Лекарите спират работа, излизат пред парламента

Лекари от цялата страна излизат на ефективен национален протест пред парламента на 15 октомври. Преди това ще има серия от символични протести.

Обратно в новината

Коментари - Лекарите спират работа, излизат пред парламента | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз съм най - добрия лекар! Познавам всички болести от раз! Мога да намеря най - точното лекарство! Мога да намеря и последните ви 200лв., с които не ви се иска да се разделите! Затова няма да стачкувам! Приятни сънища!

До ЯМХ-виждам че си компетентен и следиш ситуацията.Можеш ли да дадеш рецепта или си само по констатациите?

БОРИСОВ, българина произвежда 40% от средния европейски брутен продукт в ЕС! 40% не отговарят нито на МРЗ, нито на осигурителните прагове, нито на разпределението на бюджета на РБ! 40% от 71 млрд. лв БВП за 2010 г. от средно 8,6% за здравеопазване в ЕС е сума от 2,442 млрд.лв. Това е равно на 40% от здравеопазването платено от държавата. Останалите 60% се плащат от осигурителните вноски на здравноосигуряващите се. Те са равни на 2,930,8млрд лв. или 20% над държавната сума. Общо здравеопазването в БГ , ще отговаря в цифрово изражение на 5,373 милиарда лева за 2010г. Системата се е скапала от недостиг на средства, над 2 пъти по- малко от предвиденото и още по малко от даденото! РЕФОРМИ, НЕ МОГАТ ДА ТЕ СПАСЯТ ФИНАНСИРАНЕТО! Тряска 12 степен по Рихтер и изравнява всичко! Кой, как и колко КРАДЕ по веригата? ПЪРВО,ПРАВИТЕЛСТВОТО, чрез министъра на финансите-2% здравна вноска и всичко останало до 2 милиарда и 442 милиона лева, гарантиращо фиска на валутния борд/ здраве, гарантира борд! Отпуснати 1 милиард и 10 милиона от правителството, откраднати 1,432 млрд лв./. ВТОРО-МЗ с провежданите търгове за лекарства в онкологията и ваксините, и всички останали/ 350 млн.лв.? до 500?/, комисионни от оборудване! ТРЕТО- АПТЕКИТЕ- такса рецепта е 1 евро в ЕС, в БГ -депутатският лекарствен бизнес държи 20% ДДС и 13 до 26% търговска надценка, която не се плаща в ЕС, т.н. дупутатски лекарствен бизнес,повишаващо цената от 33% до 46%. ЧЕТВЪРТО- КАСАТА-Възвращаемост на средства за касата от 15-17% от глоби и свалени дейности в доболничната помощ, и 35% неизплатени на болничната помощ.ОБЩА сума на касата 2 ,5 милиарда , по бюджет! КРАЖБА или отлагания на плащанията граничеща с 50% ОТ БЮДЖЕТА или равни на 1, 25 млрд лв. Само от резерва " бедствия и аварии " на касата липсват 100 млн.лв по документи! ПЕТО- бюджета на касата за лекарства месечно е 7% повече от всяка европейска каса или се краде в размер на 7% от 25 милиона лева- в цифри1,75 млн.лв месечно! Всичко останало, ако въобще е останало НЕЩО за разпределение е за РЕАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, израз на недоволство между доктори и пациенти и дебат на форума,стачка или не, или кой, кого! РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на средствата от 5,373 е следното - 65% или 3,492 млрд. лв за доболнична помощ и 35% -1,880 млрд.лв за болнична помощ, според европейските критерии! Моля без редактиране! Автора е експерт!

Не плашам здравни осигуровки именно заради такива експерти и нямам никакви проблеми. Успех!

А какво ще кажете затова,че държавата нямало да плаща на болниците по кл.пътеки,когато нямала пари????е,ДА ЩЕ РЕЧЕТЕ,ПАРИ НЯМА ЗАЩОТО ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ГИ Е ИЗЯЛО!Добре,и така да е,но защо държавата няма пари,след като постъпват в нея данъци,осигуровки и пр.и за нея може да не плаща?Аз съм безработен вече година,но съм задължен да плащам осигуровки,макар че нямам нито лев доход!!!!На всичко отгоре,ще стана и рецидивист заради това.И сигурен съм,че ако ми се наложи да отида на лекар,ще искат първо да си платя,после да ме уморят.И това само защото нямам възможност да си внасям здравните осигуровки(не че не искам)Но питам аз,след като съм работил съвестно25 години,и са ми удържали осигуровки,защо сега,за 5-6 неплатени вноски ще трябва да плащам всички прегледи които ми се наложат?Къде са парите от 25 годишните ми вноски?

Много ми става мъчно като чета всичко това. Не бива да се противопоставят лекари и пациенти. До какво доведе липсата на пари.Дянков да обясни смислено къде отиват парите и как се разпределят. За съжаление нищо не става без пари.Жал ми е за майката на Цена, но тя е била болна от рак и с множество усложнения- за това са я консултирали много лекари.Моята майка също почина от рак- в последен стадий. Не искаше да се мъчи по болници,затова не отиде да се лекува навреме.Аз като съм лекарка- какво да кажа- цял живот страдам,но не са ми виновни лекарите че има смърт.Основния проблем е че в държавата няма достатъчно пари и от единия джоб се мести в другия. Но здравето е най важно.Но е и много прав онзи форумец, който писа,че не си пазим здравето. Пушим,пием /чрезмерно/не се храним здравословно, а после- докторите са виновни.Да спрем да се хулим,да се опитаме да се разберем честно- според реалностите.Арчибалд Кронин- лекар писател пише"Благодарността от лекаря трае колкото спомена от болката."

