КНСБ иска 700 лв. минимална заплата за висшисти

За поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд, настоява КНСБ.

Обратно в новината

Коментари - КНСБ иска 700 лв. минимална заплата за висшисти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

никъде на запад няма държавно определена заплата за висшист, държавата да го налага със закон, то идва от самия пазар на труда.

Заплата се дава при социализма! При капитализма заплатата се изработва! КНСБ да иска не от държавата, а от вишистите да си изработват заплатите! Сбъркали са адреса на искането!

в българия само доцтор/зъболекар/програмист от висшето гарантират висока заплата, 3 от 100 спецялности, а шофери на тирове, строители и плочкаджии са с 3 000 лева заплата, учители с 760.

КНСБ иска 700 лв. минимална заплата за висшисти Какви висшисти, какви пет лева,като 51 университета ти изкарват повреден продукт на 4-тата година.

Не 700, според мен трябва 900 лева да е минимума за висшист. Това е страна, член на ЕС, географски в Европа! 900 бруто са 700 НЕТО, за СОФИЯ е абсолютна лудост да живееш с тези пари достоен живот!!! Имам чувството, че ни управляват изроди! Средната заплата за всики сектори, в момента (подчертавам) трябва да е НЕ ПО-МАЛКО от 1300 лв ЧИСТО (нето). Защо в тази нещастна, уродлива държавичка не желаете да живеят достойни и нормални хора?

Убаво ама като само, който не е рачил, не е станал висшист(няма да споменавам, че има много знаещи и можещи деца, които нямат финансовата възможност да получат висше образование) -има ли покритие между получената диплома със знания, и умения? Време е висшите учебни заведения да минат през сортиране и да останат тези, от които излизат кадри, способни да се реализират тук в България.

за пореден път - ЗАПЛАТАТА СЕ ДОГОВАРЯ С РАБОТОДАТЕЛЯ !!!

Да се съгласиш да работиш за 700 лв, значи си голям баламурник, Преди 45 годин се сгодих. Почерпих директора и той развеселен натисна нещо под плота на бюрото. Влезе ТРЗто .Колио колко взема -72 лв другарю директор. - Направи му заплатата 95 , че трябва да води годеницата на сладкарница. МИнаха шетст месеца и почерпих директора , че съм се бракувал. ТоЙ ак натисна кгб копчето и на вратата цъфна ТРЗ то- Колко взема ? Нали му направихме заплатата 95 лв.?- НАправи му я 115, четрябва да храни жена! Тогава ми просветля, че заплата се дава по симпатии за не за принос. А ако може да мине номера вообще няма да дават заплати тези сегашните работодатели. -

така е било само при комунизма в беге, на запад никои не плаща по симатии, освен ако не станеш жиголо, тогава да.

Нормалната заплата за току-що излюпен висшист без никакъв опит е накъде около 3000 лева. След година поне 4000 лева, след 5 години, поне 6000 лева, но това никога няма да стане при мутрите-бизнесмени в България. На някои може да им се вижда много, но всъщност е малко - това са 1500, 2000 и 3000 евро за човек, който ако се използва правилно от работодателя си, ще му донесе многократно по-голяма печалба и пак опираме до некадърността на мутрите да правят бизнес.

На кои висшисти им се полагат такива заплати? На тези завършили право във ТУ Варна или програмистите от Свободния университет? Щото ме обзема див страх като си ги представя... То...и на мен ви трябват 4000 лв заплата да съм си гот--- ама няма, това е действителността, и хайде стига с тези претенции. Пък като искат - да станат програмисти. Стажантите там са на по-висока заплата....

700 цирея на гъ*а да ви излязат, цените ни вече са двойно на западните! Боклуци!

700 е добре за начало ако е по специалността, както пише; А тука лаещите големи предприемачи искат да плащат 370 лв. и да им вършиш работата... хахах, та и се оплакват! За квото си плащаш, това получаваш.

Малко е 700 лева заплата за млад висшист. Може да няма опит, но бързо ще го добие, ако му се плаща, а 700 лева не е стимул да работи. Като минимум, трябва началната заплата да е около средната за България, след 1 година до 3 години, да е не по-малко от 1,2 пъти средната за България, а след това не по-малко от 1,5 средната.

