналните ГМО картофи Амфлора си пишело сорта им, ама нашите мошеници го изтривали и така ги пробутвали!...)

спор няма твоят познат е идиот..., но имам новина, ти също си! Не ми обяснявай, че има НЕЩО онщо между селектиран вид - естествен хибрид получен от различни видове на една култура или много близки култури от едно семейство и един ГМО домат - който е кръстоска с ген на риба, вкаран чрез вирус или бактерия в ДНК-то на домата... хайде да не смяташ хората за толкова тъпи, колкото си ти!

Ами да. И аз ти вкарах ген на чироз в главата кухата и оттогава заприлича на червен домат. Аз пък съм чернобилска яка краставица. Питай булята си.

Виждам, че плювачите на ГЕРБ имат нов работодател - МОНСАНТО

Освен ,че си седмаче ,акушерката те е изпуснала на главата ти, миличко!

Пиши 00 -7, така ще разберем, че си седмаче и драскаш от тоалетната!

Помогнете! Изяждат ни един по един!

вбалгария тржбва с уса да не друзи,внимателно като болния сидеров, станишев и местан *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не знам-от ГМО или от облъчванията, но изчезнаха комарите,мухите, осите и други насекоми, врабчетата, чайките и гларусите и много други птици, а по тези проблеми се мълчи.Защо ли?

Пич, къде беше нощес да обясниш на комарите в стаята ми, че са изчезнали?

Аз бях там, за да ти обясня знамето червено ли е, ама ти спеше, та го обясних на жена ти.

Глупости! В Бургас има и комари, и чайки, и гларуси и насекоми! Вместо да "творите" простотии по форумите, а по-добре една книга прочетете!

Монсанто е най-големият враг на човечеството. Надминават всички терористични групировки. Бавно, сиетемно убиват всеки ден. Не прощават на никого. Затова американците и голяма част от канадците са много дебели и болни. Ние вървим с бързи стъпки по следите им.

Чудя се сега, дали някой ямболски емигрант в америка, дали няма да те обори, хахахах.

Ние в Русия сме си най-добре, защото няма какво да ядем. А иначе чернобилските краставици са много хубави, аз си ги ям от десет години и нищо ми няма, даже ми поникна трета ръка...

А знаете ли, че ръсят химикали от самолети над големите градове? За повече инфо в Гугъл "Аерозолни престъпления"

Какво-Точно познавате от Развитието на АгриКултурата В Америка, Колега ?! ... Всъщност - Вие за Credit Agricole ли работите ?

Luna0102

А с рапицата какво стана, изтрепаха и пчелите с нея.

А сега отрежете Орехов, за мераците му да върне тютюно пушенето на обществени места и мога и да ви повярвам.

В самото начало, около 14 ч. хората бяха около 30 наистина. По-късно бройката се умножи 4-5 пъти. Разбира се, твърде малко хора имаше, но така е - колкото по-важен е протеста, толкова по-малко хора ходят.

Ако някой от тези "протестиращи" беше посял поне една леха с лук през живота си, щях да му повярвам!

Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани

Необходимо е ГМО-продуктите да бъдат изцяло забранени на територията на България. Генното инжинерство нарушава законите на мирозданието и е ПРЕСТЪПНО! Престъпленията се наказват. Последиците ще бъдат Невъобразими! Смайващи! Покъртителни!

Не, че е невъзможно да се забранят, но после това, което се произвежда в БГ няма да има кой да го купува. Затова в цял свят всичко е ГМО! Тъжно е, но е факт!

Бреййййй, пращиш от акъл. 95% от био производството в България се изнася. Има пазар за био бол.

Аз пък искам да протестирам срещу 20 годишните ви возила с които ме тровите много повече. Трябва да има закон който ги забранява. Човек може да избира какво да яде но не може да спре да излиза на улицата.

А новите 3 литрови дизели не изхвурлят метали нали? Един 20 годишен ФИАТ Уно е много по екологично чист от новото ти возило, но то акъл не може да ти даде, я по - добре си отиди на село, да, там до прасето, чисто е.

Моето возило е на 18 г., на 114000км и е на газ.Според теб то ли замърсява повече или една нова голяма дизелова кола? А не се изхвърляй толкова!

Не се сърдете на Катето. Какво да направи като толкова й разбира главицата, пък й се ще и нея нещо да каже по въпроса.

Аз наистина не разбирам от коли, но на улицата е невъзможно да се диша и това основно се дължи на архаичните коли. Това мисля е много по-опасно от ГМО.

Там е работата, че е възможно ГМО храните не само да ни отровят, но и да ни убият. И то поначин, който да не можеш да върнеш назад със закон. Старите автомобили така или иначе ще изчезнат скоро, ще дойдат електромобили и прочее. ГМО продуктите могат обаче да убият хората и висшите организми. Пчелите май не се погаждат с ГМО, а пчелите изчезнат ли, следва гладна смърт, понеже те опрашват растенията, за да дават плод. Така че млъкни с автомобилите си и се вслушай дали жужат толкова пчели, както преди. Статистиката показва, че някъде са вече 20% от нромалното. А в Китай опрашвали дървета със стълби и четки за рисъване на някои места.

нима не виждате развитието на поколението ни,от дсителетия се храном с гмо е резултата е по бързо съзряване визическо на поколенията и последствията от това не са хубави *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Толкова добре казано с едно изречение. В САЩ храната е най гнусното извращение срещу човечеството . Жалко за що годе уредената държава въпреки че тук се краде в степени повече от колкото в БГ

Знаем,но няма кой да ни чуе!

В Щатите първо те разболяват от скапана храна и стрес, после те лекуват, ако имаш щастието да имаш застраховка, за да платиш на болниците.

Не е лошо първо да поживееш в САЩ и след това да говориш. Имаш избор какво да ядеш и колко да плащаш за това ядене, ако си чувсвителен та тема здраве.

Имаш избор донякъде . Дори за органик храните не си сигурен дали са такива . Не случайно има бум на раковите заболявания . HGH в месото и ГМО растения , най добрият начин за скрит геноцид .

Ти откъде мислиш че пиша :) Опитвам се да събера пари за билет, за да се върна в България, но пусти сметки.....

Браво на протестиращите. Монсанто трябва да е вън от Европа и България. ГМО е недоказано колко са вредни или безвредни, но всяка намеса в живият организъм е вредна. Особенно пък на генетично ниво. Това което ядем е химия. Всички продукти за растителна защита са висша химия. Ако само знаете какво третиране с пестициди се прави на итензивните култури против вредители, не бихте и опитали даже. А карантинните срокове и да искат е невъзможно да се спазват. И в реда на тези мисли ГМО или това което ядем в момента-коя е по-малката злина.

Браво на протестиращите. Будни хора. Аз напъно подрепям кауза да няма ГМО култури в БГ. Пък ако и въобще се забранят за консумация ще е направо прекрасно....