Престанете да хулите лекарите. Става въпрос за това, че един министър си позволява без да има право и в нарушение на ЗАКОНА да задържа парите ни за здравни осигуровки незнайно къде. Трябва да сте бесни от това, че Дянков е откраднал с властта която има 1 милиард от нашите пари за здраве и не се разплаща с болниците. Как смятате, че може да се издържа една болница, ако решат да не и преведат парите за извършените услуги? Ако фирмата ви извърши услуга и този, който трябва да и плати вземе, че реши да и преведе само 80% от задължението си, как смятате, колко ще издържи тази фирма? По този начин постъпва правителството с болниците през тази година. Догодина ще стане още по-зле.

Мисля,че Министерството на Здравеопазването трябва най-накрая да решат огромния проблем за това ще ни лекуват ли лекари като в Нормалните Европейски Страни или ще сме като циганите!Как може Лекар да не взима голяма заплата ,а да се чуди колко фалшиви прегледа да пише за да си додаде някой лев отгоре!Какво се чудите на скъпите коли!Защо му се радвате на Доган!Той въобще не работи!Лекарите поне мислят за нашият живот!Вашите мошенници се чудят как да ни затрият по-бързо!Лекарите и Учителите трябва да са най-скъпо платени!Който не е работил,той не е грешил!Как да искам мойта заплата да я вдигнат,като знам лекаря ми колко взима!Замислете се и вие!Нямаме нужда от толкова много болници!Стига ни една,но да работи наистина!Толкова е просто!Само,че трябва най-накрая да се действа!Стига сте спали некадърници в Парламента!

Какво общо имат реформите с неплащането на заплатите на лекари и други при това за вече извършен труд!? МВР няма ли нужда от реформи?

Що за тъпак трябва да си, за да разбереш, че протестът е в интерес на пациентите. Докато има хора готови да рискуват собственото си здраве и живот защото в болницата няма я лекарства, я апаратура, я специалист, а държавата трупа парите му за здраве в резерв , НО по- добре да пукнат отколкото видите ли лекарите да не забогатеят случайно здравеопазване няма да има. Ще има тъпо, злобно и завистливо общество, което ще си мре и боледува заслужено. Идиоти!

А ти колко искаш да е един преглед?Май искате с един,два прегледа на ден да изкарвате една минимална заплата.

Преди малко повече от 12 месеца се легитимира една скрита договорка между политическата аристокрация в лицето на партиите плячкосвали последните 20 години държавата и техния мутренски слугинаж .В резултат на това се стигна до прословутото интервю на Доган в навечерието на изборите .Целта бе една -управлението да бъде възложено на ГЕРБ . Отплата на Бойко е срещу % от държавния резерв и евпофондовете , да осигури чрез квази зрелищни процедури реабилитацията на заграбената от същата тази политическа аристокрация икономическа власт в страната . Разбира се системата пожертва част от слугинажа на дребно и средно ниво -Алексей ,Гуцанов и укрупняване остатъците от СИК и ВИС в ТИМ . Но се запази феодалния модел . В резултат на тази фалшива имитация , народонаселението се вкара в кошарата на безпътицата ,която е естествен гарант за модела . Е нормално е в тази ситуация да се взривят осигурителни системи .Даже е задължително -Боко си свърши работата и трябва да се възстанови порядъка на феодалното устройство . Така на основата на пенсионните , здравните и синдикалните трусове , аристокрацията ще трябва да предаде управлението на нов играч ,отново помазан от нея .

Не съм лекар, не подценявам труда на лекарите и на хората с други професии, но както лекарите така и всички други спахме когато тройната коалиция харчеше излишъци като за последно.Една справка показва и скоростта на харчене - 70000 лв в минута.Защо никой тогава не им потърси сметка - знаеха че светът е в криза а ни баламосваха,че нас ще ни заобиколи.Оправдание за харчовете.Винаги сме били шибан народ - прав е професора.Когато яйцето ни опре до ....... се събуждаме.Е нека сега Станишев и компания кажат къде инвестираха 2 млрд лв - в здравеопазване,социална или пенсионна реформа.Колко пари вложиха в подновяване оборудването на пожарникарите,полицаите и др.Сега имат наглостта да правят анализи.Самия факт че непрекъснато Станишев и неговите лакеи - Овчаров,Петков ,Нинова,Манолова и най-вече пинчера Кутев повтарят ,че това правителство е докарало страната до криза е явно доказателство за огромната им вина да се гърчим сега.Ако имаше пари нима Борисов нямаше да се слага на пенсионери,на държавните чиновници на лекари на полицаи,пожарникари - щеше на всеки 6 месеца да им вдига заплатите.Но тройната коалиция направи така,че да бъдат оплювани от сутрин до вечер защото бяха наясно още от средата на 2008 г че няма да управляват повече.

Ами недей работи.Като ти огладнее гъза,друга песен ще запееш.

Прочети по-нагоре 3775 какво е казал. Освен това - не си имал по-добро здравеопазване - казвали са ти, че това е "нелечимо" и толкова! Сега вече знаем, че някъде далече го лекуват и ревем и събираме пари да спасиме този или онзи - трагедия! И още, не се лъжи, че преди не си плащал! Баща ми беше виден адвокат в малък град. Всяка вечер си бяха на гости с видните лекари там - те го оперираха, той ги развеждаше или им оправяше 2-та апартамента, когато комунистите ги подгониха да имат само по един(77-78г)! Но това е друг вид плащане - с някакви непарични средства. Когато на старини дойде при мен в големия град, се чудеше : "Бе що ми е на мен личен лекар, аз като идех в поликлиниката, всички ми бяха лични лекари", но като го оставиха да вие като куче с напълно запушена простата - разбра! Иначе той беше анти-комунист, ама и той като теб си мислеше , че лечението си е от Бога дадено... ама не е !