Щом като 700 лева ви се вижда много за минимална заплата на млад , Г

Та щом като 700 лева ви се вижда много за стартова заплата на млад, ГРАМОТЕН човек дали няма да предпочета да натискам детето да говори освен английски поне и немски, а още по-добре и френски за да работи там, където НЕ СМЯТАТ ТАКА. Като почнете с това какви умения има все едно, че имате някаква възможност да избирате - АМИ НЯМАТЕ. В България остават само тези млади, които все още не са получили някакво предложение да работят в чужбина. Чудите се защо бягат дори и хора, които изкарват добри пари - ами защото тук не са сигурни , че половинките им, децата им ще си намерят добра работа. Защото има несигурност - днес си на 5000 лева месечно - утре ти предлагат 1500. Айде накарайте някой да се върне в България - ше ви каже, ами съжалявам, ама там и жена ми работи за добра заплата, а тук за нейната професия дават 700 лева на месец. Жената смята това за подигравка. А и каква ми е гаранцията, че ако вие изпитате затруднения някой друг ще ми даде същите пари.

А за стар вишист - мин раб заплата.!

Какви са тези висшисти,та те не са специалисти,дори нямат никакъв опит,все едно да наема някой без образование на работа,като няма опит...?!?? Идва така наречения електро-инженер,току що завършил висшето си образование в ТУ София,назначавам го на работа и на втория ден го удари тока,изгори бушоните,пак не ме вкара в затвора да го лежа,че е малоумен... В офиса трябваше да смени крушката,тоя с инженерната си мисъл взел,че отвил крушката и бръкнал директно във фасунката с отверката да провери дали има ток... и БУМ!!! Какъв е тоя електро - инженер?!!?? Явно така е изкарал висшето си,като не е излизал от дискотеките в Студентски град или е преписвал ,знам ли,ама как се е дипломирал изобщо?!?!? То така е и с шофьорите,взел книжка и вече е царя на пътя... Трябва си опит,не трябва да се гледа толкова висшето образование,колкото опита и уменията на хората...

Ама и ти - що за производство имаш. щом инженерите ти сменят крушките?! За това ли си ги назначил?!

И кога ще се сетите, че хора с опит се намират по два начина. Единия е да инвестираш в хора без опит години наред. Т.е. да им плащаш повече отколкото изкарват. Което според мен е повече от 700лв. на месец. Вторият е да наемаш опитни от ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР, като се конкурираш с всички на него. Т.е. да плащаш най-много. Трети вариант няма. Никой не може в университет да ти произведе опитни инженери.

Ами ако искат образовани хора, така е. Образованието струва пари. Които трябва да се рентират. А за да учат младежите, трябва да знаят защо.

Чудна работа... Навремето класическото българско образование беше В ПЪТИ над сегашното! Пък беше БЕЗПЛАТНО! Кви пари кви пет лева? Имахме инженер-химици, математици, машинни инженери...Де ги сега? Айде нали образованието е по западен образец? На две овци сено не могат да разделят...

Българската диплома е кьорфишек. Това мога да им кажа и на ония от КНСБ, и на тия, дето разчитат на нея и се бият в гърдите. Елате да видите завършилите графични дизайнери, които започват при мен - мъка, мъка... Основни неща не знаят. Направо мъка, а аз се превръщам в преподавател.

Що се тръшкаш толкова , бе човек! В реалния живот и производство има хиляди неща за правене. Естествено. че в университетите не ги учат конкретни неща, а на методи, на подходи. Ако си химик - научили са те как да титруваш, но не всичко и не при всякакви условия. Така че ще ги научиш как се работи при тебее.

"Учи мама, да не работиш..." Максимата още е валидна, особено в наши дни. Пълно е из София с разни стойкаджии, адвокатчета, икономисти с тесни панталонки и цайси. И всички недоволни, че никой не ги взема на работа, да им дава по 5000лв! И от системата недоволни! В същото време читав шлосер или стругар нещо да ти направи-със свещ да търсиш няма НЯМА!!! Ноо бомбетата не пипат-учили са вишо! И правилно-спазват заръките на мама-учиха, те сега не работят...

"Учи мама, да не работиш..." - повтаряте този израз извън контекст, извън ценностите в човешкия живот. Не значи " да си клатиш краката" , както ти го пробутваш, а , имайки знания и умения, да се реализираш на друго ниво. И какво само бучите срещу българския израз?! Нали гледаме в американските филми - мечтата на родители и деца е да отидат В КОЛЕЖ, да не останат " да работят " с лопата и ръце.

Да поискат и намалена работна седмица.

В България работи соц.политиката на заплащане ,работникът да получава повече от инженера ,респективно висшиста ,абсолютно задължителна е тази промяна !!!

350 евро за месец заплатата за 5 осемчасови работни дни на минимална заплата ;) при кака меркел

Стига смята как работиш в Германия за 1500 евро и ги харчиш в България. Грешна ти е сметката. Живота в Германия е средно 2 до 3 пъти по скъп от България. И недей да броиш само цената на бретцела ! Ще сметнеш например цената и на едно подстригване. Така,че с тези 1500 евро в Германия си бедняк. Даже няма да можеш да си купиш жилище.