много е показателен тоя ЛЕКАРСКИ коментар с бухалка,лекари с шкембета,дебели вратлета,златни ланци-мафия в бяло,тъй като си задръстен ,дано с информация,един виц- Фридрих Велики,стиснал свой поданик за шията и му закрещял с ярост,аз съм ти господар-ще ме харесваш и обичаш-не че ти си Фридрих или пък Велики,ама ти се иска,та и лекарите са стиснали пациентите и държавата за гушата и с ярост и"разтърсващи" протести настояват да ги харесваме,никакви привилегии за това жалко съсловие...400 лв. като всички

Така е, аз съм най-обикновен доктор, а не веЛАИК като теб.

Ами като не са доволни,да вървят в чужбина,за повече пари.Ама не им стиска,защото там се иска работа,и можене,а и за лекарските грешки там се плаща скъпо!Дано не ви се налага през ноща да се нуждаете от лекар!!!!Първо-въобще не разчитайте на бърза помощ,то и без туй само името и е такова!Второ-отивате в спешното,и ще е направо чудо,ако успеете да събудите дежурния лекар!Недай си Боже да успеете-такива грубости ще ви чуят ушите,че ще ви се иска въобще да не сте идвали!Трето-ще ви прегледа полусънен,и като компетентен екстрасенс ще отсече че нищо обезпокоително няма!До сутринта-Бог да ви прости!Това са тези така наречени лекари,които така сърцераздирателно плачат,и молят всички да ги подкрепят.Аз питам,когато стачкуваха учителите,те излязоха ли да ги подкрепят?Когато стачкуваха и протестираха работниците от Кремиковци,те излязоха ли да ги подкрепят?Затова,нека сега да ги оставим сами!

Ловецо,след като не си доволен от лекарите тук, отиди да се лекуваш в чужбина.Ти изобщо,подкрепяш ли някого в неговите протести? Може би очакваш с нетърпение ББ да те оправи?

Чудя се как точно да обясня на тези лекари ,които с арогантен и недопускащ тон възражение ,че аз не съм против те да получават голями заплати,а да си ги заслужат.Не може на фона на минимална заплата 240 ти да искаш 10000.И касата след проверки ще изплати дължимите суми.Нали е безсмислено да се лъжем ,колко от тия прегледи по клинични пътеки са измислица.А здравната ни система ми е за съжаление доста позната и то отвътре.Баща ми беше опериран ,за престоя му в болницата имахме следните разходи за 1 месец при условие ,че е здравно осигурен-санитари-30 .10=300,мед.сестра-същото,дарение болница 200,избор на екип /просто нямаш друга възможност/500лв,на трима кръводарители по 100 лв. плюс лекарства ,храна и ги докарахме докъм 3000лв.И всичкото това защото пак не беше навреме диагностиран в провинцията и разкарван в 3 болници.Не смятате ли ,че е по-добре да има една болница на 100 км.,но да е супер оборудвана ,със всички необходими специалисти,които обаче ще са и отлично платени?Искам и електронни здравни карти ,да контролирам все пак когато ходя на преглед.Аз от 5 год не съм стъпвала при джипито ,но се оказа ,че и имунизации са ми правени,и профилактични прегледи ,че даже са ме и лекували от пневмония.Е как мислите това на какво прилича?Кое джипи моля получава под 2000лв,или лекар под 1500.Не ми показвайте основните си заплати ,върху тях се начисляват още пари.Уважението не се дава по право ,то се заслужава

Скъпа,ти не разбираш за какво става въпрос,че да го обясняваш на лекарите.ОПОМНИ СЕ>

ГОВЕДА,П НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ В МНОГО БОЛНИЦИ И ТО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИТЕ СА ВЕЧЕ 0.00/НУЛА/ ЛВ.

Без реформи в сектора няма смисъл да наливат пари.

лекарите в БГ са алчни простаци и некадърници !

по-прости от хората които твърдят това, няма!

отново ви врастма кам темата , а тя е че лекарите сте стачкуват не за повече пари а за запазване на критичния за оцеляването на здравеопазването минимум . вие , дебили с дебили не четете ли че вече спират да хранят пациентите , да им осигуряват белжо , спират плановице операции и хоспитализации ??? това ли е реформата ? стачката е сресту намалението на парите с з0 % , сресту непластането на осифуровките от страна на дарявата . о неразуми юроди ! в инвазивната кардиология , кадето патеките са скапи , засто няма корупция ? засто не ви взимат нито лев там ? ами застото са излобирали добро финансиране , друг вапрос как . не разбирате ли че от добре финансирана здравна система полза бихте имали преди всичко вие ? то бива злоба и тапота ама ...ажде и осте едно вапросче ! бг е член на еу . оттук правата на пациентите при патуване и престож в страните от еу , спешна помост и т.н. .- нзок трябва да го пласта всичжкото това в еуро . това са милиони и сте стават все повече ! откаде ? напомням , че за задалженията ни като страна - член на еу нито компромис , нито проска сте има . една потрошена руска бобслеистка я лекуваха няколко месеца тук в германия , после рехабилитация и пр.. знаете ли каква е сметката ? ч00 000 еуро . коментар ?

Не мога да повярвам, че лекар може да пише толкова неграмотно.... Иначе съм съгласна с написаното от вас!

Ако някой не знае,мога да го уведомя,че действа разпоредба за свободно движение на хора и услуги-прил.7 от договора за прис. на България и Румъния.Колкото до образованието ми-дължа го на родителите си и на себе си.Като сте имали желание да сте учили и вие медицина.Така че работя и живея където искам.Ако някой има оплаквания да се обърне към Страсбург.

напълно подкрепям мнението на пироговския хирург... пациентите си мислят ,че със стетоскоп и аспирин можеш да излекуваш хората... в мърши се превръщат пациентите, задоволяващи се с това положение... лекарите не са ли хора, нямат ли семейства, нямат ли разходи???? Нормално ли е лекар-специалист да получава ш00 лв заплата ,а един барман над 1000 лв???? Вие като пациенти смятате ли ,че обслужването в едно забедение е по-ценно от здравето ви? Кажете как да се оперира или да се прави диагностика или следболнично лечение без финанси??? С какви средства да се закупят материали, с какво да се заплати на лекарствените доставчици, как да се плати тока и водата в болницата....и хайде на последно място но не и по значение според мен да се заплати на персонала: лекари, мед.сестри, санитари... тези хора имат разходи и никои няма да ги чака ,само защото някоя "умна" глава в министерството е решила да запълва дупки с паите за здраве, с парите на хората.... Виепитате ли се каде ви отиват парите??? Като си отговорите на този въпрос, пак ругайте лекарите... НЯМА СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО СА НА ЗАПАДДАЛЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НЕХУМАННИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ТАКА НАРЕЧЕНОТО НИ "ЗДРАВНО"МИНИСТЕРСТВО...... (но по-болно от него май няма )ТАМ КАДЕТО ТРУДЪТ ИМ (НИ) СЕ ЦЕНИ НЕ САМО ФИНАНСОВО НО И ОТ ПАЦИЕНТИТЕ.... ТАМ ИМА УВАЖЕНИЕ... Когато минете през приема за медицина, през 6-те години следване, през всичките изпити, специализации и прочие, когато работите по 10 часа на ден като лекар, цял ден се занимавате с болни хора и се прибирате с мисли за пациентите, когато телефонът ви не спира да звъни (търсени отпациенти)....тогава получавайте 600 лв и бъдете доволен... или предпочитате да бадете касиер( без да обиждам никого!)... не ви трабва висше, стрес малко, парите повече... Лекарите са лекари ,защото искат да помагат на хората.... но когато хората пречат на лекарите, те не могат да им помогнат.... Докато в страната ни има хора като Анна-Мария и докато парите ви за башето здраве не бъдат отделени от общите пари....на лекарите ще им се пречи, а потърпевчите ще сме всички ние...защото и лекарите са хора и те са потенциални пациенти...

600 лева!!! Според мен един специализант, трябва да взема поне 1200 да да може да се храни пъноценно, лекар със специалност трябва да стартира поне с 2000 лева. Доказаните специалисти е нормално да вземат поне 3000 лева, доценти 5000 лева, професори - 7000 и вече на който не му стигат да си ходи да си работи в частна клиника за повече. Ние сме бедна държав и толкова можем да си позволим.

А нормално ли е един лекар да прави скъпоструващи ремонти на ФАМИЛНОТО си жилище - едновременно с това и на кабинета, където практикува, а средствата да му се признават за РАЗХОДИ на фирмата? При посещение на пациенти НЕ издава ФИСКАЛЕН БОН за СТОЙНОСТТА на извършената услуга. Нямали лекарите финансови средства.МИТ! А от къде намира този-същия, да ИЗДЪРЖА детето си в специалност медицина. Парадоксално, въпросително, но ФАКТ - оставен без коментар и вероятно - без публикуване! Виждам, че цензурата не спи и не подминава всяко стойностно мнение!

Реформите даже не са започнали - те трябва да са толкова драстични, че на никой не му стиска да ги подхване! Най-големия проблем е българския народ, който изобщо не е узрял за тях! Все искате, все имате претенции, но във всекидневния живот си оставате същите хитрушковци - да мине метър, да се уредя аз пък другите не ме интересуват! Идеята ви за добро здравеопазване е утопия - то е следствие от много фактори - човешки материал, силна икономика, мениджмънт и строга организация! При условие, че никое от тия условия не е изпълнено искането на пари е безсмислено! Общия кюп е за по-високо развити общества, където хората имат съзнание за общност - на нас ни трябва здрава тояга, лични здравни карти с лични здравни сметки - да се знае кой колко внася и колко потребява! Тогава ще лъснат грозните дисбаланси на системата! Всяко здравна услуга трябва да се регистрира само чрез тази здравна карта и изразходваните средства автоматично да се приспадат от сметката - всичко това трябва да се отчита в една централизирана система. Вноските също трябва да се регистрират от тази система - всичко отдавна е измислено и старо колкото света - проста математика от която се мъчим да избягаме, мислим, че можем да излъжем природата, говорим за хуманност, за безплатно здравеопазване - неща абсурдни! За всяко нещо винаги някой плаща - ако не с пари, то с труд и енергия! Винаги когато хората твърде много се зареят в облаците и забравят простото уравнение, настъпват кризи и катаклизми.

Да стане прегледа при специалист 200 Евра както е в Европа и тогава ще видите как щеви лекуват само джипки и ще почнете да протестирате против Дянкови и подобни

хубаво е да бъдат подкрепени, от здравната ни система страдат и пациентите, но никой не се оплаква докато не му се случи нещо. ако сега лекарите бъдат подкрепени от хората и за тях ще има по-добро здравеопазване, а и младите и кадърните няма да бягат по чужбина, а тук да остават предимно касапи. а колкото до заплатите им повечето взимат на една трета на една сервитиорка, а помислте колко различни са отговорностите.

Не бъркай санитарите с лекари! Лекар под 2-3 хиляди месечно няма - особено в големите градове. Тези лафове за сервитьорките просто не са верни.. отиди на паркинга на която и да е болница и виж колите - там не пускат коли на пациенти, споко!

Това е ясно и е вярно само за някои лекари. Но не е редно парите да си ги вземат незаконно. Това трябва да са им легалните доходи, защото те се вземат само от старите кучета в системата, а нови доктори не започват заради подигравтелното заплащане.