За този с минуса. Да добави сметката за почивка, за излизане на кино или ресторант, за викане на техник у дома, за ремонт на колата, за данък на колата и още куп неща. Германия не е само да ядеш бретцели по 1 евро и да казваш,че е евтино. Едно хубаво телешко бон филе е 100 кинта, тук е 25 лв. Така,че средно живота е 2-3 пъти по скъп ! 1500 евро в Германия тук са 1000 лева заплата

Минимална заплата от 1.01.2018 - 510 лв, за висшисти - 700 лв, поне кажете, че България в пакет ще мине на минимална заплата.

На моя шеф му разправях,как ми отиват по 300 лв на месец за храна,200 лв за квартира,200 лв за сметки,за колата данъци,винетки,застраховки и парите не стигат за нищо! За дрехи,за лекарства не дай си Боже,за зъболекар,за тоалетни принадлежности.... И той започна да ми развива теории,как да не харча пари,като да ям най евтините боклуци от магазина,да си продам колата за да не плащам за нея сметки,бензин и ремонти,да си намеря някъде кенеф, в който да живея за да плащам по малко за квартира и буквално да не живея,за да може той да не ми дава пари! А той в същото време живееше охолно,лимузини,къщи,вили,хотели,басейни,екзотични почивки,яхти,вечери за по 300 лв едната,рахат от всякъде... А аз и моите колеги,ако може да ровим по кофите и нищо да не си купуваме... Заплатите ни в София стигаха за 1 телевизор в годината да си закупим,останалото бяха за сметки,повечето сме с висше образование,но имаше и такива със средно във фирмата му... Накрая всички избягахме,буквално избягахме,сега повечето сме извън България,някой работят по специалността си,някой мият чинии,но всички сме в пъти по добре,няма я мизерията, в която живеехме в България! И тукашните работодатели не ни убеждават да не си купуваме нищо,напротив,имаш пари и за автомобил,за жилище,за почивки,живее се нормално. А шефа ми няма яхта,няма 5 лимузини,няма тоя охолен живот на робовладелеца в България,има за него,но има и за нас! Докато в Бг има само за алчния робовладелец!

Ами така е. Тамошните работодатели в продължение на няколко столетия са ги бесили от време на време. Едва в началото на 20 век що годе им идва акъла че така не може и за де не ги бесят ще трябва да правят така че ония дето работят за тях да са нахранени и да са се наспали. Като е доволен човек не посяга към тоягата. А и се оказало че всъщност съвсем малко му трябва. Нашите още не са го разбрали защото няма кой да ги погне. Е погнали са ги само веднъж през 1944-1952 ама дошли на тяхно място още по-криви и диви. И тия вторите така и не усетиха ни тояга ни въже.

Говориш глупости. До преди 2 години в Германия нямаше минимална работна заплата. И това е правилния начин. Искам да ми копаш нивата давам 10 лева, 9 за теб и 1 за държавата. Ти ако искаш идваш и копаш. Аз като няма хора ще направя цената 20 лева. Това за мен е правилния начин.

Официално съм учил до 8-ми клас. С други думи, не позволих българското образование да съсипе вродената ми интелигентност. Най обичам завършили вишУ да започнат да ми дават съвети. Последния го питах: "колко е единица на минус първа степен". Детето мило, завършило РУ, мига, мига и ми отговори, че отговорът е "единица". Тааа, вЕрно ли, че този трябва да получава 700 лева ?

Не бъркай нивата на тогавашното образование, със сегашните псевдостуденти-купонджии... Такава бедна обща култура, че ме е страх да ги попитам нещо. В смисъл-не съм видял някой от тях, който на прима виста да ми отговори-Кой е първият космонавт? Какво представлява зелената еуглена? И къде се намира Атакама? Обаче за Азис всички знаят! Тоест, подменя се с кич същественото познание в живота на индивида!

Не учили, ама си знаят И колко спорес теб е 1^(-1) ? Направо си го приковал инжинерчето и си блеснал в очите на слепите!

Съвет към младите не навършели 20 години. Ако искате да постигнете лесно каквито и да са умения научете как се учи математика. Научил ли си се да учиш математика значи си се научил как да научиш всичко останало при това сам. Най-големият проблем на хората е как да учат. А най-важният и първи урок е всеки да научи за себе си начина по който да учи. Знам че е завъртяно но тук се крие ключа към успеха. И трябва да знаете че всеки на този свят притежава този ключ. Стига да намери време да претърси джобовете си. Много е изтъркано ама е истина.