Искам да обърна внимание на следното нещо, късаещо т. нар. "лекари", които са се загледали към чужбина. Не може държавата в наше лице да ви плаща скъпото образование с години и някой друг да се ползва от това. При напускане на страната веднага след дипломиране, вие трябва да си платите цялото образование плюс тлъсто обезщетение на дъуржавата, защото сте заели място в университета на някой друг студент, който е можел и да остане. Обучението си по медицина трябва да заплатят със задна дата и всички онези, които след дипломиране отказват да практикуват медицина, а се хващат като писарушки из фирмите и министерствата. Разбира се, това трябва да се случи след като ви осигурят по-нормални заплати в тази държава, защото всички разбираме, че имате семейства и че парите, за които работите са смешни. Подкрепят всички български лекари, които са заминали в чужбина, за да продължат да се развиват професионално, защото е ясно, че България не може да помогне на един тесен специалист да работи за развитието на медицината като цяло. А и със сигурност, условията за придобиване на по-висока квалификация са много важни и ние ги нямаме. Но съм абсолютно против разни лекета, на който сме платили скъпото образование и които не са виждали пациент след университета, да ми зеят по форумите как щели да ходят в чужбина, а там да се подвизават като санитари, медицински сестри или да клечат по фармацевтичните фирми както среден административен персонал. Защото никой западен лекар не би паднал толкова ниско, за да работи на такива длъжности. Аман от комплексари.

Гледай си работата. Децата когато кандидастват не знаят, колко неблагодарен ще е след това живота към тях. Вземи две деца дето завършват НПМГ - единия отива и завършва информатика, другия записва медицина. на 23 първия завършва вече започва да взема между 1500 и 2000 лева, след 6 години първия взема между 2000 и 2500 лева, втория още учи след 10 години първия взема 3000 втория току-що звършва и започва работа за 500 лева. Напротив, държавата трябва да плати на студентите по медицина за дето ги е подлъгъла да учат. Затова има държавна поръчка, защото държавата казва, че има нужда. Тя хубаво има нужда, ама трябва да има и възможност след завършвнето им да осигури нормално заплащане, а не да им се подиграе за вложеното време и услия. Щом държвата няма пари, да не поръчва. Вие като идете в ресторант, не си ли преценявате с колко пари разполагате преди да поръчате. Да искате пари от лекарите, които напускат е все едно да идете на ресторант и като не ви сервират защото нямате пари, да искате компенсации, че сте останали гладни!

Генерално си АБСОЛЮТНО ПРАВ !! Само дето , може ви с цел хипербола, си преувеличил малко щастието на програмиста - не е лек и нашия живот и не са леки и нашите пари, но - тук говорим за лекарите И СЪМ СЪГЛАСЕН с теб, че не може един човек, следвал 4-5г (за да не ревнат някои - всички учим и след това, и програмисти, и лекари и много други!) да получава повече от един следвал 8г (толкова, че и повече е медицина + специализация). АКО ДЪРЖАВАТА ИСКА ДА ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗИ СЪС СЪОТНОШЕНИЕТО И ПРОПОРЦИИТЕ НА ВЛОЖЕНИТЕ УСИЛИЯ, КВАЛИФИКАЦИЯ И ТРУД НА ЛЕКАРЯ СПРЯМО СЪПОСТАВИМИ ПРОФЕСИИ и тогава да реве, че лекарите са такива или онакива. Ако един среден програмист взима (защото дойдоха чужди фирми или труда му лесно прекосява границите) 1500-2000 лв, то един среден лекар трябва да взима ПОНЕ 2500 лв! И след това ревете по него, ако не е добър! Да, тогава можем да претендираме и да искаме да е на линия 24 часа! А да - и държавата тряба да преследва до дупка всеки нагъл тип, неплащал никога здравни осигуровки, позволил си да налита и да бие лекари по нощите или през деня! Че има примери такива бол!

Това звучеи добре.....но кой ще върне парите на родителите ми,за 6 те години който са ме издъжали?И колко години трябва да работя в БГ за да стане това?Сигурен съм че вие не знаете дори колко години е обучението по медицина!

Ето ви едно решение: ако образованието Ви е безплатно да се въведе 10 до 15 години задължителен стаж в Бг болница, ако си плащате, може да ходите където си искате. Моето образование в Аамерика ми струваше над 30 000 Евро. И още уча и още плащам, но нищо не дължа на Америка, че да им работя без пари. За това и мога да си ходя където искам след това.

А в Сащ знаеш ли колко струва да учиш медицина,бе галфон с твойте жалки 30000 евро? Година медицина в Сащ е 100000 долара. Защо медицина,фармация и стоматология в Сащ са едни от най-платените?

Много плюеш по лекарите,но явно имаш нужда от тях.

Да, пич, имам нужда от тях, защото вече 7 години работя с два вида лекари - тези по болниците и тези дето завършват МУ и се закотвят по фирмите да цоцат заплати от по 3,000, по 5,000 и по 10,000 бона. Тези първите, мога да те уверя, бачкат като луди и много се надявам най-сетне хората да спрат да мислят за тях като за некомпетентни измамници и печалбари. Ама се чудя, тези вторите, които дори "лекари" не мога да нарека, които след МУ не са виждали пациент, докога държавата (.т.е. ние), ще им плаща да учат за доктори, а те само се чудят как да окрадат служебния безнин и в кой пет-звезден хотел да се настанят. Аз не знам тук пишещите, дават ли си сметка, че голяма част от студентите, които в момента влизат да учат медицина, не възнамеряват никога да станат лекари в истинския мисъл на думата, а искат да ползват образованието, което всички ние им даваме, за да се мотаят като баровци по кръчмите и да свалят парцалеси. Никой от тях не знае какво е нощно дежурство, какво е да ти умре някой в ръцете, какво е да имаш 3 спешни случая наведнъж и да трябва да взимаш решения, от които зависи нечий живот. Нямат елементарна писмена култура, а да не говорим за "медицинските" им познания. Аз ще спра дотук, защото темата е прекалено дълга и болезнена.

То и аз уважавам себе си и здравето си за да споря с касапи,но за аудиторията -българския лекар е недоучил,пациентите му не са неграмоттни селяни като в миналото ,а хора с по две висши образования ,с интереси в Аюрведа и китайска медицина,влизам в аптеката,обяснявам и бавничко името на аюрведичния продукт,показвам и къде го е сложила-тя не знае,отивам на доктор ,обяснявам му какво искам да направи,той не може-за какво да те гледам като бог бе помияр в бяло,ти си един занаятчия ,като всеки друг,дето също е УЧИЛ,само че обикновено е по кадърен и човечен

До Лекуващия се с Аюрведическа И Китайска медицина , съкратено ЛАИК Чичо, достатъчни са ми 200 GB текстове в областта на класическата медицина, за да отделям време и на текстове за осемте божествени енергии, седемте чакри и пр. И защо въобще ходиш на лекар, а не при инстуктор по йога?

И още нещо чичо - в операционната, за любители на алтернативната медицина като теб, прилагаме специален подход - използваме една бухалка на която пише "анестезия".

Добре , добре това ми хареса :)))))

Ти си не само лаик,но и пълен ластик. Ако трябва да ти правят операция,твойте кирливи билки ли ще ти помогнат?

кЪм кретеноидската маса във форума!годишното заплащане на болниците е равно на заплащането на 12 футболисти като Рууни или РоналдинЬо !разбрахте ли а прости дебили?сраааааам и позор!

Уважавам професията си достатъчно, за да споря с лаици! Съжалявам, че хорският манталитет не се е променил особено от времето на Хипократ. Повярвайте ми, понякога е много трудно да си хуманен с някого, който няма качествата, съдържащи се в термина "Homo Sapiens"! А такива, уви, са болшинството пациенти! Понякога имам странното усещане, че лекувам животни! Не искам да обидя животните!

Напълно съм съгласна. В България пациентите са изключително елементарни. Не знаят къде се намира сърцето им, не занят как се правят деца, не знаят, че хората са смъртни. Те си мисля, че ако някой случайно умре, докторите са виновни. И в същото време са толкова неангажирани към здравето си.

Докторе, да сте жив и здрав, но....това не са лаици. В преобладаващата си част са хора, неуспели да изучат дори правописа в училище. Иначе някои имат дипломки някакви.

Тези пък изобщо нямат право да протестират.Какво искат-пари,пари пари!Не се наядоха,некъдърници гадни!Не стига,че измориха сума ти народ от некадърност,ами и нагли са на всичко отгоре.Когато един обикновен работодател не му достига пари,той влага каквото има за материали,а заплащането отлага.А тези нагли твари,каквото и преведат като средства,първа заплатите си гледат да оправят,а ако остане нещо тогава ще лекуват!Къде го има това нахалство,ама те са супер нахални,и срама за тях е непозната дума!

ЕЙ МЪРШИ, САМО ЗА ПАРИ ГОВОРИТЕ, НИТО ЕДИН НЕ ИЗЛЕЗЕ И НЕ КАЗА - АЗ СЪМ ДОБЪР СПЕЦИАЛИСТ И СЕ СМЯТАМ ЗА ДОСТАТЪЧНО КОМПЕТЕНТЕН. ГЛЕДАТЕ САМО ДЕН ДА МИНЕ САМУН ДА ЗАГИНЕ И БАНКОВАТА ВИ СМЕТКА ДА СЕ ПЪЛНИ А КАКВО ДАВАТЕ НАСРЕЩА - ОБОРОТ НА ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ С КОИТО СЪЩО СТЕ ТЯСНО ОБВЪРЗАНИ . ДА НЕ ВИ РАЗПРАВЯМ СЛУЧКИ КАК ЖЕНА НАУЧАВА ПЪРВО ОТ ПОГРЕБАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЧЕ СЪПРУГЪТ И Е ПОЧИНАЛ. МЪРШИ АЛЧНИ , ДОЛНИ ,НЕКАДЪРНИ, ЯЛОВИ ...ЕДИН НЕ ИЗЛЕЗЕ ДА КАЖЕ ЧЕ ГАРАНТИРА ЧЕ Е КОМПЕТЕНТЕН . САМО ЗА ПАРИ РЕВЕТЕ ЩЕ КАЖЕТЕ ЧЕ КАТО СТЕ СЛОЖИЛИ ЕДНО ДОК. ПРЕД ИМЕТО СИ И СТЕ СТАНАЛИ БОГОВЕ......

Кажи ти в каква област си компетентна?

Г-н Дянков, ние лекарите ще ви подкрепим, но имаме един въпрос към вас: бихте ли задържали до юли 2011 парите за заплати в НЗОК и във вашето министерство? Все пак нека бъдем солидарни в кризата! Ние ще ви лекуваме без пари, защото ще знаем че нямате с какво да ни платите.

Това лекари ли са или търговци ??За да си лекар,трябва преди всичко да си хуманен..А те се обърнаха на "Търговски дружества"..Срам сте за държавата ни !!

"А Вий, Вий сте идиоти..."

Така ли? Не хуманност се иска за да станеш лекар, а следните неща: 1. Отличен успех в средното училище, което е предпоставка за 2. Отличен успех в гимназията, което епредпоставка за 3. Два приемни изпита в МУ, издържани с отличие (там с по-малко от 5.90 не се влиза); 4. Учиш като луд 6 години (докато останалите си развяват.......по партите); 5. Работиш като луд 4 години за да вземеш специализация...... и всичко това....за да бъдеш хуманен към хора, повечето от които укриват доходи, не плащат данъци, като цяло не си вършат работата качествено и с нищо не допринасят за общото благо? Ти си много нагъл, бе! Лекарят не продава здраве, което имаш и лекомислено прахосваш - лекарят продава знанията си, които ти нямаш.

Nephrit, не сте ме разбрали, репликата ми е към бездушните и нагли пациенти, накратко сополи! Поздрави!

Не те,други ги превърнаха в търговски дружества.

Разкарайте си задниците от БГ и гонете михаля в чужбина, та да видите за какво иде реч, брей нямате насита, хиени тлъсти!!!

Ходете на работа, инвестирайте в квалификация, учете цял живот, получавайте по 600-700лв заплата за 15-часов работен ден и тогава коментирайте.... Разкарването на задниците е неизбежно.... Както и Вашата кончина.... Айде със здраве!