Явно ключ имаш, ама вратата не си оцелил !?

Ваша си работа ... аз имам от всичко достатъчно за да имам свободно време да правя каквото си искам. Включително и да си го губя тук. Още мнооого отдавна си открих моя ключ и отключих много врати. Сега си живея живота. При това ще съм добре при всякакви условия. Вие му мислете. Живи и здрави.

Смешен си. Като се научиш как се учи математика, ще се научиш ли да пееш, рисуваш, танцуваш, да пишеш романи или стихове. Хората са различни, както и нещата, които се учат и как се учат.

Току-що завършил висшист иска стартова заплата от поне 1500 лева, която задължително да се преразглежда на 6 месеца в посока само нагоре. Направила съм десетки интервюта с такива млади хора. Те са твърдо убедени, че заслужават парите. Което още на втория работен ден се сблъсква с тежката реалност. Отговорът винаги е един и същ - "ами за 1500 лева - толкова!". И 15 000 за платиш на човек без опит, той си остава без опит. А натрупването на опит обикновено е опит в скатаването и погрешното, но по-бързо вършене на една работа.

То добре да е 700 лв минималната за висшисти,но проблемът е ,че и такива със средно образование не останаха!!! Всеки със знания бяга в чужбина! Това,че си със средно или висше няма разлика,специалиста си е специалист,лошото е,че не ги задържат нашите работодатели и те бягат в чужбина да мият чинии дори,само и само да не живеят мизерно в България! В чужбина да миеш чинии или да береш гъби и ягоди е в пъти по платено от в България да си специалист в дадена област независимо от образованието ти!!!А останалите професии са още по платени,докато тук с мизерните заплати успяваш да закрепиш месеца... Храната поскъпна много напоследък,сметките,бензина,изобщо живота в България стана много сложен покрай високите цени и ниските заплати...

Много си далеч от истината, ако свързваш "знанията" със съвременното българско "висше" образование.

Висшист...тази дума не я харесвам. За мен тя означава само човек притежаващ хартиен документ че поне пет години се е чудил какво да не се научи да прави в живота. Факт е че по -големият процент можещи хора в някаква професия ...като изключа медицината за сега...са можещи не защото са завършили "висше". А защото наистина са учили работейки професията си. Пример - 90% от IT специалистите в България са самоуки. При това са специалисти на световно ниво. Хартиената книжка наречена диплома е само една излишна формалност при тях. Която за съжаление все още е от някакво значение но лека полека изчезва. В средното училище е достатъчно учителя да научи ученика как се учи. Това трябва да прави учителя. И ако ученика се е научил как да учи може сам да научи всичко според неговата собствена представа за време , сила и умения. Хората са различни и всеки може да научи всичко само че пътя който трябва да измине може да е различен. Не е необходимо да е един същ. Идва нов свят и ако не преобразувате разбиранията си за него по възрастните ще патите. Днес стига да имаш свободно време живота може да ти е университет. Всеки има достъп до учебна информация, всеки може да си избира учителя а и фирмите не наемат човек само заради хартийката наречена диплома. Днес всяка фирма проверява уменията на човека на практика и ако този човек не му носи пари ...демек не му върши работа се отървава от него. Така в много случаи хора без хартийка остават на работа а хора с хартийка отиват в Мкдонълтс.

Познавам такива самоуки "ИТ специалисти". Демонстрираното самомнение е огромно, комплексите също са огромни, а способностите са доста мижави. Ти май си от тях, признай си!

За съжаление... не съм. Загубих много време да се явявам на безсмислени изпити и да се доказвам пред недоказани хора само и само да взема тази пуста хартийка. При това не само една. Всичко полезно което научих беше от момента в който всъщност "заработих". Просто личен опит. Да има и такива при които това е оправдано но са малцина.

Те хубаво говорят , ама защо не казват нищо за частните охранителни фирми . Там се работи за по 2-3 лв на час. Няма делник,няма празник,ден и нощ. КЪДЕ Е ЗАКОНЪТ ???

Тия идиоти имат ли представа, че 90% от дипломиращите се висшисти са също пълни идиоти и някои от тях дори не знаят български??? Като НЕ става въпрос за малцинствата, а за българи - просто са си неграмотни и минават през кюнеца, наречен "българско обраование". Идиоти - това са хората, които идват във фирмата ни със самочувствие и искат да започнат с огромна заплата. А наистина не могат да изпишат името си правилно!!!