Мисля, че с въвеждането на личните лекари, лекарското съсловие се раздели на две части. По-квалифицираните и натоварени останаха в болниците и в бърза помощ, при това със старите си заплати, които са съизмерими със заплатите на другите хора в страната. Личните лекари изведнъж придобиха ЕВРОПРЙСКИ ЗАПЛАТИ и по-голямата част от тях си "оправиха живота" така да се каже. Как сега специалистите от болниците да не искат пари и как да не лъжат касата, като искат да са поне равни с колегите си JP-та, които като стане сложно пращат пациентите при тях, а ако е извън работно време - в бърза помощ!!! Лекарите стига са гледали какво е в чужбина, който иска да ходи там и стига са разправяли как са заплатите там. Неможе да искаш германска заплата да си я харчиш в БГ!!! Германските или американските заплати си ги харчете там дето ги изкарвате, стойте си там и не се връщайте никога, акъл от вас неми трябва, АЗ ПОЛЗА ОТ ВАС НЯМАМ. На нас, които смятаме да живеем в страната ни трябват други себеподобни, които да могат да се вместят в икономическата среда и услугите които предлагат да са по възможностите на хората, тоест на нас. То е ясно, че като неможеш да си позволиш дадено лечение - умираш. Ама понякога без лечение и без лекарства живееш повече отколкоро със такива, особено в БЪЛГАРИЯ.

браво, взе ми го от устата!

Какви лекари, това са най-алчните и корумпирани народни изедници, да отидем на псевдопротеста и да им смачкаме тъпите и кухи канчета. Долу лекарите, да живее народа...

Повечето от пишешщите тук очевидно сте дебилни . Измествате темата в друга посок - добри ли са лекарите или не , корумпирани ли са и т.н.. Дебатът всъшност както и предстоящата ефективна стачка която ще отвее управлявашата сган е по съвсем друга тема - за правителството НА ВНАСЯ здравни вноски за пенсионери , соц. слаби , безработни , деца , ученици и т.н. в необходимия размер ! Ето тва е впросът . Вие , които протестирате срешу лекарите си плащате здравни вноски и очаквате качествени и безпатни услуги и с право . ПРАВИТЕЛСТВОТО пък ви е вменило на вас , 2-3 милиона работещи българи да издържате ЦЯЛАТА здравна система , да работите и заради правителството . При това става въпрос за мизерната дсравна вноска от 8 % и едва от тая година е толков , преди беше 6 % . А за реформата .... правителството не знае какво иска да направи , как да го направи , кога ше го направи . Кадрите им са несъстоятелни и комични . Това е положението .

Вие сте прав и аз Ви подкрепям.Наистина успяха да накарат обществото да намрази лекарите и да не вижда кой е истинският виновник за липсата на пари за здтравеопазване.Защо никой не може да проумее,че само хората работещи в частния бизнес и самоосигуряващите се не могат да поддържат здравната система!Нека държавните сужители да започнат да си плащат на общо основание или държавата да плаща наистина за тях за пенсионерите и децата ,както е по закон.Или може би тогава много хора ще "ревнат"против държавата и управляващите????

Нека не обвиняваме хората - много от тях с право мразят лекарите защото са се сблъсквали с бездушие, корупция и дори изнудване от страна на медицински персонал и затова им е трудно да вникнат в проблемите и да бъдат съпричастни в тази ситуация. Но колкото по-бързо обществото разбере за какво става въпрос - т.е. че министър Дянков (или по-скоро неговите кукловоди) обричат цялата нация на геноцид с методите си на финансиране на здравеопазването - толкова по-добре за всички. С цялото си безхаберие към здравето на цял народ управляващата клика показа истинското си лице - неописуема наглост и безочие, алчност и некомпетентност. Тези хора или ще се коригират или да изчезват час по-скоро от политическата сцена. Който си натиска парцалите и не протестира при тази небивала криза в здравеопазването - или е купен или е страхливец, или пък - нищо не разбиращ дебил.

Очевидно и категорично повечето от пишещите са дебили.... Отличен пост!

MamaNetty

Много добре казано. Това са фактите за съжаление... Но пишещите тук се афектират от някаква завист или комплекси, вместо да помислят, че става дума, не за чужди, а за ТЕХНИТЕ интереси, като пациенти... Утре, вдруги ден като не се чувстват добре и отидат при ДЖ-Пи, и то каже - няма направления...сори....а после отидат в болницата и оттам ги отпратят, защото има листа на чакащи--- за 2 месеца напред... друга песен ще запеят. Да не говорим, какво ще стане, ако са сериозно болни и се отбият в аптеката...хм. Ще дойде време, когато болните, а не лекарите ще тръгнат по чужбина... Сещайте те защо!

Че вие работите ли??? Алчни псета, цял живат съм внасяла здравна вноска и тази година, като се разболях видях какво работите! Отидете на Запад, ама там наистина трябва да работите!

Много си проста, съжалявам те. Аман от дебили. Като не си доволна, защо въобще си ходила в болница??? Следващият път отиди на фризьор или в любимия си ресторант, там да те лекуват. Защото от твоите здравни вноски нищо не сме видяли. Ама ти и това не схващаш, горканчо.

Ама много си проЗД! Мене какво ме интересува ти дали си видял моите пари или не! Аз съм плащал цял живот осигоровки! И когато останах без работа близо две години, никой не ме е питал откъде съм намирал пари - продължих да плащам! Затова сега като отида на лекар, искам да ме лекува а не да ме гледа в ръцете! Мухльо!

Драга, ЗО аз одавна съм на Запад във Франция и въобще не съжалявам заплатата ми е в космически размери спрямо твойта работя колкото съм работила и в България условията на труд са чудесни и въобще нямам намерение да се връщам при такава пасмина неблагодарна като теб а мижавите ти здравни осигуровки знаеш къде да си ги сложиш

Поздравления!! +10! Супер казано!

ама щом пишеш значи си излекувана!с кво си лекувана?или си сбъркала апчеата?още си болна,ела да те оправя-безплатно

По какво си доктор бе пепи или педи по изследване на едноклетъчния си амебен мозък ли?Каквото и да правиш IQ ти няма да надвиши стайна температура ти мен не можеш да ме оправиш но аз мога да те туширам някъде за колега ще направя отстъпка апчета нема да ти давам няма да имаш нужда от тях след процедурата дълго време

Здравеопазването е много сериозна тема на дебати и разговори според мен.Наистина тук всеки може да си изкаже мнението , което често е доста емоционално и изградено на базата на случки около него или в семейството му, където има верни и къде неверни и преднамерени неща.Но истината е друга според мен , тя се състои в това да бъде направен , или ако е направен да се покаже анализа на състоянието на здравеопазването в достоверните числа. Имам впред вид брой на лекари , качество на работа , брой на сестри , заплати в България , Англиья , Турция, Либия и Китай и подобни държави, да видим държавите в Европа и света в какво състояние са, по бедните държави, да се покажи колко лекари и сестри са заминали от България и за какво са заминали ,какво ни очаква след пет , десет години нашата нация и родина.Нека вече да има дебат на мъдри и спокойни хора ,та нали лекарите и народа са едно единно цяло. Защо трябва да има противоречия които са довели да има стачка , къде се крие корена на това наше състояние. Трябва да се направи сериозен анализ и какво става в болниците ,как се издигат там кадрите и защо младите хора бягат. Според мен младите специалисти не само заради заплатите си напускат нашата страна, ами само човек да си помисли как се взема специалност , как се става асистент или как се става доцент или професор.Всички закони да се променят , ако нашият манталитет не се подобри ще виждаме всичко изкривено ,но и сега тази буря в чаша вода като че ли ще отмине, защото всичко се замазва и преиначава според мен.Като че ли на един лекар с добър английски или немски език му е по лесно да напусне България отколкото да работи в една среда, която го изтощава според мен.Не съм адвокат на никое съсловие и на никой , всеки трябва сам да покаже достойнства и качества щом е лекар, да се развива и за спазва законите и конституцията на държавата но и държавата трябва да има подобно отношение.

...Имало недостиг на лекари...бле-блеее:) Ескулапи от Индия, Китай и Пакистан НАПИРАТ да "разширят" професоналната и личната си територия! Освен това са много по-КОНКУРЕНТНИ на здравния ПАЗАР! Ако не беше вярно, нямаше да ходят нашите ПАЦИЕНТИ за достъпни и качествени ТРАНСПЛАНТАЦИИ, а щяха да си ги правят у нас! И това не е всичко, както се казва: "На сърдит Петко /лекар/, празна му торбичка". Стачкувай, докторе, /без съществена полза/ и не мисли за болния ди народ!

Каква точно заплата ще им дадеш на лекари от бангладеш, пакистан и танганайка-200 евро??? Мечтай и се кръсти да не се разболееш, че гледам готин апартамент имаш!

СЛЕД ПОЧТИ 30 ГОДИНИ СТАЖ КАТО ХИРУРГ, ОТ 3 ДНИ СПРЯХ ДА ОПЕРИРАМ. НЕ ИСКАМ ВЕЧЕ. СКОРО И МНОГО ДРУГИ ЩЕ НАПРАВЯТ СЪЩОТО ВЕРОЯТНО. НО НЕ Е ПРОБЛЕМ, НАЛИ ЩЕ ДОЙДАТ ИНДИЙЦИТЕ И ПАКИСТАНЦИТЕ. АКО НЕДАЙ БОЖЕ МИ СЕ НАЛОЖИ, АЗ НЕОПЕРИРАН НЯМА ДА ОСТАНА, ОБАЧЕ ТИ И ДРУГАТА ПЛЮЕЩА ИЗМЕТ КАКВО ПРАВИТЕ ? ЩЕ ГЛЕДАТЕ С ПРИВИДНО БЛАГОДАРЕН И КРАВЕШКИ ВЛАЖЕН ПОГЛЕД НЯКОЙ, КОГОТО СЕГА ПЛЮЕТЕ И ЩЕ МОЛИТЕ ЗА ПОМОЩ. АААА НЕ !ВЕЧЕ НЕ- ДА ГО ДУ..Е ! ЩЕ ЧАКАТЕ ПАКИСТАНЦИТЕ, ИЛИ ВИЕТНАМЦИТЕ, А ЗАЩО НЕ И КУБИНЦИТЕ... И ПОСЛЕ ПАК ХРАЧЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ, АКО СТЕ ЖИВИ ДЕ. А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ХИПОКРАТ И КЛЕТВАТА МУ- МОЖЕ ДА СИ Я СВАЛИТЕ ОТ НЕТ-А И СЛЕД КАТО Я ПРОЧЕТЕТЕ НАЙ-СЕТНЕ, И АКО НИ ВИ Е ТВЪРДА ХАРТИЯТА... ЗНАЕТЕ КАКВО...

Браво! Подкрепям, отлично казано! Тази сган изобщо не заслужава внимание, за лечение да не говорим...

не разбираш, че тази стачка е И ЗА ТЕБ. Когато отидеш в болница (не ти го пожелавам) да можеш да получиш лечение, а да не те карат да си купуваш лекарствата и консумативите. Защото в момента положението е такова, че няма пари дори да те приемат в болницата като в хотел. Задай си въпроса какво се прави с ТВОИТЕ пари за здраве - попитай ЗА КАКВО се изразходват и защо при увеличена от 6 на 8% здравна вноска ПАК няма пари в системата. Не усещаш ли, че ти бъркат ДИРЕКТНО В ДЖОБА твоите любими управляващи за които си гласувал с толкова ентусиазъм?!