Ами като не искаш български висшист наеми си от Германия бе Извикай си един немец плащаш му 30 евро на час и готово Ама човек наистина трябва да е одиот да учи в България че да работи на МРЗ на българския мутрафон

Не, наемам си обикновени момчета и момичета и като поработят 2 мес. разбирам кой наистина е "висшист" и кой не. Просто българската диплома нищо не значи. За съжаление.

Управлението в момента е добро. Има растеж в икономиката. Проблема е че вътре във фирмите и държавни и общински и частни, парите се разпределят несправедливо. Някои вземат в пъти повече от другите.

В момента 40% от местата в университетите са свободни и вземат всеки, дори да не може да си напише името. От там нататък дипломата не значи нищо, тя не е гаранция за каквито и да било знания или умения. Може да ги имаш, а може и да ги нямаш.

Това е самата истина - огромният процент от сега звършващите "СПЕЦИАЛИСТИ" могат единствено да носят въглища и да цепят дърва. Абсурдно е да им се гарнатира заплата!!!

Бегай в СУ програмиране и мини поне първи курс преди да пишеш простотии, щото 70% не успяват и не минават във втори.

Кога ще поискат приемането на нов Кодекс на труда? Защо все още работим по комунистическият кодекс на труда? Кога ще пискат да се въведе минимална ставка на час? Кога ще може да се плаща официално на седмица? До кога заплата ще се получава след 50 дни?

Какво означава млад вишист, като аз съм на средна възраст и продължавам да уча. Имам две магистратури, но вземам 560 лева заплата, макар че работя по специалността си. Смешно и жалко е.

би ли обяснила защо имаш 2 магистратури и вместо да работиш - продължаваш да учиш?

А ти би ли обяснил/а какъв е този малоумен въпрос?? Жената е написала, че работи по специалноста си и взема 560 лв заплата. И защо да не учи едновременно с това???

аз не уча, но също имам висше, а пък взимам колкото теб, направо мизерия работим за чест и слава!!!!

ти сигурно си от "патриотите". Не се оплаквай. Стой в България и се гордей, че си българин и че продавач на банички взима повече от тебе. Все пак си патриот, нали?

иВал съм ти заплатата. Заминавам за Германия. И никой да не ми казва, че съм готованко и използвач. Щото образованието ми е платено от данъците на родителите ми, а никой нямаше да ме вземе на запад, ако не бях спечелил конкурса. Шуробаджанащината не е на мода освен в БГ.

Като се има предвид по-голямата част от работодателите от кои среди произлизат, няма защо да се чудим защо се дърпат. Не, че синдикатите са свършили кой знае каква работа, но е факт, че положението е трагично!

сега ще се разфучат из форума разни продавачи (да де... бизнесмени, че по реномирано) които нямат и основно образование.

... "винету" - вашето више...

Каква е разликата между висшист и човек със средно образование..?!!?? Никакво,висшето не дава знания,поне 90% от нашите висшисти ,като дойдат и искат работа се оказва,че не знаят и бъкел! Имам техници със средно образование и те са много по подготвени и по добри от висшисти,които съм вземал на работа,дори мога да кажа,че висшиста нищо не знае,въпреки,че е завършил ТУ София примерно.... Е как да дам на незнаещия висшист повече пари от на знаещия среднист?!?!? А че 700 лв е малка заплата за специалисти е малка,за под 1 300 лв едва ли някой би се задържал на работа с техническо образование примерно,било то висшист или среднист...

... вишето е вашата вуду визия...

1. Висшиста за нула време може да си намери работа в Европа за над 2500 евро на месец. А средниста за ... 1500. Говоря за начални заплати. 2. Висшиста в нормална държава е началник на средниста. Не за друго - но в 90% от случаите с при еднаква практика е по-умния от двамата.

Пълни глупости!!! Затова Стив Джобс нямаше висше.... Никъде по света няма такова делене,каквото ти описваш,навсякъде по света ти гледат уменията!!!! А уменията идват с практика и четене,не с пиене и преписване в студентския живот!!!! Да не говорим повече за българското висше образование....

РАзликата е,че кадърният вишист може да конструира,проектира или програмира,да атоматизира и т .н това което среднистът и работниците изработват.Среднистът може ли да да ви проектира нов цех или потояна линия и т.н ???

Сегашното висше, се равнява на някогашното средно. Средното на основно и т.н.! За всички завършващи зрелостници има свободни места в университетите! Някога се държаха изпити, и за едно място се съревноваваха няколко души. Сега е достатъчно да си плащаш редовно и няма проблем. Например УНСС: Утре Носете Съответната Сума

Яко ще процъфти продажбата на дипломи!